vrijdag, juni 21, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Hout duurder door maatregel regering'

‘Hout duurder door maatregel regering’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 mrt – Hout wordt aanmerkelijk duurder door een recente maatregel van de regering. Volgens André Soeltaansingh van de Algemene Surinaamse Hout Unie, ASHU, is het verhogen van concessierechten een dolksteek. Per hectare moet vierhonderd maal meer worden betaald dan vorig jaar.

Dat is op geen enkele andere manier te compenseren dan via de verkoopprijs. “De prijs van hout gast met zeker dertig procent omhoog”, zei Soeltaansingh tijdens een persconferentie. Een dergelijke prijsverhoging werkt ongetwijfeld door in de prijsvorming voor andere bouwmaterialen. Maar volgens de ASHU zal de de regering dit aan zich zelf te wijten hebben. Hoewel gewaarschuwd is en overleg is gevoerd met regeringsfunctionarissen, wordt niets terug gedraaid. Aan de andere kant mogen de gemeenschappen in het binnenland gratis doorgaan.

Het beheer van deze zogenaamde gemeenschapsbossen is vrijwel gratis. De ondernemers ervaren dit als discriminatie en ook nog oneerlijke concurrentie. De regering gaat er vanuit dat veel te lang misbruik is gemaakt van de zogenaamde hout concessies. Voor een halve cent per hectare werden duizenden hectaren bos beheerd. Het was zo goedkoop speculeren. Wie nu niet kan betalen, moet zijn concessie inleveren, is de redenering. “Maar als je dat wil doen, ga je toch niet de bonafide ondernemer straffen”, aldus Soeltaansingh.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Een verhoging van 400 maal hoeft niet erg te zijn, afhankelijk van wat de prijs eerst was. Misschien dat de overheid inziet dat het ook zo niet langer kan. Wel vind ik dat de maatregel voor een ieder moet gaan gelden. Eis van de bedrijven dat ze ook bomen terug moeten gaan planten.


  Maak melding
 2. die wegen worden kapot gereden door deze grote trucks ,zeer gevaarlijk .die hout bedrijven moeten betalen en niet zeuren .ze rijden de wegen kapot en willen ook nog dat hout voor een spot prijs .ik vraag mij af wanneer de regering ingrijpt tegen deze alles vernietigende bredrijven die de wegen kapot rijden .elke regering die komt heeft het er over om er wat aan te doen maar het blijft bij woorden .kapitaal vernietiging dat is het .sinds de nps en vhp het voor het zeggen hadden hebben ze het beleid versoepeld voor hun vhp vrienden om dat hout over de weg te rijden .zie domburg en rond paramaribo waar de houtzagerijen uit de grond zijn gestampt sinds de vhp nps het voor het zeggen hadden .nu gaat het miljoenen kosten om deze bedrijven te dwingen het hout op het water te vervoeren .mensen menen het niet met dat land ,ze komen hun slag slaan zolang ze in de gelegenheid zijn .zie abrahams al die negatieve berichten over deze man wil ik niet geloven ,ik geloof wel dat hij in de fout is gegaan al kan ik dat niet bewijzen men dikt het aan het komt van de oppositie .wat abramans heeft gedaan keur ik niet goed ,maar de vorige ministers van de vhp die o.w was aan beheren met name de vhp waren jaren bezig met corrupte praktijken . ik wil niet goed praten wat abrahams heeft gedaan let wel , die bouterse had beloofd dat hij een die corruptie zou bestrijden maar er blijkt niets van terecht te zijn gekomen .ik ben ndper maar het spijt me ze hebben mij en velen teleur gesteld .toch geef ik de ndp het voordeel van de twijfel ,ze doen hun best en zijn toch aan de andere goed bezig .de vhp is en blijft een etnisch partij en dat baart mij zorgen ,ik vertrouw die vhp niet .ik hoop dat als er verkiezingen komen het goed zou zijn als de vhp met de ndp gaan samen werken ,het zal goed zijn voor dat land .de abop ,nps en andere partijen mogen voormij in de oppositie .er moet rust in dat land komen en ik denk dat er geen rust komt zonder de ndp .


  Maak melding
 3. WAT, een halve cent per hectare dus deze halvegare hebben al die tijd alleen maar gratis verdient geen wonder dat ze nu zelf geen cent willen betalen ik geloof nog steeds mijn oren niet halve cent schande.


  Maak melding
 4. ‘ Aan de andere kant mogen de gemeenschappen in het binnenland gratis doorgaan’,

  EN DIT BEDOELEN WE ALLEMAAL,
  DEgenen die werken worden gedwongen te betalen voor ALLES,zoals belastingen,concessies en nog veel meer en d rest ,de binnenlandbewoners mag alles GRATIS DOEN!!
  Ook zij doen aan houtkap en illegael nog erbij want zij bezitten geen enkel vergunning dragen geen belastingen af of betalen voor concessies , nee de winsten die zij maken van hun illegale hout kap partrijen in het bos is geheel gratis !!!!Dan gaan ze straks nog komen vertellen dat zij achtergestelde burgers zijn !!!


  Maak melding
 5. By the way,
  De nationale en internationale schulden van de Surinaamse overheid nemen jaarlijks explosief en structureel toe. Dit blijkt uit enkele dagen geleden geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De totale binnenlandse schuld inclusief alle garanties en nietuitgekeerde verplichtingen is sinds het aantreden van de huidige regering aangezwollen van SRD 1.498 miljoen in 2010 tot SRD 1.532 miljoen in 2011, en van SRD 1.770 miljoen in 2012 tot SRD 2750 miljoen in 2013. Dit houdt in dat het huidige regiem in 2013 ten opzichte van 2012 meer dan 55% extra schulden heeft genomen en de schuldenlast 84% meer is dan bij zijn aantreden in augustus 2010.


  Maak melding
 6. André Soeltaansingh kan zich beter druk gaan maken over die houtbedrijven die een spoor van vernieling achterlaten voor toekomstige generaties. Zakkenvullers zijn het.


  Maak melding
 7. De gemeenschap bossen moeten ook betalen.Gelijke monniken toch.Of is het in het land DADA anders?Zij die op Lonnie lijken hoeven voor niets te betalen?De inhaligheid van deze mensen is haast spreekwoordelijk.
  Gopie wilde veel bos haha.Nu zal hij een buffel eruit persen haha.
  Sultansingh moet ook aangeven wat hij verdient met de bossen die hij ook niet geplant heeft.Ik zou willen dat de houthakkers 2 van dezelfde boom plantte die ze omhakken.De economisch winbare houtsoorten so boeng.Eén voor hun zelf voor later en eentje voor de kinderen die nog moeten komen.Geldt ook voor de Lonnie soorten.


  Maak melding
 8. @Pero
  beste Pero u bijdrage is geeft een goed genuanceerd beeld. Hout exploitanten die zeer opportunistisch hun slag slaan ten koste van het land, de samenleving en de natuur moeten terecht aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid.

  Naar aanleiding van een onderzoek van een bevriende houtimporteur in Nederland heb ik mij verdiept in de mogelijkheden van Duurzame houtproductie in Suriname. Omdat niemand zich stoort aan internationale duurzaamheidsregels kan de enorme waarde van het Surinaamse hput maar moeilijk verzilverd worden. China koopt alleen maar Rondhout en binnenslands wordt de ondoelmatigheid afgewenteld.

  De heer Boerenveen heeft mij letterlijk voorgehouden dat men geen hersenchirurg behoeft te wezen dat indien men binnenlands veel te veel voor het hout kan doorberekenen aan de klanten export weinig kans maakt. In Suriname betaald men ongeveer 50% meer dan men voor het zelfde hout elders ter wereld betaald.

  Het vervelende is dat er door de vorige regering (gedoe rondom Bruinzeel) en deze regering geen goede omstandigheden heeft weten te creeren voor een goede houtsector.

  De verdien capaciteit is echter te gering om deze heffingen te kunnen opbrengen. De regering is helaas door geschoten in haar speur tocht naar Geld.
  Zodra alle Surinaamse hout bedrijven failliet zijn ontstaat er ruimte voor buitenlandse om de brokken op te vegen en te incasseren. Suriname in de uitverkoop.


  Maak melding
 9. Import auto 50 %.PSA welkom, maar je auto hoort niet tot de inboedel.Curacao wel.
  Rijbewijs ook niet geldig.Jaarlijks betalen om te verlengen. Welkom PSA,wij gaan je financieel uitkleden. De hoge salarissen in de top meoten betaald worden.Wie draait er voor op?Juist…..PSA..


  Maak melding
 10. Dit gaat gebeuren wanneer;
  Domme mensen domme wetten gaan maken.
  Corruptie hoogtij viert
  Parlement niet kan debatteren over nieuwe wetten
  Overheids instituten als LBB zwak, intelectueel en physiek onderbemand zijn. En niet eens in staat zijn om iets als hoeveel bomen en kubieke meter hout per hectare gekapt worden en hoe ze uit het bos komen en een efficiente prijs voor ontvangen.
  Overheids insituten zoals OW zwak en geen mobiele weegbruggen kan beheersen om de wegen en belastingsbetalers te beschermen.
  Als de regering echt serieus is om 18000 huizen te bouwen proberen ze zichzelf tegen te werken.
  De houtkap is een ecologiese ramp in slow motion aan het worden en niemand durft iets tegen te doen tegen de houtmaffia want elke machtshebber heeft honderden duizenden hectaren.
  De meeste houthandels zijn in chinese handen dus geloof mij elke keer als ze de prijs kunnen gaan verhogen gaan ze dat doen, want elke keer als omoe 35 SRD verdient stuurt hij snel 10 USD naar zijn land en de surinaamse deviezenbalans gaat gebukt onder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES