Minister Belfort voor schrappen doodstraf

32

PARAMARIBO, 3 mrt – De doodstraf kan liever vandaag dan morgen uit het Surinaams wetboek van strafrecht. Dit stelt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. De wet op de doodstraf is meer dan alleen maar achterhaald.

Overal in de wereld wordt geageerd tegen de doodstraf. Maar de doodstraf blijkt ook niet bepaald effectief. Dat wordt tot de dag van vandaag bewezen. “Als je kijkt naar landen waar de doodstraf geldt, zoals de Verenigde Staten van Amerika. Dat zou het veiligste land moeten zijn. Maar toch heb je daar dagelijks zoveel moorden. Toch is de doodstraf daar middels injectie of elektrische stoel”, zegt Belfort tegenover STVS. De doodstraf blijkt dus ineffectief.

En dan zijn er nog de morele bezwaren. “Ik ben geen levengever en zal het ontnemen van een mensenleven ook niet stimuleren. We laten de dingen die de mensen gedaan hebben aan hun geweten over. We gaan achter ze aan om ze aan te houden en voor het gerecht te brengen. Suriname moet van de Verenigde Naties nog dit jaar aangeven of het de doodstraf wil afschaffen. In het parlement is een lobby begonnen om het te schrappen uit het wetboek.

- Advertentie -

32 REACTIES

 1. Ga naar de DNA om je betoog te houden mini ster belfort. Maar de dna kan geen quorum veroorloven want je baasje wilt dat niet. Deze man heeft lef, na weken van roven en moorden praat hij over afschaffing. Als wij dat konden geven was je baasje #1 op die lijst. Waar zijn mini ster’s belfort verzoek aan de criminelen zich aan te melden.

  Voor de gewone bevolking van Suriname is het tijd om hun dievenijzer te verdubbelen en op elektriciteit te zetten, met complimenten van de criminelen aan de macht die zichzelf amnestie hebben gegeven.


  Maak melding

 2. Ja, RAM SINGH en daarom verwondert het mij nog steeds waarom er mensen zoals jij en de mensen die dat doen nog leven of geboren zijn want MINISTER BELFORD heeft gelijk niemand hebt een ander leven gegeven dus ook het ontnemen daarvan is des duivels wat die persoon ook heeft gedaan ik weet dat mensen harteloos en wreed zijn maar dan nog als jij je naar hun gedrag verlaag ben je net of erger dan hun en aan jou schrijven jou duivelse hart kan zien dus maar de scheper luistert en ziet jou gedrag en denken en hij keerde zich om en weende bitter.


  Maak melding

 3. Hoogst opmerkelijke timing van deze minister. In een tijd van vele berovingen en moorden zou de focus moeten liggen op bestrijding van de criminaliteit. Waar is deze man mee bezig?
  De criminelen krijgen een steuntje in de rug en kunnen zorgeloos doorgaan. Schande dat zo iemand minister genoemd wordt.


  Maak melding

 4. Minister Bullebak, als je de criminaliteit niet kan bestrijden GO HOME, laat een ander het doen. Zit niet daar een dik salaris te verdienen voor niks doen. Het volk van Suriname heeft niks aan jouw geblaf.


  Maak melding

 5. “Als je kijkt naar landen waar de doodstraf geldt, zoals de Verenigde Staten van Amerika. Dat zou het veiligste land moeten zijn. Maar toch heb je daar dagelijks zoveel moorden. Toch is de doodstraf daar middels injectie of elektrische stoel”, zegt Belfort tegenover STVS.

  Belfort, één ding wil ik wil onderkennen: je bent op de hoogte omtrent de wereld opinie v.w.b. de doodstraf.
  Echter wil ik wel de aandacht vragen omtrent het verschil tussen een land als USA en Suriname.
  – De grondwet in USA kent een ieder het recht toe zich zijn huis en haard te verdedigen door indringers.
  – De USA kent grondrechten waar zelf een militair en een politie zich aan dienen te houden.
  – Een ieder mag een wapen bezitten, dit is een grondrecht. In Suriname mag je geen wapen bezitten voor zelf protectie.
  – Het aantal roofmoorden in een percentage van de totale bevolking zal waarschijnlijk veel lager zijn dan Suriname.
  – In USA wordt in het algemeen een poging tot moord gestraft met 15 jaar en voor moord is het levenslang. En dan hebbe wij het niet om roofmoord.
  – Verkrachting in USA wordt gestraft met tientallen jaren en een schadevergoeding van vele tienduizenden / honderdduizenden.
  – Wat zijn de straffen in Suriname voor moord?
  – Wat zijn de straffen voor roofmoord en verkrachting.

  Conclusie Belfort:
  Je vergelijking gaat mank. Indien je opmerking zou zijn:
  De doodstraf afschaffen en tegelijkertijd een goede en gedegen terugkeer plan in de samenleving en vergroting van kansen op een baan en tegelijkertijd een goede begeleiding en voorlichting op scholen etc en een goed eerlijke transparante en betrouwbare overheid en rechtspraak,
  Ja Belfort dan geef ik je gelijk want ook ik ben tegen de doodstraf tenzij……….


  Maak melding

 6. Allicht moet de doodstraf afgeschaft worden en snel ook! En zéér zeker vóór april 2015!! Want anders zou hij zeker toegepast kunnen en moeten worden voor één persoon want hij voldoet aan alle eisen! voor het uitvoeren van de doodstraf!! En dat moet koste wat het kost voorkomen worden. Of niet soms? en dan zal ik het baasje maar niet bij zijn naam noemen maar ik zal een hint geven, het begint met een D en eindigt op esi…..wacht nog een hint voor als je het nog niet weet, hij is het opper(leeg)hoofd van die paarse paupersbende…


  Maak melding

 7. Edward Belfort lult uit zijn nek. De doodstraf werkt prima, zie landen als Singapore, Maleisië en Thailand.

  Amerika telt 313,9 miljoen inw. Sinds 1976 zijn er 1323 mensen geëxecuteerd, veelal moordenaars. Kan er geen traan om laten. De nabestaanden hebben levenslang gekregen. Hoop dat Belfort dit zich realiseert. En trouwens Belfort rouwt ook niet om de slachtoffers die Bouterse destijds heeft gemaakt. Want dat waren gewoon standrechtelijke executies. Wat een hypocriete hond.

  Een moordenaar levenslang opsluiten betekent ook:

  – beroep op cel capaciteit
  – levenslang voorzien van voeding, medische zorg ect etc
  – bijdrage belastingbetaler

  En dit laatste is een doorn in mijn oog. Een injectie is vele malen goedkoper. Als jouw geliefde, vader, moeder, broer of zus vermoord wordt door zo’n gek, dan wil je niets anders dan de doodstraf.

  PS: sinds wanneer maakt Suriname zich druk om wat de wereld ervan vindt ? De wereld vindt de Surinaamse amnestiewetgeving ook maar vreemd. Belfort je bent een media geile pannekoek ! Ga nu eens serieus boeven vangen want Suriname wordt ondergelopen door die lui.


  Maak melding

 8. Ja ja Blly Fort U ben bang dat je straks geen vrienden meer heb. Boegroe je heb gelijk want niemand heeft het recht om een ander zijn of haar leven te beroven maar
  heb je dat ook aan je rovers bende verteld. Doe dat maar
  en vergeet ook niet DDB en Brunsi te doen. Boegroe ik denk dat meer verstand heb van kinkkeren dan wat anders
  dus pak je boergroe en ga kinkkeren.

  Jai_Hind


  Maak melding

 9. Mini-ster Billy: zegt,ik ben geen leven gever dus, ik kan geen leven ontnemen!Dus de klootzaken die roofmoord plegen hebben vrij spel.Wat ik vreemd vind is,hij zou juist de criminaliteit harder aanpakken,en nu komt hij met de mededeling dat hij, juist de doodstraf van de wetboek niet gaat(herinvoeren.)


  Maak melding

 10. Het zou deze idioot sieren als hy ervoor zorg zou dragen dat het volk zich veilig voelt en dat hy ook zijn verantwoordelijkheid neemt/draagt.
  gezien de aantal roofovervallen, roofmoorden functioneert hij NIET dus moet hy ook wég…..


  Maak melding

 11. jij gaat mij beroven voorafgaand aan knevelen/mishandelen/verkrachten met als hoofdprijs mij OOK van het leven beroven!

  in dit geval ontbreekt bij jou elke vorm van menselijke trekken *compassie/empathie*, derhalve reken ik jou niet tot mens zijnde en dus………..!


  Maak melding

 12. @ boergoe.
  Inderdaad heeft niemand een ander het leven gegeven dus kan niemand het ook niet ontnemen.
  Maar zijn we hier met 2 maten aan het meten?
  Zijn het niet de kornuiten van deze zelfde Minister die meerdere mensen zonder een rechtsgang het leven hebben genomen.
  Waarom hebben ze dan niet de normale rechtgang gevolgd?
  En dan elkaar maar even snel amnestie geven.
  Nee. De redenering loopt hier volledig mank.


  Maak melding

 13. Deze analfabeten durven meer te zeggen op straat dan in de DNA waar het ook thuis hoort.
  Nee, daar heeft deze Minister geen uitstraling voor.
  Bellie ik zou maar weer een oproep oen aandie criminelen zich te melden bij jou. Dat heeft toch heel goed gewerkt.

  Droevige druiloor!


  Maak melding

 14. Billy Mini-ster kijkt nors,maar zijn optreden en beleid die hij voert, is een zacht Eitje!!!!!
  Su was een Paradijs op AARDE nu is het een paradijs voor
  CRIMINELEN EN ZAKKENVULLERS!!!!!!!!


  Maak melding

 15. @Hetisnietwaar

  In de assemblee kan Billefort niet praten alleen bullebak maken.
  De vorige minister van justitie Misidjan was ook een opgefokte lul in assemblee.


  Maak melding

 16. Het land moet rovers opruimen…die gasten hebben duidelijk beestengedrag…..op hangen.
  Vooral de lichte straffen van 3 of 4 jaar is niks…20 tot 30 jaar begrijpen zij beter……. voor mensen met beesten gedrag……Hang deze mensen met beesten op….touw om de nek en hijs deze beesten 20 tot 30 meter de lucht in.
  Mensen met beestengedrag begrijpen zacht beleid niet…!


  Maak melding

 17. Ach Belfort,in andere landen worden criminelen gestraft en als hun misdaad als zodanig van aard is geweest wordt de doodstraf toegepast.Er wordt geen oproep voor de criminelen geplaatst a la Belfort style ,waar criminelen beleefd gevraagd worden zich aan te melden bij jou! !
  De doodstraf werd 2x uitgevoerd in Suriname en 19 burgers werden slachtoffers gemaakt dankzij JOU EN BOUTA!! 15 nietsvermoedende burgers die uit hun bedgesleurd warden en vervolgens geplaatst warden voor ween vuurpeleton,en 4 burgers die neergenald warden door jou in de straten van Paramaaribo.
  Overigens komt het veel verdacht over dat jij en je groepje zich bezighouden met de afschaffing van de doodstraf in Suriname nu straks dinooytje in Amerika voor de rechter moet verschijnen. Het is alsof je een boodschap aan Amerika wil overbrengen en wil aantonen dat in Suriname criminelen niet gestraft worden en omdat dinootje toevallig een Surinamer is moet hij niet gestrasft maar gepost worden naar Suriname!
  Gelukkig dat jij noch bouta enig invloed kunnen uitoefenen op de rechters in Amerika!Daar kunnen jullie beiden niemand beinvloeden,in Suriname is het tegenovergestelde. In Suriname kunnen jullie de rechters beivloeden en de bange rechters eindigen het process reeds voordat er aan begonnen wordt!Zie maar decemberproces en bouta amnestie. Zie maar de grootste crimineel bouta die in een ander land levenslang zou moeten boeten voor zijj zonden en in Suriname juist beloond wordt,zie maar jou vb….je knelt mensen neer en het is dan de normaalste zaak in Suriname!!


  Maak melding

 18. Doodstraf handhaven als uiterste pressiemiddel. oog om oog tand om tand.

  Strafmaat en straftoemeting herzien over de gehele linie. Van lagere organen tot de hoogste rechterlijke macht.

  Straffen in Ons Suriname te mild. Vandaar overbevolkte gevangenissen.

  Voor velen te laat, maar maatregelen een vereiste voor de komende generatie op betere vooruitzichten. regering op regering hebben nagelaten serieus aandacht te besteden aan MDG. En nu vlak voor de verkiezingen is het propaganda materiaal geworden.

  Aankomende regering 2015 moet nu aangeven hoe zij de afgestudeerden gaan faciliteren op een inkomstenbron(aub geen baan bij de overheid)


  Maak melding

 19. Ach kijk, de in paniek geraakte ndpers in de aanval met hun ‘sterkste’ wapens…..DE RODE MINNETJES!!!
  Hai Baja ndpers,jullie denken toch niet een strijd te winnen mbv de rode minnetjes!!???
  Arme ndp dwazen, jullie maken jezelve internationaal belachelijk….


  Maak melding

 20. @ROY

  Hahahaaaaaa…..
  De paarsen zijn net de wormpjes die in de septictank wonen.Ze zijn net als aanhangsels aan het achterste van hun baasje bouta!


  Maak melding

 21. mi gado……..deze mensen gaan het niet afleren …..nu zegt hij dat het ineffectief is?……al is het ineffectief maar tog zullen de berovingen en inbraken wat minder worden als er doodstraf is………IK BEGRIJP DEZE MENSEN VAN DE OVERHEID HELEMAAL NIET………..ZE ZITTEN EIEREN TE LEGGEN ALLEEN


  Maak melding

 22. MR. Belfort no mang mi no kari so MR,wanti ye smeri den mang go olo shi shi shi …smerige Justitie& Politie voor zelfs kalaka skotu bent je ook niet waard. hahahahaahhahhaaa….
  bhaai.


  Maak melding

 23. Die rotzooi in die samenleving moet opgeruimd worden.
  Politiek! Is er nog sprake van een samenleving als land verdeelt is in kampen?
  Ongezonde situatie. Het land gaat naar de klote als jullie niet kunnen samenwerken.
  Draag het dan over aan de onafhankelijke, zakelijke ,financieel onafhankelijke, PSA’ers. Jullie bakken er toch niets van.


  Maak melding

 24. Bla Bla Bla… Hoelang praten ze hierover. Gewoon doen NDP heeft toch een mega controle over het DNA. Waar wachten ze op? Amnestie wisten ze wel heel snel door te drukken.


  Maak melding

 25. Blijkbaar heeft de doodstraf geen effect in de VS, gezien de hoge criminaliteitscijfers. Suriname daarentegen heeft nog geen 1 miljoen inwoners, dus een vergelijking tussen Suriname en de VS kun je qua criminaliteitsgehalte niet maken.

  Ik ben voor afschaffing van de doodstraf in Suriname maar wel voor verzwaring van de strafmaat in Suriname en uiteraard voor veel voorlichting vanuit de overheid om zodoende de criminaliteit te bestrijden in Suriname.


  Maak melding

 26. Smatje, ik ben het volkomen met jou eens. Investeren in criminaliteitsbestrijding is niet teveel gevraagd ten opzichte van de luxe en weelde waarin DNA en ministers leven.Een hele maand niet fvergaderen en toch worden zij uitbetaald, terwijl dat geld kon gaan naar b.v. criminaliteitsbstrijding. Wanneer je zegt dat er een verhoging van de surveillance is per ingaande zo een datum en de tijd van melding en aankomst van de politie terplaatse 30 minuten bedraagt, dan is er iets fundamenteels mis.(zie geval van beroving Concordialaan omgeving)Waar gaan al die boete gelden????


  Maak melding

 27. In het binnenland moeten jullie scholen bouwen en kinderen anders opvoeden voor later als ze groot worden zodat ze ook een toekomst hebben buiten Santo Boma.De grootste overvallers van Suriname zijn de Buitenlandse Casino en Loterij bazen die in Costuum rondlopen met Magneten in de Casino’s.Geen belasting of per tafel en miljoenen ophalen. Sasur is nooit niet veroordeeld die zogenaamd Auteursrechten heeft opgehaald zonder bestemming om het als zijn salaris te gebruiken.Minister Belfort is niet slim.Hij had een Strafrechtelijk onderzoek moeten laten instellen naar Minister Gils waarom hij zo’n vergunning had verleeend.Wat hij er zelf van zou krijgen.BUMA STEMRA licht jarenlang Hindoestanen op in Nederland.Als je een liedje nazingt moet je Auteursrechten betalen aan de mensen in India via Buma/Stemra die niet eens weet waar India ligt.Die Amerikanen hoeven niet al die gelden mee te nemen van de Goudmijnen.Laat jonge sterke criminelen in de Goudmijnen van Suriname werken.Wat terugdoen voor de maatschappij.Met de doodstraf hou je op den duur alleen zwakke slijmballen over en moeten anderen het land opbouwenDUS LEEGROVEN.


  Maak melding

 28. Als criminelen het hoogste recht van de mens”HET RECHT TOT LEVEN VAN JE AFPAKKEN”.
  moet de oorlog tegen die lui verklaart worden.
  In je huis wordt dit recht notabene geschonden.Als de staat zijn burgers hiertegen niet kan beschermen??????


  Maak melding

 29. Niet afschaffen totdat Suriname gezuiverd wordt, het kan niet zo zijn dat een seriemoordenaar makkelijk wegkomt met een jaar voorwaardelijk…


  Maak melding

 30. Ik vind dat de Minister te recht pleit voor afschaffing van de doodstraf, want hij is geen levengever, zegt hij, aldus niet het recht heeft een ander zijn leven te ontnemen. Daar ben ik het helemaal met hem eens, maar om het leed dat de burger is aangedaan door een overvaller of moordenaar te compenseren vind ik dat er een represailleregel moet worden opgenomen in het wetboek van strafrecht waarin een naaste familielid, of een rechtgeaarde burger straffeloos wraak mag nemen op de dader tot de dood erop volgt. Mijn familie neemt altijd weerwraak wanneer iemand een van ons iets aandoet, en altijd goedgekeurd door God. Gewoon op een dag ergens naar toe lokken, meestal met paisa of daroe, een bakabenie passie uitzoeken en dan de houwer erin …en klaar. Waarom zou men geen wraak nemen terwijl God het zelf niet nauw neemt met de tien geboden? Recht voor 1, Recht voor Allen.

  De meeste rovers en moordenaars slaan een kruis voordat ze een fout begaan en vragen God om hulp dat hun acties van een leien dakje gaat. De meeste criminelen zijn gelovig opgevoed, want kijk des zondags in de gevangenissen te Santo Boma en elders ter wereld, ze gaan allemaal naar de kerk om God te aanbidden die hen dan weer vergeven heeft voor hun zondedaden! Lekker gemakkelijk hè, zo ook is het gemakkelijk om ze koud te maken onder de ogen van dezelfde God die ellende, sores en wraak ondersteunt! Mensen zijn de goden, een ieder is God, aldus mag men ook gerust het heft in eigen handen nemen.

  De grondwet is gebaseerd op de bijbel en doorspekt met hypocrisie, waarom zou men niet op de moordenaar inhakken en later schijnheilig de begravenis van de onfortuinlijke killer bijwonen om een eerlijk gebed te richten tot God opdat deze de dode in de Hemel opneemt? Dit doen we al eeuwen, iemand moet toch wraak nemen. Het is bij ons geen bonniehouse waarin God en zijn hele santenkraam denken bij ons binnen te kunnen komen bonjouren en mogen doen wat ze willen. Als God ons ongelovigen nog nooit heeft verraden zal hij dit zeker vooral bij zijn aanhangers er zeker niet aan denken. Oh wat erggg wat er gebeurd is, zeggen we. AMEN
  django


  Maak melding

 31. Een op dit moment nietszeggende uitspraak. Wat mij betreft mag het ook uit het wetboek, maar mijn God, de doodstraf wordt allang niet meer toegepast in Sur.Net als heel veel dingen die in de wet staan, maar dat is een andere discussie. Mijn vraag is dus, waar heb je het over Belfort


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.