dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameSomohardjo ziet amnestie als afgedaan

Somohardjo ziet amnestie als afgedaan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 mrt – Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, ziet alles wat met amnestie te maken kan hebben als afgedaan. Dat er nu een nationale conferentie wordt gehouden over verzoening, vindt de politicus dan ook overbodig en zonde van de tijd.

Amnestie voor met name de verdachten van de Decembermoorden moet als afgedaan worden gezien. “Als het bedoeld is om ons te leren hoe we elkaar moeten omhelzen en zoenen, dan zeg ik dat ik de mogelijke daders al heb gezoend”, zegt Somohardjo tegenover de Times of Suriname. Pertjajah Luhur stemde voor wijziging van de amnestiewet. De wijziging hield in dat ook mensenrechtenschendingen van sinds 1980 onder de wet vielen. Somohardjo kreeg veel kritiek te verduren.

Hem werd opportunisme verweten. Maar zelf zegt hij altijd vergeving voor te staan. Met de conferentie wil hij niets te maken hebben. Eerder hebben ook de partijen in de oppositie bedankt. De conferentie wordt gezien als poging tot het bestendigen van de amnestiewet. Maar volgens parlementsvoorzitter gaat het slechts om het informeren over verzoening. Van debatteren zou nog geen sprake zijn. “Wij hebben al amnestie gegeven en we hopen en bidden dat de mogelijke schuldenaars berouw tonen”, zegt Somohardjo.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

89 REACTIES
 1. Somohardjo geeft de amnestie dan aanvaard, maar kan hij dan het volgende verklaren?
  Wanneer iemand amnestie heeft gekregen, verwacht je niet van die persoon dat hij daarna nog kogelbrieven gaat versturen, mensen gaat intimideren en met de dood bedreigen en andere wetovertredende dingen gaat doen. Somohardjo zegt dus in feite dat hij achter deze dingen staat. Ook hij is een crimineel dan.


  Maak melding
 2. Aldus de schoft die zijn geweten heeft afgekocht met gratis tickets naar Indonesie om daar zijn liefje te bezoeken die deze post heeft gehad in ruil voor bloedgeld.

  Wat een enorme smeerlap.


  Maak melding
 3. Beste Somo,

  Is het niet tijd om afscheid te nemen van het politieke toneel.
  Kijk naar andere oude veteranen die hebben ook bedankt en genieten van hun oude dag. Wat is de meerwaarde van jou politieke ideologie geweest voor Suriname?
  Jouw partij is een partij zonder principes!!!!!


  Maak melding
 4. Dit is nou precies wat ze bedoelen met het spreekwoord. Een ruggengraat hebben van een garnaal oftewel totaal geen karakter hebben. In de volksmond noemen ze het ook wel verrader.


  Maak melding
 5. nu speelt hij zogenaamd ruzie met bouta / ndp

  na de verkiezingen kijkt hij hoe de wind waait

  als hij maar kan graaien

  koegroe moes baster bek en nek ede


  Maak melding
 6. Somo heeft met zijn snufferd in een bord bedorven bami gezeten. De man is iedere vorm van realiteit kwijtgeraakt.

  Men zit echt met de handen in het haar, want die Amnestiewet heeft meer problemen veroorzaakt dan men dacht op te lossen. Die wet werkt juridisch niet, politiek niet, maar ook maatschappelijk niet. Tegenstellingen en onderlinge haat is groter dan ooit.

  Een verzoening “alla” Zuid Afrika gaat in Suriname niet werken. In Zuid Afrika hadden meerdere partijen zich schuldig gemaakt aan moord en marteling. Het land telt ook meer inwoners dan Suriname. Verzoening en Amnestie was daar mogelijk.

  In het geval van de decembermoorden is er eenzijdig moord gepleegd door de militairen. Strafvervolging is hier op zijn plaats.

  Paul Somohardjo wil de discussie ontlopen omdat zoals Henk Molenaar al aan gaf de man zijn geweten heeft afgekocht met snoepreisjes.

  De voltallige oppositie moet de PL links laten bij de eerst volgende coalitie besprekingen. PL is onbetrouwbaar en louter aan haar eigen portemonnee. Walgelijk !


  Maak melding
 7. @Koos,

  Die amnestiewet werkt heel goed. Die slachtoffers hebben zich er al mee verzoend. Maar jij niet, jij blijft maar stoken. Straks wordt je nog opgepakt voor illegaal stoken. Weet je wat voor straf daar op staat?


  Maak melding
 8. Aan alles komt 1 eind ook aan de Dec.moordenaars,dus conferentie wat voor schhamte is dat ,ze zijn allang vergeven door de Su. bevolking ,maar nog niet door de heer 2 touw heeft 1 begin en 1 eind,,komt e’r aan let maar op ,,,MPP conferentie,MPM,,,,


  Maak melding
 9. Somo het word ook tijd jij oprot ,geeft het aan de jongeren die weten het beter en gaan het goed doen jij hebt hebt en ben een verader,dat weet je goed,,,,


  Maak melding
 10. Met dit soort randdebielen moet je een land besturen, figuren die hersenloos zijn en geen karakter hebben, en zogenaamd voor het volk bezig zijn, alleen deze volksverlakker is er beter van geworden, want als deze patjakker niet ingestemd had met deze omstreden amnestiewet, was deze joker op een zijspoor beland.
  Hij heeft totaal geen rekening gehouden met de nabestaanden, en aan zich zelf gedacht, want ieder weldenkend mens die de geschiedenis van Somo kent die in de jaren 80 heeft moeten vluchten voor die zelfde moordenaar die dankzij somo nu amnestie heeft gekregen, en waarbij de broer van somo ook nog steeds met een kogel in zijn kop rond loopt, dan weet je de mentaliteit van deze man, onbetrouwbaar en karakterloos.


  Maak melding
 11. @Schedelhaar, en vele anderen jullie hebben groot gelijk.

  =Dit zegt iets over al die mensen zelfs die voor amnestie hebben gestemd.
  Wanneer men te maken zou hebben met wrede moorden op hun adres, zou men anders gaan piepen.

  -Je mag straks weer geen kritiek geven anders kom je aan Bouterse met zijn mannetjes.

  -Schande voor Suriname en het volk en de rest lacht ze uit.
  Dit is een vrij brief voor een ieder die moorden op zijn naam heeft en zich opnieuw leider van het land mag noemen.


  Maak melding
 12. Nog even en de NDP zal afscheid nemen van de PL, omdat het ministerie van BIZA erg belangrijk is om zaken naar eigen hand te zetten i.v.m. de komende verkiezing. Bouterse wil al geruime tijd af van Moestadja, om zijn eigen mannetje daar te zetten. Bouterse zal zich dan profileren als de leider die gedurft heeft de PL aan te pakken om een eind te maken aan corruptie en vriendjespolitiek van de PL. Dit zal positief uitpakken onder de eigen NDP achterban. Het Front zal niet voor de verkiezing met de PL een samenwerkingsverband aangaan vanwege het onbetrouwbare karakter van deze partij. De PL moet daarom op eigen kracht verder.


  Maak melding
 13. Boze Leeuw, de slachtoffers (te noemen de nabestaanden) hebben zich niet verzoend met de daders. En ik kan dit weten. Ik sta dichterbij het vuur dan je denkt.

  Wat jij hoopt is op verzoening, maar dat gaat niet gebeuren. In een democratische rechtstaat is normaliter amnestie uitgesloten. Ik geloof nog steeds dat de rechters hun werk prima kunnen doen. De waarheids vinding hoort plaats in de rechtszaal. Bouterse was mans genoeg om opdracht te geven om 15 broeders op beestachtig wijze om te brengen, wees dan ook mans genoeg om verantwoording in de rechtszaal af te leggen. Wat een lafaard.

  Boze Leeuw je weet niet eens wat de grondslag voor Amnestie inhoud. Amnestie kun je alleen krijgen als de rechter je veroordeeld heeft. De huidige Amnestiewetgeving is gebaseerd op drijfzand. Bouterse heeft dus deels schuld bekend.

  Volgens jouw zou ik opgepakt en veroordeeld moeten worden voor stoken. Geef slechts mijn mening. Wij leven niet in Noord Korea of Rusland. Misschien is dat jouw Suriname maar ik kies voor een democratische Suriname waar iedereen zijn / haar zegje kan doen.

  Have a nice day …


  Maak melding
 14. SOMO, synoniem voor Deegrol,heeft nooit wat bereikt dmv hardwerken en of wat betekend in de politiek. Via chantage heeft hy zich verrijkt.
  Tijdens revo heeft hy vernederingen, mishandelingen doorstaan en heeft het geluk gehad met hulp te vluchten naar Ned. anders zou hy ook vermoord zijn door de wolf.
  Er is destyds ook een moordaanslag per abuis gepleegd op zijn broer.
  Deze man is ook instaat zijn vrouw en kinderen te SCHENKEN aan de wolf in ruil voor het aardse…
  Deze idioot heeft geen enkel moreel besef en is voortdurend uit op het zichzelf verrijken, kortom een ZEER onbetrouwbaar parter…


  Maak melding
 15. Als Somo ,de man uit Djakarta, denkt dat wij al klaar zijn met de bouta amnestie wet onder wie hij zijn stempel gedrukt had, dan kan ik pindaman somo vertellen dat hij verkeerd geinformeerd is door wie dan ook!
  Dat wij straks ook een waarheidscommissie door ons keel gedrukt zullen krijgen hebben wij dan ook meteen aan Somo te danken.
  Wat waarheidacommissie?!! De dec moordenaars gaan weer het zelfde liedje staan zingen….OP DE VLUCHT DDODGESCHOTEN EN dat moeten wij dan als waarheid gaan beschouwen?!!
  NOOIT,NEVER!!!


  Maak melding
 16. Wat is de toegevoegde waarde van de PL in de Surinaamse politiek? Waarvan kan de Surinamer zeggen: hee dat is bewerkstelligd door toedoen van de PL?


  Maak melding
 17. Somo mag en mocht de Grondwet niet lezen van de dictator, maar hij moet andere burgers met rust laten en hun rechten op een eerlijk proces van massamoordenaars op hun ongewapende famielileden niet schenden !

  Somo wil ook niet weten wat de rol zal zijn van het Inter Amerikaanse hof vd rechten vd Mens. Denkt net als Bouta en Co dat verdragen niet bestaan en dat een DNA wetten kan maken die verboden in de Grondwet opzij zetten !

  De waterdrager van de dictator, mw Geerlings zegt dat conferentie is gericht op nationale dialoog. Deze mevrouw hoort te weten dat de dialoog over de 8 december massamoord in een rechtsstaat bij de rechter/krijgsraad hoort. En nergens anders !

  DNA MAG NIET ingrijpen in een lopende rechtszaak, anders is Surinam een dictatuur ! De Grondwet een Vodje !


  Maak melding
 18. Populistische Laagvlieger Somo heeft geen zin om mee te doen.
  Deze man is alleen op uit posities en materiële zaken.
  Corruptie en politieke regelarij vieren binnen zijn partij hoogtij, de norm. Deze man was een grote tegenstander van DDB maar heeft inmiddels al zijn principes verloochent. Hij is vergeten dat ook hij zwaar is bedreigd en geïntimideerd.
  Het belang van de nabestaanden, de rechtsstaat en het volk gaan aan hem voorbij.
  Net als de volksverlakkers van de NDP Abrahams, Panka, Misiekaba gaat het eigenbelang en dat van DDB voor. Het is opvallend dat na de uitspraak van het hooggerechtshof voor voortzetting van de zaak Ritveld er plotseling een conferentie komt.
  Dit terwijl er nog vele belangrijke zaken in assemblee behandeld moeten worden zoals begroting, anti corruptie wet etc.


  Maak melding
 19. @koos,

  Ik had het over illegaal stoken. Van whisky. Illegaal stoken van meningen bestaat niet wanneer er vrijheid van meningsuiting is.

  Niet iedereen heeft gewild dat er een snelle, goede en diepgaande onderzoek zou komen naar de decembermoorden. Front heeft er niet genoeg aandacht aan besteed. Misschien omdat de dreiging vanuit de Boutersekamp ze lam maakte, misschien omdat ze het niet een prioriteit achtten. Bovendien is er steeds een politieke meerderheid te vinden die de amnestiewet gaat verdedigen.

  Zoals zo vaak in de geschiedenis, zal er ook hier geen gerechtigheid geschieden. Een volgende regering gaat ook weinig kunnen veranderen. Straks zijn die moorden misschien verjaard en dan kun jet wel helemaal vergeten.

  Zeg ik dan tegengestelde dingen? Nee. Wat ik zeg is dat de politiek de decembermoordenaars heeft laten ontsnappen. Politiek gezien werkt die wet dus heel goed voor Bouterse & Co. Vraag is wat de wet nog kan doen. Weinig, vrees ik. Want die wordt gestuurd door de politiek.
  De slachtoffers, indien ze nog enige weet hebben van wat zich op het aardse afspeelt, zullen dan ook wel tot het besef gekomen zijn dat er weinig recht te halen valt, intussen. En het hoofdstuk afseloten hebben.

  Conclusie: iedereen die politiek aan de macht was, heeft er een potje van gemaakt. De handhavers en guardians van de wet zijn tandenloos. Gerechtigheid zal waarschijnlijk nooit geschieden. Verzoening hiermee is dus al geschied.


  Maak melding
 20. @Boze Leeuw

  HET is niet de taak van Venetiaan geweest om de DEC moordenaars te straffen en te berechten!!Dat moeten de rechters doen. De bende van bouta heeft de meest geavanceerde wapens in hun bezit en zijn beter uitgerust dan de politie team in Suriname!!
  Bouta en zijn bende hebben hun mannetjes overal die als informant optreden van bouta hun baasje!Waarom denk jij dat de CTU in het leven is geroepen en waarom denk jij dat dinootje de lijder is van deze terroristische CTU?!Juist om de bevolking van Suriname met angst te verlammen om niet aan papaatje te komen want anders….!!!
  Een telefoontje van bouta aan het adres van de rechters die de 8 dec zaak behandelen en kijk ze schijten in hun broek!!
  En dan nog te bedenken dat zij het allerhoogste instituut is in een land!
  Zij,de rechters, moeten een strafvonnis uitspreken en niet VENETIAAN,WAT SNAP JIJ DAN NIET!!!?
  Het zijn de rechters die zich geintimideerd voelen en bang laten maken door bouta en zijn kliekje!
  De rechter moet de person zijn die de bende de les moet voorlezen maar in Suriname leest bouta hun de les voor!!Alles gebeurd omgekeerd in Suriname sinds 1980!!Snap je het nu zo een beetje?!!


  Maak melding
 21. SCHIJNDOOD SOMO HEEFT WEDEROM ZIJN ZEGJE GEDAAN.

  @Grietjebie heeft enigszins gelijk met zijn/haar reactie. Somo vertoont de eerste tekenen van een beginnende dementie!

  Dat is ook duidelijk waarneembaar middels de (videobeelden) van (Waterkant.net) aan de rechterkant v/h scherm.
  SOMO op bijeenkomst in Den Haag.

  Vermoedelijk heeft hij ook stilletjes in Nederland een bezoek gebracht in de oude schuur voor wat medicamenten bij Ex. Neuroloog Ernst Jansen Steur.

  Ik vraag mij af wanneer deze SOMO eindelijk van het Surinaamse politieke toneel zal verdwijnen?

  De rest dient ook zo spoedig mogelijk hun biezen te pakken met natuurlijk achterlating van wat ze reeds jaren hebben gestolen van het land.


  Maak melding
 22. @Boze Leeuw

  Er is in de periode 2000 – 2010 wel degelijk iets gedaan, het proces tegen de verdachten van de 8 december moorden werd opgestart. Door de toenmalige minister van justitie werd een speciale bunker ingericht voor een veilig verloop. Er was een team samengesteld om Bouterse te arresteren. De bedreigingen in die tijd waren enorm, ook vanuit de NDP. De toenmalige president Venetiaan heeft toen de arrestatie laten afblazen om politieke onrust en instabiliteit in het landt e voorkomen.


  Maak melding
 23. @Ray,

  Ik snap niet alles, wel veel, maar een van de dingen die ik niet snap is waarom iemand die een angsthaas is en geen moed heeft om recht te spreken, rechter wil worden en wordt!
  Rechters in Suriname zijn ook heel corupt. Is dat de schuld van Bouterse? Ik heb niks met Bouterse, maar het is ook niet zo dat die man schuldig is aan ALLES wat mis gaat in Suriname.
  Had Venetiaan niet de politiemacht en het leger kunnen versterken als tegenwicht van Bouterse’s secret army? Die CTO is pas in 2010 opgericht. Waarom heeft de democratische politiek daarvoor niet een unit opgericht dat bedreiging en een coup door Bouterse in de kiem kon smoren? Omdat ze geen visie/wil hadden? Niet vooruit konden zien?
  Nogamaals, ik vind dat alle politieke partijen die de macht hebben gehad in Suriname de laatste jaren, verantwoordelijk zijn voor wat er wel is gebeurde en niet is gebeurd wat wel had moeten gebeuren.


  Maak melding
 24. Nog even en je krijgt in Suriname al amnestie voor dat de misdaad begaan is, als het aan de criminelen ligt die nu in de regering zitten, het roversnest


  Maak melding
 25. @Fileren,

  Zegt dat wat over Venetiaan of niet? Dat hij een angsthaas was en niet vertrouwde op andere democratische landen? Had hij niet de hulp van de VS kunnen vragen? Zou Bouterse iets gedurfd hebben tegen de VS? De VS hoefde alleen maar de uitspraak te doen dat een ieder die de normale rechtsgang in Suriname zou bedreigen/verstoren zou worden opgepakt en Bouterse zou zich koest hebben gehouden. Please geen uitvluchten zoeken voor de angstige Venetiaan!


  Maak melding
 26. Chekre chekre paje, alles is vergeven zolang de juiste prijs voor is betaald toch SOmo? Heb je al verteld hoeveel geld je heb weggesluisd naar Maleisie en Indonesie? En die prive accounts in Belgie?


  Maak melding
 27. Allen,

  Na mei 2015 zal alles veranderen in Suriname, want ik ga ervan uit dat DDB geen president meer wordt.
  GEDULD/GEDULD/GEDULD/ dat is nu waar het om gaat.


  Maak melding
 28. @Boze Leeuw

  Venetiaan is absoluut geen angsthaas maar heeft op kundige wijze Suriname door een heel moeilijke periode geloodst. Roger Khan de grootste crimineel en terrorist van Guyana kwam steeds bij DDB op bezoek. De rechtsstaat was fragiel en is beetje bij beetje opgebouwd. Het Front had er niet op gerekend dat ze de verkiezingen 2010 zou verliezen. Het volk was de welvaart en stabiliteit als vanzelf gaan beschouwen. De NDP bende heeft toen zijn slag geslagen met Megabeloften, Parmessar werd belooft als president.
  Toen NDP de verkiezing won is gebleken wat hun bedoeling was. Bouterse als president, amnestie en stopzetten 8 december proces.


  Maak melding
 29. Aldus de schoft die een respect heeft.
  je kan hem niet kwalijk nemen, dit is allemaal te danken aan de slimme Surinamers, die op hem hebben gestemd!

  Ik zou zeggen: jullie hebben nog een kans!
  SPREEK HET UIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 30. @Fileren,

  Wanneer het Front niet door had dat Bouterse veel steun zou krijgen, is dat dan niet een ernstige fout? Venetiaan was toch geen beginneling in de politiek? Die VHPers toch ook niet?

  Natuurlijk, hulde aan het Front dat ze de rechtsstaat weer hesrtelden. Maar juist dan zou je van ze verwachten dat ze garanties zouden inbouwen in de wetgevende, uitvoerende en gewapende machten, dat er geen terugval zou plaats vinden. Dat hebben ze achterwege gelaten. Het resultaat kennen we en is door hun nalatigheid gekomen.


  Maak melding
 31. Heel goed gezien van Somo. “Wij hebben al amnestie gegeven en we hopen en bidden dat de mogelijke schuldenaars berouw tonen”. Als emotie en empathie in evenwicht zijn, volgt verzoening. Na verzoening komt vooruitgang.


  Maak melding
 32. @Boze Leeuw

  ik denk dat Front in voldoende mate de instituten versterkt hadden.
  Maar vergeet niet Suriname is een klein land en DDB heeft overal lijnen. Democratiseringsproces is niet vanzelf gegaan.

  Het Front heeft misschien wel een inschattingsfout gemaakt door niet harder op de NDP in te hakken. Maar ondanks dat zou er in 2010 wel een Front regering komen, ware het niet dat Somo voor eigenbelang toen had gekozen.


  Maak melding
 33. @Boze Leeuw

  Het is je zeker niet opghevallen dat de rechters in alle andere zaken wel vrij en blij hun beroep uitoefenen zonder angst zolang de crimineel of criminelen voor hun staat geen BOUTERSE heet of is!
  De politie macht versterken met wat?!
  16 militairen hebben het land overgenomen en de politie stond machteloos en weet je waarom?
  De 16 landverraders hadden uzi’s en ander zware wapens in hun bezit die de politie niet had!In een vredig land als Suriname had niemand kunnen denken dat er eens een coup gepleegd zou worden nb door 16 LAND VERRADERS!
  De vraag is hoe je baasje aan deze wapenarsenaal kwam en dat doet je gelijk denken aan het FARC!!
  Wat moest venetian dan doen volgens jou?
  De oorlog verklaren tussen politie en bouta en zijn legertje?
  Moesten we dan nog een ander bloedbad meemaken naast dec 1982?!Moest dan weer de avondklok gaan gelden om te zorgen dat in de strijd tussen de politie en de zwaar gewapende militaire bande van bouta geen onschuldige burgers neergeknald werden?
  En jij denkt dat bouta zich zomaar zou overgeven zonder gevecht te leveren?Geloof jij echt dat bouta geen back-up plan ready zou hebben als men achter hem zou gaan?!Je denkt dat je baasje zou zeggen’hallo,kom me halen ;ik geef mij over’!
  Denk jij dat Suriname een CTU legertje nodig heeft?!
  Eentje nog erbij waar de lijder een gezochte crimineel is overal?!Je wilt zeker niet geloven dat de ctu voor de bescherming van bouta is opgericht?!
  sjeesjes hoe dom kan jij zijn?!!
  En dan nog het is je baasje geweest die geschoten heft op burgers en geen enkel ander ,ook niet Venetiaan. Heden is je baasje de enigste met Amnestie en niemand anders!!


  Maak melding
 34. Woensdag 5 maart 2014 om 16:47 uur, door Boze Leeuw

  @Fileren,

  NF had alles moeten doen om te achterhalen waar de wapens verborgen liggen. Ze weten het nog steeds niet!

  Maar dan, kan je baasje dan het geheime plaats van de wapens niet prijsgeve?. Ik denk dat hij meer over deze wapens weet dan Venetiaan. Het is trouwens je baasje die naar de wapens had gegrepen en nimmer Venetiaan!
  En je baasje zei hij gaat alles beter doen dan Venetiaan,welja laat je baasje alvast vertellen waar hij zijn wapenarsenaal verborgen houdt!


  Maak melding
 35. Woensdag 5 maart 2014 om 14:43 uur, door Fileren

  @Boze Leeuw

  Er is in de periode 2000 – 2010 wel degelijk iets gedaan, het proces tegen de verdachten van de 8 december moorden werd opgestart. Door de toenmalige minister van justitie werd een speciale bunker ingericht voor een veilig verloop. Er was een team samengesteld om Bouterse te arresteren. De bedreigingen in die tijd waren enorm, ook vanuit de NDP. De toenmalige president Venetiaan heeft toen de arrestatie laten afblazen om politieke onrust en instabiliteit in het landt e voorkomen

  Gelijk heb je Fileren!
  Er is een aanvang gemaakt door de regering van Venetiaan om de dec moordenaars voor het gerecht te slepen.

  Santokhi die sinds 2000, als politiecommissaris, het onderzoek naar de Decembermoorden leidde deed er in het begin van zijn ministerschap alles aan zodat het Decembermoorden strafproces eindelijk kon beginnen.[3][6] Zo liet hij bijvoorbeeld speciaal voor het Decembermoorden strafproces een zwaar beveiligde rechtszaal bouwen op Boxel, Domburg. Doordat Santokhi de motor achter het Decembermoorden strafproces was, werd hij een veelbesproken onderwerp van Desi Bouterse, de hoofdverdachte in dat proces. Zo zei Bouterse op 26 november 2007, vier dagen voor aanvang van het proces, tijdens een drukbezochte spoedbijeenkomst in OCER (het hoofdkwartier van Bouterse’s partij), dat Santokhi hem wilde opsluiten en vermoorden.[7] Bouterse betoogde dat “talloze eerdere pogingen om hem uit te schakelen” allemaal waren mislukt en waarschuwde Santokhi ook om voorzichtig te zijn met zijn “plannen om Bouterse te elimineren”.[7] Althans, Bouterse noemde de naam van Santokhi niet, in plaats daarvan gebruikte hij het woordje ‘sheriff’ om de toenmalige minister van Justitie aan te duiden. Aan het eind van de toespraak van Bouterse werd, onder luid gejuich, I Shot the Sheriff, de hit van Bob Marley, provocerend afgedraaid.[

  Ik denk niet dat deze BOZE LEEUW DE KWALITEITEN BESCHIKT OM de bedreigingen van bouta serieus te nemen!!


  Maak melding
 36. @Ray,

  Aan zulke politici die na een bedreiging de benen nemen of angstig worden en het ingeslagen pad opgeven, hebben we niets. Dat is precies wat heeft geleid tot de huidige machtspositie van Bouterse.

  Ik zeg het nogmaals: men had hulp kunnen vragen aan de VS en zou het zeker hebben gekregen. Men heeft het niet gedaan.

  Die decemberslachtoffers waren in ieder geval moediger dan de NF politici!


  Maak melding
 37. Boze leeuw, je slaat wartaal uit. Je hebt veel woorden om je standpunt te verduidelijken.

  1) lees je postings goed door. Stoken van whiskey kan ik niet plaatsen in de contekst vd discussie, je weet het zelf niet meer, dus lul je maar wat.

  2) in een democratische rechtstaat kennen wij trias politica, scheiding tussen politieke macht, justitie en rechters. Politiek heeft niets te maken met berechting van bouterse.

  Ongetwijfeld zullen rechters bouterse willen veroordelen echter heerst er een angst cultuur. Bouterse houdt het land gegijzeld. Su is niet in staat bouterse op te pakken en te veroordelen.


  Maak melding
 38. @koos,

  Indien politiek niks te maken heeft met de berechting van Bouterse, hoe komt het dan dat de amnestie hem tot nu toe vrijwaardt van berechting? Politiek speelt zeer zeker een belangrijke rol! Dat het niet zou moeten spelen, is wat anders, maar niet de realiteit.


  Maak melding
 39. Woensdag 5 maart 2014 om 16:55 uur, door Fileren

  @Boze Leeuw

  de AK47 en zware wapens moet je bij figuren als Abrahams etc. zoeken

  Hahahaaaa….
  ter aanvulling …

  @Boze leeuw

  Je baasje kan alvast beginnen zijn Eigen wapenarsenaal prijs te geven. Je baasje kan de wapens ook gaan zoeken thuis bij de amnesialijders van boxel,de ndp ministers en ndp ambassadeurs en dinootje thuis.
  Ah ,bij dinootje hoeft hij niet meer te gaan zoeken,die zit veilig opgeborgen in Amerika !!


  Maak melding
 40. @Boze LEEUW

  Natuurlijk zijn de dec slachtoffers moedige burgers geweest!
  En weet je hoe zij bedankt werden voor hun moedigheid?!
  Ze werden in de rug geschoten door dezelfde lafaard bouta die jij zo druk aan het verheerlijken bent!
  Dezelfde lafaard die zichzelve heeft beloond met amnestie voor zijn laffe daad!!
  Zou men hulp gevraagd hebben aan Amerika zou jij het zijn geweest ons te vertellen hoe de cia zogenaamd’ onschuldige’ bouta in de val heeft gelokt!!


  Maak melding
 41. @Boze Leeuw

  En o,ja,Amerika kan ons altijd nog helpen deze lafaard op te pakken en hem te helpen berechten maar je baasje heft geen zin om opgepakt te worden daarom vermijdt hij de route Suriname -Amerika!


  Maak melding
 42. @Ray, @koos, @Fileren,
  Indien men goed zou hebben gezocht, had men Bouterse voor tal van andere dingen kunnen oppakken en berechten, bijvoorbeeld oneigenlijk grondeigendom etc.

  Het beeld dat jullie van de NF schetsen is van een angstige bibberende ministersploeg die steeds achterover keek. Zo kun je een land natuurlijk niet regeren. Op een gegeven moment moet men in staat zijn de angst achter zich te laten.
  Wat jullie beweren is in feite niets anders dan dat angsthazerij en gebrekl aan moed bij het NF er toe geleid heeft dat de NDP van Bouterse de verkiezing kon winnen.
  Zoals je weet, ook nu weer is gebleken dat angst een slechte raadgever is.


  Maak melding
 43. Waar is NU de BIEGIE-SNUIT van DDB gebleven, ik kan me herinneren dat deze BANDIET in OCER riep dat de NABESTAANDEN op HOGE HAKKEN zijn HOOFD niet MOE moesten maken met dat 8 DECEMBER-DING.

  VOOR MIJ IS DAT 8 DECEMBER-DING ALLANG EEN GEPASSEERD STATION GEWEEST, riep deze man tijdens vergaderingen in Ocer.

  KEER OP KEER WERDEN DE NABESTAANDEN OP HUN ZIEL GETRAPT DOOR DEZE MOORDENAAR.
  TIDE TIDE, MOETEN DE NABESTAANDEN ZICH MET JOU VERZOENEN, JE BENT NIET GOED BIJ JE HOOFD MAN!!!!!


  Maak melding
 44. Ik moet zeggen dat Venetiaan meer bezig was met racistische spelletjes dan met het oppakken van de 8 december daders. Hij had best wel meer kunnen doen.


  Maak melding
 45. O,,,daar heb je hem weer,een van de zoveelste vernietigers van suriname.Wie kent hem nog,makmur in rotterdan,gokhuis aan de binnenweg,jongens houdt jezelf niet voor de gek,met zulke bandieten zal het nooit en te nimmer goed komen.Men heeft het over rascisme in nederland,en somo met z,n javanen,santokhie met de hindoestanen,brunsie met de…..en noem maar op.Wanneer houdt het nou op,wie maakt er nou een wet waarbij,op elk ministerie,evenveel bevolkings-groepen actief zijn,alsook in het bedrijfs-leven.Een advies,vakantie-gangers niet alleen in de stad vertoeven,maar ook de districten,dan zul je merken en met eigen ogen aanschouwen,wie rijk en arm is,en hoe het gesteld is met sommige gezinnen.Somo,s vrouw in indonesie,kanhai,s dochter in india,en zo kan ik er wel tig namen bij schrijven.En maar kraaien dat het goed gaat met su.


