Doodstraf ‘geen optie’ misdaadbestrijding Suriname

16

PARAMARIBO, 27 mrt – Het toepassen van de doodstraf is steeds minder optie voor Suriname. Als het aankomt op d bestrijding van de misdaad moet naar andere middelen worden omgekeken. Amnesty International pleit in elk geval voor het alternatief en in Suriname wordt dit ondersteund.

Weliswaar zijn er voorstanders van uitvoering van de doodstraf zoals die nog in het Surinaams strafrecht is vastgelegd. De politiek lijkt geneigd tot het schrappen van het betreffende wetsartikel. Ook mensenrechtenorganisaties als Stichting 8 December wijzen de doodstraf van de hand. “Ondanks we zoveel gruwelijke misdrijven zien gebeuren, zijn we van oordeel dat niet het uiterste middel gehanteerd kan worden”, zegt voorzitter Sunil Oemrawsingh tegenover de Ware Tijd.

Er moet rekening mee worden gehouden dat de doodstraf niet te corrigeren is. Met deze straf krijgen mensen niet de kans t e resocialiseren. “Vanuit de humaniteitsgedachte kunnen we dat niet doen”, aldus Oemrawsingh. Volgens Amnesty International moeten regeringen in het Caribisch gebied afstappen van het idee om de doodstraf weer in te voeren. De oplossing van de toenemende misdaad moet met meer creativiteit worden gezocht.


16 REACTIES

 1. IN SURINAME IS DE DOODSTRAF NOOIT EERDER TOEGEPAST!!!
  De ene keer dat het wel werd toegepast is gebeurd op 8 Dec 1982 te Fort Zeelandia door de amnestie lijder bouta!!! 15 weerloze burgers werden uit hun bed gesleurd om vervolgens voor het vuurpeleton van bouta en co te verschuijnen om dan genadeloos afgemaakt te worden!!

  En voor de criminelen is er geen ander Paradijs op aarde te vinden dan pARADIJS Suriname!!
  De misdadigers van allerlij soorten worden niet meer gestraft in Suriname…ze worden ondergebracht in REHABILITATIE centrum Santo Boma en na een ulo cursus en een computer cursus hoe alarm system en kluis system buiten werking te zetten,worden ze weer massaal losgelaten onder de burgers die doodangsten moet uitstaan met deze ongure figuren weer in ons midden! en dat allemaal dnkzij Belfort en co!!!


  Maak melding

 2. Niet steeds onwetend blijven redeneren.Voer de doodstraf enkele keren uit en dan zien wat de resultaten zijn.
  En dat van dat de doodstraf onherroepelijk is,bewijst dat we geen vertrouwen hebben in onze vervolgings apparaat.
  Het naleven van wet en recht moet afgedwongen worden.Vooral nu het blijkt dat onze mensen de ethiek missen om zich menselijk te gedragen.We moeten ophouden vromer te zijn dan de Paus maar een paar ophangen en dan evalueren.Sommige dingen kunnen alleen bewezen worden door proeven te doen.En niets anders.
  We apen te veel de rijke landen na.Maar die landen hebben geen dienijzer voor hun deuren en ramen om zich te beveiligen.En raad de politie ook nu aan om alarm te plaatsen.Volgend advies wordt om op de maan te gaan wonen.


  Maak melding

 3. Het toepassen van de doodstraf is steeds minder optie voor Suriname. Als het aankomt op d bestrijding van de misdaad moet naar andere middelen worden omgekeken.

  Ik denk het niet. De doodstraf heeft meer voordelen dan nadelen.
  Voordelen:
  Geen onderhoud en behuizing van moordenaar
  Geen toezicht en zorg van de moordenaar
  Geen schaarse tijd benutting van specialisten
  Geen bewaking en toezicht
  Geen angst voor herhaling
  Genoegdoening aan de nabestaanden van het slachtoffer.
  Geen confrontatie van het slachtoffer en de moordenaar
  Nooit meer tijdverspilling van opsporing bij ontsnapping

  Nadelen (geen doodstraf):
  Het tegenovergestelde van de voordelen


  Maak melding

 4. Laat het volk hier zelf maar over beslissen in 2015, dit in combinatie met de verkiezingen. De uitslag hiervan moet bindend zijn. Case closed !


  Maak melding

 5. Onze president heeft hoogst persoonlijk de doodstraf toegepast. Nu hij een kandidaat voor is moet het afgeschaft worden? Of is het meer dat ze hun volgers aanmoedigen ga moordend roven stelen je zult nooit de doodstraf krijgen.


  Maak melding

 6. Nope! zwaar straffen en beginnen daar waar het probleem is, nl Thuissituaties, corruptie, geen gezinsplanning, vaderloze gezinnen, werkloosheid. Al deze zaken lijden tot de problemen die we hebben. Wel heel, heel lang opsluiten.
  Sur. is een chaotisch land, sorry dat ik het zeg, maar zo is het. Deze gasten zullen maar beslissen over je leven en je bent wel onschuldig. Zelfs in ontwikkelde landen gaat het wel eens goed mis.


  Maak melding

 7. Wie weet is Bouterse nog op zijn negentigste te resocialiseren. Er is nog hoop. Zodat hij op zijn honderdste niet meer zulke misdaden meer kan begaan…

  Maar was hij niet degene die de doodstraf wel uitvoerde op politieke tegenstanders…

  Wat mij betreft mag voor de criminelen die multiple gruwelmoorden en verkrachtingen hebben gepleegd en psychisch niet te resocialiseren zijn, op zn minst levenslang zo niet de doodstraf krijgen…


  Maak melding

 8. @Armand

  Als elk leven kostbaar is, dan moesten ze niet 15 mensen,nog erbij geschoolden doodmartelen.En de daders zijn jouw vrienden naar het schijn.
  Praat niet met gespleten tong!


  Maak melding

 9. Hogere straffen,laten werken in het openbaar,bermen,straten,percelen onder wied laten schoonmaken,straf uitzitten dus niet eerder loslaten,aan landbouw doen,vakman lieden laten werken in de bouwsektor. Laten ze ook voelen hoe eerlijke mensen aan hun geld komen door hard te werken.


  Maak melding

 10. Ik ben ook tegen de doodstraf, maar ik ben er wel voor dat gekwalificeerde moordenaars en zware misdadigers een taakstraf krijgen bij hun God en deze mogen bijstaan in het bouwen van zijn paleis. Dus niet dood maken als straft maar gewoon vriendelijk de kop eraf zodat gelovige misdadigers een enkele reis kunnen maken naar hun God. Dit is beter dan de doodstraf toepassen, want bij de toepassing van de doodstraf gaat men gewoon dood voor niets, terwijl wanneer men de kop van de misdadiger van zijn lichaam scheidt teneinde een taakstraf te ondergaan bij God doet de misdadiger er iets nuttigs mee. Ja toch!!
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.