China bouwt ziekenhuis voor Suriname

41

PARAMARIBO, 3 apr – China gaat het ziekenhuis in Wanica echt bouwen. Volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW, komt er dit jaar nog een team experts naar Suriname.

Die zullen het technische deel in orde maken, waaronder het ontwerp voorbereiden. Parmessar zei dit bij de ondertekening van de intentieverklaring met de Chinese ambassadeur, Yang Zigang. Het blijft niet bij het lang verwachte en veel besproken ziekenhuis. China gaat ook een ontwikkelingscentrum opzetten in Wanica dat vooral jongeren ten goede moet komen. Beide projecten worden voor gefinancierd door de Volksrepubliek.

Critici vinden de bouw van een ziekenhuis in Wanica overbodig. Het district is niet ver van Paramaribo, waar de meeste ziekenhuizen zijn. President Desiré Bouterse kondigde de bouw al in 2010 aan als voorzitter van de NDP. China bleek bereid te financieren maar formeel waren er nogal wat hobbels en obstakels. Ook moest het oorspronkelijk gekozen terrein worden opgegeven. Het was geschonken, maar de eigenaar had er schulden op staan.

41 REACTIES

 1. Dit is weer een verkiezingsstunt van deze hersenloze idioten. Die chinezen lachen in hun vuistje dat ze deze domme surinamers weer te grazen hebben genomen. Ik ben benieuwd in ruil voor hoeveel chinezen naar suriname er getekend is.


  Maak melding

 2. Oh…..la…laa,of de bouw van het ziekenhuis echt komt is een twijfel nog.Dit is toch een van de beloofde projekten van de Grote Baas geweest voor de verkiezing van 2015.


  Maak melding

 3. Eerst gaat China een ziekenhuis voor jullie bouwen. Dan gaat China de doctoren naar jullie sturen. Dan gaat China jullie gratis medicijnen geven. En poef iedereen die de hospitaal bezoekt wordt gesteriliseerd. Overname strategie compleet voor een habbekrats.


  Maak melding

 4. ” Het blijft niet bij het lang verwachte en veel besproken ziekenhuis. China gaat ook een ontwikkelingscentrum opzetten in Wanica dat vooral jongeren ten goede moet komen. Beide projecten worden voor gefinancierd door de Volksrepubliek.”

  Het ontwerp en financiering van het ziekenhuis is niet eens in orde en men heeft het over bouwen van een ontwikkelingscentrum voor jongeren. De aanloop alleen duurt al ruim 4 jaar. Het zou beter zijn om projecten goed voor te bereiden in plaats van uit het uitkramen van “onrealistische en virtuele” projecten.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 5. Ik ben keihard Chinees aan het leren,maar het is moeilijk!
  Want ik weet niet wat voor Chinees gaat komen,spreekt hij/zij Manderijn of iets anders.Een ding weet ik zeker,wij moeten met
  stokken leren eten straks,en thee tlinken in plaats van Biel.


  Maak melding

 6. ok ok , en jij nu nieuwfront .
  of denken jullie dat het een verkiesing stunt is ?
  op alle fronten verdient deze regering een pluim .


  Maak melding

 7. Ordinaire paarse verkiezingsretoriek, propaganda of volksverlakkerij hoe je het maar wilt noemen. De paarse paupers weten maar al te goed dat Santhoki op hun hielen zit. Santhoki laat zich niet piepelen door de chinezen. Hij doet liever zaken met Europa en terecht. Met andere woorden, de belangen van china loopt serieus gevaar.

  De chinezen geven niets gratis weg. Natuurlijk verwachten ze een tegenprestatie. Misschien in de vorm van grondstoffen of het verschepen van 3e rangs arbeiders.

  Bouta blij, China blij…. suriname wake up !!


  Maak melding

 8. Hoe vaak is er gestart met de bouw zonder dat er een plan was en financiering.
  Ook nu weer blijkt dat elke voorgaande uitspraak over start, plaats, omvang, ontwerp en financiering uit de grote duim gezogen was of op zijn minst niet overeenkwam met de werkelijkheid.

  Wat is de waarde van de uitspraken, de plannen en de HANDTEKENINGEN.
  Men mag gevoegelijk aannemen dat er boven de handtekeningen ontbindende condities en ontbindende voorwaarden staan die zonder meer door de Chinezen in geroepen kunnen worden.
  DOMME MINISTERS die hier in meegaan.
  Als het een echt serieus contract zou zijn dan was de president zelf wel gekomen en had Lackin niet op de hoek van de tafel gezetten.


  Maak melding

 9. Men wil de beloftes inlossen voor de a.s. verkiezingen maar het is een gedrocht.
  Voortaan moeten beloftes bij wet gestraft worden want dit zuiver bedoeld om de verkiezingen te manipuleren.
  Read my lips, no more taks, read my lips no more taks.


  Maak melding

 10. Grasbarki,

  ..weer een verrijking voor de diversiteit van Suriname.
  Niet de naduk leggen op wat ons scheidt maar open staan voor dingen die ons bindt. De wereld is aan het globaliseren en Suriname loopt daarbij in de voorhoede.
  Is daar wat mis mee dan?


  Maak melding

 11. Dat chinezen een ziekenhuis financiert is wel hard nodig. Het zijn chinezen die momenteel het meest slachtoffers zijn van roofovervallen.


  Maak melding

 12. @seng-sang

  We denken niet dat het een verkeizingsstunt is maar we weten het zeker. De financiering komt uit China (lees: China LEENT vele miljoenen aan Suriname maar wil het geld met rente terug zien) Inmiddels hebben de matie van DDB al de nodige miljoenen “verdiend” aan dit project.


  Maak melding

 13. Waarschijnlijk wordt het een elite ziekenhuis waar baasje en collega’s behandeld zullen worden. De rest van het gepeupel mag naar andere ziekenhuizen.


  Maak melding

 14. Ben niet tegen de bouw van een ziekenhuis, maar waarom precies in Wanica? Dat is zo dicht bij Paramaribo. China gaat het voorfinancieren. Jongens jongens jongens, waarom zit Europa nu in een diepe crisis waar geen eind aan komt? Omdat men jaren heeft geleefd van geleend geld. Dat moet je betalen met rente. Ik zeg het nogmaals, leer van “ons” en herhaal niet onze fouten.Succes


  Maak melding

 15. die fronters kunnen zeggen wat ze willen, bouw na ziekenhuis moe bouw dat is voor mij belangrijk .als het nou front of de ndp met de eer zou gaan strijken ,als het maar gebouwd kan worden .de paarse regering gaat met de eer strijken zeggen jullie ,maar het zijn deze zelfde fronters die ook gebruik gaan maken als die zieken huis als er medisch wat gebeurt met ze . zoals jullie fronters gebruik maken van die twee grote bruggen die de ndp gebouwd heeft en waar jullie kritiek op hadden .de gedachten gang van deze fronters moet je met een korreltje zout nemen ,ze weten niet wat ze zeggen ,zie hun leider santhoki segebai die suriname telkens in een negatieve daglicht plaatst .jullie zijn bekrompen en zullen bekrompen blijven .front had ook veel kritiek op het chinese asfaltering project van dalian die bosje naar suriname had gehaalt .maar het was de zelfde pa vene die op de asfaltering machine stapte om de eerste laag asfalt te plaveien op de afbakka weg toen die werd geasfalteerd .
  waarom heeft hij deze zelfde dalian die weg asfalteren en niet baitalie .kritiek leveren is makkelijk .
  2015 is in aantoch en wij zullen jullie bewijzen wie het voor het zeggen krijt in 2015 .
  de ndp moet haar grote werken voort zetten ,het volk van suriname moet inzien dat als front aan de macht komt niets terecht zal komen van grote projecten .allemaal kleinschalig zal su niet vooruit helpen .de fronters met de vhp van santhoki segebai kijken naar een richting ,nederland en deze zelfde nederland gaat in ons belasting systeem en de surinamers van nederlandse afkomst geld aftroggelen .die hollanders zijn niet dom ,niet voor niets willen ze santhoki aan de macht .ze gaan elke surinaamse nederlander onderzoeken die wat in suriname heeft .nederland kan niet in gegevens van surinaamse nederlanders onder de huidige regering en dat is een doorn in het oog van nederland .met santhoki segebai kunnen makkelijk in het surinaamse systeem .zie wat ze doen met die turken en marokanen maar die marokanen werken niet mee. santhoki segebai is een verrader mensen en ik neem de nps kwalijk dat ze achter deze santhoki lopen .het is daarom goed dat ze maar vier zetels hebben kunnen bemachtigen ,in 2015 wordt het twee zetels .die fuking kolonisator heeft nog geen brug kunnen bouwen met deze fronters ,het volk moet dat inzien .wat heeft front kunnen bereiken vanaf 1975 .


  Maak melding

 16. Forumers, Odi odi.

  Dus Volks Rep. China, gaat nu eindelijk een Ziekenhuis bouwen in het distr. Wanica.
  @Ram Singh heeft gelijk met het (steriliseren).

  Dan hebben wij straks (MINDER) PANKA’s & MIESIKEBA’s.
  En voor LONNIE BRUNSIE en z’n volgelingen wordt het straks
  1 kind politiek bij DADA’s (wet).

  @Grasbarki, fawaka mang?
  Niet alleen (Manderijn) staat het menu hoor.
  Ook (Kantonees).
  En jij spreekt nog steeds wat (Hakka).

  En volgens het artikel gaat het om 2 projecten.
  Een ziekenhuis en een ontwikkelingscentrum.

  Beide projecten worden voor gefinancierd door de Volksrepubliek China.

  Of komt het uit de koker via een bepaalde imperium van ZHOU.
  Graag de navolgende site even raadplegen.

  Want er is reeds jaren behoorlijk veel US-Dollars buiten China elders ondergebracht.
  De bekende Belasting paradijzen.

  Even deze site raadplegen.
  http://www.reuters.com/article/2014/03/30/us-china-corruption-zhou-idUSBREA2T02S20140330


  Maak melding

 17. Een ziekenhuis waar Par-missertje zelf geen gebruik van zal maken; en met hem nog velen. Wij hebben kortgeleden nog gezien hoe dat gaat. Jenny Simons liet alles maar dan ook alles staan in Su en vertrok naar de zo gehaaaaate NEDERLAND om de gezondheid van haar zoon. Ra=shit Doekie de koning van Nickerie….. men zal dit niet willen geloven als je deze bullebak hoort spreken over(HHHHHHEEEEEL NEGATIEF)NEDERLAND, maar ook deze ging/kwam on gezondheidsredenen naar Ned. We weten ook dat DiDiBrie bv met een Su arts nb, naast hem zitten vliegt naar Cuba/Venezuela. Ze maken er zelf geen gebruik van wat Su biedt, maar ’t liefdevol volk van hun mag wel creperen in handen van de onbeleefde Doctoren/ specialisten en onbeleefde verplegende arbeiders in Su. Arts die vaak ook niet “uptoooodate” is; weet vaak niet zo goed wat, wat is. Ai mi gado volk van Su het einde van deze ndp bedriegers nadert gelukkig. Er is trouwens ook niet eens genoeg personeel voor de ziekenhuizen die er in Su is. Ze halen zelf engels sprekenden naar Su. Any way 2015 is net hier om de hoek. Dan zullen we met of zonder(mogen) bundeling deze ndp/meka boeven terug sturen naar hun hok, met gestolen goed en al. Odiiiiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 18. Ook zou er een universiteit komen in Wanica.Daar zal in het chinees onderwezen worden gezien dat de docenten uit China zullen komen.Regering blij,Chinezen blij.


  Maak melding

 19. CHINA BOUWT ZIEKENHUIS & ONTWIKKELINGSCENTRUM IN SURINAME.

  Na invoering van het MINIMUMLOON door DADA & Co.

  NEKS NO FOUT zeggen straks de hardwerkende arbeiders.

  Ook CHINESE arbeiders in SU krijgen MINIMUMLOON bij de bouw van beide projecten.

  Opzichter van beide projecten wordt onze (pero)!


  Maak melding

 20. Wie gaat terugbetalen aan China met interest?!!
  China is niet hier om gratis ziekenhuizen te bouwen !!!
  Misschien mag China van bouta een stukje van Suriname ANNEXEREN zoals Guyana Tigri intussen al geannexeerd heeft!!!


  Maak melding

 21. Deze schuldenlast zal ook door vele oliedomme aanhangers worden afgelost. Ma kut, dat zeggen de paarse misleiders niet. Niets krijg je gratis bij omoe snesie, if i mankerie vijf sensie, joe habi pai. A fout na neks.


  Maak melding

 22. by the way

  IDB-schuld sinds 2011 meer dan verdrievoudigd
  Suriname mag putten uit Japanse energiefinanciering IDB
  Paimang e wakti gi alla oliedomme aanhangers.


  Maak melding

 23. de zoveelste Intentieverklaring…er gebeurt al sinds de loze belofte van de massamoordenaar in 2010, helemaal niks.

  Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven.
  Ik stel mij zo voor dat die hele paarse bende een uitermate vreugdevol leven hebben.


  Maak melding

 24. ER zijn dan in de stad en omgeving 4 ziekenhuizen.
  RK ziekenhuis
  AZ ziekenhuis
  Diakonessen ziekenhuis
  S’lands ziekenhuis
  en nu een ziekenhuis te Wanica.

  De vraag is “voor wie zijn deze ziekenhuizen bedoeld? Wie gaat dit nieuw ziekenhuis bemannen? Wie zal het nieuw personeel betalen?”

  De regering kan niet eens de rekeningen betalen van de huidige ziekenhuizen en nu komt er eentje bij?
  Wat een toestand. Er is weer een tekie njang voor een aannemer va de partij. En ja hoeveel schulden kan Suriname nog aan gezien de daling van de grondstofprijzen op de wereld markt (Suralco heeft geen smelter meer, goudconcessie in handen van buitenlandse bedrijven) gekker kunnen wij het de Suri’s niet maken maar wel hongeriger.
  Maar tja ze hebben er zelf voor gekozen toch.


  Maak melding

 25. Bepaalde reacties van mensen doen denken aan een haan zonder kop!!

  Er is een groter gerechtshof dan alle bestaande rechtbanken en dat is het gerechtshof van het geweten.’


  Maak melding

 26. Tegen alle Surinamers wil ik zeggen: begin alvast maar Chinees te leren, bij voorkeur Mandarijn.
  Over een paar jaar zijn wij een overzees gebied van China en wordt hier vooral Chinees gesproken.
  Beste mensen, wat de Chinezen ons de afgelopen 3, 4 jaar al niet hebben geleend aan geld kunnen we niet eens terug betalen en China weet dat heel erg goed !!
  De Chinezen zijn namelijk ontzettend veel slimmer, dan de Surinamers.
  Op het moment, dat Suriname liquiditeitsproblemen krijgt – en die krijgen wij – zal China uitstel van terugbetaling aan voorwaarden verbinden.
  Bijv. nog meer Chinezen naar Suriname of nog meer (hout)- concessies.
  Daarvoor hoef je geen economie te hebben gestudeerd.
  Met China heeft deze regering de grootste wolf ter wereld in schaapskleren binnengehaald.
  Kan nooit goed gaan !!


  Maak melding

 27. President trekt ontwerpwet Spaar- en Stabiliteitsfonds in.
  Alles zal tot de bodem leeggeplunderd worden. De oliedomme aanhangers verdienen de komende geldontwaarding,valutaschaarste en zeer grote schaarste, zoals momenteel in (rijk) arm verworden Venezuela.


  Maak melding

 28. @rudinho

  ja, straks naar china wanneer je naar suriname gaat. vraag 1. Wie is hier verantwoordelijk voor?
  vraag 2. heeft deze regering bij zijn aantreden niet beloofd dat alle corruptie uitgebannen zou worden en suriname zou weer een paradijs worden? welk paradijs zou hij bedoeld hebben?


  Maak melding

 29. het moet ophouden dat ge subsidie van vele produkten .laten wij eerlijk zijn ,nutsvoorzieningen zoals water en licht betalen wij een fractie in suriname .hoe lang gaat dit nog duren voor het wordt afgeschaft .wij moeten niet klagen dat we geen goede kwaliteit water krijgen en ook niet klagen dat de stroom toevoer onderbroken wordt voor een aantal uren omdat wij bijna niets betalen .oeng sranangmang wan san gratis en daarom zeg ik wij zijn verwent ,oeng habie ing toemsie boeng in swiet sranang .
  ik wil dan meer betalen maar ook kwaliteit ,b.v water en licht ,het zijn belangrijke standaard behoefte .
  zie ook die grote bruggen alles gratis ,dan moeten wij niet klagen als je geen kwaliteit krijgt .als wij gratis horen zijn wij paraat maar als er betaalt moet worden alla mang broeia .het moet anders volk van suriname .ophouden met dat gesubsidieerde mentaliteit ,de oppositie deed het en de huidige regering doet het ,nu gaat de oppositie misbruik maken door zogenaamd het voor het volk op te nemen maar ondertussen weten ze dat het eigenlijk niet kan.ik vindt het dan ook durf van de regering bouterse om over te gaan tot dit besluit .en zie de fronters en aanhang hebben een punt ,en zo gaat het over en weer in dit land .eenheid zal er nooit zijn om dit alnd op te bouwen .als front aan de macht komt gebeurt weer het zelfde en dan is de cirkel rond zonder vooruit gang .ding au broko ding srif zakka lik kraboe in barie .


  Maak melding

 30. Pero, als een regering, maakt niet uit welke regering, met onze belastingcenten een brug laat bouwen, heeft elke Surinamer even veel recht om van die brug gebruik te maken als elke andere Surinamer (als een particulier met eigen geld een privé brug bouwt dan is dat een ander verhaal).

  En als blijkt dat we met z’n allen veels te veel voor een brug betaald hebben omdat er flink tyuku betaald is door de bouwer om de opdracht te krijgen, dan zouden ook aanhangers van de regering, die daarvan geprofiteerd heeft, zich daar boos over moeten maken. Als een Surinamer toevallig niet gestemd heeft op de personen die een regering uitmaken, dan is het toch ook zijn regering, die regering zou, als het goed is, het algemeen belang van elke Surinamer moeten nastreven. Pero, als jouw NDP regering dat daadwerkelijk zou doen, zouden er zeker een heleboel mensen, die eerder niet op hen gestemd hebben, dat in de toekomst wel doen, je hoeft niet steeds de Frontregering met de haren erbij te slepen om het falen van deze regering te bagatelliseren.


  Maak melding

 31. @ rudhino, grasbarkii

  Leer Chinees theorie en praktijk met een persoonlijke instructrice van eigen keuze

  Vind haar op China-lady.com, ze zijn mooi, lief, schattig, koken lekker, doen was en hebben geen Surinaamse vrouwen kapsones.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.