zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijAnne Marie Hunsel ontvangt Datra Sophie Redmond onderscheiding 2014

Anne Marie Hunsel ontvangt Datra Sophie Redmond onderscheiding 2014

-

Does Travel - naar Suriname

De zangeres Annemarie Hunsel – bekend van het Surinaamse levenslied en tegenwoordig Jazz dia – ontving zondag j.l. de Goudenvioolspeld. Deze Datra Sophie Redmond onderscheiding kreeg zij vanwege haar indrukwekkende bijdrage aan de Surinaamse muziek, de Surinaamse cultuur en haar maatschappelijke betrokkenheid.

De dr. Sophie Redmond lezing, geïnspireerd op het leven van de eerste afro Surinaamse huisarts, is een initiatief van de stichting Between the Lines, in samenwerking met de Vereniging Ons Suriname. De lezing vormt onderdeel van de viering van de internationale vrouwendag en heeft tot doel vrouwen de inspireren, te motiveren en met elkaar in gesprek te blijven.

Dr. Sophie Redmond leefde in de eerste helft van de vorige eeuw en heeft in die verstikkende koloniale periode in Suriname ondanks de sociale druk, vele taboes heeft doorbroken. Ze was een van de eerste zwarte vrouwelijke artsen in Suriname en heeft zich enorm bemoeit met de maatschappelijke onderklasse door hun medisch en privé te adviseren en informeren. Dit deed zij door middel van haar radioprogramma ‘Datra mi wan aksi yu wan sani’, gezondheidsrubriek en theater voorstellingen, waarin zij op laagdrempelige manier deed aan informatie overdracht.

De hoofdspreker op de dr. Sophie Redmondlezing was mevr. Ruth Wijdenbosch, vice- voorzitter van het parlement van Suriname. Ze hield een vurig pleidooi voor meer vrouwen in bepalende maatschappelijke en bestuurlijke functies en in de (Surinaamse) politiek. Zij stelde voor om een quotum aan te leggen om ervoor te zorgen dat meer vrouwen op de kieslijsten komen te staan van de politieke partijen in Suriname.
Goudenvioolspeld werd voor de tweede keer uitgereikt. In 2013 viel die ten deel aan Thea Doelwijt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES