Minister dreigt met intrekken domeinland

41

PARAMARIBO, 10 mrt – Grond die anders wordt gebruikt dan waarvoor die was aangeraagd, zal worden teruggenomen. Dit zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Gebleken is dat grond die voor landbouw was bestemd, nu als bouwgrond wordt ingedeeld.

Dit gebeurt onder het mom dat het beleid wordt ondersteund. Ondernemers dus die helpen het tekort aan woningen terug te brengen. RGB gelooft er niets van. Het lijkt meer een slimme manier om te ontkomen aan wettelijke voorwaarden. Die staan in de documenten die de overheid afgeeft voor het gebruiken van een bepaald stuk land. “Ik ga niet meer dulden dat zonder toestemming verkavelingsprojecten worden opgezet”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd.

Bij inspecties blijken enorme lappen grond jarenlang onbenut te blijven. Het gaat soms om tientallen hectaren domeinland dat nooit is ingezet voor landbouw of veeteelt. Het komt vaker voor dat de grond dan uiteindelijk wordt opgedeeld en verkocht. Daar zal dus paal en perk aan worden gesteld. “Als na onderzoek blijkt dat mensen de gronden eerst hebben verkaveld en achteraf het verzoek van bestemmingswijziging hebben ingediend, gaan we de grond intrekken”, aldus Relyveld.

41 REACTIES

 1. de papieren tijger probeert zijn tandjes te laten zien…
  Het rommelt al zeer geruime tijd en de papieren tijger wilt nu het volk laten horen wat ze willen horen..
  verkiezing is in aantocht..


  Maak melding

 2. He Minister ,wordt wakker, je slaap al de hele tijd, want dit is geen nieuws, gebeurt al jaren.
  Dus nu niet praten maar handelen. Het is tijd om de domein gronden in te trekken van de mensen die zulke grote hectare gronden hebben en doen alsof ze het zullen meenemen in hun graf. We zijn met een half miljoen mensen in zo´n groot Suriname, 5 maal groter dan Nederland hebben ze ons op school geleerd en geen van ons heeft een stukje grond om een eigen huis te bouwen. Terwijl in klein Nederland 17 miljoen mensen wonen en niemand woont op straat heb ik begrepen.

  Dus a.u.b. nu handelen meneer de minister, niet meer praten, jullie praten te veel……………….


  Maak melding

 3. Niet alleen blabla, maar gewoon doen, en harde straffen instellen voor de mensen die de regels overtreden.
  Of is dit weer een verkiezing praatje.


  Maak melding

 4. Het is bij de WET geregeld dat Grondhuur en Erfpacht bedoeld is voor mensen die landbouw en veeteelt moeten uitoefenen.
  In de praktijk hebben politieke figuren en vrienden honderden HA toegeëigend/ verkaveld en miljoenen verdiend.Omdat er geen controle is bij de belastingen hebben ze ook geen belastingen betaald. Het zou eindelijk oprecht zijn dat de behoeftigen een stuk grond krijgen. Van alle groot grond bezitters die [grond/erfpacht] hebben moeten ingetrokken worden.


  Maak melding

 5. Relyveld ga je ook die lappen grond van je partijgenoten terug halen? zal vast wel niet het geval zijn, anders heb je ook je langste tijd gehad.


  Maak melding

 6. Niet alleen de verkavelaar aanpakken, maar ook degene die de vergunningen hebben afgegeven om huurgrond te mogen verkavelen…

  Huurgrond moet bedoelt zijn om landbouw en veeteelt erop te mogen doen en om onvermogenden aan een stukje grond of woning te helpen…

  Tegenwoordig is bijna elk stukje van Su al bezet door speculanten. De mensen die echt iets willen gaan doen, vallen buiten de boot. Leuk voor de economie van Su…


  Maak melding

 7. Pure BS, hoe lang gebeurt dit al niet? Ga Paramaribo wijk voor wijk af en huiver. Als je de chaos bekijkt vraag je je af of het land uberhaupt wel aan ruimtelijke ordening doet. Bedrijven die werken met vervuilende stoffen in wijken en ga zo maar door. Wegen waar voetgangers, fietsers en brommers van hun sokken worden gereden. Dreigen? wat een grap. Hij heeft het nieuws gehaald, dat is zeker.


  Maak melding

 8. Het gelijk van Somo “pitjilman”: geef de boef zoveel grond als die maar wil tegen een financiële prestatie uiteraard.
  Nu de beurt aan NDP : dok wat centjes en je grond mag je behouden.

  Dat zijn slimme financieel deskundigen. En dan de bewering dat PL/NDP/MC niet in staat zijn het land naar hogere economische welvaart standaarden te tillen.


  Maak melding

 9. Ik wil minister Relyveld een goed bedoeld advies meegeven.
  Begin eerst eens een onderzoek in te stellen bij je vriendjes in de politiek en de mond zal je openvallen.
  Eerlijk gezegd, denk ik niet, dat minister Relyveld dit doet, want dat betekent het einde van zijn politieke loopbaan.


  Maak melding

 10. ROY,
  Dit is muziek voor die paarse schapen, praat ze naar de mond dan mag je over ze heen lopen. bouterse ziet kans om zijn vrienden honderd duizenden hectare grond te geven en heel Suriname is stil.


  Maak melding

 11. Ze moeten het doen.
  Want makkelijk grote lappen grond stelen en dan verkopen voor Euro.
  Ik hoop dat jullie die van Yogi ook allemaal terug nemen.
  Van somohardjo en kids erbij


  Maak melding

 12. Hahahaaaa wat een stelletje……… zeg weer niet goed wel ik vind het goed de genen die zo gillen hebben niet gevraagd waarom de vorige regering dat niet heeft gedaan en nu maar weer negatief en ik weet best wel waarom want wie zijn het die de meeste gronden hebben genomen en gekregen als gaat om landbouw en veeteelt en nu de meeste verkavelaars kom laten wij mekaar geen mietje noemen veel mensen krijgen nu een beschikking maar toen kon het niet meer partijleden kregen grote lappen grond voor zogenaamd wat hebben jullie dan daarop te zeggen en de minister heeft niet gezegd van die of wat maar van iedereen ongeacht en weer zegt men dat het alleen om wie of wat zal zijn echt weer de achterste van de koe NEX NO BOENG.


  Maak melding

 13. Nou wordt er fraude en corruptie aangepakt, maar dan toch blijft men zoeken naar dingen die er hoogst waarschijnlijk niet zijn en de achterdochtigheid is bij jullie sterk aanwezig.

  Jullie begrijpen dat dit gedrag voor bepaalde mensen een teken van lichte schizofrenie is ?

  Althans zo denkt de witte blanke man.


  Maak melding

 14. tegen de tijd dat dit moet worden uitgevoerd is iedereen weer zo moe…..

  zo moe van het plannen verzinnen en bedenken….. ik ga lekker terug mijn hangmat in, hoor!


  Maak melding

 15. =Minister Steven Relyveld, ik hoef jou GEEN bewijsstukken te geven, maar vraag maar aan jou baas wat hij zelfs met al die hectare grond heeft gedaan.

  =Ook vragen aan jou baas aan wie hij hectare grond heeft gegeven tijden de jaren dat hij aan de macht was.

  -Ik zal op deze forum geen namen noemen, maar het is wel smerig wat er toen gebeurd is. Dan praat ik ook over de verpleegsters, brandweerlieden, politie etc.

  =Het grondprobleem kunnen velen niet aanpakken, omdat zij zelfs weten wat er toen gebeurd is.


  Maak melding

 16. Als na onderzoek blijkt dat mensen de gronden eerst hebben verkaveld en achteraf het verzoek van bestemmingswijziging hebben ingediend, gaan we de grond intrekken”, aldus Relyveld.

  Dusss, ga ik met een volle portemonnaie naar betreffende instantie en/ of ambtenaar. Ik doe wat US dollars in een envelopje en mijn aanvraag voor bestemmingswijziging wordt ge-antidateerd!
  Neks aan de hand toch? Iedereen blij! Vooral ik!!
  Ik ga dierekk, dierekk!


  Maak melding

 17. Geen grond kopen van die lui die 0 euro voor betaalt hebben. Als dit gebeurd zal ik in de politiek geloven.
  Begin bij de heren aan de top.Die schurk Somo!!


  Maak melding

 18. Ik zou het een mooie maatregel vinden.maar helaas zijn degenen met grote lappen grond van duizenden ha,mensen van deze regering,waaronder de pres.Dus ik ben bang dat meneer relyveld zijn einde inzicht is of hij laat zijn coalitie genoten met rust.


  Maak melding

 19. Juist …een goede zaak El Ministro Relyveldo van grondzaken.Ik zou het heel dapper van deze Ministro vinden, die grondpikker Pae Somo te pakken. Zulke boeven moeten niet in de regeringsstoel als fractieleider functioneren met z,n aanhang.Hij hoort in de nor thuis hoor Suri people.Basta con este Ladron!!!


  Maak melding

 20. Maandag 10 maart 2014 om 17:22 uur, @Ira,

  Suriname moet iedere (oorspronkelijke) inwoner een stuk grondgeven, net zoals dat Rusland in de tijd van Jeltsin gedaan heeft door de staats huizen te geven aan de russische bevolking.

  Mensen hebben dan iets om voor te leven en je krijgt tegelijk ook groei in je koopkracht.


  Maak melding

 21. Sandew Hira is niet bang: volgens zijn ingezonden stuk. melvin Linscheer wil oplossing decembermoorden en Moiwana. krijgsraad heeft een getuige bij.


  Maak melding

 22. Begin met Alcoa;

  PARAMARIBO, 10 mrt – Alcoa trekt zich terug uit de joint venture met Newmont. De aandelen van de aluminiumgigant zijn verkocht aan Newmont. Dit meldt de Times of Suriname. Newmont is nu voor vijf en zeventig procent aandeelhouder in de Surinaamse goudwinningoperaties van Surgold


  Maak melding

 23. raraaa deze is eindelijk op de schoen .die slimme tucjes van die hindoestaanse families zijn afgelopen . ai minister dat je nupas hiermee komt . er is werk voor jou en je team aan de winkel . die hebben die hindoestaanse broeders van ons in suriname jaren uitgespoken . dit is hebzucht van geld toch ? en op de rug van het surinaamse volk bloed geld maken . eeuwig hadden jullie hindoestanen groote grong ineens toch ?wel nieuwe tijdperk is aangebroken in suriname . we gaan de wetten van het land naleven . er bestaan wetten als jullie dat niet wisten broeder . je komt niet ineens vanuit boytie ergens proberen een paar koeien in een weiland te plaatsen na aanvraag . en na een jaar of twee denk je zo hier is nu van mij en rahdjinder en die andere elf kinder dus kunnen we beginnen met bouwen .nee nu gaan we beginnen terug te vorderen . er zijn wetten bhai


  Maak melding

 24. Prachtig verhaal van deze minister,maar ik hoop dat hij beseft dat een enkeling een drenkeling is.Hij zal met een grote bocht om sommige domeingronden heen moeten,want anders ligt hij terstond eruit.Minister ik zal zeggen je hebt het leuk geprobeerd!


  Maak melding

 25. Vraag mij af of hij al de lappen grond die Jim hok aan al zijn partij genoten heeft gegeven om mee te speculeren in de goud winning ook zullen worden afgepakt. Inclusief het terrein van bruinzeel die aan een onderminster was gegeven ook wordt afgepakt. God, hoe lang nog?


  Maak melding

 26. Maandag 10 maart 2014 om 18:17 uur, @Surinam Patriot,

  Op school wordt ons geleerd dat onze voorouders uit Afrika vandaan kwamen.

  Onze zelfde voorouders hebben een deel van hun cultuur voor ons in Suriname achter gelaten.

  Er wordt ons ook geleerd dat het een feit is dat de eerste mens uit Afrika vandaan kwam en dat wij allemaal afstammen van Afrikanen.

  Ik ga ervan uit dat je ook op school hebt opgelet, zoniet, dan weet je het nu.


  Maak melding

 27. Beste Relyveld.

  What about het tigri-gebied land dat jullie aan Guyana hebben geschonken om delfstoffen te ontginnen begin eerst dat terug te eisen.

  En dan ga je bij je partijgenoten land opeisen.


  Maak melding

 28. Niet dreigen maar DOEN!
  Het volk heeft ook grote vraagtekens bij de 600000ha die toegekend is aan NDP bandiet Gopi.
  Minister Relyveld er is geen sprake van ruimtelijke ordening, alles wordt lukraak uitgegeven, het aantal beschikking getekend is voor jouw de maatstaf.


  Maak melding

 29. Su is geen derde wereld land. Alles is er peperduur.Jongelui zijn niet in staat een perceel te kopen en een huis te bouwen. 3-4 generaties hokken in 1 huis. LEVE Bouta en zn REVO. er komen huizen. OF NIET.


  Maak melding

 30. Dinsdag 11 maart 2014 om 09:53 uur, @De ware tijd,

  Niet enkelt partijgenoten, maar iedere dief die grond gestolen hebben van de staat Suriname.


  Maak melding

 31. Als ik het goed begrepen heb, dan beloont de regering diefstal van grond door het door een groep marrons illegaal bezette land voor ze te kopen.

  Overigens: waarom hebben de marrons nooit aanvragen gedaan voor land om landbouw te bedrijven? Ook zij zouden dan land hebben gekregen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.