zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameAmbassadeur niet bij debat herstelbetalingen

Ambassadeur niet bij debat herstelbetalingen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 mrt – De Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, doet niet mee aan een publiek debat over herstelbetalingen. Noorman was uitgenodigd door de Nationale Reparatie Commissie Suriname, NRCS.

De bedoeling was dat de diplomaat een inleiding hield over herstelbetalingen. NRCS-voorzitter Armand Zunder zegt tegenover de Ware Tijd de indruk te hebben dat Noorman niet het risico wil lopen ‘zijn vingers te branden.’ Volgens de ambassade is het debat een Surinaamse aangelegenheid. “De reparatieagenda is een onderwerp waarover nog volop wordt gedebatteerd in Suriname en daarbuiten. In dat debat zullen we ons niet mengen”, zegt ambassadewoordvoerder Floor Nuiten.

Het debat heeft de vorm van een conferentie die gehouden wordt in de Palmentuin in het centrum van Paramaribo. De commissie speelt in op vierhonderd jaar commerciële betrekkingen tussen Nederland en Suriname. Het debat moet het bewustzijn vergroten rond het recht op herstelbetalingen. De betalingen moeten het leed compenseren dat geleden is tijdens de slavernij in Suriname. Volgens Zunder staat Nederland voor miljarden in het krijt bij Suriname.

opening
Fernandes Express
BODO Party

41 REACTIES
 1. Denk je echt dat die Billem Laksander echt met miljarden voor Suriname komt. Hij zet die miljarden liever apart voor de 3 monstertjes, Aklalia, Ahalia en Aalia en voor die Tina uit Argentina.


  Maak melding
 2. De Aucaanse basja die nu in Paramaribo protesteert bij DNA eist ook miljoenen op van Bouterse en Brunswijk voor de schade die zij tijdens de vuile oorlog aangericht hebben in het achterland.


  Maak melding
 3. Blijven jullie maar dagdromen. Herstelbetaling????????????
  Dan is de hele wereld elkaar geld schuldig.
  De Spanjaarden en de Portugezen die de indianen moeten betalen.
  De Afrikanen onderling want zij hebben meegewerkt aan het kidnappen van hun eigen soortgenoten. En ga zo maar door.
  Kijk vooruit en ga werken en doe wat aan jezelf en voor het land die je heeft opgenomen en die je meer welvaart heeft geboden dan dat je eerst zou hebben gehad.
  Je mag blij zijn dat de indianen jullie niet vragen om genoegdoening.


  Maak melding
 4. Niks geen herstelbetaling en zeker niet van Nederlands belastinggeld, JA o.a. ook mijn geld. Volgens Zunder staat Nederland voor miljarden in het krijt bij Suriname.

  Een mensenleven is niet in geld uitdrukken. Ben eigenlijk wel benieuwd naar zijn berekening. En stel dat Dhr Zuder gelijk krijgt en Nederland is bereid om te betalen, wie heeft er dan recht op het geld ?

  1) de Surinaamse regering

  of

  2) de Surinaame bevolking welk de afgelopen 100 jaar met diverse rassen voor voortgeplant

  Voor het gemak is Dhr Zunder vergeten dat diverse Afrikaanse Stammen meegewerkt hebben deportatie van slaven. Waarom zijn de leiders van deze stammen niet uitgenodigd voor een debat en waarom heeft Dhr Zunder hun ook niet aansprakelijk gesteld. Overduidelijk dat er met 2 maten wordt gemeten. Maar nog erger is het bedelen blijft maar doorgaan.

  Als Dhr Zunder het goed wil doen moet hij de rekening bij de huidige president neerleggen. Bouterse heeft met zijn coupe Suriname in de afgrond geholpen. Het land had kunnen zwemmen in het geld.


  Maak melding
 5. Afrika ook mee laten betalen want ze hebben hun toendertijd, krijgsgevangen, slaven verkocht aan de blanken. Van vele marokanen hoor je ook dat zij de slaven hebben verkocht aan de blanken dus misschien ook een claim indienen bij Marokko…

  Feit is wel, dat ook al stop je biljoenen en biljoenen aan geld in een zwarte gat, hij verdwijnt er gewoon in, je ziet het nooit meer terug, Einstein had het ooit al voorspelt, alles wat in een zwarte gat verdwijnt komt nooit meer eruit…


  Maak melding
 6. Officieel is Ernst Noorman (nog) geen ambassadeur van Nederland in Suriname, maar ‘zaakgelastigde ad interim’. De Surinaamse regering houdt zijn benoeming nog tegen. Hij heeft overigens wel dezelfde bevoegdheden als een ambassadeur. Maar dit even terzijde. Ik ben het wel eens met de uitspraak van Noorman dat dit een zuiver Surinaamse aangelegenheid is. Zunder c.s. zoeken het maar lekker uit. Hij gaat daar terecht zijn vingers niet aan branden.


