Aanpak politie en leger ‘keihard als nodig’

37

PARAMARIBO, 28 feb – Politie en militairen zullen kleihard optreden tegen criminelen als dat nodig mag blijken. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. De samenleving moet er terdege rekening mee houden.

“We zullen op tactische manier optreden, maar men moet er rekening mee houden dat er keihard zal worden opgetreden als het nodig is en dat daar begrip voor wordt opgebracht. Het is vaak zo dat mensen die klagen dat de criminaliteit stijgt, diezelfde mensen komen klagen als er wordt hard opgetreden”, zei Latour tijdens een persconferentie. Volgens politiechef Humphrey Tjin Liep Shie kan er niet anders dan gericht actie worden gevoerd.

Berovingen met geweld nemen toe en dat niet zomaar. “Het lijkt alsof degenen die de berovingen plegen er de voorkeur aan geven een vuurwapen te gebruiken. Er zijn zelfs gevallen van straatroof waarbij gebruik wordt gemaakt van vuurwapens. We beseffen dat mensen zich door deze soort situaties onveilig gaan voelen. We doen er alles aan om te garanderen dat de veiligheid in Suriname op aanvaardbaar niveau blijft”, aldus Tjin Liep Shie.

37 REACTIES

 1. Hebben deze heren zich afgevraagd hoe de criminelen aan hun wapen komen????????

  Waarom hebben de meeste parlementariers een wapen????

  Waarom moet een minister zoveel beveiliging hebben in Suriname???

  Waar blijft het geld van de goudwinning, olie, hout en andere inkomsten ……????


  Maak melding

 2. Is dit niet een terugkeer naar de jaren 80? Onder het mom van criminaliteitsbestrijding het leger nu reeds activeren om in te grijpen als Bouterse de verkiezingen verliest. Waarom zoekt men niet naar de juiste oplossing. Ik ben de historie een beetje nagegaan en kom tot de ontdekking dat de regering een belofte tegenover de jungle-commando niet is nagekomen. Deze jongens zouden tot politieagent gepromoveerd worden. Gelet op de vele marrons die in de criminaliteit opereren rijst bij mij het vermoeden dat het best ontevreden ex jungle commando’s kunnen zijn. Dus politiek van Suriname en dan kijk ik richting Ronnie Brunswijk: onderzoek dit probleem en los het op. Ik ben bang geworden om naar Suriname te komen. bang om overvallen te worden.


  Maak melding

 3. Beste John,
  De veroorzakers het probleem met bijvoorbeeld de marrons zijn door onze landgenoten beloond, de ene is president en de andere mag zich derde voorzitter van ons parlement noemen. R.Brunswijk en D.Bouterse zijn verantwoordelijk voor dit moreel verval. criminelen horen in de gevangenis thuis, ook bouterse en Brunswijkl.


  Maak melding

 4. Belfor en zijn aanmeldings plicht werken dus niet. bobo, somo, abrahams en gekke lonnie zijn jullie rol-model. Dat is de Surinaamse trickle down effect.


  Maak melding

 5. Latour,

  Enerzijds hard optreden en anderzijds werken aan voorkoming va criminele activiteiten.
  Dit zal niet 100% lukken maar de criminele activiteiten met meer dan 50% laten dalen is reeds winst voor de samenleving.
  Van de harde hardleerse kern zou ik zeggen “opruimen die handel. Scheelt je in geld en je hebt tevreden burgers


  Maak melding

 6. waar maken wij ons druk hierover,waarom mag de onderdanen niet stelen en moorden. De top bestaat alleen uit criminelen.goede rolmodellen kun je niet veroorloven.in de wereld sttreeft men naar vooruitgang.in surimane,wil men het niet.Lieve memnsen blijft stemmen op NDP voor ons surineds goed de euro koers blijft stijgen.


  Maak melding

 7. Suriname verandert langzaam in een totalitaire staat met Bouterse als dictator. Rechtbanken zullen op termijn verdwijnen en plaats maken voor de krijgsraad, onafhankelijke journalistiek moet plaatsmaken voor staats gecontroleerde journalistiek, verder aanpassingen onderwijssysteem op basis vd paarse evangelie, banden met andere dubieuze regimes worden verder aangehaald etc etc…. Voor traject coupe is in gang gezet! Suri’s wakker worden, zet DDB als pres. af. Het land staat op rand vd afgrond.


  Maak melding

 8. De wapens liggen in het binnenland en dat weet Belfor,maar die houdt weer de boel voor de gek om zijn eigen soort te beschermen.
  Geweld met geweld oplossen brengt meer geweld.


  Maak melding

 9. WAT SNAP JIJ NIET LATOUR?!
  De criminelen worden met de dag brutaler omdat ze niet gestraft worden maar juist beloond worden door jou en je kameraden!!!!
  Wat is trouwens het zwaarste straf voor het vermoorden,verkrachten roven etc>>>??!!
  Juist ja ,je netjes aanmelden zonder het gemaakte buit.,braafjes zogenaamd studeren voor een ulo diploma en lekker computer lessen volgen en game spelen achter de tralies,om dan vervolgens losgelaten te worden in de maatschappij met de stempel van ‘eerlijke en lieve mensen”.Gratis 3xdaags vreten in gevang,en na de vrijheid heerlijk genieten van het eerder gemaakte buit.
  Lekker lui leven voor de criminelen in Suriname,eht een ‘droomparadijs’ voor ze met beschermheren als Belfort en jij erin!!!
  Geen enkel crimineel zou jullie beiden ervangen willen zien worden!!!!Ze voelen een hechte ,emotionele band met jullie!Trouwens wat is het idea van jou dan om de criminelen aan te paken?!Ze morsdood neerknallen in de straten zonder enige vorm van proces?!!Zelfs de grootste crimineel vsn Suriname verwacht een eerlijke process tegen zijn even criminele zoon in Amerika. Zo had hij zelfs niet over gedacht met zijn 15 slachtoffers en Belfort met zijn 4 slachtoffers!!


  Maak melding

 10. Deze bewinds lieden hebben heel snel alle feeling met de samenleving verlopen.De meeste Suri’s weten waar de broeihaarden van de crimi’s zijn.Maar ze durven niet in te grijpen omdat daaruit ook de ‘lijfwachten’van de hooggeplaatste heren gerekruteerd worden.


  Maak melding

 11. Was het niet nog recent dat de Min v Juspol Belfortie die keiharde de stijgende criminalitiet in de schoenen schoof van anti regering gezinde elementen welke het volk onterecht bang maakteEn nu is er toch een stijging van criminaliteit.
  Is deze switch gekomen toen een mijn van Brunsie is overvallen?
  Ik mag zelf concluderen dat dit wel het geval is.
  Is het dan ook terecht om te stellen dat er sprake is van “klasse” justitie?
  Als hard werkende burgers worden overvallen stelt de overheid dat wel allemaal meevalt en dat de incidenten worden overdreven.
  Dit zegt toch heel veel over de manier waarop de machthebbers hun eigen volk bejegenen.


  Maak melding

 12. Deze regering is een meester in het ontkennen van problemen.
  Het is nog geen 4 maanden geleden, dat we te horen kregen, dat de criminaliteit in ons land best meeviel en niet groter was, dan onder de vorige regering.
  Mi no sabi.
  Dat laatste is het volstrekt verdraaien van de feiten.
  Ik wil de toenmalige regering Venetiaan niet verdedigen, maar 1 ding hadden ze veel beter onder controle en dat was de bestrijding van de criminaliteit.
  Wie was er toen ook al weer minister van Justitie en Politie ?
  Als nu het leger moet worden ingezet om de politie te ondersteunen, is dat een brevet van onvermogen en ontzettend slecht voor de beeldvorming van de politie.
  In een beschaafde democratie gebeurt dat ook niet, behalve in Su.
  Maar ja, er gebeuren de laatste paar jaar wel meer vreemde dingen in Su.


  Maak melding

 13. Hoe kan een minister pleiten om de wet NIET te volgen en vervolgens daar BEGRIP voor te vragen? Waar eindigt het dan? Wie bepaalt dan wat extreem en of wat wel en niet kan? Gewoon het parlement uitschakelen? Wat een illegale bende daar.


  Maak melding

 14. Dit is een stilzwijgende bevestiging hoe erg je veiligheid in Suriname is geworden.

  Mensen, hebben we het hier over Suriname?

  Ik heb de wereld rondgereisd en nergens zo een snelle verandering, dat de criminaliteit zo heeft toegenomen, nergens meegemaakt.

  Mensen, wat is er aan de hand in Suriname?

  Wat is de oorzaak dat je zowat nergens meer veilig bent in Suriname, in je eigen LAND!

  Bouterse, schaam je dood, o neen, tuurlijk niet, niets raakt jou doelen, jij hebt een belang en dat is het land en volk bedriegen, bestelen en ga zo maar door!

  Dit krijg je in landen waar emoties en labiliteit de overhand hebben.

  Succes!!!


  Maak melding

 15. De stijgende criminaliteit is het gevolg van het moreel verval van de afgelopen 3 jaren in su. Witteboord criminelen lopen ongestraft rond, worden in de watten gelegd en hebben de gelegenheid hun vermogen te vermeerderen, terwijl de kleine man krom moet liggen om in zijn bestaan te voorzien. Kleine criminelen worden (roof) moordenaars met het idee dat misdaad loont overgenomen van de witteboord crimenelen.M.a.w. begin bij de top.


  Maak melding

 16. @Sranangkil,

  Er zijn heel veel verborgen wapens in Suriname. Wapens die verborgen zijn tijdens het militaire bewind. Maar je moet mensen hebben die die wapens kunnen gebruiken. Vandaar de wachtwisseling in het leger en bij de politie? Tbv bepaalde onfrisse figuren?


  Maak melding

 17. Meneer Tigrie Barba moet ook de ouders van de criminelen oppakken en hen desnoods ‘waterboarden’ (ook wel gesimuleerd verdrinken)om hen te laten vertellen waar hun idiote en criminele kinderen zich bevinden !

  Ik heb absoluut geen meelij met de ouders van criminelen die hun kinderen beschermen, dus mogen ze van mij ook de bak in of anders meelijden met de slachtoffers van hun eigen misbaksels.


  Maak melding

 18. Minister latour en Politiechef Tjin Liep Shie….BRAVO !!

  Wij ZIJN als volk deze barbaarse en laag-bij-de-grond geboren criminelen spuugzat.
  GEWOON LEGER EN POLITIE INZETTEN OM DEZE RATTEN UIT DE WEG TE RUIMEN.

  En we moeten de toestand van 1980 en nu niet door elkaar halen.
  Het leger is nu ergens anders voor nodig.Het handhaven van de veiligheid en ter ondersteuning van de politie.
  Mede door het optreden van het leger kan het volk ook zien waar het belastinggeld o.a voor gebruikt wordt.

  Zeg eens eerlijk kondremang…we willen toch allemaal veilig over straat kunnen lopen?
  Denk aan onze dierbaren,familieleden,kinderen enz….
  Ja..we willen dat hun niets overkomt..dat ze niet beroofd worden..erger nog dat ze niet worden vermoord .


  Maak melding

 19. Gezien bovengenoemde ingezonden stukken kan ik de conclusie trekken dat de oplossing is het opruimen van Bouterse en Brunswijk . Dat moet toch niet een al te groot probleem zijn toch!! laat de echte surinamer opstaan en een standbeeld krijgen op een mooie plaats bij de waterkant en eeuwige roem vergaren door dat huzarenstukje te volbrengen . In andere landen met dictators weet de bevolking er wel raad mee ,maar daar zijn Surinamers te laf voor . Zoals laatst een oude wijze surinamer tegen me : Hij zei weet u wij Surinamers doen graag de mond open maar een ander moet er wat instoppen.Surinamers ga de straat op en verdrijf die criminelen voordat het land in de afgrond stort


  Maak melding

 20. Het is zonde dat wij onze bloeddruk laten stijgen.
  Het zijn allemaal uitbuiters, ze wijzen één vinger naar een ander maar zij vergeten het dat veel meer vingers van de zelfde hand naar hun wijst.

  Hele regering ZIJN UITBUITERS,EN DAN WIJZEN ZE DE VINGERS NAAR NEDERLAND


  Maak melding

 21. De meeste wapens die nu in omloop zijn, zijn de wapens van Dino Bouterse die hij zou verkopen voor al-Qaida, maar de deal ging helaas niet door.

  Ook heeft dhr. Bouterse wapens, zijn jullie vergeten toen hij minister Santhoki had uitgedaagd om hem te komen ophalen????

  Brunswijk heeft ook wapens, toenmalige jungle commando…..

  Alleen ik heb geen wapen, .. heb ik ook niet nodig, maar het gevaar is daar ergens buiten op de loer en de overheid kan het niet oplossen, want een ieder van hen is besmet met pek…….


  Maak melding

 22. ik vind het een beetje vreemd.
  nog een jaar voor de verkiezing,en kijk hoe de crime in een paar maanden is toegenomen,’er schuilt een addertje onder een steen.
  ik denk dat het vanuit een bepaalde instantie groepen worden klaar gestoomd om zulke acties te ondernemen,zodat de politiek partij die aan de macht is voor deze wan daden te beschuldiggen.
  nu zullen er harde maatregelen getroffen worden,en dan,zullen wij zien wie de surinamers zijn die hun eigen landgenoten schade toebrengen.
  die persoon of personen zullen merken dat dit no joke is,zij zullen kei hard aangepakt worden.


  Maak melding

 23. Beste sra . Jij zegt;

  ===”ik denk dat het vanuit een bepaalde instantie groepen worden klaar gestoomd om zulke acties te ondernemen,zodat de politiek partij die aan de macht is voor deze wan daden te beschuldigen.”====================

  mijn reactie daarop;

  INSTANTIE betekent in alle woordenboeken ==overheidsorgaan= dus een werkarm van de zittende regering Ameerali/bouterse.

  ik denk dat de regering inderdaad een steekspelletje speelt indeze, want zouden ze werkelijk de criminaliteit willen beteugelen,dan zouden ze niet zoveelkabaal moeten maken,dat er een aktie komt.De boeven zullen zich nu even inhouden tot de show time voorbij is. Trouwens wat de politie en militairen nu doen is gegoede burgers op de weg hinderen met opstoppingen en bekeuringen. de boeven zijn al gemeld om thuis te blijven.

  Dus niet anderen, maar de zittende regering speelt hoogstwaarchijnlijk een steekspel met de boeven.


  Maak melding

 24. ndp’r

  en wat heeft de regering eraan,om haar eigen volk uit te moorden en te roven of er aanleiding voor te geven.
  ,’volgens mij helemaal niks.
  een instantie is ook een zelfstandig orgaan die aan de politiek verbonden is,en kan ook negatieve handelingen laten uitvoeren om de heersende partij in het kwaad daglicht te plaatsen,”zogenaamd heeft ndp met die rovers en moordenaars te maken,”als de waarheid bekend gemaakt zal worden,zullen wij zien wie de echte schuldiggen zijn.
  en als er leden van de ndp erbij zijn,zullen zij ook hard aangepakt worden.


  Maak melding

 25. onze veda’s zegt dat mensen die gevaar vormen voor de gemeenschap opgeruimd moeten worden. waar blijft onze parlementariers die hiervoor wetten moeten maken.
  zijn zij om alleen geld van belastingbetalers te krijgen.


  Maak melding

 26. @Sieuw,

  Warom verkoop roovoferfaller niet als slaav aan ander land? Dan roovoferfaller kreig strav, regeering betaal niet gefangkoste en kreig gelt en saamenlefing is meer feilig.


  Maak melding

 27. In Suriname doen zoveel verhalen de ronde over Bakroe’s die indringers staande kunnen houden. Waar zijn al die Bakroe’s gebleven? Waarom zet de politie ze niet in of zetten mensen ze niet op hun erf?
  Die bakroe’s zijn nog deels kogelvrij, want ze schijnen houten benen te hebben. Het enige wat ze in ruil willen hebben is een wipje met de vrouw des huizes, schijnt het. Wie meer info heeft, kan het hier plaatsen.


  Maak melding

 28. @ Wijze woorden:

  Dat lijkt me niet verstandig, omdat ze nog onschuldig zijn!

  @ Djoedjoe:

  Dat is toch ook een soort geest in het Hindoestaan ?
  Bakroe”s bestaan niet Leba”s wel,er lopen zoveel binnen het DNA rond.


  Maak melding

 29. Jammer dat Venetiaan niet de nieuwe wet zelfverdedeging niet heeft ondertekend tijdens zijn regeerperiode. Dan kon iedere burger in Suriname zichzelf bewapenen iedereen die op jouw erf komt zonder aankondiging gelijk doodschieten.

  Vergeet niet het psychische leed wat de slachtoffers ondervinden ze zijn totaal ontwricht en durven helemaal niet naar buiten.

  Mensen zijn overdag bang in huis het hek zit overdag op slot middels een hangslot.

  Deze rovers moeten standrechtelijk gexecuteerd worden dagelijk en laat de beelden op tv zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.