Alcoa verkoopt aandelen Surinaamse gouddeal

33

PARAMARIBO, 10 mrt – Alcoa trekt zich terug uit de joint venture met Newmont. De aandelen van de aluminiumgigant zijn verkocht aan Newmont. Dit meldt de Times of Suriname. Newmont is nu voor vijf en zeventig procent aandeelhouder in de Surinaamse goudwinningoperaties van Surgold.

De resterende vijfentwintig procent is bij de regering. Volgens Gary Goldberg, directeur van Newmont, is het een ‘stap in de goede richting. Er wordt nu gewacht op groen licht van de bestuursraad. Die moet beslissen wanneer de mijnoperaties kunnen beginnen te Merian, in het zuidoosten van Suriname. “Nadat we binnenshuis orde op zaken hebben gesteld, zullen we kijken hoe we beter kunnen performen”, zegt Goldberg.

Newmont bereikte vorig jaar een overeenkomst met de regering. Er ligt al een miljard dollar gereed voor investeren als de bestuursraad een besluit heeft genomen. “Hoog op onze prioriteitenlijst is het Merianproject in Suriname”, aldus Goldberg. Suriname moet dan met het eigen deel inkomen. Volgens de Centrale Bank van Suriname zal dit geen problemen opleveren. Het geld zal worden geleend op de internationale kapitaalmarkt. s

33 REACTIES

 1. =Er staat geschreven:::::Suriname moet dan met het eigen deel inkomen. Volgens de Centrale Bank van Suriname zal dit geen problemen opleveren. Het geld zal worden geleend op de internationale kapitaalmarkt.

  =Als het GEEN probleem is waarom betaalt Hoefdraad van de Surinaamse Bank die 450 miljoen dan niet???

  =Op het podium is geroepen dat Suriname 60% aan aandelen zou krijgen.

  =Suriname kan het zelf, maar er wordt steeds weer geld geleend en maar klagen dat men het goed gaat!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. suriname zou newmont niet zoveel bevoegdheid moeten geven,”ik weet niet op wat voor basis venitiaan die deal met hun gesloten heeft,maar het zal zeker geen voordelen voor nu en in de toekomst met zich mee brengen.
  als nieuwe regering mag jij of die contract met een aantal jaren verlengen of er wijzigging aanbrengen of contract beeindigging vast stellen.
  er zijn nu genoeg kleine surinaamse goud aannemers,dus ook genoeg aarbeiders.
  het zou voor su beter zijn als wij onze kennis verzamelen en samen onze grondstoffen delfen,op die mannier zal er beter rekening met de natuur gehouden worden,”men moet weten hoe ver men met de natuur gaat.


  Maak melding

 3. “Het geld zal worden geleend op de internationale geldmarkt”.

  Dat is wat mij nog steeds integreert, want wij moeten die toch nog “junk bonds kwijt. Suriname is nog niet uit de gevarenzone, integendeel, su gaat weer die richting uit. Dus hoe gaan wij die in de portefeuille van beleggers persen? Wij zitten b+ of in bb+?


  Maak melding

 4. lenen…lenen…betalen…betalen. Niks voor niks in deze wereld. De jongeren van deze tijd betalen de rekening voor het leengedrag en wanbeleid van hun criminele leider waar ze nu zo slaafs achter aan lopen. Hersenloos volk.


  Maak melding

 5. Sra,de goudovereenkomst is door jouw regering getekend na 3 jaar onderhandelen. Daarvoor was toch speciaal Steven Relyveld benoemt tot minister van financien.


  Maak melding

 6. Lenen en luchtkastelen beloven is schering en inslag….
  De vele oa aannemers kunnen nog steeds niet worden uitbetaald.
  De gevestigde orde/rovers blijven maar lenen tbv het zgn vooruitgang van het land..
  De werkende “klasse” is midden in de maand “skeer” en moet geld lenen om rond te komen.
  De criminaliteit zet zijn tendens voort…
  de gezondheidszorg is ook al niet meer wat het is geweest..
  Het roven en stelen wordt zelfs gestimuleerd..

  Gaat het werkelijk goed ??
  Ik ben bang dat er geen boter meer over is om op het paarse hoofd te “dragen”.


  Maak melding

 7. @sra
  Ik schreeuw je weer….ga skoro bika deng pikien boi/misie e lafoe joe…joe dong kaw…
  meester takkie..jo koebeest..

  joe moes go na dagoe datra foe soekoe yeppie bika joe e tang blaf..
  meester takkie..hond met ziekelijk gedrag…


  Maak melding

 8. Mensen, deze deal gaat tegen welke prijs dan ook door. Boerenveen onze dealer(drugs) heeft dit uitonderhandeld, dus weten we best wel dat er gigantische bedragen aan tjoekoe op het spel staan.Mensen word toch eens wakker.


  Maak melding

 9. Ik dacht dat het aandeel van Sur.intussen gegroeid zou zijn tot 51%.Dat werd er geschreeuwd op de berm.Die grote mond is nu naar Broko baka gevlucht waarschijnlijk om zijn wonden te likken[die brief op te eten].A pa schrikkie tog van wat hij tegen Am.ambassadeur schreeuwde tijdens diens afwezigheid!


  Maak melding

 10. @Dre

  Lackin en Bout voeren de Weense conventie’s versneld uit.Als straks een referendum komt van waar wij willen horen,dan moeten de Chinezen in de meerderheid zijn om voor aansluiting bij China te stemmen.Het contact van Sur.en China vind op min. en pres.plaats.Zo blijft Bout uit het gevang.


  Maak melding

 11. Zoals Koos zegt: lenen op de kapitaalmarkt betekent met woekerrentes terugbetalen. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, misschien leer ik dit binnenkort


  Maak melding

 12. Gezien de krediet ratings van Suriname moet er pakweg 11% rente betaald worden over leningen op de kapitaalmarkt.
  Dit terwijl de goudprijzen gedaald zijn.
  Voordat er sprake kan zijn van dividend moet er 3 jaar rente betaald worden of bijgeschreven worden in de lening.
  Daarna moet in 10 jaar tijd, de verwachte levensduur van de mijn alles terug verdiend worden, rente betaald worden etc.

  Snel gerekend zal na aftrek van de winstbelasting het aandeel van Suuriname in de winst ongeveer $ 50.000.000/ jaar zijn. af 11% rente over ongeveer $ 300.000.000 ( is inbreng plus rente tot de 1ste dividend betaling) plus aflossing van 10% (= $ 30.000.000/jaar) heeft tot resultaat dat er pas over een jaar of 8 iets overgaat blijven voor Suriname. Het eerste jaar levert een min (verlies) op van $ 13.000.000

  De deal van Venitiaan die klaar lag betekende 20% aandeel tegen ofwel een schuld van ongeveer $ 150.000.000. kosten waardoor vanaf het eerst jaar het Venetiaan plan bij de huidige goudprijzen pakweg $ 10.000.000 winst op zou leveren. Winst doe elk jaar zou toenemen.

  Te grote ambities, zonder inzicht leiden tot verspilling van schaarse middelen en VERLIES.

  Zuinigheid met vlijt zorgt dat men gedijt.


  Maak melding

 13. Luidkeels roeptoeteren op de Berm over een GOUDEN KERST.
  Nu die luchtballon uit elkaar gespat is krijgen weer zo een roze wolk over ons heen van 1 of ander LULLIG TRAMMETJE, voor 2015 gereed. Een goedkope afleidingsmanouvre en de zoveelste loze belofte sinds 2010.

  Mietje Bouta is compleet van het padje af.


  Maak melding

 14. Maandag 10 maart 2014 om 20:13 uur, door Reza Khan

  Sra,de goudovereenkomst is door jouw regering getekend na 3 jaar onderhandelen. Daarvoor was toch speciaal Steven Relyveld benoemt tot minister van financien

  jaja,venitiaan heeft hun laten komen en een deal van 5% voor su uit su bodem met hun aangegaan,”deze regering heeft geprobeerd meer % uit die deal te krijgen.


  Maak melding

 15. ROY

  ik weet niet wat jou bezielt,maar het lijkt erop dat jij door een plaag demoon wordt beheerst,ik heb mij een keer afgevraagd als jij een ziel hebt,’maar bij opservatie van jou schrijf gedracht is opgevallen dat jij geen menselijk gedracht vertoont,maar,door demonen in het zadel gehouden word.
  ik vind jou geen zielig ventje/meisje,het is dat jou gedracht kenmerken van eenzaamheid jou gek aan het maken is,dat jij geen raad met jou zelf weet,dat jij een slachtoffer zoekt om jou frustratie te botvieren.

  ik kan ook,ju ma p of ju k koelie of jarusu d gaan lopen schreeuwen naar iemand die ik niet ken.

  en als jij denk mij te kennen,dan wil ik jou voor een face to face ontmoeting uitnodiggen.

  of durf jij niet.


  Maak melding

 16. Meerderheid van de aandelen ligt bij Newmond dus zal de regering met haar kleine 25% tijdens vergaderingen en winstdeling alleen maar moeten slikken en proberen niet te stikken want zij hebben niets in te brengen


  Maak melding

 17. Youp van ’t Hek, schreef er een liedje over, “lenen, lenen, betalen, betalen”, maar dat zal deze regering blijkbaar een zalige rotzorg zijn, na ons de zondvloed, wij hebben de schaapjes op het droge, laat de rest, het land, maar verrekken.


  Maak melding

 18. dus @jacobus: slaan lackin en bout de wereld om de oren met hun eigen verdragen? en dat alles heeft onze eet-graag-gratis-liefst-bruinebonen-deel van onze bevolking voor elkaar gekregen? toch wel petje af voor het behalen van zo een grote negatieve overwinning. pfff.


  Maak melding

 19. Volgens de Junk-president DDB komt het eerste deel van de TRAMLIJN voor 25 mei 2015.
  Bijna twee jaar geleden is ook met heel veel TAMTAM de bouw van het WANICA-ZIEKENHUIS aangekondigd.

  Is DE EERSTE STEEN AL GELEGD VOOR DE BOUW VAN DIT ZIEKENHUIS???JA, maar hier is ook bij gebleven om daarna een andere LOCATIE AAN TE WIJZEN VOOR DE ZOGENAAMDE BOUW.

  De regering kan niet eens met goed fatsoen DE NASCHOOLSE OPVANG op de rails krijgen, laat staan deze TRAMRAILS!!

  DDB, ga je POEPEBILLEN wassen hoor, ik geloof niets van wat je allemaal roeptoetert!!!


  Maak melding

 20. Alcoa heeft nieuwe leiding regio Latijns-Amerika
  11 Mar. 2014 (Bron-StarNieuws.com)

  Aquillo Paolucci heeft de functie van Frank Feder, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, overgenomen.
  Hij heeft ook de directe leiding van alle Global Primary Product (GPP) in het gebied.

  Aquillo Paolucci was ook betrokken bij de (verkoop) van de aandelen van Alcoa aan Newmont.


  Maak melding

 21. Sra, de 5% was met Iamgold. Met newmont was 20% overeengekomen. En voor jouw informatie, die 5% houd je baas staande momenteel. Want de oude deal levert 46% van de opbrengsten van Rosebel op voor Suriname.


  Maak melding

 22. Alcoa ziet niets meer in deze deal gezien de huidige incompetente DDB regering in Suriname. De overheid is te onbetrouwbaar en de president onvoorspelbaar.


  Maak melding

 23. Voor 2 mei 2015 heeft president bouterse beloofd een metro-lijnen aan te leggen in Paramaribo om congestie tegen te gaan in het centrum.


  Maak melding

 24. Sra.

  De deal, waar het hier over gaat, is echt gesloten door de regering Bouterse-Amerali.
  Je hebt gelijk als je stelt, dat Venetiaan destijds maar 5% heeft uitonderhandeld, maar wel onder heel andere omstandigheden, dan nu.
  De regering Bouterse-Amerali heeft een groter percentage uitonderhandeld, maar tegen welke voorwaarden ?
  We moeten een ontzettend groot bedrag lenen om mee te kunnen doen en we moeten een vreselijk groot bedrag aan rente ophoesten.
  Zo groot, dat ons land daar niet toe in staat is.
  Het is zeer de vraag of ons land ooit verdient aan deze deal.
  De conclusie is, dat Venetiaan het destijds niet zo slecht heeft gedaan als jij denkt.


  Maak melding

 25. Op KKF is Hoefdraad bezig de jeugdigen te onderwijzen hoe om te gaan met geld. Hij met zijn duizenden salaris en rovers van het land moeten juist die training volgen.


  Maak melding

 26. @sra

  als er iemand geen ziel heeft is hij je baasje wel.
  Die Didibrie durft de nabestaanden van de decembermoorden landverraders te noemen. Wat een kl.zak die lijder DDB van je.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.