  Maak melding
 7. Pokai Tongo,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Die herstelbetalingen komen er nooit en zijn een speeltje van een klein clubje mensen in de Caribic, dat er goed van leeft.


  Maak melding
 8. Je hoeft niet te vragen uit welk deel van de Surinaamse bevolking de tegenstanders van herstelbetaling komen.

  Wezen jullie gerust, wij de Afrikaanse Surinamers verwachten echt geen steun van jullie, maar eerder jaloezie en backstabbing.

  Ten tijde van de slavernij toen wij misschien jullie steun nodig hadden waren jullie er ook niet, dus nu we het absoluut niet nodig hebben maakt het toch niks uit.

  Wel blijven we lering trekken uit de realiteit van vandaag die morgen geschiedenis zal zijn.


  Maak melding
 9. Nou HANS, en klagers herstel betaling zal mij een zorg zijn maar manier van reageren zo als jullie doen is wel naar mijn mening ongepast mijn mening ik vindt wel een Excuus op zijn plaats maar als wij eerlijk zijn en gaan kijken hoe dit komt dan zou ik willen weten waarom niemand klaagt en tot op heden ISRAEL wel geld blijft ontvangen als herstel betaling en zo veel Excuus dat tot op heden zij ook bijna doen wat ze willen zonder dat er echt wat ondernomen wordt ja de PALESTEINEN hoe lang nog en er zijn plekken daar waar een ander geloof niet eens inde buurt mag komen wat vinden jullie daarvan graag antwoord wie bepaald wie recht heeft en wie niet niet eens Excuus waard.


  Maak melding
 10. jullie hol-landers,”als jullie niet willen betalen of erover praten of excesses aanbieden omdat jullie zeggen dat het surinaams aangelegenheid is,dan is dit mijn antwoord\=;geef suriname terug wat jullie gestolen hebben,want dat is ook van suriname.
  jullie koning en koningin rijden in een gouden koets,geef onze goud terug en ook onze goud dat jullie opgeslagen hebben.
  geef ons alles terug wat jullie van mijn voorouders die jullie vermoord hebben,terug.

  wij verwachten niks van jullie,de schade dat jullie veroorzaakt hebben is al groot genoeg.

  het beste is dat jullie jou ver van ons terug trekt en niet meer met ons bemoeien,omdat jullie nooit toe gaat geven hoe vals jullie zijn,jullie kunnen die onmenselijke daden wat jullie begaan hebben verbergen,maar de waarheid achterhaalt het wel.


  Maak melding
 11. een verstandig mens heeft niet veel nodig om na te denken dat deze man zou verschijnen .ieder weldenkent mens kent de reden .geld ,het gaat om geld doekoe . ze willen mooi weer spelen met ontwikkelings geld maar dat woord herstel betalingen klinkt niet leuk in de oren van deze boys hihihihihi.ik weet niet wat ik van moet zeggen maar ere wie ere toekomt .nederland gaf suriname 3,5 miljard harde nederlandse guldens wat is er met dat geld gebeurt .de ndp was toen niet aan de macht,de ndp was nog niet geboren .
  wat is er van dat geld terecht gekomen .niet alles moeten wij de schuld aan nederland geven . laten wij ons hand in eigen boezem steken ,dan bedoel ik vooral de oude politieke partijen zoals de ktpi ,vhp,nps .vooral de vhp en nps bekritiseren de ndp steeds maar hun vuile was komt nooit naar buiten .a volk no dong moro .ze willen regeermacht maar begrijpen het nog steeds niet .hunnie zijn de oorzzak dat bouterse de macht had gegrepen en terecht meneer rusland .deze mensen hebben steeds op die vis zitten wachten die uit nederland moest komen .dankzij paars is er ontwikkeling in su .natuurlijk heeft front zijn steentje bij gedragen maar niet voldoende om weer regeermacht te krijgen .ding mik na voerdinkie pre ding bassie .zie ballesar ,gilds en nog een aantal van die abanies van de pl.vene was mijn president die toch plaatst moest maken omdat hij een slappeling was en dat kan somo bevestigen .anders was vene een redelijke voorbeeldige creoolse president waar al de politieke partijen wat van konden leren om niet corrupt te zijn .voorla de vhp heeft flink misbruik gemaakt met gronden toen zij het voor het zeggen hadden met onderhandse gunningen en gronden .nu wijk ik even af van het eigenlijke onderwerp .ik vindt dat suriname af moet zien van dat zogenaamde herstel betalingen ,ze kunnen het vergeten dat de kolonisatoren over de brug gaan komen .handen uit de mouwen dat is het antwoord op de kolonisatoren .


  Maak melding
 12. Die Christenen, die bloedzuigers, waren aalslim. Nadat ze met de bijbel in de hand flink geroofd hadden, gingen ze met diezelfde (roversboek) bijbel in de hand de mensen vertellen: jullie moeten de blanken alles vergeven want Jezus heeft zelf gezegd dat wij moeten worden vergeven want wij wisten niet wat wij deden. Wir haben es nicht gewusst.
  Daar gaat je herstelbetaling dan. Met dank aan het roversboek.


  Maak melding
 13. @Sra, je posting zegt meer dan genoeg, feit is dat het voeren van een felle anti-koloniale politiek in veel landen gepaard is gegaan met de ondergang van het systeem van representatieve democratie, de trias politica en respect voor mensenrechten. De Surinaamse volk wordt momenteel geïndoctrineerd met de gedachte dat voorstanders van democratie en mensenrechten per definitie “vrienden van het kolonialisme” zijn. Met name jullie paarse aanhangers hebben een patent hierop.

  Nederland heeft al aangegeven dat de slavernij een zwarte blz. van hun geschiedenis is. Je moet begrijpen dat formele excuses in juridische zin kan leiden tot claims, hoewel ik mij kan voorstellen dat deze zaak verjaard is.
  Een exacte claim bedrag is niet vast te stellen evenmin wie de slachtoffers zijn.

  Ik begrijp al te goed dat Mega Combinatie haar begrotings tekort hiermee wilt dichten, maar de kans dat Nederland ooit uitbetaald is even groot als Pinksteren en Pasen op 1 dag vallen. Have a nice day …


  Maak melding
 14. -bezetting van de romeinen
  -80-jarige oorlog
  -de franse bezetting
  Ook herstel betalingen?

  En…voor de duidelijkheid…er was al een levendige slavenhandel…voordat de Europeanen kwamen..


  Maak melding
 15. @sra…die woorden in je laatste alinea moet je tegen die corrupte coupepleger, mensenrechtenschender, dictator, drugsbaron en massamoordenaar van een president Bouterse zeggen. Maar als geindoctrineerde paarse meeloper heb je daar de ballen niet voor.

  Oja….hoe ga je excessen aanbieden????


  Maak melding
 16. Beste Sra,

  Ik kijk altijd met plezier uit naar je postings.

  Bij elke posting bevestig je weer weer het beeld van de oerdomme Paarse Pauper die lui en ongeschoold is altijd en overal de slavernij troefkaart uitspeelt.

  Je bent een zielig mannetje dat nooit in zijn leven iets zaal bereiken en daar de blanken/Nederlanders de schuld vaan geeft.

  Maar ondertussen loop je wel als een loop teefje achter een president aan met het bloed van Surinamers aan zijn handen en die van Suriname de ultieme bananenrepubliek heeft gemaakt en het volk en land te schande maakt en de rechtstaat bespuugt en bespot.


  Maak melding
 17. Abaisa,

  Het gaat er niet om uit welke deel van de Surinaamse bevolking je komt.
  Als je realist bent, weet je, dat die herstelbetalingen er nooit komen.
  Ik ben een Carib met Surinaamse roots.
  Ook in de Cariben hebben ze destijds behoorlijk te lijden gehad onder de slavernij.
  Op Jamaica, Trinidad & Tobbago, Curacao, Bonaire en noem alle elanden en eilandjes maar op.
  Waarschijnlijk zijn de mensen in al die landen wat realistischer, want iedereen daar weet, dat het van herstelbetalingen nooit zal komen.
  Alle genoemde landen overigens nog iets gemeen: ze hebben een heel andere (en betere) relatie met hun vroegere kolonisators, dan Suriname met Nederland.
  Blijkbaar zit het in de volksaard van een aantal van ons om maar te blijven kankeren op het uitblijven van herstelbetalingen vanwege de slaventijd.
  Ik vind, dat we daarover 130 jaar na dato eindelijk eens mee moeten ophouden.


  Maak melding
 18. Mijn Rode BROEDERS zijn uit gemoord op de twee continenten.
  Zelfs zie ik dat dit niet moet gaan over herstelbetalingen.
  Een van de heren boven heeft het mooi weergeven waar is de 3.5 miljard gebleven van de afkoopsom.
  Waar het om gaat is dat jullie bewust moeten worden van de stripping die heeft plaats gevonden.En dit is geestelijk als lichamelijk.Als je dit niet van bewust gaat worden zal je altijd een speelbal zijn van je huidige meesters.
  Je zelfrespect is afgenomen.In plaats daarvan is de minderwaardigheid complex ingebracht.


  Maak melding
 19. @Koos
  “Bouterse heeft met zijn coupe Suriname in de afgrond geholpen. Het land had kunnen zwemmen in het geld.”
  Als dit laatste waar zou zijn, dan zou Suriname in korte tijd meer bereikt hebben dan Nederland in de afgelopen 300 jaar in Suriname heeft bereikt.
  Behalve dan de eigen zakken vullen!


  Maak melding
 20. hans
  The never ending Story, de schooiers beginnen weer te bedelen, om schijtziek van te worden

  Hans toen de Nederlanders Duitsland om geld bedelde voor de gelede schade tijden de bezetting van Nederland door de Duitser in de tweedewereld oorlog waren jullie geen schooiers en waren jullie niet doodziek voor het bedeldelen naar geld voor een 5 jaar bezetting vergeleken met de 400 jaar zwarte Holocaust ie door je voorouders zijn uitgevoerd en nooit een cent is uitbetaald aan de nabestaande. Jullie Nederlanders hebben collectief geheugenverlies over de misdaden tegen de mensheid van jullie voorouders maar wat jullie eigen lijden betreft moeten we allemaal nog steeds ieder 4 mei herdenken maar als wij de zwarte Holocaust willen herdenken en gerechtigheid willen voor de misdaden tegen onze voorouders krijgen wij te maken met racisten zoals Koos, hans en hun Koelie meelopers. Koos je woorden op internet zijn krachtig durf dat maar tegen zwarteman in zijn gezicht tezeggen zullen we zien hoe snel je huid kleur van rood naar Blauw veranderd.


  Maak melding
 21. Volgens Zunder staat Nederland voor miljarden in het krijt bij Suriname.
  Volgens velen wil Zunder ook die miljarden gaan beheren. 80% zal verdwijnen in zijn eigen zakken.


  Maak melding
 22. Na de 2e wereldoorlog lag geheel Europa in puin met Nederland als zwaarst getroffen land. We hebben de scherven bijeengeveegd en samen met de overige Europese landen de schouders eronder gezet.

  Reeds in de jaren 60 leefden we in een hoogconjunctuur. Tot op de dag van vandaag leven we in een sterk verenigd Europa.

  De Surinamers zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen, en in plaats van 100 jaar lang zeuren, zeiken, klagen, vragen en bedelen, gewoon aan het werk gaan.

  Je doet niks verkeerd als je gewoon werkt voor je geld en iets probeert te bereiken in het leven.
  Aangezien dit niet in de genen zit van dit volk, zal het ook nooit 1 stap verder komen en voor altijd gedoemd blijven een onderdrukt, corrupt en jankerig bananenrepubliekje te zijn.

  Je zal er maar wonen en leven…DAN HEB JE ECHT HELEMAAL NIKS AAN JE LEVEN!!!!!!


  Maak melding
 23. Hoe zeggen de Amerikanen het ook al weer? Oh ja, “This is getting so old”. Herstelbetalingen gaan niet komen, get over it. Er zijn een aantal mensen die zoooo graag slachtoffer zijn. Men snapt nog steeds niet dat om vooruit te komen, je slachtoffer af moet. Boss is zo ontzettend geobsedeerd van Ned en heeft zijn pimpel paarse volgers niets anders geleerd dan dat. We worden niet met de nek aangekeken omdat we een drugsbaas en moordenaar als president hebben? Nee, we worden met de nek aangekeken omdat Ned. dat wilt. We zijn niet een ontwikkelingsland omdat er schrikbarend wordt gestolen en vanwege de corruptie, luiheid en incompetentie van onze leiders. Nee, omdat Nederland dat zo wilt. Newsflash! Ned is niet met Suriname bezig; nee, echt niet. Die hadden het vorige week nog druk met de organisatie van de NSS top en de kwestie rondom Oekraine. Aan tafel met landen die er wel toe doen in de wereld. Oh, wacht daar zijn we niet voor gevraagd. Ja, en dat was de schuld van Ned. Over twee jaar in Washington? Ook hun schuld!

  Ga, en focus op geld dat allang op/weg is. Wil vooral niet leren dat het korte termijn denken van de Afrikaan ervoor heeft gezorgd dat hun volk als honden over de wereld zijn verspreid en zijn vernederd tot op het bot. Ooit afgevraagd waarom men niet slaven uit China en Japan haalde? Die landen werden geleid door keizers, juist ja, leiderschap. Wil niet horen dat de westerling het gewoon slimmer heeft bekeken. Wil vooral niet weten en leren dat SUR van oorsprong van de Indianen is en dat iedereen daarna ook kan opzouten? Ga en open de doos van Pandora die zich vooral hard tegen onszelf gaat keren. Nee, laten we ons niet richten op onszelf.


  Maak melding
 24. Zondag 30 maart 2014 om 18:42 uur, door Rudinho
  Abaisa,
  …….. Als je realist bent,….

  ====================
  Idd als je een realist bent dan hoor je te weten dat slachtoffers of hun nabestaanden recht hebben op schadevergoeding door de plegers van deze criminele daden tegen de mensheid.

  Bovendien is er geen verjaringstermijn hiervoor en kan je eigenlijk zeggen: hoe langer het duurt des te nijpender het wordt.


  Maak melding
 25. Hoewel ten koste van de oorspronkelijke bewoners hebben de nazaten van de slavernij in Suriname intussen wel een zelfstandig land met veel natuurlijke rijkdom. Zo heel vanzelfsprekend is dat ook niet. Frankrijk houd gewoon vast aan z’n lanceerplatform Guyana. Ik heb wel eens aan een stel jonge fransen gevraagd daar, hoe zien jullie dit, voelt het alsof je in Frankrijk bent? Ja hoor, al hadden ze wel enig achterdocht bij de vraag.
  In Guyana gebeurd dus echt he-le-maal niets. Bijna alle overheidstaken worden uitgevoerd door fransen die een paar jaar komen om flink geld te verdienen. Niets anders dan een mooie baantjes carrousel. De jaren tellen ook nog dubbel voor je pensioen. Tel uit je winst.
  Grote bedragen worden verspijkerd aan projectjes, maar de overheid is en blijft praktisch de enige werkgever. Tienermoeders zijn de voornaamste redenen van “economische activiteit” Alles wordt uit Frankrijk geimporteerd. Peperduur, terwijl Brazilie echt om de hoek is.
  In St Laurent of Cayenne is het ook op maandag even doods als op zondagmorgen. De tijd staat gewoon stil, heel rustgevend.
  Mocht ooit Frankrijk de belangstelling verliezen in raketten lanceren, hebben de vaste bewoners een enorm probleem.
  Welkom in Suriname meneer Noorman!


  Maak melding
 26. Wanneer houden jullie eens een keer op met deze discussie.
  Iedereen weet dat dit nooit zal plaats vinden.
  Is het niet beter om de energie te besteden aan de opbouw van het land. Ik wil deze mensen die nog steeds van bedelen houden, ga hard werken en nog eens werken!!
  Dan pas krijg je voldoening voor je geld en onderhoud je gezin, heb je verantwoordelijkheid. Ook tegenover je land.


  Maak melding
 27. Voor altijd de waarheid, of met het zijn verwarheid tijd van terugkijken naar de 2e w.o. op die manier zoals jij, en anderen van jou soort terugkijken naar 200 jaar terug is een allang gepasseerd station (op enkele ouderen na dan), de Nederlanders hebben de schouders er onder gezet en hebben het land weer opgebouwd en tot een van de nog steeds ondanks de recessie sterkere economieen gemaakt, neem daar eens een voorbeeld aan in plaats van steeds maar lopen te janken en klagen en bedelen, stelletje zielepieten. (de goeden niet te na gesproken)


  Maak melding
 28. Abaisa,

  Ik heb echt medelijden met je.
  Je leeft niet in de 21e eeuw, maar blijft hangen in het verleden, dat jezelf nooit hebt gekend.


  Maak melding
 29. Als land heeft Suriname al veel te veel ontvangen aan herstel betaling. Er is geen land ter wereld dat zoveel opbouw geld per capita heeft ontvangen als SU. Als jullie beetje ballen hebben, dan ga je het bij (oud)politici en hoge ambtenaren halen. Die hebben het van jullie gejat. Zorgen jullie maar voor een mooi toeristisch land, komen wij op vakantie en krijgen jullie zo een goed bestaan…… Daar betalen wij graag voor!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES