zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Luchtje' aan contract Iamgold met Surinaams bedrijf

‘Luchtje’ aan contract Iamgold met Surinaams bedrijf

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 mrt – Aan de overeenkomst tussen het Canadese Iamgold en het Surinaamse Sarafina zit een onaangenaam luchtje. Dit zegt parlementariër Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP). Iamgold gaat exploreren in het mijnconcessiegebied van Sarafina en krijgt zo de eerste optie tot mijnen. De concessie ligt dichtbij het wingebied van Rosebel Gold Mines, RGM.

RGM is het lokale dochterbedrijf van Iamgold. Gajadien zei in het parlement dat precies hiervoor is gewaarschuwd door de oppositie. Het gaat dan om de zogenaamde areas of interest. Die maken deel uit van de omgeving waar RGM opereert in Brokopondo. Volgens de oppositie is de kans op corruptie vergroot door de exploitatie-overeenkomst van de regering met Iamgold. Iemand met goede contacten bij de regering zou dan makkelijk een lap land kunnen krijgen en het door verkopen aan Iamgold.

Gajadien vreest het ergste. In het parlement wees hij op de recente overeenkomst tussen de twee bedrijven. Iamgold mag exploreren in het gebied van Sarafina. De multinational krijgt vijf jaar tijd om te beslissen of het overneemt. Voor het land moet een miljoen dollar worden betaald. Om het recht van eerste te behouden de komende vijf jaar, moet ruim honderdduizend per jaar extra worden betaald. Gajadien ziet een handjevol zich schatrijk luieren, terwijl de samenleving het nakijken heeft.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Spiegeltjes en kraaltjes in ruil voor goudmijnen. De Surinaamse regering kent de waarde van haar eigen bezittingen niet. Schandelijk.


  Maak melding
 2. Regering? Noemt men dit een regering? Een stel ongeschoolde achterlijke imbeciele apen waarvan de grootste aap met zijn grote bek loopt te schreeuwen om een nieuwe termijn van 5 jaren! Ze moeten hem al zijn tanden uit zijn bek slaan!! Vieze smerige rand debiel dat hij is! En dan die andere mongool! Van een brunswijk die nog geen eens fatsoenlijk kan praten het enige wat hij kan is met zijn pistool zwaaien en geld strooien en dit noemt zich een politicus?pff waar gaat dit land naartoe? Ongelofelijk gewoon. We zouden ze moeten vangen, opknopen en verbranden allemaal! En de as naar de maan schieten want dat is zelfs niet goed genoeg om hier te mogen blijven. Als deze mensen opgeflikkerd waren zou het er voor Suriname een stuk rosekleuriger uitzien…


  Maak melding
 3. Aha ha ha, dat wordt nu pikken en graaien in de Suri jungle.
  Er is geen controle daar,dus het Suri bedrijf is best tevreden met een schijntje van Iam Gold multinational.
  Zo merk je,dat Eldorado goudmijnen tijdens de bezetting van
  de de Spaanse hebzuchters al bestond.En wie profiteert nu de gold winsten Iam Gold.Het volk van Suri weet geen bal van wat er allemaal in het land gebeurt.Dus conclusie: de rijken worden stinkend rijk en de armen worden straat arm


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES