‘Veelvuldig seksuele intimidatie binnen Hindoestaanse gemeenschap’

70

Seksueel geweld in de vorm van intimidatie, misbruik en verkrachting komt veelvuldig voor in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Onderling wordt er weliswaar af en toe over gesproken, maar publiekelijk lukt het slechts een enkeling om het onderwerp aan te snijden en een discussie op gang te brengen.

Waarom zwijgt de Hindoestaanse gemeenschap en waarom wordt er zo weinig actie ondernomen? Is het soms niet gewoon nodig om de vuile was buiten te hangen?

W!J-reporter Mahesvari Autar legde deze en andere vragen voor aan Kirty Matabadal, de voorzitter van Youth4Help, en psycholoog Ashwin Malahe. Bekijk het item hieronder:

70 REACTIES

 1. Ook deze discussie slaat nergens op.

  Seksuele intimidatie komt in iedere bevolkingsgroep voor. Het is al zo oud als de weg naar Rome.

  Ze doen als of er binnen iedere hindoestaanse gezinnen altijd misbruik en verkrachting plaatsvindt. Niet iedere creoolse vrouw werkt in een kelderbox en niet iedere Chinese vrouw werkt in een massage salon.


  Maak melding

 2. @R.Jagdewsingh
  Dan heb je niet alle discussies over dit thema gevolgd op dit forum.
  Men heeft altijd beweert dat alleen de afro Surinamers met dit probleem te kampen had en die kregen er ook flink van langs.
  En nu na jaren komt de aap uit de mouw.
  Dus deze discussie slaat wel ergens op.
  We weten nu hoe het eigenlijk zit.
  Of wil je het vuil nog stees onder de vloermat vegen?
  Daarom zijn de vragen ook relevant.
  Alla metie ê njang csabba ma konkonnie wang ê tjar a ning.


  Maak melding

 3. @Armand
  In het geval van André Pakosie is bekend geworden dat hij zijn drie dochters jarenlang en stelselmatig in zowel Nederland als in Suriname heeft misbruikt. De incestzaak rond de invloedrijke intellectueel zou veel groter zijn dan tot nu toe naar buiten is gekomen.

  André Richard Matiematie Pakosie is een Surinaams schrijver, kruidenkenner, natuurgeneeskundige, kabiten van de Okanisi of Ndyuka Marrons in Nederland en kenner van de Aukaanse cultuur. Hij is geboren en opgegroeid in het Surinaams tropische regenwoud en komt uit een Ndyuka Marron familie van genezers en spirituele leiders. Sinds 1977 is hij ‘dobuu-komfo’, één van de hoogste spirituele leiders van de Ndyuka Marrons. In 1980 stichtte hij in Suriname het dorp en spiritueel- en gezondheidscentrum Sabanapeti. André Pakosie schreef proza en poëzie in het Nederlands, Sranan, Saamaka en Ndyuka over de Surinaamse geschiedenis.

  André Pakosie zit sinds 19 oktober 2012 in detentie op verdenking van jarenlange verkrachting van zijn dochter. Bij zijn aanhouding werden diverse computers in beslag genomen. Voorts wordt hij ervan verdacht enkele verkrachtingen te hebben laten filmen of zelf op video te hebben vastgelegd. Zijn vrouw Truus en ex-vrouw Suzette zijn medeverdachten. In deze incestzaak is Peter Plasman zijn advocaat. Vandaag kwam in het nieuws dat hij niet alleen een dochter hier in Nederland heeft misbruikt, maar ook twee andere dochters in Suriname.

  André Pakosie z’n dochter verteld: “Hij heeft ook mijn twee zussen in Suriname misbruikt. Dat begon toen ze 16 en 17 jaar waren. Hij en mijn stiefmoeder Truus hebben het zelf aan me verteld. Truus ronselde iedereen. Ze woonde vroeger bij ons in de buurt en maakte een soort indeling: de ene dag sliep hij bij mijn moeder Suzette, de andere dag bij mij. Hij had iedereen in zijn macht, en speelde het zo dat mijn broers het misbruik niet konden ontdekken. Het misbruik gebeurde veelvuldig vanaf mijn 12e jaar, zowel thuis in het Utrechtse Kanaleneiland als in een hotel in Vianen waar hij me naartoe nam. Ik moest seks hebben, anders zou ik ziek worden, of doodgaan. Hij deed het ’uit bescherming’. Gaandeweg kwam het filmen erbij. Hij heeft kasten vol.”

  Pas toen zij 21 jaar was deed André Pakosie z’n dochter aangifte bij de politie: “Mijn vader leidde aan grootheidswaanzin, werd op handen gedragen. Hij brainwashte iedereen. Ik werd uit het niets beloond met een televisie of 200 euro. Ondertussen mocht ik nergens heen, zelfs niet naar een schoolfeest. Hij was denk ik bang dat ik hem dan zou verraden.”

  De strafzaak tegen André Pakosie gaat op 10 maart 2014 verder. Zowel advocaat Peter Plasman, als justitie-woordvoerster van het parket Midden-Nederland, wilde niet op de zaak ingaan. In 2001 werd André Pakosie onderscheiden tot ridder in de orde van Oranje-Nassau

  @Armand

  Triest als je het verhaal van Pakosie leest, nietwaar?!


  Maak melding

 4. @Ray
  Nu krijg je slaap hè?
  Kan jij je de discussie van maanden geleden tussen jou en mij nog herinneren?
  HET IS NU ZOVER!!!
  Jullie beginnen nu ook te praten.
  WIJS HOOR!
  Alla metie ê njang csabba ma konkonnie wang ê tjar a ning.


  Maak melding

 5. En die hindoestaanse vrouwen die zich geïntimideerd voelen, misbruikt en verkracht zijn gebruiken dit filmpje om voor hun eigen parochie te preken. Misschien hebben ze een mindere ervaring gehad met een hindoestaanse man, dat kan toch. De hindoestanen worden op deze manier in een kwaad daglicht geplaatst en dat vind ik onterecht. Ze doen als of iedere hindoestaanse vrouw aan misbruik en verkrachting onder hevig is. Dit werkt stigmatiserend en het beschadigd onze gemeenschap. Ze moeten zich doodschamen.


  Maak melding

 6. Negatieve stemming makerij. De schrijver of schrijfster moet maar met statistieken van alle groepen komen. Elke surinaamse vrouw weet de weg naar blijf van mijn lijf, echtscheiding, inpakken/wegwezen, hertrouwen, vreemdgaan komen allemaal voor in alle etniese groepen inclusief hindoestanen, en begrijp mij niet verkeerd ook onder hindoestanen zijn er idioten die hun partners slecht behandelen, maar echt niet significant meer of minder dan andere groepen en elke een is een teveel.


  Maak melding

 7. Inderdaad komen deze problemen bij alle bevolkingsgroepen voor, maar het lijkt er veel op dat de Hindoestanen van struisvogels afstammen en Creolen van de blaasman (een ooievaar soort in Suriname); Hindoestanen hebben de neiging de problemen binnen hun groep te verzwijgen, de problemen worden daardoor niet opgelost, Creolen hebben de neiging om de problemen binnen hun groep op te blazen en er overmatig over te klepperen zonder er daadwerkelijk iets aan te doen. Deze twee bevolkingsgroepen kunnen veel leren van de Javanen, die verzwijgen hun problemen niet, ze praten er niet overmatig over en vallen je meestal niet lastig met hun problemen, maar ze lossen de problemen op den duur wel op.


  Maak melding

 8. Medusa

  Altijd doen jij en je staartjes alsof jullie geven om de hindostaanse gemeenschap.
  Altijd doen jullie alsof jullie het ERg vinden als het gaat om seksueel geval bij de hindostanen!
  Deze mevrouw heeft waarschijnlijk niks anders te doen zogenaamde onderzoekers zoals zij weten hoe te scoren bij de surinaamse gemeenschap met als onderwerpo sexueel misdrijf binnen de hindostaanse gemeenschap,kortweg ze weten hoe ze ammunitie aan personen zoals jij kunnen geven om jullie gezellig bezig te houdern. Recentelijk staan de kranten bol van seksuele misdrijven binnen de creoolse gemeenschap maar niemand in suriname die het erg vindt, ook jij niet!
  En je zal gemerkt hebben dat reakties met tussenpozen geplaatst worden anders zou mijn reaktie niet zijn gaap ,geeuw en slap, want de reaktie van Armand had ik niet gelezen eerder vandaar.
  Opmerkelijk we hebben lang geen reaktie van je hier gezien toevallig vandaag op deze onderwerp, raar niet?!
  Kom op zeg maar dat je plezier hebt!


  Maak melding

 9. Ram Sigh, je slaat de spijker op zijn kop bhaai. Elke gek kan zomaar iets roepen. Misbruik komt overal voor. En ja de schrijver/schrijfster moet maar feitelijke bewijsstukken komen.

  @Medusa, jouw stroeve houding ten aanzien van de hindoestanen is mij bekend. Hindoestaanse vrouwen zijn over het algemeen goed opgeleid en geïntegreerd. Maak mij niet wijs dat ze na misbruik niet de weg weten naar de officiële instanties. Zoals Soenita al aan gaf, deze discussie werkt stigmatiserend. Als het moet kan ik ook een paar topics verzinnen om de creoolse gemeenschap negatief weg te zetten. Iemand of een bevolkingsgroep beschadigen is snel gebeurd.


  Maak melding

 10. @Medusa

  En vreemd waarom wordt er geen onderzoek gedaan op het seksueel/verkrachting / en incest gebied van de Creoolse familie?!
  Vinden jij en je soorten het een normaal verschijnsel bij de creoolse gemeenscap dan?!
  Er zijn door de zogenaamde wane be onderzoekers zoveel rapporten uitgegeven wat betreft seksueel geaardheid bij de hindostanen en geen 1 die durft te schrijven over seksueel verkeer bij de creolen!
  Sjeesjes voor deze wannebe onderzoekers bestaat planeet aarde zeker alleen uit de hindostanen !Of ze zijn gewoon blind !!


  Maak melding

 11. @Lotez
  Je zegt:”laten we eerlijk zijn gebeurt dit niet in katwijk, staphorst en noem maar op”.

  Dat zal wel,waar het ook voorkomt.Dit is vreselijk,maar voorlopig zijn niet zij in de spotlights!
  We hebben het hier sec over de Surinaamse Hindoestaan!
  Verleg het accent dus niet!


  Maak melding

 12. @Ray.
  Zelfs André Pakosie wordt nu van stal gehaald!
  Ray,dat wisten we al jaren,maar is nu niet aan de orde!
  Maar dit,wat we nu lezen over intimidatie binnen de Hindoestaanse gemeenschap,is groot nieuws.
  Ik zou graag concreet willen weten wat er allemaal zó lang schuil is gehouden.


  Maak melding

 13. @Soenita
  Waarom spring je nu zó in de bres voor deze geweldenaars?
  Probeer je dit geweld op een of andere manier goed te praten?
  Jij bent toch ook vrouw en weetb weat jullie allemaal moeten doorstaan?
  Zou je b.t.w. ook zo relativerend zijn geweest t.a.v. de afro Surinamers?


  Maak melding

 14. @Ram Singh
  Het gaat niet om statistieken.
  Het gaat erom dat nu pas eindelijk het s.o.s. signaal is vrij gegeven. Men deed voorkomen dat dit bij alle andere bevolkingsgroepen m.u.v. de hindoestanen voorkwam.

  En de zin:”Echt niet significant meer of minder dan andere groepen en elke een is een teveel”:is schokkend.
  Want dit is geen wedstrijd bij wie het meer of minder voorkomt.
  EKKE DAAD VAN DIT KALIBER IS ER EEN TE VEEL!

  INTIMIDATIE IS EEN CRIMINELE DAAD EN MOET MET ALLE MOGELIJKE MIDDELEN DE KOP WORDEN INGEDRUKT.


  Maak melding

 15. @Ray
  Je vraagt:”En vreemd waarom wordt er geen onderzoek gedaan op het seksueel/verkrachting / en incest gebied van de Creoolse familie?”!

  Er zijn over dit onderwerp wel vele boeken t.a.v. de creolen geschreven.En daar wist jij toch ook zoveel te vertellen?
  Maar dat is momenteel “nicht in frage”!
  Of waren die argumenten uit je grote duim gezogen.
  Ik ben niet vergeten wat je allemaal over de neger,de afro Surinamer hebt gezegd.
  Weet je nog “De film over “Alleen nette mensen”?
  Ook dat ben ik niet vergeten,wat je allemaal over de neger,de afro Surinamer,de creool hebt gezegd.
  Kan jij je die discussies nog herinneren,waarin je deed voorkomen dat de Hindoestanen “The good guys” waren en de negers “The bad guys”?
  Dus wat kom je mij nu al weer vertellen?

  Ik ben i.i.g. niet van plan een ellenlange discussie als in het verleden over dit onderwerp met je aan te gaan!
  WAT IK JAREN GELEDEN BEWEERDE,IS NU ALLEMAAL DUIDELIJK!
  En ik had jou beloofd er ooit weer op terug te komen.EN DE WAARHEID EN TIJD ZIJN NU AANGEBROKEN.
  Succes en sterkte!


  Maak melding

 16. Het artikel gaat over ‘Veelvuldig seksuele intimidatie binnen Hindoestaanse gemeenschap’ en geeft niet aan dat er bij andere bevolkingsgroepen GEEN seksuele intimidatie bestaat. Het lijkt er alleen wel op dat alleen de Hindoestaanse bevolkingsroep in staat is om hierover te praten middel dit artikel en dit filmpje waarin zelf ook Hindoestaanse onderzoekers/hog opgeleide mensen met verstand aan het woord komen. ** Waarschijnlijk ontbreken die hoog opgeleiden/knappe koppen bij de andere bevolkingsgroepen, waardoor ze hun eigen misstanden niet aan de kaak kunnen stellen 😉 Dus hoera! en een pluimpje voor de Hindoestanen! 🙂


  Maak melding

 17. @Armand

  Bestaat de surinaamse gemeenschap alleen uit de hindostanen ?!
  Of hebben de rest van de bevolkingsgroepn in Suriname helemaal geen problemen met niks ??!!


  Maak melding

 18. @Medusa

  Oh,je hebt het over de nette mensen blah…blah…
  Jammer ik zou ik een studie onder deze groep van mensen zien plaatsvinden en gepubliceerd worden waarom deze soort van mensen geen SCHANDE EN SCHAAMTE tonen?!
  Naakt in de bioscoop te zien zijn met wiebelende bobbies en dan nog beweren nette mensen te zijn ?!
  Sjeesjes kom ga een studie voor ons doen onder deze mensen,okay !!~!


  Maak melding

 19. Het kopje en de inhoud van bovenstaande artikel zijn tendentieus en enigszins misleidend .Een enkel geval van ongewenste intimiteit cq. aanranding wordt tot voorbeeld gesteld. Voor het overige zie ik geen enkel gedegen onderzoek ten grondslag van het gestelde ‘Veelvuldig seksuele intimidatie binnen Hindoestaanse gemeenschap’.


  Maak melding

 20. Ik vraag mij af, waarom de Hindoestaanse posters zo geprikkeld zijn.
  Natuurlijk komt seksuele intimidatie overal voor, dus ook onder de Hindoestanen.
  Waarom zou je dat ontkennen ?
  De gezinsstructuur binnen de Hindoestaanse cultuur is nogal gesloten en zeer hierarchisch.
  Wat de gevolgen daarvan zijn voor een deel van Hindoestaanse jeugd staat in Su bijna dagelijks in de krant.
  Ook dat wordt steeds ontkend, terwijl iedereen weet – ook de Hindoestanen zelf – hoe de vork in elkaar steekt.
  Waarom problemen altijd ontkennen of problemen niet onder ogen willen zien ?
  Tenslotte ben ik ervan overtuigd, dat de Hindoestanen in Nederland meer westers en vrijer zijn opgevoed, dan de Hindoestanen in Su.
  Vraag het aan de SuriNeds van Hindoestaanse afkomst.


  Maak melding

 21. @Medusa

  Bijna elke maand komt er een soort rapportage over seksueel misbruik bij de hindostanen van wanne be onderzoekers,wordt jij er niet moe van?!
  Wat voor een nieuws hebben ze elke keer weer te vertellen?!!
  Is er echt geen ander onderwerp die ze liever kunnen bespreken,iets nieuws dus?!
  Nogmaals Medusa,recemtelijk staan de kranten bol van zedenmisdrijven binnen het creool gemeenschap maar niemand die verhit raakt bij het lezen ervan!
  Het is de normaalste zaak geworden in Suriname dezxe nieuws berichten te lezen. Elke keer dat je de kranten openslaat verwacht je zo een bericht!!
  Mens ,vindt jij zedenmisdrijf binnen de greoolse gemeenschap dan normal/ een normal verschijnsel misschiern?!
  En ik geef INAFSABIE gelijk,
  waarom durven andere bevolkings groepen niet uit te komen met zo een studie rapport ?!Zijn ze bang dat ze de reakties niet kunnen/zullen verdragen?!


  Maak melding

 22. Dit artikel gaat over de hindostaans-Surinaamse gemeenschap in Nederland. Over de situatie in Suriname kan niet gesproken worden daar er geen degelijk onderzoek daar is verricht!

  Wel zou dit 1 van de redenen van wetenschap kunnen zijn waarom het zelfmoord percentage hoog is binnen de hindostaans-Surinaamse gemeenschap!

  Recentelijk zijn er op 19 maart 2014 jongstleden gemeenteraadsverkiezingen in Nederland geweest, zo ook in Den Haag, waarvan wordt gezegd dat desbetreffende Hofstad een grote hindostaans-Surinaamse gemeenschap huist.
  Laat daarom de daar gekozen politici van Surinaamse komaf hun Waffel open doen en een discussie starten binnen de gemeenschap en ook niet langer zwijgen!!


  Maak melding

 23. Haha, oke dit viel te verwachten.
  Brengen een paar jonge mensen iets aan het licht, krijg je van je haters die vinden dat het toch allemaal lariekoek is. ‘Ze zullen het zelf wel hebben meegemaakt,’ ‘Oh dit is oud nieuws’ Wat een onzin van jullie.

  Kom op zeg, het is een boodschap! Het gebeurt gewoon in onze gemeenschap. En als je het te pijnlijk vind om te horen of te lezen, tjsah.. wat zeggen ze? De waarheid is hard.

  Verder, aan de reacties te lezen, begrijpen sommige dus totaal niet wat er gezegd wordt of wat de bedoeling is van dit filmpje. Ze zeggen:

  1. Seksuele intimidatie komt voor, maar het wordt in de doofpot gestopt.

  2. Ze zeggen NIET dat het iets nieuws is, of dat het ALLEEN bij hindoestanen voor komt. Nee, ze zeggen dat het OOK bij hindoestanen gebeurt en we moeten er aandacht aan besteden. We hoeven niet alleen goede dingen te delen in onze gemeenschap, wat fout is moet ook aan het licht komen en verbeterd worden.

  3. Sterker nog, het is recentelijk gebeurt bij de OHM in Nederland. En niemand durft er wat over te zeggen en het slachtoffer wordt uitgescholden.

  4. En ja, er zijn zoveel instanties! Maar dat wilt niet zeggen dat we met zijn allen maar ons mond moeten houden.

  Ga je op dit filmpje je frusties zitten afgeven, denk dan even na hoe triest je bezig ben baja.. voel je als mannen of vrouwen niet zo aangesproken, het gaat om iets wat is gebeurt en hoe de gemeenschap in NL er mee omgaat.


  Maak melding

 24. @Ray
  Maandag 31 maart 2014 om 16:53 uur, door Ray

  Pak je kans om ondanks het feit dat het nu over de gewelddadigheden van de Hindoestaan gaat,toch al weer de creool erbij te betrekken.
  Pak je kans;het lucht op hè?.
  Ik weet dat dit artikel pijn doet!
  Maar zó werkt de waarheid;het kan erg veel pijn doen!


  Maak melding

 25. Opzich is dit geen nieuws, want het is bekend dat dit probleem zich veelvuldig voordoet binnen de hindustaanse gemeenschap in Su.

  De condities daarvoor zijn ook optimaal aanwezig zoals:

  1. Het samenleven van verschillende gezinnen in 1 woning,
  Opa+oma, papa+mama, broer+vrouw andere broer+vrouw enz.

  2. het feit dat de vrouw als bezit wordt beschouwd.

  3. overmatig alcohol gebruik.

  4. Geslotenheid; er wordt vast wel gescholden op elkaar maar de anderen verstaan het meestal niet.

  Wie heel goed bevriend is geweest met hindustanen moet vast weleens het e.e.a. ter ore zijn gekomen.

  Voor mij is dit geen verassing want ik heb het vaker gehoord.


  Maak melding

 26. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Waarom gaat deze vrouw niet gewoon aangifte doen bij de politie en word haar zaak netjes in behandeling genomen of wil ze beroemd worden. Veel pubermeisjes hebben ook identiteitsproblemen en kampen met borderline.

  Maar om een hele bevolkingsgroep over 1 kam te scheren vind ik een beetje ver overdreven. Zeker als het
  onterecht is.

