woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEU heeft veertien miljoen voor Suriname

EU heeft veertien miljoen voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 mrt – De Europese Unie, EU, reserveert veertien miljoen euro voor Suriname. Volgens Derek Lamb, hoofd Politieke aangelegenheden en voorlichting voor de Guyana’s, is het geld voor de landbouw bestemd.

Ook andere agrarische sectoren kunnen mee profiteren. Het gaat er vooral om de voedselproductie te stimuleren. Het geld kan elk moment worden vrij gegeven. “Wij zijn nog bezig te onderhandelen met de regering om specifieke projecten te identificeren. De bananensector is een optie, maar ook aquacultuur en andere voedselproducten zijn mogelijkheden”, zegt Lambe tegenover de Ware Tijd.

De EU heeft al ruim dertig miljoen euro geschonken voor de bananenpriductie. Het geld is vooral gestopt in modernisering op weg naar privatisering. De veertien miljoen die nu vrijkomt maakt deel uit van de grote pot voor voormalige Europese kolonies. De EU heeft ook het grootste deel gefinancierd van het herstel van het oostelijke deel van de Oost – West verbinding. Deze weg leidt naar Albina en Frans Guyana.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
 1. Juist, geen CASH in handen van bouta en bende stoppen!!!
  Stop het in projekten!
  Goed zo EU.Ik zie niet hoe bv Venezuela,guyana ,of een ander Unasur of Caricom land ons hiermee zou kunnen helpen!Ze hebben zelfs hulp nodig van jullie!
  THANX EU,


  Maak melding
 2. De president heeft maanden geleden gezegt om te proberen suriname tot voedselschuur voor de carabische landen te maken.
  de EU die reeds op de hoogte van die plannen zijn,gaan natuurlijk met hun paar miljoenen proberen zeggenschap in het geheel te krijgen(op lange tijd basis).
  omdat europa wijnig of geen natuurlijke producten van natuure bezit,zoals de zuid amerikaanse landen,is het voor hun het beste door list(grote pot voor voormalige europese kolonies)te intregeren in het voedsel arrangement.
  het zou raadzaam zijn als er goed naar de voorwaarden gekeken wordt en hoe die contracten opgesteld zijn,er schuilt altijd een addertje onder het steen.
  ik bedoel het moet niet later een effect hebben waar de europeanen bepaalde dingen vam ons gaan bedwingen omdat zij ons een paar miljoenen gegeven hebben om bepaalde onwikkeling tot stand te brengen.


  Maak melding
 3. Yu no musu pot’ POES’ POESI fu luku MERKI !!!!!! Dus NOOIT GELD ZONDER ENIGE CONTROLE van buitenaf OVERLATEN aan SURINAAMSE BESTUURDERS want er komt niks goeds van terecht !!!! Men bakt er gewoon niks van. Het GELD verdwijnt SPOORLOOS en het projekt blijft liggen . It wasn’t me dus graag nog een storting van 14 miljoen zodat ik kan ” afmaken ” hetgeen mijn voorganger heeft verbrast zegt men dan zonder blikken of blozen tegen de donateur/geldschieter !!!!

  SYNONIEMEN van SURINAAMSE BESTUURDERS zijn………..ONKUNDE en ZAKKENVULLERIJ

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig lördagskväll !


  Maak melding
 4. @sra

  Joe boi sra, zo te zien zijn de tulpen uit je kont al uitgebloeid ..je had toch verkeerde bolletjes geslikt.

  Ik schreeuw je…ga skoro joe dong alatta..deng pikien boi/misie e lafoe joe.

  Oja je bent niet te genezen..


  Maak melding
 5. Bouterse is hypocriet. In de ocer kraamt hij anti koloniale bullshit uit, nu ineens is het geld van de oud kolonisator een geschenk uit de hemel. Bouterse moet met zijn grote smoel nu zeggen dat europa haar centen mag houden en su haar eigen boontjes gaat doppen.

  Europa moet geen cent aan su overmaken. Eerst Bouterse en Lonnie uitleveren daarna kan er gesproken worden over steun.


  Maak melding
 6. Alles wat de EU doet, doet zij uit eigen belang. Je denkt toch niet dat de mensen die de commerciele economie hebben uitgevonden ineens voor Sinterklaas gaan spelen? Hun directe belang is om zo contacten op te bouwen en een goede indruk te maken. Later kan dit gecashed worden. Zo denken Europeanen en Amerikanen nou eenmaal. Een relatief zeer kleine investering (hoeveel honderden miljarden subsidie krijgt de eigen landbouwsector wel niet?) dat later honderden keren zoveel moet opleveren.
  Er is niks tegen investering, zolang het niet geslijt wordt als de barmhartige Europeaan die een weldoener is.


  Maak melding
 7. @roybe,

  Omdat de goede mensen buiten de regering zijn gelaten. In de regering zitten veel half-alfabeten die ook nog giftige snekie-beten hebben opgelopen, lijkt het.


  Maak melding
 8. Bouterse wil een voedselschuur maken van Suriname. Als cocaïne landbouw ook bij deze categorie hoort dan is hij daar wel in geslaagd vind ik. Alleen is voedsel om te eten en niet om te snuiven.
  Als Europa landbouw wil stimuleren in Suriname moeten ze de financiering en organisatie in eigen handen houden anders zal er geen ene bananenboom uit de grond komen. Maar wel tientallen gepantserde limousines uit de VS.


  Maak melding
 9. Het artikel wekt de indruk dat de Europeanen het geld geven aan Suriname, dat is helemaal niet het geval, heb je ooit een Europees land gezien dat ‘zomaar’ geld geeft aan een ontwikkelingsland? Misschien alleen eenmalig, als humanitaire hulp, na een aardbeving of een tsunami, maar zeker niet om de landbouw of de economie op te krikken, dat doen ze niet eens als het om andere Europese landen als Griekenland of Spanje gaat, er worden altijd voorwaarden gesteld voordat het ontvangende land het geld ‘krijgt’, Suriname zal het geld, met rente, tot de laatste cent terug moeten betalen. Het komt daarom een beetje overdreven over om die Europeanen te bedanken zoals Ray doet, je valt toch ook niet op je knieën wanneer de bank je, na een zakelijke overeenkomst, een lening verstrekt?


  Maak melding
 10. Als Bouta zijn woord houdt, weigert hij dit geld.
  We zijn bijna bankroet, maar we kunnen heel goed zelf onze broek ophouden volgens ons staatshoofd.
  Het zijn niet mijn woorden, maar die van onze regeringsleider.
  Ikzelf vind, dat ons land zijn handen mag dichtknijpen voor elke subsidie, die het krijgt.
  En van het terugbetalen van een subsidie zoals Boze Leeuw beweert, heb ik nog nooit gehoord.
  Een subsidie is iets anders, dan een lening Bonze Leeuw.
  Als wij niet oppassen zijn we binnen een half jaar failliet, omdat deze regering voor Sinterklaas speelt.
  Om die reden krijgen buschauffeurs, zorgverleners en onderwijsinstellingen om maar een paar voorbeelden te noemen hun geld niet uitbetaald.
  Dat is Suriname anno 2014 !!!


  Maak melding
 11. Suriname kan niet zelfstandig bestaan.
  Of het geld nu uit china komt of vanuit Europa, zonder was Suriname al lang bankroet geweest.
  Grote verschil is dat dit een gift betreft en geen peperdure lening.
  Daarvan hebben we er al meer dan genoeg, maar over terug betalen wordt met geen woord gesproken!
  Dat komt pas als Bouterse al lang zit weg te rotten in zijn cel aan de orde.
  Maar daar denkt niemand over na, Suriname leeft al heel het zelfstandige bestaan ver boven zijn stand.
  Dat geleende geld zal vroeg of laat toch terug betaald moeten worden.
  Of heeft Bouterse ons land al weggegeven aan China?
  Hoe dan ook, elke steun is meer dan welkom hier in Suriname.


  Maak melding
 12. Al stop je miljarden dollars in Suriname en toch zal het land nooit vooruit gaan, als je een verspillend en wanbeleid voert als de NDP.


  Maak melding
 13. @Dron,..die hele Petro Caribe is al door Maduro gestopt, omdat Venezuela niet meer aan haar financiele verplichtingen kan voldoen. Panama eist haar 1 miljard dollars van Venezuela op.
  Venezuela is failliet!!


  Maak melding
 14. Suriname telt slechts 500.000 mensen,..rijk aan bodemschatten, en hulpbronnen, zoveel mogelijkheden,…en toch is er armoede in dat land.Suriname is gewoon het mooiste land op aarde. Vertel me,..hoe is dat mogelijk?? Het land blijft steeds bedelen om geld.Corruptie,wanbeleid, zelfverrijking van een bepaalde groep, maakt het land gewoon kapot.De jongeren die nu deze groep als voorbeeld nemen staan te trappelen om dit gedrag voort te zetten. En zo blijven wij in die cirkel draaien,..En Suriname??? Het zal nooit vooruit gaan.


  Maak melding
 15. Surinam Patriot, broeder je hebt gelijk !! Hilarisch ..
  Venezuela is failliet. Bigi Mofo Maduro staat met lege handen.

  PANAMA STAD – De regering van Panama eist dat Venezuela een miljard dollar aan schulden terugbetaalt. De relaties tussen beide landen zijn erg gespannen als gevolg van de politieke crisis in Venezuela.

  Woensdag heeft Venezuela de diplomatieke betrekkingen met Panama verbroken. Het linkse regime in Venezuela verwijt Panama inmenging in de diepe politieke crisis in het land. De oppositie houdt daar al wekenlang betogingen tegen de linkse president Nicolas Maduro.

  De president van Panama, Ricardo Martinelli, zegt dat Venezuela een miljard dollar schulden heeft bij zijn land en eist dat dat bedrag nu snel betaald wordt. Het verbreken van de diplomatieke betrekkingen is geen excuus om de schulden niet te betalen, aldus Martinelli.

  De relaties werden verbroken nadat Panama de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gevraagd had om de crisis in Venezuela te bespreken. Venezuela noemt dat inmenging.

  Al meer dan een maand komt de oppositie in Venezuela massaal op straat. De beweging begon bij studenten die de aanhoudende misdaad in de hoofdstad Caracas beu zijn, maar die kregen snel de steun van de oppositiepartijen. De economie van Venezuela draait vierkant en leeft in feite enkel op de uitvoer van olie.


  Maak melding
 16. De EU is zo gehaaid als wat. Wanneer ze in staat zijn EU-landen de vernieling in te helpen (alleen de bankiers worden geholpen), wat stelt een land als Suriname dan voor in hun ogen?
  Mensen vergeten dat die EU-hulpverleningspot een goodwill pot is en ook een marketingspot is.
  De EU gaat die projecten opzetten, maar krijgt enorme kennis over het betreffende land. Voor blanken geldt een vuistregel: kennis is macht.
  Ik heb het niet over wat de hulp ontvangende regeringen wel of niet goed doen, maar wat de EU goed doet, nl haar marketing en goodwill strategie met kleingeld toepassen.
  EU heeft straks een voedselschuur nodig.


  Maak melding
 17. Dit geld komt voort uit verdragen tussen de EU en Caricom. EU is Caricom grootste handelspartner na de VS. Grootste deel van de export naar de Eu zijn mijnbouwproducten. En om staatsbedrijven te gaan moderniseren om privatiseren, daar is Suriname denk ik nog niet klaar voor. Want in de particuliere sector telt alleen het eigen persoonlijke belang. Deze sector heeft ook nooit echt voor werkgelegenheid gezorgd. De overheid heeft altijd gezorgd dat de meeste mensen aan het werk zijn. Moderniseren van de agrarische sectoren die overheid nog in handen heeft moet zeker, maar privatiseren nee.


  Maak melding
 18. @ Sra jij bent iemand die inzicht heeft in de hele situatie in tegenstelling tot de anti-Suriname loslopende helden op sokken, die die alleen haat en nijd kunnen spuien en propageren.


  Maak melding
 19. -Er staat geschreven::::De EU heeft ook het grootste deel gefinancierd van het herstel van het oostelijke deel van de Oost – West verbinding. Deze weg leidt naar Albina en Frans Guyana.

  -Grappig vind ik dit, omdat de dc Sondrejo va Albina aan het volk heeft vertelt dat het door hem komt dat de weg afgerond is.
  -Brunswijk heeft in het verleden precies hetzelfde vertelt.
  ==Een stelletje leugenachtige donders in de politiek met aanhang!!!

  =Wel het zijn allemaal projecten die Venetiaan toen had geregeld. Bouterse pronkt nu hiermee en het volk trapt erin.

  @henkes, er zijn internationale regels en wetten hoe landen met elkaar moeten omgaan. De dictators verpesten het altijd voor een ander.

  @Boze Leeuw,je schrijft:::Voor blanken geldt een vuistregel: kennis is macht.
  Met hoeveel kennis van het buitenland wordt er niet gewerkt in Suriname???

  -Dit is ook de reden waarom het niet goed gaat in Suriname. Zie maar het binnenland waar zij de jongeren achter houden, omdat traditie de voorrang heeft boven kennis.
  -ONTWIKKELING IS HEEL ERG DUUR EN DIE KRIJG JE NIET GRATIS.


  Maak melding
 20. @Koos, je hebt gelijk en het is toch een lage streek van de president van Venezuela om niet te betalen???

  -Het land zit met grote schulden en er is haast GEEN toiletpapier, olie, suiker en luiers voor baby’s.

  =Op radio apintie heeft men Bouterse al gewaarschuwd dat Suriname GEEN Venezuela is dus moet hij oppassen met zijn uitlatingen op het podium.

  =Men heeft Bouterse via de radio ook vertelt dat hij in zijn hoofd is vast blijven zitten in de jaren 80, en het volk gaat het niet meer pikken.


  Maak melding
 21. Ik lees niets anders dan kritiek op jullie president Bouterse.Ik heb met eigen ogen gezien wat deze man betekend voor Suriname.Ik zie vooruitgang op alle vlakken een sterk verbeterde infrastructuur.de zorg voor de ouderen heeft hij zich persoonlijk aan getrokken en hier verbetering in gebracht.de gezondheidszorg en zo kan ik nog een tijd door gaan.Stop nu eens eindelijk een democraties gekozen president te bekritiseren en jem testeunen hij wil alleen het beste voor zijn landgenoten
  die hij dient.leo Snel


  Maak melding
 22. Ontwikkelingsgeld is geld dat rijke landen aan arme landen geven, om het via slinkse weg dubbel en dwars weer terug te sluizen naar eigen land.


  Maak melding
 23. Die 14 miljoen Euro is natuurlijk altijd mooi meegenomen om de landbouw te verbeteren maar dezelfde EU heft genadeloos heffingen op Surinaamse bacoven als het in de EU komt. Vele malen de 14 miljoen.
  Een andere strategie zou zijn als we echt Suriname een voeselschuur willen maken de EU te lobbyen voor een free trade agreement dat Surinaamse producten vrij van heffingen de EU mogen binnenkomen, ten minste in NL, net als die van Frans Guyana. Jammer dat we deze inzicht niet hadden toen wij onafhankelijk wilden worden. Onze ambassades doen ook bar weinig aan de promotie van Surinaamse rijst groente en vis, maar ja dat zijn mensen benoemd om stoelen warm te houden. Die amba’s in Jalarta, Zuid Afrika en Parijs moeten we maar sluiten en die mensen in ptata plaatsen om Suroinaamse bacoven, rijst, kouseband, madam jeanette peper en vis te promoten om sustainable welvaart in Suriname te brengen.


  Maak melding
 24. ik hoop dat suriname en derest van de zuid amerikaanse landen de aanbod van eu overslaan en met elkaar de handen ineen sluiten om onze producten zelf op onze manier te boosten en zelf produceren naar het buitenland.
  zonder zakkelijke inmenging van eu komen wij er beter vanaf.


  Maak melding
 25. Brussel helpt, en niet ptata kondre.Ned.heeft zelf het geld nodig voor projecten in Africa.Bouta heeft persoonlijk ruzie met nederland , hij moet niets hebben van Den Haag., wel van europa.


  Maak melding
 26. Enige jaren geleden kon de President nog luidkeels verklaren Nederland besteed die laatste euro 20.000.000 maar aan jullie eigen voedselbanken.

  Nu is alles welkom!!!! en is het nieuws dat er geld komt.

  De bananensector moest eerst wel aan Belgen verkocht worden.

  Suriname vergeet maar al te graag dat jaarlijks meer dan $ 200.000.000 gratis en voor niets aan familiesteun van uit Nederland in de Surinaamse economie gepompt wordt.


  Maak melding
 27. @Jojo

  het duidelijk dat de megalomane president DDB alleen grootspraak heeft en als puntje bij paaltje komt inbindt.
  Was ook duidelijk in de affaire met de Amerikaanse ambassadeur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES