donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname mag borst natmaken voor natuurgeweld

Suriname mag borst natmaken voor natuurgeweld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – Natuurgeweld mag geen ver van mijn bed show meer voor Surinamers. Dit stelt Jerry Slijngaard, directeur van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR. Nog te vaak is het juist anders. Toch dwingt de realiteit tot wat meer nuchterheid.

In de eigen regio doen zich steeds meer natuurrampen voor. En dan wordt nog niet gesproken over wat zich in en onder het land allemaal voordoet. Mensen zullen zich moeten voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. “Het klinkt ongeloofwaardig, maar vrijwel elke dag doen zich in de aardkorst onder Suriname lichte bevingen voor die door internationale seismologische instituten als een echte beving worden geregistreerd”, zegt Slijngaard tegenover de Ware Tijd.

De kans op grotere aardbevingen is niet uit te sluiten. Recente rukwinden kunnen in dit verband als teken aan de wand worden opgevat. Er moet rekening worden gehouden met van alles. En er naar gehandeld worden uiteraard. “Zeker wat betreft waterkering en voorbereiding om de gevolgen van natuurrampen te kunnen beheersen, zal Paramaribo zijn zaken op orde moeten hebben”, aldus Slijngaard. Onder meer de hulpdiensten moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

opening
Fernandes Express
BODO Party

19 REACTIES
 1. Bangmakerij van deze meneer. Dat aan de westzijde oceaan platen tegen het continent duwt is allang bekend. deze schokken zullen dus ook in Suriname meetbaar zijn, maar niet om ongerust te zijn.


  Maak melding
 2. VANDAAG (3) IN ÉÉN (1)!
  Suriname mag borst natmaken voor natuurgeweld

  Aanleg tweede brug naar Commewijne ‘in studie’

  ‘Peperduur dijkenplan Suriname onnodig’

  En ten aanzien van het naderende NATUURGEWELD het volgende volgens Jerry Slijngaard, directeur van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR.

  “Het klinkt ongeloofwaardig, maar vrijwel elke dag doen zich in de aardkorst onder Suriname lichte bevingen voor die door internationale seismologische instituten als een echte beving worden geregistreerd”,

  Het is begrijpelijk, dat er elke dag BEVINGEN en andere RAMPEN plaatsvinden in SU.


  Maak melding
 3. Natuurgeweld mag geen ver van mijn bed show meer zijn voor Surinamers. Dit stelt Jerry Slijngaard, directeur van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR.

  Kunnen wij het volgende als voorbeeld aannemen of zien?
  Betreft het hier om een lichte (beving)?

  BRAZILIAANSE GOUDZOEKER BEDOLVEN ONDER PUIN IN LAWAGEBIED.
  19 Mar. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  De Braziliaanse goudzoeker Hector Veirra Carvallo (58) werd maandag bedolven onder een hoop aarde toen hij bezig was te werken in een goudput.
  Terwijl het slachtoffer in de put was, kalfden de randen af en de losgeraakte aarde kwam op hem terecht.

  Dit incident vond plaats in het dorp Metal in het Lawagebied, meldt de politie voorlichting.

  Dinsdag werd het ontzielde lichaam van de goudzoeker onder de hoop aarde vandaan gehaald en naar Paramaribo vervoerd. Hij is door verstikking om het leven gekomen. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het ontzielde lichaam van het slachtoffer door de politie aan de familie afgestaan.
  (RIP).


  Maak melding
 4. Mooie start! Hopelijk krijgt dit verhaal nog een concreet vervolg?! anders krijgen we “ik had jullie toch gezegd”, terwijl ze eigenlijk niets hebben gezegd. Concreet betekent: “Ik ga maandag ik gesprek met minster x, om te praten over het aanwijzen van lokaties waar mensen terecht kunnen bij calamiteit y. Mensen moeten in huis hebben, een tas per persoon, met daarin een zaklamp, etc.voor gedurende een maand. Cijfers, cijfers cijfers over de bevingen, waar vinden die plaats? Bevingen zijn er vaker diep in de aardkorst, maar info graag en niet zo algemeen.


  Maak melding
 5. bestel maar alvast 5 nieuwe roeiboten voor de hulpdiensten, dan gaan we de tsunami te lijf.

  Laat het natuurgeweld zijn werk maar doen in dat narcostaatje.


  Maak melding
 6. Als een dokter concreet geen medicijn heeft tegen bepaalde ziekten, dan moet hij me nu niet ongerust komen maken dat ik die ziekten over een aantal jaren misschien kan krijgen, als bovendien duidelijk is dat die dokter niet eens weet waar hij het over heeft (Dr. Slijngaard; aardbevingen hebben niets en dan ook niets met rukwinden te maken), dan kan hij beter zijn mond houden, zodat ik van de jaren, die ik nog te goed heb op deze aarde, zorgeloos kan genieten. Als morgen of over tien jaar Suriname te maken krijgt met een sterke aardbeving of een enorme tsunami dan kunnen we er niets tegen doen, vooral omdat deze regering geen geld heeft en niet eens ‘normale’ huizen, bruggen en dijken kan bouwen, hoe zullen ze dan rampenbestendige huizen enz. kunnen bouwen? Meneer Slijngaard maakt ons nodeloos ongerust terwijl hij/we er niets aan kunnen doen als we getroffen worden door zo’n natuurramp, hij kan ons beter het advies geven om te bidden dat het ons nooit overkomt, dat is effectiever dan zijn gezever.

  Ik beweer niet dat we alles maar over ons heen moeten laten komen, maar concreet gezien kan Suriname er niet veel tegen doen als we de komende vijftig jaar door een krachtige aardbeving, orkaan of tsunami getroffen worden, in Japan konden ze met al hun technologie ook niet veel doen tegen een tsunami, weet je hoe lang het gaat duren voordat Suriname in staat is volgens de bouwvoorschriften van Japan te bouwen? Slijngaard hoeft ons nu net zo goed niet te waarschuwen, de krachten die vrijkomen bij een aardbeving, een tsunami of orkaan, daar kunnen we ons in Suriname, in ons laaggelegen landje, in onze luciferdoosjes, die voor woningen moeten doorgaan, niet tegen beschermen.


  Maak melding
 7. Ik heb meerdere keren gezegd dat suriname niet beschermd is tegen natuur geweld. Ga niet roepen dat ik met bewijs moet komen, maar als u su een beetje goed kent is su eigenlijk nu al grotendeels onder water. Letop de waterkant loopt nu al onder water bij latour als het regent en het water water over zijn oevers treedt. In commewijne zijn de meeste dorpen beschermd met modder taluten , wat niet onderhouden worden, waaedoor stukken land gewoon weg gewassen wordt. Ieder beetje zal leiden tot dessasteeuse gevolgen. De regering maakt het volk blij met wegen die nergens naartoe leiden, maar watch out als er geen maatregelen woeden getroffen zal su binnen u en 5 jaar weggevaagd worden door de zee die op de loer ligt. Ik hoop het niet maar het is toch de realiteit die we onder ogen moeten zien .


  Maak melding
 8. Natuurgeweld is het minst ergst. Wat de mens de natuur aandoet is pas een ramp voor de mensheid. Waar vroeger de binnenlanden gerespecteerd werden draait de eigen bevolking zijn rug om en vernietigd de natuur met wortel en tak. Grootste ramp waarvoor Suri’s echt bang moeten zijn is de mens zelf.


  Maak melding
 9. Surinamers (en alle anderen), maak je borst maar nat. De 7 magere jaren komen eraan. Dus ook natuurrampen. Als je geld hebt, verstevig alvast je huis. Daar zul je later blij om zijn. Alles wat niet goed vast zit, gaat wegwaaien of instorten. Heb je landbouwgrond en beplanting, plant dan bomen als omheining om je grond.
  Haal stenen betegeling weg op je erf, want het zal zo heet worden dat zelfs je schoenen gaan verbranden. Leg een watervoorraad aan. De regen zal lang achterwege blijven en dan ineens zo ongenadig neerdalen dat men zal denken dat de wereld door een zondvloed aan het vergaan is. Koop dus een korjaaltje, want je zult het in de toekomst nodig hebben. Ga hoog wonen, want benedenwoningen kunnen veranderen in zwembaden. Leg een voorraad gedroogd voedsel aan. Kokosnoten kun je ook bewaren omdat ze redelijk lang houdbaar zijn. Houd rekening met uitval van stroom en leidingwater. Huisdieren gaan agressief worden, zelfs gek worden. Zo ook vele mensen. De regering zal helemaal niet meer functioneren en ziekenhuizen zullen heel slecht bemand zijn en vaak onbereikbaar zijn. Een voorraad noodverband, jodium enz. zal goed van pas komen. Wees voorzichtig en houd er rekening mee dat voor een redelijk lange periode (enkele maanden) niets zal zijn zoals je het gewend bent. Daarna wordt het beetje bij beetje beter. Rovers zullen uit zijn op je voedsel en spullen en wel heel opzichtig.
  Aldus is dit bericht binnengekomen.


  Maak melding
 10. Het is weer bijna verkiezingstijd, ik vrees dat ze het allemaal niet menen aangezien je hierna niets meer over zal vernemen tot het natuurgeweld zich weer aandient en dan is het paniek in de tent.

  Over de tweede brug: Goed plan, lijkt wel verkiezingspropaganda. De huidige brug kan alle verkeer wel aan, het probleem zit in de af- en toevoerwegen beste minister. Neem de probleemkruising Slangenhoutstraat/Van t Hogerhuijsstraat ook mee in de a.s. studie.


  Maak melding
 11. De huidige regering is ook een ramp vind ik. Als je ziet hoeveel miljoenen er verdwenen is en niemand weet waar. Een grotere ramp als deze kan ik me niet voorstellen…

  En als ze dan voor een tweede termijn mogen regeren is een nog grotere ramp, waar geen elk ander natuurramp aan kan tippen…


  Maak melding
 12. De tijd dat ik dacht dat Su veilig was voor natuurrampen ligt al lang achter me.
  We moeten dus ook gaan kijken dat er steviger wordt gebouwd ( vooral die hoge bouwwerken van de chinezen op tandenstokers)
  Al onze mangrove bomen weg van de kust.
  Als je ellende ziet bij je buren begin alvast voorzichtig te zijn.
  Niet wachten totdat het zover is maar de mensen alvast voorlichting geven in geval van.


  Maak melding
 13. Zoals linglong het al een jaar of 5 geleden voorspelde:
  Het zal plots en in een keer gaan….., de praktijken in het land kunnen geen daglicht meer verdragen. Denk aan de bijbel, denk aan de woorden, velen hebben hun fundament van het bestaan op drijfzand gebouwd, met gestolen gelden en middelen, zij allen zullen niet langer van kunnen genieten.

  De mens wikt maar God beschikt.

  Wij mensen, wij houden elkander voor de gek, wij doen zoveel, wij breken zoveel, vooral het vertrouwen in elkander, en kijk eens komt er een dag dat DE Machtige hand zal ingrijpen.

  Lach me uit of geloof me, maar die dag zal komen als de dief in de nacht!


  Maak melding
 14. De grootste natuurramp allertijden heeft zich in Suriname, in februari van het jaar 1980, voltrokken!
  De gevolgen zijn nog steeds niet te overzien, 34 jaar na dato.
  Suriname is nergens meer bang voor!


  Maak melding
 15. Wij Surinamers kunnen op dit ogenblik de Brownsberg niet beschermen, het stropen van zeeschildpadeieren kunnen we niet stoppen, we kunnen de vervuiling van het Surinaamse milieu niet voorkomen, we kunnen de verkeerscriminelen niet op andere gedachten krijgen, grote delen van Paramaribo lopen sinds mensenheugenis bij elke regenbui onder water en dan denkt en wil Slijngaard dat we stappen gaan ondernemen om toekomstige tsunami’s, aardbevingen, orkanen en de stijging van de zeespiegel te beteugelen? Laat Slijngaard zich druk maken om de bovengenoemde “eenvoudige” problemen op te lossen voordat hij zich druk gaat maken om de oplossing van megaproblemen waar we in de toekomst misschien mee te maken zullen krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES