‘Trancegolf’ neemt school in houdgreep

44

PARAMARIBO, 20 feb – Een reeks incidenten met kinderen die in trance raken, zorgt voor een ware angstsfeer op LBGO Nieuwe Domineestraat in Paramaribo. De school voor beroepsonderwijs kent geen rust sinds al enkele dagen ‘boze geesten’ er rond waren.

Dat is althans de beschrijving van sommige leerlingen. De dag kan rustig beginnen om dan ineens te ontaarden in een orgie van gillende en over de grond rollende studenten en ook leerkrachten. Ook wordt onbegrijpelijk taal uitgeslagen en wil het wel eens gewelddadig worden. “Het gaat om een grote groep leerlingen van verschillende leerjaren die achtereenvolgens in trance raakte”, zegt het schoolhoofd tegenover de Times of Suriname. Leerkrachten en studenten die niet in trancetoestand verkeren, helpen de ‘slachtoffers waar kan.

Maar de angst ligt er dik op. Trance of in de volksmond ‘winti’, daar wordt liever niet mee of over gespot. Dat sommigen spreken van massahysterie, daar willen ze even niets van horen op LBGO Nieuwe Dominee straat. “Wij zijn ook geschrokken, maar als leidinggevende moet je proberen het hoofd koel te houden. Het ene moment hoor je gegil van een in trance geraakt kind in een klas en een ander moment is het een kind op het school erf”, aldus het schoolhoofd. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling is intussen op de hoogte gesteld. Het is niet de eerste keer. Ook elders in het land hebben scholen dergelijke taferelen beleefd.

44 REACTIES

 1. Wat studenten toch niet allemaal kunnen bedenken om weg te blijven van school!
  Hai Baja…nu nemen zelfs de boze ‘geesten’ Suriname over…Aldus sommigen!
  Alsof bouta niet genoeg was voor Suriname ,nu moeten we in strijd gaan tegen een nieuwe vijand van Suriname namenlijk …de groep van BOZE GEESTEN!


  Maak melding

 2. Wat een gelul weer, wat voor winti, dit probleem doet zich al een hele poosje voor in Suriname en niemand in Suriname kan zeggen wat dit is, wat voor land zijn wij in hemels naam geworden?


  Maak melding

 3. Kinderen en leraren in trance. Gillend en rollend. Onbekende taal sprekend. Altijd op scholen. Hmmmmmm die boze geesten (BG’s) weten hun doelgroep goed te vinden. Zou het in iemand opgekomen zijn dat ze (de BG’s) de kinderen en leerkrachten hogere wiskunde en nog onontdekte kennis wilden doorgeven maar dat het doelgroep er erg van schrikt? Een gemiste kans op nieuwe doorbraken in de wetenschap!


  Maak melding

 4. En ja hoor, weer raak!!
  Die domme leerkrachten en het schoolhoofd trappen er weer in: dat zo bekende, negatieve aandacht vragend, pubergedrag!
  Lekker geen les volgen en ook geen les geven!
  Vroeg naar huis en morgen vòòr de rep weer ff herhalen?
  En…het werkt ook nog!
  Deze rotzooi bestond niet in mijn tijd op school. Strenge regels en gedreven leraren!
  Ontmantelen die bende en zwaar straffen met schorsing en zo.


  Maak melding

 5. In het verlengde van die 8 decemberspook waar niemand om heeft gevraagd en weer anderen die uit zijn op vergelding gaan wij nog heel veel meemaken in dit land. It’s just the beginning. Obia a no fii, no spit naini!
  Laten wij ons aLS volk afvragen waar 08 december vandaan is gekomen en het op de correcte wijze afdoen. GEEN GEESTEN OPROEPEN, DIE WIJ NIET ZULLEN KUNNEN OF WETEN TE BEZWEREN.


  Maak melding

 6. Wie gelooft nou in die onzin, de surinamers wel. Aanstellers, oh de duivel kijk. Haha, ik kan er wel om lachen, maar het is diep triest. Jongeren zijn beinvloedbaar, die kan je alles wijs maken als volwassenen het zelfs uitermate serieus nemen.

  Allee jongens en meisjes, aan het werk, goden en duivels bestaan niet. Het is allemaal massahysterie, en daarmee kan echt van alles wat onmogelijk lijkt.
  Studeer en zorg dat je weg komt uit deze primitieve cultuur van winti en paarsbroeken corrupte bende.


  Maak melding

 7. Als je op een afstand zit kun je altijd ongehinderd een hoop ++++ zeggen waar je niets van weet. De meeste reacties komen van mensen die hebben GEHOORD!!! Ik was DAAR en heb MEEGEMAAKT!!! Leerkracghten waren niet in trance dat is een LEUGEN en het was geen toneel om lessen te hinderen. Als dat zo was mogen alle Hollywood acteurs hun Grammy inleveren. Ik weet waar ik over praat en weet wat ik heb meegemaakt. if you dont know keep quiet en bid dat het je naaste niet overkomt


  Maak melding

 8. Paraman = het orakel van Para.

  Zelfs hij begrijpt niet wat hij zegt. Come to the point of schrijf niets op. Wat je nu doet is zinloos (maar dat heb je waarschijnlijk niet in de gaten).


  Maak melding

 9. Vreemd trouwens, dat deze dingen zich alleen op scholen van een bepaald niveau en bij voornamelijk een bepaald type leerlingen voordoen. Ik zie dit niet gebeuren op een universiteit. Rara??


  Maak melding

 10. Het zijn de geesten van de vermoorde mensen van 8 december!! Ze zijn Bouta en zijn zijnen komen ophalen om hen naar de hel te sturen door een vuurzee heen!!


  Maak melding

 11. Jammer dat deze geesten De Nationale Assemblee niet met een bezoek vereren, dan kwamen ze daar ook een keer in beweging, coalitie en oppositie zouden in plaats van gezamenlijk geen quorum te verlenen en ons zuurverdiende geld verbrassen, gezellig samen een stevige winti kunnen dansen, dan hadden wij tenminste waar voor ons geld.


  Maak melding

 12. ‘Trancegolf’ neemt school in houdgreep!

  Miss ELLY PURPLE RAIN heeft een oplossing voor deze vertoning.
  Ze komt met haar grote Tobo Florida Watra op LBGO Nieuwe Domineestraat te Par’bo.

  Alle leerlingen & leerkrachten krijgen vervolgens een lekkere frisse ochtend bad.

  En ter afsluiting van dit ritueel, verschijnt niemand minder dan onze klaploper STEVE MEYE WONDER.
  Want deze weet ook GEESTEN te BEZWEREN.


  Maak melding

 13. Gewoon die leerlingen laten afvoeren naar het gekkentehuis in een ouderwetse dwangbuis en ze daar minstens een maand laten zitten, dan is het vrij snel gedaan met die aanstellerij van die djoeka’s, want ja hoor het zijn meestal djoeka leerlingen die in ’trance’ raken. Ieder fenomeen kan met behulp van een rationele verklaring verklaard worden, in bovennatuurlijke zaken geloof ik niet want daar is er geen enkel betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor. De enigste 2 rationele verklaringen voor deze winti rotzooi is dat die leerlingen zich om wat voor reden dan ook aanstellen of dat er in hun hoofd/psychisch iets niet in orde is.


  Maak melding

 14. Donderdag 20 februari 2014 om 18:30 uur, door leerkracht
  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX!!!!
  ………………………………………………..

  Onze (leerkracht) gaat niet vooruit maar wel achteruit.
  Leerkracht haalt GEEST UIT DE FLES.

  Je hebt gelijk hoor.

  Want STEVE MEYE WONDER & @Paraman, hebben wat beelden van je gemaakt via (YouTube)

  Bekijk je zelf maar.
  http://www.youtube.com/watch?v=9Q6VaYhp8vE


  Maak melding

 15. Ronnie, jo idioot jo,

  De dingen van onze tijd liggen omsloten in een heel ver verleden. In Suriname heeft een van de meest wrede vormen van mensenrechtenschending gewoed, het is nu aan het backfiren. Fixeer je kaken opelkaar als je smoelverlegen bent.


  Maak melding

 16. Wat er nu gebeurd is dat de politieke partijen weten dat scholieren het verschil in de aankomende verkiezingen kunnen maken. Ze nemen bakru’s mee naar school en hopen die scholieren hiermee te manipuleren. Enne Bakru’s zijn BrunskwIJK en die roversnest van Bouta. Die winti die ze voelen komt rechtstreeks uit de natuurlijke weg van Bouta.


  Maak melding

 17. Er is een reactie van een leerkracht en ik zelf ben vrij nuchter ingesteld maar heb ook dingen meegemaakt in mijn leven dat men denkt ”huh ja mooi verzinsel” maar het is geen verzinsel en als dan de hele wereld het niet gelooft kan je die last alleen gaan dragen want een last is het zeker dus ik oordeel niet, normaal gesproken zou ik zeggen eerst zien dan geloven, maar nee hoor ik wil niks zien. Ook in Ned zijn er spookverhalen ivm klopgeesten en ook die waren niet gelogen. Ik zeg je eerlijk ik vind het maar ENG. Want wees eerlijk of het nu echt is of niet het blijft ENG. Nu gaan nog meer scholen deze taferelen meemaken.


  Maak melding

 18. Ronnie je geeft aan dat het altijd ‘Djoeka’ kinderen zijn, ze wonen tch niet toevallig in het bos en hebben teveel kwik meegekregen ? Want wat zijn de gevolgend allemaal van kwik ?


  Maak melding

 19. In de Westerse wereld is er een hele tak van duivelverering. Regelmatig zijn geluiden te horen dat zelfs binnen het Vaticaan er een groep is die aan duivelsverering doet. Bovendien hebben duivelse Christelijke missionarissen in opdracht van het Vaticaan gedurende de kolonisatie, maar ook daarna, van alle volkeren de occulte geschriften en praktijken gestolen of gekopieerd/gedocumenteerd en doen ze er hun voordeel mee wanneer het hen uitkomt.
  Die hele Kerk van Rome is een grote zwendel die gespeent is van echte spiritualiteit, op een enkeling na.
  Jezus zelf is een betwist figuur. De een zegt dat hij niet bestond, de ander beweert dat er meerdere figuren waren rond die tijde die de naam Jezus voerden.
  Hier een link naar de laatste studie hieromtrent: “http://www.outlookindia.com/article.aspx?289359”.


  Maak melding

 20. Het is een straf voor jullie. Het christelijk gloof is niet jullie ding. Men onderkent het winti geloof men jullie willen het niet accepteren. Maar het winti geloof geeft aan dat jullie niet met rust zal laten.
  Praten met moederaade kan geen geen kwaad. Ik doe het ook gewoon een kalebas met water water. Bidden en lezen uit de bijbel doe ik niet meer want het is iets dat ons is opgedragen vanaf de slavernij. Denk aan de zondag vrij om niet op de plantage te werken allen om naar de kerk te gaan. Wie niet naar de Kerk ging moest de plantage in om te werken.


  Maak melding

 21. Goed zo rechtgeaarde surinamers. Ik ben heel trots op jullie.De rode minnetjes bewijzen alleen maar hoezeer Wij gelijk hebben!!De rode mannetjes schieten in PANIEK,LUKRAAK!!


  Maak melding

 22. Ja hoor!!!

  Die zogenaamde (VOODOOS) heeft ze behoorlijk te pakken.
  Ze zijn nog steeds in TRANCE!

  Daarom zijn ze vandaag overgegaan tot het uitdelen van (-) (min).
  En dit is tot op heden hun echte (vooruitgang)!

  Onze slimme (leerkracht) met aanhang is nog steeds te zien via (YouTube)http://www.youtube.com/watch?v=9Q6VaYhp8vE

  Nog een prettig en (TRANCE) weekeinde toegewenst.


  Maak melding

 23. ai mie laba mie laba mie laba ik heb lang niet zo gelachen als nu , wé kiiiiiier mie mang, vooral de volgende reacties van: Wiep Ding, henkes, Regenboog, Fer. E, Ramon, ’tvolk, Ronnie, en all other hidden reaction. Mie gado ik kom echt niet bij van’t lachen. Kabels odi odi man. Ik hoef eeeeecht niet meer te reageren; wat jullie hebben gedaan is voor mij out offfffff. Once again odiiiiiiiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 24. Het zijn de Boze Geesten in de fles! De DiDiBri moet deze geest hardhandig oppakken en zijn wensen laten vervullen! het belangrijkste wens zal zijn om Dino te verlossen van de goede geesten!! De DiDiBri heeft drie wensen!

  1e wens; Dino verlossen van Amerika
  2e wens; Alle vermoordde mensen tot leven terug brengen
  3e wens; Alles wat hij raakt, wordt Goud!!


  Maak melding

 25. Niet zeggen eerst zien en dan geloven want dan moet een ander je helpen het uit jou te halen.

  Gelezen uit het boek De wereld van de djinn en de duivels.

  De oorzaken van bezetenheid.

  Bezetenheid van mensen door de djinn kan komen door verlangens, lusten, passies en ijver op dezelfde manier waarop een mens in overeenstemming is met een ander mens . Het gebeurt ook en dat is meestal het geval, door haat en wraak. Bijvoorbeeld een mens doet een djinn kwaad of de djinn denkt dat hij hem kwaad probeerde te doen door over een djinn te urineren of heet water over hem te gooien of een mens kan een djinn doden, zelfs zonder dat hij er daar bewust van is. Onder de djinn is er sprake van onwetendheid en zondigheid en om die reden nemen ze wraak over de mensen dan rechtvaardig is. Het kan ook gebeuren door het ruw gestoei of simpelweg door de kwaadaardige handelingen van de djinn op dezelfde manier als waarop de domme mensen kwaad aanrichten.

  er is ook een engels boek Al Jinn


  Maak melding

 26. Je moet wel heeel erg verbasterd zijn om om wetenschappelijk bewijs te vragen!
  In Su zijn zo’n beetje alle natuurvolkeren verenigd, en ze hebben zo allemaal hun ‘dingen’.
  Ik denk dat het mogelijk is dat er één persoon een echt probleem heeft(winti zonder drums), en dat er enkele zijn die hier ontvankelijk voor zijn en erop reageren. Daarnaast is er ook de (mischien grootste)groep ‘aanstellers’.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.