Oppositie redt keten Surinaams staatshoofd

26

PARAMARIBO, 4 apr – De ambtsketen van de president blijft behouden. De oppositie heeft met succes gepleit voor behoud tijdens de parlementaire debatten over het wetsvoorstel Ambtssymbool van de President. Ook president Desiré Bouterse kreeg zijn zin.

Hij mag voortaan een sjerp dragen in plaats van de ambtsketen. Zoals dit al in rest van Zuid-Amerika gebeurt. Er is een soort middenweg bewandeld waardoor beide ambtssymbolen overeind blijven, ondanks de aanvankelijke kritiek van de oppositie. Bouterse zal de ambtsketen nog dragen, maar dan alleen bij het onderscheiden van burgers voor bewezen diensten. Bij alle andere gelegenheden mag hij de ambtelijke sjerp opzetten.

Het parlement heeft de afgelopen week uren gewijd aan debatten over het ambtssymbool. Kamerbreed was er ook overeenstemming over een overbodigheid in het wetsvoorstel. De regering wilde dat de wet zou terug werken tot momenten waarop het staatshoofd de sjerp al om had gedaan. Dat was onder meer het geval op Onafhankelijkheidsdag vorig jaar. Volgens coalitie en oppositie was het terug werken nergens voor nodig.

26 REACTIES

 1. Het dragen van welke symbolieken dan ook brengt met zich mee dat je het waard moet zijn. Met andere woorden de vracht moet de lading kunnen dekken. Hij mag dan wel een gekozen president zijn, maar heeft zijn ambt niet waar kunnen maken.


  Maak melding

 2. Nou vooruit dan, en aub, jij jou sjerp en wij willen een Pres die de toko van Jenny gaat eren en daarvandaan het land gaat besturen voor mijn part in een luchtige khaki!

  maar wat mij/ons vooral interesseert is;

  Pe Yu De….waar ben je, want sinds jou Obama/ambassade incident mi no si yu moro…FAWAKA?

  of heeft Lackin jou ook al afgeschreven omdat jij met pensioen moet 🙂


  Maak melding

 3. Egotrippers zijn deze mensen.Als ze een positie bekleden willen ze niet meer vanaf.Ze willen hun leven lang daar zitten.Bij de VHP heeft de dood hem verwijderd.
  Zie Bouterse hoe hij niet van alle kanten tracht daar te blijven zitten.Bouterse plak een paar van die mooie Engelse versiersels die Amin droeg het zou je staan.Als hij zou kunnen doden om aan de macht te blijven zou hij het doen. Maar jammer voor hem dat de witte meneer op hem let.


  Maak melding

 4. Eén kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar eigen levensduur te verkorten

  Succes!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 5. Moet zijn baardje afdoen.Kan dada aan de miss verkiezing meedoen met zijn sjerp om.Abdoel gaat absoluut onder het publiek te vinden zijn met Misiekaba en diens gouden tand.


  Maak melding

 6. Konoe Bauta wan
  Het Surinaamse parlement besloot een dezer dagen dat de president zich in functie met het ambtsketen of sjerp mag blijven sieren. Zaken van leven en dood moeten wijken voor hoe de machtigste man in het land zich wil laten zien tijdens officiële plechtigheden in binnen en buitenland. De presidenten van Zuid-Amerika hebben een voorliefde voor zo’n sjerp (zo’n breed lint waar de missen van de wereld zich tijdens verkiezingen zich tooien om te laten zien waar ze vandaan komen) en natuurlijk is er meteen een meerderheid in de DA voor de grootse wens van Bouta om zo’n ding om zijn steeds verder uitbuikende goddelijk lichaam te camoufleren. Ik ben meer voorstander van zo’n indianentooi met veren maar mag als onbenullige Srananman natuurlijk geen mening over hebben. Toch blijft het mij steeds weer verbazen dat de wensen van de president met de snelheid van het licht worden uitgevoerd terwijl heel wat andere belangrijkere wetsvoorstellen liggen te wachten tot ze in de vergetelheid geraken. Waarom ik het hier allemaal oprakel tijdens de bekendmaking van de viering van Koningsdag? Misschien moeten de Surinaamse parlementariërs Bouta maar uitroepen tot Konoe Bauta Wan. Dat klinkt veel vriendelijker dan koelbloedige moordenaar of dictator.


  Maak melding

 7. Free at last, free at last, Bouta is free at last, most of the time he can put aside that stupid Dutch relict (a Bakra hebi). Nu hij de ambtsketen niet bij elke gelegenheid meer hoeft om te doen, kan hij eindelijk, met zijn Zuid Amerikaans sjerpje om, serieus gaan werken aan de beloofde gouden Kerst, de 18000 woningen, de diepzeehaven, de trambaan en de andere luchtkastelen.


  Maak melding

 8. Sjerp of keten? Geef mij maar een president die vrij over de hele wereld kan rijzen, waar een ieder tegen kan opkijken, respect heeft voor democratie en mensenrechten en graag in debat gaat met parlementariers over wat de beste methode is voor vooruitgang. En dat onze moordlustige cocaine dealende corrupte hoogheid zeker niet.


  Maak melding

 9. Klopt de kop van het artikel wel?
  Dus dezelfde trucage als de bekende Amnestie Wet van DADA.

  En de NABESTAANDEN zijn nog steeds geketend in SU.

  Maar een anti-Corruptiewet komt nog steeds niet van de grond.

  Heeft de bekende partijleider Carl Breeveld van DOE ook zijn bijdrage in deze geleverd om de keten van DADA te redden?


  Maak melding

 10. Idd lekker belangrijk slap gell*Terwijl het gras groeit sterft het paard. Er zijn andere zeer dringende zaken die aandacht vereisen dan het ambtsymbool van de pres.


  Maak melding

 11. Kunnen wij straks ook lezen van DADA & Co. redden het Tigri-Gebied?

  Guyana boycot mijnbouwconferentie om correcte kaart Suriname
  05/04/2014 (Bron-Dwtonline.com – Ivan Cairo)


  Maak melding

 12. Hhahahaha ai mi boi Paraman, normaliter kan ik moeilijk om jouw postings lachen, maar deze keer geef ik je een 10 + voor jouw opmerking. Jouw opmerking is goud waard. Mi lafu na tori. Inderdaad laat de koloiale gezinden die keten maar zelf dragen, en ik sta met de karwats klaar om ze dat in te peperen bij weigering.
  django


  Maak melding

 13. ahum foutje bedankt, voor de zeikers ..het moet zijn koloniale gezindten in plaats van koloiale. En ik ben vergeten dat ik mijn printa sibi ook bij me heb voor het geval mijn karwats stuk gaat. hihihahah
  django


  Maak melding

 14. Ai baja,een stelletje maloten willen de geschiedenis weg poetsen ,en nog steeds nederlands praten.HaHahah
  Zo dadelijk komt dada met zijn eigen taal,spannend!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.