woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZaak-intocht Sinterklaas in mei voor de bestuursrechter

Zaak-intocht Sinterklaas in mei voor de bestuursrechter

-

Does Travel - naar Suriname

De bestuursrechter in Amsterdam buigt zich zoals het er nu naar uitziet op 22 mei over de kwestie Zwarte Piet. Op die dag staat de bodemprocedure gepland, liet juridisch adviseur Frank King maandag weten.

De procedure volgt na een kort geding dat de tegenstanders van het fenomeen Zwarte Piet vorig jaar hadden aangespannen. Ze wilden voorkomen dat de pieten bij de Amsterdamse sinterklaasintocht zouden zijn, omdat ze het hulpje van de goedheiligman racistisch vinden en ”respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst”.

De voorzieningenrechter wees hun verzoek destijds af, waarna de klagers via een bodemprocedure alsnog hun gelijk wilden halen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

82 REACTIES
 1. Zwaarte Piet is en blijft altijd SWART!!! Waarom zeggen ze dan altijd dat ze trots zijn op hun kleur?????????????????????????????????????????


  Maak melding
 2. Kansloze zaak. Een rechter gaat echt niet de tradities van een volk verbieden. Hooguit zal hij een advies geven. Bovendien is geen enkele zwarte mens aantoonbaar benadeeld omdat de zwarte pieten zwart zijn geschminkt. De rechter zal tevens uitspreken dat ook zwarte mensen de rol van Sinterklaas mogen spelen en de pieten ook wit mogen zijn. Dus krijg je het fenomeen van een zwarte Sinterklaas met witte pieten. Redelijk toch?


  Maak melding
 3. In het jaar 2020:

  Sinterklaas? Ja wie kent hem niet?
  Zwarte Piet?? Nee, die ken ik niet!!
  Die komt alleen nog in Lutjebroek
  bij een groepje racisten op bezoek!


  Maak melding
 4. Gaat werkelijk nergens over, stelletje zeurpieten. Wellicht kunnen we de volgende producten ook maar verbieden.

  – blanke vla
  – blanke lak
  – moorkoppen
  – joden koeken
  – witte en bruine bollen
  – witte chocolade
  – witte kaas
  – wit en bruinbrood
  – bruine cake

  Wie vult dit lijstje nog verder aan ??? Heb het al eerder gezegd als nederland je niet bevalt, paspoort inleveren en moven naar je land van herkomst. Zo simpel is het.


  Maak melding
 5. Maandag 7 april 2014 om 23:23 uur, door Koos
  Gaat werkelijk nergens over, stelletje zeurpieten. Wellicht kunnen we de volgende producten ook maar verbieden.
  ………
  Wie vult dit lijstje nog verder aan ??? Heb het al eerder gezegd als nederland je niet bevalt, paspoort inleveren en moven naar je land van herkomst. Zo simpel is het.
  ==================================

  zo zo…, klare taal koos!!


  Maak melding
 6. Ik ben trots dat ik zwart ben,omdat ik van mezelf houd,
  daarom vind ik dat men de sint en piet met rust moet laten.

  maak toch een eigen feest,waarbij bijvoorbeeld Pele loopt met een ballejongen die blank is.
  Of Martin luther king wiens advocaat blank is of kwasi naar wie een blanke luistert of verzin maar wat.

  Of laat u zich begeleiden door een psycholoog zodat u een ieder accepteert ongeacht kleur.

  Of ga in een land wonen waar alleen zwarten zijn.


  Maak melding
 7. Beste mensen,

  Je hebt ook afro’s die liggen te zonnen in het buitenland en ook blanke mensen.
  Dus waar maken jullie je druk over?
  Het is een kinderfeest waar de nadruk wordt gelegd door sommige mensen op zwarte piet. Misschien zou het beter zijn om alle pieten een ander kleur te geven zoals groen, geel, paars, rood, bruin, zwart waardoor het accent niet op zwart gefocust is. Opoh yu eye no kantie dong.


  Maak melding
 8. Nederland is aan het veranderen. De laatste stuiptrekkingen van de racisten zijn merkbaar. ALtijd de andere vertellen hoe het moet, maar aangewezen worden op foutief gedrag, hooooo. Dat mag zeker niet..


  Maak melding
 9. @ Koos :

  Bruine en Witte suiker
  Bruine bonen
  En nog legio voorbeelden.
  En inderdaad : niet tevreden weg wezen, ik schaam me niet voor mijn kleur !

  @ Simpel.

  Helemaal goed geformuleerd,je kan beter naar je zelf kijken, alvorens een ander te beoordelen!


  Maak melding
 10. Nederland moet een beschavingsproces meemaken. In Nederland is er sprake van institutioneel racisme. Moeilijk woord misschien maar het houdt simpelweg in dat racisme in Nederland diepgeworteld zit, die wel eeuwen teruggaat en zodoende cultureel is ingebed in de genen van de Nederlander.Deze onbeschaafdheid zit in Nederlands bloed ingebakken zonder dat ze het weten. In de ogen van de Nederlander is Zwarte piet dan ook ‘gewoon’ cultureel bepaald.
  De Nederlander gaat daarom ook heel ver om deze vorm van onbeschaafheid met allerlei drogredenen verdedigd te krijgen. ‘Bevalt het je niet dan moet je maar je paspoort inleveren en oprotten’.

  Moeten de oudjes die het niet bevalt dat hun verzorgingshuizen door de overheid worden afgepakt ook hun paspoort inleveren en Nederland verlaten?

  Moeten die mensen die aan de onderkant van de samenleving
  hangen en afhankelijk zijn va de voedselbanken en niet content zijn met de situatie ook hun paspoort inleveren?

  Moeten mensen die in de zorgsector werkzaam zijn en vanwege allerlie bezuinigingen hun baan kwijtraken en dus ontevreden zijn met de situatie maar hun biezen pakken?

  vrijheid van meningsuiting is de vrijheid en recht van elk burger om hun overtuiging kenbaar te maken, zonder controle van wie dan ook. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. De vrijheid om zonder angst voor vervolging of uitzetting je mening te kunnen geven staat
  expliciet vermeld in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens.
  In Nederland is de vrijheid van meningsuiting verankerd in artikel 10 EVRM, artikel 19 IVBPR, artikel 7 Nederlands Grondwet.

  Let wel! Institutioneel Racisme is geen openlijk, bot racisme. Het is iets wat uitermate subtiel en onbewust werkt, men heeft het niet eens door dat men racistisch bezig is en zullen dit dan ook altijd ten stelligtse ontkennen.
  Men heeft zogenaamd zelf ook ‘zwarte vrienden’ die zwarte piet de normaalste zaak van de wereld vinden. Die anderen zijn alleen maar zeurpieten..
  ja, ja.


  Maak melding
 11. Vrijheid van meningsuitting, is dat dan alleen voorbehouden aan diegenen die ergens om wat voor een reden dan ook ergens op tegen zijn in dit geval, wat volgens Nederlanders gewoon een kinderfeest is waar zij , die kinderen totaal geen vorm van racisme in zien.
  Is vrijheid van menings uiting de anderen iets waar jij van overtuigt bent door de strot proberen te drukken, en als dat dan niet lukt en op weerstand stuit verongelijkt over gaat doen, en in dit geval een semi- intellectueel verhaal op gaat lopen hangen. We leven in een democratie, wil je daar niet bij neerleggen, moet jij weten, maar neem dan dit ter overweging; “heb de kracht om te accepteren wat je niet kunt veranderen, de moed om te veranderen wat je kunt veranderen, en de wijsheid tussen deze twee onderscheid te maken, ik wens iedereen die ageert om het ageren, deze moed, kracht en wijsheid toe


  Maak melding
 12. Demokraat moet niet zo zeiken.

  “In Nederland is er sprake van institutioneel racisme”.

  Ik denk dat er eerder sprake is van een institutioneel minderwaardigheidscomplex

  get a life please

  “Deze onbeschaafdheid zit in Nederlands bloed ingebakken zonder dat ze het weten”

  Altijd lachen als iemand die Nederlanders van racisme betigt zelf de ene na de andere racistische opmerking plaats.

  Wat een loser.


  Maak melding
 13. @pasew
  kijk wat wij hebben bereikt…
  7 april 2014 – 10:08
  Amsterdam stuurt geen fietsen meer naar Suriname

  Het zal wel met humanitaire overwegingen te maken hebben.
  Of de fietsers worden doodgereden of de fietsen worden voor exorbitante hoge prijzen van de hand gedaan en de opbrengsten verdweijnen in de zakken van de betrokken ambtenaren!
  We hebben met Suriname te maken hoor!Vergis je niet!


  Maak melding
 14. ik vergelijk sinterklaas als constatijn,”tijdens zijn invasie in afrikaanse landen met een vlag met een kruis erop als teken van overwinning ten opzichte van het afrikaanse bevolking.

  sinterklaas draagd de zelfde symbool,een witte man op het witte paard met een kruis op de voorkant van zijn priester kroon die de goedheilig man moet voorstellen,en de zwarte man als slaaf om de geschenken van de goedheilig man uit te delen.

  het is dus behalfe racistisch maar ook venederend tenopzichte van het totale zwarte afrikaanse geslacht en na geslacht.


  Maak melding
 15. Dinsdag 8 april 2014 om 09:28 uur, door pasew

  kijk wat wij hebben bereikt…

  7 april 2014 – 10:08

  Amsterdam stuurt geen fietsen meer naar Suriname

  ai boi 🙂
  ———————————————————————–pasew

  is dat dan zo belangrijk.
  daar zitten wij niet om te springen.
  jij doet net alsof wij nederland nodig hebben om dingen in ons land voor elkaar te krijgen.


  Maak melding
 16. @democraat,

  alleen een ziekelijk verknipte geest bedenkt deze lulkoek.
  Als geindoctrineerde paarse pauper heb je toch al niks aan je leven, maar waag eens een (waarschijnlijk vruchteloze) poging om rationeel te leren nadenken.


  Maak melding
 17. @Democraat
  Er zijn enkele negatieve reacties op je posting.
  Echter, er staat geen enkele onwaarheid in.
  Wie de discussie op de voet volgt, weet waar je het over hebt:
  Institutioneel racisme zit verankerd in de Nederlandse cultuur.
  Het is niet anders.
  En omdat het geïnstitutionaliseerd is weet men het zelf niet.
  Het hoort bij de cultuur!
  Helder en duidelijk heb je het verwoord!
  Het is de schaamte die leidt tot ontkenning.


  Maak melding
 18. @Hans,
  Het Sinterklaasfeest is inderdaad een KINDERfeest, maar wel bedacht door VOLWASSENEN!
  Hoe zou jij het vinden als de Duitse VOLWASSENEN voor hun KINDEREN een Kristalnachtfeest bedenken?
  Wel een Kinderfeest maar wel zo fout!
  Dus gebruik alsjeblieft nooit meer het argument: “het is maar een kinderfeest”
  Want een kinderfeest gebruik je niet om je duistere geschiedenis te vieren, een geschiedenis van onderdrukking, in wel drie continenten.
  Maar goed, deze discussie is een gepasseerd station. We zijn nu al 20 stappen verder!
  De zwarte Piet wordt aangepast! En dat is het uiteindelijke doel dat al min of meer bereikt is.
  Sinterklaas mag blijven, hij maakt de kinderharten blij en als de kinderharten blij zijn, dan is iedereen blij!! En zo hoort dat in een democratisch Nederland.


  Maak melding
 19. Meneer Koos, wie bent u om te bepalen dat iemand zijn of haar paspoort moet inleveren? Ook al springt u hoog of laag; U heeft helemaal geen recht om dat voor iemand te bepalen. 🙂


  Maak melding
 20. Beste ben66,

  Ik sluit mij volledig aan bij jou posting.
  Altijd opvallend dat het vooral onze Paarse Paupers zijn die vol overgave op de Zwarte Piet discussie inspringen.


  Maak melding
 21. Koos: “Heb het al eerder gezegd als Nederland je niet bevalt, paspoort inleveren en moven naar je land van herkomst. Zo simpel is het”.

  Koos, het kan nog simpeler; volg het voorbeeld van Wilders en vraag aan al je zwakbegaafde witte landgenoten (en een paar nog idiotere zwarte als Akese) met een middeleeuwse mentaliteit ‘willen we meer of minder Zwarte Pieten in Nederland?’ Je zwakbegaafde landgenoten gaan dan roepen ‘Minder, Minder!’. Vervolgens wordt geen enkele zwakbegaafde witte idioot, die niet mee kan met de tijd, meer geschminkt tot Zwarte Piet en is iedereen blij, zonder dat er allochtonen uit Nederland hoeven op te rotten. Deze allochtonen maakten als gevolg van diezelfde barbaarse middeleeuwse mentaliteit van je voorouders kennis met de Nederlandse cultuur, leerden Nederlands spreken en raakten uiteindelijk in Nederland verzeilt omdat Nederland wel ontwikkeld werd en hun land niet. Jullie hebben het zelf gezocht dat er zoveel allochtonen in jullie land te vinden zijn en nu wil je dat ze geen eigen mening erop na mogen houden? Koos, waarom rot jij niet zelf op naar een land waar er geen vrijheid van meningsuiting is en vergeet vooral niet om die zwarte ‘keskesi’ Akese mee te nemen.


  Maak melding
 22. Hans, Koos, Henk Molenaar…..duidelijker kunnen juliie niet zijn…waar het hart vol van is daarvan spreekt de mond. Jullie kunnen echt niet helpen..racisme is door de genen van jullie voorouders ingegeven. En die surinamers die zwarte piet goedkeuren moeten zelf ook maar voor zwarte piet gaan spelen,… en vergeet niet vooral ook de boeien rondom je handen en voeten om te doen.. dan is het hele plaatje compleet.


  Maak melding
 23. Santa, hoe zou jij het vinden als ze in Suriname van 8 december een kinderfeestdag maken.
  Flauwekul argumenten kan ik ook wel bedenken,alhoewel gezien de adoratie van toch nog redelijk veel Surinamers of Surineds voor de veroorzaker van die moordpartij.
  Hoe kun je een vergelijking maken met iets waar zowat 2 eeuwen tussen zitten, maar jij je zin als je het een fout kinderfeest wilt noemen, duizenden mensen maken er geen probleem van enkelen wel


  Maak melding
 24. Ben66,

  ..en hoe ziek moet je zijn om te bedenken dat een zwart persoon (zwarte piet) een knecht en loopjongen van een blanke (sinterklaas) dient te zijn en beweren dat het een stukje blank cultuur is. En dan verwacht je dat donkere mensen op de banken moeten gaan staan juichen om dit te
  aan te moedigen?
  Het is mooi en waar. Eeuwen geleden is het figuur zwarte piet zowaar ontsproten uit een ziekelijk geest van een blanke die het toen de normaalste zaak van de wereld vond dat een zwart persoon knecht was van een blanke.
  Je zou dit feest dus inderdaad een blanke traditie kunnen noemen. zeer zeker. Eeuwen geleden liepen de blanken ook op klompen en traditionele klederdracht op straat. Ook de normaalste zaak van de wereld. Dus ook een traditie. Als je heden ten dage dat doet denkt men dat je uit een of ander achtergesteld boerengehucht komt.
  Een traditie dus die zich heeft aangepast aan de tijd. Is het geen tijd dat het figuur zwarte piet ook wordt aangepast aan de moderne tijd? Is dat teveel gevraagd misschien?

  duuh!


  Maak melding
 25. Iedereen heeft vooroordelen en is gericht op hun eigen ras. Gelukkig zijn er ook mensen die zich dan toch kunnen inleven in de gevoelens van iemand die er anders uitziet. Die mensen zullen uiteindelijk altijd overwinnen, omdat ze begrijpen dat om te overleven en vooruit te komen je elkaar nodig hebt.


  Maak melding
 26. Henkes, jammer dat je van deze discussie een politieke issue gaat maken.

  Migranten en vluchtelingen moeten de wetten en de nationale identiteit van hun gastland respecteren. De migranten hebben ook de plicht zich in het gastland te integreren. Sinterklaas is een nationale feestdag in Nederland sinds mensenheugenis en daar gaat geen verandering in komen omdat een paar zeurpieten de zaak proberen op te blazen via het nederlands rechtsysteem.
  Dat ik noem ik nu pas voedingsbodem voor de Hardcore PVV aanhang. Het zgn in de kaart spelen van …

  Als je je niet thuis voelt in het (racistische) Nederland dan moet je gewoon opkrassen. Niemand houdt je tegen. Wat er in kan, kan er ook uit. In nederland zijn er remigratie regelingen (op rot premie) hiervoor. Gewoon doen joh.

  Ik ben een geëmigreerde Surinamer. Nederland is mijn nieuwe thuisland met alle toeters en bellen aan. Het blijven spelen van de racisme troefkaart onder een deel van de allochtonen oa de paarse hang begint lachwekkend te worden. Ik neem ze niet eens serieus meer.

  Dus nogmaals, wil je hier blijven dan moet je ook de identiteit van het gastland respecteren. En je hoeft echt geen boerenkool met worst iedere dag te eten. Knoop dit goed tussen oren !!!


  Maak melding
 27. Dinsdag 8 april 2014 om 19:33 uur, door Henk Molenaar

  Beste ben66

  Onze Paarse Kakkerlak Sra doet ook een zinloze duit in het zakje.
  =================================================================Henk mollenaar

  zins wanneer ben ik jou/jullie paarse kakkerlak.

  eerst schelden jullie paars uit,en nu willen jullie vrienden met paars worden.

  het top punt van een huigelaar.

  wanneer laten jullie het surinaamse bevolking met rust,en vooral het creoolse bevolking met rust laten


  Maak melding
 28. hans,henk mollenaar

  jullie nederlandse racistische aangeboren mentaliteit dat vol met negatieve houding en karakter overspoeld wordt,is door jullie voorouders megegeven vanwege de slechte dingen dat zij het creoolse bevolking aangedaan hebben.

  nu staan jullie voor een geweten’s dilemma die jullie willen verbloemen in de form van;”zonder de blanken hadden de zwarten geen toekomst,”in tegen stelling zou het moeten zijn;”toen de blanken kwamen,hebben zij alleen maar verdeeldheid en vernietiging onder het zwarte bevolking gebracht,,”en daar is jullie vader sinterklaas een realistische voorbeeld van.


  Maak melding
 29. Sinterklaas en zwarte Piet moeten hun traditie voorzetten zoals van oudsher, maar ik vind wel dat elke Sinterklaas en Zwarte Piet figuur een zware boete moeten worden opgelegd wanneer zij met Sinterklaas met pepernoten rondstrooien, want deze rondgestrooide pepernoten komen op de vieze grond terecht en is niet meer hygiënisch voor consumptie. Of stop een aantal pepernoten in stevige plastic zakjes en strooi ze maar rond, deze kunnen dan geconsumeerd worden daar ze in een verpakking zitten. Dit is mijn enige bezwaar, want het is te zot voor woorden wanneer ik met Sinterklaas samen met mijn kids een heleboel pepernoten overal op de grond zie liggen. Zonde toch!!
  django


  Maak melding
 30. Sra je lult een eind weg uit je paarse nek, van mijn vaders kant waren het landbouwers uit het oosten van Nl. en mijn moeders kant uit Indonesiee, geen van mijn voorouders wisten van het bestaan van Suriname en wat daar gebeurde dus graag een wat meer gefundeerde mening graag, voor zover dat mogelijk is met jou getroubleerde geest


  Maak melding
 31. Koos, de gemigreerde Surinamer met het Nederlandse koosnaampje, niemand wil het kinderfeest afschaffen, zelfs de mensen die tegen Zwarte Piet zijn willen dat niet, ze willen slechts het belachelijke uiterlijk van Zwarte Piet afgeschaft zien, waarom is dat zo moeilijk? Zelfs een intelligente vent als Rutte maakt door zijn halsstarrige kortzichtigheid (Zwarte Piet is zwart en daar kan ik niets aan veranderen) zulke grote fouten (Antillianen zijn zwart, ze hoeven zich niet te schminken. Terwijl geen enkel Antilliaan zo onnatuurlijk zwart is als Zwarte Piet) dat hij zijn excuses moet aanbieden aan de Antilliaanse gemeenschap. Als de tegenstanders van het karikaturale uiterlijk van Zwarte Piet kunnen bereiken dat Zwarte Piet zijn uiterlijk niet meer de racistische karikatuur is van een neger, door gebruik te maken van het beschaafde rechtssysteem van Nederland (dat is het toppunt van integratie), dan zie ik niet in dat ze om die reden het land moeten verlaten, als ze gingen roven, plunderen en aanslagen plegen, dan was ik het met je eens dat ze het land moesten verlaten.

  En Koos, of je het leuk vindt of niet, het uiterlijk van Zwarte Piet zal veranderen, Nederland, met Rutte als lijder aan de ziekte Zwarte Pietis, maakt zich namelijk onsterfelijk belachelijk in de ogen van het weldenkende deel van de wereld. Ik hoop voor je dat wanneer het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast is aan deze tijd, je een hekel krijgt aan al die slappe bakra’s die het hebben toegestaan, dat het uiterlijk van Zwarte Piet veranderde, zo’n grondige hekel, dat je je niet meer lekker voelt in Nederland. Zal je om die reden dan besluiten om Nederland te verlaten?


  Maak melding
 32. Praten jullie hier niet over rasisme hoor!
  Nergens waar ik was is er zoveel rasisme en rassenonderscheid als hier in Suriname.
  In Nederland al zeker niet (vele jarenlang gewoond en gewerkt)
  Daar wordt wel over je geoordeeld, maar kijkt men hoe je meedoet in de maatschappij, je werk enz enz.
  Zeker niet op je kleur of ras.
  100% nooit iets van gemerkt.
  Als je daar de niksnut uithangt, de profiteur, ja .. dan hebben mensen een mening over je, ongeacht welke keur je hebt.


  Maak melding
 33. @ hans: “Hoe kun je een vergelijking maken met iets waar zowat 2 eeuwen tussen zitten, ”
  Wat is daar verkeerd aan, hans? Onderdrukking is en blijft onderdrukking, uitbuiting is en blijft uitbuiting, genocide is en blijft genocide. Nu, toen en altijd!
  Bovendien, de geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Dat weet je toch?

  @ hans: “duizenden mensen maken er geen probleem van enkelen wel”
  Nou hans, ik denk….nee, ik weet heel zeker dat het net omgekeerd is.
  Je kijkt niet verder dan je neus lang is.
  De hele wereld spreekt zijn afkeuren uit over de karikatuur van Zwarte Piet.


  Maak melding
 34. Als het Sinterklaas feest, compleet met karikaturale Zwarte Piet, zo’n onschuldig kinderfeest is en een mooie uiting is van de Nederlandse cultuur (net zo iets als de Nachtwacht van Rembrandt) waarom pleiten de voorstanders van de karikaturale Zwarte Piet er dan niet voor dat Rutte Obama en zijn gezin, nu zijn dochters nog jong zijn, uitnodigt om het kinderfeestje eens een keer te komen vieren in Nederland? Wanneer ik net zulke mooie foto’s in de media zie als die waarbij Rutte vol trots naast Obama voor de Nachtwacht staat, dan hou ik meteen mijn smoel en ik zal nooit meer beweren dat Zwarte Piet een uiting van racisme is. Voorstanders van Zwarte Piet, aan jullie de schone taak om een petitie in te dienen om Rutte te vragen om Obama en zijn gezin uit te nodigen, misschien kunnen we Obama, zijn vrouw en zijn kinderen ook erbij vertellen dat ze zich helemaal niet hoeven te schminken om gezellig mee te kunnen doen met het feest, als …. Zwarte Piet!!!


  Maak melding
 35. HAhahaaaa de mensen die zeggen paspoort inleveren en op krassen zijn echte racisten ga terug in geschiedenis van voorouders piet was vroeger wit waarom die nu zwart is weet ik niet maar ik ben meer NEDERLANDER dan velen die hier zeuren want geboren in SU onder de NEDERLANDSE vlag mijn voorouders in AFRIKA mijn ouders in SU ook onder de NEDERLANDSE vlag ik denk niet dat mijn voorouders de hebben gekozen om van AFRIKA gehaald te worden en ik ken AFRIKA niet dus NEDERLAND en SURINAME zijn mijn vader en moeder land en zullen we dan zeggen AFRIKA land van over grootouders maar 1 ding is zeker voordat er donkere mensen naar EUROPA NL kwamen was piet wit en niet zwart maar ja respect voor een ieder zijn haar mening zal mij een worst wezen ook mijn kinderen hier hebben genieten van sinterklaas en het is niet dat het afgeschaft moet worden dat er gevraagd word maar aangepast en dat kan geen kwaad dus begrijp deze hele heisa niet en even voor KOOS,HENKES,HANS,HENMOLENAAR NEDERLAND is niet jullie land maar ons land want ook dankzij onze overgroot ouders met alle narigheid van dien is NL EROPA vandaag de dag zo ver de rijke gestolen van wie ze noemden de dommen vandaar de naam rijkdommen maar geen punt dus nu ook het recht van genot in SU of NL GOD BLESS ik ben niemand dankbaar dan de HEER AMEN.


  Maak melding
 36. Waarom is zwarte Piet nooit te zien op Schiphol?
  Ook niet zijn foto?
  Ja, waarom niet??
  Omdat de hele wereld zal zien hoe die Hollander kijkt naar de zwarte mens.
  Ze schamen zich zelf ervoor.


  Maak melding
 37. Koos: “Migranten en vluchtelingen moeten de wetten en de nationale identiteit van hun gastland respecteren.”

  Koos, voor zover jij een Hollander bent.
  Welke wetten hebben jouw voorouders gerespecteerd toen ze de koloniën binnen drongen en de plaatselijke bevolking als beesten hebben afgeslacht?


  Maak melding
 38. Sranangmang, rassenonderscheid is nog geen racisme. Het is normaal dat wij mensen onderscheid maken tussen mensen, die allemaal van elkaar verschillen, allemaal zijn ze unieke induviduen, stel je voor dat je ouders al hun kinderen (M. + J.) dezelfde naam hadden gegeven omdat ze geen onderscheid tussen hun kinderen willen maken.

  Sranangmang, je hebt overigens wel gelijk dat er ook in Suriname racisme voorkomt, maar dat het in Suriname erger is dan in Nederland en dat je er in Nederland 100% niets van hebt gemerkt, wil ik alleen geloven als je ons er ook bij vertelt dat je 100% doof en 100% blind bent, en als dat niet het geval is, dan moet je toegeven dat je geestelijk niet helemaal in orde bent, daarom kon je de signalen die sommige Nederlanders naar allochtonen uitzonden, niet op de juiste manier interpreteren. Wanneer je ondanks je ijver en inzet geen promotie maakte, of wanneer je als leraar met je collega’s in de lerarenkamer zat en een ouder zonder meer aannam dat je de conciërge of de schoonmaker was, of dat je als arts hulp wilde bieden aan een verkeersslachtoffer en de moeder van dat slachtoffer je ruw wegtrok en toesnauwde dat je met je zwarte tengels van haar kind moest afblijven (later bood ze haar verontschuldigen aan), dan zou jij zeker gezegd hebben ‘o wat leuk, die bakra’s deden dat niet omdat ze racistisch zijn, het was namelijk mijn fout, ik had op mijn voorhoofd moeten schrijven dat ik ondanks dat ik zwart ben, ik ook hard kan werken en dat ik best promotie mag maken, of dat ik ook genoeg hersenen heb om leraar of arts te zijn. Sranangmang, je had het hele jaar door (niet alleen op 5 december) met een truitje met de tekst, uit het bekende, in jouw oren niet racistisch klinkende Sinterklaas liedje moeten rondlopen; ‘ AL BEN IK ZO ZWART ALS ROET, IK MEEN HET WEL GOED’.


  Maak melding
 39. @Koos,

  Kun je een voorbeeld geven waarbij blanke Nederlanders die in Suriname wonen, zich aanpassen aan de Surinaamse samenleving? Integreren ze ook net als jij hier in Nederland zo geweldig goed bent ingeburgerd? Respecteren ze de wetten van Suriname? En what about de Amerikanen die in Suriname wonen? Passen ze zich ook aan in Suriname?

  Koos, denk goed na voordat je iets opschrijft.


  Maak melding
 40. @Sranangmang,

  Mee eens wat je schrijft, maar had je oogkleppen op of zo? Rascisme in Nederland gebeurt op subtiele wijze waardoor je het bijna niet door hebt. Rassenhaat zit in het DNA van sommige blanke Nederlanders en zal nooit verdwijnen, hoe subtiel ook. Kijk maar naar de wijze waarop men gevoelige zaken bagatelliseert. Men wuift kwetsende zaken af alsof het niet bestaat. Dat is ook de houding van Rutte, ondertussen blijven de onderbuikgevoelens bestaan. Geloof me, rascisme zal nooit verdwijnen uit Nederland en ook niet uit Suriname. Het zit in het hart van sommige Surinamers en het zit in het bloed van veel Nederlanders. En niet alleen in Nederland of Suriname komt het voor, maar overal ter wereld. Het is een negatieve menselijke eigenschap die nooit en te nimmer zal verdwijnen omdat het simpelweg in het hart van velen zit.

  En kom niet aan het hart van sommige mensen, want ze willen hun hart gewoon niet veranderen. Hun mindset en hun hartsgesteldheid willen ze blijven koesteren en niet veranderen.


  Maak melding
 41. Sant , van mij mag jegelijk hebben hoor maar 200 hondered jaar zag de wereld er iets anders uit dan nu, met toch wel iets andere normen en waarden, net zo goed als het over 200 jaar er allemaal wel wat anders uit zal gaan zien. bepaalde veranderingen zullen geleidelijk moeten gaan, afdwingen en doordrammen wekt alleen maar weerstand op


  Maak melding
 42. Discriminatie is overal,in Su wordt ook keihard gediscrimineerd.De Negers mag geen Hindoestaan, en anders om!
  Dus houden jullie op met dat geleuter,ik zal voor zwarte Piet spelen,want als ik ziek ben ben ik zwart, en als ik bloos blijf ik zwart, als ik dood ga blijf ik zwart.Ook als ik in zon loopt blijf ik zwart,dus what a F.ck is that! En als ik de belasting ontduikt ben ik een Zwart werker.Lang leve de Sint en Piet,wie kent hem niet !!!!!!!!!!


  Maak melding
 43. Woensdag 9 april 2014 om 17:40 uur, door ben66

  @sra…
  hoe durf jij als slaafse volgeling van een massamoordenaar nog te lullen over GEWETEN.
  Flikker toch op …randdebiel
  ==========================================================
  zou jij duidelijk willen zijn,want nu blaf jij als een verstandloze die een blindkijker is.
  heb jij gezien dat die persoon waar jij over met haat gevoelens praat,ook daad werkelijk iemand vermoord heeft,was jij erbij.

  en vanwaar jou woede uitbaarsting naar mij ,heb ik jou iets misdaan of kan jij niet tegen de waarheid.


  Maak melding
 44. Woensdag 9 april 2014 om 13:41 uur, door hans

  Sra je lult een eind weg uit je paarse nek, van mijn vaders kant waren het landbouwers uit het oosten van Nl. en mijn moeders kant uit Indonesiee, geen van mijn voorouders wisten van het bestaan van Suriname en wat daar gebeurde dus graag een wat meer gefundeerde mening graag, voor zover dat mogelijk is met jou getroubleerde geest
  ==========================================================
  a hahahahahahahahahahahh,hansje is boos en rood.
  jou vader was/is een pedofiel die kleine indonesia meisjes ging verkrachten en een uit een achterstandswijk gehaald heeft en beloofd heeft voor een beter leven in nederland,”ik durf te wedden dat jou ouders niet meer met elkaar een verhouding hebben,en als dat wel zo is ,dan is zij een moderne slaaf van jou vader.

  jij zegt dat jou vader landbouwers uit het oosten van NL is geweest,”wat moest hij dan in indonesia,waarom moest hij helemaal daar naar toe gaan om een vrouw te vinden,,;zijn/waren jullie hol-landse vrouwen niet goed genoeg voor hem.
  en zo zie jij maar weer,jullie zijn gewent te nemen wat niet van jullie is,en dat wordt ook wel stelen genoemd.
  dag hansje,maak er een mooie dag van.


  Maak melding
 45. @grasbarki

  Ik ben het volkomen met je eens, maar wil jij wanneer jij op Sinterklaasdag voor zwarte Piet speelt de pepernoten alstublieft in plastic zakjes doen zodat als je ze rondstrooit ze nog eetbaar blijven? Dan hoef ik mij niet te schromen wanneer ik ze van de grond opraap. Alvast bedankt.
  django


  Maak melding
 46. @Hans,

  Geloof me, over 200 jaar is de mens geen steek veranderd. Er zullen nog steeds oorlogen zijn, er zal nog steeds rascisme zijn en er zal nog steeds sprake zijn van weinig normen en waarden. De mensheid (tenminste sommige mensen) zal nooit veranderen, ook met smartphones, internet, telebankieren en andere technische ontwikkelingen is de mens in de basis nog steeds bevooroordeeld en wicked. Educatie, talloze vakanties, veel geld, een mooi huis, zullen dat niet veranderen. Is toch te zot voor woorden dat er een internationale dag tegen rascisme in het leven is geroepen net als een campagne tegen pesten landelijk wordt georganiseerd en net als de vele meldpunten tegen discriminatie.

  Twee honderd jaar geleden bestonden deze organisaties niet, maar 200 jaar geleden bestond er al haat (slavernij), genocide (uitmoorden indianen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika)(uitmoorden Aboriginals in Australie).

  Kortom: niets nieuws onder de zon. Het kwaad zit in de mens en zal over 200 jaar niet verdwijnen. Deze discussie is dus eigenlijk zinloos.


  Maak melding
 47. @hans:”bepaalde veranderingen zullen geleidelijk moeten gaan, afdwingen en doordrammen wekt alleen maar weerstand op”

  hans,
  Van mij krijg je alle tijd om te veranderen. Als ik maar merk dat je aan het veranderen bent, dat is belangrijk!
  Kijk maar naar Zwarte Piet, in december van dit jaar heeft hij slechts zwarte vegen op zijn gezicht of is hij oranje, geel of paars gekleurd bij de intocht. Let maar op, Zwarte Piet leert heel snel!
  En in 2020 is hij alleen nog maar zwart als hij bij jou, Rutte, Wilders en Zo, op bezoek komt.


  Maak melding
 48. Sra, hoe moet ben66 nog duidelijker zijn, alhoewel voor een paarse dombo als jij kun je waarschijnlijk nooit duidelijk genoeg zijn, 1 die ziende blind is en zijn ogen sluit voor de misdaden van zijn afgod


  Maak melding
 49. @ Django .

  No spang,jou verzoek wordt bij deze ingewilligd !
  Zet je schoenen alvast voor de deur,maar niet voor de deur
  van de Moskee. Daar komt de Sint niet,er zijn te veel schoenen
  en zoveel kado”s hebben we niet, Crisis tijd toch!!!!!

  Odi odi en tang boen.

  Gratjie.


  Maak melding
 50. Sra , jij bevestigid jezelf steeds weer gewoon compleet gestoord die slecht kan lezen en nog slechter interpreteerd, sterkte met eventueele therapie


  Maak melding
 51. @ben66,

  Een mens die zijn geschiedenis niet kent is als een boom zonder wortels. Nog steeds wordt er aandacht besteed aan het verhaal van Anne Frank. Veel joodse jongeren hebben de Holocaust ook niet meegemaakt, maar ze gedenken wel hun geschiedenis omdat de wreedheid van de Holocaust nooit meer mag plaatsvinden. Zo gedenken veel afrosuri’s hun geschiedenis omdat de slavernij nooit meer in zijn koloniale vorm of welke vorm dan ook mag plaatsvinden.

  Neemt niet weg dat ondanks massale herdenkingsdiensten, het kwaad dat racisme heeft, nooit zal worden uitgeroeid en helaas altijd zal blijven bestaan.

  Maar het is beter om voor iets goeds te vechten dan achterover te zitten en voor niets te sterven.


  Maak melding
 52. @Ba Anansi Vrijdag 11 april 2014 om 00:02:

  Ba Anansi: U kent natuurlijk `t Rijksmuseum waar Wim Pijbes de directeur is? De Pijbes die de “Hoofdpiet v/d wereld” President Obama mocht ontvangen! Ba Anansi luister a.u.b. naar dit radio-fragment hoe deze “Tokkie/Henkie” Pijbes, van huis uit historicus en beter weet over Zwarte mensen praat! Zou hij Obama ook als een N*gg*r zien?!? Tenenkrommend en zo 1850!

  Wim Pijbes: kijk nou even naar de feiten over Zwarte Piet:

  http://nos.nl/audio/565847-wim-pijbes-kijk-nou-even-naar-de-feiten-over-zwarte-piet.html


  Maak melding
 53. Justice, die Wim Pijbes laat een oud schilderij zien waarop een figuur uit Afrika uitgedost als Zwarte Piet geen slaaf maar een ridder is en daarom vindt hij dat het uiterlijk van Zwarte Piet niets met slavernij te maken heeft. Stel dat het waar is dat het uiterlijk van Zwarte Piet niets met de slavernij te maken heeft, welke gemiddelde Nederlander heeft er weet van dat er in het Rijks museum een schilderij is van een Afrikaan, van voor de slavernij, in een zwarte pieten pakje?

  Er zullen vast ook een heleboel afbeeldingen van rijke Joden, voor de tijd van Hitler, te vinden zijn, die zichtbaar van het leven genieten; etend en drinkend, met een lekker dampende pijp of sigaar in hun hoofd. Als voetbal hooligans in een stadion in deze tijd gaan roepen: ‘Hamas Hamas, Joden aan het gas’, zal Pijbes dan ook beweren dat Joden al langer giftige gassen inhaleren en dat deze luchtige yell van de hooligans niets met de Joden in de gaskamers van de Nazi’s te maken heeft?


  Maak melding
 54. Waarom laat Wim Pijbes de talloze portretten niet zien, ook uit die tijd, waar zwarte slaven ook geportretteerd staan ergens aan de zijkant, met een dienblad in de handen, of vooraan in het midden, liggend op de grond voor de voeten van de meester zodat die zijn voeten kon warmen op de buik van de slaaf?
  Waarom kiest hij juist dat ene portret zonder context, waar hij zijn eigen verhaal bij gemaakt heeft?
  Pijbes is er natuurlijk ook één die tot aan de dood zal beweren dat het allemaal wel heel erg meeviel met die Slavernij van toen.
  Arme meneer Pijnbes, doe maar goed je best. Je volhardendheid zal je heel veel marsepijn geven.
  Ga nu ff eerst wat Pijnbessensap drinken, dat zal je geheugen opfrissen.
  Domme meneer Pijnbeest, ik bedoel liegbeest!


  Maak melding
 55. @henkes Vrijdag 11 april 2014 om 15:08 uur:

  Slaap Henkes slaap, daar buiten loopt een schaap
  Een schaap met “witte” voetjes
  Dat drinkt zijn melk zo zoetjes………..
  Slaap Henkes slaap, daar buiten loopt een zeer volgzame schaap


  Maak melding
 56. Justice, ik snap het niet, tenzij je zegt dat Pijbes het volgzame schaap met de witte voetjes is.

  De Surinamers als Akese, Koos en Sranangmang, die beweren dat er 100% geen discriminatie in Nederland voorkomt, of dat je het als allochtoon aan jezelf te danken hebt wanneer je gediscrimineerd wordt, moeten dit stuk, dat ik de Volkskrant las, even doornemen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3633783/2014/04/12/Ik-heb-geluk-gehad-wat-als-ik-Mebarak-Fakih-of-Saadeh-had-geheten.dhtml

  Als er dan nog steeds geen lichtje bij hen gaat branden, dan zijn ze inderdaad hartstikke blind.


  Maak melding
 57. Henkes, natuurlijk is er discriminatie, maar om dan een voorbeeld aan te halen van die meneer Nieboer, wel dat soort voorbeelden aanhalen zonder de verdere achtergrond te onderzoeken, toevallig is die bewuste dranken handel de afgelopen 2 jaar ook 2 x overvallen, is het Toevallig door bewapende personen afkomstig uit het zuidelijke middelandse zeegebied, is het dan gek als er tegen sluitingstijd er een getint iemand binnenkomt de dame toch lichtelijk de bibberatie’s krijgt.
  Om de situatie eens terug te brengen naar Suriname, naar een winkelier aan de Indira Gandhieweg die een doorgeladen geweer achter de kassa heeft staan om zich volgens eigen zeggen, te wapenen tegen mogelijke overvallen van “djoeka’s”, is dit ook geen geval van discriminatie, in het eerste geval, ik heb op nog geen 500 meter van de bewuste winkelier gewoond, het 2e geval hebik al een 20 jaar geleden meegemaakt, de bewuste winkelier is een vriend van mijn zwager, dus moet op het punt van discriminatie niet eerst de problemen in het eigen land opgelost worden , voordat je gaat wijzen naar een ander


  Maak melding
 58. hans, het voorbeeld van de drankwinkel is er één van de zovelen die deze jongen heeft meegemaakt.
  Het gaat om de reacties over het algemeen, zijn hele leven lang al, overal waar hij komt.

  Het zijn de mensen die deze verhalen proberen te ontkrachten, die vormen een voedingsbodem voor discriminatie, zij die het ontkennen, zij belemmeren het uitbannen van discriminatie!
  En daar maak jij hans, je ook schuldig aan.


  Maak melding
 59. Eva en dan moet je beslist niet ingaan op het laatste stukje van mijn posting, en om die jongen die al heel dik in de derig is hoef jij hem echt geen zorgen te maken hoor, die redt zich heel best. het gaat mij er meer om wat het los maakt bij de slachtoffers van de overvallen, maar dat interresseert jou blijkbaar weer niet


  Maak melding
 60. @hans,
  die jongen is voor mij een passant. Het gaat om de grote groep waartoe hij behoort. Waarvan er 13 in een dozijn voorkomen.
  De groep die ten onrechte, vanwege hun uiterlijk, wordt gediscrimineerd.
  In deze topic gaat het niet over slachtoffer-leed van een overval. Dat is nu niet ter zake doende en daarom interesseert het mij nu niet!
  Je verlegt het accent omdat je niet wil reageren op de boodschap van deze jongen.


  Maak melding
 61. Hans, misschien is het te begrijpen dat die dame de bibbers kreeg toen ze Nieboer zag, maar dat maakt het niet minder fout, het is nooit goed te praten dat je iemand alleen maar vanwege zijn, door God gegeven, uiterlijk al bij voorbaat als een crimineel aanmerkt. Ik kan me b.v. ook voorstellen dat een Afrikaan wiens dorp overvallen werd door blanke criminelen het ook in zijn broek deed wanneer hij daarna een blanke missionaris buiten zijn hut zag koekeloeren. Nieboer, die geen jongen is, maar een man met het gerespecteerde beroep van gynaecoloog, heeft zich niet uitgedost als een Hells Angel, hij zwaaide ook niet met een pistool, hij kan er niets aan doen dat hij een Mediterraan uiterlijk heeft, het was dus niet terecht dat het meisje de bibbers kreeg.

  Ik heb nergens gezegd dat er in Suriname niet gediscrimineerd wordt, ik weet niet of je het doorhebt, maar ook Surinamers zijn mensen, ze kunnen dus ook dezelfde onhebbelijkheden hebben als Nederlanders, ik twijfelde er slechts aan dat het in Suriname wat discriminatie betreft, erger is dan in Nederland.

  Ik plaatste het stuk van Nieboer naar aanleiding van de beweringen van enkele posters hier dat ze nooit discriminatie in Nederland hebben ervaren en dat wanneer je met je donker huidje of met je Mediterraan uiterlijk gediscrimineerd wordt in Nederland het je eigen schuld is omdat je niet wil deugen.


  Maak melding
 62. klopt dit topic gaat niet over allochtone potentieele overvallers, wel over iets anders, maar mijn vrouw ook donker voelt zich op een uitzondering na, niet gediscrimineerd in de dikke 20 jaar dat ze in Nl. woont en heeft een uitgesproken mening over al die genen die er wel een in haar ogen overdreven op reageren en zich negatief opstellen


  Maak melding
 63. Henkes, als jij al ter discussie stelt of je de bibberaties van een ervaring hek jij zeer waarschijnlijk, nooit een pistool voor je hoofd gehad, een reactie op een heel nare ervaring die ze waarschijnlijk nooit meer kwijtraakt, wat heel wat anders is dan dat er mensen zijn, donker en lichtgekleurde die denken beter of minder te zijn dan de ander, maar het gaat mij er om hoe je er zelf in staat, waarom heeft mijn vrouw geen last van discriminatie, waarom
  trek ik mij er niets van aan, die keren dat ik in Suriname ben, soms vijandigheid voel, en negatief benaderd word, omdat ik opgevoed ben met een humanistische achtergrond en ieder mens moet respecteren ongeacht kleur, afkomst of geloof


  Maak melding
 64. en altijd me zelf moet blijven, daarom kan ik er waarschijnlijk slecht tegen dat die groepen minder positief tegenover de ander staan, en steeds van het negatieve uitgaan en steeds overal lopen te kankeren, ik heb ze helaas ook in mijn Surinaamse schoonfamilie die te pas en te onpas het “ze discrimineren” gebruiken, ook wanneer ze op dezelfde manier terechtof onterecht behandeld worden als elke willekeurige blanke Nederlander, het lijkt wel of ze zich altijd gediscrimineerd willen voelen, en daar wordt ik nu moe van


  Maak melding
 65. @hans,
  *sommige mensen WILLEN NIET gediscrimineerd worden.
  Ze kijken weg en steken hun kop in het zand. Begrijpelijk want er is weinig wat je zo diep raakt in je ziel.
  *Sommigen weten het niet, hebben het niet door, de goedgelovigen de naïevelingen.
  *Sommigen zeggen er boven te staan en laten het passeren.
  Een manier van overleven.

  Zoals een collega eens tegen mij zei: “Meisje, ik ben in hun land, ik eet van ze, hoe kan ik tegen ze in gaan?
  Toen dacht ik: Warempel, you can take the man out of Slavery but you can’t take Slavery out of the man.

  hans, tot welke categorie behoort je vrouw?


  Maak melding
 66. @Eva, but you can’t take Slavery out of the Man, en dat is nu precies wat ik bedoel,
  vb, een verslaafde die niet zijn probleem erkent zul je ook niet kunnen stoppen, tot het moment dat hij of zij de verslaving erkent, zal hij er anders mee om kunnen leren omgaan en niet meer het slachtoffer zijn, maar hij/zij moet het wel zelf willen


  Maak melding
 67. Ze moeten zich niet zo aanstellen met hun rascisme , ze voelen zich altijd gediscrimineerd , om alles … t Word echt tijd ze gewoon s werk gaan zoeken in plaats van medelijden .. Ik bedoel , als jeje al beledigt voelt door een fucking ” negerzoen” … Dan zou ik maar s hulp gaan zoeken … Als ik zo zou reageren bij alles wat gebleekt of wit is , had ik allang een posttraumatisch stress syndroom .. Ohja by the way ..zwarte piet is zwart omdat hij door de schoorsteen komt…Ze leggen zelf de link naar zwarte mensen …begin me af te vragen of ze zich nou bedreigd/beledigt voelen door een man die werkt of t fenomeen zwarte piet… Zelfs die éne dag dat de intocht is kunnen ze niet hun gevoelens voor 1 keer aan de kant zetten! Voor honderdduizenden kinderen die daar weken lang voorpret van hebben..Dat vind ik gewoon triest , ga vooral zo door, dan komt t rascisme vanzelf ..promise !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES