Bescherming erfgoed Suriname mist fundament

19

PARAMARIBO, 16 feb – Suriname heeft en voert niet echt een beleid wat betreft archeologie. Volgens minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling zal dit snel moeten veranderen. Anders kan van het beschermen van het cultureel erfgoed geen sprake zijn.

Daar komt het uiteindelijk op aan wanneer gesproken wordt over archeologie en beleid. Standaarden en methodes moeten worden vastgesteld. “Het gaat om materiaal en immaterieel erfgoed. Erfgoed in musea, erfgoedinstellingen en organisaties die zich bezighouden met cultureel erfgoed”, zei Adhin tijdens een symposium over archeologie in Suriname. Suriname heeft een berg aan cultureel erfgoed dat bewaakt moet worden. Dus is het hoog tijd daar structureel aan te werken.

Wet- en regelgeving moet in feite nog worden uitgevonden in Suriname. “En dat is verreweg het belangrijkste”, zei Cheryl White, archeologe uit Jamaica. “Als buitenlandse archeologen naar Suriname komen voor academisch onderzoek, moet je kunnen aangeven wat de voorwaarden en richtlijnen zijn. Mensen willen Suriname helpen zijn geschiedenis te schrijven, maar ze moeten wel weten onder welke voorwaarden dat kan en mag”, aldus White.

19 REACTIES

 1. Eey Adhin Fawaka??

  Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is zeer bezorgd over plannen van de Surinaamse president Desi Bouterse om van >> Fort Zeelandia << in Paramaribo een evenemententerrein te maken.


  Maak melding

 2. Ieder die denkt dat het goed gaat met Suriname komt van de koude kermis thuis. Het land is nagenoeg failliet. Precies de reden waarom Bouterse de begrotingsdebat 2014 uitstelt. Het land leeft van haar reserves. Investeerders als Newmont en Iamgolg trekken hun handen af van Suriname. Het land heeft nauwelijks inkomsten. Hoogste tijd om deze regering naar huis te sturen. Onder Front stond Suriname er beter voor.


  Maak melding

 3. Wat is dan precies erfgoed? Een paaltje dat in de koloniale tijd in de grond is geslagen? Een bot van een Indiaan die 1000 jaar geleden is gestorven? Een paar slavenbarakken? Marienburg? Stoepeveer?


  Maak melding

 4. @@Koos de Jong!! neen toch!! Met SU gaat op alle fronten goed!! ha haaa behalve de goede!! alleen weten de burgers niet beter! het is gewoon overleven. En jawel! Graag per omgaande nieuwe verkiezingen. Hopende dat de tje poti(zielig arme) mensen niet wederom in de maling worden genomen!! Het beloven van goud wordt beloond met stront!

  Bouterse nu naar huis toe, nu naar huis toe maar wel eerst helemaal kaal plukken!


  Maak melding

 5. Al deze beleidsterrreinen wachten op regelgeving en beleid met bijnehorende begrotingsruimte !

  Start met HERSTEL geschonden Grondwet en mensenrechten, implementatie ONAFHANKELIJK OM met voldoende EIGEN bescherming waardoor elke burger bij overtreding wet kan worden aangepakt, ook de president en andere hooggeplaatsten !

  Leg je dit fundament niet dan zal er ook van andere beleidsterreinen NIETS terecht komen !

  HERSTEL DE RECHTSSTAAT !!!

  Eerst rechtszekerheid voor ALLE Surinamers !!


  Maak melding

 6. De natuur doet zijn werk goed,’als wij’surinamers’met de natuur samen zouden werken(harmonie,ballans),zouden wij als volk,er de juiste voordelen er aan over houden.

  Even doordenken.


  Maak melding

 7. Wat White gezegd heeft is voor een klein gedeelte waar,er moet inderdaad een nieuwe wet en regelgeving tot stand gebracht worden,voor het land en. Volk.

  Het surinaams geschiedenis is niet bij slavernij begonnen,dus White moet niet komen bepalen hoe ver wij in de tijd terug gaan om de ware toedracht van onze voorouders leven en wat wij geloof en cultuur noemen,te acterhalen,en hoe wij het naar onze mensen precenteren.
  Als het maar op een eerlijk oprecht manier geprecenteert word.


  Maak melding

 8. er staan een heleboel aasgieren aan de zijkant om hun woordje in suriname en over suriname te komen rappen,de NL’ers,cabo’s,turk,mokro,amerika,europa en andere aasgieren.
  zij weten dat su een rijk land is,en willen dan ook op een rovers manier op suriname inspelen om een graantje mee te pikken,”jaloesie van de bovenste plank.

  cabo’s die de surinamer de schuld van alles geven,net als de nederlanders,maar dat doen ook de boven genoemde rassen.
  ik denk dat het beter voor suriname en de waarachtige surinamers zou zijn als wij ons op ons zelf gaan focussen en die golf van negatiefe inslag door de andere volken teniet doet.
  surinamers laat jou niet misleiden,’cabo’s hebben blanke voorouders,zij zien zichzelf als meerdere in vergelijking tot andere donker gekleurde mens en zo zijn er velen,ook anderen van verschillende mensen met een donkere huids kleur.
  of weten jullie niet dat de echte jezus in afrika is geboren,en zijn echte naam jahsua is,en niet voor de zonden van de mens gestorven is,maar door de romijnen vermoord is,omdat hij tegen het onrecht dat door de romijnen aan zijn volk werd toegebracht aan het strijden was.

  en als die blanke man zegt dat jezus door zijn eigen mensen vermoord is,”dan hebben zij hun eigen god vermoord,omdat jezus als blanke afgebeeld wordt,en daar hebben wij niks mee te maken.
  ik doe niet aan afgoderij.


  Maak melding

 9. @sra
  Je gaat maar door met je lul verhalen hè?
  Niemand die je gelooft!
  HOU TOCH OP en zoek liever takkie,Hotep,sur etc. op i.p.v. hier een heleboel koeterwaals te komen verzinnen!
  Je bent een echte clown :-P.


  Maak melding

 10. Iedereen die naar Suriname komt om te halen of denkt te overleven zal het niet redden.Suriname zal het niet redden, en weet je waarom niet>>>
  Jullie zijn gekomen in Suriname en NIEMAND en ook NIEMAND heeft ooit rekening gehouden met de rechtmatige bewoners van SURINAME. Niemand heeft ze ooit om toestemming gevraagd, niemand heeft ze ooit ergens om hun mening gevraagd en ze hebben jullie laten doen en breken in dat land. Ze hebben jullie rustig je gang laten gaan. Corrupte mensen hebben geprobeerd om de zwakkeren uit onze gemeenschap te gebruiken voor hun oorlogen, terwijl wij niet oorlogszuchtig zijn in feite. Politieke partijen en mensen die nu nog proberen om zich anno 2014 nog te komen verrijken en als God in Frankrijk in Suriname willen komen leven? Denk er goed over na zou ik zeggen, want de oorspronkelijke bewoners komen terug halen wat van hun is. Want jij als ALLOCHTOON hebt er niets van kunnen maken.


  Maak melding

 11. Ja mie lek wang Ingie, mie sabie wel soortoe erfgoed oenoe abie. Maar nooitie wang sma kong aksie mie rai foe kong sabie a konie dattie. Men komt inderdaad alleen om zichzelfe te verrijken. Men begrijpt het leven van Ons Inheemsen totaal niet. Kijkt er liever op neer. Waarom men dat doet is omdat men gekomen is om onze rijkdommen te verkwanselen. Men kent de waarde niet van het waarachtige leven als een Inheemse mens. Wij als Ingie onderling moeten oppassen met deze stroom mee te gaan. Want wij denken dat wij er goed aan doen om te zijn zoals sommige Ingie mensen nu zijn in SU. Mek bigi oso, tek post in ministerraad. Na eigen belang en zelfverrijking. Wij gewone Ingies, moeten nu zelf gaan waken over onze eigendommen onze taal, onze liederen, onze kleding, ons eten, alle facetten van hoe wij leven, te eren en te koesteren…


  Maak melding

 12. Suriname bestaat niet alleen uit Paramaribo laat dat even duidelijk zijn. Paramaribo kan niet alleen bepalen voor de rest van Suriname. Waneer de 2de burgeroorlog is aangebroken dan pas gaat er een ander wind waaien. Ps. het is niet ver meer 😉


  Maak melding

 13. @Zondag 16 februari 2014 om 15:10 uur, door Zwakka

  Duidelijk een manco in je ontwikkeling, laat ik trachten dit te corrigeren.

  Erfgoed is alles dat ons instaat stelt om een beeld te vormen van hoe en onderwelke omstandigheden de mensen vroeger leefde. Dat omvat werkelijk alles. Van grot tekeningen in Spanje of de inscipties op stenen in Suriname tot en met het Collesuem in Rome en de vernietigingskampen in Duitsland en op de Goelag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.