Regering krijgt zwarte piet zwakke rechtsgang

13

PARAMARIBO, 18 feb – De regering is in ruime mate verantwoordelijk voor de gebrekkige rechtsgang van het moment. Dit zegt Harish Monorath, parlementariër (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) en deken van de Orde van Advocaten. Anders dus dan onder meer minister Edward Belfort van Justitie & Politie beweert. Niet de rechters of het Hof van Justitie houdt zaken op.

Zo moet het rechterskorps worden aangevuld en het nieuw bloed is er ook al. “De regering draalt met de installatie van acht rechters in opleiding”, zegt Monorath tegenover de Times of Suriname. Toch lijkt het erop alsof aan beide kanten bereidheid is om het schrijnend tekort aan rechters op te lossen. Hoewel, aan beide kanten wordt ook de ander beticht van weerspannigheid. Rechters zouden niet willen meewerken aan het opheffen van het tekort.

De regering zou ook niet bepaald veel ijver aan de dag leggen. Behalve de aankomende rechters, zit ook ruim een dozijn griffiers in de wachtkamer. Het wachten is op de formalisering. “Dit is momenteel één van de uitdagingen voor de Orde van Advocaten”, aldus Monorath. Griffiers zijn dringend nodig voor de administratieve afhandeling van vonnissen. Behalve dat rechtszaken soms jaren kunnen duren, kan ook het wachten op het vonnis een ware oefening in geduld zijn.

13 REACTIES

 1. Misschien zijn rechters in opleiding niet competent om het ambt van rechter uit te oefenen. Want er is van beide kanten bereidheid om het tekort op te lossen, maar ze vertrouwen elkaar niet. In Nederland zijn er weinig Surinamers die rechter worden, heeft ook een oorzaak.


  Maak melding

 2. Natuurlijk is deze regering er van alles aan gelegen om een goed rechtssysteem in ons land te vertragen.
  Doe ze dat niet, dan betekent dat voor verschillende belangrijke politici hun “dood”vonnis.
  Zij hebben helemaal geen belang bij een goed functionerend rechtssysteem.
  En omdat in ons land politiek en rechtspraak nauw met elkaar zijn verweven, want ook de advocatuur heeft zijn eigen belangen, gebeurt er niets.
  It’s a bloody shame.


  Maak melding

 3. Zelfs het uitbetalen van achterstallige schulden wordt door de huidige regering de vertraagde tactiek gehanteerd wachtend op een gelukkig moment dat de ondernemer zijn vordering vergeet.

  Kennelijk hoopt de huidige regering dat de Surinamers beu zijn gebeukt en niets meer willen / durven te zeggen dus zo ook met de rechter en griffiers. Gewoon wachten et de benoeming totdat er door betrokkenen wordt gezegd “mi ne waktie moro mi sa doe wan tra sani nanga mi diploma en opleiding”.
  Regering dn blij want er kan gezegd worden “a no oenoe schuld toch”


  Maak melding

 4. Wat is nou eigenlijk het probleem, waardoor de kwestie bij de rechterlijke macht niet kan worden opgelost. Het zou toch een fluitje van een cent zijn zei DiDiBrie op het podium voor de verkiezingen van 2010. DiDiBrie zei met luide stem té mie kong dan mie é los a kwestie foe a rechterlijke macht op. ook mie ó los a grondrechten vraagstuk op. Hahahaaa now alla sma ai tang na pasie, want er gebeurt helemaal niets gie a volk. DiDiBrie zit alleen zichzelf en trawanten te regelen.DiDiBrie denkt bij zichzelf dat alle kwesties zich zelf wel oplost(sen) Of de rest mag wat deze DiDiBrie betreft op ’t dak gaan zitten. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 5. Het probleem is cultureel. Mensen met gezag of een titel dulden weinig tegenspraak. Helaas maak je met een titel en veel kennis ook fouten en die fouten zijn in evenredigheid met de kennis en kunde groter dan die van een straatveger die een beetje vuil laat liggen.
  Indien men een ambtsdrager in Suriname aanspreekt op een fout kun je er bijna vergif op in nemen dat men met gedraai onder de verantwoordelijkheid uit wil draaien en diegene die zo brutaal geweest is de fout aan te kaarten kan nooit meer rekenen op een positieve benadering.
  Rechters en Grifiers zijn ook mensen en ook zij maken fouten.
  Surinamers zijn argwanend en zien overal complotten ofwel er is genoeg voedingsbodem om de rechtspraak in Suriname geheel te laten ontsporen.

  Hier komt bij dat Suriname eigenlijk een dorp is. Iedereen kent iedereen en dan heb je als rechter wel heel veel invloeden. In grotere landen kunnen rechters veel anoniemer hun ding doen.


  Maak melding

 6. Dit heeft alles te maken met de dralende regering, Bouterse houdt alles tegen, dat mag toch inmiddels wel alom bekend zijn!
  Zij die nog steeds anders beweren hebben hun ogen in de zak zitten!
  De regering Bouterse is niet gebaat bij een goed werkend rechtssysteem, dat zal hem en de zijne alleen maar kopzorgen bezorgen.
  De rechtsspraak in SU is nu eenmaal bang voor zijn eigen hachje, bang voor de lange arm van Bouterse en zijn paarse bende.
  Er is immers geen enkele vorm van rechtspraak hier in SU, anders hadden Bouterse en de zijne al lang achter de tralies gezeten!


  Maak melding

 7. de regering moet eerst na gaan of de diploma’s van de rechters ook echt zijn behaald .
  want er loopt heel wat rond in suriname met vervalste diploma’s , vooral de genen die in van de kant van de noordzee komen .
  en het zijn meestal de rijken die rechter worden , monie di foe bai diploma .


  Maak melding

 8. @Jojo
  Hier komt bij dat Suriname eigenlijk een dorp is. Iedereen kent iedereen en dan heb je als rechter wel heel veel invloeden. In grotere landen kunnen rechters veel anoniemer hun ding doen.


  dat klopt natuurlijk wel. maar daar moet toch wel een oplossing voor zijn? aan ieder geval of situatie zit er behalve een nadeel ook een voordeel en omgekeerd.

  dus laten wij hier niet bij blijven stilzitten, wij zitten al veel te lang stil.


  Maak melding

 9. Het heeft ook zo zijn voordelen dat de crimi’s bekend zijn met de rechters.Vaak deden de geharde crimi’s in hun broek als ze hoorden dat ze voor rechter Ramdat Misier moesten verschijnen.Zo een crimi toonde al bij voorbaat goed gedrag tegen over zijn bewakers!


  Maak melding

 10. @Dre
  helemaal met u eens. Ik probeer het verleden te kennen om het heden te begrijpen om daarmee aan een toekomst te werken.

  Als je oorzaak en gevolg niet kunt doorzien wordt het moeilijk iets positiefs te doen. Mijn reacties zijn vaak cynisch of erger. Echter de blik is op de toekomst.

  Een dorpscultuur is niet slechts als men op elkaar vertrouwd, op elkaars zaak let en samenleeft en werkt. In Suriname heb je de positieve dorpscultuur waar mensen met de ruggen tegen elkaar samenwerken voor hun overleven. Er is echter ook een dorpscultuur waar men elkaar gijzelt en beperkt (de krabben mentaliteit).

  In het onderhavige staat dorpscultuur voor het gegeven dat de justitieklasse niet meer functioneel is en met de ruggen naar elkaar toestaat en bijna de gehele maatschappij als vijand ziet en niet meer ONAFHANKELIJK kan opereren. Zie de december moorden en de zaak Brug als voorbeeld waarin justitie de ene blunder op de ander stapelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.