dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijCaribische landen eisen vergoeding slavernij

Caribische landen eisen vergoeding slavernij

-

Does Travel - naar Suriname

“Europa gaat het gesprek aan, maar met geld om de slavernij te vergoeden zal het niet over de brug komen.” Dat zegt historicus Gert Oostindie tegen de NOS naar aanleiding van een verzoek uit de Cariben om compensatie voor schade die door de slavernij is aangericht.

Vijftien Caribische staatshoofden, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), willen van hun ex-kolonisators compensatie voor de schade die ze hebben aangericht tijdens de periode van slavernij. Ook Nederland willen ze aansprakelijk stellen, vanwege het slavernijverleden in Suriname. De Caricom is vandaag bijeen in Saint Vincent en de Grenadines om te praten over een plan met tien eisen.

Volgens Oostindie zit een drietal mensen achter dit initiatief, onder wie de Surinamer Armand Zunder. Die heeft enige jaren geleden een boek geschreven, waarin hij stelt dat Nederland Suriname minimaal 50 miljard euro schuldig is. Lees verder op NOS.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

145 REACTIES
 1. Ze moeten niet alleen met Europa in gesprek, maar ook met Afrika, de koningshuizen van Europa, de afstammelingen van de adel, kerken, geestelijken, bepaalde banken, bepaalde , rederijen, Joden afkomstig uit Europa, de Paus in Vaticaanstad, enz. enz. wellicht Israël.

  “Nee heb je, ja krijgen!”, is voor mij de vraag.


  Maak melding
 2. Opvallend dat dit bericht komt na het uitkomen van het rapport van mevr. Shepherd, u weet wel, die anti-zwartepiet-activiste. Allemaal herhaling van zetten zonder wezenlijk resultaat! Het is overigens op zijn minst vreemd dat de Verenigde Staten niet voorkomen op de lijst van koloniale heersers. De Europese landen Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk Spanje en Portugal o.a. wel. Het Afrikaanse continent blijft al helemaal zonder zonde, maar we weten wel beter. Hoe denkt u over het feit dat voor de onafhankelijkheid van Suriname en daarna tot zeker de jaren tot 1985 zich tienduizenden Surinamers zich in de schoot hebben geworpen van hun voormalige kolonisator? De overige Europese landen worden dagelijks overspoeld door honderden Afrikanen. Het zo gezegende continent blijkt helemaal niet zo gezegend te zijn dus. De realiteit gebiedt mij te zeggen dat veel zaken rond de afschaffing van de slavernij niet goed zijn gegaan. Maar de toekomst is belangrijker.


  Maak melding
 3. Wil Gert Oostindie ook vertellen waarom de Europeanen het de gewoonste zaak van de wereld vonden dat Haiti tot voor kort nog de Europeanen moest vergoeden voor het leed hen aangedaan en het verlies van hun kolonie, nadat de Haïtianen hen eruit getrapt hadden?

  Natuurlijk willen de Europeanen niet betalen, maar dat wil niet zeggen dat de Caraibische landen het niet moeten proberen of niet mogen eisen, nee hebben ze al, ja kunnen ze morgen misschien wel krijgen, wie had 60 jaar geleden kunnen voorspellen dat de V.S. in de 21ste eeuw een zwarte president zou hebben, wie had 30 jaar geleden durven denken dat het apartheidssysteem in Zuid Afrika afgeschaft zou worden?


  Maak melding
 4. Sortoe vergoeding!!??
  Onbeschaamde nazaten!!Zij willen geld zien die moet voortvloeien uit het leed van hun voorouders!!
  De nazaten zijn net als parasieten . ZELFS na hun dood moeten de voorouders vanuit hun graf voor ze zorgen!!
  LAAT DE ZIELEN VAN DE VOOR OUDEREN MET RUST!!!


  Maak melding
 5. Maandag 10 maart 2014 om 23:06 uur, @blaka bakra,

  Wat dacht je van dat de Nederlanders Suriname nog verder terug de tijd in hadden getrapt, door het land meer dan 30 jaar financieel af te snijden van de wereldhandel ? (Je kunt het vergelijken met hoe de russen De Tjetjenen plat bombardeerden).

  De Surinaamse middenklasse moest nood gedwongen het land verlaten, want de situatie was dankzij de Nederlandse economische boycot niet te verdragen.

  Ik herinner je aan de lange rijen om brood of voedsel te kunnen kopen en dat Surinaamse gezinnen vanuit Nederland iedere maand voedseldozen naar familie in Suriname moesten zenden, met andere woorden families in Nederland werden dubbel belast door de Nederlandse economische boycot.

  RARA WELK GROEPJE SURINAMERS ZIJN MEDE VERANTWOORDELIJK VOOR DE ELLENDE in Suriname en de uitstroom van de Surinaamse middenklasse uit Suriname ?

  Het zelfde (economische boycot) vondt wederom plaats bij het aantreden van de nieuwe regering.

  HERE WE GO AGAIN !!


  Maak melding
 6. Die Joden hebben hun vergoeding ontvangen.

  Ze (Nederland) willen graag voor Sinterklaas spelen, dus laat ze maar lekker gaan schuiven.


  Maak melding
 7. al deze staten hebben tientallen jaren financieel wanbeleid gevoerd. Alle staatshoofden/dictators hebben de kas leeggeroofd en nu proberen ze op deze manier het miljardentekort weer aan te vullen.
  Deze culturen leren het klagen en vragen nooit af.


  Maak melding
 8. RAY, onbeschaamde nazaten oke dus jij bent geen SURIE wat geeft jou dan het recht steeds over SU te zeuren over de nazaten van december praat jij ook al zoveel laat hun zielen rusten of wil men schade vergoeding dat zouden wij ook kunnen zeggen mar nee recht moet zegevieren en bij mij gaat het niet eens om geld want bij mij komt het niet maar een excuus zou wel op zn plaats zijn of niet waarom word ISRAEL wel zoveelmaal EXCUUS gezegd en tot nu toe door vele landen betaald voor leed en zogenaamd beloofde land terwijl er plekken daar zijn waar geen enkel ander volk of geloof mag gaan en de PALESTEINEN onder drukken waar praten wij over RUSLAND en soevereiniteit van KRIM wat gebeurt met die van de PALESTEINEN en de andere landen waar AMERIKA binnen valt met soms ongegronde reden en ga zomaar door ik kan heel wat opnoemen maar dan zijn wij over 1j nog niet klaar wie bepaalt.


  Maak melding
 9. Telt ook dat wij een prachtig vruchtbaar i.p. Rampenvrij land, als je bouterse en zijn domme aanhang niet bijtelt, ervoor in de plaats hebben gekregen dat wij nu verkwanselen aan de chinezen? Wanneer wij dit definitief kwijt zijn aan chinezen dan zullen wij ons toch een bedtje stom achter de oren krabben. Is het niet beter om onze blessings te tellen en identificeren waar de dreiging vandaan komt en hoe die eruit ziet?
  En ons realiseren dat onze dreiging veel te maken heeft met onze eigen persoonlijke hebzucht?


  Maak melding
 10. 14 miljoen voor voormalige europese kolonies,”nu zeggen die voormalige kolonies,”wij willen ons voorgestelde bedracht.
  en wat zegt eu,.wij willen wel praten maar geen geld geven,/en die 14 miljoen dan,.
  als de eu toegeeft wat hun koloniale daden aan schade aangricht hebben,wat weerhoud hen om die schade financieel te compenseren.
  als eu niet wil betalen,dan moeten zij niet met de cariben bemoeien,laten zij hum handen van die gebieden terug trekken en het zo laten hoe het is.
  het is trouwens door hun dat de zuid amerikaanse landen negatief omschreven word.


  Maak melding
 11. @Ray,

  Ook de Hindoestanen zouden schadeclaims moeten indienen wegens mishandeling, uitbuiting, misleiding en het niet naleven van contracten door de Nederlandse plantagehouders.
  Het geld dat je heel misschien krijgt is meegenomen, maar belangrijker is dat het in de geschiedenis officieel wordt vastgelegd door een uitspraak van een rechtbank dat er ooit een zaak is geweest tegen slavenhandel, slavenhouderij of misdadig contractarbeid.

  De blanke kolonisten hebben zelfs hun eigen mensen niet gespaard en veroordeeld om als misdadigers te gaan werken in strafkampen in Australie en de VS. Deze mensen (de nazaten dan) zouden ook een rechtszaak moeten beginnen, om erkenning te krijgen dat hun voorouders leed en onrecht is aangedaan door bv de British Vampire of door de Nederlandse Staat.


  Maak melding
 12. @Ray.. Ik denk dat jij meer problemen met jezelf hebt. Als je niet bereid bent om verder te kijken en verder te denken hou je dan buiten deze soort discussies. Er zal een tijd komen dat ook mensen als jij ter verantwoording worden geroepen,voor dit soort schandelijke uitspraken die je maakt.

  Alle imperialisten en kolonisators moeten ons vergoeden.. Niks nee heb je ja kan je krijgen. Je hebt nee omdat mensen zoals Ray vroeger de scepter zwaaide.. Nu veranderd de tijd,de Caribische mensen zijn bewuster geworden,en ook Suriname begint zijn militanten te krijgen.. We moeten wel beseffen. De vergoeden moet alleen gelden voor de etnische groep die daadwerkelijk geleden heeft onder het juk van de slavernij. Het is mooi dat er geschreven word Suriname,maar in dit geval gaat t om de Surinaamse Afrikaan. En Ray,dit heb ik ook gezegd tegen de zogenaamde zwarte pieten demonstranten.. Begeef je niet op gebieden waar je niet voor gemaakt bent… Problemen zullen op jullie pad komen..


  Maak melding
 13. IPV de voorouderen dankbaar zijn dat zij in Suriname waren beland en de nazaten een beter leven zullen leiden azen de nazaten juist op geld dat niet hun maar HUN VOOROUDEREN zou moeten tegemoet komen!!!
  Sjeesjes wat de nazaten toch niet allemaal om geld kunnen doen,zelfs de zielen van hun voorouderen slepen ze erbij!!
  Shame,shame,shame,


  Maak melding
 14. Wat een opportunisme, wat voorspelbaar en wat een gezeik. Ga werken voor je geld en houd op met graaien. Er komt geen enkele vergoeding. Er is een andere kant aan het verhaal die veel mensen niet willen horen, nl. Onze eigen Afrikaanse “broeders” hebben onze voorouders doorverkocht. De westerling die gewoon een betere handelaar was/is heeft hier het meest aan overgehouden,dus niet achteraf gaan miepen. De afrikaan kreeg eenmalig geld (lees kralen) en was blij, de westerling kon generaties verdienen aan de slaven, hun kinderen en kinds kinderen. Het toen fysiek meest sterke continent is leeggeroofd door Arabieren en Europeanen met behulp van de Afrikaan zelf en is tot op de dag van vandaag niet herstelt. Men wist niet hoe men die kracht moest omzetten in welvaart en was druk bezig met het uitvechten van stammenoorlogen (tot op de dag van vandaag). Geen beter continent om te gaan stoken en slaven te halen.Please


  Maak melding
 15. @Chander

  Ik ben mijn voorouders heel dankbaar dat zij de oversteek naar Suriname gemaakt hebben en dat ik als surinamer geboren bent !Deze offer is meer waard geweest dan een paar miljoenen aan euro’s!Als er schade vergoeding uitgekeerd mag worden zou ik juist wensen dat die claim toegekend wordt aan mijn voorvaderen want het zij zij geweest die alles hebben moeten doorstaan en niet ik!


  Maak melding
 16. @Far Broederschap
  Dan neem ik aan dat slavernij volgens jou, op den duur, dus geen SLECHT iets is geweest!Je verdiend wat eraan en is slavernij plotseling niet meer iets slechts?
  Denk jij dat jij je gehele leven lang van het geld kan leven?!
  B innen een paar dagen is het geld al op aan eten en
  drinken. Wat ga je dan doen ,weer om een uitkering bedelen?!
  Andere groepen hebben gewerkt en hard ook en ze vragen niet om een vergoeding.Leer wat van deze mensen ,okay!


  Maak melding
 17. Dinsdag 11 maart 2014 om 10:45 uur, door Ray

  IPV de voorouderen dankbaar zijn dat zij in Suriname waren beland en de nazaten een beter leven zullen leiden azen de nazaten juist op geld dat niet hun maar HUN VOOROUDEREN zou moeten tegemoet komen!!!
  Sjeesjes wat de nazaten toch niet allemaal om geld kunnen doen,zelfs de zielen van hun voorouderen slepen ze erbij!!
  Shame,shame,shame,
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  RAY,jij bent gek aan het worden.
  dus jij keur het goed dat mijn voorouders tot slaven arbeid gedwongen werden,verkracht,vermoord en ook opgehangen werden.
  waarom word er niet gezegd dat een heleboel van mijn voorouders door hun soort genoten die al eeuwen in zuid suriname gevestig waren,werden bevrijd.

  Ray,jij bent in nederland geboren,vandaar dat jij een hoge dunk van jou zelf hebt,”straks gaat jij verantwoording moeten afleggen,”dan moet jij niet zeggen dat jij het niet wist.


  Maak melding
 18. @Kwame

  Mijn voorouders hebben nazaten geproduceerd die in staat zijn voor zich zelf te zorgen middels werken!
  Ze zitten heus niet te wachten op een vergoeding waarop niet zij maar hun grootouders recht op hebben gemaakt!
  Ps hoelang kan je van het uitgekeerde geld dan leven?!Denk jij dat je dan voor de rest van je leven niet meer hoeft te werken,niet dat je nu wel werkt ,wie weet,maar,,..
  Ik hoop dat het bgeld uitgekeerd wordt in PROJEKTEN en niet in Cash. Hopenlijk investeert men in projekten waar niet alleen jij maar de rest ook aan het werk gezet kan worden.Dan kan ik zeggen dat de offers van jullie voorvaderen jullie ,de nazaten,ten goede is gekomen!


  Maak melding
 19. Dinsdag 11 maart 2014 om 07:08 uur, door Tedje

  Leuk plaatje.
  Wie staat er rechts met een geweer?
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  een bastard slaaf die er voor gekozen heeft om de wegen van zijn barbaarse vader te volgen en ook die handelingen aan te wenden,en als zij niet meer nodig waren werden zij door hun eigen meester basja vermoord.vraag maar aan de barbaarse moordenaars arab en barbaarse euro moordenaars


  Maak melding
 20. Klinkt belachelijk simplistisch. Ik stel vast dat China nu greep krijgt op Suriname. Stel uzelf de vraag waarom China dit doet. Suriname zou beter kijken naar haar buurland dat behoord tot de EU ipv steeds gemakzuchtig geld te vragen/eisen. SU zou verstandiger moeten zijn door de hand te reiken naar België & Nederland…


  Maak melding
 21. @Tedje,

  goed gezien…. die man op het plaatje met geweer,dat waren de grootste boos doeners/verraders zelf …..hun eigen broeders…alleen deze waren van een andere stam.


  Maak melding
 22. Jou idealen zijn groot geworden door brutaliteit,en rooferijen. Je ziet iets optreden wat ons nog steeds onderdrukt en nog steeds te maken heeft met white supremicy.
  De blackamang heef in iedere maatschappij al een achtergrondspositie waardoor het lijkt dat ze niet in staat zijn zichzelf op te bouwen. Met meer kennis over de voorvaderen zullen we erachter komen dat we een volk zijn met high potential. Met reparatie voor de natie kunnen we doen aan het opbouwen van onszelf en veranderen van ons levenswijze. Het enige wat in ons voordeel is,is een Pan-Afrikanistische stroming. Ray mijn broeder,nogmaals. Die koloniale handelingen van jou hier op deze pagina,zijn niet opbouwend voor het doel wij willen bereiken. Je zou deze vergoeding juist moeten toejuichen,en een steen eraan bijdragen dat het op de juiste manier uitgegeven word. Dat is namelijk het grootste probleem. The voice of the people is the voice of Almighty


  Maak melding
 23. @Boegroe

  Voor de nazaten van de DEcember moorden vragen wij niet om Smarte geld maar om GERECHTIGHEID!!En bovendien loopt hun moordenaar rond in ons midden met Amnestie nog erbij!
  Zo wie wil je dan straffen voor het slavernij verleden?De nazaten van degenen die aan slavernij deden?!
  Degenen die gestraft moesten worden zijn er niet meer! Ook degenen die recht maakten op Smartegeld zijn er niuet meer!Zal een paar duizenden aan Euro’s jou het slaven verleden doen vergeten?Is geld zoveel waard voor jou!?
  Geen enkel cash moet uitgekeerd worden aan de slaven nazaten !Hopenlijk komen er projecten tot stan d en kunnen jullie gaan werken!Jij bent toch niet als slaaf geboren?!GA WERKEN,GO WROKO!!Zelfs eeuwen na hun dood blijven jullie de zielen van je voorouderen te misbruiken en te blackmailen en waarom? Voor een beetje geld?
  Schande!!


  Maak melding
 24. Bovendien vind ik dat elke Caraibische Afrikaan recht heeft op een gratis ticket en gratis stuk grond om terug te keren naar Afrika. Met de daarbij behorende premie. Er moet een miljarden claim komen tegen de stammen in Afrika en Europeanen die samengewerkt hebben om de gevangen slaven naar Amerika te exporteren.


  Maak melding
 25. @kwame: de geest van de omgebrachte slaven schamen zich, omdat aan de ene kant zij verkocht zijn door hun stamgenoten, en aan de andere kant hun nageslacht nog steeds over hun hoofden geld wil verdienen.


  Maak melding
 26. @Ray, ik geef jou 1000% gelijk.

  -Ik zou liever zien dat men een grote monument opzet die bestemd is voor de Creolen, Javanen,Indianen en Hindoestanen amen.

  =De indianen hebben het meest geleden.
  =Bij de creolen hebben de nazaten in Afrika ook meegewerkt om hun mensen te verkopen aan de blanken.
  =Javanen en Hindoestanen waren gastarbeiders en hebben ook verschrikkelijke dingens meegemaakt.


  Maak melding
 27. Ray
  Sortoe vergoeding!!??
  Onbeschaamde nazaten!!Zij willen geld zien die moet voortvloeien uit het leed van hun voorouders!!
  De nazaten zijn net als parasieten . ZELFS na hun dood moeten de voorouders vanuit hun graf voor ze zorgen!!
  LAAT DE ZIELEN VAN DE VOOR OUDEREN MET RUST!!!
  Ray @Kwame
  Mijn voorouders hebben nazaten geproduceerd die in staat zijn voor zich zelf te zorgen middels werken!
  Ze zitten heus niet te wachten op een vergoeding waarop niet zij maar hun grootouders recht op hebben gemaakt!
  Ps hoelang kan je van het uitgekeerde geld dan leven?!Denk jij dat je dan voor de rest van je leven niet meer hoeft te werken,niet dat je nu wel werkt ,wie weet,maar,,..
  Ik hoop dat het bgeld uitgekeerd wordt in PROJEKTEN en niet in Cash. Hopenlijk investeert men in projekten waar niet alleen jij maar de rest ook aan het werk gezet kan worden.Dan kan ik zeggen dat de offers van jullie voorvaderen jullie ,de nazaten,ten goede is gekomen!
  ray je hebt absoluut gelijk, Sortoe vergoeding!!??
  Onbeschaamde nazaten!!Zij willen geld zien die moet voortvloeien uit het leed van hun voorouders!!
  De nazaten zijn net als parasieten . ZELFS na hun dood moeten de voorouders vanuit hun graf voor ze zorgen!!
  LAAT DE ZIELEN VAN DE VOOR OUDEREN MET RUST!!!
  http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2010/11/15/hindoestaanse_contractarbeid_vervolg_van_slaverni/
  Maar kijk wie ook om geld vraagt, dat is tegenstrijdig met je verklaring
  Je weet wat men zegt een mes snijd aan 2kanten.


  Maak melding
 28. word het niet eend tijd dat de rotzooi in het recente verleden, veroorzaakt door de nazaten van de slaven eens aan te pakken en op te ruimen voordat je begint aan een veel ouder verleden, eerst je eigen straatje vegen voordat je loopt te zeuren over die van je buurman.
  Hoeveel geld is er al verdwenen in de bodemloze put die Suriname heet, geleid door regeringen die behoorlijk hoog scoren op de lijst van meest corrupte landen, net zoals veel van die landen in de Caricom hoeveel van dat geldt komt er bij de mensen die er recht op denken te hebben, en hoeveel geld verdwijnt er “zomaar”, het is en blijft een “Never Ending Story”, met de nadruk op “Never” veroorzaakt door een stel bedelaars


  Maak melding
 29. En voor die zelfde bedelaars, betalen jullie de tickets nu eindelijk eens ook voor die cruise gemaakt door jullie voorouders, Jullie zien dom lullen kan iedereen


  Maak melding
 30. Al het geld is nu op!! Wij zijn nu arm?
  hmmm hmmm o daar kunnen wij nog geld van halen.

  VOOR JE GELD MOET JE HARD ERVOOR WERKEN!!!

  DOEN WIJ DAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NEE


  Maak melding
 31. in 1945 lag heel Europa in puin door de 2e wereldoorlog.
  Alle landen hebben de scherven bijeen geveegd en gezamenlijk een sterk Europa opgebouwd.
  De nog levende oorlogsmisdadigers zijn tot op de dag van vandaag vervolgt en berecht.
  Hier moeten die huilebalken uit Suriname een voorbeeld aan nemen, in plaats van 100 jaar blijven zeuren en janken, gewoon de schouders eronder en iets opbouwen.
  Oja, en vergeet ook niet de nog levende moordenaars van de Decembermoorden te vervolgen en berechten. Gewoon zoals het hoort.


  Maak melding
 32. @Tedje & @aron:

  Dat is een (voorvader) van onze (sra).

  Dus ook tegen onze (sra) ga ik aangifte doen.

  Ik ga binnenkort ook aangifte doen tegen een groep Ghanezen in Amsterdam Zuidoost.
  Want deze zijn ook nakomelingen (nazaten) van de toen machtige krijgers in die periode in de Westkust van Ghana.
  Maar geen enkele Surinaamse organisatie durft ze hierover aan te spreken.

  In 2002 werd Ashantikoning Asatehene Otumfuo Tutu II, feestelijk onthaald door de Ghanese gemeenschap in Amsterdam Zuidoost e.o.
  Zie tevens een artikel in het Parool.nl over Ghana d.d. 27/02/2014.


  Maak melding
 33. Wie had 60 jaar geleden kunnen voorspellen dat de V.S. in de 21ste eeuw een zwarte president zou hebben?

  ALLEEN ZWARTKIJKERS ZONDER RMORAAL.

  Wie had 30 jaar geleden durven denken dat het apartheidssysteem in Zuid Afrika afgeschaft zou worden?

  ALLEEN PESSIMISTEN VAN HET ERGSTE SOORT.


  Maak melding
 34. laten we eerlijk zijn…
  de politiek is niet in staat geweest een populatie van nog geen half miljoen alle mensen te faciliteren met OA het ontwikkelingshulp die destijds is geschonken…

  Gelooft u zelf indien er geen miljarden maar biljoenen worden overgemaakt naar ons zo gezegende land dat het dan een welvarend land wordt ??

  Hoop heb ik wel maar het geloof lang niet meer.


  Maak melding
 35. @Frontliner

  Bestaat deze groep nog?!
  Heb je de hindostanen horen gillen en schreeuwen dat deze groep van hindostanen gelijk hebben!?Staat de gehele hindostaanse gemeenschap achter deze handjevol die om smarte geld vragen?!NEEN TOCH?!!!


  Maak melding
 36. @sra

  Jij als nazaat verdien geen smarte geld!
  Ga toch werken voor je geld jongen. LEERAF die begie-begie cultuur!Maak je voorvaderen trots,bewijs ze dat je niet afhankelijk bent van anderen!En bewijs ze vooral dat geen enkel euro je in staat zal stellen het slaven verleden ,pijn en leed van je voorouderen te doen vergeten!


  Maak melding
 37. @Afrikaanse Leeuw

  Hallo,werken is geen zonde okay. Ga maar rustig werken en vergeet de euro’s die je wil ontvangen uit het leed van je voorouderen!!


  Maak melding
 38. Aan alle nazaten van de slavendrijvers en de met hen heulende wouldbe nazaten zoals Ray en consorten.

  1 Day has to be Payday.

  The Pay will have to come my way.

  Eens zal er betaald moeten worden; als jullie het nou leuk vinden of niet; er zal betaald moeten worden.

  De koloniserende slavendrijvende landen zijn voor een groot deel opgebouwd met het bloed en zweet van onze voorouders. Het kapitaal wat toen verdiend is, is nog rechtstreeks te traceren in economie van vandaag.

  Onze voorouders zullen niet rusten totdat deze rekening vereffend is.

  Tussen alle negatieve reacties op dit bericht in NL pers vond ik ook deze die ik jullie niet wil onthouden.

  =========

  11-03-2014, 10:05
  JdGsr (gast)

  Excuus aanbieden is wel het minste wat Nederland zou moeten doen. Slavenhandel en slaven uitbuiting is wel zo ongeveer het laagste wat een volk kan doen en daar past, ook al is het laat, bescheidenheid en excuus bij. Wij profiteren ook vandaag nog steeds van de destijds verworven rijkdom of we dat nu toe willen geven of niet en die rijkdom is op een uiterst verwerpelijke manier verworven!


  Maak melding
 39. Dinsdag 11 maart 2014 om 22:11 uur, @Roy,

  Helaas deel ik die mening met je.

  Ik begrijp Suriname soms niet. Een half miljoen inwoners, dat is een inkopper, makkelijker dan dan krijg je nergens meer, maar Roy we willen dat geld toch ook een beetje om die Fatu “Hollanders (de club van Sinterklaas) in rep en roer” ze moeten betalen ?


  Maak melding
 40. @ Dre: @kwame: de geest van de omgebrachte slaven schamen zich, omdat aan de ene kant zij verkocht zijn door hun stamgenoten, en aan de andere kant hun nageslacht nog steeds over hun hoofden geld wil verdienen.

  Dre,
  Je vergist je.
  Het mysterie van het slavenschip Leusden heeft men kunnen wegstoppen al die jaren.
  Toch, na zovele jaren, nee, eeuwen komt de waarheid over dit onmenselijk drama aan het licht.
  Dat komt omdat de geest van de omgekomenen geen rust kan vinden.
  Zij willen dat wij het weten wat hen is aangedaan.
  Daarom gebeurt nu wat er gebeurt: in één jaar tijd, drie films over hetzelfde thema: Twelve years a slave, The butler, Hoe duur was de suiker. Daarbij de hoog opgelaaide discussie rond Zwarte Piet en nu de zoektocht naar het vergane schip Leusden. Is dit toeval?
  De tijd is zich aan het keren en het recht zal spreken!


