‘Missers beletten oprechte dialoog amnestie’

41

PARAMARIBO, 1 mrt – “Na bijkans dertig jaar blijkt dat opeenvolgende regeringen onvoldoende serieus en actief betrokken zijn geweest bij het vinden van een nationale oplossing.” Dit de politieke partij DOE in een verklaring over de aanstaande dialoog over verzoening. Die nationale oplossing is niet gekomen en het heeft er ook niet veel van dat die komt. Dat heeft met enkele ‘missers’ te maken.

“Verder dan sympathie en politieke steekspelletjes zijn wij niet gekomen. De eigen, dappere initiatieven van de families, zijn mede door deze houding, uiteindelijk gestrand. Waarom zijn wij op dit punt beland? Omdat zowel ons bestuurs- als rechtssysteem doorkliefd zijn van op nalatigheid of naïviteit gebaseerde missers”, stelt DOE. Een Constitutioneel Hof komt maar niet van de grond. Ook bestuurlijk klappen de missers.

Personen die betrokken zijn bij het strafproces rond de Decembermoorden hebben zich zonder wettelijke belemmering een weg kunnen banen naar het bestuurscentrum. De regering wordt opgeroepen instituten in te stellen, die het mogelijk maken dat burgers hun recht beleven. Ook moet naar personen en/of instanties worden gezocht die het vertrouwen van alle partijen genieten om de mogelijkheid om een dialoog op te starten optimaal te benutten.

41 REACTIES

 1. PARAMARIBO – De aanleg van het eerste gedeelte van de snelweg tussen Paramaribo en Zanderij stuit op eigendomgrond van vier plantages in Para. Het tracé tussen de Afobakaweg (afslag naar Powakka) en Zanderij loopt door de terreinen van Leeuwenberg, Welgelegen, Zwitsersgrond en Nieuw Door. Nu wil de overheid deze gedeelten kopen of hoopt op een schenking van de eigenaren.

  Wat een kansloze amateurs.


  Maak melding

 2. Door se Surinaamse Mentaliteit van politici dat overslaat op het ambtelijke apparaat heeft ervoor gezorgd dat alle politieke machthebbers van Suriname daarvan misbruik hebben gemaakt.Ze zijn allemaal over lijken gegaan.de vhp en cornuiten in het bijzonder.tot 12 stemmen tegen zijn ze gekomen.dat is het enigste dat ze niet verkocht hebben.voor derest zijn ze voor macht ook over doden gegaan.

  Net als tigri.politiek wordt gespeeld met natuurlijke hulpbronnen als met de December kwestie/moorden.norm en waarden zijn gebadeerd op munteenheid.niet op nationale eenheid.


  Maak melding

 3. Missers? Overheden maken kapitale blunders, geen missers. Meneer DOE, houd de conversatie levendig. Maak het niet een safri poe, maar laat het klinken(desnoods stinken)!


  Maak melding

 4. =Ik merk dat de verkiezingen voor de deur zijn dus een ieder moet iets van zich laten horen.

  -Ik vind DOE nu echt hypocriet bezig, omdat in het begin zij juist Bouterse hadden gesteund en zij weten ook beter wat toen gebeurd was met al die bedreigingen richting de leiders van toen.

  @Henk Molenaar, tot nu toe klopt bijna niets wat deze regering roept en gedaan heeft.
  -Eerst de AOV en kinderbijslag verhogen en vervolgens van velen terughalen, omdat zij geen recht op hebben vanwege genoeg inkomen.

  -Ik wil nu bijna zeggen dat deze regering niet weet wat recht betekent, omdat je niet zomaar aan een AOV kan komen waar men premie voor betaalt heeft.


  Maak melding

 5. Aan alle democraten :

  Zware misdrijven altijd vervolgen in een rechtsstaat !

  Accepteer geen druk van moordenaars van het volk !

  Internationaliseer het 8 decemberstrafproces en processen voor massamoord die nog moeten volgen !

  Het is een misrekening/illusie van politici dat Suriname dit alles aankan zonder internationale hulp !

  Na een omverwerping van de democratische rechtsstaat moet de staat “gecleaned” worden van gewapende elementen ! Voer dat dan met harde hand uit met internationale hulp en bouw daarna de rechtsstaat weer op !

  PS : De soldaten-moordenaars-rovers en de diverse binnenlandse-oorlog-commando’s bezitten nog steeds illegale wapens ! Ontwapenen al deze figuren, zij zijn niet uit op herstel van de rechtsstaat !


  Maak melding

 6. @ srafu…

  eerst moet het Surinaamse volk de straat op en het voorbeeld van…Egypte/Lybie/Sirie en Oekraine volgen.

  Dit tuig, rovers en moordenaars kaalplukken en vervolgens het land uitjagen…pas daarna is internationale hulp zinvol.

  Maar dit laffe, angstige volk mist ballen om dat te ondernemen.


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar: Het tracé tussen de Afobakaweg (afslag naar Powakka) en Zanderij loopt door de terreinen van Leeuwenberg, Welgelegen, Zwitsersgrond en Nieuw Door.

  Beste Henk Molenaar,

  (Ik ben geen boutaman, laat me dat voorop stellen)
  Ik heb een vraag aan jou:
  Alle vier de plantages hebben een oer Nederlandse naam.
  Hoe waren die eigenaren van toen aan die grond gekomen, denk je?


  Maak melding

 8. Het zijn niet de missers die een dialoog belemmeren. Berouw en verontschuldiging dienen vooraf te gaan aan vergeving, en zelfs dan zijn nabestaanden niet verplicht te vergeven. Vergeven is een gunst, geen verplichting. Een verontschuldiging behoort trouwens ook groter te zijn dan de gepleegde misdaad.

  Bij zo een meervoudige moord hoort een proces of een moordaanslag om de zaken weer recht te zetten. Zeker als de verdachten zeker 25 jaar lang hebben beschimpt en beledigd. In de USA geeft de rechter in dit soort gevallen de doodstraf. Zijn argument hierbij: throughout this trial, you haven’t shown any remorse. That why I sentence you to death by lethal injection.


  Maak melding

 9. De amnestie op zichzelf was een criminele samenzwering. Dat de huidige president niet naar Boxtel ging om verhoord te worden getuigd van minachting voor justitie, en dat de vorige front regering en hun legerbaasjes hem niet durfden op te halen getuigd van impotentie. Goed dat bobo de US en NL ambassadeurs beledigd, want nu kunnen zij plannen gaan maken. Maurice Bishop en Noriega zijn hem voorgegaan en bobo is een beginnende padvinder in vergelijking met Pablo Escobar en Guzman el chapo. Waarom wilt de MAS niet bekend maken wie de eigenaar is van de met poeder geladen Surinaamse vissersboot die bij de Azoren was aangehouden.


  Maak melding

 10. MIDETE, je hebt gelijk je voorouders weten er meer van dat alles hebben ze ook gehad terwijl ze niks gedaan hadden wat voor advies heb jij daarvoor.


  Maak melding

 11. Mense,
  Misgien ik wil over 5 jaar mei bierman steen naar hooft gooie. Daarom ik beraam nu plan om amnestiewet over 5 en halv jaar. Lekker, ik dan ga frei, geen ferfolging voor mei. Julie moet allemaal meewerke aan amnestiewet voor mei. Aan die famierie van bierman wil ik seggen, was ongeluk, ik was slaapwandelen, daarom ik weet niet wat ik heb gedaan over 5 jaar.


  Maak melding

 12. Aahh…eerder plaatste ook ik opmerkingen over de zwabberende koers van Doe. Maar ten aanzien van dit rookgordijn ,een pseudo dialoog ,is Doe’s keus de juiste. Want men beseft dat de
  politici van de clanleider nu proberen om hun straatje schoon te vegen. Want ze zijn medeschuldig aan de daden van de clan. En hun clanleider sleurt ze steeds meer de afgrond in.
  Wil hij een dialoog.? De clanleider laat met zijn steeds intimiderende opjutterij niet anders zien dat hij dezelfde man is uit 1982. De man van 90 liter in fort zeelandia.


  Maak melding

 13. Sur.is geen rechtstaat maar een scheve staat als de toren van Pisa.Het kan alleen recht gezet worden door de daders van moorden te veroordelen en ge-occupeerde gronden terug te geven aan de recht matige eigenaars.Trafie no dé.Op deze manier is Sur.een Afrikaanse land in Z.Amerika zonder een Boka Haram nog.Of Al Shabab.


  Maak melding

 14. Aaahhh…chavez aanhangers, maduro liefhebbers, castro aanbidders, comm.china propagandisten, hezbollah matties, zeg wanneer gaan jullie naar VS? ….Walt Disney met de kids?


  Maak melding

 15. Regelmatig zien we de eenzijdige verklaringen met betrekking tot de decembermoorden en amnestiewetgeving voorbij komen.

  Hoe goed bedoelt deze verklaringen ook zijn. We moeten oppassen dat het niet bij alleen verklaringen blijven. We missen eenheid tussen de partijen die tegen de amnestiewetgeving zijn. Hoogste tijd dat deze partijen nog voor de verkiezingen zich verenigen met de steun van de vakbond. Alleen met de groots mogelijke alliantie kunnen we paarse struikrovers naar huis sturen. Suriname telt ontelbare partijen op slecht 500 duizend inwoners. Het politieke klimaat is versplintert en de huidige regering maakt daar gretig gebruik van.

  Hoogste tijd dat een paar noord zee spindoctors worden overgevlogen om de oppositie te helpen.


  Maak melding

 16. In Zuid Afrika hadden beide partijen zich schuldig gemaakt aan moorden. Dus een verzoening en amnestie was daar mogelijk.
  In Suriname is dat ook mogelijk, maar dan tussen de boslanders en het leger.
  In het geval van de decembermoorden gaat die vlieger niet op, want de moorden waren eenzijdig gepleegd door de militairen. Hier moet gewoon de normale strafvervolging van de betrokken militairen plaats vinden.


  Maak melding

 17. Wijze woorden
  Zou jij amnestie verlenen aan de moordenaar van je vader?

  Zo zal mama Sranang geen amnestie en vergeving verlenen aan hen die haar zonen in koelen bloede hebben vermoord.
  Zolang berechting uitblijft blijft de vloek van de mama Sranang op de moordenaars rusten.


  Maak melding

 18. Welke dialogen en trucs moeten nog plaats vinden in die korte tijd dat deze moordenaar de scepter zwaait,in al die tijd is er niets gebeurt om deze moordenaar achter slot en Grendel te stoppen, en hebben deze criminele paarse bende de gelegenheid gekregen om uiteindelijk een omstreden amnestiewet in te voeren.
  Wacht tenslotte tot 2015, wanneer de rol van deze moordenaar is uitgespeeld, en trek die amnestiewet in, en sluit alsnog deze moordenaar en drugdealer op, of lever hem uit, de Amerikanen weten er wel raad mee.


  Maak melding

 19. Zaterdag 1 maart 2014 om 14:59 uur, door Ira
  @Grietjebie, begin a.u.b niet met Nederlandse namen, omdat jij zelfs om problemen vraagt.

  @Ira,
  Welke problemen bedoel je eigenlijk?
  Ik wacht nog steeds op jouw antwoord.


  Maak melding

 20. Volgens August Boldewijn (Bolly) zijn de slachtoffers moedwillig geliquideerd door de militairen. Het WAAROM deze mensen zijn doodgeschoten kon hij niet verklaren, tijdens het 8 Decemberproces was dit misschien duidelijk geworden.

  Dit verklaarde Boldewijn tijdens het Revo-seminar waar slecht 50 mensen op af kwamen.

  De DECEMBER-KILLERS moeten zich voor de RECHTBANK verantwoorden zoals dat in een RECHTSTAAT betaamt en niet proberen zichzelf via een AMNESTIE-REGELING de dans te ontspringen.

  DDB EN ZIJN KORNUITEN MOETEN ZICH VERANTWOORDEN BIJ DE RECHTER, BASTA!!! WEG MET DEZE AMNESIA-REGELING!!!!

  Voor Amnestie moet DDB op zijn knieën terecht bij de Nabestaanden die hij jarenlang heeft beledigd en beschimpt


  Maak melding

 21. even voorop gesteld ik heb niks tegen negers, creolen of djoeka’s.
  er zit trouwens ook een groot verschil tussen djoeka’s (boslanders) en creolen.
  het is een feit dat enkelen het idd goed doen. met name in de sport.
  maar ik vind dat de creolen in de politiek niet capabel zijn voor de functies die hun bekleden. de enige reden waarom deze mensen daar zitten en gekozen worden is omdat negers op negers stemmen en hindoestanen op hindoestanen. en de hindoestanen zijn veruit in de minderheid. daarom pleit santokhi ook om de VHP multi-cultureler te maken en te verjongen, zodat er door een breder publiek op gestemd zal gaan worden.
  ook is het zo dat veelal negers worden opgevoed met een haat tegen hindoestanen (omdat deze over het algemeen toch wel vooruitstreven der zijn) het is dus eigenlijk een soort van afgunst/jaloezie. en laten we wel wezen, het grootste gedeelte van de elite in suriname bestaat wel uit hindoestanen, negers draaien geen zaken. ik verzin dit niet, kom net uit su en heb dit meegemaakt, gezien en gehoord.
  hindoestanen daar rennen trouwens ook niet meer weg voor die djoeka’s hoor. als we het over laf willen hebben, het zijn de djoeka’s die met een groep gewapend mensen overvallen daar (GEEN creolen!).


  Maak melding

 22. Zeg @Grietjbie (14.08 uur)…
  …dus al die families/bewoners op voornoemde plantage-gronden zijn dan ook allemaal oud-kolonialen en ex-slavendrijvers??!

  S.v.p. eerst een gedegen antwoord hierop…
  (Laat dat van @Ira nog even zitten)!


  Maak melding

 23. Er is geen sprake van incidenten of missers, maar er is sprake van openlijke diefstal door de huidige president die het land en volk besteelt en dat zelfs in opdracht blijft doen.

  Een ding staat in ieder geval als een paal boven water:

  Bouterse is president geworden met dank aan de labiele volk!. E.e.a. is in Suriname zo extreem geworden dankzij de moordenaar, martelaar, dief heer Bouterse de president.

  Zij die wel iets konden ondernemen tegen Bouterse zoals VHP en NF zijn altijd bang geweest omdat Bouterse en zijn vrienden gewetenloos zijn. Weet u nog toen Rachied Doekhie DC van Nickerie was? Ja he? Ja toen werden protesterende mensen zwaar mishandeld. Kijk maar naar de gewelddadige opgestapte DC hee Doby.

  Alles labiele mensen, emotioneel en moreel een aan de lage wal geraakte volk!


  Maak melding

 24. @lon,
  Om 2.47 u heb ik de volgende vraag aan Ira gesteld:
  @Ira,
  Welke problemen bedoel je eigenlijk?
  Ik wacht nog steeds op jouw antwoord.

  Ik heb toch liever het antwoord op mijn vraag aan Ira, van Ira zelf.
  Maar Ira zwijgt nu in alle talen natuurlijk want Ira weet niet zo goed wat te zeggen.
  En verder heb ik geen boodschap aan jouw statement lon, het is niet gedegen dus kan ik daar ook niet gedegen op reageren, begrijp je? Los’ losi en bor’ bori.


  Maak melding

 25. Weet doe niet dat er een rechtzaak gaande is enof dat rechtsmiddelen nog niet zijn uitgeput. Op grond daarvan is enige dialoog bij de kantonrechter mogelijk en dan moeten anderen even de pas op de plaats maken.

  De houding van DOE wil ik in een woord samenvatten;

  WAARDELOOS!!!!!


  Maak melding

 26. Dus @ Grietjebie…
  …je hebt alleen maar belang bij JÓUW statement?!

  Heb je überhaupt gelezen wat die @Ira schrijft over de namen (dus impliciet ook de bewoners) van voornoemde plantages??
  Wanneer je daarin mee kan gaan is in jullie optiek HALF Suriname van ‘foute’ afkomst…
  (Dít is dus mijn vraag aan @Ira)!

  De jouwe is gewoon een ‘onder-onsje’ als je begrijpt wat ik bedoel…


  Maak melding

 27. Wélke rechtszaak… @pakoesi??

  Trouwens de Kantonrechter hier doet gestolen of niet afbetaalde bromfietsen: dus dat station is allang gepasseerd!


  Maak melding

 28. @ lon,
  Ik ga niet mee in een “onderonsje” met jou omdat ik denk dat je een verfoeilijke inschattingsfout maakt!
  Nogmaals, los’ losi en bor’ bori!


  Maak melding

 29. Nogmaals de vraag aan een ieder wie bepaalt wie Amnestie krijgt en wie niet ik heb geen hekel aan niemand alleen de waarheid mag gezegd worden wie gaf of heeft Amnestie verleent aan de slavendrijvers van toen waar is excuus gebleven wie heeft DE KLERK EN BOTA OE SOROGITA amnestie verleend jullie gillen ook dat de AMERIKANEN naar SU moeten komen stuur ze maar eerst naar CHINA/RUSLAND/NOORDKOREA of alhoewel naar hun eigen geschiedenis met vast de vraag waar zijn de indianen gebleven vergeet niet dat EUROPA hoe dan ook de meeste en grootste moord/roof en wreed heden heeft gedaan maar ik vergeef een ieder verledentijd en ik hou van een ieder maar ja ik bepaal niet voor anderen maar vind nog steeds dat als er gesproken wordt over recht zijn er bepaalden die even stil moeten zijn want hun verleden stinkt erger of zijn zij het die bepalen.


  Maak melding

 30. Lon, ik heb heel goed gelezen en je heel goed begrepen! Die kunst versta ik wel.
  Ik ga dus niet mee in een onderonsje met JOU! Tenminste nu niet.

  Het ging mij om Ira die iets schrijft over mij. Ongegrond, mijns inziens!
  Daarom vroeg ik hem/ haar om uitleg.
  En als jij dat een onderonsje wil noemen…..voilá


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.