Surinaams sporenonderzoek vlot dankzij geschenk

18

PARAMARIBO, 9 apr – Het sporenonderzoek van de Surinaamse politie gaat met sprongen vooruit, dankzij een geschenk van de Amerikaanse regering. Volgens politiechef Humphrey Tjin Liep Shie brengt het identificatiesysteem voor vingerafdrukken, Afis, een ware revolutie teweeg. Sinds de invoering zijn ruim tweemaal zoveel zaken opgelost.

Tot vorig jaar geschiedde het vergelijken van vingerafdrukken handmatig en met het blote oog. “Om te vergelijken, gemiddeld plaatsten wij per jaar tussen de dertien en twintig sporen per jaar. We hadden een kaarten bak waar twintig tot dertigduizend vingerafdrukken afgezocht moesten worden om te kijken of het de werkelijke dader was van een strafbaar feit. Voor de eerste drie maanden van dit jaar hebben we al vijftig zaken opgelost”, zei Tjin Liep Shie tijdens de formele overdracht. Ook een ‘ernstige’ zaak van tien jaar terug is opgelost.

Het merendeel van de inbraken betreft inbraken. Ook is er een geval van levensberoving bij. Er zijn zelfs al aanhoudingen verricht. “We zijn echt blij met deze ondersteuning. Dit is een systeem dat we al jaren wilden hebben. Wat we hier hebben is het modernste, zelfs in Europa heeft men dit nog niet”, aldus de beretrotse politiebaas. Een voordeel is ook dat Afis toegang verschaft tot databanken van politiekorpsen in de regio en van Interpol. Volgens de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania komt het systeem niet alleen Suriname ten goede, maar de hele regio.

Vinger-03
[FOTO: Inspecteur Carl Cederboom, onderhoofd van de Forensische Politie, analyseert dinsdag vingerafdrukken met het Automatische Fingerprint System ( AFIS) door het Korps Politie Suriname op het Bureau Nieuwe Haven. Amerika heeft het systeem aan Suriname geschonken als onderdeel van de samenwerking met Suriname teneinde de veiligheid en bescherming in Suriname op te voeren.]

18 REACTIES

 1. Mensen snappen het nog steeds niet, het debat hoort thuis in het parlement en niet in een stadion. Elke gek kan een stadion vol krijgen door het beloven van een bordje bruine bonen. Een fatsoenlijke partij als de VHP doet daar niet aan mee en groot gelijk hebben ze.


  Maak melding

 2. En dat Dino Bouterse in de bak zit is ook een Amerikaanse geschenk. Hopelijk bewandeld zijn vader ook dezelfde pad.
  Het is hem van harte gegund.

  Amerika kennende zal dit systeem wel bestemd zijn met een NSA virus. Big Brother is watching you. Helemaal niet erg. Sterker nog, ik ook dat de DEA of een andere Amerikaanse opsporingseenheid een filiaal openend in Paramaribo. Bevrijding is op handen. Na wang hiep hiep hoeree..


  Maak melding

 3. een kadootje van Obama om onderzoek te doen naar fort zeelandia!

  laat Preet Bharara leiden dit onderzoek da wordt papa herenigd!

  en dan, … de omzet van Jhauw van Surishopping gaat omhoog want er is plotseling veel vraag naar handschoenen


  Maak melding

 4. Hahahaaaaa…je mag raden wiens vingerafdrukken niet voorkomen in de DATABASE …
  De kandidaten wiens vingerafdrukken niet voorkomen in deze Database zijn…..
  Bingo….juist..
  Hier komt het,

  Bouta,brunsie,naarendorp,de amnesia lijders van Boxel, dinootje,de 28 bouta amnestie criminelen,jenny simons,
  Belfort,Somo, de ‘ijverige’ulo leerlingen en computer leerlingen van belfort…..
  Wedden dat geen enkel spoor van deze criminelen te vinden zullen zijn in het Database….!!?


  Maak melding

 5. Wat we hier hebben is het modernste, zelfs in Europa heeft men dit nog niet”, aldus de beretrotse politiebaas.

  Vraag aan de beretrotse politiebaas:
  Op grond waarvan is deze conclusie getrokken??
  Is er een vergelijking en analyse gemaakt van beide systemen?
  Of is de vergelijking en analyse gemaakt zoals die van de openbare besteding van de levering van de spullen t.b.v. de brandweer.
  Zo ja dan kan ik mij voorstellen dat de politiebaas tot zulks een conclusie komt.
  Anansie zegt “concluderend kunnen de verantwoordelijken nagenoeg niet concluderen doch beter consolideren.


  Maak melding

 6. Mooi systeem! Kan een belangrijke bedrage leveren om een misdrijf op te lossen. Maar om iemand te veroordelen heeft de rechter meer dan 1 bewijs nodig. Ik hoop voor die 50 daders niet dat ze alleen op basis van hun Vingerafdruk zijn veroordeeld. Want straks zit dan heel Suriname in de gevangenis.


  Maak melding

 7. Goed zo ! En nu ook nog een DNA databank aanleggen die aan dit identificatiesysteem gekoppeld kan worden, en dan zijn het gros van de criminelen direct op de radar van Justitie & Politie !

  In principe zou een ieder die door de rechter is veroordeeld voor een strafbaar feit middels een wet, DNA materiaal moeten afstaan die 10 a 15 jaar beschikbaar blijft voor J & P.

  Ik denk dat zo’n integraal (identificatie)systeem zeker preventief zal werken en een groot deel van de boeven, zeker goed zullen gaan nadenken aleer een criminele actie te ondernemen.

  Er hoeft maar een zweetdruppel, haartje (met zakje), bloedspoor, huidschilfer, overig lichaamsvocht/speeksel gevonden te worden en je bent binnen de kortste keren in beeld !

  Onder de radar bezig zijn zal zeer moeilijk gaan worden voor vele figuren.


  Maak melding

 8. Slimme jongens, die Amerikanen. Even hacken en alle Surinaamse vingerafdrukken zitten in het FBI bestand. Nu nog een DNA programma en een voor de belastingdienst en de Surinaamse Bank en alles is compleet.


  Maak melding

 9. koos je praat weer poep samen met je soort genoten .de grootste boeven zitten in de vhp..deze rioolratten als koos ray en vhp toppers hebben zoveel gegraaid dat zelfs jullie eigen achterban ze hebben minacht .niet voor niets is toen de hpp ontstaan .koos draai drie lees salto dang smeer joe go boy .de vhp heeft corruptie uitgevonden en ik verzeker je dat geen enkele partij deze vhpers meer inhaalt wat corruptie betreft .openbare werken hebben deze gasten altijd de minister geleverd en ze weten precies waarom .daar wordt er gediefd .dape a njang e mekie .
  minister van justitie ook al ,vanwaar punwasie met die drugs in zijn kofferbak ,de nps heeft veel verkwanseld voor de creolen en het volk heeft ingezien dat het zo niet verder kan .de ndp heeft het een halt toe geroepen dat de vhp niet heel suriname domein grond toe eigent . nps bing sriebie .wat er nu gebeurt is pure jaloezie van de vhp om wild om zich heen te slaan dat paars corrupt is .
  ik heb eerder herhaalt dat santhoki segebai in brokopondo was waar stemmen probeert te vergaren voor zijn vhp .mie bar ding boeskondre sma loekoe boeng !!!!!!!a no alla pier tifie na lafoe .deze gasten zijn sluw ik pero ken ze op mijn duimpje als ze je nodig hebben !!!!! ze gaan je slijmen maar als ze hun doel hebben bereikt ben je er geweest .ik woon tussen ze ik weet alles van ze als het om de creool gaat alhoewel ze donkerder zijn dan velen van ons ze voelen zich wit ondanks dat ze zwart zijn mie bar oeng .koooosss wat heeft de vhp al die tientallen jaren in het binnenland voor de bosland bewoners gedaan geef mij een voorbeeld .de ndp bestaat niet zolang en ze doen veel voor het binnen land wat heeft de vhp in haar 65 jarig bestaan voor deze mensen .lippendienst dat hebben ze gedaan .toen ik santhoki segebai zag dansen in brokopondo moets ik echt lachen ,die man santhoki segebai is een clown die man speelt toneel ,lonnie zijn aanhang voor santhoki stemmen !!!nooit .


  Maak melding

 10. @Jurist Hoog
  Deze beste agent loopt erg ver achter om te zeggen dat Europa zoiets niet heeft.

  Als hij niet oppast is de uitvinder en ook de leverancier een Nederlander!
  Ze zijn zó achterlijk in dat land en denken zelf dat zij altijd de primeur hebben!Belachelijk!


  Maak melding

 11. Geschenk?????
  De kans is groot dat middels dit geschenk de FBI en CIA nu in elke Surinaamse politie computer mee kijkt zodra het geschenk op een intranet of het internet aangesloten wordt.
  Dit soort kado’s hebben de neiging zich zelfstandig contact te zoeken met hun moeder.


  Maak melding

 12. Pero, je ziet het nog steeds niet. De grootste criminelen van Suriname zijn het NDP en de Abop. Voorop staat Bouterse met zijn massaslachtingen en drugstransporten. Daarna komen de lakeien als Abrahams, Alibux, Sardjoe, Boerenveen en andere paarse kopstukken. Onder deze lui viert corruptie hoogtij. Met name Abrahams graaiende schaamteloos op los. Pero, stop met het snuiven van cassavemeel. Je slaat wartaal uit.


  Maak melding

 13. grappig,zij hebben de zoon van de president van suriname,”maar suriname krijgt een stategische kado van amerika.
  het is natuurlijk mooi mee genomen,want hoe dan ook,het systeem kan de KPS helpen met het vinden van misdadiggers,maar ook in andere justitieele zaken.


  Maak melding

 14. Aha…. Nu nog cellen bijbouwen, dan zal het systeem pas goed werken.
  Of krijgen we de cellen er gratis bij? Prefab??
  Het volgende probleem heeft zich dus al aangediend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.