Franse achtervolging op Surinaamse bodem illusie

17

PARAMARIBO, 1 apr – Suriname mag Frankrijk dan als de nieuwe Europese partner zien, er zijn van die gebieden die verboden terrein blijven. Zo’n tantalluskwelling is het veiligheidsverdrag dat de twee landen tekenden ruim vijf jaar geleden.

Een deel van het grondgebied van Suriname en Frans Guyana wordt via het verdrag toegankelijk gemaakt. De politie aan beide zijden mag verdachten tot twee kilometer aan de andere zijde vervolgens. Het verdrag is niet geratificeerd onder de regering die ze tekende. En ook nu heeft het er niet veel van dat het zal lukken, de ‘poort naar Europa politiek ten spijt. “Het kan nimmer zo zijn dat een buitenlandse mogendheid het recht heeft om twee kilometer op Surinaams grondgebied beheersdaden uit te voeren”, zegt parlementariër Ronnie Brunswijk (Abop).

Niets veranderd dus sinds toenmalig minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi en Nicolas Sarkozy het verdrag ondertekenden. Brunswijk is en blijft vurig tegen, ook omdat de grondwet geschonden zou worden. Volgens Santokhi is niet bepaald slim om het verdrag niet te bekrachtigen. Suriname heeft bovendien de mogelijkheid aan te geven wat niet lekker zit. “Als men vindt dat delen van het verdrag niet in werking moeten treden, laat men dit kenbaar maken. Als je niet ratificeert, geef je een politiek signaal”, waarschuwt Santokhi.

17 REACTIES

 1. Hahahaaaaa….Brunsie lijdt aan ACHTERVOLGINGS WAANZIN !
  Hij ziet ze overal net als zijn baasje die met hallucinaties te kampen heeft.Beiden leven in angst dat ze vroeg of laat opgepakt zullen worden!Wat een angsaanjagende leven hebben beiden!


  Maak melding

 2. Baja, Lonnie schijt alle kleuren van de regenboog voor de Fransen. Veel te bang dat hij wordt opgepakt. Chan moet snel president worden. Van alle kwaden is hij de beste alternatief.


  Maak melding

 3. Wel grappig om te lezen, dat Lonnie – uiteraard in zijn eigen belang – zo tegen dit akkoord is en blijft.
  Alleen in Suriname kan hij vrij rondreizen.
  Omdat hij op de lijst van de 10 meest gezochte Surinamers staat, wordt hij in alle andere landen direct opgepakt, dus ook en misschien wel vooral in Frans Guyana, onze buurman.
  Toch ben ik ervan overtuigd, dat ook Ronnie Brunswijk vroeg of laat wordt gepakt.
  Daar zal het niet ondertekenen van een akkoord niets aan helpen.


  Maak melding

 4. Forumers, Odi odi.

  Onze LONNIE BRUNSIE is vandaag wederom in beeld op het forum.

  Volgens Santokhi is niet bepaald slim om het verdrag niet te bekrachtigen. Suriname heeft bovendien de mogelijkheid aan te geven wat niet lekker zit.

  Wel onze LONNIE BRUNSIE zit niet lekker!

  En als hij niet wil meewerken, kunnen de Fransen straks alle Kinderbijslag beëindigen van zijn nakomelingen en volgelingen in Frans Guyana.

  Frans vonnis Surinaamse politicus (LONNIE BRUNSIE), is geen beletsel om hem in Moengo of Albina door de Franse Gendarmerie te laten oppakken.

  Dan hebben wij straks in 2015 (één) (1) PRES. MINDER!


  Maak melding

 5. No wan man no è pasa ing strafu,Masra Gado no è sribie!
  Tè yu pasa, maar yu piking of yu gran pikin o paay you strafu gi yu,en dati mi no finny boen bikassi a no ding bin du na ogrie.Yu srefi mussu koti na paayman,tè yu kaka no inni yu broekoe.


  Maak melding

 6. Goed gedaan HEEER Santhoki toen. Dit is weer een van de dingen die ik bedoel als ik zeg die of die zal zichzelf opsluiten, nogmaals goed gedaan HEEEER Santhoki toen. De Fransen moeten nu de druk opvoeren Su moet Lonnie NU oppakken en uitleveren. Dit is de prijs die je betaalt voor verrrraad aan het FRONT. Want wat heeft zich als zodanig voorgedaan in ’t FRONT dat je op deze manier moest gaan samenwerken met de man/partij om wie je geen traan zou laten als die heen ging(dood dus) Welnu mie breeetie om te zien dat hij DiDiBrie alleen een grote BEK heeft, maar niets en niemand(zichzelf ook niet)in Su kan beschermen tegen wie dan ook. En ik zou zeggen haaal hen(killer lonnie en killer DiDiBrie)op. Wat een laffe leiders een grote BEK opzetten tegen je eigen volk, maar tegen juist buitenlanders dang oeng BEK é trong wang smekende smond. Hahaa hahahaaaa odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Natuurlijk is Lonnie tegen, hij is bang dat de Fransen hem ook zullen oppakken, maar los van Lonnie, zijn er andere landen die zo’n overeenkomst gesloten hebben? Het lijkt me vreemd dat een soeverein land een ander land de mogelijkheid geeft om politietaken op zijn grondgebied uit te mogen oefenen, als ik de politiefilms op de T.V. mag geloven mogen politieagenten in de V.S. een crimineel zelfs niet over de interne staatsgrenzen heen achtervolgen, ze moeten dat aan hun collega’s van de belendende staat overlaten op het moment dat die crimineel de grens overgaat. Maar los van het feit of het wel of niet gangbaar is in de wereld; op het moment dat de Fransen beloven Bouta en Brunsie met rust te laten, ook als ze geen politieke functie meer bekleden, wordt de overeenkomst dezelfde dag nog geratificeerd, want deze twee GANGSTERS (woorden van Lonnie) zeggen wel steeds dat ze van het Surinaamse volk houden, maar ze houden slechts van zichzelf en hebben alleen hun eng eigen belang voor ogen.


  Maak melding

 8. BRUNSIE heeft dit van een Bonoemang die zei wanneer die fransen je komen halen dan is het voorbij. brunsie is slim bezig voorkomen is veel beter dan genezen en kost minder geld aan advocaatkosten.


  Maak melding

 9. Er zijn landen die dit soort verdragen tekenen, Sur is daar geen uitzondering in. Bovendien werkt het beide kanten op. Lonnie is gewoon bang dat als hij in Het marowijne gebied zit, dat die Fransen overvaren en hem meegrijpen, haha. Geweldig toch, die para.


  Maak melding

 10. Dinsdag 1 april 2014 om 22:19 uur, door perko

  In een normale democratie wordt een crimineel als Brunsie gewoon uitgeleverd. Inclusief zijn vriend Bouta. Wat een land toch.>>>>>……………..jij zegt domme dingen in de wet is uitlevering van onderdanen verboden…dus loop niet met domheid in je hoofd.


  Maak melding

 11. Waarom is lonnie zo bang deze man is de berlusconi van Suriname en toch is hij bang? Hij is zelf een grote voetballer en bezit ook een eigen voetbalclub.
  Hij zwaait zo nu en dan met een pistool op de tribune deze man staat boven de wet. Maar ineens is hij zo bang geworden, Frankrijk maakt geen grappen zoals Suriname.
  Deze lonnie heeft zoveel op zijn geweten dat zijn kerfstok helemaalvol bekrast met streepjes (streepje staat voor een misdrijf)

  Begrijp iemand ook de meerwaarde van deze levende imbeciel?
  Deze man kan de letters G en SCH niet uitspreken in plaats van zegt hij K. Ka jullie skoppen.

  Deze idioot wil ook mini-ster pieryesident worden van de republiek Suriname?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.