  Maak melding
 41. @Ray,

  Onze voorvaders hebben alles verdragen voor het welzijn van hun nazaten. Dan mogen die nazaten ook iets terug doen door het onrecht aangedaan aan hun voorvaderen aan de kaak te stellen en een rechtsinstantie de uitspraak te laten doen dat zij (onze voorouders) het slachtoffer waren van economische hebzucht van de kolonisten.
  Een schadevergoeding – al is het slechts het symbolische bedrag van 1 Euro – is gewenst, omdat dat de bevestiging is door de dadergemeenschap dat hun voorouders destijds verkeerd gehandeld hebben en ook omdat menig Europees land tot aan de dag van vandaag profijt heeft van die oneerlijke concurrentie.

  De kolonisten hebben:

  1. De ontwikkeling van onze voorouders geremd
  2. Zichzelf ontwikkeld t.k.v. onze voorvaderen
  3. Enorme economische voordelen behaald die ook vandaag nog rendement opleveren
  4. Enorme economische achterstand veroorzaakt aan hun slachtoffers waarvan zij ook vandaag de ellende van ondervinden
  5. Onze voorvaderen mensonwaardig verklaard
  6. Zichzelf als de echte mensen geprolifeerd
  7. Inferieuriteit ingeplant in de hoofden van hun slachtoffers
  8. Zichzelf superieur verklaard
  9. Onrechtmatig eigendommen van anderen ingpikt
  10. Mensen tot bezit verklaard
  11. Mensen gelijkgesteld aan dieren
  12. Oorlog gevoerd tegen een groot deel van de mensheid
  13. Getracht een deel van de mensheid te vernietigen
  14. Massale verkrachtingen, moorden, folteringen en mishandelingen gepleegd
  15. Abortussen laten plegen
  16. Vrijheidsberoving gepleegd
  17. Nagelaten broederschap, eeenheid en samenwerking tussen volkeren, rasssen, godsdiensten, culturen te handhaven wat een grove misdaad is t.o.v moeder Aarde (de enige rechtmatige eigenares van alles wat is op deze aarde)
  18. Enz. enz.

  Waarom is schadevergoeding nodig? Omdat de huidige maatschappij alles vertaald in termen van geld. Denk maar aan de forse boetes die de overheid oplegt bij wetsovertredingen (bv verkeersovertredingen). Indien een land als de UK een eiland als de Malvinas als haar bezit kan claimen (vanwege economische- en strategische voordelen, iedereen kan redeneren dat de Malvinas vanwege haar ligging bij een Zuid-Amerikaans land hoort en niet bij een Europees land) en hiervoor terugwijst naar de geschiedenis, dan moeten wij ook hetzelfde kunnen doen. Teruggaan naar de geschiedenis om schadevergoeding te claimen wegens gemiste economische- en andere voordelen. Zeer tercht.


  Maak melding
 42. ……het zou de gem. Surinamer sieren om gewoon eens VERANTWOORDELIJKHEID te nemen ipv zielig lopen te doen en WEER eens het handje op te houden……ga gewoon eens WERKEN voor jullie Doekoes.
  En stop met dat zielige slavengejammer.


  Maak melding
 43. WE SPREKEN HIER OVER GESTOLEN KAPITAAL DOOR DE STAAT DER NEDERLANDEN.

  Wat jullie niet beseffen is dat Suriname een jong land is dat in het verleden met de Zwarte slaven compleet is uitgebuid en dat de Hollander nooit de intentie had om de brede economische etc. kennis dat Nederland heeft te delen met Suriname.

  Suriname kent geen breed fabrikanten netwerk die het in het land mogelijk maakt voor het midden en kleinbedrijf te starten als agentschap. Een segment dat het bestaan van de minima bepaalt in de groot economisch mogendheden.

  Suriname heeft nog niet zo lang geleden een netwerk van landen omzich heen waar zij het midden en kleinbedrijf helpen hun produkten te spreiden over het continent Zuid Amerika.

  De meeste produkten uit fabrikage hebben nog niet het verpakkingsniveau als dat een v.b. Unie Lever zijn verpakte produkten presenteert.

  Suriname kent nog geen reclamebureaus die zich met de wereldtop kunnen meten.

  Suriname kent geen salesopleidingsinstituten die sales reps en dus de bedrijven kunnen helpen het salesniveau te verhogen en goed voor te bereiden op de markt omzich heen, dus Zuid Amerika.

  De minima van Suriname is gevlucht uit Suriname naar Nederland, wat meer dan 30 jaar grote gevolgen heeft voor de economische groei van Suriname.

  Jij als Hollandse Surinamer hebt volgens mij geen kleppen op je ogen en kun je dus zien dat Nederland zijn infrastructuur en economie goed en strak heeft georganiseerd dankzij de kennis die zij zich de afgelopen eeuwen verworven hebben.

  Je moet afstappen van de gedachte dat Suriname dezelfde prestaties als in Nederland in zo’n korte tijd kan leveren. Er is nog geen groot intercontinale zakennetwerk in Suriname.

  En zo kan ik door blijven schrijven.

  En wat de financieele claim van de nazaten van slaven betreft:

  Ik lees hier veel terug dat Zwarten lui zijn en niet willen werken voor hun geld. Ieder mens moet werken voor zijn ongeacht zijnof haar afkomst.

  Wat je wel moet weten over de Zwarten is dat deze mensen in een hoedanigheid zijn achter gelaten door de Staat Der Nederlanden, waardoor zij vanzelf sprekent een achterstand hebben op de toen malig contract arbeiders.

  Het is kapitaal dat de nazaten van slaven geerft hebben. Dit claimbedrag is om je kinderen een financieele impuls te geven zoals ieder weldenkende ouder doet, anders is alles voor niks geweest.

  Als jij komt te overlijden, dan laat jij je koopwoning, bedrijf of kapitaal na voor je kinderen en klein kinderen en dus niet voor jou werkgever of een staat.

  We hebben het niet over een klein particulierenclaim, maar een claim van een complete bevolkingsgroep dat is uitgebuit, misbruikt, vermoord etc.

  Wanner een bedrijf, een compleet afbetaalde hypotheek en dus eigenaar bent van een woning, dan mag je het na je overlijden nalaten voor de staat, of je laat het na voor je kinderen.

  WE SPREKEN HIER OVER GESTOLEN KAPITAAL DOOR DE STAAT DER NEDERLANDEN.


  Maak melding
 44. Mijn brief / email is toch nog nuttig geweest. Ik blijf strijden voor Suriname vanuit NL. Ik wilde namelijk dat meerdere landen moesten boeten voor Slavernij.
  NL moet voorop staan met een flinke boete en compensatie.
  -Geen NL ambassade in Suriname

  -De blanken moeten gewoon boeten voor deze vreselijke gebeurtenis.

  Mensen die negatief zijn op deze forum, drop dead! Neem een pil, we don’t need you!


  Maak melding
 45. De slavernij is wreed geweest mensen werden als beesten behandeld, vrouwen werden verkracht/misbruikt en noem maar op toentertijd. Dan spreken we over ongeveer 300 jaar geleden.

  Na de afschaffing hebben de contractarbeiders dezelfde slaafse behandeling gehad.

  Gedenken is een hele goede zaak maar blijft niet de slavernij zien als je eigen falen om vooruit te komen in de maatschappij.

  De slavernij heeft ook hele goede dingens gedaan. De slaven kregen onderwijs dat is heel goed te zien aan de stadscreolen die zich heel goed hebben ontwikkeld.

  In tegenstelling tot de weggevluchte slaven die zijn het bos ingevlucht en zie daar de ontwikkeling is gestagneerd waardoor ze heel vaak in criminaliteit zitten.

  Als je kijkt naar de contractarbeiders deze mensen zijn pas later gekomen naar Suriname maar ze hebben zich tijgerachtig ontwikkeld niet alleen in Suriname maar wereldwijd. En wat ik wil meegeven hiermee is dat de slavernij gedenken een hele goede zaak is maar blijf je vooral ontwikkelen en vooruit kijken.

  Herstelbetaling: Beste mensen Nederland heeft Suriname allang afbetaald. Vergeet niet de 5 miljard die Nederland heeft geschonken aan Suriname voor de onafhankelijkheid dat is herstelbetaling !!.

  En nu wil men dat Nederland dat mondeling excuses moet aanbieden voor de slavernij?

  En als Nederland dat heeft gedaan hoe verder?
  Blijven we nog steeds op hetzelfde niveau doorgaan of zullen we harder ons best moeten doen.

  Portugal heeft nooit excuses aangeboden aan Brazilië. Zie de vooruitgang in Brazilië.
  Zie Indonesië het land heeft geknokt om vooruit te komen ondanks de kolonisatie. Zie India heeft Engeland haar excuses aangeboden??


  Maak melding
 46. Dinsdag 11 maart 2014 om 22:49 uur, @Ray,

  Betalen is betalen, dus spaar jullie je belastingcenten maar alvast voor ons, we hebben al de zon, nu alleen nog de centen.

  Baja,

  A libi disi swetie yere.


  Maak melding
 47. Forumers, odi odi.

  Even nog een kleine aanvulling op bovengenoemd artikel.

  Caricom praat in juni met EU over herstelbetalingen
  12/03/2014 (Bron-dwtonline.com) -Ivan Cairo

  Caricom-voorzitter Ralph Gonsalves in gesprek met enkele deelnemers aan de tussentijdse Caricom-top die momenteel op St. Vincent en de Grenadines gehouden wordt. (foto)

  PARAMARIBO – Caricom-leiders verwachten dat uiterlijk juni dit jaar officieel contact zal worden gemaakt met Europese regeringen om te praten over herstelbetaling voor het slavernijverleden.
  Dat zei Caricom-voorzitter Ralph Gonsalves maandagavond tegen journalisten aan het einde van de eerste sessie van de tweedaagse Caricom-top op St. Vincent en de Grenadines.

  Caricom-leiders hebben besloten om een schadevergoeding te eisen voor de slavernij en de genocide van de Inheemse bevolking die voormalige kolonisators hebben gepleegd in het Caribisch gebied. De gevolgen hiervan zouden tot nu toe nog merkbaar zijn en die hebben een negatieve impact op de ontwikkeling van de regio.

  Gonsalves zei dat de leiders in een besloten vergadering zich zullen buigen over het aantrekken van het Britse advocatenkantoor Leigh Day en een consortium van Caribische advocaten om de schadeclaims voor te bereiden.

  Tijdens de bijeenkomst hebben de leiders een tien punten tellend raamwerk goedgekeurd hoe het vraagstuk aan te pakken. Dit document was door de Caricom Reparatiecommissie samengesteld.

  “Wij geloven dat we het recht en de feiten aan onze kant hebben en we zullen ons punt maken”, aldus de Caricom-voorzitter.

  Hij sluit niet uit dat eventueel samen met (Afrikaanse landen) een gezamenlijke claim bij Europa zal worden neergelegd.

  Maandag meldde de NOS dat de Nederlandse historicus Gert Oostindie niet verwacht dat Europa met geld over de brug zal komen. Ze zullen het gesprek met Caricom wel aangaan, maar de geldbuidel niet opentrekken.

  Mijn vraag nu:
  Waarom met (Afrikaanse landen) een schadeclaim indienen?
  Moeten dezelfde (Afrikaanse landen) in deze niet uitgesloten worden?
  Zijn ze ook niet mede verantwoordelijk geweest?
  Daarom had ik het in mijn vorige posting van 11/03/2014 om 21:15 uur over de Ghanezen.

  En tot slot:
  DADA & co. waren niet aanwezig op deze tussentijdse CARICOM-top.


  Maak melding
 48. Yep! Sur is een jong land en Ned had maar een doel, nl. leegzuigen en wegwezen en dat hebben ze gedaan ook. Als ik alle (ontwikkelings)hulp bij elkaar optel, hebben al die verschillende overheden er bar weinig mee weten te bereiken en dat heeft niets te maken met de leeftijd van het land, maar met het moraal(lees diefstal). Laten we een ander jonge ex kolonie bekijken die ook bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen. Verrek! Het is de Singaporezen gelukt, bij stelen ben je een hand kwijt. Kennis die Ned vroeger niet wilde delen ligt met de wereld van nu voor het oprapen. Wat je zelf niet kunt, haal je binnen, dat hebben de Singaporezen ook gedaan. Ja, ze hebben een haven, de Panamezen hebben een kanaal en men is daar luier dan een dikke …


  Maak melding
 49. (te snel gedrukt)
  Leeftijd heeft er in de wereld van nu weinig mee te maken, maar wil, kunde, moraal en je kwetsbaar durven opstellen en niet denken dat je het alleen kunt. En dat betekent pottenkijkers toelaten. Het gaat ooit lukken, tenminste dat hoop ik, maar niet met deze generatie jatters.


  Maak melding
 50. Woensdag 12 maart 2014 om 10:34 uur, door Bosr….
  ===================

  Uit je schrijfsel maak op dat je nazaat van een contract arbeider bent.

  Jouw gevoelens en mening zijn wat deze zaak betreft van 0 en generlei waarde. Hou voor de rest dus je mond en bemoei je er iet mee.

  Dit is een zaak van de Surinaamse Afrikanen, als er mensen zijn uit de andere groepen die onze zaak ondersteunen zijn jullie van harte welkom.

  Willen jullie echter je steun verlenen aan de ex-slavendrijvers dan is dat ook prima, maar doe het dan op de daarvoor bestemde plaats.