  Maak melding
 46. Ook nu nog moet Sranang bepaalde moeilijk verlopende zaken internationaliseren, het land is te klein om alles zelf snel en goed te realiseren. Na het vernietigen van de democratie moet er HARD opgetreden worden.
  Anders blijft het land in democratische duisternis (is nu in handen van criminele elementen).

  Vene heeft steeds geweigerd om de internatioanle democratische wereld te betrekken bij onze grote problemen na de coups. Een oud en foutief standpunt.

  Zodra het kan moet Sranang o.a. het 8 decemberproces en proces van de massamoord op dorpelingen van Moiwana internationaliseren ! Vraag hulp van de VN, OAS e.d. of maak een speciaal tribunaal.

  Het gehele land moet geheel worden geneutraliseerd qua wapens.
  Democratische beginselen moeten opnieuw worden geimplementeerd, begeleid door invoering van nieuwe spoedwetten die de democratie, mensenrechten en een onafhankelijke/stevige rechterlijke macht beter beschermen.

  Criminelen en aanhang moeten verhinderd worden banen te verkrijgen bij het overheidsapparaat. Ook uitsluiting voor politieke funkties. Dit kan makkelijk geregeld worden door een strenge integriteitswet !


  Maak melding
 47. alleen een volk met BALLEN kan hier ingrijpen, zoals in Egypte, Lybie, Sirie en Oekraine. Maar de LAFFE SURINAMER steekt zijn kop, als een struisvogel, in het zand.


  Maak melding
 48. . “Als het bedoeld is om ons te leren hoe we elkaar moeten omhelzen en zoenen, dan zeg ik dat ik de mogelijke daders al heb gezoend”, zegt Somohardjo tegenover de Times of Suriname

  Door bovenstaande uitlating, heeft hij gestemd voor Amnestiewet zonder zich af te vragen waarvoor het is.

  Het vorenstaande kan ook betekenen: Klimmen of beklommen worden.

  En La Sombra Del Sombra


  Maak melding
 49. Dinsdag 4 maart 2014 om 23:49 uur, door ram
  NIKS GAAT bOVEN DE WAARHEID,ben je zo dom,je moet beter de geschiedenis boeken lezen,hindoestanen hebben voor de negers gevochten in ziud afrka voor jou negers vrijheid.Mandela heeft geen onderwijs gevolgd,al zijn naaste adviseurs waren hindoestanen.Waarom ben je zo kwaad op de hindoestanen,ze hebben jou en alle negers een mooie land gegeven,weet je hoe rijst groeit nee,uncle BEN. hindoestanen wel

  Ram,
  1) je moet achter de M een P plaatsen ramP dat is wat je MASALA MA terwereld heeft gebracht.
  2) Ik heb zo vaak tegen mijn Creoolse Broeders en Zusters gezegd dat Liegen is de KOELIE beste vriend. RAMP zei dat Mandela geen onderwijs heeft gevolg en hij had Koelies nodig om hem te adviseren. Ramp zei dat Waarheid dom is en beter de geschiedenis boeken moet lezen. Wat wij wel weten wanneer KOELIES in het nauw zijn maken ze rare sprongen. Mandela achtergrond.

  3) In 1944 raakte Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen de dominantie van de blanke etnische minderheid en de segregatiepolitiek. Als advocaat volgde hij het voorbeeld van geweldloosheid van Mohandas Gandhi.In augustus 1953 opende Mandela met zijn vriend Oliver Tambo een eigen advocatenkantoor, Mandela en Tambo, in het centrum van Johannesburg. Het was indertijd het enige door zwarten geleide advocatenkantoor in Zuid-Afrika. Het was populair bij zwarte cliënten die zich beklaagden over politiegeweld. De overheid trok de vergunning in en dwong hen te verhuizen, waardoor de clientèle afnam. Door tijdgebrek werd het kantoor uiteindelijk opgeheven.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

  4) Wel wel wel volgens ramp was Mandela de advocaat een domme die koelies nodig voor intelligentie, die Koelies leren het nooit Liegen zit in hun Genen.
  5) Ramp zei Hindoestanen hebben voor negers gevochten, wat hij suggereert is dat zonder de Hindoestanen was de strijd verloren gegaan. Wat weten wij van die koelies, Lafheid zit in hun Genen. Een paar koelies in Afrika waren Lid van de ANC en derest deed niet mee. Koelies in Afrika hebben nooit voor de creolen gevochten. Iedereen heeft die beelden gezien toen die BlankenDuivels(Henk molenaar en koos soort genoten) op creolen schoten, hoeveel koelies zag je tussen die creolen tijdens de demonstratie… NUL. Van de duizenden doden hoeveel koelies zijn doodgeschoten tijdens de apartheid NUL. hoeveel koelies zijn gewond geraakt van de miljoenen gewonden NUL. Ramp wanneer jij een vechtende koelie wilt zien huur een Bollywood film want daar zijn de koelies de super helden.
  6) In je dronken bui mopperde je iets over waarheid is kwaad op koelies,die koelies hebben creolen mooie land gegeven en weet waarheid hoe rijs groeit. We weten dat de CREOLEN de domme koelies onderwijs en kennis hebben gegeven, we weten dat de creoolse voorouders rijs plantte van super kwaliteit toen de koelies het overnamen was het slechte kwaliteit. Ramp je bent geen Santhoki wanneer je liegt moet je zorgen dat er geen bewijzen zijn!


  Maak melding
 50. Dat was een gouden kus somo,
  heb je je amnestie stem geld al besteed.DEDE MAN MONEY.
  VERVLOEKT BEN JIJ PAUL SOMOHARDJO


  Maak melding
 51. Een Vervloekte blinde poepetende politieke leider ben jij somo.
  Omgekocht voor een dubbeltje.een dubbeltje voor de volksleider somo.TE KOOP.


  Maak melding
 52. Wraak nemen is niet de manier om de “schuldigen” te verbeteren. Het doet misschien wel pijn, maar het bevrijdt je van een vals zelfbeeld.


  Maak melding
 53. @ Armand

  Armand, RECHTSPRAAK is GEEN wraaknemening ! Dat is een waanidee van u en andere anti-democraten !

  U heeft een vals beeld van staat en democratie !

  Massamoordenaars moeten gewoon bestraft worden, president of niet !

  De domme NDP en andere meelopers hebben ervoor gekozen een veroordeelde persoon en hoofdverdachte voor massamoord als president neer te zetten ! Die politici maakten een grote fout en moeten op de blaren zitten, niet andere veredelievende Surinaamse burgers !

  Sranang zit met zijn onvrije president die door zijn drugsverleden met de nek wordt aangekeken ! De meeste staatshoofden weten ook dat hij als legerleider verantwoordelijk is geweest voor de vele burgerdoden in Surinam !

  PS : De onthullingen die tijdens het DINO-proces zullen worden gedaan over de door u bejubelde president-met-vonnis, zullen heel Sranang wakker schudden !


  Maak melding
 54. Voor zover ik weet is rijst een Aziatisch product en wordt niet door Afrikanen verbouwd, althans niet in de natte variant. Rijst is door de Brits Indische migranten in 1873 meegenomen naar Suriname. De negers waren slaven op koffie en suiker plantages en kenden rijst niet.

  Degenen die wel op kleine schaal een wilde rijstsoort via de droge manier verbouwden waren de weggelopen slaven, marrons.

  Racisme maakt dommer dan je lief is.


  Maak melding
 55. BEN66, ga naar SU en met je echte naam en neem de voor touw en mensen zullen jou volgen laat zien dat jij ballen heb en je zal volgelingen hebben durf jij dat bewijs het mensen gillen dit moet gebeuren dat moeten ze doen wel gaan jullie naar SU begin nik naam te verwijderen en zet echte voor en achter en beginnen jullie een groep en laat zien jullie ballen en het lef dat jullie hier oproepen te hebben en ineens zal het stil worden of een ander rede gegeven worden nemen jullie de leiding A.U.B.


  Maak melding
 56. Het grote probleem is,dat als je Bouterse wil verdrijven, je deze grote boef Somo nodig hebt.Eenmaal in een andere coalitie en hij steelt rustig verder.Van Somo de schurk is voorlopig niet af te komen.


  Maak melding
 57. Ik ben niet pro Somo, maar inderdaad, het moet nu genoeg zijn over al het geouwehoer over decembermoorden en verzoening, want amnestie is toch al verleend aan de mogelijke daders. Dus …Klaar… einde discussie, nu gaat het normale leven weer verder in Suriname. Zelfs pater Choennie laat verder niets meer van zich horen en dat betekent heel wat. En mijn jampanesie broeders zeggen in koor; “nosso wani nyang winti.” Letterlijk vertaald “mijn neus wil adem eten”; vrij vertaald; “het is tijd om weer adem te halen en verder te gaan met ons leven”. En ik zeg; het is de wil van de goden(mensen) die niets te verliezen hebben en niets hebben verloren.
  django


  Maak melding
 58. Somo en medecomplotteurs VERKRACHTEN de Surinaamse Grondwet !

  Daarom roept deze verrader van de rechtsstaat dat amnestie een afgedane zaak is !

  Welke funktie zou jij Somo krijgen indien Hezbollah Surinam had overgenomen ?

  Javaanse slaaf van Bouta, jij bent echt een NUL !


  Maak melding
 59. @ Armand

  Wanneer een wet door de DNA is aangenomen wil dat absoluut niet zeggen dat het een legale wet is !

  Een wet die strijd met een verbod in de Grondwet is NIET legaal ! Zie, al mag je van de dictator niet lezen, de uitspraak van het Inter Amerikaanse Hof voor de mensenrechten in de kwestie Moiwana, over de oorspronkelijke amnestiewet !

  Af en toe denken de dictatoriale machthebbers het buitenland en de door Surinam ondertekende verdragen weg.

  Daarom zwijgt de dictator over de komende onthullingen in het USA-proces tegen zijn coke-wapen-terroristenzoon Dino !

  NB : met een gewone DNA-wet kan een VERBOD in de Grondwet niet opzij worden gezet ! Daarvoor is een Grondwetswijziging vereist ! Lees de Grondwet en elk staatsrechtboek !


  Maak melding
 60. @ Srafu:

  Ik denk dat Somo als berm bom legger zou worden, gezien zijn postuur valt hij niet op!

  @ Armand:

  In Su is alles mogelijk wat God, en de wet het verbied.


  Maak melding
 61. Ik heb moeite met valse claims en geschiedvervalsing.

  Ten eerste kwamen de eerste Brits Indische migranten in een verre van gespreid bedje terecht. De omstandigheden op de plantages waar ze tewerk gesteld werden waren ronduit slecht. De arbeidsomstandigheden en voorzieningen waren bar slecht. Ze waren met valse beloften naar het “beloofde land” gelokt.
  Suriname was voor de toenmalige koloniale heersers gewoon een bedrijf. Doordat de afschaffing van de slavernij dichterbij kwam moesten de plantagehouders opzoek naar goedkope arbeidskrachten. De Britten hadden goede ervaringen met Brits Indische arbeiders. Nederland heeft toen een verzoek gedaan en overeenkomst gesloten om arbeiders uit de Britse kolonie naar Suriname te brengen.
  Aangezien de omstandigheden voor de Brits Indische arbeiders bar slecht waren werd in 1876 de immigratie door de Britten opgeschort. Pas na toezegging van de Hollanders voor de verbetering van omstandigheden en het invoeren van medische zorg voor de hindoestaanse immigranten werd de immigratie hervat. Dit was de eerste aanzet tot een gezondheidszorgsysteem middels de verordening van 21 januari 1879. Op 8 maart 1882 werd middels een resolutie een geneeskundige school opgericht om districts-geneesheren te leveren ter bevordering van de gezondheidszorg van de immigranten. Deze maatregelen kwamen de totale Surinaamse samenleving ten goede. Dit is een van de vele gunstige effecten van de komst van de hindoestanen, behalve het feit dat ze de toenmalige economie van de ondergang hadden gered.

  Verkeerde informatie en miscommunicatie is de bron van vele misverstanden.


  Maak melding
 62. Nobelprijswinnaar James Watson, een van de twee ‘ontdekkers’ van het DNA, heeft voor grote opschudding gezorgd door te zeggen dat negers gemiddeld dommer zijn dan blanken, en dat ‘gelijkheid van verstandelijke vermogens’ tussen rassen een illusie is.

  reactie:Ik heb jarenlang in Afrika gewoond en gewerkt en ik denk dat ik Watson voorzichtig maar onmiskenbaar gelijk moet geven.


  Maak melding
 63. Wat de heren James Watson en Idang Alibi schrijven komt overeen met andere berichten die ik heb vernomen. 1. Mijn ouders maakten lang geleden een bootreis door het Caribische gebied op een vrachtschip met passagiersaccomodatie. Mijn volstrekt naieve vader vertelde mij dat in havens waar het havenpersoneel overwegend uit negers bestond de vertragingen het grootst waren en er veel gestolen werd; 2. Haiti heeft zich plm 200 jaar geleden vrijgevochten van Frankrijk en heeft alle kansen gehad om zich te ontwikkelen, maar er niets van gemaakt; 3. De enige reden waarom Aruba een status aparte wilde was het weren van de negers van Curacao. In het begin van de toeristische opkomst van het Caribisch gebied was Curacao populair. De slechte bediening in hotels en winkels deed de Amerikanen naar Aruba vluchten. Daar wonen nauwelijks negers. Aruba loopt toeristisch prima; 4. Negers referen vaak aan de slavenhandel en verlangen financiële compensatie. Ze vergeten daarbij dat slavernij in de hele wereld voorkwam, ook in Azië. En ze vergeten ook dat de slaven door hun eigen volk werden aangeleverd. De slavenhandelaren zaten slechts op enkele plekjes aan de kust en wachtten af wat aangeleverd werd. Slavernij was ook heel Afrikaans. Aziaten (waaronder Indonesiers) refereren nooit aan het verleden. Aziaten werken en houden hun hand niet op.


  Maak melding
 64. Negers zijn lui.

  Ze staan vroeg op in de ochtend, dat wel. Maar eigenlijk zouden ze –vooral de mannen- net zo goed kunnen blijven liggen, want ze voeren toch weinig uit de hele dag.
  Alleen het echte werk, zoals bouwen of de grove oogst, doen ze. Maar verder chillen of slapen ze het liefste de hele dag onder een mangoboom. Pindaatjes eten, kaarten, zich laten verwennen door hun vrouwen.

  Afspraken nakomen? Ho maar. En tijd, dat kennen ze niet echt. Om 11 uur ’s ochtends zeggen ze gerust ‘’goedemiddag!’’ tegen je.
  Op tijd komen dus ook niet. Er bestaan geen tijdschema’s voor bijvoorbeeld de bus (tro tro) Je wacht gerust een paar uur langs de weg. Het boeit ze niet.
  Uit eten gaan is nog rampzaliger, na anderhalf uur wachten, durven ze gerust te verkondigen dat ze jouw gerecht helaas niet in huis hebben…
  Ja, zelfs doorlopen kunnen ze niet. Alles gaat traag…. Heus, ik overdrijf niet.

  Vrouwen zijn ijveriger, die koken, wassen, verkopen op de markt, helpen mee op het land. Ze verzetten soms bergen werk, zonder klagen. Maar meestal wel op hun dooie akkertje. Die zon en 35 graden werkt niet mee natuurlijk, maar als er niets te doen valt, is er ook geen beweging in te krijgen.

  Trek je het breder of kijk je naar de langere termijn, dan denken Ghanezen vaak ook niet na. Ze doen het werk dubbel, niet logisch en vergeten zaken. En of ze commercieel zijn? Nou nee, daar heb ik nog niet veel van gezien. Behalve vrouwen langs de weg die zich als roofdieren op je storten om je gele meloenen aan te smeren. Want anders hebben ze zelf ‘s avonds geen eten.

  Niet gek, dat vrijwilligers elkaar graag opzoeken hier. Lekker bij je eigen soort zijn.
  Maar…. Wat bindt ons ‘blanken’ eigenlijk? Nou… dat wij wél resultaatgericht zijn, efficiënt werken en afspraken nakomen. En vooral belangrijk: geen lui gedrag vertonen, gewoon doorwerken met die handel. Dat is nog eens wat anders dan ‘’The African way of live’’

  Medelijden met Afrika? Misschien met de kleine schattige kindjes die de dupe zijn, maar eigenlijk… hebben ze alles aan zichzelf te danken hier. Je kunt helpen, maar echte ontwikkeling zit er niet zomaar in. Want de mentaliteit is hier gewoon niet goed.


  Maak melding
 65. Donderdag 6 maart 2014 om 14:44 uur, door Van Duivenvoorde
  Nobelprijswinnaar James Watson, een van de twee ‘ontdekkers’ van het DNA, heeft voor grote opschudding gezorgd door te zeggen dat negers gemiddeld dommer zijn dan blanken, en dat ‘gelijkheid van verstandelijke vermogens’ tussen rassen een illusie is.

  reactie:Ik heb jarenlang in Afrika gewoond en gewerkt en ik denk dat ik Watson voorzichtig maar onmiskenbaar gelijk moet geven.
  ==========================

  Doe je best ermee!!

  http://realhistoryww.com/world_history/ … s_Menu.htm

  Onder “19th century paintings of Arabs and Moors” is er een heel mooie fotoreportage van oude schilderijen die een inkijk geven op het leven in het oude Europa en Noord Afrika.


  Maak melding
 66. Donderdag 6 maart 2014 om 14:44 uur, door Van Duivenvoorde
  Nobelprijswinnaar James Watson, een van de twee ‘ontdekkers’ van het DNA, heeft voor grote opschudding gezorgd door te zeggen dat negers gemiddeld dommer zijn dan blanken, en dat ‘gelijkheid van verstandelijke vermogens’ tussen rassen een illusie is.

  reactie:Ik heb jarenlang in Afrika gewoond en gewerkt en ik denk dat ik Watson voorzichtig maar onmiskenbaar gelijk moet geven.
  ==========================

  Doe je best ermee!!

  http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Misc/True_Negros/Assorted/Paintings_Menu.htm

  Onder “19th century paintings of Arabs and Moors” is er een heel mooie fotoreportage van oude schilderijen die een inkijk geven op het leven in het oude Europa en Noord Afrika.

  DE EERDERE LINK GING MIS.


  Maak melding
 67. Mbt Somo geldt onmiskenbaar:

  “Ratten blijven ratten”

  Met excuus aan de dieren die eigenlijk beledigd worden met die staande uitspraak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES