‘Staatsolie wordt grote speler in regio’

28

PARAMARIBO, 29 mrt – Staatsolie wordt stilaan een ‘grote speler’ in de regio. Dit zegt Luis Gonzalez Lanausa, vertegenwoordiger van de bankengroep die een lening in elkaar zette voor het Surinaamse bedrijf. Het is de tweede grote lening.

In 2010 weeral een miljoenenlening opgenomen en daar zijn, goede ervaringen’ mee opgedaan. Deze keer wordt tweehonderd en vijf en zeventig miljoen dollar geleend. “We hadden Staatsolie al een lening verstrekt. Het was toen een klein bedrijf en nu is het een potentieel grote speler in de regio”, zei Gonzalez Lanausa bij de ondertekening van de leen overeenkomst.

Hij ziet Staatsolie nog meer succes boeken de komende jaren. Het geld maakt deel uit van een investeringspakket van ruim een miljard dollar. De komende jaren wordt flink geinvesteerd in meer productie, raffinage en alternatieve brandstof en energieopwekking. “In 2010 hadden we al aangekondigd dat er meer zat aan te komen. Het is nu zover”, zegt Agnes Moensi, directielid van Staatsolie. In de bankengroep nemen onder meer deel ING Bank en de Caribsche branche van Credit Suisse.

28 REACTIES

 1. Staatsolie wordt stilaan een ‘grote speler’ in de regio.
  Dit is een heel mooi toekomst beeld. Ja zeker ligt het in het verschiet mits de overheid zich niet mengt in het managen van de onderneming noch enige vriendjes politiek te bedrijven.
  Ja dan zie ik dit orgaan een hele grote invloed hebben op de ontwikkeling en positie van Suriname binnen de regio.

  Maar tja ik heb sterke twijfels en bedenkingen dat dit ook daadwerkelijk zo zal uitkomen want…………… corruptie en vriendjes politiek vieren hoogtij in Sranang


  Maak melding

 2. Het bestuur van Staatsolie verdient een pluim. Ga zo verder jongens (en meisjes). Zo zie je maar weer wat er gebeurt als je de politiek buiten de deur houdt.


  Maak melding

 3. Onlangs zag ik de nieuwe raffinaderij van Staatsolie op of nabij Domburg. Het zag er indrukwekkend uit en ik was trots op Staatsolie omdat Staatsolie veel doet aan uitbreiding en ontwikkeling van hun bedrijf wat de Surinaamse economie ook ten goede komt. Staatsolie geeft je het gevoel dat je trots mag zijn op Suriname en daardoor voel ik me trots dat ik een (weliswaar diaspora) Surinaamse ben. Keep up the good work Staatsolie. I’m very very proud of you.


  Maak melding

 4. Dat is mooi allemaal ben blij voor staatsolie en suriname, maar mijn vraag is waarom die lening als ik al die nieuws mag geloven dan maken ze zelf honderden miljoenen winst investeer tog die geld waarom die leningen


  Maak melding

 5. hub suriname hub hub suriname hub ,dit is het uur van de waarheid voor suriname ,een teken dat wij het kunnen al is het met vallen en opstaan .als ik richting domburg rij met de auto voel ik mij trots als het om staats olie gaat dit komt uit mijn hart ,het is van suriname en geen buitenlandse multinational .als het nou ndp front heeft neer gezet zal mij wors wezen het is van suriname .hen die steeds met kritiek komen moet je weg wuiven ,zoals ze de surinaamse politie neer halen ,weg wuiven die gasten ,alles over een kam scheren kunnen wij surinamers goed .
  ma oeng dong en wo tang dong .kritiek is goed maar lever opbouwende kritiek .er gaan dingen mis zonder meer al is het nou de ndp ,front er gaan dingen mis .wat corruptie betreft front is niet beter dan de huidige machthebbers .als ik nou naar die brug kijk die gebouwd is over de suriname rivier en wat voor ontwikkelingen dat heeft gebracht ,moet ik wijdenbosch ndp een schouder klopje geven .als het aan front en nederland lag was er tot op heden geen ontwikkeling in commewijne en omgeving .dankzij de militairen bestaat staatsolie en is het voor wat het nu is ,toch heeft front zijn aandeel in staatsolie want dankzij front is staatsolie niet verkocht ,en dat moet je bouterse kwalijk nemen .ere wie ere toekomt .maar ik blijf het zeggen ,de grote projecten als staats olie wijdenbosch brug ,de brug over de koppename rivier hebben en bewijzen hun nut op economisch gebied .sommigen roepen nog steeds dat suriname niet onafhankelijk moest worden met name de hindustanen ,maar dankzij de onafhankelijkheid leren wij ,dankzij de onafhankelijkheid hebben wij deze grote projecten kunnen realiseren .bewustwording ,ik zal niet beweren dat alles perfect is maar nederland heeft echt geen wezenlijk bijdrage geleverd in dit land .wij zullen het zelf moeten doen .zie die smalle wegen die de nederlanders voor ons hebben gemaakt ,en zie de wegen in nederland .de regering bouterse is niet perfect maar ik zie ontwikkeling ,vene deed zijn best maar niet genoeg je zag geen ontwikkeling .ik wil bouterse een kans geven meer niet .zij duven met grote projecten te komen en dat hebben wij nodig ,om wat te berijken zal je offers moeten brengen het gaat niet vanzelf .die weg naar zanderij die tram spoor allemaal vindt ik prima dan zien wij waar dat geld naar toe gaat ontwikkeling .front komt met kleine projecten die niets opleveren ,geen ontwikkeling .
  ten tijde toen bosje dalian van china naar suriname had gebracht om wegen te asfalteren had front bosje bekritiseert dat hij dat bedrijf naar suriname had gehaald ,maar dat zelfde front kwam aan de macht en ging verder samen werken met dalian ,is dat geen stemming makerij .het was vene die op de asfalt machine stapte om de eerste laag asfalt te plaveien toen de afobaka weg werd geasfalteerd jammer dat ik die weg toch af keur omdat het te smal is terwijl die weg in de volle breedte moest worden geasfalteerd ,doe geen halfwerk lever goed werk .ik zie ook wegne even buiten paramaribo die worden betegelt ,triest om te zien echt waar, binnen de kortste keren zijn ze weer kapot .de wegen worden niet goed gemaakt .binnen een jaar zijn ze kapot .leveren jullie goed werk.zonde van de belasting centen .wat dat betreft mogen wij een voorbeeld van nederland nemen hoe het moet ,petje af voor nederland als het om bruggen en wegen bouw gaat en niet te vergeten water werken .die kennis van nederland kunnen wij toepassen ,waarom hebben de nederlanders dat niet toegepast toen suriname nog niet onafhankelijk was .nee het koste geld en ze willen geen geld uitgeven aan projecten in suriname .wang dee au go boeg in swiet sranang ik heb er geloof in zoals die nederlander geloof in had toen hij zijn land weder ging opbouwen na de oorlog


  Maak melding

 6. Ja natuurlijk zitten de banken nu te springen om leningen te verstrekken aan de Staatolie.
  Aan de andere kant schuil ook een grootte risico dat Suriname straks met een wurgcontract zit waarbij de rente abominabel hoog zal zijn.
  Want daar zitten de banken te wachten als er geld valt te verdienen dan zijn ze als de kippen bij.
  Als de Staats olie hierin trapt, dan zitten ze met een heel groot probleem tenzij de Surinaamse overheid betrouwbare dienaars in dienst hebben. Maar dat betwijfel ik.
  Investeringen is noodzakelijk, maar laat je niet kisten door al die aalglade bank criminelen. Want dat zijn ze allemaal.


  Maak melding

 7. @pero, alles wat ten goede komt aan Suriname zal ik toe juichen. Helaas wordt niet de waarheid vertelt en als het op verkiezingen komt praat men anders en verkondigt alleen maar leugens aan het volk.

  =Deze zelfde Bouterse en sommige van zijn aanhang had gemaakt dat staatsolie vandaag in buitenlandse handen terecht zou komen.
  =Die bruggen van Wijdenbosch zijn op de dag vandaag afgekeurd en ze zijn niet goed gebouwd.

  =Vergeet niet dat het de front is die Suriname niet failliet heeft laten gaan en rust in het land heeft gebracht, terwijl anderen een puinhoop hebben achtergelaten.
  =Waterkant is ook een project van front geweest.

  -Omdat er teveel corruptie is en velen aan zich zelfs denken met een mentaliteit die geen voorruitgang kent,zal het nog jaren duren voordat Suriname zich zelf op een goede positie kan begeven.

  =Vergeet niet dat in 2015 Dino president van Suriname zou worden en zie wie allemaal het land regeren.

  -Het laatste is dat vele Suriname zich NIET aan de wetten en regels houden in het land. Er moet een wet komen om occupatie tegen te gaan en wie wilt niet mee werken, ja natuurlijk Brunswijk niet.


  Maak melding

 8. Gelukkig ging het plannetje van the Boss en Bosje , om Staatsolie voor een paarse sterappel en een krapé ei uit Galibi van de hand te doen, niet door.


  Maak melding

 9. Ik gun Staatsolie van harte vooruitgang, want het is een van de weinige innoverende bedrijven in ons land.
  Staatsolie scoort economisch ook goed.
  Waarom er echter weer 275 miljoen dollar moet worden geleend is mij een raadsel.
  Ja, voor nieuwe investeringen, maar we lenen al zoveel geld, dat we de rente daarvan nauwelijks kunnen terugbetalen.
  Daarover heb ik toch wel diepe zorgen.
  Dat er een Nederlandse bank bij deze lening is betrokken, heeft mij ook erg verrast.
  Ik dacht, dat ons land helemaal niet in zee wilde gaan met
  een Nederlandse financierder.
  Maar ja, als het om geld gaat, sluit men vaak de ogen.


  Maak melding

 10. @Rudinho

  Als de ING een aantrekkelijke lening aan Staatsolie heeft kunnen bieden waarom moet Staatsolie dat weigeren omdat het een Nederlands bedrijf is? Business is Business. Wat ik raar vind is dat Staatsolie bankleningen aangaat terwijl ze gewoon obligaties had kunnen uitgeven rente wereldwijd staat zo laag en investeerders staan te poppelen om aantrekkelijke obligaties. Suriname als onbekend land zal een hoger rente moeten betalen maar tegelijkertijd zou zo een winstgevend bedrijf als Staatsolie een gigantisch vraag hebben voor haar obligaties, met andere woorden ze kunnen een lager rente op de obligatiemarkt krijgen naar mijn mening.

  Wat ik ook raar vind is dat een raffinaderij dat slecht een paar tientallen duizenden barrels olie per dag gaat verwerken ruim een miljard USD kost. Andere landen zetten voor dat prijs raffinaderijen neer die 10x zoveel verwerken.

  Staatsolie moet groter denken! Kan makkelijk olie importeren uit Venezuela en Brazilie beide landen hebben niet genoeg raffinage capaciteit Suriname kan duizenden banen creëren op zo een manier als het zich oppompt tot energie powerhouse aan de Zuid Amerikaanse noord kust. Maar tja de Surinaamse politici praten liever over zogenaamde indoneisische en Maleise investeerders die in de landbouw willen investeren want landbouw brengt inderdaad rijkdom (zie Afrika en India).


  Maak melding

 11. Suriboy,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Wat ik alleen vreemd vind, is, dat wij Nederland vaak verketteren – zie talloze postings daarover op dit forum – maar blijkbaar wel met dat kikkerlandje in zee willen gaan als we tegen (blijkbaar) gunstige voorwaarden geld kunnen lenen.
  Ikzelf vind, dat als het gaat om financiele transacties niet het land van herkomst, maar de financiele voorwaarden bepalend moeten zijn voor het aangaan van een lening.
  Ik ben blij, dat de lening dit keer wordt verstrekt door een Nederlandse en Zwitserse bank en niet door de Chinezen.


  Maak melding

 12. Het wachten is op het Moment Suprême, waarop Staatsolie bekend zal maken dat ze de echte bron hebben aangeboord, en dat Su. zich scharen in de rij van de grote producenten.

  Dit moment zal niet lang meer op zich laten wachten.

  Het mooie van dit bedrijf is dat het een 100% Surinaamse aangelegenheid is vanaf het prille begin tot op heden.

  Proficiat!!

  Ga zo door op de ingeslagen weg, in gedachten heb ik nog de aankondiging dat jullie zouden beginnen met de levering van zware stookolie aan de Suralco, en zo meteen zijn we zelfvoorzienend in onze brandstof behoefte.

  Dit laat zien waar wij als Surinamers toe instaat zijn.

  Stree de fu Stree Wi no sa Fréde!!


  Maak melding

 13. @ Suriboy,

  klik op onderstaande link: http://www.cgxenergy.com/Operations/About-Guyana/Basin-Potential.aspx.
  Dan kom je zelf achter wat er voor de kust van Suriname momenteel ligt aan olie.
  Kijk zelf zie je dat Suriname momenteel met zijn olie op de 12e plaats zit. Zelfs meer dan Verenigde Koninkrijk (Engeland) en Canada. Dat is in mijn ogen dus een behoorljk hoeveelheid dat er ligt.
  Dat is reden waarom Suriname met name Staatsolie geld dient te lenen op de geldmarkt om zo zijn vleugels uit te gaan spreiden.
  Als je van enige betekenis wilt zijn, zal je dus moeten durven.

  Open ook deze en neem dit tot je: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&sqi=2&ved=0CF4QFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.internationalpavilion.com%2FSingapore%2520Talks%2FSingapore%2520Suriname.pdf&ei=E2A3U_zuE8mw0QXY-YHoCg&usg=AFQjCNFWESIFY-dI-insA2z_kRVJRyO-zw.

  Het zwarte goud ligt er, dus daarom moet staatsolie ook gaan lenen om het land Suriname te maken tot wat het hoort te zijn/worden.

  De barrels olie die momenteel worden geraffineerd is wat de totale raffinaderij aan capaciteit heeft. Maar als je van enig betekenis wilt zijn voor andere landen dan MOET Suriname investeren. Dan zal Suriname zijn nek moeten uitsteken. Vergis je niet, de totale hoeveelheid olie dat gevonden is, is groot. Ze zijn bezig dat alles in kaart te brengen. Daarnaast hebben ze ook een gigantische hoeveelheid gas gevonden, dat in biljoenen kub uitgedrukt is. Dat laatste heeft niet zoveel prioriteit voor staatsolie. En niet te vergeten er is een hoeveelheid zoetwater gevonden waar je U tegen zegt. Dus dat alles is een goed teken voor onze Suriname.
  Dus Suriboy de vraag waarom zij een miljard nodig hebben om dit alles verwezenlijkt te hebben/krijgen, ligt het in meer dan alleen Raffinaderij.


  Maak melding

 14. Pas als de olieprijs daalt kan ik zeggen ja het gaat goed. Men maakt winst maar leent weer geld en met dat geleende geld wordt een gedeelte van het eerste geleende geld uitbetaald. Waarom niet betaald uit de winst . Ik begrijp t niet. En een van de commissieleden is boerenveem. Hmmmmmm…….


  Maak melding

 15. ik word er niet rijk van,anderen ook niet.Alles wat er uit sranang groong gehaald wordt moet ten goede komen voor het volk en niet slecht voor een selecte groep.Indonesia en Malaysia exporteren hulp know how maar ook hun godsdienst.Weet je hoeveel van die gasten er rond lopen in de districten en Par,bo?Beter samen werking met buren is veel beter.


  Maak melding

 16. De rente op de lening gaat omlaag als de drugscrimineel boereveen afgeserveerd wordt als president commisaris

  Politiek suriname de ndp moordenaars en de front dieven moeten ver weg blijven

  Volk van suriname: jaag boereveen weg, liever horizontaal dan verticaal


  Maak melding

 17. Suriname wil 50% van de olie van de kustgebieden verkwanselen aan buitenlandse energiebedrijven. 50%!!!
  De gedachte bij Staasolie is echter anders: we verdienen 50% op de olie in de kustgrond! Staatsoliedom.


  Maak melding

 18. @pero
  Uw bijdrage is nu veel prettiger om te lezen, met nuance en gevoel voor succes en toekennen aan het succes die het toekomt. Hulde.

  Naar de schaal en mogelijkheden van Suriname doet Staatsolie het goed.
  Het is ook prettig te kunnen lezen dat de bewezen voorraden stevig toegenomen zijn (30% geloof ik) waardoor de men weer heel wat jaren extra door kan gaan en mijn angst er is nog maar voor 10 jaar voorraad in de grond gereduceerd wordt.

  Het is ook zinvol dat er rondom Staatolie nieuwe business ontstaat (energie opwekking). De zin van de Suikerriet operatie kan ik nog niet doorgronden want de wereldmarkt voor Suikerriet is beperkt en Suriname zal nooit een grote rol kunnen spelen.
  Gelukkig kan Staatsolie EBS een beetje uit de problemen houden.

  Men moet echter ook de keerzijde zien. Het is maar een heel kleine operatie en naast de laatste lening zijn er ook leningen voor de energieopwekking en oude leningen.

  Het echte plaatje wordt pas duidelijk als men transparant aangeeft of de oude leningen ook afgelost worden/zijn en of de vermogens verhoudingen prettig zijn. Als het vreemde vermogen te hoog wordt ontstaat een heel ander beeld en kan de zeggenschap over staatsolie maar zo verloren worden.
  Met mensen als Boerenveen in de raad van commissarissen ben ik daar niet gerust op.


  Maak melding

 19. jo jo ik heb geen hulde van niemand nodig dat wil ik even kwijt .ik geef mijn mening verder is het aan hen wat ze denken zal mij een zorg wezen .ik kijk wat paars kan doen en wat paars doet voor dit land dat telt voor mij .2015 zullen wij zien wie de scepter gaat zwaaien , een ding mag ik jullie mee geven ,niemand kan zonder de ndp regeren dat wilde ik jou jo jo mee geven .


  Maak melding

 20. Het blijft mij een raadsel waarom die parels van Suriname niet het land zelf regeren. Staatsolie is al sinds jaar en dag het beste bedrijf van SU. Die knippa ede bouta wou het ooit verkopen.


  Maak melding

 21. Natuurlijke hulpbronnen hebben Suriname relatief weinig opgeleverd.
  Waar zijn al de aluminium miljarden gebleven?
  Goud heeft zo ver ik het kan beoordelen alleen maar criminaliteit en vernietiging van de natuur opgeleverd.

  De staatsolie winsten zullen ook in de zakken verdwijnen van allerlei snode figuren.
  Suriname kan beter inzetten op innovatie daarentegen heeft het land te weinig “brainpower” en trekt het geen kenniswerkers aan om echt vooruit te komen.


  Maak melding

 22. @ Marlon115

  Volgens mij mis je iets. Er is geen grote oliepocket gevonden voor de Surinaamse kust nog gas. Dit zijn alleen maar VERMOEDENS. Aangezien de Guyana’s hetzelfde basin delen als Venezuela (de grootste olievoorraden ter wereld) is de kans groot dat ook de Guyana’s aardig wat hebben, let op de Guyana’s dus kan Suriname zijn maar ook de Fransen…

  En ik ben niet tegen leningen ik juig het toe alleen vind ik het prijskaartje van een raffinaderij dat maar 15 duizend barrels gaat verwerken nogal erg prijzig! Dat is wat ik gezegd heb, goed lezen. Er zijn genoeg voorbeelden die je zelf kan Googlen waar je zal merken dat voor 1 miljard USD je veel meer capaciteit kan aanschaffen, dus ik vraag me gewoon af of dit weer een typische Surinaamse afzet project is (zie spoor naar nergens, huizenproject etc etc) de factuur is altijd veel hoger want 80% gaat naar corruptie.

  En mensen, de huidige NDP regering heeft al meerdere keren aangegeven Staatsolie alsnog (deels) te verkopen om “nationale projecten” te financieren. Als het een deel is en dat geld daadwerkelijk in rendabele projecten geïnvesteerd word dan OK, maar ik ben bang dat NDP daarmee bedoelt rentenieren op een Zwiterse bankrekening…


  Maak melding

 23. Zaterdag 29 maart 2014 om 23:56 uur, door Rudinho
  ================

  Met je reactie laat je zien dat je echt een onbenul bent op financieel-economisch vlak.


  Maak melding

 24. straks staat de brulaap weer klaar om iedereen wederom een (mislukte) Gouden Kerst te beloven.
  Ook dit opgeklopte Staatsolie verhaal is de zoveelste grote broek die ze aantrekken.
  In de geciviliseerde wereld is een spreekwoord dat zegt…je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is.


  Maak melding

 25. Goed dat de vorige poster (Suriboy) Venezuela noemt.
  Ook zo’n olieproducerend land dat er niks van bakt.
  Natuurlijke hulpbronnen werkt als een magneet op corruptie
  dat wordt elke dag bewezen.
  Een land dat innoveert heeft daar veel minder last van denk ik, want mensen gebruiken hun energie om oplossingen te bedenken en niet hoe je je zakken het snelst vult.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.