zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDistrictscommissaris wil geen herhaling Nieuw Koffiekamp-conflict

Districtscommissaris wil geen herhaling Nieuw Koffiekamp-conflict

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 apr – Districtscommissaris Maverick Boejoekoe wil rust in het beoogde mijngebied van multinational Newmont. Goudzoekers die er illegaal graven, klagen dat ze onheus behandeld worden door de veiligheidsdienst van Newmont/Surgold. Om zich een goed beeld te vormen, wil Boejoekoe alle partijen horen.

Hij heeft al gesproken met de tientallen goudzoekers of ‘mijnwerkers’ die zijn neergestreken in het Merian-gebied, in Oost Suriname. “De mijnwerkers vertellen mij dat ze ontevreden zijn over de manier waarop de veiligheidsmensen hen behandelen. Ik wil ook met Surgold praten, zodat ik beide kanten heb gehoord en mij dan een oordeel kan vormen, hoor en wederhoor”, zegt Boejoekoe tegenover de Ware Tijd. Volgens de mijnwerkers zijn hun tenten met geweld verwijderd.

De tenten waren opgeslagen in concessiegebied van Newmont/Surgold. Boejoekoe wil ook meer weten over eventuele beloftes van de overheid aan de mijnwerkers. Het gaat er vooral om de conflicten te voorkomen, zoals tussen de bewoners van Nieuw Koffiekamp en multinational Iamgold. “De mijnwerkers willen een plek hebben om te werken. Maar voorlopig is dit niet goed geregeld. Daardoor ontstaat onduidelijkheid. Ik wil weten hoe het zit, zodat we situaties zoals in Nieuw Koffiekamp kunnen voorkomen”, aldus Boejoekoe.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. Per direct die zgn mijnwerkers oppakken en vastzetten in Santo Boma. Deze bodemschatten behoren tot het volk. Kan niet zo zijn individuelen de boel leegroven. De overheid mag alleen monopolie hebben op het delven van grondstoffen.


  Maak melding
 2. zoveel commissarissen.. zoveel kapitein & basja, inmiddels ook zoveel ministers van origine binnenland , allemaal rijkelijk (salaris) beloont, en terwijl Paramaribo zit op zwart zaad, vraag ik mij af of Lonnie & de Lonnie’s ooit gehoord heeft van kadaster-registratie???


  Maak melding
 3. Deze toestanden kan je goed zien in Angola/Congo.
  Resultaat is dat niemand wijzer van wordt.Jammer is het dat bepaalde groepen dit nooit zullen leren. Ze ontlenen zich rechten die een normaal mens zich zou afvragen hoe komen ze er op.


  Maak melding
 4. Zolang er goud te vinden is,gaan er goudzoekers zijn.Vooral dat er geen opleiding nodig is om gouddelver te worden.Eén van de weinige sectoren waar niet naar je diploma gevraagd wordt en je kans biedt om toch rijk te worden.Dat is nu eenmaal de Suri droom.De ene probeert rijk te worden via de politiek[Misiekaba en de gouden tand]en anderen door naar andermans goud te graven.


  Maak melding
 5. deze marrons denken dat suriname van hen is .het wordt tijd om lonnie en zijn marrons tot de orde te roepen het begint mensen de keel uit te hangen .zie hoeveel leed sommigen van deze beesten veroorzaken in dat land .je zou echt niet in de buurt van velen van deze gasten willen wonen .neem een kijkje in de saramacca straat ,of een kijkje bij texas dan weet je voldoende .brunswijk op zijn beurt weet niet hoe het hoort en roept zijn achterban op tot geweld tegen andere surinamers .hoe bedoeld deze marron dat je gangster moet zijn .is dat het voorbeeld naar de marrons .dit soort gasten op je erf moet je niet praten maar neer knallen is het beste middel .geweld moet je met geweld beantwoorden die gasten weten niet wat praten is .


  Maak melding
 6. De gouddelvers horen in de S Boma? En wat is Newmont aan het doen? Goud aan het ingraven? Onze overheden maken al jaren een puinhoop van de mijnbouwindustrie. Geef mensen een baan en bestraf hen als ze alsnog stelen. Net als de Chinezen die komen bouwen, nemen hun eigen personeel mee. En dat in een land met een werkloosheidperc. van boven de 8%.


  Maak melding
 7. MIJN, mening wat er ook gebeurt niemand heeft het recht om in een ander zijn tuin te gaan graven dus als je dat doet dan heb je de kans dat jij dan zonder of met geweld word uit gezet doe het dan niet zo voorkom je problemen en niet omdat je geen ander plek hebt geeft dat jou het recht om op dat van een ander te doen straks zegt men ook ik heb geen huis dus kom maar gewoon in de jouwe wonnen mensen schei toch uit.


  Maak melding
 8. Ha hahahahaaaaa moet ik de DC geloven en wie denkt deze voor de gek te houden? What a hell praten met beide kanten? DC de mensen horen daar niet te zijn dat gebied is van de multinational. En als de DC dit niet weet dan moet de DC contact opnemen met zijn baas hierover. Als de DC de goudzoekers gaat horen zullen ze de DC een verhaal voorhouden dat in hun voordeel zal zijn, ook de andere partij zal dat doen, daarom DC moet u nu aan uw mensen vertellen dat ze beter uit dat gebied kunnen, want commissie Dompig komt eraan. En in deze heeft de NDP jullie nog nooit geholpen. Jullie hebben altijd aan ’t kortste eind getrokken. Maar het was om deze NDP waarom jullie het FRONT met ondankbaarheid hebben betaald op 25 mei 2010; now wé poe, niemand van de NDP ziet jullie staan en niemand die iets voor jullie kan betekenen. Dat heel binnenland was paars toch; now oeng no mang kraaaas oeng RAAAAS. Zelfs je eigen Ronnie Brunswijk is zo gierig dat deze alleen aan zichzelf denkt. Bouta en Jenny Simons zijn jullie allang vergeten. Bouta zou alles regelen voor jullie. Bouta zou dit vraagstuk(grondrechten) voor jullie oplossen. Nu stuurt hij je eigen djoekasoort in de persoon van Petterson min RO en Misidjan ex rasta min om je te vertellen dat wat je wilt niet kan, Dit zelfde had DiDiBrie je kunnen vertellen voor de verkiezingen van mei 2010. Baalamatie a DiDiBllllie a tjiesie wie jhhhe, ma a latie kaba gie joe toe jehhh, want DiDiBrie heeft meer concessies weggegeven dan het FRONT. Baalamatie odi odi jehhh. Zelfs Dompig die uit Aruba is gekomen heeft in de 3 a 4 jaar tijd sang a dja veel meer voor zichzelf gemaakt dan jij in het binnenland. Waar is Jenny Simons nu? Waar is Ronnie Brunswijk nu? Waar is alle hulp die je zou krijgen als ndp aan de macht zou komen? Waar is Bordo(bordeau) die vond dat ’t volk had gestemd om met de ndp samen te werken en niet om met ’t FRONT.hahahaaa odi.
  Glenny.


  Maak melding
 9. Deze zogenaamde Commissarissen en andere zogenaamde vertegenwoordigers van het binnenland, moeten de mensen niet voor de gek houden, maar gewoon de waarheid vertellen.
  Het is een beetje te laat om nu te gaan roepen dat je geen toestanden alla Koffiekamp wilt hebben.
  Als je die mensen echt wou helpen, dan zouden jullie je ballen laten zien aan de regering en eisen dat je als gemeenschap ook deelnam aan de onderhandelingen. en zorgen dat jullie ook een deel van het koek kregen.. IN DEZE WERELD GELD ER DE WET VAN DE STERKSTE EN NIKS ANDERS. KIJK MAAR WAT AMERIKA EN RUSLAND DOEN, ZE HEBBEN SCHEIT AAN ANDEREN TENZIJ JE KAN LATEN ZIEN DAT JE BALLEN HEBT………….ALLES HEEFT EEN PRIJS !!!


  Maak melding
 10. Misgien se beseffen niet dat ze graven hun graf daar. Volgende keer, goudbedrijf gaat niet wegjagen, maar ze stoppen in die hol die se hebben gegraaf en niemand vertellen. Dan ineens we gaan horen dat er zijn veel vermiste persoone.


  Maak melding
 11. Sjoeriname,
  Jij hebt niet eens respect voor jezelf, hoe wil dat dan voor anderen opbrengen? Verbeter de wereld en………….
  bij jezelf.


  Maak melding
 12. Goudzoekers die er illegaal graven, klagen dat ze onheus behandeld worden door de veiligheidsdienst van Newmont/Surgold.

