Grond voor veteranen binnenlandse oorlog

40

PARAMARIBO, 18 mrt – Militairen die gestreden hebben in de oorlog tegen het Jungle Commando, krijgen een lap grond. Dit zegt Henk Amstelveen van het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President. De groep die in aanmerking komt wordt nu al geselecteerd.

Aangezien het om honderden voormalige militairen gaat, wordt een voorselectie gehouden. Maar in principe komen alle oud-strijders in aanmerking. “Wij gaan na welke mensen in aanmerking kunnen en willen komen. De mannen die tussen 1985 en 1992 hebben gestreden”, zegt Amstelveen tegenover de Ware Tijd. Mannen met lichamelijke of geestelijke aandoeningen genieten prioriteit. Dan volgen de mannen met partner of gezin.

De voormalige militairen vragen al jaren om een stuk grond. Via belangenverengingen is dit als onderdeel van een pakket eisen voorgelegd. Een belangrijk deel van die eisen is al ingewilligd tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Zo is psychische hulp en andere medische hulp geboden. Ook komen de mannen in aanmerking voor een financiële uitkering. Volgens Amstelveen komen voormalige strijders van het Jungle Commando niet in aanmerking.

40 REACTIES

 1. “De mannen die tussen 1985 en 1992 hebben gestreden”, zegt Amstelveen”

  Als men dit leest, dan rijst de vraag op: “Moet men eerst hebben gestreden, dus oorlog gevoerd, voor men in aanmerking komt voor een stuk grond? Vanuit democratisch standpunt heeft elk Surinamer recht op een stuk grond. Maar neen, men gaat selektief te werk, opdat bepaalde groepering in de samenleving worden voorgetrokken. Alleen zij die bereid zijn dezelfde lied te zingen als de huidige machthebbers (Samen met de woleven huilen in het bos)….

  De verkizeingen nadert..dus het is begrijpelijk..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. De zogenaamde binnenlandse oorlog was gewoon een vete tussen 2 individuen. De een heeft het nationale leger misbruikt als zijn prive leger en de ander vele levens van onschuldige burgers opgeofferd voor zijn persoonlijke vete. het Surinaams volk keek toe en werd uiteindelijk de verliezer.


  Maak melding

 3. Vrienden en loyalisten van de president krijgen honderd duizenden hectare grond en deze jongens moeten tientallen jaren wachten op een stuk grond. dit is een verkiezingsstunt.


  Maak melding

 4. De nabestaanden van de decembermoorden, Moiwanna en de Indiaanse Gemeenschap eisen ook genoegdoening, namelijk dat de daders gestraft worden. Tot op heden heeft geen één instantie hier gehoor aan gegeven. Intussen komen de laffe Surinaamse soldaten wel in aanmerking voor een stukje grond. Idd laf, welke soldaat schiet er nu op haar eigen bevolking ? Moet er van kotsen.


  Maak melding

 5. vlak voor de verkiezingen word er eindelijk wat gedaan voor de mannen die tegen de toenmalige Surinaamse terroristen gevochten hebben.
  voorgaande regeringen hebben nagelaten om deze groep in het zonnetje te zetten.
  vene heeft de terroristen zelfs amnestie gegeven voor alle roven, verkrachtingen , moorden enz die deze groep heeft gepleegd.


  Maak melding

 6. Wat krijgen brunsie’s kabouters? En hoe gaan ze de families van de slachtoffers compenseren?
  Brunsie en basja bobo hebben zichzelf al meer dan zwaar beloont.


  Maak melding

 7. eerst je eigen landgenoten uitmoorden, dan volgt de beloning. De een wordt president de ander schatrijk van goudmijnen. De slachtoffers van deze moordenaars hebben ook hun eigen stukje grond van 2 vierkante meter en een meter onder de grond. Wat een smerig vullis heeft dit land als leiders.


  Maak melding

 8. Hahahaaaaa…welke militairen gaan grond krijgen dan?
  De’ militairen’die namens bouta de boel aan het terroriseren was ,of de’ militairen’ die namens brunsie de boel aan het terroriseren was. Geen van beide partijen vochten voor bevrijding van land en volk ,ze vochten gewoon met elkaar en de dupe tussen deze rivalen is de weerloze burgers waar onder en een aantal zwangere vrouwen , kinderen en mannen geweest!
  Gewoon op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd!
  BEIDEN ZIJN GUERILLA TROEPEN!!!!
  En nu gaan ze beloond worden voor alle ELLENDE die ze land en volk bezorgd hebben?!!!!


  Maak melding

 9. Er was helemaal geen oorlog,was jaloezie,ze zijn toch twee maffia’s die zich niet begrepen van mekaar ,de ene in wittie ,die ander ook ,dus wat krijg je 1 pot nat ,wat heb jij gedaan (aandeel) verwacht je jij hebt ook recht op 1 stuk land ,,,,let maar op,,,,MPP


  Maak melding

 10. Dinsdag 18 maart 2014 om 12:24 uur, door Koos

  Idd laf, welke soldaat schiet er nu op haar eigen bevolking ?

  Moet er van kotsen.
  ===========

  Voornamelijk zijn dat de soldaten van de Democratie die jullie voorstaan zoals in Egypte, Lybië, Irak, Afghani, de soldaten van Pinochet, en niet te vergeten de soldaten van Venezuela voor Chavez.

  Idd. is het om van te kotsen.


  Maak melding

 11. Er zijn een hoop dingen gebeurd in de binnenlanden die het daglicht schuwen, zelfs nu nog. Vooral vrouwen en kinderen zijn neergemaaid in Moiwana (en Pokigron, Alfonsdorp) en als dat niet genoeg was werden de mensen hun lichamen verbrand. Zowel JC als het leger hebben huisgehouden. Een getraind leger hoort verstand te hebben, ze zijn er om hun volk te dienen. Toch heb ik medelijden met sommige ex soldaten, ze deden wat hen opgedragen werd en waren jong en naief. Sommigen zaten aan de drugs voor moed. Zij zullen nooit meer rust vinden, maar de families ook niet. Alleen maar verliezers. Maar welke van deze 2 hoofdpsychopaten zitten al vast? Dat deze 2 nooit meer rust mogen vinden!! Vervloekt zijn ze, beiden!

  @Basmatie
  Over welk zonnetje heb je het? Beide partijen hebben huisgehouden en het leger heeft zelfs jonge mannen gescalpeerd. Welk zonnetje?


  Maak melding

 12. Dit hele verhaal is onzin. Moeten alle politiemensen nu een stuk grond krijgen omdat ze tegen misdadigers en wetsovertreders optreden? Ik misgun die militairen geen hulp, maar de redenering van de regering slaat nergens op.


  Maak melding

 13. Liever te laat dan nooit, al de jaren daarvoor hadden Bouta en Brunsie het te druk met louche zaken om hun eigen belang veilig te stellen, nu dat dik in orde is, wordt op de valreep even aan de oude strijdmakkers van Bouta gedacht, zij krijgen hun perceeltje nog net op tijd, zodat onder hun toezicht daar een graf kan worden gedolven, dan weten ze tenminste waar ze begraven zullen worden, daarvoor werden ze, weet ik waar, weggezet. De strijdmakkers van Brunsie moeten nu maar hopen dat het niet te lang duurt dat Brunsie president wordt.


  Maak melding

 14. @regenboog
  Broeder, gratis woningen..gratis grond..gratis oud vreten..gratis sophie..
  propaganda list en bedrog is wederom in volle glorie hersteld en maakt overuren…..
  verkiezing e doro…


  Maak melding

 15. 1 van de belofte in dat sociaal contract was dat elke Surie recht had op een stuk grond. En waarom nu eerst een registratie van wat/wie? Trouwens het is maar goed ook, wanneer deze zaak onderzocht zal worden kunnen deze beesten(schieten op eigen volk) niet zeggen ze zijn er niet bij geweest. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 16. De voormalige militairen vragen al jaren om een stuk grond. Via belangenverengingen is dit als onderdeel van een pakket eisen voorgelegd. Een belangrijk deel van die eisen is al ingewilligd tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Zo is psychische hulp en andere medische hulp geboden. Ook komen de mannen in aanmerking voor een financiële uitkering. Volgens Amstelveen komen voormalige strijders van het Jungle Commando niet in aanmerking


  Maak melding

 17. Hoe zit het met de weduwen, weeskinderen, die hun mannen en vaders hebben verloren???

  Moeten alleen de moordenaars beloond worden of ook de slachtoffers…

  Ik zeg het altijd en zal het blijven zeggen dat moordenaars en criminelen meer aandacht krijgen in Suriname dan slachtoffers…


  Maak melding

 18. Ben benieuwd wat de makkers van Brunsie zullen krijgen als Brunsie president wordt van Suriname.
  Ik denk, behalve een goud concessie een stuk oerwoud om hout te exploiteren en eventueel marihuana te planten en natuurlijk een stuk grond om te bouwen en tot slot gratis aansluiting van licht en water.
  En wat krijgen de overigen? Neks nada wel beroving moord en verkrachting.
  We zullen zien!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. militairen worden getraind om orders uit te voeren.
  er is geen democratie in het leger en jouw mening word niet gevraagd…..niet eens op prijs gesteld.
  mensen verwijten de toenmalige soldaten dat ze op landgenoten geschoten hebben.
  misschien weten ze niet dat zulke dingen gebeuren in een binnenlandse oorlog.
  de toenmalige bevelhebber word voor de 2e keer beloond met het presidentschap.
  terwijl de echte helden niets hebben gekregen.
  veel fam leden van mij zaten in het leger en vochten met gemengde gevoelens in de binnenlandse oorlog.
  een paar van hun hebben het er tot nu toe heel moeilijk mee.
  hetzelfde volk dat de militairen van toen voor moordenaars uitmaakt, stemt met hart en ziel op de toenmalige bevelhebber van het leger.


  Maak melding

 20. Zijn jullie allemaal collectief aan het dementeren hier?

  ’80/’82 fluiten jullie iedere dag, maar het begin van de tragedie van de binnenlandse oorlog willen jullie schijnbaar vergeten.

  Ik kan me nog heel goed herinneren hoe Brunsie werd onthaald na zijn aankomst in de NL. (er zijn mensen die beweren dat hij eigenlijk asiel wilde aanvragen om in NL te blijven). Hij werd groots door de zgn bevrijdingsraad ontvangen, er werden persconferenties gegeven er wordt rondgereden in auto’s met lijfwachten, van de ene op andere dag was Ronnie door de NLse media benoemd tot de Robinhood van Suriname, er werd groot geld ingezameld en Ronnie moest terug naar Su. om daar oorlog te voeren namens de zgn bevrijdingsraad.

  Zijn jullie lijders aan selectieve dementie geworden?


  Maak melding

 21. Neem een stuk grond, dan mogen alle militairen die bij de burgeroorlog betrokken waren, incl. Bouterse en Brunswijk het hierop uitvechten, de laatste overlevende mag de grond hebben, wel moeten de gevallenen hier ook begraven worden, vergeef me deze fantasie, maar ik wordt zo nu en dan knap melig van de maffe ideeen die uit de koker komen van de warhoofden die moeten bepalen wat goed is voor Suriname en haar bevolking


  Maak melding

 22. En als deze ex militairen een stuk grond krijgen, wat dan? is er dan ook de voorwaarde gesteld aan deze grondbeschikking dat het gecultiveerd moet worden op straffe van intrekking? Waarom worden deze mensen niet omgeschoold of dat er wordt bemiddeld door de overheid voor het vinden van een baan.


  Maak melding

 23. Grond voor veteranen binnenlandse oorlog of (misdaden)?

  Er is toch een Militair-project in het distr. Commewijne?
  Ze kunnen dat gewoon gaan OCCUPEREN.
  Memre-Bookoe-Kazerne kunnen ze eventueel ook OCCUPEREN.

  Maar waarom expliciet weer (grond) voor deze gasten?
  En dan gaan deze (gasten) de (gratis) verkregen (gronden) straks verkopen en belanden ze zelf uit eindelijk in Huize Asiana terecht.

  Straks krijgen die 125 VI uit Santo BOMA van minister BELLY ook gratis grond.


  Maak melding

 24. Off-topic.
  LEIDING (DNA Assemblee) IN HANDEN VAN BRUNSWIJK.

  17/03/2014 (Bron-dwtonline.com) Eric Mahabier

  Ronnie Brunswijk zwaait deze week de scepter in het parlement. Foto: dWT Archief

  Parlementariër Ronnie Brunswijk van A-Combinatie (Abop) mag zich deze week de ‘sterkste’ man van De Nationale Assemblee (DNA) noemen.
  De leiding van het parlement ligt op dit moment in zijn handen.

  DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is met een parlementaire delegatie in Genève, Zwitserland, voor de bijwoning van de top van de Inter Parlementaire Unie (IPU). Vice-voorzitter Ruth Wijdenbosch is in Nederland.

  Wijdenbosch is door het parlement afgevaardigd om een inleiding te houden over de inspiratie van Dr. Sophie Redmond.

  Brunswijk is de eerste vervanger van de vicevoorzitter en met de uitlandigheid van Wijdenbosch en Simons geeft hij leiding aan het parlement.

  “Meneer Brunswijk heeft de leiding en de verantwoordelijkheid. Maar als ik hem zou moeten zeggen hoe zijn werk te doen, dan zou ik eerst met de voorzitter zaken afstemmen alvorens besluiten te nemen”, reageert Wijdenbosch op vragen van de Ware Tijd.

  De vicevoorzitter zegt dat Brunswijk ook vergaderingen kan uitschrijven. “Maar”, benadrukt ze wederom, Brunswijk zou toch eerst de voorzitter moeten raadplegen indien hij een vergadering bijeen wil roepen.

  Simons keert later deze week terug naar Suriname en Wijdenbosch volgende week.

  Maar nu eist meneer LONNIE BRUNSIE als VOORZITTER van het parlement, dat DADA onmiddellijk in het DNA dient te verschijnen.
  Want LONNIE BRUNSIE gaat persoonlijk als voorzitter van het DNA zonder (QUORUM) alle grondbeschikkingen van de zogenaamde VETERANEN intrekken.
  En hij wenst niet tegen gesproken te worden door DADA.

  Ook SCHIJNDOOD SOMO is thans gewaarschuwd door LONNIE B.
  Want in het parlement onder leiding van voorzitter LONNIE B. wordt in geen enkele vijver gevist.
  Kijk maar naar de (foto) v/h artikel bij (dwtonline.com)
  Dan kan je SCHIJDOOD SOMO zijn gezicht zien.


  Maak melding

 25. Niemand hier die onze Ronnie B. een warm hart toedraagt. Als ik de reacties lees, krijgen de meesten kotsneigingen.

  Het leger is niet democratisch, maar ga heen en schiet kinderen, zwangere vrouwen en oude mensen neer? En dat doen ze gewoon? Wat had Desi gedaan, het leger eigenhandig een pakslaag gegeven? Twee van mijn ooms zaten in het leger en zijn lopend!! (een week lang) naar Paramaribo gekomen. Ze zaten in het binnenland, op dat moment buiten dienst, maar het was bekend dat ze militairen waren. Een van mijn neven leeft, omdat hij de Amerikaanse Am. in is gevlucht. Zoals ik al zei, vervloekt zijn die 2 psychopaten!


  Maak melding

 26. Dat zijn toch die zelfde veteranen due al jaren bedelen om een uitkering en weigeren een baan te aanvaarden of scholing te volgen.

  En deze lapzwansen worden nu beloond met een stuk grond??????


  Maak melding

 27. Dinsdag 18 maart 2014 om 17:10 uur, door hans

  Neem een stuk grond, dan mogen alle militairen die bij de burgeroorlog betrokken waren, incl. Bouterse en Brunswijk het hierop uitvechten, de laatste overlevende mag de grond hebben, wel moeten de gevallenen hier ook begraven worden, vergeef me deze fantasie, maar ik wordt zo nu en dan knap melig van de maffe ideeen die uit de koker komen van de warhoofden die moeten bepalen wat goed is voor Suriname en haar bevolking
  ===============================================
  hans,en jij moet helemaal niet bemoeien,het gaat jou niks aan,jij stront vreter.
  En jij wil wel bepalen wat goed voor suriname en bevolking is,”terwijl jij er niet geboren ben of enige waarde aan verbintenis in het land hebt,jij ka kerlak gaat in jou stink hol en bemoei jou er niet mee.


  Maak melding

 28. Verkiezingsstunt van Baas.

  Overigens hebben de meeste militairen toen al grote lappen grond van Bewind gekregen. Wat hebben ze daar mee gedaan?
  En zit er staks als ze de papieren krijgen gelijk een brief bij dat DDB en co de grond voor xx willen overnemen????


  Maak melding

 29. Militairen worden ingezet ter diensten van hun land, en daarmee voor de nationale samenleving (de gehele bevolking) en internationale gemeenschap.

  Militairen worden ingezet conform de beginselen van een juridisch, legaal en democratisch besluit, met een maatschappelijke belang en een mogelijke draagvlak van het volk.

  Als militairen illegaal en ondemocratisch oorlog voeren en worden ingezet tegen de bevolking. Hebben ze geen recht op de status veteraan en de daarbij horende zorg en materiele hulp.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.