donderdag, april 11, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinamers moeten eerst self reparation doen

Surinamers moeten eerst self reparation doen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 mrt – Surinamers moeten allereerst aan self reparation doen. Dit stelt Armand Zunder, voorzitter van het Nationaal Comité Reparations Suriname, NCRS. De reparations, herstel betaling voor het slavernijverleden, zijn een tap verder. Eerst moeten mensen aan zichzelf werken.

Dat is de sleutel tot werkelijke bevrijding. “Kijken naar wie je bent, waar je vandaan komt en waarheen je gaat. We moeten kijken naar eenheid, steun van Inheemsen, nazaten van Afrikaanse tot slaaf gemaakten en van contract arbeiders, omdat ook zij geleden hebben onder het kolonialisme”, zegt Zunder. Het is waar de eerste conferentie over herstelbetalingen om ging.

De publieke bijeenkomst in de Palmentuin moest zoveel mogelijk inzichten naar boven krijgen. Volgens Zunder is zijn organisatie aardig geslaagd. Surinamers moeten proberen zich de standpunten eigen te maken van de leiders van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Die besloten onlangs dat claims gelegd zullen worden bij de voormalige koloniale machten in Europa. Als basis voor hun argument wordt een tien punten tellend pleidooi ingezet. Daar moet goed nota van worden genomen, vindt Zunder.

opening
Fernandes Express
BODO Party

26 REACTIES
 1. Inderdaad mag een beetje zelf kritiek ook beetje i.p.v. anderen ook de schuld te geven. Waren de anderen nou zo slim of waren wij nou zo dom…

  Minder auto-destructief zijn minder aan roofbouw doen en meer werken aan duurzaam economische ontwikkelingen, offers kunnen en willen doen als gemeenschap voor het gemeenschap…

  Meer denken aan het welzijn van de toekomst van je kinderen dan het welzijn van alleen maar van jezelf, dan kom je al heel ver ermee…


  Maak melding
 2. Surinamers moeten helemaal niets. Het is Dhr Zunder die aan self reparation moet doen. Adviseer hem een goede psycholoog te bezoeken. Met zijn slavernij kruistocht zet hij Suriname voor schut. De bevolking wordt weggezet als bedelaars.


  Maak melding
 3. Self reparation wil zeggen…WERKEN!!!!
  Zich afvragen WELKE VOORDELEN LUIHEID met zich meebrengt.
  Het beteknt werk Taboe verbreken en eindelijk gaan werken!!!
  Het moet gedaan zijn met het BEGI-BEGI CULTUUR !


  Maak melding
 4. De boom wordt hoe langer, hoe dikker.
  Volgens de heer Zunder komt nu ongeveer heel Suriname voor herstelbetalingen in aanmerking.
  Nu komen ineens ook de Hindoestanen, de Javanen, de Chinezen en de indianen voor herstelbetalingen in aanmerking, want die hebben ook te lijden gehad onder de kolonisator.
  Als we toch zo bezig zijn, mag ik daaraan voor de heer Zunder nog een categorie toevoegen: de slachtoffers van de decembermoorden en de binnenlandse oorlog.
  Deze groep wordt bijna stelselmatig vergeten, maar heeft ook te lijden gehad en hoe.
  Ik vind het verhaal van de heer Zunder op het thema herstelbetalingen dan ook volstrekt ongeloofwaardig.
  Ik zou zeggen: meneer Zunder mijmer met uw clubje lekker door.


  Maak melding
 5. En houd in godsnaam een op over dat slavernij gezeur,jullie leven in het verleden maar je moet in de toekomst gaan leven en zelf je handen uit de mouwen steken,pak al die geen belastingbetalende hosselaars bij en omheen de Centrale markt op en zet ze met een ketting om hun been aan het werk voor de gemeenschap,dat zou de eerste keer zijn dat ze iets nuttigs doen.


  Maak melding
 6. laat ik voor opzetten dat de universele rechten van de Mens voor iedereen gelden. Rechten brengen echter ook plichten met zich mee.
  Het is plicht zoveel mogelijk voor je zelf te zorgen en zomin mogelijk anderen uit te buiten!

  Wat hebben de mensen van nu met de fouten van mensen van 400 tot 150 jaar geleden te maken.
  Het leveren van slaven in Afrika was normaal volks gebruik.
  De slaven werden niet gekocht door staten maar door ondernemingen en ondernemers. Het houden van slaven was toen (hoe verwerpelijk ook) toen gewoon (ook in Afrika, ook in Azie en ook in Europa). De misdaden rondom slavenhouderij, hoe onmenselijk ook, waren toen normaal en niet strafbaar.

  Het is zaak dat men gaat begrijpen dat men slechts schade kan verhalen op de persoon, rechtspersoon, staat die de schade veroorzaakt heeft.
  Het is redelijk dat men gaat begrijpen dat indien men zelf niet de schade zelf ondervonden heeft aanspraak maken op schade vergoeding bedelen wordt en op onrechtmatigheid gaat lijken.

  Het is zaak dat men gaat begrijpen dat de huidige naties die men aanspreekt niet de naties zijn in de tijd van de slavernij en dat het meer en deel van de betreffende ondernemingen etc niet meer bestaan.

  Meneer Zundert besteed u tijd beter dan misbruik te maken van sentimenten die nergens op gebaseerd zijn. Meneer Zundert besteed geen moeite aan een Idee-Fix


  Maak melding
 7. Ach…Zundertje, niet meer dan een stakker die in het duister tast…een roepende in de woestijn.

  Laat hem zoet zijn met zijn speeltje, en 1x per jaar een feestje in de Palmentuin.

  Jouw plannetje om hier zelf financieel voordeel uit te halen is wel heel erg doorzichtig.

  Vooral doorgaan…


  Maak melding
 8. Wat een slap gelul. Ik heb geen last van mijn eventuele slavernijverleden.In mij zitten inmiddels 5 rassen door elkaar.Ik doe niet mee aan dit stom gezeik. Lijkt me meer iets voor baas Waterval en zij bonuvrienden.Hoe komen ze er eigenlijk op??


  Maak melding
 9. Weet niet hoeveel hersencellen die Zunder heeft, maar hoe kun je in godsnaam de nazaten van de vroegere kolonisten aansprakelijk stellen betreffende herstelbetaling,deze hebben toch geen enkele aandeel gehad met het slavernijverleden?


  Maak melding
 10. Tot zover uitstekende commentaren. Jojo heeft mij wel verrast. De slavenhandel was meestal niet in handen van regeringen, maar was deel van een slavenhandel maatschappij. Met moet achter die bedrijven (welke helaas niet meer bestaan) aangaan. Een legale internationale aanklacht zou zijn om de Duitse regering te dwingen het schip Goslar uit de Suriname rivier te verwijderen, want het was de Duitse regering die toentertijd het schip hier naar toe heeft gedirigeerd. Bye the way, laat men dan de EBGS ook aanklagen, want die hebben ook slaven gebruikt om missiewerk te doen in Suriname toch? Jij nu, Zunder (minister tijdens de revolutie).


  Maak melding
 11. ik heb door al dat gelul over de herstelbetalingen een slavernij trauma opgelopen.
  ik droom snachts dat ik op een plantage werk voor een witte cracker .
  veel slaag met de zweep ,weinig eten , genoeg werk,geen ontspanning enz.
  had er nooit last van maar de laatste tijd met die zwarte piet discussies en dat slavernij geode krijg ik gewoon een trauma aangesmeerd en wil ik ook een schade vergoeding voor het leed dat mij niet is aangedaan


  Maak melding
 12. Ik kan iedereen aanraden de documentaire waarin Roue Verveer de slaven tijd onderzoekt en terug gaat naar zijn Roots aan bevelen.
  Hij bezoekt de slavenstations in Afrika en eindigt aan tafel met een nazaat van de plantagehouder waar zijn voorouders als “slaaf gehouden” werden. Roue stond in dat gesprek hoger op de maatschappelijke ladder dan de nazaat van de plantagehouder.

  Eduard Luperson;
  U stipt iets interessants aan met betrekking tot de EBGS. Uit de eerste hand weet ik dat de oud Duitse teksten in de EBGS archieven vertaalt wprden naar modern Duits en Nederlands. De man die daar mee bezig was heeft mij een aantal schokkende inzichten gegeven. Hij beschreef voor mij schizofrene verhoudingen/situaties die uit de EBGS archieven boven kwamen:
  1) dat een zendeling het doodslaan van een slaaf normaal vond omdat de slaaf als bezit beschouwd werd.
  2) dat de zendeling middels zogenaamde hilfers (helpers) de slaven bespioneerde om onchristelijk gedrag (overspel, etc) aan de kaak te kunnen stellen.

  Een dochter van de EBGS de Moravian Church Business Enterprisse Foundation (gevestigd te Amsterdam volgens mij) heeft wereldwijd heel wat ondernemingen (tot in Mauritsius aantoe. Wellicht dat de heer Zundert daar eerst kan gaan buurten.


  Maak melding
 13. No spang go wroko. A loterij datie ai no kong snel. Surinamers kunnen niet eens hun eigen grootste mensenrechten schender van eigen bodem niet eens voor een gerecht halen in 31 jaren. Dus die gevallen van 400 jaar geleden gaan helaas niet in onze leven voor een gerecht.


  Maak melding
 14. Surinamers van creoolse afkomst; laat me dit zeggen, ook hindoestanen zijn niet bepaald mild behandeld, maar zijn beter van af gekomen, de engelsen en de Afrikaanse krijgsheren uit Afrika, daar moet je ook zijn om geld te gaan vragen hoe je voorvaderen en moeders werden opgepakt en ontvoerd en op schepen werden verhandeld…in india werden mensen ook geronseld door criminelen en ook ontvoerd om op schepen mensen te brengen naar landen waar arbeidskrachten nodig waren; velen ging vrijwillig, maar ook velen zijn met tegen hun wil zijn de caraibische gebieden gebracht.!!! dit gezeur over herstelbetaling is een gezeur van” waar zijn wij in godsnaam mee bezig en aan wie moet je geld vragen en wie heeft recht op geld, wie heeft nu nog geleden die in het heden is geboren, alle mensem die geleden hebben uit het verleden en alle daders uit het verleden zijn allemaal dood en ergens anders in het universum aanwezig, dus bij wie moet je gaan vragen om herstelbetaling…. Surinamers leer je handen gebruiken of ga in therapie, want volwassen worden is niet altijd makkelijk en ga niet zeuren over nederland want dan zet ik lachmon en arron, dan moet je die mensen de schuld geven dat ze op eigen benen wilden staan.


  Maak melding
 15. Mi gado de paarse minnetjes gang zijn de minnetjes aan het uitknijpen. Niks fout met jullie mening hoor, maar de NDP machtshebbers lezen met aandacht mee en als het ze niet bevalt zetten de de knijpers aan.


  Maak melding
 16. Ik wil ook schadevergoeding omdat ik tegen de onafhankelijkheid was, de onafhankelijkheid is door onze strot geduwd en zie het resultaat.
  Graag wil ik 5 miljoen euro van de Surinaamse staat geen srd aub.


  Maak melding
 17. Mevr. Basmatie het is niet slecht wat nu U of jouw overkomt!Hahahahahaaahha.. Had U/je wel eens gedacht om eens taken te gaan verrichten!Tje poti en dan ook nog niet integer! bhaai,soso lobie nanga truht!!!


  Maak melding
 18. Ik krijg altijd pret als ik zoveel minnen zie en zo weinig mingevers, die hun mening op dit forum geven.
  Deze minnen hebben natuurlijk niets met een inhoudelijk oordeel te maken en zijn bijna zeker gegeven door een klein groepje mensen, dat meerdere mailadressen heeft.
  We hebben jullie wel door hoor !!


  Maak melding
 19. Als ik even heel snel heb opgeteld, zijn er meer dan 500 minnen (!!!) gegeven door het paarse front, maar geen ENKELE reactie op dit forum.
  Helden zijn jullie, maar niet heus.
  Stelletje lafaards door niet inhoudelijk op dit forum te willen reageren.
  Jullie zullen het nooit ver schoppen met deze mentaliteit.


  Maak melding
 20. De minnetjes proleet is weer hard aan het werk geweest.

  Ach ja als je wegens gebrek aan intelectuele vermogens niet in staat bent tot een normale discussie en aanhanger bent van een psychopatische moordenaar van wie je alle ka slikt dan is dergelijk infantiel wangedrag het enige dat rest.

  Hij is zelfs te dom om te begrijpen dat zijn gedrag niets anders is dan een teken van ONVERMOGEN. Begrijpelijk want het handelen van DDB is op GEEN ENKELE WIJZE GOED TE PRATEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES