Zelfmoord niet meer pijn één groep Surinamers

40

PARAMARIBO, 22 feb – Anders dan doorgaans wordt geloofd, is zelfmoord niet meer het wrange domein van slechts één bevolkingsgroep. Dit meldt de Ware Tijd aan de hand van een rapport van Maltie Mohan – Algoe, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. In Suriname krijgen meer groepen te kampen met wat politiek correct suïcide heet.

Met name onder Afro-Surinamers wordt vaker getreurd om een familielid of kennis die de hand aan zichzelf sloeg. Weliswaar vallen de meeste slachtoffers nog onder de Hindostanen. Volgens Mohan-Algoe maken Hindostanen ruim zeventig procent uit van alle gevallen in Suriname. Surinamers van Javaanse afkomst scoren vijf procent. Zorgwekkend zijn de cijfers voor Creolen en Marrons, die beide gerekend wordt tot de Afro-Surinaamse groep.

In 2004 was het aantal zelfmoorden bij Creolen ruim elf per honderdduizend. In 2012 was het al ongeveer negentien per honderdduizend. Bij Marrons steeg het van vier naar veertien. Deze ontwikkeling vergt wel een andere benadering. “Gelet op etniciteit, moet een op maat gesneden behandeling gemaakt worden”, stelt Mohan-Algoe. Onder meer zal per groep gekeken moeten worden naar omstandigheden. Ministeries moeten meer samenwerken en mag de gemeenschap meer interesse aan de dag leggen.

40 REACTIES

 1. Triest bericht.
  Volgens mij kloppen de percentages in het artikeltje overigens niet:

  Hindoestanen ruim 70%
  Javanen 5%
  Creolen 19%
  Marrons 14%

  Samen is dat ruim 108% ???


  Maak melding

 2. Triest.verschrikkelijk,maar wordt er wat aan gedaan.Nee,dus.Wie in suriname geen familie en of vrienden in de politiek heeft,kan het schudden,zo werkt het in suriname.Iemand die zich van het leven beroofd,is letterlijk ten einden raad.Waaaaaar………moet je hulp zoeken,artsen die enkel aan geld denken,instantie,s die enkel aan vrienden en familie denken.Er wordt steeds beweerd dat het heel goed gaat met suriname,ja,natuurlijk,met sardjoe,brunsie,somo enz….noem maar op,bijna alle politici,parlements-leden hebben of een bedrijf,goud,hout concessie.Criminaliteit zegevierd in suriname,bijna elke dag een roofmoord of overval,en toch blijft men volhouden dat het goed gaat.Wie rijk is wordt rijker,en wie arm is gaat ten gronde,dat is suriname.Je hebt een cries van de combe markt die koopt ,ja,met geweld de omliggende percelen van zijn winkel,en wie dat niet wil,krijgt dan een schutting van 6-tot 7 meter hoog,zodat hij of zij van alle uitzicht wordt afgesloten.En zo heb je meerdere van zulke schoften in suriname.De arme man is gewoon aan zijn lot overgelaten in suriname,wat kan gaan leiden tot waanhoop,zelfmoord,hij kan bij niemand terecht,meneer cries smijt met geld aan die geld-wolven.Nee,zeg of schrijf geen onzin dat het goed gaat in suriname,als je met vakantie bent duurd het maar een paar weekje,s,en omdat je geld hebt is alles okee.Bruisende nacht-leven,vele casino,s-nieuw-bouw,terwijl er scholen zijn waar het dak er van bijna afvalt noem je dat vooruitgang.Ik denk dat het juist erger wordt met het probleem zelfdoding.Er zijn een paar regels in het surinaamse -volkslied die onmiddelijk ter vervanging aan toe zijn.Het maakt niet uit wie er president wordt in suriname het is een feit dat suriname alleen maar contact zoekt met zeer slechte landen,u kent ze wel.Denk maar na,brunsie wil president worden.


  Maak melding

 3. @@ Rudinho !! de Chinezen, Indianen wordt hier vergeten!! dan is het geen 108% maar duidelijk meer! vandaar de buitenlanders!!! stel eens voor 108% van de 100% is het geen negatief!! Dus SU heeft min volk! minderwaardig????


  Maak melding

 4. Vele afro-Surinamers hebben na 2010 de hoop verloren in hun leider Bouterse. Ook zijn er andere factoren die leiden tot deze zelfmoorden. De toestand in het land is daar debet aan.


  Maak melding

 5. Zelfmoord heeft met economische, sociale,culturele, en persoonlijke factoren van de slachtoffers te maken.Bij elke groep kunnen sommige factoren een grotere rol spelen.


  Maak melding

 6. Bij de Javanen en Hindustanen is het aantal gevallen in PERCENTAGES uitgedrukt, 5 en 70% resp.
  Bij de Marrons en de Creolen in AANTALLEN!
  Marrons van 4 naar l4 op de honderdduizend, > verdriedubbeling
  Creolen van 11 naar 19 op de honderdeduizend, < verdubbeling
  Zeer zorgwekkend, vooral bij de Marrons.


  Maak melding

 7. Die marrons plegen meer zelfmoord omdat ze zich steeds meer mengen met die hindoestanen. Moeten ze dus niet doen. Ze krijgen die zelfmoordgenen mee.


  Maak melding

 8. Ik weet nu ook waar die L. voor staat in L.Hannes, wat een stompzinnige opmerking.
  Zelfmoord plegen doe je wanneer je ten einde raad bent, en dat heeft niets met ras te maken.
  De afgelopen jaren hebben zich steeds meer Marrons zich vanuit het binnenland zich in Paramaribo gevestigd in de hoop een beter bestaan op te kunnen bestaan, een verwachting die door de verslechterende leefomstandigheden die ook andere bevolkingsgroepen treft, door een slecht beleid of liever gezegd ,het gebrek aan, niet uitgekomen is integendeel velen zijn er in slechtere situaties terechtgekomen, mede of voornl. door deze regering.
  Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je al aan de onderkant van de samenleving staat en alle levensverwachtingen illusies en dromen in rook ziet opgaan, je er een eind aan maakt


  Maak melding

 9. @hans,

  Wanneer bosmensen die bosgeesten vereren in de stad komen, dan moeten ze in de stad ook de stadsgeesten vereren en niet de bosgeesten, want die komen niet in de stad.
  De marrons zien in de stad hindoestaanse meisjes en het oog wil ook wat en de plasstok ook, maar ze weten niet dat die hindoestaanse meisjes ook zelfmoordgenen met zich meedragen. Dat vertellen die bosgeesten niet, want ze hebben geen kennis van de stad.
  Die marrons zijn veel beter af in hun natuurlijke omgeving in het bos. Ik weet niet wat ze in de stad komen zoeken. Het gras zal er wel groener uitzien.


  Maak melding

 10. De insteek van het artikel is weer lekker ouderwets racistisch. Alsof ik als Creool geen verdriet heb als een Hindostaanse vriend uit het leven stapt.
  We zijn allemaal mensen en Surinamers, het leed van één is het leed van allen.
  We leven niet meer in het jaar 0. De enigen die hier baat bij hebben zijn onze hersendode politici die garen spinnen bij de verdeeldheid van de bevolking.


  Maak melding

 11. Zelfmoord niet meer pijn één groep Surinamers?
  Is zelfmoord dan ooit een pijn geweest voor één groep Surinamers?
  Wat een “foute”(racistische)en ongehoorde kop!!! 😳
  Ik denk niet dat zelfmoord ooit een pijn is geweest van één bepaalde etnische groep.
  Suïcide is altijd een pijn voor alle Surinamers (t.w. collega’s,kennissen,vrienden,aan- en bloedverwanten) in heel Suriname;in alle etnische groepen hebben we die zitten.
  Die pijn voelen we allemaal onderling en onder elkaar.
  AAN DIT HOKJES GEDOE MOET EEN STOP WORDEN GEBRACHT!


  Maak melding

 12. @Rudinho
  Jij zegt:”Volgens mij kloppen de percentages in het artikeltje overigens niet”.

  De rekbaarheid van deze schatting zit ‘m in de woordjes “ruim” en “ongeveer”:-

  1.Hindoestanen “ruim” 70%.

  2.In 2004 was het aantal zelfmoorden bij Creolen “ruim” elf per honderdduizend.
  In 2012 was het al “ongeveer” negentien per honderdduizend.

  Ruim en ongeveer zijn i.i.g. geen terminologieën om de precisie weer te geven,maar een schatting!!
  Daar kan je zoveel meer of zoveel minder onder verstaan als je maar zelf wil.


  Maak melding

 13. VOOR JOU INFORMATIE LUL HANNES, ER WONEN DUIZENDEN MARRONS IN DE STAD DIE IN DE STAD ZIJN GEBOREN, EN NOOIT HET BINNENLAND HEBBEN GEZIEN. OOK IN NEDERLAND, FRANKRIJK EN FRANS-GUYANA WONEN ER DUIZENDEN MARRONS. VERDER WIL IK JOU AANGEVEN DAT ZE AL MEER DAN 400 JAREN NIET MEER LETTERLIJK IN HET BOS WONEN. SINDS DE KOLONIALE OVERHEID OP HUN KNIEEN, VREDE MET HUN HEEFT GESLOTEN WONEN ZE VOORNAMELIJK LANGS DE HOOFD-RIVIEREN VAN SURINAME…IS HET NOU DUIDELIJK ZO ?


  Maak melding

 14. @Tamara
  1.Jij zegt:”Marrons van 4 naar l4 op de honderdduizend, > verdriedubbeling”.

  Dat is geen verdriedubbeling 14 : 4 = 3,25 (dus 3-voudig) en geen 6!
  Dubbel impliceert een 2-voud.
  Dus een verdriedubbeling = 3 x een 2-voud = een 6-voud!
  En dat is hier niet het geval.

  2.Verder zeg je:”Creolen van 11 naar 19 op de honderdeduizend, < verdubbeling".

  Ook niet helemaal waar.
  19 : 11 = 1,77777 …. dus nog geen sprake van verdubbeling!


  Maak melding

 15. @L. Hannes
  Ik ken geen enkele vrouw van Hindoestaanse komaf in een relatie Marron/Hindoestaan die de hand aan zichzelf heeft geslagen.
  Ze leven juist vrijer en zonder scrupules!


  Maak melding

 16. De onder zoeker heeft nu aangetoond dat er zoveel zelfmoorden plaats vinden, maar wat voor warden hebben deze onderzoeken, als de regerings leider niets doen met dit trieste berichten, het meer aandacht komen voor arme mensen meer werken gelegenheid creëren voor de bevolkingsgroepen dat deze niet in het armoede gaan leven , als mensen werk hebben te besteden in zijn leven onderhoudt en meer plezier in leven , dus ik zou zeggen regering leider van Suriname doe wat voor je eigen mensen niet alleen je eigen zaken vullen , maar ook de bevolking zijn buik vullen.


  Maak melding

 17. alle oorzaak heeft een verleden of het niet begrijpen van het eigen ik.
  ik geef niet de schuld aan de bevolking in het algemeen.

  nu dit;als de vorige regeringen betere educatie wat betreft sociaal en maatschappelijk info naar het volk hadden ondernomen,zou er nu geen gebrek van het kennen en respecteren van het eigen ik.

  als er meer educatie, dat mogelijkheden crieert voor zelfbehoud,tot stand word gebracht,en ook in de richting van het ontwikkelen en kennen van het eigen ik,zullen er minder gevallen voorkomen waar een mens zelfmoord als optie overweegt.


  Maak melding

 18. Marrons zíjn bosmensen , en het zal niets veranderen waar ze ook gaat wonen en ook niet sveranderen stad of met hindoestanen te mengen en wonen heel veel marrons in Europa het veranderd niets aan hun gedrag’deze blijven bosmes en horen in het bos in niet in stad waar ze niet kunnen aanpassen terug naar het bos sturen en hek omheen


  Maak melding

 19. @bierie,
  Precies zo als jij naar de marrons kijkt, zo keken toen ook de Hollanders naar de eerste Surinamers die naar Nederland kwamen in de jaren 70.
  ” jullie wonen toch in bomen?” was de veelgestelde vraag aan hen. Ook de afgeeftest (kijken of je huidskleur zou afgeven) was een alledaags gebeuren.
  Later, toen het een beetje begon door te dringen bij hen dat hun ideeen berustten op pure discriminatie en racisme gaven ze


  Maak melding

 20. Vervolg
  Gaven ze er een draai aan door te zeggen: het gaat niet om jullie maar om jullie gedrag! Jullie gedragen je als bosmensen!
  Zie je de gelijkenis een beetje, bierie?
  Ik vind het griezelig, zeer uit de tijd en primitief om zo te denken.
  Je zou beter moeten weten.


  Maak melding

 21. @Tamara,

  Wat ik zo raar vind is dat de Holandse wapen een leeuw heeft, terwijl er nooit leeuwen in Nederland van nature gewoond hebben. Zelfs de leeuw hebben ze gepatenteerd! Wat was er mis met het haasje dat het niet op de Holandse wapen mocht?


  Maak melding

 22. Laatst was een school bezeten door boze geesten. Wiens geest denk je dat daar rond spookte? Van die zelfmoordenaars! Die geesten krijgen zelf geen rust en gunnen het anderen ook niet. Erg bekrompen, maar ja indien ze naar de hemel wilden zouden ze niet de weg van zelfmoord gekozen hebben.

  In 2016 gaan de geesten van de zelfmoordenaars zich bundelen en gaan ze een ware terreurgolf over de aarde heen brengen. Dit was slechts een voorproefje.


  Maak melding

 23. @Bakroe
  Geen leeuwen in Nederland?
  Ik hoor mensen vaak die stommiteit uitkraaien.
  Meer dan vijfduizend jaar geleden,zo’n 3000 jaar voor Christus leefden er wel leeuwen in Europa,Azië en zelfs in het koude Alaska.
  Er werden veel leeuwen gedood want waar de mensen woonden,woonden de leeuwen ook.
  Ze konden de leeuwen gebruiken voor vlees en de vacht.
  De mensen woonden in grotten en daar was het heel erg koud,ze deden dan de leeuwen huid om zich heen.
  Doordat er steeds meer mensen kwamen verdwenen die leeuwen uit die gebieden.
  De laatste Europese leeuwen leefden tweeduizend jaar geleden in Griekenland.


  Maak melding

 24. Ik ben het helemaal eens met Rini Dandy.
  Iedere zelfmoord is er een teveel, ongeacht tot welke etnische groepering iemand behoort.
  Op dit forum krijgen vooral de marrons op een onsmakelijke manier aandacht van verschillende posters.
  Ook wordt Nederland weer ten tonele gevoerd, terwijl wij al meer dan 38 jaar onafhankelijk zijn.
  Blijkbaar moet het zo zijn, dat als er erge dingen gebeuren in Suriname er altijd een bevolkingsgroep en/of Nederland de piespaal zijn.
  Wij zijn een multicultureel land, waarin volgens mij iedereen gelijke rechten heeft.
  Dat is de kern van een beschaafde rechtstaat.
  Juist, omdat wij zo multicultureel zijn, blijkt dat een heel moeilijke opgave.
  Jammer.


  Maak melding

 25. IEDEREEN HEEFT OOK GELIJKE PLICHTEN !! AANPASSEN ALLEMAAL

  AAN RECHT EN WET, maakt niet uit tot welke

  bevolkingsgroep je behoort !

  Straf alle moordenaars en drugshandelaren !

  Of zij nou Ndjuka zijn of Creolio president, doet er niet

  toe !!


  Maak melding

 26. Hoe stom moet je zijn om die zinnige dingen die totaal geen politieke lading hebben te belonen met minnetjes, dan ben je echt van de pot gerukt, het maakt toch verdomme niets uit welk ras , geloof of politieke stroming je aanhangt elke zelfdoding is een dood mens die een diep trieste beslissing heeft genomen, hier in welke vorm dan ook een negatieve reactie op te geven al zou het maar een minnetje zijn getuigt gewoon van een totaal gebrek aan respect voor de mens


  Maak melding

 27. Redactie:-
  Bang voor mijn scherpe pen rond het thema zelfmoord?
  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  Gelijk hebben jullie.
  DE WAARHEID IS HARD!!!
  Maar ik hoop dat jullie m.u.v. de forumleden(die ZE niet te lezen krijgen)hem wel lezen.
  SUCCES!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.