  Hoe moeilijk of het ook is probeer de moed op te brengen en toon respect aan de grootste bevolkingsgroep uit de Surinaamse samenleving.

  Als je niets positiefs hebt om bij dragen laat dan zien dat je mans genoeg bent om je in ieder geval te onthouden van walgelijke, verwerpelijke en respectloze, meestal ook nog dom en kortzichtig commentaar.


  Maak melding
 51. @ Ray en @ Afrikaanse Leeuw

  Dat heb ik ook door Afrikaanse Leeuw.. Hij loopt liever netjes in galit bij de blanken en daarom is hij blij dat zijn volk vernietigd is door de slavendrijvers,de jood.
  Ikzelf ben woonachtig in Nederland.. en hoewel ik dit soort Surinamers als Ray niet hoog heb zitten ben ik altijd een voorvechter geweest voor ons volk.. En van de staat zelf heb ik te horen gekregen dat er een aantal Surinamers aan t radicaliseren zijn… Ik heb hem gewaarschuwd,Ray en al die andere laffe Surinamers die de strijd met de kolonisators niet aan durven.. Zij zullen de eerste zijn die ten onder zullen gaan. Onze Uncle Tom(Ray) praat over dat geld dat zo op is en bla.. Terwijl het niet eens altijd zal gaan over geld.. Maar om hulp in ontwikkeling.. Daarin moeten we de kolonisator verplicht stellen.. Zoniet krijgen ze nog meer terroristen(lees:vrijdheidsstrijders) erbij. Ray de tijd van jou generatie is voorbij,dat laffe,slappe en dat strijdloze gelul.. Ik zeg jou harde tijden komen eraan voor jou en je blanke bazen.. Ray praat over uitkering trekkers.. maar hij zal zn bek niet open maken over wat er een aantal dagen geleden in nieuws is verschenen.. Bedrijven discrimineren bewust mensen met een buitenlands afkomst.. dan lijkt t me toch logisch dat de meeste buitenlanders in Nederland werkloos zijn.. En dit is vaak ook het probleem.. We willen de blanken naar de mond lullen,maar we pakken nooit de feiten erbij… Worden donkere kinderen niet met regelmaat naar een lagere beroepsopleiding gestuurd? Worden we niet met regelmaat geweigerd om werk te vinden? En ook deze feiten zal hij ontkennen.. Als hij in Nederland woont hoeft hij me niks uit te leggen,want ik woon er ook en ik weer precies wat hier speelt.. Het zegt toch al genoeg dat de beste man blij is dat zijn voorouders naar Suriname zijn gebracht. Als je zijn pleidooi leest dan doet ie net alsof zn voorouders vrijwillig op een luxe boot weggegaan zijn.. de stammen vochten met mekaar idd.. Maar de mensen vechten al eeuwenlang met mekaar,dat is niet speciaal een Afrikaans probleem.. Maar nogmaals als je spreekt vanuit je onderdrukte,Koloniale kennis dan doe je dat soort zielige uitspraken.. Kijk uit Ray.. Mensen als jij zullen niet bespaard blijven..


  Maak melding
 52. Woensdag 12 maart 2014 om 10:34 uur, @Bosr,

  fl.5 miljard en geen €.5miljard ontwikkelingshulp. Verder was Nederland toen (niet nu) lang blij dat Suriname zo goedkoop (dankzij die idote Surinaamse regering van toen) kon worden afgekocht.

  Je moet ook niet vergeten dat Suriname tijdens het uitbetalen van ontwikkelingshulp geld compleet en doelbewust economisch van de rest van de wereld werd afgesneden met dank door Nederland.

  Ik ga je een voorbeeld geven:

  De rest van de wereld is tegen het huwelijk van Koning Willem Alexander met Maxima (met alle respect) vanwege het verleden van haar vader en de wereld beslist vanwege dit huwelijk dat zij de handels betrekkingen met Nederland compleet moeten bevriezen.

  Rara welke gevolgen heeft dit voor de burger bevolking van Nederland, Suriname en de ABC eilanden ?

  Suriname had dan schepen met ladingen bakove en de ABC eilanden hadden ladingen vis moeten zenden voor die arme Hollanders.

  Nee joh,

  Laat Nederland dat belastinggeld vast aan de kant zetten om straks te kunnen betalen.


  Maak melding
 53. @Bosr

  Eh, slaven kregen GEEN onderwijs, hoor….

  Pas 300 jaar na de komst van de eerste Afrikaanse mensenin Suriname, halverwege de 19e eeuw dus, toen de overheid al wist dat de emancipatie eraan kwam, toen pas kregen de tot slaaf gemaakten mondjesmaat wat scholing, en dan nog echt geen aap-noot-mies. In plaats daarvan gaven Nederlandse EBG-zendelingen gaven de slaven beginnerslessen over het Christendom. De slaven/bijna-vrijen mochten naar Zondagsschool. Dit met het oog op de emancipatie: de overheid had graag dat de slaven, eenmaal vrij, brave burgers ‘onder het gezag van God’ werden. Was het Christendom, het spreken van de Nederlandse taal en leren lezen tot dusver verboden geweest voor slaven, met de emancipatie in het vooruitzicht, mochten de bijna-vrijen eindelijk God leren kennen, Nederlands leren spreken, en leren lezen en schrijven. De EBG-zendelingen vertaalden voor het gemak maar even de Bijbel naar het Sranan, zodat de bijna-vrijen dit boek in ‘hun eigen taal’ konden begrijpen.

  Anyway, wilde dit even rechtzetten. Overigens was er voor arme blanken in Suriname in slavernij-tijd ook geen onderwijs, uiteraard. De meeste blanken, ook die in Europa, konden in die tijd niet eens hun eigen naam schrijven.


  Maak melding
 54. @kwame:
  Dus iedere nazaat krijgt €1, en iedere boreling kriigt €1 slaveneuro, gee, wat een mooiere toekomst!

  Er klopt niets van een herstelbetaling aan nazaten.
  Wat wel klopt is honoreren van de toescheidingsregeling. Want wij doen nu alsof wij zo ontzettend veel niet hebben kunnen houden van onze voorouders, maar van onze huidige surinamers met een nederlandse nationaliteit hebben wij de schurft. Wij houden niet van.wij zij. Opportunisten.

  Ik stem tegen herstelbetalingen en voor toescheidingsregeling.


  Maak melding
 55. Wat een gelul allemaal. Durft caricom ook de rekening naar afrika te sturen ? Genoeg afrikaanse stammen die meegewerkt hebben aan deportatie van slaven. Mijn gevoel zegt van niet. Caricom is hypocriet. Het draait allemaal om geld. Zaak is verjaard. Get a life en ga nu eens werken voor je centen. De zwarte bevolking blijft bedelen.


  Maak melding
 56. Snel vergeten die compensatie, want die zal er nooit komen.
  Bovendien zijn we al 38 jaar onafhankelijk en moeten we onze eigen broek ophouden.
  Dat kan ook heel goed als we op een andere manier met de opbrengsten van onze natuurlijke bronnen omgaan, dan nu het geval is.
  Veel bestuurders binnen de Caricom zitten alleen al bij de gedachte aan compensatiegelden te likken aan hun vingers, omdat ze er zelf rijker van worden.
  Don’t talk me about the Caribian and Surinam mentality.
  Waar het geld is, is de strijkstok !!!


  Maak melding
 57. Woensdag 12 maart 2014 om 22:55 uur, door Koos….
  =============

  We are very much alive and that’s why we are demanding reparation.

  Hertelbetaling eisen is geen bedelen!

  Dat jullie zo fel gekant zijn hiertegen spreekt boekdelen, het is dezelfde slavenhoudersmentaliteit die jullie hier tentoonstellen.

  Troost je maar, want deze tegenstand sterkt ons alleen maar in onze rechtvaardige zaak.

  De Tirannie hebben we eerder verdreven,
  nu nog het recht want;
  Recht en waarheid maken vrij!


  Maak melding
 58. @koos,

  Waarom mogen de nazaten van de slaven / contractarbeiders niet om een schadevergoeding vragen? Ze weten zelf ook wel dat er een kans is dat ze niks krijgen.

  Je zegt “Get a life, ga werken voor je centen”. Is dit niet precies wat de slaven / contractarbeiders tegen de luie plantage-eigenaars hadden moeten zeggen (met de kans vvermoord te worden)?


  Maak melding
 59. Joh, suriname heeft het al moeilijk, maar dan nog is het leven er goed?

  Waar jullie daar in Nederland niet bij stil staan is dat er miljoenen Afrikanen en arabieren de EU langzaam gaan overspoelen. (Lees de boeken, want dit is iets dat mede de slavernij heeft doen ontstaan.)

  Jullie gaan het nog moeilijk krijgen daar in Nederland, want het straatbeeld gaat nog verder veranderen.

  Ga kijken in de straten van Parijs wat jullie te wachten staat, want het komt zekur jullie richting op.

  GOD IS AAN HET WERK.

  Verder zorg ervoor dat jij je best doet op werk, zodat er belasting betaalt wordt die dan weer gereserveerd wordt voor ons.

  ONS GESTOLEN KAPITAAL KOMT TERUG EN ALLEEN AL DIT ARGUMENT MAAKT DE CLAIM BEHOORLIJK STERK.

  INTERNATIONAAL RECHT ZET JULLIE VOORSCHUT.


  Maak melding
 60. Beste Koos.

  In Suriname is geen enkele euro opgehaald bij de nazaten van de slaven om een monument op te richten om het leed van hun voorouders te herdenken.

  Een grotere afgang en bewijs van gebrek aan moraal is eigenlijk niet denkbaar.

  En dan nu wel weer het handje ophouden???

  Heeft deze groep geen enkel gevoel voor eigenwaarde????


  Maak melding
 61. Aan Abaisa,

  We leven in een democratie waar iedereen zijn of haar mening mag verkondigen.
  Als mijn mening niet in jouw straatje past goed, maar iemand anders kan zich wel vinden in mijn betoog.

  En gelukkig leven we niet in een Afrikaans land waar je monddood wordt gemaakt vanwege je mening.

  Is het niet misschien jaloezie jegens andere groepen dat jullie nog steeds blijven steken in de slavernij anno 2014? En niet het mechanisme hebben om zich te ontwikkelen.


  Maak melding
 62. Cariben willen LALALA GELD voor slavernij

  De Cariben willen gouden dukaten zien van Europese landen als herstelbetaling voor slavernij. Net als vorig jaar. Dan snap je dus het principe van slavernij niet. Het hele idee is namelijk dat je er juist geen geld voor betaalt. Anders is het geen slavernij, maar gewoon een baan. Bovendien hebben Europese landen voor de cruisetocht naar het tropische gebied of de jarenlange kost & inwoning op plantageresorts ook nooit vergoeding gevraagd. En zwepen zijn echt niet gratis, als u dat soms denkt. Daarnaast horen we nooit Caribische landen om herstelbetalingen zeuren in Afrika, alwaar Afrikanen toch uiteindelijk veruit de meeste Afrikaanse slaven regelden, alvorens ze te verhandelen aan Europeanen. Noch horen we ooit Europeanen om herstelbetalingen zeuren aan Noord-Afrikanen vanwege de Barbarijse slavenhandel. En gaan de Cariben dan in 2164 geld eisen van zichzelf voor de huidige massale moderne slavernij in het gebied? Of zien we deze maatschappelijke vorm van automutilatie ineens door de vingers? Net zoals het gegeven dat deze regelmatig wederkerende roep om slavendoekoe een politieke afleidingsmanoeuvre lijkt te zijn om de aandacht van de interne sociale problemen en corruptie af te leiden, omdat het nu eenmaal altijd makkelijker is om alle schuld extern in de schoenen van boze blanke man te schuiven. Maar goed, er komt dus een conferentie waarbij de Europese landen op het matje worden geroepen en als de Europese landen dan niet met geld over de brug komen, stappen de Caribische landen naar het internationaal gerechtshof. Toe maar. Nou ja, we horen wel hoeveel geld de Cariben een slavenleven waard vinden. Wij zouden dat niet meer kunnen, een prijskaartje aan menselijk lijden hangen. Maar goed, de Cariben willen gewoon heel graag alsnog geld verdienen aan het leed van hun voorouders. Slavernij zien als verdienmodel, daar zijn we in Europa gelukkig 150 jaar geleden al mee gestopt


  Maak melding
 63. En de anderen volkeren van Suriname die ons geen goede vooruitzichten gunnen. Net als wat Afrikaanse leeuw zegt.. Amsterdam is inmiddels een en al Africa and Arab.. Aan iedere superieure regeer periode komt een einde.. En jullie zullen allemaal om vergiffenis vragen,alleen hoop k dat jullie niet vergeten welke dingen jullie liepen te verkondigen over de Afrikaans Surinaamse gemeenschap.. K ben geen almachtige dus k hoef niemand te vergeven,dus zorgen jullie ervoor dat jullie mij niet tegen komen op de dag des oordeels. Weet dat die dag komt.. Alle volkeren die het goed vinden om ons onderin te zien zullen merken wat hun betaaldag zal zijn.. If yu plant corn,yu gonne reap corn


  Maak melding
 64. Donderdag 13 maart 2014 om 08:38 uur, @Henk Molenaar,

  Joh Henk,

  Ben je er nog ?

  Is het niet jouw land dat al rovend, verkrachtend, moordend over de oceanen, Suriname, ABC eilanden is “geweest” en vandaag profiteer je van de technologische en economische voorsprong dankzij het gedrag van jou voorouders ?

  Ons antwoord op hardwerkende mensen als jij is:

  Zorg ervoor dat je optijd op je werk bent.

  Ga werken voor mijn belastingcenten.


  Maak melding
 65. Abaisa & Mujrim, als mensen van mening zijn dat herstelbetaling op haar plaats dan moeten ze dat maar doen. Waar ik principieel bezwaar tegen heb, is dat de rekening bij 1 partij wordt gelegd, namelijk bij de Europeanen.

  Geschiedenis heeft uitgewezen dat verschillende Afrikaanse stammen meegewerkt hebben aan deportatie van slaven. Dus waarom de afrikanen ook niet aansprakelijk stellen. Deze actie alles weg van ordinair geld binnenharken en aangezien Afrika geen cent te makken heeft wordt de rekening bij Europa gelegd.

  Mensen die nu geld proberen te claimen hebben geen eigenwaarde. Dossier is passé en een exacte schade bedrag vaststellen is onmogelijk. Enige redding is keihard werken en laten zien dat de zwarte bevolking in staat is zelf geld te verdienen.

  Voorlopig heeft de zwarte bevolking alle schijn tegen zich. Zie de Afrikaanse en de Caricom landen, hoge criminaliteit, coupes, massa slachtingen etc etc … De onderlinge clashes hebben al meer levens geëist dan slavernij. Of gaan de blanken nu daar ook de schuld van geven ?


  Maak melding
 66. Donderdag 13 maart 2014 om 08:53 uur, @Geenstijl,

  Je moet alleen nog gaan begrijpen dat jij als achter kleinkind (erfgename) van die rovers mond dood bent in de kwestie slavernij.

  Ik zal het jou zoals ik velen heb gedaan nogmaals uitleggen.

  De caraiben kunnen geen verhaal halen bij de Afrikaanse landen waarom:

  Het waren binnenlandse aangelegenheden.

  De europeanen hadden nooit in moeten gaan op het geboden waar en het moment dat zij dit toch deden maakte de europeaan zich schuldig in de ogen van GOD.

  Verder dit nog:

  Iedere Afrikaan is van nature een moslim, dat weten velen van jullie nog niet, maar dat is een discussie voor een ander moment.


  Maak melding
 67. Nederlanders die hier komen en reageren schrijven alleen maar poep! Ze weten alles beter dan wij zwarten, want zij hebben zich verrijkt met onze bronnen, hun kleur boven onze geplaatst en een zwarte-holocaust veroorzaakt. Ze voelen zich KING! Het is zwart dus het is niets waard! Nederland betaald wel andere landen vergoedingen, maar als het om Suriname gaat, dan komt het duivelse weer naar buiten. NL voert een strijdt tegen Suriname en maken ons vele onzin verhalen wijs en blokkeren van alles om niet over de brug te komen. Het is wel mogelijk alle landen aan te klagen die slavernij hebben begaan en ook compensatie voor de schade kan degelijk wel geregeld worden. Historicus Gert Oostindie is a Jerk! Natuurlijk gaat hij geen moeite doen en spreekt het van zich af!


  Maak melding
 68. Aan Bosr jij en jouw soort die vergelijkt elke aktie die de afromens onderneemt met anderen die het zgn even hard hebben gehad.Ter jouwer informatie moge dienen dat de Afros zijn ontvoerd mmv van anderen die misleid door jullie gedevalueerd geld die jullie presenteren als valuta, al de anderen die daarna gekomen zijn asielzoekers die kwamen nadat het zware werk reeds gedaan was en behoorlijk geld was gemaakt om deze zelfde asielzoeker te gebruiken om de Afromens te helpen onderdrukken.


  Maak melding
 69. Donderdag 13 maart 2014 om 08:26 uur, @Bosr,

  Gezien wat nu afspeeld aan de europese grenzen, dat trouwens een normaal natuur verschijnsel is, moet ik zeggen dat de benaming “Afrikaanse eeuw” best past.

  Je weet dat in Spanje een aantal grote steden zijn gesticht door Afrikanen (Moren) en dat deze Afrikanen hun duizenden jaren oude kennis deelden met de europeanen ?

  Lang verhaal.

  Terug naar het ondewerp.

  Ik begrijp dat die fl.5 miljard een verkapte oncomplete vorm van herstelbetaling is, maar wat nu gaat gebeuren is dat deze betaling en onafhankelijkheidsverklaring tegen het licht gehouden gaat worden.

  Die Surinaamse regering van tijdens de onafhankelijkheid was niet goedwijs in hun hoofd (geindoctrineerde imbecielen) en die Hollandse dieven dachten er goedkoop vanaf te kunnen komen.

  Daarom zeg ik al vaak genoeg dat die Hollanders beroepsleugenaars zijn en zij in een straal van 100 meter beter voor hun en voor mij uit mijn buurt moeten blijven.

  Wanneer ik ze nodig heb zullen zij mij horen.


  Maak melding
 70. Dinsdag 11 maart 2014 om 22:46 uur, door Ray

  @sra

  Jij als nazaat verdien geen smarte geld!
  Ga toch werken voor je geld jongen. LEERAF die begie-begie cultuur!Maak je voorvaderen trots,bewijs ze dat je niet afhankelijk bent van anderen!En bewijs ze vooral dat geen enkel euro je in staat zal stellen het slaven verleden ,pijn en leed van je voorouderen te doen vergeten!
  =====================================================
  RAY,meisje.
  ik hoef aan jou en anderen niks te bewijzen.
  ik en mijn voorouders zijn nooit bedelaars geweest,”het waren juist jou koloniale voorouders die op een gerafineerde manier mijn voorouders kwamen bedelen en daarna vermoorden.
  jij weet nu inmiddels dat jullie economie door bloed,zweet,tranen,dood,marteling van mijn voorvaders en moeders opgebouwd is.
  mijn voorouders zullen niet rusten voordat er rechtvaardigheid geschied,en die recht zullen alleen ons als nageslacht ten deel vallen.
  jij heb jou als een tegenstander kenbaar gemaakt,en een voorstander van degene die onmenselijk handelingen tegenover mijn voorouders en hun nazaten verricht hebben”het komt jou en jou slavendrijvers moordenaars duur te staan.


  Maak melding
 71. Slavernij is niets anders dan het uitbuiten van arme mensen door de rijke elite. In de VOC tijd profiteerden alleen de rijke elite van de slavenhandel, tegenwoordig profiteren we allemaal van de spotgoedkope arbeid van 3e wereld burgers, we moeten ons eigenlijk veel meer schamen voor het heden dan voor het verleden, met name omdat we er nu wel iets aan kunnen doen, maar eigenlijk vinden we het allemaal wel best zo! Nu is het Caricom dat een schade vergoeding vraagt. Straks zijn het Indiërs en Bengalen die een schadevergoeding vragen omdat kleding dat gefabriceerd is door kinderen.

  Anno 2014 is slavernij nog steeds een hot item. Oost Europeanen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en wonen. Hoeveel mensen hebben hun huis wel niet laten verbouwen of schilderen door een Pool. Hoeveel mannen gaan er wel niet window shoppen op de wallen. Ook veelal Oost Europese vrouwen die gedwongen worden om het oudste beroep vd wereld uit te oefenen.

  Moeten deze mensen ook maar een claim indienen ? Keur slavernij volstrekt af, maar we moeten niet in een claim cultuur belanden. En in Suriname is het ook niet hossana. Het land prijkt op alle lijsten als het aan komt op kinderarbeid. Ook Haïtianen werken voor een appel en een ei in Suriname.

  Het is allemaal hypocriet ! Zoek een fatsoenlijke baan en ga hard werken voor je geld. Rijkdom wordt niet in je schoot geworpen. Wanhopige Surinaamse vrouwen dat een blanke man aan de haak wil slaan help ook niet. Dit laatste is te zielig voor woorden.


  Maak melding
 72. Donderdag 13 maart 2014 om 08:53 uur, @Geenstijl,

  Zorg ervoor dat je iedere dag tijdig verschijnt op jou werkplek om zo belastingcenten te maken die jullie straks kunnen gaan betalen aan de nazaten van de toenmalige slaven uit Suriname.

  Werkse.


  Maak melding
 73. @ Afrikaanse Leeuw: Ga terug naar de savanne in Afrika. Daar hoor je thuis, maar pas of misschien verkopen je Afrikaanse broeders je als slaaf (doen ze nog steeds). De blanken zijn 150 jaar geleden mee gestopt, en wij van Zuidelijk Amerika bedelen nog steeds.


  Maak melding
 74. Donderdag 13 maart 2014 om 08:50 uur, door Bosr
  Aan Abaisa,
  ……….
  Is het niet misschien jaloezie jegens andere groepen dat jullie nog steeds blijven steken in de slavernij anno 2014? En niet het mechanisme hebben om zich te ontwikkelen
  ===========================

  Dat jij jouw racistisch doorspekte schrijfsels nog een “betoog” durft te noemen is absolute devaluatie van het begrip betoog.

  Voor mij zijn het niets anders dan smerige oprispingen vanuit de onderbuik zoals ik ze veelvuldig lees van jouw groeps/soortgenoten.

  Zoals ik eerder schreef; jouw/jullie mening is in deze van 0 en generlei waarde!!


  Maak melding
 75. Donderdag 13 maart 2014 om 08:38 uur, door Henk Molenaar
  Beste Koos.
  ”””””
  En dan nu wel weer het handje ophouden???

  Heeft deze groep geen enkel gevoel voor eigenwaarde???
  =================
  Voor het gemak vergeet jij maar als te graag dat het jouw voorouders zijn die meer dan 350 jaar lang hun Handje hebben opgehouden bij onze voorouders.

  Waren ze maar aan het werk gegaan;i.p.v. het onder brute dwang Ophouden van hun handje, dan hadden jullie dit probleem vandaag de dag niet gehad.

  Wat betreft het gevoel van eigenwaarde laat ik een van jouw broeders aan het woord die zeker wel het gevoel van eigenwaarde heeft; iets wat jullie over het algemeen ontbreekt.

  11-03-2014, 10:05

  JdGsr (gast)

  Excuus aanbieden is wel het minste wat Nederland zou moeten doen. Slavenhandel en slaven uitbuiting is wel zo ongeveer het laagste wat een volk kan doen en daar past, ook al is het laat, bescheidenheid en excuus bij. Wij profiteren ook vandaag nog steeds van de destijds verworven rijkdom of we dat nu toe willen geven of niet en die rijkdom is op een uiterst verwerpelijke manier verworven!


  Maak melding
 76. Jij bent een van de grootste verslaafde slaven die op aarde rond lopen het systeem houdt zich staande door anderen hun verdiensten en talenten uit te zuigen en het doen vporkomen alsof het van hun is kijk.De afro mens heeft zich vrijgevochten maar anderen die onderwerpen zich moedwiig aan het systeem omdat zij ZONDER GELD EN MATERIE veder niets voorstellen talentlos kleurloos kopieergraag enz.enz.


  Maak melding
 77. Donderdag 13 maart 2014 om 12:46 uur, @suriboy (imbeciel),

  Mond houden over zaken die niet jou zaken zijn.

  Ga werken, dan doe je tenminste iets goed voor het land.


  Maak melding
 78. @Ferrel: Wat doet een zwarte racist zoals jij in Nederland? Een antisemiet gaat toch ook niet in Israël wonen?
  Nederland geeft je alles en dan al dat vuil en die haat. Volgens mij heb je een reusachtig minderwaardigheidscomplex. Lukte het niet om iets van je leven te maken in Suriname? En ging het in Nederland ook al niet goed?

  Haat is een tweesnijdend zwaard zoals het gezegde luidt. Pech voor jou, jouw haat doet de Nederlanders niets en jou doet het elke dag pijn om te zien hoe goed het met Nederland en de Nederlanders gaat. Ik heb medelijden met je.

  De vergoeding voor de slavernij is het land Suriname. Daar moet je zijn, niet hier. Hier ben je Nederlander en moet je betalen, je gaat niets ontvangen behalve je bijstandsuitkering. (Niet dat er ooit iemand iets zal gaan krijgen overigens)


  Maak melding
 79. Racism, hate, lies and bigotry couldn’t bring you change. Man I told you it couldn’t.
  Move the devil doctrine braine-washing hypocrisy
  Wake up, be wise.


  Maak melding
 80. Als ik al die poatings lees van die nazaten van de slaven, zie ik gelijk weer de bedelaars en junkies in Paramaribo tijdens ons jaarlijkese bezoek aan Suriname, die in lompen gehuld hun groezelige hand ophoeden met de woorden geef geld oom in plaats van dat ze wat maken van hun leven, als je niet ingaat op hun verzoek kun je vuilbekkerij verwachten net als hier op deze site van ook bedelaars met dan wel met een pc of laptop


  Maak melding
 81. Donderdag 13 maart 2014 om 17:44 uur, @Hans van den Broek,

  De boodschap is:

  Arriveer tijdig op jullie werkplek en doe goed je best, zodat je “De Staat Der Nederlanden” inkomstenbelasting betaald, dat natuurlijk gereserveerd wordt voor ons Zwarte Surinamers herstelbetaling.

  Werkse.


  Maak melding
 82. De juiste geschiedenis moet men eens gaan leren.

  De Denen waren de eerste die begonnen met de slavenhandel vanuit Afrika. Daarna kwamen de Nederlanders. Het waren twee bedrijven die vrij snel overkocht werden door een bedrijf in Engeland. De CEO’s van dit bedrijf waren leden van de Vaticaan.

  Het was een handel tussen Afrikaanse leiders en het Engels bedrijf. Verschillende boten van diverse Europeese landen werkte voor dit bedrijf. De slaven waren niet gratis, maar werden gekocht in Afrika en verkocht aan de boeren door het Engels bedrijf. Zo kregen de boeren een koop Akte dat een slaaf van hun was.

  De slavenhandel werd afgeschaft omdat het te duur werd om de slaven te verzorgen, huisvesting, te weinig productie enz. Vandaag is moet een ieder zorgen voor hun eigen- huisvesting, verzorging en worden betaald met papiergeld voor meer productie. Door middel van de geboorte akte zijn we eigendom (moderne slaaf) van de staat geworden die weer verbonden staat met de IMF die verbonden staat met de B.I.S., Zwitserland die verbonden is met de Vaticaan.


  Maak melding
 83. Aan Afrikaanse leeuw,

  Die Surinaamse regering van tijdens de onafhankelijkheid was niet goedwijs in hun hoofd (geindoctrineerde imbecielen)

  De imbecielen waren wel nazaten van de slaven!!!!!!


  Maak melding
 84. Laat nu de Afrikaanse Leeuw de zelfde genen bezitten als de door Bosr genoemde imbecielen, alleen jammer voor hem dat zowat iedereen dat in de getaen heeft alleen poessie mauw zelf niet, de zielepiet


  Maak melding
 85. het word steeds duidelijker’;Nederlanders en hun konte likker zijn,huigelaars.
  en die uncle tom slaven,die alles van de blanken goedkeuren en die blank als god ziet,jullie gaan niet gespaard bijven.

  time will tell


  Maak melding
 86. Camry

  de eerste bezoekkers en vijanden in afrika waren de Aziaten,de tweede groep vijanden waren de arabieren,de derde groep vijanden waren Europeanen.

  de Aziaten die samen met de arabieren invasies op afrikaans bodem gepleegd hebben,en de arabieren die moslim dat uit het roomskatholiek ontstaan is,gebruiken om hun moord daden te rechtvaardigen.
  dat hebben de Europeanen ook gedaan,zij hebben ook amnestie ontworpen om hun onmenselijke daden te rechtvaardigen.


  Maak melding
 87. christen
  moslim
  joden
  hindu
  budist

  alle religie is door veroveraars gemaakt om te heersen,controlen van bevolkings groepen.
  religie laat de mens grote afstand van god nemen.

  zonder religie,staat ik dichter bij god mijn schepper.


  Maak melding
 88. @Hans van den Broek,

  Dan zal Nederland het toch ook verdiend hebben dat de Duitsers flink hebben huisgehouden (jouw redenering!)?

  Waar zou Europa zijn geweest zonder de Marshallhulp van de VS na de WOII? Hielden jullie je hand toen niet op? Hebben de Fransen en Engelsen geen schadevergoeding aan de Duitsers gevraagd na WOI? Toen ze niks kregen van de Duitses, waren ze zo brutaal om 1 Franse franc en 1 Engels pond gelijk te stellen aan 1000.0000 Duitse marken. En dat in die tijd! Hitler heeft vervolgens flink wraak genomen voor deze uitbuiting en WOII veroorzaakt!

  Dus kom niet vertelleen dat Europeanen hun hand niet ophileden en geen schadevergoeding eisten. Jullie mogen wel schadevergoeding eisen, anderen niet. Waarom niet?


  Maak melding
 89. @creoro,

  Ik weet niet uit welk boekje jij je wijsheid hebt, maar dat boek deugt niet.

  God ontkennen is zoiets als jezelf ontkennen. De natuur (flora, fauna, aarde, levens, planeten enz) is de Lagere geopenbaarde natuur van God zelf. Wil je deze natuur ontkennen? Om de Hogere natuur van God (de ziel) te kennen, moet je eerst leven volgens de regels van de Lagere natuur (dus harmonie, geen geweld, geen uitbuiting, vriendelijkheid, behulpzaamheid, ijver enz). Jij, ik, zowat iedereen vertikt dat en dan willen we nog God zien ook en Zijn Genade krijgen! Onredelijke verwachting!


  Maak melding
 90. Donderdag 13 maart 2014 om 12:09 uur, door sra

  Dinsdag 11 maart 2014 om 22:46 uur, door Ray

  @sra

  jij weet nu inmiddels dat jullie economie door bloed,zweet,tranen,dood,marteling van mijn voorvaders en moeders opgebouwd is.
  mijn voorouders zullen niet rusten voordat er rechtvaardigheid geschied,en die recht zullen alleen ons als nageslacht ten deel vallen.

  @sra

  De surinaamse economie is opgebouwd door bloed en tranenen zweet van de hindostanen,javanen en chinezen!
  Zij werkten op de velden voor een loon van 1cent.Zij hebben nooit opgegegeven en gezwoegd en klaagden nooit!
  Jouw soort koos voor het bos!Ook na de afschaffing van de slavernij kozen jou soort voor het bos. Gewoon te schuw on te gaan werken!Ik zie niet hoe jou soort heden crediet komt opeisen voor de economie heden!
  Als jou sort van werken zouden houden zou het bos er anders uitgezien hebben!
  SCHANDE,SCHANDE dat jou soort denkt dat je voorouders blij zullen zijn dat hun LUIE nazaten geld zullen vberdienen uit hun LEED!!
  Ze zouden eerder blij zijn dat hun nazaten naar school gingen ,dokters,leerkrachten ,advocaten ,minister{niet de soort als Brunswijk },zouden worden.Ze zouden blij zijn als jullie je . Zij zouden blij zijn jullie na 400 jaren zien te werken als NIET geboren slaven!
  1 ding kan ik je vertellen,
  als jou voorouders vandaag in leven zouden zijn zouden zij meer gedaan hebben dan de luie nazaten als jullie!

  Sjeesjes ,is dan de euro’s het beste medicijn om de pijn van slavernij te helpen verzachten!?

  SHANDE,SHAME,SHAME,SHAME.


  Maak melding
 91. Vrijdag 14 maart 2014 om 09:27 uur, @hans,

  En bij jou is stichting Martijn bespreekbaar, terwijl de rest direct korte metten maakt met dat soort.


  Maak melding
 92. Vrijdag 14 maart 2014 om 08:35 uur, @Bosr,

  Wellicht worden ze wakker en corregeren ze hun gemaakte fouten tegen over het Zwarte Surinaamse volk.


  Maak melding
 93. Vrijdag 14 maart 2014 om 11:07 uur, @Boze Leeuw,

  En zo is dat.

  Zij zijn aan het plannen, maar God heeft zijn plan voor ze al klaar liggen.

  God is aan het werk.


  Maak melding
 94. @Boze Leeuw:

  Ik krijg de indruk dat je niet zoveel begrijpt van civiel recht, dus zal ik het even uitleggen:

  Wie schadevergoeding eist moet aantonen dat hij/zij benadeeld is, aangeven wat de schade is, bewijzen dat gedaagde de veroorzaker is van de geleden schade.
  Na de eerste en tweede wereldoorlog was wel duidelijk wie veroorzaker en wie benadeeld was, dus dat was een duidelijke zaak.

  Bij de slavernij is dat heel wat anders. Zowel benadeelden als daders liggen letterlijk op het kerkhof. Men wil mensen die niets met slavernij te maken hebben gehad verantwoordelijk stellen voor veronderstelde schade. Daar hoef je bij geen enkele rechter mee aan te komen.
  Het zou kunnen dat de treurige omstandigheden in het Caraïbisch gebied een gevolg zijn van de slavernij, maar het kan net zo goed een gevolg zijn van wanbestuur, corruptie, nepotisme, incompetentie en luiheid. Daar zijn voldoende aanwijzingen voor. Bewijs maar dat het anders is.
  Bovendien, je kunt daden van tweehonderd jaar geleden niet beoordelen met de wetten van nu, dan moet je kijken naar de wetten van toen.

  Heel wat nakomelingen van slaven gaan er blijkbaar van uit dat de slavernij alleen maar nadeel heeft gebracht. Je kunt het ook anders zien. Wat zou er gebeurd zijn met hun voorouders als ze niet verkocht waren aan de Europeanen?
  Met een beetje geluk waren ze aan islamitische slavenhandelaren verkocht, als ze pech hadden werden ze gewoon afgemaakt. Dat doe je in Afrika namelijk met je vijanden. Volg je het nieuws wel Boze Leeuw? Zo gaat het daar nog altijd.

  In plaats van herstelbetaling eisen zouden ze de Europeanen dankbaar moeten zijn dat de slaven een toekomst hebben gekregen en dat ze als nakomelingen er zijn en in vrijheid in hun eigen landen wonen.
  De Fransen lieten de Haïtianen betalen, de overigen kregen hun land cadeau!

  En nu even een racistisch praatje, maar dat is geen probleem hier lijkt het:

  Er wordt hier nog al gescholden op “de blanken”. Waarom? Overal waar de blanken komen gaat het beter. Australië, daar leefden alleen maar nomaden die wormen en knollen aten. Kijk nu eens! Zuid-Afrika, hetzelfde. Nu het rijkste land van Afrika. De Verenigde staten, alleen wat indianen die over de prairies zwierven en met elkaar vochten, nu het machtigste land op aarde.

  Waar de blanken wonen daar wil iedereen wonen. Waar de blanken komen gaat het goed, waar ze weg gaan daar gaat het weer fout.


  Maak melding
 95. Afrikaanse leeuw, de st. Martijn en jij moegen ze wat mijbetrft gelijktijdig in het hok smijten, waarschijnlijk zijn ze ook wel gek op poesjes


  Maak melding
 96. Vrijdag 14 maart 2014 om 17:33 uur, @Hans van den Broek en Hans (holbewoners, stinkdieren of beter gezegd de varkens),

  Ik heb het dus niet over alle blanken en arabieren. (Niet een ieder is het zelfde).

  Wat een aantal van de Hindoes betreft (Ik bedoel daarbij de echte koelies onder de Hindoes), jullie begrijpen niet hoe die blanken over jullie denken en vooral hoe ze jullie uitlachen.

  Blijf zo. 🙂

  En nu feiten over stinkdieren (blanken) als jullie.

  Doe je eigen boeken open (probeer een keer het oudste boek ook eens de bijbel):

  700 jaar heerschappij over Spanje door Afrikanen. (Daarom vind je in bepaalde embleems een kop van een afrikaan ter ere terug, ook wellicht om de slavernij “Zwarte Piet”).

  Afrikanen hebben de blanken uit het donker gehaald en ze zeggen zelfs geleerd behoorlijk te spreken en te eten. Jullie aten erger dan varkens.
  Geschiedvervalsers Blanken en Arabieren.
  Timbukthu (een gebied dat vernietigd is door de arabieren) voor jullie het eerste universitaire centrum van de wereld, waar de wereld groten gingen studeren en dus hun wijsheid vandaan haalden.
  Marco Polo wist dankzij de informatie die de afrikanen hem gegeven hadden de weg te vinden naar de amerika’s.
  De Afrikanen waren de eerste die in de Amerika’s voet aan wal zetten. Dit is logisch kijk naar afstand en stroming tussen de Amerika’s en Afrika.
  De afstand tussen de Amerika’s en Afrika zijn vele malen korter dan van de EU naar de Amerika’s.
  Marco Polo had een deal met de adel van Portugal dat de Spanjaarden in het geheim uitsloot, tot dat de Spaanse adel hiervan op de hoogte werd gesteld.
  Marco Polo was toen op de vlucht voor de Spaanse adel tot ze hem oppakte en in het openbaar de kleding van zijn lijf stripten.
  Hij kreeg een nieuw opdracht die hij met tegen zin uitvoerde.
  Marco Polo en een aantal schrijvers hebben dit allemaal zelf schriftelijk bevestigd.

  Veel dat ik je zou willen uitleggen.

  Je weet niet waar je het over hebt, je kennis is bekrompen tot het geen jullie blanken je eigen en onze kinderen willen leren op school. Jullie hebben een onbewuste angst en diepe schaamte voor wat er werkelijk is gebeurt. Voor ons zwarten is dit klaar en duidelijk.

  Velen van ons leren onze kinderen nu vooral de waarheid over het verleden en wat jullie blanken werkelijke karakter is en waarom wanneer wij jullie de waarheid vertellen een gevoel van haat (dat bij de blanken en koelies ontstaat) jegens de zwarten die de feiten op tafel leggen.

  En ja nu zitten jullie overal tot in Australie.
  En ja jullie hebben veel opgebouw in deze wereld en dat geef ik jullie. Jullie zijn niet de enige van al deze prestaties.
  Totaal geen jaloezie, zo is het nou eenmaal.

  Wat de Zwarte nakomelingen betreft:

  Zij hebben wel degelijk recht op een deel van de financieele resultaten, want deze mensen hun voorouders zijn meer dan 400 jaar lang uitgebuit en tot op heden worden deze mensen gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en lees ook wat die KOELIES EN VARKENS hier allemaal denken en schrijven.

  Die joden hun nakomelingen krijgen zelfs wanneer hun grootouders of ouders zijn overleden het geen dat van hun door de Nazi’s of NSBers is gestolen terug.

  Ik WALG (WORDT KOTS MISSELIJK) van jullie manier van denken.

  En nogmaals voor jullie duidelijkheid, als mijn voorouders “de slaven” niet naar de amerika’s werden gedeporteerd, dan was de kans aanwezig dat ze vermoord of verkocht werden als slaaf (het is maar een rotzorg en zal mij een worst wezen), dat zijn binnenlandse aangelegenheden waar de europeanen zich niet mee hadden moeten bemoeien.

  En JA dan waren wij er niet geweest om dit met jullie te bespreken, maar nu we er toch eenmaal zijn, gaan WIJ jullie de WERKELIJKE waarheid leren.

  Wij de nakomelingen van de slaven of we het goed hebben of niet hebben het recht op een behoorlijke financieele vergoeding van de EU landen die zich schuldig gemaakt hebben aan de slavernij naar en in de amerika’s.

  Dus ga werken voor onze centen, zodat je straks kunt gaan betalen.


  Maak melding
 97. @Hans van den Broek,

  Ik zal jou ook iets uitleggen. Sommige Amerikaanse Indianenstammen hebben wel schadevergoeding gekregen van de US-government wegens het leed, onrecht en materiele uitbuiting dat hun voorouders is aangedaan. Dus het kan!


  Maak melding
 98. Vrijdag 14 maart 2014 om 17:33 uur, @Hans van den Broek en Hans (holbewoners, stinkdieren of beter gezegd de varkens),

  Marco Polo moet zijn Columbus.

  Marco Polo lijkt mij ook een interessant onderwerp.

  Ook ik maak fouten.


  Maak melding
 99. Het is maar een rotzorg en zal mij een worst zijn” aldus “het geschreeuw van de leeuw” ,logisch wel, daar valt namelijk niets te halen, daar hebben zijn voorouders daar in Afrika waar zgn. alle beschaving vandaan komt niet voor kunnen zorgen, armoe troef, toen en vandaag helemaal. Wat ik me steeds meer begin af te vragen, waar ik deze schreewlelijk onder moet brengen , bij de zwaar gefrusteerden of bij de racistische extremisten, misschien wel bij allebei in ieder geval is hij alle vermogen om de dingen in de juiste proporties te kunnen zien en alle redelijkheid uit het oog verloren, rijp voor de psychiater. of voer voor psychologen


  Maak melding
 100. @Afrikaanse Leeuw Vrijdag 14 maart 2014 om 20:24 uur!!!

  Soso Lawmang Djah!
  Absoluut! Daar is geen woord Spaans bij!!!!

  @Afrikaanse Leeuw Zaterdag 15 maart 2014 om 07:49 uur!!!

  HEAR HEAR!!!


  Maak melding
 101. Zaterdag 15 maart 2014 om 13:36 uur, @hans varkensworst,

  Ik hou van Holland, landje aan de Zuiderzee
  Een stukje Holland draag ik in m’n hart steeds mee
  Daar waar die molens draaien in hun forse kracht
  En waar de bollen bloeien in hun schoonste pracht
  Ik hou van Holland, met je bossen en je hei
  Jouw blonde duinen in een bonte rij
  Op heel dees grote aard, al ben ‘k van huis en haard
  Is het kleine Holland mij ’t meeste waard

  Afrikaanse Leeuw:
  Ik hou echt van Nederland ook van Hollanders, alleen hou ik niet van jullie manier van denken dat de laatste jaren veel erger verziekt is door jullie rascisme.

  Daarom schrijf ik jou en je rascistische soortgenoten dit lesje vol feiten:

  Wanneer een Hollander geconfronteerd wordt met de werkelijke realiteit en dus de waarheid dat de Hollander eens moet gaan in zien dat hun wereldje een grote leugen is.

  Wanneer een Zwarte of kleurling de Hollander met feiten confronteerd, dan is altijd het clishe zinnetje van de Hollander dat “de Zwarte of kleurling rijp is voor de psychiater of voer voor psychologen”.

  Die tijd hebben we gehad.

  Nu verder Hans.

  Wat zo vermoeiend is dat de ahollandse jeugd (zoek hulp) ervoor zorgt dat de supermarkt bierkratten haast ieder weekend en vaak ook door de weeks bijna zijn uitverkocht.

  De hollandse jeugd zuipt zoveel bierkratten leeg, dat je er een Hollandse Joods nederzettingsmuur van kunt bouwen.

  Mijn boodschap aan de Hollandse jeugd die ik lief heb is:

  STOP MET HET COMA ZUIPEN.

  JE MAAKT JEZELF KAPOT EN JE NAKOMELINGEN DOM.

  Had je niet van mij verwacht he Hans.

  Kinderen zijn voor mij het onschuld.

  De volwassenen houdt ik een spiegel voor.

  “Hans varkensworst” wel eens overwogen zelf een bezoekje te brengen bij de “psychiater of psycholoog” ?

  De toekomst geeft je nu al veel veranderingen uit je eigen geschiedenis.

  Leugens zijn er om te ontravelen.

  Verander in positieve zin, gooi je rascisme weg of blijf vooral zo, zie en wacht je straf van God af.


  Maak melding
 102. Afrikaanse leeuw als je weer het woordje racisme in de mond neemt kijk dan gelijk in de spiegel, het zijn bij jouw op voornamelijk op vooroordelen en gefrusteerd gebaseerd meningen en vuilbekkerij, niets meer en minder


  Maak melding
 103. @ Hans van den Broek

  Zeggen dat Afrikanen dankbaar moeten zijn voor verscheping naar Noord en Zuid Amerika is net zo immoreel als zeggen dat Joden dankbaar moeten zijn voor de Holocaust, omdat ze anders geen eigen land (Israel) cadeau zouden hebben gekregen.

  Schadevergoeding is een heel normaal aspect in rechtspraak. Een slachtoffer van verkrachting kan via civiele rechtspraak vergoeding eisen. Maar betekent het verkrijgen van een geldsom dat zij dus maar blij moet zijn met haar verkrachting?

  Wat niet wil zeggen dat ik voorstander ben van schadevergoeding voor slavernij. Ik voel meer iets voor een Waarheidscommissie zoals Mandela die heeft voorgezeten in Zuid-Afrika. Alle feiten op tafel, en daarna zand erover.


  Maak melding
 104. Hebben ze niets beters te doen……geld, dat is het enigste wat ze daar in Suriname willen hebben,de mensen die nu zeuren hebben de slavernij niet meegemaakt,en als er geen slavernij was, dan hadden jullie in je blote reet rond gelopen in Afrika en stront gegeten, dus niet zeuren.


  Maak melding
 105. Vrijdag 14 maart 2014 om 17:33 uur, door Hans van den Broek
  ……….
  In plaats van herstelbetaling eisen zouden ze de Europeanen dankbaar moeten zijn dat de slaven een toekomst hebben gekregen en dat ze als nakomelingen er zijn en in vrijheid in hun eigen landen wonen………….
  ==============================

  Onwetendheid of ongeletterdheid is een doodzonde!

  Zowel racisme als Superioriteitsgevoel zijn het ultieme bewijs van bekrompenheid en een zieke geest.

  Dat bekende mannetje met de kleine snor is daar een goed voorbeeld van.

  Je bent vast ook sympathisant.


  Maak melding
 106. Vrijdag 14 maart 2014 om 11:24 uur, door Ray
  …………
  De surinaamse economie is opgebouwd door bloed en tranenen zweet van de hindostanen,javanen en chinezen!
  Zij werkten op de velden voor een loon van 1cent.Zij hebben nooit opgegegeven en gezwoegd en klaagden nooit!
  Jouw soort koos voor het bos!Ook na de afschaffing van de slavernij kozen jou soort voor het bos. Gewoon te schuw on te gaan werken!Ik zie niet hoe jou soort heden crediet komt opeisen voor de economie heden!……
  =============================

  ray, ouwe baab…

  Pas op met die daru (ramtahal) eens pak je nog de verkeerde fles.

  Alhoewel ik rouwig zal zijn.


  Maak melding
 107. @Afrikaanse leeuw.. jij houdt niet van de Hollandse manier van denken????….Zij zijn tenminste in staat om te denken, in tegenstelling tot de doorsnee Surinamer, die het moet doen met 1 hersencel en deze moet delen met de rest van het volk. Je brult wel, maar bent niet meer dan een tandeloze leeuw.


  Maak melding
 108. Overal waar de europeanen komen gaat het goed haha t gaat allemaal ten koste van de plaatselijke bevolking die uitgebuit wordt… ff ter herinnering het wa nauwelijks 50 jaren na de afschaffing van de slavernij dat de europeanen zich in de haren vlogen in een alles vernietigende 1e wereldoorlog want vanwege economische crises en daarna nauwelijks 21 jaar daarna de 2e WO daar hadden de afrikanen niets mee te maken maar het werd wereldoorlog genoemd.
  Maak ff de balans op wat jullie hebben opgebouwd en wat jullie vernietigen en nogsteeds vernietigen alle oorlogen daat zitten jullie achter.


  Maak melding
 109. En wat betreft de zgn immigranten of asiel zoekers die hadden het hard haha gekomen uit vrije wil met behoud van naam religie etc etc en gebleven want niet teruggekeerd nou dan was het zo slecht nog niet.


  Maak melding
 110. Niet vergeten hoe je al of niet legaal aan jouw geld kwam en door wie werd jij onderwezen en wie kocht bij jou want jij koopt niet je rooft wan t is wel raar van landbouer tot miljonair da wordt je nie op een legale manier


  Maak melding
 111. Vrijdag 14 maart 2014 om 11:24 uur, door Ray
  ……………………………………………
  ray
  ik zal jou een korte antwoordt geven om jou duidelijk te maken,wat voor onzin en leugen jij aan het blabla uitkraamt.

  voordat de hindu’s,javanen,en chinezen in suriname gedeporteerd werden,hadden mijn voorouders(creolen)alles in het land al opgebouwd,”jullie hadden niks te doen,tot dat jullie van mijn voorouders geleerd hebben hoe het gedaan moest worden.


  Maak melding
 112. @ Miko en anderen
  Zand erover hoeft niet. Het heeft plaatsgevonden, en een wetenschappelijke geschiedschrijving (de enige echte) registreert en analyseert wat er gebeurt is. Zij doet dat accuraat, zonder overdrijven noch verheimelijken. Je kunt je fouten (juister: die van je voorouders) beter onder ogen zien en memoreren om ervan te leren. Een waarheidscommissie is niet nodig. Elke historicus die zijn vak kent en integer is kan dat. Overigens: de feiten liggen al lang op tafel, en ze zijn al erg genoeg.
  Men moet wel reëel blijven. Er niet op los fantaseren, niet hineininterpretieren, geen sofismen, geen ongefundeerde conclusies. En dat geldt voor beide kanten. Dus niet “als we de negers niet uit Afrika weggehaald hadden, waren ze nu nog … etc.” Het valt niet te ontkennen dat 16e-eeuwse Afrikanen beneden de Sahara naar toenmalige Europese maatstaven een primitief bestaan leidden, maar ze hadden er in de gegeven omstandigheden het beste van gemaakt. Chapeau! Sommige West-Afrikaanse kunstuitingen zijn niet onaardig, en voor de diepe verbondenheid met de barre en barse natuur die Hottentotten en Bosjesmannen in de Kalahari liet overleven kun je alleen maar diep respect hebben. Dat een aantal Afrikanen zich in de 20e eeuw in doen en denken hebben kunnen ontwikkelen mag je op het conto van koloniaal onderwijs schrijven, maar misschien hadden ze het op eigen kracht ook wel gedaan, wie zal het zeggen.
  Aan de andere kant moeten de nazaten van de slaven niet té hard schreeuwen, want in de 16e en 17e eeuw was slavernij geen Europees fenomeen. Europa kende na de val van het Romeinse rijk geen slaven meer, maar in Afrika (en de Arabische en sommige Aziatische landen) was ze endemisch. Chronologisch gaat de slavernij van Europeanen in de Maghreb aan de slavernij van Bantoes vooraf. De Europese handelaren gingen niet
  naar Afrika met het vooropgezette doel slaven in te kopen, maar maakten gebruik van wat hun daar werd aangeboden. Voor de nu levende Europeanen zeker aanleiding om te betreuren dat hun voorvaderen de verleiding niet konden weerstaan, maar laat de nazaten ook maar eens hard schreeuwen in de richting van hun toenmalige koningen en stamhoofden. Op zijn minst was er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen inkopers en verkopers, zo de inheemse heersers, als initiatiefnemers en doorgewinterde slavenmakers niet al de hoofdverantwoordelijken zijn.
  Een bedrag noemen voor ‘schadevergoeding’ is helemaal onzinnig. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Een schatting van de kosten en baten van de WIC en de VOC kan er nog mee door, zelfs een schatting van gederfd arbeidsloon van een geschat aantal slaven in een geschat aantal werkjaren. Maar hoe wil je het leed van een uiteengerukt gezin in cijfers uitdrukken? Van de pijn en vernedering van brandmerken? De diepe ontreddering van iemand die als een voorwerp verkocht wordt? Elk bedrag is uit de lucht gegrepen, fictief, heeft hooguit een symboolwaarde. Zoals dat bij genoegdoening voor leed altijd het geval is. Ik schrijf met opzet niet schadeloosstelling, want die is niet mogelijk. En hier wringt de schoen bij de klacht van de Caricomlanden. Zowel de daders als de slachtoffers zijn inmiddels minstens een eeuw overleden. Schuld en dus ook aansprakelijkheid is strikt persoonlijk en niet overerfbaar. Het is een basisrecht van elk mens alleen aangesproken te worden op wat hij zelf misdaan heeft. In geen geval op wat zijn broer, of vader, of grootvader of landgenoot gedaan heeft. Dit principe is volstrekt niet onderhandelbaar en zal het ook nooit en te nimmer zijn. Dit geldt ook voor materiële schade. Na drie of vier generaties is niet te reconstrueren wat ieders reële aandeel in de winst- en verliesrekening was. Nog afgezien van de vraag of een nu levende slavennakomeling enig recht kan hebben op een schadeloosstelling die zijn verre voorvader zou zijn toegekomen, zou de betaling van een hypothetische ‘schuld’ voor de andere partij een nieuw onrecht creëren. Het is zelfs zo dat een eis van schadevergoeding op grond van huidskleur of nationaliteit gelijk staat met rassendiscriminatie.
  Ik denk dat we eis van de Caricomlanden kunnen wegzetten als de zoveelste afleidingsmanoeuvre van hun leiders om het eigen falen te verdoezelen.


  Maak melding
 113. Maandag 17 maart 2014 om 03:20 uur, @Wonotobo,

  Weer zo’n intellect die het zogenaamd beter weet.

  Maar helaas zo eenvoudig ligt dit niet.

  Of iedr bedrag uit de lucht gegrepen is dat doet er niet toe.

  Wat je uit dit proces aan financieele middelen kunt trekken, daar zul je het mee moeten doen mits je er tevreden mee bent.

  Wat jou ontgaat is de leefsituatie en kansen van de nakomelingen die bij voorbaat vaak duidelijk gemaakt wordt dat zij hun mond moeten houden, anders krijgen zij niks en met name door intellectulen onder hen die vanuit hun eigen belevingswereld spreken en totaal geen feling hebben met de mensen waar het werkelijk hier om gaat.

  Lekker een boek lezen en bemoei niet met zaken die je niet aangaan.

  Maandag 17 maart 2014 om 12:47 uur, @hans,

  Afrikaanse leeuw: Wat zeg je Hans ?

  Hans be like: Knor Knor Knor


  Maak melding
 114. Maandag 17 maart 2014 om 03:20 uur, door Wonotobo
  …………….

  Je hebt een “mooi” verhaal opgeschreven, maar helaas staat dit in schril contrast met de werkelijkheid.

  Waarschijnlijk heb deze voorstelling tijdens je studie opgediend gekregen en vervolgens ingeslikt zonder jezelf enige vragen te stellen over de stof.

  Om te voorkomen dat je een volgende keer wederom zonder na te denken een verkeerde voorstelling van zaken geef raad ik je aan om op de onderstaande link eens een kijkje te nemen.
  Doe je best ermee.

  http://realhistoryww.com/index.htm


  Maak melding
 115. Slavenhandel en Slavernij zijn in 2011 door de V.N. bestempeld als “Crime Against Humanity” Misdaad Tegen de Mensheid.

  Dit houdt in dat de nabestaanden van de slachtoffers van deze Criminele Daden recht hebben op schadeloosstelling van de plegers van deze daden, of hun erfgenamen.
  Zo simpel is dat.

  Degenen die hier het hardst roepen dat er niet betaalt hoeft worden zijn wel de 1ste om hun schade te claimen wanneer ze zelf slachtoffer zijn van een misdrijf.

  Terwijl ik dit typ hoor over de radio dat het NL Fonds voor Slachtofferhulp vorig jaar een record bedrag aan schadevergoeding heeft betaald aan slachtoffers van misdrijven.

  En toch maar roepen dat we moeten vergeten, ja,ja… ’t zal wel.

  http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/dialogue/the-slave-route/spotlight//acknowledgement-of-the-slave-trade-and-slavery-as-a-crime-against-humanity-


  Maak melding
 116. @Wonotobe,

  Dat je niet alles in details kunt berekenen wil niet zeggen dat je geen poging daartoe mag ondernemen. Het probleem kan zijn wie van de kolonialen zich verantwoordelijk gaat voelen. Ik vrees, niemand.

  Ik hoop dat de zaak wat oplevert. Dan kunnen de Indiers ook een flinke schadevergoeding vragen aan de Arabische staten. Moslims hebben in India zo’n 100 miljoen Hindoes vermoord en zo’n 500 miljoen Hindoes als slaven verkocht (aan vnl Arabische landen). Ook de zeer wrede Moslimlanden en -heersers moeten boeten. Die Arbieren en Turken doen alsof ze schijnheilig zijn, maar ze hebben de grootste holocaust van de mensleijke geschiedenis aan hun handen kleven.


  Maak melding
 117. Maandag 17 maart 2014 om 00:29 uur, @sra,

  Zo is dat.

  Maandag 17 maart 2014 om 15:50 uur, @Vijay,

  Je moet een commite starten, want ik denk dat heel veel tijd en aandacht besteed moet worden aan de 100/500 miljoen slachtoffers.

  Jonge je hebt een hele kluif daar.

  Hans knorretje biedt zijn hulp vrijwillig aan.


  Maak melding
 118. De reacties waren verwacht, er is nix nieuws bij, noch argumenten die het beantwoorden waard zijn, ik zal er dus niet op ingaan.
  Toch enkele woorden ter verklaring.
  Misschien heb ik het voordeel dat ik in Afrika ben geboren en opgegroeid, in diverse Afrikaanse landen gewoond heb, en gestudeerd heb aan de universiteiten van Kinshasa en Dakar. Weliswaar in een andere discipline, maar de historische bibliotheken waren voor iedereen toegankelijk. Ik denk dat niet veel Surinamers Afrika van zo nabij kennen. Ik ben ook maar een halve Nederlander, alleen is mijn andere helft niet Surinaams. Dat heeft me al vaak het scheldwoord nègre blanc opgeleverd (zoiets als blaka bakra bij jullie, denk ik). Dat raakt me niet, want ik heb met geen van mij beide ‘helften’ een probleem, ik ben twee-in-een en voel me daar lekker bij. Of ze verwijten me dat ik ‘niet solidair’ ben. Waarom zou ik meer solidair zijn met mijn ene helft dan met mijn andere?
  Als wetenschapper ben ik wat de feiten betreft pas tevreden met de waarheid, en voor de interpretatie streef ik naar een gewogen, fair en gebalanceerd oordeel. Met partijdige solidariteit wil ik niets te maken hebben, en in politieke correctheid wil ik niet gevangen zitten. Ik wil te allen tijde mijn eigen oordeel kunnen vormen, ongehinderd door vooringenomenheid, lasten uit het verleden of groepsdwang van wie dan ook.
  Overigens zit ik nu al bijna drie maanden in Suriname de winter door te brengen en het valt me op hoe open, beschaafd en vriendelijk de bevolking hier is. Dat ben ik in nog geen Afrikaans land tegengekomen. Misschien in São Tomé, maar daar waren de omstandigheden anders. De prettige, beleefde, vooroorlogs-hoffelijke omgangsvormen zijn een verkwikking, niet alleen die van de oude creoolse elite, maar ook die van de meeste gewone volksmensen. Zelfs doodarme mensen hebben een waardigheid die afsteekt bij de verwaandheid en het onbehouwen gedrag van de nieuwe rijken (de laatsten zowel in Suriname als in Nederland). Rancune en onbeschoftheid tegenover blanke of zwarte Nederlanders is uiterst zeldzaam, ik observeer het eigenlijk alleen bij nieuwe rijken en bij geflipte half-intellectuelen uit de lage middenklasse. Zou het kunnen dat de meeste ‘Surinamers’ op dit forum in Nederland zitten?
  Ik ben hier bij toeval terecht gekomen, en het onderwerp boeit me niet zó dat ik blijf. Adieu dus, het ga jullie allen goed, en nog veel plezier bij het gekissebis.


  Maak melding
 119. Dinsdag 18 maart 2014 om 02:03 uur, @Wonotobo,

  Ons bloed moet door je stromen, daarom ga je niet begrijpen wat wij bedoelen en recht op hebben.

  Je mag schrijven en zogenaamd niet partijdig zijn, maar als jij begrepen had wat nou werkelijk de geschiedenis is (spiekbriefje intellect) en beter en meer research gedaan had, dan ging je niet van dit forum weg met de staart tussen de benen.

  Wij werken met feiten, waar jij nog een essea over zou moeten schrijven, maar die hebben wij niet nodig.

  Er zijn echte intellectuelen jou voor geweest die ons al met waarheid voorzien hebben en die accepteren wij als onze intellect en niet een of ander Pipo die compleet niks weet over ons bestaan, laat staan die andere (helft van jou) cultuur “RESPECT” Zwart Afrika.

  Geniet van het weer in Suriname, want dat mag.

  Suriname en Surinamers over de wereld van welke cultuur dan ook zijn vrije en dus van zichzelf scherpbewuste mensen.

  Je moet blijkbaar nog veel meer leren, dan de gemiddelde Zwarte Surinamer en niet te vergeten de afstammelingen van slavernij die verspreid zijn over Noord, Midden en Zuid Amerika.

  Ga Hollandse aardappel eten.

  Trouwens aardappelen komen uit Zuid Amerika.


  Maak melding
 120. Wonotobo =

  Half Afrikaans
  half Nederlands
  student aan uni in Kinsjasha
  student aan uni in Dakar,
  is op vak. in Su.
  kent Su niet
  komt toevallig op WKN
  heeft desondanks een typische Nick.

  Wie denkt deze tobo voor de gek te houden?


  Maak melding
 121. Allen,

  Leven in het verleden heeft geen zin. Wees slimmer dan je tegenstander. Als het om natuurlijke rijkdommen gaat zijn de zgn 3e wereldlanden het rijkst. Eenmaal verlost van kolonisatie is het de kunst deze rijkdommen zelf te beheren tbv de groei van de bevolking. Het doet pijn om te zien dat de landen vaak door een eenling worden geregeerd die de rijkdommen voor een koopje zo het land uit laat vloeien tbv de blanken in de westerse werelden. De kracht en macht ligt daar waar de massa is. verenig u en u zult zien dat qua aantallen, grondgebied en natuurlijke rijkdommen de zwarte wereldbevolking veel sterker is. Vragen om vergoeding die nooit zal komen doet hier alleen maar afbreuk aan.


  Maak melding
 122. Dat slavernij slecht is daar is inmiddels iedereen wel over eens maar het is belachelijk om nu zo’n 200 jaar later nog komen met deze eis! Dat hun voor ouders een “kut”leven hebben gehad is inderdaad de schuld van de Nederlanders maar het slaat werkelijk nergens op dat ze dit eisen! Hebben ze het dan nu zo slecht dat ze zulke eisen kunnen stellen?

  Naar mijn mening hadden ze veel eerder moeten komen met dergelijke eisen en niet nu het hun uit komt omdat hun eigen economie waardeloos is. A little to late.


  Maak melding
 123. Vrij zullen jullie nooit zijn!!!!!!!!!!!

  Zolang jullie trots zijn met jullie Blanke familie namen en hun geloof.

  Zolang jullie je eigen volksnamen discrimineren blijven jullie nog eigendom van van de blanken.


  Maak melding
 124. De geschiedenis van de mensheid is geschreven in bloed. Indien men financiële compensatie zou betalen door mensen die zich er niet schuldig aan hebben gemaakt aan mensen 8 of 10 generaties na de afschaffing. Slavernij was absoluut onrecht. Maar dan moet men bevolking van elk oord waar ooit onrecht is geweest eveneens financieel compenseren. Je kunt niet zeggen: dit onrecht compenseren we wel en deze niet. Dan moet men dus al het onrecht dat er ooit geweest financieel compenseren. In Oost Europa wonen de Slavische volkeren. Zo genoemd omdat in de middeleeuwen daar de slaven vandaan kwamen. Die moeten ook gecompenseerd worden. Elke oorlog die er ooit geweest is heeft per definitie onrecht opgeleverd. Ook dat moet gecompenseerd worden. Nog ingewikkelder wordt het als men onrecht moet vergoeden, men andersom ook kan stellen dat er dan eveneens een vergoeding moet komen voor het omgekeerde. Dus als ergens geprofiteerd is van overgenomen beschaving, techniek en uitvindingen etc, dan zou het land of de beschaving die die vooruitgang geleverd heeft geld moeten krijgen voor die geleverde vooruitgang. Kortom geen beginnen aan.


  gemodereerd
 125. Ik lees overigens heel erg veel volslagen onzin over het hoe en wat in de geschiedenis. Er zijn trouwens nog wel mensen die met succes schadevergoeding kunnen eisen. Slachtoffers van slavernij in Mauritanië. Daar is tot op de dag van vandaag nog steeds slavernij van behoorlijke omvang. Maar ook in het midden oosten. Daar is de slavernij afgeschaft, maar dat gebeurde in de jaren zestig en begin tot jaren zeventig. Daarvan leven waarschijnlijk nog mensen die vroeger slaaf waren. Die waren persoonlijk slachtoffer. Dan is schadevergoeding goed mogelijk. Dat is ook de reden dat Joden schadevergoeding kregen. Een vergoeding voor leed wat ze zelf hebben geleden. Schadevergoeding voor leed dat je niet zelf hebt geleden maar door voorouders, is moeilijk te realiseren. Er moet een causaal verband zijn tussen de reden van de schadevergoeding en de persoonlijke relatie van degene die schadevergoeding wil met die reden. Simpel gezegd. Je moet persoonlijk slachtoffer zijn van hetgeen dat de reden voor die schadevergoeding is. Bij de schadevergoeding is ook van belang hoe de situatie zou zijn geweest indien de aanleiding voor de schadevergoeding nooit had plaatsgevonden. Als die dan heel goed zou zijn geweest, financiële voorspoed en een prettig en veilig leven, dan wordt de vergoeding hoger. Als de situatie echter diepe armoede, hongersnood, onveilig of oorlog zou zijn geweest, dan is de grondslag voor de schadevergoeding minder.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES