Gevraagd: partners voor nationale dialoog

17

PARAMARIBO, 7 mrt – De conferentie over een nationale dialoog over amnestie heeft bevestigd dat er partners nodig zijn om een dialoog op gang te brengen. En op gang te houden. Partners van beide kanten. Want als er iets duidelijk was op de tweedaagse conferentie, was het wel de afwezigheid van zovelen.

Zelfs parlementariërs van de coalitie en Desi Bouterse’s NDP ontbraken. Kennelijk hadden mensen wat belangrijker te doen elders. En dat voor een conferentie die mee werd georganiseerd door het parlement. Feit is dat het partnerschap nog ontwikkeld moet worden. De ‘andere kant’, vooral de de nabestaanden van slachtoffers, ontbrak. En wat ook de reden mag zijn voor die afwezigheid, er zal op een of andere manier aan gewerkt moeten worden.

De conferentie heeft het alleen maar bevestigd. Alle sprekers, sommigen slachtoffers van mensenrechtenschendingen, hadden het over bereidheid. Dat is het eerste en eigenlijk het belangrijkste element bij het op gang brengen van dialoog. Dialogen in hun land van oorspong lukten uiteindelijk omdat iedereen er was op gegeven moment. Suriname is eenvoudigweg niet zo ver. Dat zal onderkend moeten worden, ongeacht de bedoelingen aan beide zijden.

17 REACTIES

 1. Kunstmatig wordt geprobeerd een verzoening tot stand te brengen. In Zuid Afrika heeft de verzoening er toe geleid dat de opressors (De Klerk & Co) afstand deden van de macht. Gaat dat in Suriname ook gebeuren? Dat de oppressor Bouterse afstand doet van de macht? Nee. Integendeel, hij wil opnieuw voor 10 jaar de president uithangen. Dus over welke verzoening praat men dan?


  Maak melding

 2. bouta moet zich met een kogel in zijn harses verzoenen

  hij heeft een splitsing in suriname gebracht, alsmede broedermoord, cokehandel, wapenhandel, mensenhandel, goudsmokkel, financieel wanbeheer, zelfverrijking, rechtelossheid en het faciliteren van terreurnetwerken

  maduro is nu net als khadaffi ook al bijna dood, nu bouterse en consorten nog


  Maak melding

 3. Surinaamse volk is beslist niet dom, blijkt nu. Men is alert, men is achterdochtig geworden. Amnestiewet gewoon doordrukken zal altijd een smet blijven. En wat in andere landen werkt, hoeft hier niet te werken. Wij hebben een heel andere samenstelling van de bevolking. Je kunt niet vergeven, vergeten en goedpraten als men mensen van hun leven heeft beroofd. Je bent geen rechter en er komt een tijd dat je zelf voor de hoge RECHTER zal moeten verschijnen en verantwoording moet afleggen. Kinderen en kleinkinderen zullen met schaamte denken aan hun voorvaders.


  Maak melding

 4. @Grasbarki,

  Heeft God een molen dan? Hij geeft geen gratis wind- of waterenergie in ieder geval.
  Dialoog vereist dat 2 partijen hun standpunten willen verlaten. NDP is niet geinteresseerd daarin. Ze willen hun standpunten alleen opdringen. Wat voor zin heeft een dialoog dan?


  Maak melding

 5. ik denk dat het beter zou zijn om enkele partijen,hun idee over een nationaal dialoog samen te laten stellen om daarna een ballans van meerderheid kwa gelijkdenkend dialoog als vaste kern te installeren.

  men kan ook vanuit de regerende partij een nationaal dialoog samen stellen en de overige partijen daarover informeren of een dialoog document aan hen te overhandiggen,”zodat zij na het bestuderen,hun mening of idee kenbaar mogen maken,”en als er verandering in een positieve zin,plaats moet vinden,neem ik aan,dat het ook zal gebeuren,”dat noem ik,samen werken met een algemeen opbouwings structuur.


  Maak melding

 6. Nationale dialoog? onbegonnen werk en bij voorbaat tot mislukken gedoemd, er is nl. een bevolkingsgroep die bestaat uit mensen zoals Sra, Afrikaanse leeuw, Ver van de waarheid, die alles en iedereen overschreeuwen op een dusdanige manier dat er van een dialoog geen sprake kan zijn, dit is in ieder geval wat ik er van verwacht als je ziet hoe ze hier vaak op e waterkant site met veel woorden tekeergaan en niet willen horen hoe anderen er over denken


  Maak melding

 7. bouta heeft ka in zijn hoofd en in zijn ogen

  de hele inter religieuze raad zegt af

  alle geloven zeggen hem: njang ka, yu moordenaar

  toch NDP e lul

  het wordt de hoogste tijd om die NDP moordenaars op te ruimen

  kijk chavez is exit, castro bijna exit, obiang zoon gearresteerd, kadaffi die hond dood, nu desie nog, dino is al vastgezet


  Maak melding

 8. Het domme volk zal Bouta in het zadel blijven houden,kost wat kost zal hij namens het domme volk aanblijven!
  Voor een dialoog heb je inderdaad 2 partijen nodig,anders is het een Monoloog! Ik wacht wel af wat er gaat gebeuren volgend jaar,misschien wordt het oorlog tussen de Hindoestanen en de Crèolen, mijn zegen hebben ze!!
  Ik vecht niet mee,want voor mij maakt het niks uit wie Pres wordt,de beste moet Pres worden.


  Maak melding

 9. Volgens Panka heeft de COALITIE geen nieuwe AMNESTIEWET GESLAGEN maar de BESTAANDE AMNESTIEWET van 1992 slechts verruimd om de andere periode (DDB en CS) te dekken volgens het gelijkheidsbeginsel.

  De Amnestiewet van 1992 had betrekking op de oorlogshandelingen van het Junglecommando en het Nationaalleger. (Mensenrechtenschendingen kwamen niet in aanmerking voor Amnestie)

  Ik ben geen jurist maar mijn inzien is door aanname van deze wet het proces bij de rechter is komen stil te liggen.

  Voor de verkiezing in 2010 heb ik DDB horen zeggen dat hij het proces niet zou frustreren en dat dit proces ongestoord voortgang zou vinden mocht hij gekozen worden. JUST ANOTHER LIE!!!!

  Panka, je lult gewoon in de ruimte dus loop naar de pomp met je zogenaamde waarheidscommissie.

  Jullie zijn bedriegers die voortdurend de boel verdraaien.

  EEN DIALOOG MET BEDRIEGERS, HALLO COME ON!!!!


  Maak melding

 10. In Suriname houdt dialoog in dat groep A een monoloog voert op zondag en groep B een monoloog houdt op maandag. Iedreen blijft bij zijn standpunten.

  Ik vraag me af waarom de NDP-leider nog 5 jaar zelf door wil als president. Stelt het presidentschap zo weinig voor dan? Gewoon cruisen met de kogelvrije auto’s, soms de vliegtuig inpikken, niet verschijnen in de DNA, geen verantwoording afleggen, ontslagen mensen als adviseur weer aanstellen, de verschillende groepen niet verzoenen, maar tegen elkaar uitspelen. Vriendjes zoeken alleen in linkse landen. Veel beloven, weinig klaarspelen. Dat nog eens 5 jaar? God zal Suriname vast niet mogen.


  Maak melding

 11. Dialoog of het bereiken van Vrede tussen 2 vijandige partijen is een God zegen en was ongeveer 5000 jaren geleden persoonlijk door God Krishna toegepast om een oorlog te voorkomen. Wanneer mensen niet willen horen moeten ze dan voelen. Wanneer er een oorlog komt of vijandschap door blijft vallen er doden, economie wordt vernietigd en het land wordt een grote puinhoop.
  Dialoog is algemeen belang of te wel SU belang. Een Heilige boek met spirituele kennis is een oplossing van 8 dec proces dat 31 jaren lang geduurd heeft en zonder dialoog en daarna verzoening ook zo zal blijven zonder resultaat.
  Srimad Bhagavatam Canto 4 Hfdst10 tex 3 t/m Hfdst 12 tex 3 Gebruik als vb Druva als de nabestaanden van die 15 slachtoffers en Yaksa,s als de SU militairen.
  Koning Druva was verdriet en in woede toen hij hoorde dat zijn broer Uttama was gedood door de Yaksa,s en nam wraakactie om te vechten tegen de Yaksa,s.
  Toen Manu(vader van de mensheid) zag dat zijn klein zoon Druva zoveel Yaksa,s doodde die niet werkelijk iets hadden misdaan, benaderde hij Dhruva in het gezelschap van grote wijzen om hem uit zijn grote mededogen goed advies te geven.
  Heer Manu zei: Mijn beste zoon Dhruva, HOUD HIER AUB MEE OP.
  Het is niet goed om onnodig kwaad te worden – dit pad voert naar een hels bestaan. Je gaat nu over de schreef door Yaksa,s te doden die niet werkelijk schuldig zijn.
  Mijn Beste Dhruva, het is overduidelijk dat je bijzonder op je broer gesteld bent en dat het feit dat hij door de Yaksa,s gedood is, je zeer veel verdriet doet, maar denk eens na – voor de misdaad van een Yaksa,s heb je vele anderen gedood, die onschuldig zijn.
  Omdat je een zuivere dienaar van God bent moet je leven een voorbeeld moeten zijn. Ik ben dan ook zeer verrast dat je zo,n abominabele taak op je genomen hebt.
  Wie de Allerhoogste God tijdens zijn leven werkelijk tevreden stelt, raakt bevrijd van de grove en subtiele materiele conditioneringen. In die toestand ervaart hij oneindige geestelijke gelukzaligheid.
  God bestaat eeuwig en in de vorm van de tijd is hij degene die alles doodt, maar hij is niet degene die doodt. Het is daarom duidelijk dat alles slechts plaatsvindt door zijn onvoorstelbare vermogen.
  God is neutraal tegenover iedereen. Niemand is zijn bondgenoot en niemand is zijn vijand. In het rijk van het tijdselement geniet of lijdt iedereen door de gevolgen van zijn eigen baatzuchtige activiteiten, of karma.
  God is almachtig en hij is het die iedereen de resultaten van zijn baatzuchtige activiteiten toekent.
  HOEWEL HET ENE LEVEND WEZEN HEEL KORT LEEFT EN HET ANDERE HEEL LANG.
  Mijn beste Druva, die Yaksa,s, de afstammelingen van Kuvera, zijn niet werkelijk de moordenaars van je broer, de Allerhoogste God die zonder meer de oorzaak aller oorzaken is, heeft de geboorte en dood van ieder levend wezen in de hand.
  Mijn beste Dhruva, geef je aub over aan de Allerhoogste God, die het uiteindelijk doel is van ieders activiteiten in de wereld.
  Mijn beste Druva, denk goed na over mijn woorden; ze zullen werken als medicijn voor een ziekte.
  Beheers je woede, want woede is de grootste vijand op het pad van zelfrealisatie.
  Ik wens je alle zegen toe.
  Volg aub mijn aanwijzingen op.
  Mijn beste Dhruva, omdat je dacht dat de Yaksa,s je broer hadden vermoord, heb je zeer velen van hen gedood.
  Besef aub dat je gedrag tegen over de(Leider v/d Yaksa,s) Kuvera en Hr Siva.
  Dhruva woede ebde weg en hij stopte volkomen met het doden van Yaksa,s.
  De Leider van de Yaksa,s, Kuvera verscheen voor Dhruva en zei:
  ik ben heel blij te weten dat je in navolging van de opdracht van Manu JE VIJANDSCHAP HEB LATEN VAREN, HOEWEL DERGELIJKE GEVOELENS HEEL MOEILIJK TE VERMIJDEN ZIJN. Ik ben zeer tevreden over je.
  IN WERKELIJKHEID HEB JE DE YAKSA,S NIET GEDOOD, NET ZO MIN ALS ZIJ JOUW BROER HEBBEN GEDOOD, WANT DE UITEINDELIJKE OORZAAK VAN SCHEPPING EN VERNIETIGING IS DE ALLERHOOGSTE GOD IN ZIJN GEDAANTE V/D EEUWIGE TIJD.


  Maak melding

 12. @ Rajaram

  Ga je non sense ergens anders verkopen.

  Raja Dashrat stuurde zijn zonen Ram en Lachman om de demonen die Guru Vishvamitre bidden moelijk maakten af te maken.

  Ik denk dat jij maar een sari moet aantrekken en een paar mooie armbanden op je armen brengen en vergeet de rouge en make up niet. De rakshas zullen je altijd mooi vinden.


  Maak melding

 13. Als iemand de Verdeel Heers en Plunderpartij met harde argumenten duidelijk maakt dat die partij het voorheen niets goeds hebben voortgebracht voor het land, dan worden die argumenten en onderbouwing afgedaan met “kletspraat” . Deze figuren die aan het woord willen constant maar anderen afsluiten van elke inbreng hoe kan je uberhaupt een dialoog op gang brengen. Surinamers zijn niet van nature geschikt voor dialoog. Het is meer bij begin al de ander steeds maar met de vingers wijzen en de ruzie is gestart. In de politiek zijn er geen zuivere dienaren van God anders zou je niet eens de politiek in willen. Politiek is een veel ergere vuil spel waar iedereen wil winnen en het laatste woord wil hebben.


  Maak melding

 14. @Radjkoemar Rajaram
  Je moet gewoon afblijven van die fles.
  Jouw gezwets van eerder raakt kant nog wal. Probeer in het vervolg niet beneveld je mening hier te geven, misschien dat je dan realistischer over komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.