Kosten verkiezingen in Suriname lopen op

33

PARAMARIBO, 14 feb – De algemene verkiezingen van 2015 zullen duurder uitvallen dan die van 2010. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Weliswaar moeten de nota’s nog worden opgemaakt.

Daar wordt nu druk en vlijtig aan gewerkt. Duidelijk is wel dat het komt te liggen boven de veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro). Die veertig miljoen is ongeveer wat de verkiezingen kostten in 2010. Maar sindsdien zijn de loonkosten opgelopen door de introductie van nieuwe reeksen. “Alleen al op basis van die post, kan je zeggen dat het ons meer gaat kosten”, zegt Moestadja tegenover de Ware Tijd.

Intussen wordt druk gewerkt aan de aanloopfase. De kiezerslijsten moeten worden opgeschoond. Het aantal kiezers dat voor het eerst naar de stembus gaat, is berekend op ongeveer veertigduizend. De bedoeling is dat de verkiezingen zo eerlijk mogelijk verlopen. Eerder is vanuit oppositionele hoek opgeroepen tot het uitsluiten van geknoei. Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Verenigde Hervormings Partij, heeft opgeroepen tot waakzaamheid.

33 REACTIES

 1. Verkiezingen in 2015 ? Puur symbool politiek. Bouterse is alles aan gelegen om president te blijven. Hij weet dondersgoed dat de krijgsraad, Preet Bharara en Gerard Spong op hem gemunt hebben. De VHP weet dat ook en de oproep om waakzaam te zijn verbaasd mij niets. Bouterse heeft recent een workshop dictatorschap gevolgd in Cuba en Venezuela. Gaat lastig worden vrees ik.


  Maak melding

 2. Daar gaan de centen van de belasting betalers! en wat krijgen ze daarvoor terug? hooi/stront in plaats van beloofde goud!! Hoop dat ze niet wederom in de sjeik worden genomen. Vanaf 2012-2016 zijn 2 aspecten van de 1000 beloftes uitgekomen van deze DiDiBri regering, dank zij de Chinezen, maar vraag niet hoe?? Soso opo anu! bedelen!


  Maak melding

 3. De aanloop naar deze verkiezingen zal zijn als nooit tevoren. De president en consorten zullen alles doen om aan de macht te blijven, al moeten er koppen rollen of doden vallen. Want ze weten dat als ze verliezen of geen deel meer uitmaken ze het gevang in zullen belanden, de amnestie wet wordt teniet gedaan. He3t ligt aan al die oliedomme stommelingen om te volharden in hun dwaasheid te stemmen op onberechte misdadigers en leugenaars.


  Maak melding

 4. Wiep-Ding…
  Welke belastingbetalers? Heeft SU die? Avent…Die kosten lopen op is maar goed ook. Je bedoelt te zeggen die waarnemers nemen geen genoegen meer met een habbekrats. Bouta betaal met goudstaven nu anders ben je het haasje..


  Maak melding

 5. Wij kunnen alleen maar hopen. Zekerheid is er echt niet. Dit soort dictaturen bedienen zich altijd van heel donkere methodes, zie de afgelopen verkiezingen in Venezuela, en kijk maar wat voor uitwerkingen het heeft op de huidige samenleving in dat land.


  Maak melding

 6. Is dat zo!

  Genoeg scheldschieters of niet dan?
  Is er ook een terugval bij de geldschieters….?

  Off topic.
  Nieuws, in de vk, de smeergelden (ballast),zijn gestort op rekening van ene sardjoe.
  En wat zegt sardjoe: ”hahahahaha, ik dans er niet om. Zie Heineken….”

  Sardjoe je hebt met deze woorden bevestigd dat het wel klopt!
  Keywords, dansen, Heineken levert op, dansclub van ene sardjoe die een zaak tegen een ’tapje’ bier, had aangespannen vanwege de hoge bierprijzen…(2012)
  “Dansen bij jansen”, gekocht met? Jammer nu verkocht……

  Als ik als simpele burger dit kan achterhalen, dan moet het anderen ook wel lukken lijkt mij…

  Informatiemanagement is onschuldig, maar wel “op de schoen”, whahahahahahaha.

  Fijn weekend!


  Maak melding

 7. De huidige machthebbers zullen alles doen om aan de macht te blijven. Anders zullen DDB en bende in de gevangenis kunnen belanden of niet meer kunnen stelen. Daarom wordt al vanaf vorig jaar zoo ver voor de verkiezing propaganda gemaakt. Dit kost alleen maar geld. Tegenstanders van de DDB bende worden bedreigd en geïntimideerd. Zelfs een site als waterkant wordt gemanipuleerd. Zo werkt de DDB bende en de paarse paupers. Volk van Suriname wees waakzaam en behoed u van deze misleiding door de NDP bende.


  Maak melding

 8. Yessssss, da krijk ik weer mooie nieuwe paarse vlaggegordijne vo me ramen, en de kindere hebbe ook nieuwe paarse lakentjes en een nieuwe paarse tafelkleedje. Allemaal krijke we een mooie nieuwe paarse paraplu en voor iedereen een paarse petje en rugzakje.
  Mooie nieuwe paarse truitjes en zweetbandjes. So da zijn we klaar vo de stemmingsbus.
  Da na hiep hiep hiep ……Njang Dringi Prisiri.
  Gelukkig hebben we daarna de vlaggen nog.
  Zo komt alle geld weer bij ons terug en kunne we lekker slape onder een paarse vlagge lakentje.


  Maak melding

 9. 10 miljoen : 566846 inwoners = 17.64 Euro p/p
  10 miljoen : 345000 kiesgerechtigden = 28.99 Euro p/p
  Een potloodje en kiesbiljet kosten nog geen 25 cent samen.
  Waar gaat de rest van het geld heen?


  Maak melding

 10. Ay opo kondre mang oen opo….De coalitie partners,die zullen niet druk maken wat de verkiezing van 2015 gaat kosten.Deze gezamenlijke Bende gaat geld als water gooien.
  Omdat het geen verdiend geld is,maar gejat en fraude geld is om aan de macht te blijven.De boerkie,s zijn diegenen,die greedie zijn voor de portie,s van Pae Somo en van Lonny die gaat biljetten strooien voor die embecielen om op hem te stemmen.En onze Baas DDB gaat bakkeljauw (Batjaw) uitdelen aan de stommerikken om op hem te stemmen.Nou na wan sari torie yere!!!!!!!


  Maak melding

 11. @Gup dank je wel voor je reactie, maar die paarse dommies zien niets, snappen niets en geloven alle “2 letter” wat hun gezegd wordt door de ndp leiding hoe doorzichtig dat ook is. Maar ja het FRONT zal zegevieren met of zonder……….W’o win ding baka. Volk van Su waak voor deze honden die moeten NNNNOOOOOIIIIT meer aan de macht komen in Su. Su mag noooooooit meer geleid worden door DiDiBrie, Somo en Lonnie. Altijd als DiDiBrie dat land leidt raken wij in de goot.

  Want niet alleen zijn aanhang kan geen M..R ook DiDiBrie en Co kan geen poe. En merkwaardig er is echt nooit iemand in de regering van de ndp geweest van wie je kan zeggen; ai die was toch een goeie minister.Kan iemand me helpen, want misschien vergis ik me. Odo odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 12. Mijnheer Moestadja hier is een oud idee om de kosten te verlagen.

  Laat die mensen komen stemmen met een kopie van hun belasting afgifte. Mensen die geen belasting betalen hoeven ook niet te stemmen.

  Nu heb je minder dan 50000 stemgerechtigden dus de kosten met 85% verminderd.


  Maak melding

 13. @ Gup>>>>>>> Waar gaat de rest van de geld heen?HAhahahahahhahhahahahhhhahhaaaaaaa aaay mi booy
  Wij kunnen exclusief of eendelijk maar gaan gissen en die
  Moestadja is zeker niet lesi meer,met de valse en de zeer op hoog nivo gefraudeerde verkiezing van 2010!
  Neks no grillig,V.H.P. be strong and go a head in 2015!
  Gewoon et zootje met camera’s volgen,Mr Santokhie weet et
  wel,a mang sab de wan dati.


  Maak melding

 14. Zorgen over staatstuitgaven Suriname
  door onze redactie
  AMSTERDAM –
  Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zorgen over Surinames inkomsten. Het heeft zijn kredietoordeel over Suriname weliswaar stabiel gehouden, maar de vooruitblik voor het land is sterk verslechterd.

  Dat blijkt uit zijn rapport dat vrijdagavond is verspreid. Suriname kampt met steeds meer schulden en weet daar met zijn financiële beleid onvoldoende inkomsten tegenover te zetten, oordeelt Moody’s, dat de kredietwaardigheid van landen doorlopend beoordeelt.
  Belangrijke goederen in Suriname, zoals zijn goud- en aluminiumexporten, zijn afgelopen tijd lager geprijsd en zorgen voor minder inkomsten voor de staatskas.
  Suriname heeft sinds 2009 een economische groei van gemiddeld 4,1% gehad. Voor 2014 en 2015 voorziet Moody’s een toename van 4,5% per jaar, maar de inkomsten van de overheid verslechterden drastisch, aldus de Amerikaanse organisatie.
  De overheid geeft meer uit, ook aan salarissen, terwijl er minder inkomsten zijn. De schuld tegenover het bruto binnenlands product bedraagt 25,6% tegen het einde van 2013, tegen 15,6% in 2009, en zal dit jaar oplopen naar 285.

  Het vermelden waard dacht ik zo……Bron: telegraaf


  Maak melding

 15. een 10 mlj euro kostende spektakel levert een pres die maar waard is 10 cent, tientallen ministers v/h kaliber een dubbeltje, een kabinet van 10 boevenclub, alsook tientallen Rr & Dr, en tot overmaat van ramp zit thuis een 10-tal thuis te genieten van de re-shuffle-pret!!!

  ai boi 🙂


  Maak melding

 16. JA, mensen nu is het gillen geblazen alle verkiezingen hebben geld gekost niemand die nu negatief kwaakt heeft dat toen gedaan en dan even ter herinnering aan de heer SANTOKIE want hij en VENITAAN/GREGORY weten als geen ander de tijd dat de NDP de verkiezing gewonnen had de grootste partij was en toen door vies spelletje toch de NPS/VHP aan de macht kwam of zijn ze dat vergeten zeker niet vandaar dat ze nu gillen om waakzaamheid dus het is niet om wat anders de NDP moet juist waakzaam zijn dat het niet weer gebeurt en omdat zij het toen gedaan hebben denken zij daaraan zijn er in 2010 de verkiezingen niet goed verlopen ja toch dus om nu zomaar te kwaken is om onheil te stichten vindt ik mijn mening het is dat de meerderheid van het volk beslist dus de grootste partij en dan weten de genen die de schoen past dat ze de verkiezing verliezen vandaar dat om aan de macht te komen zij nu voor de verkiezing een combinatie proberen te smeden wat histories is in SU dus toch een soort omweg om aan de macht te komen dus het volk beduvelen als 8 partijen bijeen moeten komen om de verkiezing te winnen wat ga jij die partijen aanbieden voor hun inzet en hoe moeilijk word het juist om land te besturen daarom vindt ik lees goed vindt ik mijn mening dus dat het gepast zou zijn dat elk partij zoals gewoonlijk alleen de verkiezing ingaat en moge de beste grootste winnen dan zie je de kracht van partij dat volk kiest want nu al lijkt het op een piekie piekie voetbal wetstrijd dus zoals wij SURIES zeggen broko bana dan pas word het een bananen SU dank u ,


  Maak melding

 17. JA, ook uit pers bericht MR SANTOKHI zegt te pokigron hoofdrolspelers binnenlandsoorlog zitten hoog en droog in regering en tonen weinig verantwoordelijkheid voor pokigron mensonwaardig, wel is het geen haat en verdeeld zaaien en huiggelen want U zat in regering VHP/NPS waar was u toen wat hebben jullie voor deze mensen gedaan hoeveel jaren en nu U uit macht centrum bent ziet en zegt u dat nou dan klopt er wat niet en als de mensen daar het niet in zien dan weet ik het niet schaam u toch als ik daar woonde mocht u wel komen maar niet met dit soort praatjes ik vindt het puur respect loos van u naar de mensen van pokigron u ziet ze als ezels en stemvee jaren niks voor die mensen gedaan en nu met vinger wijzen en beschuldigen wat hebben jullie dan voor deze mensen toen gedaan mag ik aub een antwoord op dus het is nogmaals haat en verderf zaaien niks meer niks minder want weet zeker dat u geen ene moer om deze mensen geeft 100% anders was u ook 1 keer tijdens u tijd daar geweest of niet.


  Maak melding

 18. Op speciaal verzoek!
  Schijnt erggggg belangrijk te zijn!

  Off topic.
  Nieuws, in de vk, de smeergelden (ballast),zijn gestort op rekening van ene sardjoe.
  En wat zegt sardjoe: “hahahahaha, ik dans er niet om. Zie Heineken”…

  Sardjoe je hebt met deze woorden bevestigd dat het wel klopt!
  Keywords, dansen, Heineken levert op, dansclub van ene sardjoe die een zaak tegen een ‘tapje’ bier, had aangespannen vanwege de hoge bierprijzen (2012)
  ‘Dansen bij jansen’, gekocht met? Jammer nu verkocht………

  Als ik als simpele burger dit kan achterhalen, dan moet het anderen ook wel lukken lijkt mij….


  Maak melding

 19. @Glenny.

  Whahahahhahaa, je bent nauwelijks ‘uitgesproken’ of je krijgt het ook voor je kiezen.

  Het is up to wkn, als ze zich willen laten manipuleren…
  Mij maakt het niet uit, ik weet dat zowel vriend als vijand mijn reacties lezen.

  Wel wil ik dhr Santhoki met klem verzoeken, om dit fenomeen in de gaten te laten houden.
  Want hetzelfde principe zullen ze toepassen bij de verkiezingen.
  Bij invoer van 1 paars stembiljet, wordt het aantal aangepast in 60.
  Je ziet het is mogelijk.

  Advies aan het Front, om assistentie te vragen aan USA controleurs, bij de komende verkiezingen!


  Maak melding

 20. En de meest laag gevallen president Bouterse gebruikt gelden uit misdrijven afkomstig. Oplichting van het land en volk.

  O mijn hemel, wat is er straks nog over van Suriname?


  Maak melding

 21. Begrijpt iemand het nog???

  De verkieingen gaan straks zo’n 50 miljoen SRD kosten.
  Er zijn 40.000 nieuwe keizers (jongeren die de afgelopen 5 jaar kiesrecht kregen op grond van hun leeftijd).

  Bronnen:
  http://www.statistics-suriname.org/index.php/statistieken/database/149-bevolking
  Volgens deze bro waren er in 2010 24.100 jongeren ind e leeftijdsgroep van 1-19 jaar. Dat impliceert dat er daarnaast zeker 16.000 stemgerechtigden van ander herkomst bij zin gekomen.
  http://www.statistics-suriname.org/index.php/statistieken/downloads/category/3-bevolkingsstatistieken
  Hier is geen duidelijke zinvolle infote vinden. Slechts dat volgens de census SME in 2011 (voorlopig cijfer ??! slecht 539.912 inwoners telde.

  Waar die 16.000 extra kiezers van daan komen is vaag. (3200 per jaar ??!! ).


  Maak melding

 22. Minister Moestadja zegt: HET IS DE BEDOELING, DAT DE VERKIEZINGEN ZO EERLIJK MOGELIJK VERLOPEN.
  De bedoeling ???????
  Als zoiets wordt gezegd, krijg ik altijd argwaan.
  Het moet niet de bedoeling zijn, dat de verkiezingen eerlijk verlopen in een democratisch land – en Su rekent zich tot de democratische landen – een verkiezing MOET gewoon eerlijk verlopen.
  Daar is Moestadja als vakminister verantwoordelijk voor, maar hij houdt nu al een arm om de slag.
  Ik vind het een enorme zaka zaka minister, een mister Nobody.


  Maak melding

 23. En kijk mensen….. het bewijs is geleverd, Bouterse betaalt mensen om op deze site te – (minnen)!

  Geen verkeerd woord over Bouterse of je krijgt een min.

  Bouterse je bent niet eerlijk, je verleend je zoon en jezelf gratie noh, velen zitten zelfs onschuldig in het gevang, of hebben om begrijpelijke redenen iets ernstigs gedaan. Waarom kijk je niet naar alle gevangenen in plaats van alleen je zoon?

  Zo spreken wij bij vorming van een dictatuur:
  Gratie verlenen met aanzien des persoon!

  Gelukkig blijkt nu dat het kwaad altijd zichzelf vernietigd! Je kunt niet eeuwig de dans blijven ontspringen.

  Surinamers: Bouterse weet dat hij zonder presidentschap niets meer voorstelt en de cel dan niet ver weg is. Reden waarom deze man alleen aan zelf verrijking heeft gedaan om zichzelf van voldoende reserve te voorzien.

  Dit is geen fair spel meer, maar een zeer vuil spel. Het land en volk bestelen, oplichten, liegen en bedriegen, Goudenkerst, welvaart, verhoging AOV, kinderbijslag nou wat is er van terecht gekomen??????. Waar is het ziekenhuis en waar zijn de beloofde woningen? Wat is de stand van zaken van de cassave bedrijf?. Hoeveel dagen heeft Ronny gekregen voor de mishandeling van de arme Chinees?. Welke maatregelen hebt u tegen uw veiligheidsmensen genomen die zomaar een autobestuurder mishandelde omdat die bij de stoplicht keurig wachtte op groen?

  En zo kan ik boeken schrijven.

  De enige die er wel bij vaart is de president en zijn vriendjes, het volk mag neervallen van deze president.

  Mensen, laat u zich niet gebruiken door het kwaad.

  Men man plussen of minnen, maar een ieder kent de waarheid. Helaas is is het volk afhankelijk en doodsbang!


  Maak melding

 24. Corruptelingen willen aan de macht komen en blijven om eigenbelang te dienen. Het volk wordt megabeloften gedaan. Daarom wordt nu al propaganda met overheidsmiddelen. Bedreigingen vinden plaats en zelfs op een site als Waterkant worden plus min gemanipuleerd. DDB bende aan het werk. Deze verkiezingen gaan het volk veel geld kosten ja, die zaka zakas willen niet weg.


  Maak melding

 25. @@Tunewa! goed! in elk geval van mij en jou! wij betalen toch belasting! dus in elk geval zijn wij alvast de belastingbetalers, maar er zullen ook wel een aantal zijn zoals wij toch??


  Maak melding

 26. Aah…niet alleen het ministerschap is door de clanleider gedevalueerd maar ook die van de parlementarier. De kritische volksvertegenwoordiger is nu een angstige ja knikker die eenzijdig in spreekkoren alles van de clan goedvindt en die harde srd’s van de gemeenschap int zonder een vergadering bij te wonen.
  Su..u maakt mij onpasselijk!!!


  Maak melding

 27. @ ESmerald het is altijd weer lachen geblazen met de paarse jap-ja-pies. Ding broeja en ’t moge duidelijk zijn: dat ze onze reacties kunnen verbergen, maar ze zullen ons niet kunnen stoppen om te reageren. En wat voor handeling ze ook plegen; wie e tang na ding tapoe. Power to all cabels as, Esmerald, Koos, Henk Molenaar, Determinist, Roy, Ray, Pasew en aaaaaaale andere. Odii.
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.