vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWetsvoorstel tegen landroof stuit op Brunswijk

Wetsvoorstel tegen landroof stuit op Brunswijk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 mrt – Het wetsvoorstel dat het roven van andermans land of vrije domein moet tegengaan, wordt voorlopig niet behandeld. Volgens Ronnie Brunswijk, parlementariër en leider van de politieke partij Abop, is het een kwestie van principe. Zijn achterban zou de grote verliezer worden.

Het binnenland met zijn talrijke Marron- en Inheemse gemeenschappen valt namelijk ook onder de zogenaamde Occupatiewet. De gemeenschappen hebben geen rechtstitel op de grond waar ze op leven. Het is vrije domein, dus zouden de bewoners makkelijk kunnen worden aangemerkt als landpikkers. Voor Abop is dit onaanvaardbaar. “”Wij gaan niet mee, totdat het vraagstuk is opgelost”, zegt Brunswijk tegenover de Ware Tijd.

Het betekent zoveel als weg wetsvoorstel. Andere politieke partij zullen de vingers niet willen branden. En dat al helemaal niet zo dichtbij het verkiezingsjaar. Met name parlementsvoorzitter Jennifer Simons pleit voor de occupatiewet. Die moet een eind maken aan de trend van de laatste decennia. Vooral burgers uit het binnenland bezetten andermans land in en rondom Paramaribo. Intussen is in de meeste gevallen een compromis bereikt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

29 REACTIES
 1. Ben tegen het bezetten van andermans land, zowel in de stad als in het binnenland (een vorm van kraken). want in het binnenland gebeurt het ook door bedrijven die concessies krijgen toegewezen. De inheemsen en boslandcreolen hebben recht op eigen leefgebied. De oplossing is om grond beschikbaar te stellen (verkopen of verhuren) voor deze mensen. Biedt je ze opties, dan kun je ze ook bestraffen als zij zich niet aan de regels houden.


  Maak melding
 2. Die moet een eind maken aan de trend van de laatste decennia. Vooral burgers uit het binnenland bezetten andermans land in en rondom Paramaribo. Intussen is in de meeste gevallen een compromis bereikt.

  Ai boi, a djoeka no wan djoekadjoeka dus is Brunsie het niet mee eens.
  Stel je voor dat Brunsie het niet eens is met het harder straffen van de dieven en moordenaars omdat de meeste van hen uit het binnenland afstammen. Dat wis dus dan zoveel zeggen “no wan wet no kang kong if mi Brunsie no de eens”.

  Ai Sranang na soso sari mi kan sari joe.


  Maak melding
 3. Dus land inpikken in het binnenland mag volgens brunsie?Nou dan moeten alle surinamers in staat gesteld worden een stuk grond te bezitten in het binnenland,waarom alleen de binnenlandbewoners ?!!


  Maak melding
 4. eerst gaan wij hun bescherming bieden omdat het gaat om een tribale groep, basja’s en kapitein krijgen royale vergoeding hiervoor, maar dan,

  Browsberg klarie,..Gebergte Oost Suriname ten prooi aan goudkoorts!!

  vandaag vernietigen zij hun eigen habitat en Tjek deze…

  ***Behoefte tribalen aan psychosociale hulp stijgt***

  PARAMARIBO, 18 sep – De behoefte aan psychosociale hulpverlening neemt toe bij binnenlandse gemeenschappen. Dit stelt Naltus Naana, districtscommissaris van Sipaliwini.

  Of het leefmilieu te snel verandert of dat traditionele communicatiesystemen hebben afgedaan, is niet duidelijk. Naana is er in elk geval van overtuigd dat anders dan vroeger, er weinig verschil meer te bemerken valt tussen binnenlandbewoners en de doorsnee stedeling.

  Het ‘oase van rust’ etiket is de binnenlandse gemeenschappen kennelijk niet meer op te plakken. “Vroeger hadden we nauwelijks mensen die gehandicapt raakten en zelfs gek werden.

  Vandaag merken we dat de situatie niet meer zo verschilt met die van de stad”, zegt Naana tegenover de Times of Suriname. ‘Afwijkend’ gedrag schijnt steeds meer voor te komen. Als voorbeeld noemt Naana een dorpsleider die zich onlangs vergreep aan een baby.

  “Ik ga het niet goedpraten en ga ook niet zeggen dat de man volgens traditioneel recht berecht moet worden. Wat ik wel kan zeggen, is dat het een psychisch probleem is dat opgelost moet worden.” Ook het aantal zelfmoorden, vooral onder jongeren, baart zorgen.

  de jeugd is hopeloos ontspoort, kapiteins zijn hun gezag kwijt maar Lonnie moet gangsteren tog

  ai boi


  Maak melding
 5. de bosnegers claimen dat het bos van hun is,ik claim dat de stad ook van “mij” is….
  if boesie naf deng dang fotto naf mie..

  maar die rovers willen allles…maar werken ho maar…
  uiteraard geldt het (rovers) niet voor de werkenden….


  Maak melding
 6. Ray,

  Daar heb je wel een punt. Stadsmensen kunnen dus ook legaal, bos gaan occuperen(stelen). Vooral grond wat aan Brunsie toebehoort…

  Wie weet, moet er via media omgeroepen worden om een massale groep te gaan vormen om landerijen van Bruinswijk te gaan occuperen(stelen), hij vind dat occuperen(stelen) de normaalste zaak van de wereld is…


  Maak melding
 7. En na het occuperen van grond komt ook het occuperen van Bankkluizen, auto’s, winkelkassa’s, occuperen van portemonnees van anderen, gouden kettingen, goederen van anderen, geld, andermans vrouwen, levens van anderen en ga zo maar door. Ik vraag me echt af wie deze occupatiewet heeft ingevoerd, zelf de gevangenissen worden door deze mensen geoccupeerd?


  Maak melding
 8. Het wetsvoorstel dat het roven van andermans land of vrije domein moet tegengaan, wordt voorlopig niet behandeld.

  Wat sinds het aantreden van de Misdadigers Combinatie merkbaar is, is het roven van andermans goed en soms zelfs andermans leven. Ma kut, hoe leg je al die oliedomme stommelingen uit die onberechte misdadigers op handen dragen en willen als misleider. Neks, want a fout a no neks. Het zaad der misdaad is sinds jaren tachtig gezaaid en de vele verdorven vruchten der misdaad zullen net als in vele arme Afrikaanse landen ook in Suribabwe rijpen met Lon als misleider. De toekomst voor alle binnenlandse bewoners ziet verre van rooskleurig uit, ook met de komende overstromingen en kaalkap.


  Maak melding
 9. Kijk dit is wat Brunswijk op illegale wijze heeft ingepikt in het binnenland…EEN GOUDMIJN?!!
  Betaalt hij aan belastingen of concessie gelden?!!!
  Heeft hij een vergunning?!!!Wat gebeurd er allemaal in het binnenland waarover ons niks verteld wordt !!!?
  En als je goed leest dan begrijp je dat deze brunsie meerdere goudmijnen op zijn naam heft staan!!!

  Vijf zwaar gewapende mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een goudconcessie van ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk te Papaiston overvallen, aldus het Dagblad Suriname van maandag 25 maart 2014.

  Volgens informatie van de politie waren de overvallers gemaskerd en droegen zij kogelwerende vesten. Zij hebben daarbij een Braziliaan overvallen en maakten 88 gram ruw goud, enkele mobiele telefoons, horloges en Euro 9.000 buit.

  De politie van Sipaliwini heeft de aangifte opgenomen. Volgens de aangever zijn de overvallers richting Benzdorp gevaren.

  In november vorig jaar werd een arbeider van Brunswijk op een goudconcessie te Tossokreek, in Sipaliwini, door eveneens vijf gewapende mannen overvallen. De arbeider werd hierbij in de halsstreek geschoten


  Maak melding
 10. Primitieve achterlijke cultuur.
  Tigri-gebied laten we ook ongestraft inpikken.
  Iedereen heeft een grote bek, maar allemaal te LAF om iets te ondernemen.


  Maak melding
 11. Dit is duidelijk weer een voorbeeld van deze boslandcrimineel om niet in het belang van het gehele volk op te komen, maar criminele handelingen van zijn achterban in stand te houden door niet mee te werken tot het tot stand komen van de occupatiewet.


  Maak melding
 12. Om een beetje ordening te brengen,moet men toch naar de traktaten [overeenkomsten] kijken.Daarin zijn duidelijk de gebieden aan gewezen die de MARRONS moeten bewonen.Het zijn gebieden die in boven Sur.liggen,op zijn minst 10 uren varen[niet met motor] van de stad.Toen kreeg ook elk MARRON gebied ook een posthouder.Zo een blanke posthouder is een keertje in de grote kookpot geëindigd.
  Als vrijgeleide[paspoort heden]was de wandelstok met zilveren knop die de granman altijd bij zich moest hebben.De granman en gevolg moest altijd melden bij de gouverneur als hij in de stad bevond en mocht alleen komen voor handels doeleinden.Hij en zijn mensen moesten niet tot LAST zijn van anderen.Anders vervielen ze onherroepelijk weer in slavernij.
  We kunnen ze nu wel terug sturen naar het indienen ze niet ophouden met hun wangedrag.Met Belly als leider om ze te resocialiseren.
  En tanta Jenny en Misiekaba ver van ze houden.Want die gaan ze bevrijden door hun aan te zetten tot occupatie en kraken.Owroe gwentie fu todo toch


  Maak melding
 13. Ik heb Brunswijk gemist bij het nucleare summit te den haag? Hij zou Suriname vertegenwoordigen en een speech houden in het engels voor de hele wereld.
  Hij heeft charisma te vergelijken met Obama.


  Maak melding
 14. Hij is wel de aangewezen man om hun te vertellen hoe ze het moeten doen immers hiju bezit zoveel grond en mijnen zonder een slag in zijn leven gewerkt te hebben.
  Mooier voorbeeld kunnen ze niet hebben.


  Maak melding
 15. =Er moet inderdaad een strenge wet komen om dit tegen te gaan. Wel moet men ervoor gaan zorgen dat de papieren voor de binnenlandbewoners in orde wordt gemaakt.Desnoods een titel voor domeingrond.

  =Als ik nu alleen te horen krijgt dat alleen de Saramaccaners een stukje grond op eisen van 300 km in de lengte en de breedte, dan zou ik niet weten wat de rest van de andere stammen zullen opvragen.

  =Brunswijk moet nou eens zijn grote mond dicht houden, want dit betekent dus dat de mensen in het binnenland gewoon verder mogen met het kappen van bos voor een huisje, dit zonder zich aan wetten en regels te houden.

  =Alle Surinamers behoren zich te houden aan wetten en regels, waarom de binnenlandbewoners niet??????

  -Toen een bedrijf naar het binnenland wilde gaan om zaken te gaan doen, heeft men geklaagd dat de gronden van de marrons zijn en niemand van de stad kan zomaar daar gaan om iets te gaan beginnen.

  =Sorry, maar als er geen eind aan komt, ben ik bang voor chaos in het land.


  Maak melding
 16. Ik begrijp Brunswijk bezorgdheid wel. Deze wet moet geen vrijbrief worden voor illegale activiteiten van corrupte ondernemers in het binnenland.


  Maak melding
 17. In de stad pikken politici ons belastinggeld in terwijl we daar niets voor terugkrijgen, van hoog tot laag bezoeken deze politici het assembleegebouw nooit of sporadisch, het vliegtuig van de SLM wordt op de meest ongelegen tijdstippen ingepikt zonder dat er rekening gehouden wordt met de belangen van anderen. Tegen het dubbele van de gangbare prijs verlenen ze onderhands vergunningen aan hun familie en vrienden, ze bedenken allerlei nietszeggende baantjes als adviseur en first lady voor vrienden en kennissen tegen exorbitant hoge vergoedingen, ze betalen niet voor geleverde goederen en diensten, ze beroven je van je waardevast pensoein en als je pech hebt ook nog ongestraft van het leven . Politici in Suriname denken vaak dat ze onder en boven de wet mogen leven, regels in de samenleving gelden voor iedereen behalve voor hen en wanneer delen van de bevolking gaan denken dat ze dat ook mogen, dan wordt er van alle kanten op hen afgegeven. Goed voorbeeld doet volgen zal ik maar zeggen.


  Maak melding
 18. By the way:Een bewaker van het bureau van de first lady is woensdag aangehouden door de politie in een supermarkt in de binnenstad. De man werd dankzij camerabeelden betrapt op het stelen van chocolade. De diefstal gebeurde een dag eerder. De winkelier ontdekte dat dinsdagavond bij het bekijken van zij video-opnames.

  Drie generaals van de Venezolaanse luchtmacht worden ervan beschuldigd dat zij een coup tegen de linkse regering van president Nicolas Maduro aan het beramen waren. De drie legerfunctionarissen zijn maandagavond gearresteerd te midden van toegenomen hardhandig optreden tegen de oppositie. Ook dergelijke ontwikkelingen liggen in het verschiet.


  Maak melding
 19. Algemeen bekend dat de partijen binnen de Mega Combinatie een monopolie hebben op geweld en stelen. En de president is de hoofdschuldige. Door niet op te treden faciliteert hij in feite grensoverschrijdende gedrag, keer op keer. Bouterse zou toch corruptie uitroeien en de volledige VHP achter tralies zetten ? Allemaal grootspraak net als zijn verkiezingsbeloftes. Voor de zoveelste keer pleegt men een aanslag op de geheugen van de electoraat.


  Maak melding
 20. als men zoveel te klagen heeft , waarom zegt men dan dat suriname een gezegend land is ?
  switi sranang maken ze er zelfs van.
  als alle negatieve dingen die men hier neer pent waar zijn dan zou ik niet denken dat sranang zo switie of gezegend was.
  ik las in een reply dat men de srd wilt vervangen voor bananen en de naam van su wilt veranderen in suribabwe.
  is er ook positief nieuws over suriname ?


  Maak melding
 21. Ik heb geen politiek kleur noch voorkeur. en geen R.Brunswijk-fan maar hij heeft groot gelijk.Die viswijf met haar containerbegrip is ziende blind. Maak haast met de anti corruptiewet.De prijs voor corruptie wordt betaald op veel gebieden,politiek,economisch,sociaal en het milieu.
  Op politiek gebied vormt corruptie een belangrijk obstakel voor democratie en de rechtstaat.Kantoren en instellingen verliezen hun legitimiteit wanneer zij worden misbruikt voor privevoordelen.Verantwoordelijk politiek leiderschap kan zich niet ontwikkelen in een corrupt klimaat.
  In economisch opzicht leidt corruptie tot de uitputting van de nationale rijkdom.Corruptie zorg er vaak voor dat schaarse publieke middelen worden besteed aan oneconomisch high-profile projecten.Welke ten koste gaan van de minder spectaculaire,maar meer noodzakelijke infrastructuurprojecten.Zoals de bouw van scholen en ziekenhuizen en de aanleg van wegen,en levering van elektriciteit op het platteland.
  Bovendien belemmert corruptie de ontwikkeling van een eerlijke markt en vervalst het de concurrentie,waardoor het nieuwe inversteerders afschrikt.Het effect van corruptie op de sociale structuur van de samenleving is de meest schadelijke van allemaal.


  Maak melding
 22. ’s Werelds bekendste exorcist, Gabriele Amorth -die meer dan 70.000 duiveluitdrijvingen heeft verricht- waarschuwde al dat de duivel zich graag richt op mensen met politieke macht en er vaak in slaagt hen ‘over te nemen’, ook als ze dit zelf niet beseffen.


  Maak melding
 23. Brunsie heeft gelijk, eerst de papieren voor het binnland in orde maken. Er staat al een horde aan abani’s op de loer om het binnenland in te trekken; nu er in en rond Par’bo geen metertje domeingrond meer over is.


  Maak melding
 24. Hun leefgebied dat sedert jaar en dag bewust achtergesteld wordt .het achterland is verwoest en geisoleerd gebleven door Geen Ontwikkelbare ONTWIKKELING.Bij simons thuis moeten ze gaan occuperen.

  Het is vrije domein dus ik kan ook ergens mijn hut opzetten.
  Alle schade aan het milieu van het achterland.Geen scholen noch militsire en politie posten noch een poli een sportcenter en sateliet verbinding.geen wegen.

  Is geen landroof is landleven.
  Go Ronny go Ronny.a bank is waiting,I need the coordination.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES