Suriname’s basiliek ‘geschenk van liefde’

32

PARAMARIBO, 7 apr – “Zeg aan de mensen in Suriname dat dit mijn geschenk van liefde is.” Dit is de boodschap die kardinaal Nicolo Girasoli meekreeg van paus Franciscus voor zijn reis naar Paramaribo. De verheffing van de Sint Petrus & Paulus kathedraal in Paramaribo tot basiliek moet als beloning worden gezien.

Een beloning voor de inzet en standvastigheid van de rooms-katholieke gemeenschap in Suriname. De nog geen vijf jaar terug haast instortende kerk herrees te midden van scepsis. Bij de heropening in 2010 maakte de kathedraal zoveel indruk op Girasoli dat geïnspireerd raakte. Rome werd gevraagd er een basiliek van te maken, zoiets als het spiritueel huis van de paus. “We moeten ons nu meer toegewijd voelen aan de kathedraal, niet alleen om er te bidden, maar ook om te dromen dat onze inzet als christenen heel Suriname ten goede komt”, zei Girasoli.

De verheffing is vereeuwigd met het plaatsen van de pauselijke conopei (grote parasol met gele en rode banen, red.) en tintinnabulum (staf met bel) voorin de kerk. Ook zijn aan de voorzijde drie schilden geplaatst waarop respectievelijk de naam Basilica Minore, het symbool van de basiliek en dat van het roomskatholiek bisdom Paramaribo. Voor de dienst was er enorme belangstelling. Onder de buitenlandse gasten bevonden zich de bisschoppen van Cayenne (Frans Guyana) en Port of Spain (Trinidad & Tobago).

32 REACTIES

 1. Wel grappig hoor. Zwarten die nog steeds de Romeinen volgen. Blijkbaar is de behoefte aan slavernij nog steeds erg groot. Rome will set you free? Ammehoela.


  Maak melding

 2. De geschenk aan liefde zijn de doden van Zuid en Noord America en de overheersing van de mens.[Uitroeiing van de Indianen]
  Dit joden god bestaande uit jaweh, allah en cristus zijn de oorzaak van de ellende op deze wereld. Het zijn bloed drinkende goden.Elke dag wordt in de wereld bloed geofferd.
  De simpele prooi zijn de zwarten. Zie de pakistanen enz.


  Maak melding

 3. @Savioen,

  Ik vind het een verkeerde manier van denken. Niet het geloof heeft alle ellende veroorzaakt op deze wereld, maar de belijders en niet-belijders ervan veroorzaken alle rotzooi op de wereld.

  Het zit in de mens om het negatieve te doen, ongeacht religie, afkomst of economische status. Het is nooit goed genoeg voor de mens en de mens wil altijd ruzie maken, oorlog voeren, strijd leveren enzovoorts.

  Het omgekeerde zou mooi zijn als de mens zelf ervoor zorgt dat de ellende op deze wereld stopt. Maar dan moeten alle neuzen dezelfde kant op staan, wat niet zo gauw zal gebeuren.

  Kortom: de mens is de oorzaak van de meeste ellende en het kwaad op deze wereld.


  Maak melding

 4. Savioen, je kletst uit de nek. Wat heb je gesnoven gast ?

  De simpele prooi zijn de zwarten ?

  Wil je nog even aan herinneren dat op de Afrikaanse continent onderlinge genocide de normaalste zaak van de wereld is. Je leest het goed, niet de blanken houden daar huis maar de zwarte bevolking onderling.

  Ik zal je nog iets vertellen, zolang de zwarte man gebruikt maakt van ontwikkelingshulp (begi begi) kom je geen millimeter verder.

  Daar zegt Koos, geen ontwikkelingshulp meer, maar kennisdeling.


  Maak melding

 5. Een ieder heeft recht op z’n of haar mening.
  En meningen die goed onderbouwd zijn kan ik des te meer waarderen.

  Zelf woon ik in Nederland en ik weet dat er vanuit Nederland en ook vanuit de Nederlandse media met argusogen wordt gekeken naar de verrichtingen van Bouterse en zijn regeerteam.
  Elk negatief bericht wordt aangegrepen om de zogenaamde ‘incompetentie’ van regering Bouterse aan te tonen. Sinds het aantreden van de regering Bouterse heb ik nimmer een positief bericht over Suriname kunnen ontwaren in de Nederlandse media. Echt nimmer .
  Maar wat schetst mijn verbazing; zaterdag 5 april 2014
  om 10 uur , Nieuwsuur, Nederland 2; De item werd als volgt aangekondigd door de Nederlandse presentator ;

  ‘ Het gaat goed met Suriname. Terwijl Nederland worstelt met de crisis, groeit de Surinaamse economie jaarlijks met 4 tot 5 procent. Dat trekt investeerders en Surinaamse ondernemers uit Nederland. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal maakte een tweedelige reportage in het land. Vanavond het eerste deel’.

  Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing; niet om de aankonding dat het economisch goed gaat in Suriname maar wel om het feit dat het verslag werd gedaan door Eelco Bosch van Rosenthal.

  Eelco Bosch van Rosenthal is namelijk een gerenomeerde buitenlands reporter van de NOS die zijn standplaats in New York heeft. Kennelijk was het feit dat het economisch goed gaat in Suriname relevant genoeg voor de NOS om Eelco
  vanuit Amerika naar Suriname te laten gaan om dit op te tekenen.

  Als er normaal gesproken berichten vanuit Suriname kwamen dat het economisch toch wel goed ging dan werd dat weleens afgedaan als prietpraat van de NDP aanhang.

  Hoe zou ik de reportage van de Nederlandse correspondent Eelco dan moeten kwalificeren? Ook prietpraat of een gedegen reportage van iemand die weet waarover hij het heeft?
  Als de regering Bouterse werkelijk zo incompetent was zou dat dan geen reden kunnen zijn van de NOS om deze incompetentie dan aan te tonen?
  Maar niet tijdens deze reportage want de daadkracht van de regering Bouterse werd zelf door de Nederlandse reporter geroemd.
  Kennelijk is dus toch iets positief gaande in Suriname.
  Anders kan ik dit ‘promotiefilmpje ‘ voor de regering Bouterse niet verklaren.


  Maak melding

 6. Hoezo het gaat economisch slecht met Suriname?

  Niet volgens de Nederlandse correspondent Eelco Bosch van
  Rosenthal in Nieuwsuur

  ‘Suriname heeft weer zelfvetrouwen’

  Het eerste termijn van de Surinaamse president Bouterse loopt volgend jaar af. Hij doet graag nog een tweede termijn en heeft zijn hoop gevestigd op de jonge kiezers. Ondertussen heeft de oppositie de aanval geopend. Vanavond het tweede deel van de reportage die verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal maakte.

  Woningnood

  Nieuwsuur bezoekt Hanna’s Lust, een sociaal woningbouwproject aan de rand van Paramaribo. Desi Bouterse zelf overhandigde in augustus vorig jaar de sleutels aan de eerste honderd bewoners van de wijk. De president beloofde vier jaar terug duizenden huizen in de strijd tegen woningnood. Zoveel zijn het er nog niet, maar de bewoners die verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal spreekt zijn blij.

  “Deze president tovert. Daarom staan we achter hem”, zegt een man. En hij is niet alleen dankbaar voor zijn betaalbare huis. “Voor Bouterse was de kinderbijslag 3 Surinaamse dollar per maand, hij heeft het direct omhoog gebracht naar 30.”

  Campagne

  Er gebeurt eindelijk weer wat in Suriname, dat moeten zelfs de tegenstanders van Bouterse toegeven. Het gaat goed met het land op economisch gebied. Suriname is in beweging en heeft weer zelfvertrouwen. Bouterse lijkt dan ook vrij makkelijk af te stevenen op een herverkiezing. Maar de campagne van de oppositie om dat te voorkomen is begonnen.

  Aldus Eelco Bosch van Rosenthal van Nieuwsuur.


  Maak melding

 7. Zo spraken zij ook toen zij met hun mis-dienaar hun relegie ons gedwongen hebben om hun religie god die blank is en jezus heet aan te nemen,en kijk in wat voor ellende wij nu verkeren.
  Er wordt over paus gesproken met zijn boodschap van liefde,maar ken hij god of ken god hem,”ik denk van niet.


  Maak melding

 8. Elke plek waar je liefde voelt is een huis van God.
  Overal waar je in liefde samenkomt is De Heer aanwezig.
  God is liefde!
  Liefde is God!
  En als je die liefde kunt voelen, delen en doorgeven in zo een prachtig en adembenemend bouwwerk als de Kathedraal, dan word ik stil van binnen, kniel ik neder en dank ik de werkers, onze voorouders, die met hun bloed, zweet en tranen dit niet te evenaren bouwwonder hebben neergezet om De Liefde te loven en te prijzen tot in eeuwigheid!


  Maak melding

 9. @Koos
  De toestand waarin Afrika verkeerd moet ik je toegeven. Maar wat is de oorzaak daarvan? Jij vindt het kennelijk nodig elke keer Afrika als voorbeeld te nemen van kwaadaardigheid en niet de heersende blanken om deze aardbol. Afrika is door de Arabieren en daarna de blanken totaal verkracht en geterroriseerd dat ze daar bijna niet meer weten wie ze zijn. En dit allemaal uit naam van de religies Islam, Christendom etc. Dit gebeurd nog steeds vandaag de dag. Daarom zal Afrika nooit vooruitkomen zolang je daar afrikanen hebt zitten die denken als blanke Europeanen want dat zijn ze niet. En daar moet Suriname voor waken.

  We hebben niets aan die religies, het voegt spiritueel niets toe. Er zit een groot verschil in religie en spiritualiteit.
  Daarom zeg ik; Cast away your white god and embrase your african spirituality. Haïti heeft dat ooit eens gedaan en hebben toen Napoleon en de Britten verslagen. En daarvoor boeten ze tot de dag van vandaag want de blanken kunnen niet leven met die geschiedenis.

  Dit voor witwasser Koos.

  Hotep


  Maak melding

 10. @@@@@@@ aan koos en ray

  hebben jullie naar zuid azie gekeken wat voor ellende daar is voor je het over afrika hebt .heb je de wereedheden in zuidazie gezien ,de tientallen goden ,de mensonterende toestanden in zuid azie .hebben jullie de leed van de vrouwen en meisjes in zuisazie gezien voor je het over afrika wil hebben .hebben jullie de discriminatie gezien in zuid azie tussen de licht gekleurde en donkere hindustanen ,ellenden tot in het bod en jullie hebben het over afrika waar jullie graag naar toe gaan voor een beter bestaan .foei ,koos en ray .


  Maak melding

 11. @Ik heb het idee dat mijn Switie Gudu (sra-JUDESKA) ook zo’n misdienaartje in SU. is geweest.

  Pastoor klopt op deur – Paus doet open – “No misdienaartje? No party!”

  Maar het is een prachtig gebouw op het Zuid-Amerikaans continent.


  Maak melding

 12. @Pero ,

  Shat,ik woon in Suriname en hou mij liever bezig met de leed van de surinamers .Ik vecht voor gerechtigheid van mijn landgenoten die op wrede wijze om het leven zijn gebracht door je held bouta.15 mensen in 1 nacht executeren is op een kleine bevolking van Suriname HEEL VEEL!India is het land van mijn voorouderen maar ik ben geboren als Surinamer !En ik weet niet hoe jij het in je kop haalt zaken te gaan vergelijken tussen afrika en india. Jij bent toch geboren als Surinamer en toch geen Afrikaner?!Hou je liever bezig met gebeurtenissen dichtbij huis ,okay!


  Maak melding

 13. Obstinate Sra, laat de mensen die willen geloven en de paus toch met rust, dat in het verleden allerlei frisse en onfrisse zaken ons in het verleden geprobeerd is door de strot te drukken, kun je toch gewoon afstand van nemen. naast slechte dingen zijn er ook heel goede dingen uit naam van de kerk gaedaan, scholen en ziekenhuizen incl. het personeel, mensen die belangeloos zich ten dienste van zwakkeren hebben opgesteld en gehandeld, o.a. moeder Theresa. Een klein beetje respect voor de wel of niet relgieuze overtuiging van een ander is toch niet te veel moeite, ook al heb jij niets met die overtuiging, maar volgens mij is het gewoonte voor jou om lekker overal tegen aan te lopen zeiken, lekker doorgaan zo en je jaagt iedereen tegen je in het harnas


  Maak melding

 14. Dinsdag 8 april 2014 om 09:54 uur, door FER. E

  Mi Gudu Switie (sra-JUDESKA):
  Wij Gedenken en Bedanken U!

  En om even opgewekt en liefdevol deze dag door te brengen, hebben wij voor u een heel leuk nummer.
  ——————————————————————-FER,E
  ik waat niet wat jij bedoeld.

  als je mij bedoeld,;”ik hoef niet bedankt te worden,niet door jou of wie dan ook.
  ik waak niet over jou als jij slaapt of over het algemeen,ik ben ook maar een mens die op zekere hoogte beschermt wordt door de schepper van leven,voor mij is de schepper mijn alles en ook mijn grootste geestelijke vader.


  Maak melding

 15. Maandag 7 april 2014 om 23:47 uur, door FER. E

  @Ik heb het idee dat mijn Switie Gudu (sra-JUDESKA) ook zo’n misdienaartje in SU. is geweest.

  Pastoor klopt op deur – Paus doet open – “No misdienaartje? No party!”

  Maar het is een prachtig gebouw op het Zuid-Amerikaans continent
  ————————————————————————-FER,E

  mijn verlosser heet JAHSHUA en is geboren in afrika en vermoord door de romijnen als een politieke tegenstander.
  hij is niet voor de zonde van de wereld gestorven,maar kwam voor zijn volk in opstand tegen de romijnen,en is toen in een boom gehangen en vermoord.

  jou jezus de duivel,is door de vaticaan gemaakt om in de plaats van de echte strijder JAHSHUA te verschijnen als de verlosser van de wereld maar in het echt de duivel is.


  Maak melding

 16. RAY

  ik woon in suriname.
  waar van suriname woon jij dan”is liegen jou kenmerk geworden om gelijk te krijgen.

  ray jij woont niet in su dat zou jij willen.


  Maak melding

 17. @duuh

  Er zijn zaken in de wereld die je niet met de mantel van liefde kan dekken,en dat weet de paus ook!
  Hij heeft de handen geschud met bouta alhoewel de paus wist wat een geweldenaar voor hem stond,maar toen moest hij doen alsof hij bouta lief heeft .
  Zo bedoel ik het!!!


  Maak melding

 18. @duuh

  ….als hij zoveel liefde heeft voor Suriname en de surinamers zou hij als dienaar van GOD,ons helpen bevrijden en ons niet zegenen met een lijder als bouta!!
  Alsof de paus niet weet wat lijden betekent onder een GEWELDENAAR als bouta,of als hij ontwetend is moet hij de Surinaamse geschiedenis vanaf 1980 tot heden gaan leren kennen!Misschien ken je hem gaan helpen hiermee…of nader gezien liever niet..lamme lijdt de blinde !!


  Maak melding

 19. god heeft nooit aan de mens gevraagd om een gebouw voor hem te bouwen,om aanbeden te worden.
  om god te bidden heb jij jou zelf nodig,”in alle eerlijkheid,oprechtheid,kracht en ook waarheid,”enkele elementen van liefde.

  kardinaal(anaal-ist),voordat de paus geboren was,werdt er al liefde onder de verschillende bevolkings groeppen in suriname betracht en vast gehouden,”dus wat voor liefde bedoelt jij en jou paus,de lijder van rome en de wereld.


  Maak melding

 20. @Flaba

  Al zou ik op de maan wonen,ik geef om de surinamers en Suriname , wat is hier fout dan?!

  En kijk je baasje bouta die liegt en heeft Amnestie en je schijnt geen bezwaar te hebben hiermee!!
  Dan hoe dan?!!


  Maak melding

 21. hans

  moet jij weer de opmerkingen gaan maken die nergens opslaat.
  ik heb nooit aangegeven dat ik geen respect voor een ander zijn religie hebt.”ik doe niet aan religie omdat religie door mensen gemaakt is om een ander te domineren en te controleren in de naam van god of een god.
  en ik weet dat de paus een van de voorstanders zijn van het toelaten van dingen die god verboden heeft.
  verder praat jij over jou moeder THERESA,ik raad jou aan om de boekken beter te onderzoekken wat jou moeder Theresa betreft,voordat jij met jou opmerking iets duidelijk wil maken.

  oja,ik bepaal wat ik over nieuws onderwerpen neer typt,en als het jou niet bevalt dan moet jij het niet lezen,”maar aangezien jij dat toch doet laat blijken dat ik een waarheid zegt waar jij niet tegen kan en er toch op reageren,”hans,maak jou zelf niet belachelijk,want jou gezeur heeft geen inhoud.


  Maak melding

 22. Dinsdag 8 april 2014 om 18:38 uur, door Ray

  @Flaba

  Al zou ik op de maan wonen,ik geef om de surinamers en Suriname , wat is hier fout dan?!

  En kijk je baasje bouta die liegt en heeft Amnestie en je schijnt geen bezwaar te hebben hiermee!!
  Dan hoe dan?!!

  RAY
  dus jij geeft toe dat jij gelogen hebt’zeg mij dan hoe jij om het surinaamse volk kan geven als jij zelf een grote leugenaar en bedrieger ben,wat voor liefde heb jij voor het land en volk die jij voor smerig en dom of voor BOUTERSE volgers uitgemaakt hebt en alles wat in het land gebeurt als het goed of slecht is een negatieve stempel aangeeft.

  als jij persoonlijk iets tegen de president van suriname hebt,moet jij hem persoonlijk benaderen en hem uitleggen wat jij tegen hem hebt.

  (jou baasje,santokkie,is door een ander partij uitgedaagd,waarom gaat hij niet.)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.