  A no joe presie joe de illegaal drapé dus sang joe e lul na tap tra sa gron?
  Eeuwig deng mang disie e prakserie dat herie Sranang na foe deng.
  Sjodemieter op if joe no mang libie nanga deng wet foe Sranang tikie joe briksie en gwe snel snel na Afrika baka want na drapé joe kang doe fa joe wani.
  Stelletje misdadigers die wetten net erkennen noch kunnen naleven


  Maak melding
 13. “Er zijn goudzoekers bezig op de hellingen, in de kreken, tot op het Suralco-terrein. Het is zonde om te zien dat de moeite die Suralco heeft genomen om een plan te ontwikkelen om milieuschade van hun werkzaamheden te minimaliseren, vernietigd wordt door illegale activiteiten”, aldus Gomes

  En zo meteen als de heren in de diepe stront geraken wordt er weer als vanouds geschreeuwd “oorlog oorlog want a regering ne doe neks djie a boesvolk”
  Let op de kwik zal zijn werk doen er zal op termijn geboorten plaatsvinden waarvan de kinderen gehandicapt ter wereld worden geperst.
  Weten deze mensen en de regering wel wat zoal planmatig geweld wordt aangedaan aan de natuur.
  De regering ja die is niet bij machte of wilt niet of kan niet omdat belangen van vrienden (Brunsie e.a.) en familie (Bouterse) in gedrang komen.

  Jaja verplaatst het naar later en dan zullen de marrons de stadsmensen aanklagen om schadevergoeding want zij hebben niets gedaan om dit te stoppen.


  Maak melding
 14. De mensen die het rechtclaimen goud te mogen zoeken in het betreffende gebied vechten op hun wijze voor hun bestaan. Ze begrijpen echter niet hoeveel schade zij aan brengen voor hun zelf en de gemeenschap waarin zij leven.

  De DC die gesprekken met jan en alleman aan gaat probeert iedereen tevreden te stellen en doet op zijn manier zijn best voor de gemeenschap. Dat leidt alleen maar tot meer en meer problemen omdat niemand het totaal overziet en handelt vanuit het algemeen belang (de mensen in het gebied, de werkers, de ondernemingen en het hele land).

  Men is onwetend en doet maar wat omdat er niemand is die de Mijnbouwwetten en regels naleeft of handelt op basis van algemeen aanvaarde ecologische beginselen.
  Gebrek aan kennis is een heel groot probleem. De Mensen met kennis zowel Surinamers als van buiten worden als het uit komt door Politiek of Opportunistisch gemotiveerde lieden weg gezet. Op dit moment worden ze weg gezet door deze regering en de coalitie waar deze op gebouwd is.

  Korte termijn winst van individueen is op termijn Verlies voor iedereen


  Maak melding
 15. @boegroe, al dat goud is van de Staat Suriname en van niemand in het binnenland.

  =Wat voor titel hebben de mensen op de gronden???

  -Laat het voor eens en voor altijd ophouden en een ieder zich aan de wetten en regels gaan houden in Suriname.

  -Er is ook iets dat men scholing noemt zodat men in de toekomst een betere baan kan vonden in plaatst goud gaan zoeken zonder deskundigheid en het water vervuild van al die binnenlandbewoners al daar.


  Maak melding
 16. lonnie lonnie hou je achterban in bedwang ,lonnie zegt dat je gangster moet zijn als je macht wil .lonnie lonnie je gaat voor problemen zorgen in dit mooie land .joe kang poer na agoe uit na boesie maar joe no kang poer na boesie uit na agoe .lonnie begrijpt nog steeds niet dat hij een voorbeeld moet zijn voor de gehele natie in het bijzonder de marron gemeenschap .lonnie lonnie wil president worden van suriname .no no lonnie daar is voor jou niet bestemd …joe ede tranga ,hoe ga jij lonnie reageren als die journalisten vragen op je af vuren die je begrijpt als laster gaat begrijpen .lonnie kan beter president worden voor die marrons in het binnen land .


  Maak melding
 17. De commentaren zijn niet de beste graadmeter van het land. Deze zijn zuur, grof, beledigend en vaak racistisch. Het lampje wat in dit geval gaat branden is dat erop het forum veel nare mensen hun tijd verdoen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES