Bestuur Onafhankelijk Kiesbureau mag aanblijven

33

PARAMARIBO, 26 feb – De leiding van het Onafhankelijk Kies Bureau, OKB, mag hoogstwaarschijnlijk aanblijven.Het bureau dat de algemene verkiezingen organiseert, doet goed werk, vindt president Desiré Bouterse. Toch komt de bevestiging laat.

Het bestuur van het OKB had al jaren terug benoemd of herbenoemd moeten worden. Met het oog op de komende verkiezingen wordt nu het een en ander geformaliseerd. “Vooralsnog hebben we de mensen gewoon gelaten en doorbetaald, maar wel rekening gehouden met de termijnen waar we grondwettelijk aan gehouden zijn”, zegt Bouterse tegenover de Ware Tijd. Hij verwacht dat de huidige voorzitter, Jennifer van Dijk – Silos haar post behoudt.

Van Dijk – Silos is door de vorige regering aangesteld. Zij is fel voorstander van een verkiezingsorganisatie zonder bemoeienis van de regering. Daarmee wordt dan een internationale trend gevolgd. “Ik heb het gevoel dat ik daadwerkelijk iets doe voor Suriname. We waken er voor dat de democratie geschaad wordt”, aldus Van Dijk – Silos.

33 REACTIES

 1. Als je wekerlijk zo’n felle voorstander bent van een verkiezingsorganisatie zonder bemoeienis van de regering om te voorkomen dat de democratie wordt geschaad, wat heb je dan te verbergen als de ambassadeur van de VS belangstelling toont?
  Dat mens is zo paars als wat!


  Maak melding

 2. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, voelt zich vereerd dat president Desi Bouterse zijn erkentelijkheid aan haar adres heeft uitgesproken. “Ik heb mijn werk als OKB-voorzitter naar eer en geweten gedaan en ben blij dat dit gewaardeerd is door de president”, aldus Silos tegenover Starnieuws. Bouterse had Silos dinsdag uitgenodigd voor een onderhoud.

  JE HOEFT ECHT GEEN GENIE TE ZIJN om te weten aan wiens zijde deze Silos staat!
  Een onderhoud met bouta betekent GEVEN EN NEMEN.Benne beieuwd wat hij deze Silos allemaal beloofd zal hebben.Misschien een ambassadeurspost,ministerschap,goudmijn?!


  Maak melding

 3. @Gino en @Skopoe,

  Ik denk niet dat ze het goede voorbeeld geeft. Indien ze onafhankelijkheid nastreeft zoals in andere landen, moet ze nog heel veel doen op het gebied van de politieke campagnes, regeringsbeleid in de maanden voor de verkiezingen, uitspraken van politici etc.
  Een goed voorbeeld van een onafhankelijke kiescommissie is de Indiase Election Commission dat het recht heeft verhaal te halen bij politici en politieke partijene en ze ook kan schorsen en uitsluiten aan deelname aan de verkiezing wanneer ze de regels schenden. Regels die heel streng zijn en die de regering niet mogen bevoordelen enkele maanden voor de verkiezing (bv, rondstrooien met geld, goederen etc).


  Maak melding

 4. Dames en heren, Sranan man, dit zegt de bedenker van amnestie voor een gewetenloze massamoordenaar bouterse.Silos het varkentje is niet onafhankelijk, ze heeft te nauwe banden met dictator bouterse .


  Maak melding

 5. De dagen van Bouterse zijn geteld. Zie hier een mooie interview met de toekomstige president van Suriname.

  PARAMARIBO – De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad (Chan) Santokhi zegt allang klaar te zijn voor de verkiezingen. “Ik weet niet wie en wat de president bedoelt. Dat is voor zijn rekening. Wij van de VHP zijn ready voor de verkiezing en regeerverantwoordelijkheid en wij zijn al begonnen af te tellen… Nog 1 jaar en 3 maanden te gaan voor deze regering ’time for them to go home’. Ze mogen alvast beginnen in te pakken”, stelt Santokhi om commentaar gevraagd op uitspraken van president Desi Bouterse dinsdagnacht op het ‘Plein van de Revolutie’.

  Bouterse liet zich fel uit over de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania, zonder zijn naam overigens te noemen. Hij zou zich inmengen met interne aangelegenheden van het land en de verkiezingen willen uitstellen. Dit zou hij doen omdat de “andere president nog niet ready zou zijn”. Hiermee doelde hij op Santokhi die als presidentskandidaat naar voren wordt geschoven door zijn partij. Bouterse hield een slag om de arm en zei dat de ambassadeur zich goed moet verweren, nadat hij een brief krijgt van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse ambassade reageert nog niet op de uitlatingen van de president.

  Santokhi zegt aan Starnieuws dat de hele wereld vrienden maakt. “Goede en verantwoordelijke leiders bevorderen vriendschap op nationaal en internationaal niveau. Ze bevorderen wereldvrede en versterken de internationale rechtsorde. De president is blijven steken in zijn ‘revo’ van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Jammer dat hij daarmee Suriname schade toebrengt, nog triester is dat hij dat niet eens weet. De VHP is een voorstander van goede samenwerking met alle landen op het westelijk halfrond inclusief de USA, met wie wij een historische, vriendschappelijke en zakelijke relatie hebben, en die gaan wij continueren”, stelt de VHP-leider.


  Maak melding

 6. @Regenboog
  broeder…wiens brood men eet….
  Deze moordenaar zet ALLES in het werk omwille van eigen lijfbehoud…
  triest dat velen hun ziel in de aanbieding hebben gedaan.
  moreel besef ontbreekt en het opvoeden van hun eigen kinderen geschied dan ook zonder normen en waarden.


  Maak melding

 7. Oh Oh Oh DADA,

  jij hebt een speciale (bigi mofo) manier om de wereld wakker te schudden mang,… en het lukt jou telkens!!!!

  pas nu gaan wij (de democratische wereld) kijken naar jou Silos verrichtingen met een Arendsoog!!

  die bigi bek van jou….ai boi,…maar no spang, nog een paar nachtjes slapen dan is het Bharara dag!


  Maak melding

 8. Bouta als je werkelijk lef hebt,jaag dan de Amerikaanse ambassadeur Anania nu weg!! Voeg de daad bij het woord.
  Het buitenland (VS, Europa) zal steeds belangstelling blijven tonen voor de organisatie van de verkiezingen!!


  Maak melding

 9. PARAMARIBO – Volgens Mr. Dr. Jennifer van Dijk-Silos is amnestie altijd bedoeld om de sociaal-maatschappelijke rust binnen een gemeenschap te garanderen. Zij was zondagavond te beluisteren in het tv-programma INFO Act van de regering. De rechtsgeleerde haalde aan dat de gebeurtenissen van december 1982 niet gerangschikt kunnen worden onder misdrijf tegen de menselijkheid.

  Misdrijven tegen de menselijkheid moeten voldoen aan twee eisen volgens het Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens. Ten eerste moet het een misdrijf van grootschalige omvang zijn. Op de tweede plaats moet het een structureel karakter hebben. Zij zegt dat die gebeurtenissen van 1982 niet grootschalig waren. Zij ziet 15 slachtoffers niet als grootschalig en op de tweede plaats was het niet structureel maar een incident.

  Van Dijk – Silos vindt ook dat de regering die in 1992 de amnestiewet heeft toegepast, deze maar liet gelden voor een bepaalde groep en geen algemene amnestie heeft toegepast. De wet van 1992 ging terug tot 1985. De binnenlandse oorlog begon in 1986 te Stolkertsijver. Alles wat daarvoor zou zijn gebeurd, inclusief de executies van december 1982 vielen niet onder die wet van 1992.

  De rechtsgeleerde zegt dat het 8-decemberproces emotioneel wordt benaderd. Zij heeft er begrip voor, maar men moet zaken meer uit een rationeel oogpunt bekijken. Zij stelt ook dat de woordvoerders van bepaalde groepen uit de gemeenschap de juiste informatie moeten verstrekken ter voorkoming van verwarring.

  Dus mensen volgens Silos is het vermoorden van 15 burgers op een kleinschalige bevolking echt niet iets om bezorgd over te zijn . Het zijn maar 15 die vermoord werden en de oplossing om alles te doen vergeten en vergeven is volgens Silos ..AMNESTIE voor de KILLER!En dat heeft zij gedaan gekregen ook met de hulp van 28 landverraders!!!

  Donder toch op Silos!!!


  Maak melding

 10. Dijk-Silos, is bij herhaaldelijk gebleken bewijs ongeschikt verklaard.

  Waar blijft de instelling van het Constitutioneel Hof?
  Dat was jou enige opdracht, die heb je na 3 jaar nog steeds niet uitgevoerd!
  Lijkt mij dat je overduidelijk ongeschikt bent.

  Door het bewust uitstellen van de instelling van het Constitutioneel Hof, geef je aan dat je ook in staat bent, om te rommelen met de verkiezingsuitslagen!

  Ongeschikt!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. En zo zagen we weer een cabaret voor onze ogen voltrekken. Het was alweer raak. Meneer de president stond op een podium, had een microfoon voor zijn mond en begon naar mijn mening te orakelen. Of vergis ik mij en stond de couppleger en moordverdachte Bouterse voor die microfoon? Zijn hemd deed me in ieder geval denken aan communistisch China en de overleden Chavez. Ik zit mij in gemoede af te vragen vanwaar hij al die wijsheden vandaan heeft die hij dacht te debiteren. En deze keer was zijn target (vermoedelijk) Jay Anania, de Amerikaanse ambassadeur hier te lande. De naam wenste meneer de president of NDP- leider Bouterse niet te noemen. Of staat baasje Bouterse inmiddels aan het hoofd van de regering?

  Ik kon het onderscheid in ieder geval niet maken want hij had het over het uitzetten van een ambassadeur die volgens hem over de schreef zou zijn gegaan. Nu kan juridisch bezien geen enkele politieke leider een ambassadeur uitzetten dus nemen we aan dat op dat moment de president sprak. En als reden voor die aanval op de Amerikaanse ambassadeur werd een op zijn zachtst uitgedrukt zeer wazig verhaal opgedist. De betreffende ambassadeur zou wensen dat de verkiezingen worden uitgesteld, omdat de ‘andere presidentskandidaat’ nog niet ready zou zijn??

  Dus als Bouterse denkt debielen voor de gek te houden kan ik het begrijpen, maar het volk van Suriname trachten te misleiden met dit verhaal, dat naar alle waarschijnlijkheid uit zijn duim is gezogen, slaat totaal nergens op. Laat mij u, de lezer, het volk van Suriname het volgende voorhouden:
  Een verkiezing uitschrijven is het werk van de regering en van niemand anders. De totale organisatie van de verkiezingen is eveneens een aangelegenheid van de zittende regering samen met de instituten die daarmee belast zijn en die instituten zoals het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau zijn samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor een richtig verloop van de verkiezingen. De grondwet, de kieswet alsook de kiesregeling geven nergens de mogelijkheid aan een buitenlandse afgezant c.q. ambassadeur, om verkiezingen uit te stellen. Het kan dus nimmer waar zijn dat de ambassadeur van Amerika een poging gewaagd zou hebben om te verkiezingen te laten uitstellen gewoonweg vanwege het simpele feit dat hij daartoe geen enkele juridische of andere mogelijkheid heeft.

  Waarom Bouterse dit fabeltje aan het volk voorhoudt laat naar zich raden. Zou het kunnen dat juist Bouterse de verkiezingen wenst uit te stellen, omdat hij de hete adem van het rechtsproces in zijn nek voelt of omdat hij beseft dat hij de verkiezingen van 2015 zal verliezen en daarmee ook zijn onschendbaarheid? In ieder geval doen zijn uitspraken ons denken aan de periode van begin jaren 80 en is de vraag of dit misschien een aanloop is naar een nieuwe coup of een voorproefje van december 1982? De samenleving is in beroering over de uitspraken die Bouterse vanuit het podium heeft gedaan en wenst te weten wat de ambassadeur van Amerika zo gezegd heeft in het onderhoud met minister Soewarto Moestadja dat Bouterse nu dit punt aangrijpt om te praten over uitstel van de verkiezingen van mei 2015. Het is namelijk volgens velen evident dat bij een eventueel uitstel van de verkiezingen, slechts Bouterse zelf baat zal hebben. Maar iemand moet natuurlijk de schuld van het uitstel krijgen en ongelukkigerwijs lijkt dat dus Jay Anania, de Amerikaanse ambassadeur hier te lande te zijn. Zal het een en ander ook te maken hebben met een stukje revenge op de Amerikanen voor het achter de tralies houden van Dino Bouterse? In ieder geval is de chaos in het land compleet, want terwijl de president zich ernstig dient te buigen over het criminaliteitsvraagstuk, aangezien er dagelijks slachtoffers vallen en het volk de situatie bijzonder beu is, zit hij doodleuk spelletjes te spelen met afgezanten. Houdt u toch op president.


  Maak melding

 12. Roy,
  Die crimineel was zoals altijd onder invloed van alcohol en drugs, dan lult hij waartaal. bouterse aan het stuur bouterse zegt dat hij kan sturen….. gaat u maar verder.


  Maak melding

 13. Silos waakt er zogenaamd voor dat de democratie niet geschaad word, terwijl ze samenwerkt met een moordenaar die in een normale democratie al lang achter slot en Grendel zou hebben gezeten, en nooit en ten nimmer als president zou zijn gekozen.


  Maak melding

 14. Silos had ik jaren geleden verstandiger ingeschat, maar zal nu zeker een riant salaris verkrijgen, waardoor je vanzelf heel veel boter op je kop gaat krijgen, wat doorzichtig is dit mens.


  Maak melding

 15. ZO zie je het weer nu is die mevrouw ineens niet meer goed maar ze is wel door toenmalige regering daar neer gezet was ze toen wel goed wat een brrrrrrr niet te zeggen wat jullie wel niet zijn en een ander zegt niks te verbergen dus waarom mag de AMERIKAANSE ambassadeur niet bemoeien nou ik wil weten of 1 ambassadeur van SU zich zou kunnen bemoeien met dat van een ander land in AMERIKA bijvoorbeeld laat ons toch niet lachen zijn wij dan minder dan die gasten jullie misschien maar niet iedereen dus en ik zeg daarom ook SANTOKIE stay home want jullie willen juist zoals gewoon onderdanig zijn aan westen hun ……… likken en met aai de bol heen gaan nee willen zij respect dan moeten ze dat ook geven wie hun voetveeg wil zijn mag maar dwing en sleep anderen niet mee punt uit.


  Maak melding

 16. s[mons voelt de naween v d amnestie wet nu ook met haar zoon
  nu zal ze ervaren wat het is als je broer vader of zoon vermoord is en je machteloos bent tov deze killers
  misschien zal ze de pijn van deze mensen nu wel begrijpen

  over het vetgemest aan varkenspest lijdende silos die krijgt binnenkort haar deel ook
  gado ne sribi


  Maak melding

 17. @ Boegroe

  Info vragen door USA of ander land over hoe de organisatie etc voor de verkiezingen verloopt,is doodnormaal ! Niks onderdanigheid !

  Alleen als je moordenaar/drugsdealer bent, en je zoon is al door USA voor zware criminele daden opgepakt, dan ben je bang en maak je stennis !

  USA en Canada hebben belangen in Surinam, hrt zijn investeerders en zij vertonen terecht gezonde interesse voor Surinam.
  Bovendien : USA en de hele wereld kennen de criminele daden van de president !

  Dus Boegroe, tan pi, de rest (100% min 1) van de Surinamers WIL GEEN Hezbollah-slaaf worden !

  Boegroe u snapt niet dat u slaaf bent van Bouta en Co, de rest van Surinam wil VRIJ zijn !


  Maak melding

 18. De waterkantkampeerders doen niets anders dan aan valse profetie de ether in te slingeren. Ze proberen de Surinaamse bevolking te indoctrineren met hun Oud Front gedachtegoed. Notabene de partij waarmee het volk in 2010 afgerekend had.

  Je vraagt je of de kampeerders aan een ernstige vorm van dementie lijden. Oud Front heeft een spoor van ellende achtergelaten en tot op de dag van vandaag moet de huidige regering alle zeilen bijzetten om de puinhopen van de pyjama dragende opa Venetiaan op te ruimen.

  * 15 jaar had opa de tijd om decembermoorden kwestie op te lossen
  * 15 jaar had opa de tijd gehad om de zwakke gezondheidszorg, onderwijs, pensioenen en werkloosheid aan te pakken
  * 15 jaar had opa de tijd gehad om investeerders aan te trekken
  * 15 jaar had opa de tijd gehad om de bevolking te voorzien van meer welvaart

  *** opa voor zag alleen zijn Front matties van meer welvaart. Het zijn allemaal rovers. Ze horen allemaal thuis in de kerker.

  Burgers zijn het gezwam van Oud Front meer dan zat. De wekelijkse preken van Santhoki zijn voorspelbaar. Een oude grammofoonplaat met een dikke kras. Ook Rusland wordt vanuit de coulissen gesouffleerd door een verdwaalde Noord Zee wit mang. Dat noem ik nu pas hoogverraad.

  Het het harde werken van excellentie Bouterse zal in het stemhokje vertaald worden tot een grandioze verwinning.
  Er is een weg ingeslagen en de Surinamers zullen straks de vruchten van plukken.

  Sranang voorwaarts.


  Maak melding

 19. @ Parbo

  3 jaar slechts heeft opa Bouta nodig gehad om de monetaire en andere reserves (die opa Vene had achtergelaten)te vernietigen !

  3 jaar slechts heeft opa Bouta nodig gehad om de criminaliteit (zeer veel roofmoorden oa)razend snel te doen stijgen !

  Slechts drie jaar heeft opa Bouta nodig gehad om delen vn de Grondwet te vernietigen !

  In nog geen drie jaar tijd heeft opa Bouta kans gezien het aantal personen in landsdienst met 30% te vermeerderen !

  In nog geen drie jaar tijd heeft opa Bouta kans gezien de geheime dienst te overrulen, waardoor de eigen zoon voor ongeveer 50 jaar zal vastzitten in een US-jail !


  Maak melding

 20. SRAFU, weet jij wel wat jou naam betekent ben jij dat nog steeds je mag duizenden belangen in mijn land hebben je hoort je aan de regels te houden anders mag je met jou belangen op krassen dus het gaat om jou belang wat gebeurt er met belang van land en volk hebben wij daarom niks te zeggen mogen ze daarom doen wat ze willen in jou land en dan praten over zelfrespect wel blijf slaaf het volk wil dat juist niet meer jij zegt volk wil PRESS niet wel hoe kom het dat hij vandaag daar zit jonge ik smeek je ik wil en ben geen slaaf van niemand alleen van GOD de almachtige tot de einde ter dagen GOD BLESS.


  Maak melding

 21. vijyai je hebt tjahata in je hoofd , in india zijn ze zo corupt dat de mensen niet durven om ze te vervolgen .
  vraag het aan familie Gandie dan zal je anders pieppen .
  india is het laaste dat je moet noemen .
  daar geld alleen het wapen en bommen .


  Maak melding

 22. Ik twijfel ernstig aan de objectiviteit en onafhankelijkheid van deze Voorzitter van het OKB. Ze is voorstander van Amnestie aan de 8 december moordenaars waarvan enkelen ook zitting hebben in deze regering. Daarnaast is zij als advocaat ook gemachtigde van de regering en Bouterse. Hoe onafhankelijk ben je dan? Zijn er geen mogelijkheden o.b.v. de Kieswet om deze vrouw de laan uit te sturen???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.