  Misschien moet ze samen met Geert Wilders campagne gaan voeren voor minder hindoestaanse mannen en meer marokaanse mannen…


  Maak melding

 27. Dit fenomeen gebeurd bij alle rassen of bevolkingsgroepen. Maar bij de hindoestanen gebeurd dit echter met meer geweld en met machts vertoon. Dit is zowiso niet goed te keuren, maar geweld binnen het gezin is misdaad die verholpen moet worden.
  In sommige gevallen gebeurd bij andere groepen met tegenzin maar zonder geweld, bij hindoestanen gaat gepaard met fysiek geweld omdat de man vaak dronken thuis komen met het gevolgd dat hij zichzelf niet onder controle heeft.
  Ik werk met allerlei groepen vrouwen uit alle categorien maar bij hindoestanen is het heel slecht gesteld.
  Vrouwen zijn getraumatiseerd en hebben psychishe schade in hun leven geleden die na jaren begelijding verholpen zijn.
  Zo heb ik vrouwen die na jaren alleen zijn weer een normale leven kunnen leiden en daarna een man kiest die de liefde kennen zoals een ieder dat verlangt.
  Om gelukkig te zijn heb je iemand nodig die begrip en liefde voor je toont en jou respecteert als mens.
  Ik betwijfel of dit bij hindoestaanse mannen zo zijn.
  Vaak kiezen de hindoestaanse vrouwen na een lange lijdensweg het liefst voor een blanke man al is hij zo lelijk en krom, maar het gaat om de wederzijdse respect en de menswaardigheid die een vrouw van de man verlangt en dat missen de vrouwen bij een hindoestaanse mannen.
  Dit is mijn ervaring met dit fenomeen wat ik persoonlijk heel triest vind.


  Maak melding

 28. kijk ,ray en de andere hindoestanen gaan gelijk in de verdediging .waarom doen jullie dat .ik vindt zoals sommige creoolse broeders zich misdragen moeten ze worden aangepakt ,ik ga ze echt niet verdedigen omdat het creolen zijn .zo werkt het niet bij mij en velen .natuurlijk verpesten ze het voor anderen maar ik zou het echt niet voor ze opnemen .ik vraag mij af als ray inder is of surinamer .


  Maak melding

 29. @ Paagal, je spreekwoord snijdt hier geen hout. En wat een emotionele uitbarsting..

  Incident is volgens mij slechts ter illustratie om aan te geven dat er iets niet helemaal goed gaat.

  Dus om even concreet te reageren op je:
  – Wie wilt er beroemd mee worden dan ?
  – Weten we om wie het gaat dan, welk meisje ?
  – En zeggen ze dat alle hindoestaanse mannen zo zijn dan ?
  – En gaat het dan om een puber? Kunnen toch ook jong volwassenen zijn of kinderen van 8/10?

  – En politie kan de zaak in behandeling nemen, maar wat met familie van de dader, die het meisje/ de jongen kan zwart maken? Lastig vallen?

  Enne.. hele gemeenschap over één kam scheren ?
  Ze praten ook over prominenten of gespecialiseerde organisaties die geen aandacht geven hieraan.

  En dat jij al zo reageert zegt dus dat de hindoestaanse gemeenschap een dik probleem heeft en liever niks negatiefs wilt horen of het toedekt met de deken der ‘excuusjes’.

  Je kletst gewoon uit je nek, met je nonsense opmerkingen.

  Pff.. ai bajaaa het is zo moeilijk luisteren, lezen..


  Maak melding

 30. Ik zou willen weten in welk cultuur gebeurt dit niet. Bakri motta hai, tab lakri djebawe hai.
  was er geen aanleiding? Tot…..
  Ik zou de dames willen adviseren, blijf uit de buurt van de mannen. Gebeurt noit iets. Opgelost.


  Maak melding

 31. Blijf met je poten van af, hoe zou jij je voelen als je collega met zijn poten van je vrouw of vriendin nog erger, van je dochter aankomt. Nou ik zou het weten, mi è kaping Mars! ““““““““““““


  Maak melding

 32. Bamisoep,

  De eerste zin van dit artikel luidt als volg:

  Seksueel geweld in de vorm van intimidatie, misbruik en verkrachting komt veelvuldig voor in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland.

  Als er een artikel over is geschreven wil ik graag weten waar ik de rapporten over deze onderzoeken terug kan vinden, hoe deze zijn onderbouwd en hoe de journalisten aan deze data gekomen zijn…


  Maak melding

 33. Ik heb lieve buren en woon in een straat met hoofdzakelijk Hindoestanen.
  De buren aan de ene kant ons en aan de overkant zijn Hindoestaanse SuriNeds.
  De buren aan de andere kant zijn Surinaamse Hindoestanen.
  Alle buren hebben dezelfde cultuur en dezelfde feestdagen, maar het verschil is zooooooooooooo groot.
  Hindoestanen in Suriname vormen een klassencultuur en willen invloeden van buiten zoveel mogelijk elimineren met als gevolg, dat jongeren, die buiten het gezin wel westers denken en functioneren, geen enkele kant op kunnen.
  Ik kan teveel voorbeelden opnoemen, waarin het helemaal verkeerd is gegaan en dan bedoel ik ook echt verkeerd.
  Toch blijven al mijn Hindoestaanse buren lieve buren.


  Maak melding

 34. @ Abaisa

  Kijk dit soort nieuws heeft geen ander doel dan de normen en waarden van sommige groepen te bagatelliseren en anderen onderuit te halen. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde, meer van een koloniale heers en verdeel taktiek. Het was mischien 50 jaar geleden nieuws toen de meeste hindoestanen in boitie en pernasie woonden.

  Eerste punt; meerdere generaties en families die samenwonen in een huis is meer bescherming tegen mishandeling etc. want wangedrag wordt niet getolereerd in die situaties.

  Vrouw als bezit? man dat zou mijn betovergrootmoeder niet eens tolerenen, laatstaan de beter opgeleide generaties daarna waarin politie agentes, advocaten, doktoren, sociale werkers en van alles voorkomen.

  Overmatig alcohol gebruik, zeker, elke tweede reclame in Suriname is voor Johnny Walker of Parbo. Teveel winkels verkopen alcohol en de drinkers staan al te drinken om 8 uur s’ochtends. Schandalig. Als het aan mij zou liggen zou ik meer accijns op alcohol heffen, en openings en sluitingstijden van winkeliers die alcohol verkopen drasties beperken. En op betaaldag zelfs geen alcohol verkopen.

  Over schelden, man zelfs de bakras op onze studenten flat konden na een stage in Suriname in alle talen schelden dus die logica gaat niet op. Toen ik in het engels voor het eerst motherfukker hoorde dacht ik dat het een engelse vertaling van een hindoestaanse gezegde was.

  A tang so.


  Maak melding

 35. ik ben hindoestaan, ik zal zeggen dat vele zaken verkeerd is bij sommige hindoestanen. het achterlijke van ouders dat ze altijd rekening houden met hun omgeving en familie en het niet fijn vinden dat als hun kinderen met eigen wil een partner kiezen wat zogenaamd als schande wordt ervaren en waarbij de ouders bang zijn om kritiek te ontvangen van de omgeving. dat is ver achterhaald… de huidige hindoestaanse jeugd ondervind ernstige hinder van ouders om hun eigen ding te kunnen doen en worden belemmerd in hun vrije denken en ontplooing. Zo komen de kinderen nooit vooruit…het is dan makkelijker soms voor meisjes om hun zelfbeeld negatief te beinvloeden om zelfmoord te plegen en dat is zoo dom dom dom…men kan hulp zoeken, maar dat doet men niet…


  Maak melding

 36. Het is een les voor de Directeuren/Baas v/d Bedrijven dat ze zulke rotzooi niet meer uit halen. We leven in een moderne tijd.
  Aan mannen die gierig zijn op sex wil ik het volgende zeggen uit mijn kleine ervaring die ik van andere vrienden geleerd had nml. dat je eerst met die dames moeten praten/communiceren en pas als er teken/reacties zijn van akkoord om daarna die stappen van aanraken etc. toe te passen. Die vragen die een Heer aan een dame kan stellen tijdens die communicatie zijn b,v
  1.Ben je al getrouwd
  2.Heb je al een vriend
  3.Ben je vrijgezel
  4.Hoe oud ben je
  Alleen als die dame vrijgezel is of een gescheiden vrouw en een volwassene dame is kan je verder communiceren voor een afspraak om te genieten.
  Dus aub open kaart spelen.
  1.Als je met die dame wil trouwen moet dat gelijk zeggen.
  2.Ook zeggen als je alleen wil genieten (voor een avonduurtje)
  Opmerking
  Bij de Hindoes is het zo dat wanneer een man eenmaal met een dame trouwt is de huwelijks relatie tot de dood.


  Maak melding

 37. Ik lees dit dagelijks over alle bevolkingsgroepen zowel in Nederland als in Suriname.
  Maar ik heb het idee dat bepaalde groep hier aan het stigmatiseren is. Tegen hen zeg ik de pot verwijt de ketel.


  Maak melding

 38. We hebben een mondvol over de PVV en Geert Wilders, maar wat sommige forummers hier doen en in het bijzonder deze docu makers is niets anders dan dat Wilders doet. Een bevolkingsgroep over 1 kam scheren.

  Niemand is verantwoordelijk is voor de daden van een ander mens. Maar toch wordt iedere Hindoestaan indirect afgerekend op wat een andere Hindoestaan doet. Ik wil niet worden afgerekend op de daden, woorden of het gedrag van een ander, ook niet als hij of zij net als ik Hindoestaanse wortels heeft. Iedereen zou op zijn individuele karaktereigenschappen en gedrag beoordeeld moeten worden en niet op basis van afkomst, godsdienst of levensovertuiging. Helaas is dat blijkbaar niet (meer) zo vanzelfsprekend. Smaad als laster zijn strafbare feiten in Nederland. Mensen moeten realiseren wat zij in de ether posten. Hier wordt een complete bevolkingsgroep weggezet als misbruikers en verkrachters. Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken of sterker nog een discussie op gang te brengen. Keur dit 300% af, zeker als er geen feitelijke onderbouwing is vanuit de officiële instanties.

  Als je een complete bevolkingsgroep uitmaakt voor misbruikers of verkrachters dan is iedere fundament voor een constructieve discussie verdwenen. (dit wil ik aan de docu makers wel meegeven)


  Maak melding

 39. Deze man @Ray heeft mij nu echt overtuigd dat hij onwetend is en door haat wordt verblind.

  Alle vrouwen ongeacht van welke etnische afkomst dan ook, men moet gewoon hun poten thuis houden en niet aan jullie komen als jullie dat niet willen!!!
  BASTA !!!!


  Maak melding

 40. @John 2

  Keer op keer is het steeds dezelfde groep die met een soort onderzoek uitkomt. Jammer dat de andere bevolkingsgroepen, vooral 1 bepaalde ,nooit met een onderzoek resultaat komt!!Alsof alles koek en ei is tussen de man en vrouw binnen hun gemeenschap!

  POT VEWIJT DE KETEL,kereltje!


  Maak melding

 41. Ram Singh, alcohol probleem in Suriname valt wel mee.

  Europeanen zijn de grootste alcoholgebruikers ter wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO drinken Europeanen gemiddeld 12,5 liter pure alcohol per jaar. Dat is twee keer zo veel als elders in de wereld.

  De meeste alcohol wordt gedronken in Oost-Europese landen als Polen en Rusland. De Scandinaviërs springen er volgens het WHO-rapport uit als meest gematigde drinkers.
  Komt waarschijnlijk door de prijzen.


  Maak melding

 42. Vleermuis
  Jij zegt:”alcohol probleem in Suriname valt wel mee”>

  Hoe kom je aan die wijsheid?Heb je cijfers waar dat uit blijkt?


  Maak melding

 43. Dinsdag 1 april 2014 om 03:39 uur, door Ram Singh
  @ Abaisa

  Kijk dit soort nieuws heeft geen ander doel dan de normen en waarden van sommige groepen te bagatelliseren en anderen onderuit te halen. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde, meer van een koloniale heers en verdeel taktiek. Het was mischien 50 jaar geleden nieuws toen de meeste hindoestanen in boitie en pernasie woonden.
  ============================

  Je zegt dus dat dit geen nieuws is en dat het daarom niet onderzocht hoefde te worden.

  Dat is de manier waar men nu verandering in wil brengen.

  Verder zie je het als een verdeel en heers tactiek, zonder toegevoegde waarde, die bedoeld is om de normen en waarden van een andere groep te bagatelliseren.

  Heel vreemde conclusie van jou, aangezien de onderzoekers zelf ook hindustanen zijn.


  Maak melding

 44. Het probleem bestaat al heel lang, maar waarom moeten we dat gaan ontkennen en altijd naar andere groepen wijzen!!!

  Ben zelf Hindoestaan en ik weet dat er gezwegen wordt over dit onderwerp door schaamte.
  We moeten niet doen alsof er niks aan de hand, maar juist proberen om het bespreekbaar te maken en met oplossingen te komen.
  Daarmee zullen onze kinderen wat aan hebben in de toekomst.


  Maak melding

 45. @Vleermuis
  Dank voor het artikel.
  Maar het is een onderzoek in Europa!Ik heb daarom niets over Suriname gelezen.
  Hoe weet je dat het met Suriname wel meevalt?


  Maak melding

 46. Medusa, in de link wordt ook verwezen naar een who rapport. Su wordt niet expliciet in genoemd alleen de probleem gevallen. Daaruit kun je opmaken dat de surinamers gemiddelde drinkers zijn.


  Maak melding

 47. @ Abaisa vergeet niet overdrijven was door hindoestaanse vrouwen uitgevonden dus als hindoestaan heb ik de inside view. En geloof mij dat is niet het grootste probleem, onder hindoestanen volgens mij is onderwijs achterstand in de ghetto’s Den Haag een grotere probleem.


  Maak melding

 48. Vreemd verhaal. Hindoestaanse jongens, meisjes en mannen en vrouwen gedragen zich vaak nog moderner dan de autochtonen. Geen enkele andere groep (behalve indonesische Indo’s) trouwt/partnert zoveel buiten z’n eigen groep dan Hindoestanen. Derhalve vind ik dit hele bericht een raar verhaal. Anderzijds is het ook zo dat Hindoestanen (ja, ook de vrouwen) tegenwoordig flink alochol nuttigen. Hierdoor neemt hun seksuele behofte toe. Maar daar ze niet de kunst van het verleiden beheersen zoals creolen en blanken, is het best mogelijk dat ze hun door de alcohol aangewakkerde lusten botvieren op een botte manier, dus intimidatie, dwang e.d. binnen de eigen omgeving. Ik sluit dat niet uit.
  Ik concludeer dat de Hindoestaanse groep dan ook bestaat uit 2 groepen: de hypermodernen en de wat meer traditionelen. Komen leden van deze 2 groepen bij elkaar, dan kunnen vaker dan normaal conflicten ontstaan.


  Maak melding

 49. De hele term Hindoestaans is vaag. En toch belachlijk dat omdat iemand zwart of bruin is met glad haar zo genoemd gaat worden. Een moksie van somaliese vader en witte moeder lijkt ook op Hindoestaan.

  Hindoestaan kan ook volgens de volgende parameters geclassificeerd worden;
  Opleidings nivo
  Inkomen
  Religie;moslim, sunni, shiiet, ahmadia
  Hindoe sanatan, arya,
  Christen; katholiek, protestant, pinkster, jehova getuig
  Atheïst
  Sexuele geaarheid
  Geografie kleine dorp…grote stad
  Etc
  Etc
  Welke bedoelen ze


  Maak melding

 50. Ach ja, zo gaat het meestal, de alcohol heeft het gedaan of de drugs o.a. de wiet, lsd, cocaïne, heroïne, verkeerde vrienden etc. , deze hebben het meestal gedaan. Yes sure!!!

  Maar dat de wellustige mens met behulp van of met medewerking van zijn “Zwijg en draag je leed” cultuur dat zelf doet en heeft gedaan wordt voor het gemak opzij geschoven. Ik weet 1-ding zeker, ze mogen zo geleerd zijn tot in hun tifi-olo, en de Bandiet wat tegenwoordig Pandiet wordt genoemd heeft vaak het hoogste woord, maar wie weet, wie weet wat er achter de schermen gebeurt. Tja het is een schande voor de familie als het naar buiten komt of de mensen gaan jouw ook voor op aankijken wanneer jij je smoel open trekt en in alle gevallen eindigt het met…mo kier yu mars if yu taki taki.

  Wie beschermt je dan? Niemand zelfs Hanuman noch Krishna en het overige bemoeit zich liever met zijn eigen zaakjes ter voorkoming een tjeplatie te krijgen op het achterhoofd of een vlijmscherpe houwer op zijn kop in het donker. Dan rest het slachtoffer slechts 1-ding te doen… en dat is zelfdoding, beseffende dat er vaak geen andere uitweg meer is en om de eer aan zichzelf te houden. Zelfs God en Allah doen graag mee aan dit spelletje van “Hou je mond anders krijg je stront in je kont.” Het is hard maar waar.

  De moderne mens roept vaak luidkeels “vertel je verhaal, sleep hem of haar voor de rechter, maar ze vergeten dat de rechter en de politie niet permanent in de buurt aanwezig zijn om het slachtoffer te beschermen.” Vaak is een gevangenisstraf voor de dader(s) een voorlopige afschrikking, maar op een dag mi boi…..a slachtoffer ow screp tok. Na so a tori disi sari yere brada nanga sisa.

  Uiteraard is hiervoor een afdoende methode om de dader voorgoed te straffen, maar ik zeg het niet anders wordt ik de boeman terwijl ik rechtvaardigheid wil brengen. M.a.w. De daders zijn degenen die mijn methode van aanpak in alle toonaarden afkeuren, bang dat ze eens voor mijn valbijl zullen komen te staan. Maar wie oprecht is hoeft toch ook niets te vrezen???

  django


  Maak melding

 51. ach ,, dit soort intimidatie komt in elke bevolking groep voor.., je kunt het niet ontkennen..

  zo lang de mensheid bestaat gebeurt het..

  maar nu den mensen wat mondiger zijn geworden wordt het naar buiten gebracht..

  de hele wereld is één grote ” dogla ” volk geworden, heeft niets met intimidatie te maken, maar puur uit vrije wil onder alle volkeren..

  soms wel gedwongen..


  Maak melding

 52. Deze mensen den de stichting moet opdoeken.
  Deze dingen zijn duizenden jaren oud…en nu komt er paar stelletjes over de hindistaanse gemeenschaap schade te brengen.Deze mensen zijn zelf van achter gepakt. Op donderen met zulke onderwerpen.


  Maak melding

 53. W!J-reporter Mahesvari Autar legde deze en andere vragen voor aan Kirty Matabadal, de voorzitter van Youth4Help, en psycholoog Ashwin Malahe…

  .Pffffff
  Willen jullie op dit nonsens promoveren??? Waardeloze jongeren die uit hun duim zuigen en hele gemeenschap vernedert,,,Als jullie je in dit artikel kunnen herkennen dan heb ik medelijden met jullie, Jullie zitten in een hondenfamilie.


  Maak melding

 54. ……………POEH……….MI EDE SPANG………HEFTIGE EMOTIES……….WEINIG SOLIDARITEIT……..ONVERDRAAGZAAM……….VEEL HAAT EN WEINIG BEGRIP…………..AGRESSIE………..GEEN COHESIE………VELE VERNEDERINGEN……… GEEN ENCULTURATIE……….STRUISVOGEL POLITIEK…………….TOTAAL NIET TRANSPARANT…………WEINIG RUIMTE VOOR ANDERS DENKENDEN…………MANIPULATIE………INTIMIDATIES…………..WEINIG DIALOOG………….ONTBREKEN VAN INZICHT…………GEEN WAARDERING…………….ENKELE CONSTATERINGEN………… ALS MEN DE DISCUSSIE OVER DE ROL VAN DE HINDOSTAANSE VROUW AAN DE ORDE..STELT……………….CONCLUSSIE….DE MAN PRAAT VAN OUDSHER OVER DE VROUW…….EN DE VROUW IS WEER OP HAAR BEURT IN GEEN WEIDE OF VERTE TE BEKENNEN…….OMDAT HAAR ENIGE RECHT VOLGENS DE CONSERVATIEVEN …….LAAT MIJ HET VOORZICHTIG FORMULEREN…………..NOG STEEDS DE AANRECHT IS………….IK BEN HEEL OBJECTIEF EN HEB HOOP IK……..NIEMAND TEGEN HET ZERE BEEN GESCHOPT………………STATUS QUO IS GEEN GOEDE REDMIDDEL…………VOORUITGANG.PROGRESSIE WEL…………..VROUWEN UIT DE HINDOSTAANSE GEMEENSCHAP…………………VOORWAARTS……..


  Maak melding

 55. Het lijkt wel of onze Hindoestaanse broeders zich persoonlijk aangesproken voelen. Ze schieten direct in de kramp. Zie hier de reden dat een open discussie nooit mogelijk is geweest en het probleem altijd onder het tapijt is geveegd. Jullie reacties bevestigen het probleem. Het duidelijk een taboe. Je kan ook gewoon vaststellen dat jullie mensen zijn, zoals alle andere rassen en volken en dit dus ook bij jullie voorkomt. Alleen hebben jullie meer taboes en zaken die daardoor onbespreekbaar zijn.


  Maak melding

 56. Ach ja, er wordt toch gezegd dat van 1 op de 5 mensen de vader van wie kinderen dachten dat het hun biologische vader is, dat niet is? Er wordt wat afgehoereerd in de wereld.
  Een k u t werkt nou eenmaal als een magneeet, hoewel er geen staal in zit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.