Ook Newmont stelt plannen voor Suriname uit

60

PARAMARIBO, 13 feb – Newmont stelt zijn plannen voor mijnen naar goud in Suriname uit. Suriname Gold Company, Surgold het fusiebedrijf van Newmont Overseas Exploration Limited and Alcoa Worldwide Alumina, zal voorlopig beperkt draaien. In Paramaribo is de stemming ietwat bedrukt.

“Het betekent natuurlijk ook uitstel van onze wens om zo snel mogelijk de nieuwe mijn in productie te krijgen”, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Times of Suriname. Het akkoord tussen de regering en Newmont was er juist op gericht het mijnen naar goud een duw te geven. Maar de situatie op de internationale markt voor goud geeft reden om tenminste de kat uit de boom te kijken.

Besloten is om pas later dit jaar een besluit te nemen over het project in Suriname. Het Canadese Iamgold heeft zijn plannen al eerder uitgesteld. De met de regering overeengekomen uitbreiding in Brokopondo gaat even niet door. De staat neemt in beide projecten deel. Het is nu maar afwachten wat de partner besluit. “Wij doen zelf mee in het project. Maar de raad van Newmont zal eerst de beslissing moeten nemen”, aldus Hok.

60 REACTIES

 1. Nee, jullie hadden een te grote broek aan, hoogmoed komt voor de val. Vooral Lacking vliegt te hoog.
  Jullie zijn afhankelijk van die zelfe witte mensen die jullie uitschelden wanneer jullie die paarse schapen hun zieltjes willen winnen.


  Maak melding

 2. Je lacht toch de ballen uit je broek, wederom staat Suriname negatief in het daglicht. Kan geen toeval meer zijn dat investeerders zich terugtrekken of zaken on-hold zetten. Dit nieuws gaat als een lopend vuurtje door de zakenwereld. Suriname is niet in staat om investeerders te faciliteren.

  Suriname verdiend een competente regering. Graag nieuwe verkiezingen !


  Maak melding

 3. Al die mooie hosanna verhalen van enkele maanden geleden zijn nu als water in zee gevallen.
  Als er al geen twijfel was over de deskundigheid van deze druilen, mag dat nu toch met zekerheid worde vastgesteld.

  Wat een jokers daar.


  Maak melding

 4. Tsja,

  Het ziet er naar uit, dat diverse investeerders zich langzaam maar zeker terugtrekken…

  Geeft niet, het gaat uitstekend in suri.
  Positief denken, dan komt alles goed…………… (maar niet heus).


  Maak melding

 5. Na deze mededeling is het hek van de dam en kan Suriname nu verder op zoek gaan naar geldschieters.
  Want minie no de a keba. Wil de NDP nog enigszins enkele beloften nakomen, o.a. de huizenbouw, en de leveranciers op tijd betalen en de bus en bootsubsidies alsnog uitbetalen en de salarissen op tijd op de werknemers hun bankrekeningen te storten.
  Als er geen geld op tafel komt om al deze betalingen te verrichten dan heeft de NDP nog 1 optie en die is “de geldpers aan zetten”.
  Let op er zal sprake zijn van een ernstige verhoogde ontwaarding van de SRD.
  Professor Karam blijft nog steeds waarschuwen. Maar mensen uit de NDP kring zoals Mi-sjie-keba en al die anderen zullen dan hun tanden stijf op elkaar houden.


  Maak melding

 6. Hok Hok Hok mie gado, waar is DiDiBrie? A no dok a go dok tok? Na oeng bo jagie ding multinationals gwe tok als ze niet zouden doen wat Su zou willen. Waar is de 95% aandeel van Su in dat contract of de fifty – fifty deal? Dit zou jouw deal zijn toch DiDiBrie, anders mocht de multinational opdonderen(soso bigi BEK en BLUF). Dat was me een grote BEK voor de verkiezingen in 2010.Pé oeng dé, waar zijn jullie nu zaka-zakas? Waar wacht dat Su volk nog op? Jaag deze dagoes naar huis, want zolang DiDiBrie aan blijft net zolang joe o tang pina. Niemand doet zaken met stomme honden.Deze honden kunnen enkel zonder training(onopgeleid) blinden leiden(blinden in deze ’t Su volk) Deze zijn echttttt brinnie, brinnie mie gado wat een slap volk. Nogmaals volk van Su ; zolang dit land geleid wordt door deze zaka- zakas zal Su niet vooruit komen. De wereld ziet hoe ze zichzelf openlijk verrijken, terwijl een groot deel van dit volk tot bedelaars gaat behoren. Slimme set dit kan je doen als multinational ,omdat de multinational weet dat de hele regeerploeg uit lege sch..tzakken bestaat. Er komt geen enkele dreiging van hen uit. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Foutje in het contract…
  Blijkbaar geen tijdslimiet opgenomen voor in productie nemen van de nieuwe mijn. En geen minimale productie quota opgenomen.
  Het bedrag waarmee Su zich heeft ingekocht is een soort afscheidskado geworden…


  Maak melding

 8. De investeerders staan in de rij (Bouta 20100, maar wel om en mass het land te verlaten.

  Een heel land door een paar corrupte schurken leeggeroofd.
  En onze paarse leeghoofden geven voor een bak bedorven bamie en een lauwe Parbo gewoon weer hun stem aan dit dievengilde.


  Maak melding

 9. Kijk hoe ze Suriname en de Surinamers alles misgunnen, ma a Sranang takki leri wi datie ” Oeng neh djing watra oeng neh djing njang ”
  Laat ons goud maar lekker blijven liggen voor andere generaties!


  Maak melding

 10. Zonder gedegen beleid valt alles in het water. Dankzij gepruts van de regering is ook deze Mega belofte niet uitgekomen, ze hebben te lang gewacht om de deal met Newmont te sluiten, voor 5% meer 3,5 jaar langer onderhandelen. De Mega belofte was 50% of meer. Iemand moet reshuffled worden voor deze blunder, Hok misschien.
  Door deze incompetente regering is het volk nu weer de dupe. Maar de NDP bende is al binnen, Wijdenbosch Sardjoe Abrahams Boerenveen Doekhie Naarendorp Bouterse allemaal schatrijk. Het volk wordt armer. NEKS NO FOUT


  Maak melding

 11. De tijd is aangebroken dat SU zelf moet beginnen met goud productie en Staatsgoud oprichten precies zoals Staatsolie en punt uit. Wie eerst komt die eerst maalt.
  Kleine winst en zoete winst.
  Laat de buitenlanders het zien dat SU geen arme land is, maar een rijke land en het ook kan.


  Maak melding

 12. En toch zullen die dombo NDPers in 2015 op Des stemmen want hij heeft 400 mijloen USD geleend en uitgegeven aan twee goudbedrijven. Net zoals ze nu klappen voor een paar honderd sociale huizen. Kosten: 900 miljoen SRD.

  Gouden Kerst ja dat is zo, alleen niet voor Suriname, maar voor Fam Bouterse.


  Maak melding

 13. Het is al voorspeld 2014 wordt een rampjaar voor DDB. Geen enkele gouden kerst. Geen geld om verplichtingen van de staat te voldoen. Mega projecten allemaal on hold. Enige wat Didibrie en zijn incompetente regering kan doen is geld gaan lenen. Maar dat brengt geen ontwikkeling met dit desastreus NDP beleid.


  Maak melding

 14. Beste Henk Molenaar, ongetwijfeld zullen de pauper weer de kolonisators troefkaart spelen. Dat investeerders nu afhaken is allemaal de schuld van Nederland. Zo voorspelbaar allemaal.

  Nu investeerders stuk voor stuk afhaken en het land langzaam naar de putje van de afgrond glijd is dit voor de paarse kamp een valide reden om Suriname straks per decreet te regeren. Oude tijden gaan straks weer herleven. Boodschappen doen met waardeloos geldpapier of gezellig op de koerier wachten die een voedselpakket uit Nederland komt bezorgen.

  De Surinaamse monetaire reserves zakken sneller dan de PVDA in de peilingen. In 2015 staat de gemiddelde Surinamer met lege handen en kun je het welvaartsniveau vergelijken met Kenia of Somalië.

  Als dit voor de gemiddelde pauper geen eye opener is dan weet ik het ook niet meer. Gebleken is dat het cultiveren van de paarse evangelie geen zode aan de dijk heeft gezet.


  Maak melding

 15. -Aan de ene kant jammer voor Suriname en aan de ander kant hebben zij groot gelijk vanwege de criminaliteit in het binnenland.

  -Al die beloftes lijken stuk voor stuk in de kast te gaan.
  Het wordt daarom een groot probleem met de staatsschuld die Suriname oploopt.Het terug betalen zal hard aankomen.


  Maak melding

 16. hallo aan alle NDP haaters en de gingen die tegen sur zijn
  lees maar dwt nw smeergeld ballast naar de bank nr van Rudy dilip sardjoe en dieven bende vhp


  Maak melding

 17. Suriname heeft alles wat nodig is om de buikjes te vullen. So what indien men een extra gouden tand even moet uitstellen?
  @pero heeft beloofd dat hij zal fetie gie sranang. Dus hij gaat 2 keer zoveel cassave planten en oogsten. Hij gaat cassavebrood verkopen en cassaveshake. Hij heeft een cassavepil ontwikkelt tegen hoofdpijn en cassavezalf tegen ontsteking.
  Ook heeft hij cetabever en cement gemaakt van oker. Van bietawierie heeft hij insecticide gebrouwd. En nog veel meer. Dus de importen gaan flink lager worden dankzij de nieuwe held @pero.
  Misschien gaat hij zelfs exporteren. Er is hoop, mensen.


  Maak melding

 18. @RobG
  zeg niet dat het niet vooraf gezegd is dat Newmont en Suralco in februari een vorlopig negatieve beslissing zouden nemen.
  Zelfs gratis investeren doen ze niet in Suriname onder de huidige omstandigheden.


  Maak melding

 19. Weg economische groei voor 2014. Dit is geen leedvermaak maar oprechte teleurstelling en verdriet. Dat een volk zich zo door haar regering laat bedonderen is echt uniek in deze wereld.


  Maak melding

 20. Het is opvallend dat ondanks alle tegenspoed ( corruptie, loze beloften, ondemocratische maffia besluiten, nepotisme, armoede) van de afgelopen 3 jaren het volk van su apathisch bij loopt. Enerzijds begrijpelijk dat het schrik-angst effect dat huidige leiders toepassen het volk in bedwang houd. Men moet oppassen dat de geest niet wederom uit de fles komt verwijzend naar 1996-2000. De vorige regering maakte 2 stappen vooruit, wat deze regering teniet doet middels 5 stappen achteruit. Soso achteruitgang alle fasie moreel, economisch, verloedering, verpaupering.


  Maak melding

 21. En dit is nog maar het topje van de ijsberg!
  Is wanneer de schappen in de nu overvolle supelmalkten leeg beginnen te raken, dan gaan de buiken schreeuwen en dan is het hek pas van de dam en komt de kudde paarse blatende schapen hongerig afgestormd op wat er nog over zal zijn in de supelmalkt.
  Zelfs met goudklompjes kun je niks kopen als er niks te kopen is.
  Het einde begint in zicht te komen. Als ze geluk hebben is er nog net voor de verkiezingen nog een beetje gele pesie te krijgen.
  En dan ga je ze horen over sabotage en tegenwerking. Dan heeft een ander het gedaan!


  Maak melding

 22. Het is de realiteit van dit moment op de wereldmarkt voor goud. Niemand hoeft mij wat wijs te maken.Wanneer de goudmarkt aantrekt zullen de mijnbouwactiviteiten aantrekken. Door de goudmaatschappijen en de Surinaamse regering wordt vakkundig geanticipeerd op de veranderende mondiale omstandigheden. Dit is anders dan de defaitistische mentaliteit van NieuwFront en haar aanhang.Het NieuwFront en haar colonnes lafaards weten niet wat aanpakken is. Ze willen wel manna uit de hemel zolang het maar gratis te krijgen is.Deze gasten willen Suriname uitverkopen aan Den Haag.


  Maak melding

 23. De enige wapenfeiten van regering Bouterse:

  1) amnestiewet
  2) introductie talloze nieuwe nationale feestdagen

  Ondertussen zijn de rijen investeerders die na de verkiezingen voor de deur van Bouterse stonden verdwenen als bij toverslag.


  Maak melding

 24. Eindelijk nieuws waar ik vrolijk van word, voor mijn part keldert de goudprijs op de wereldmarkt tot nul, dan wordt er tenminste minder tropisch regenbos (de ware rijkdom van Suriname) vernietigd en bovendien heeft de zittende regering minder inkomsten zodat ze geen populistische cadeautjes kan uitdelen om de komende verkiezingen in haar voordeel te beïnvloeden.


  Maak melding

 25. @ RobG. Sorry maar dat is niet waar. Goud staat nog steeds hoog en is inmiddels weer aan het stijgen. Dezelfde bedrijven(IAMGOLD en NEWMONT) hebben de afgelopen weken enorme investeringen aangekondigd in andere landen.

  Dus aan de goudprijs ligt het niet. Meer aan de incompetentie van de Surinaamse overheid. Niet alleen NDP (erger kan niet) maar ook NF is incompetent. Deze twee bedrijven worden om en bij al 10 jaar aan de lijn gehouden door Suriname.

  Nu heeft Bouta, die altijd een grote smoel en veels te grote broek aanheeft, een deal gemaakt waarbij Suriname 400 miljoen USD moet ophoesten. Aangezien Suriname dit niet heeft en eerst op zoek moet (wat weer jaren gaat duren) zijn beide bedrijven tot de conclusie gekomen dat je in Suriname, met Suriname, en met Surinamers geen zaken kan doen.

  ZO TREK JE DUS GEEN INVESTEERDERS AAN.


  Maak melding

 26. @RobG.
  Natuurlijk heeft de wereldmarkt haar invloed. U moet dan even eerlijk zijn. actueel zijn de productiekosten ongeveer$ 750/ troy ounce en zijn de opbrengsten nog rondom $ 1.250/ troy ounce. In 2004 waren de prijzen en marges aanzienlijk lager. U zou de toenmalige regering grote complimenten geven dat zij kans gezien heeft een partij zo ver gekregen heeft alle inversteringen zelf te doen en de republiek Suriname ook nog eens 5% aandeel cadeau te doen.
  De marges waren anno 2004 marginaal en de risico’s waren enorm. De kans dat nu de marges tot nihil gereduceerd worden lijkt uitgesloten.

  De Surinaamse regering heeft op geen enkele wijze geanticipeerd op wijzigende markt omstandigheden. De president heeft recent IAMgold nog bedreigt dat haar weigering te investeren consequenties zou hebben en dat de juridische mogelijkheden onderzocht zouden worden. De president heeft duidelijk gesteld dat de beslissingen van IAMgold hem onwelgevallig waren ofwel het was een on prettige verrassing.
  Ook heeft de President nu pas onder ogen gezien dat de goud inkomsten van de staat heel snel terug lopen, Alle fora deelnemers die u verkettert als defaitist etc. hebben reeds 1,5 jaar gelden geconstateerd dat de goudinkomsten sterk zouden afnemen. De regering heeft het slechts enige weken geleden ontdekt en niet in haar begroting geanticipeerd dat er ongeveer SRD 400.000.000 (8% van de begroting) minder inkomt uit deze inkomsten bron.

  Het is dus geen wonder dat er nog steeds geen begroting 2014 in de DNA ligt ter behandeling. Uw kwalificatie van vakkundige anticipatie komt op zijn minst gezegd in een vreemd daglicht te staan als men de feiten die deze regering en de Governer van de centrale bank van Suriname presenteren.


  Maak melding

 27. Radjkoemar Rajaram, dus volgens jouw is tijd aangebroken dat SU zelf moet beginnen met goud productie. Mi gado je bent blijven in die paarse droom van je.

  1) su heeft geen expertise op dat vlak
  2) su beschikt niet materieel
  3) su beschikt niet over gekwalificeerd personeel
  4) su beschikt niet over investerings kapitaal

  Ga aan je baas vragen of hij plaats wil maken voor een ekte president. Niemand wil zaken doen met deze bobo.


  Maak melding

 28. En de mint house is ook nog afhankelijk van goud!Dus zullen de wilde goudzoekers voorlopig gebruik maken van KALOTI.Zal als de cassave fabriek eindigen.Van ordening is niet veel terecht gekomen.Juist zijn er steeds meer skalians bijgekomen.

  Newmount schrok er van dat zelf advocaten en nog verschillende mattie’s van Bout plots goud concessie hadden in hun area of interest.

  Misschien levert het bedrijf van Sew a Tjon het goud voor de mint house.Anders hebben de agenten ook niet veel aan.


  Maak melding

 29. De insiders weten dat de coalitie in zwaar weer verkeerd en de samenwerking op springen staat. Kijken of DDB dit nog kan rechttrekken met een paar megabeloften. Anders 2 dingen mogelijk;
  – nieuwe verkiezingen
  – per decreet regeren.


  Maak melding

 30. John2,

  Je snapt waarschijnlijk helemaal niets van economie.
  Niemand misgunt ons volk iets !!!
  De wetten van de economie zijn alleen keihard.
  Zolang er op basis van de prijs niets valt te halen in de goldmining, zolang is ons land niet meer interessant voor investeerders.
  Omdat wijzelf de knowhow niet hebben, zijn we en blijven we ook altijd afhankelijk van buitenlandse expertise.
  Dat heeft helemaal, maar dan ook helemaal niets te maken met misgunnen, zoals jij het noemt.
  Het is de keiharde economische realiteit.
  De Surinaamse regering trekt iets te gemakkelijke een te grote broek aan om die later weer te moeten inbinden.


  Maak melding

 31. Donderdag 13 februari 2014 om 20:29 uur, door Ingi.
  “Al die mensen die zeggen dat Su geen arm land is,wel we piena no ka dja.”

  @Ingi,
  Sang na yu adres?
  M’o sinnie yu wan pkien Jos Steelman.


  Maak melding

 32. Rob G.

  Waarom noem je nog steeds Nederland als land, waaraan wij ons uitverkopen ?
  Wij zijn al meer dan 38 jaar onafhankelijk man !
  Hou toch eens op met dat gelul over het verleden en de onzin, die je uitkraamt.
  We moeten onze eigen broek ophouden en dat is al moeilijk genoeg met deze regering, die in de eerste twee jaar voor Sinterklaas heeft gespeeld en nu het geld op is helemaal niets meer realiseert.
  Nu er ook de inkomsten uit de goldmining slinken, wordt het probleem voor Su – en uiteindelijk de Su bevolking – jammer genoeg alleen maar groter.
  Heb je nooit begrepen, waarom investeerders Su de afgelopen jaren mijden ?
  Heb je nooit ingezien, dat deze regering met een drugsbaron aan het hoofd alle investeerders afschrikt.
  Heb je wel eens nagedacht over het feit, dat bijna alle landen in de wereld vooral afhankelijk zijn van buitenlandse investeerders, dus ook Su ?
  Heb je je wel eens afgevraagd, waarom Su niet in staat is om zijn bodemschatten zelf te exploiteren ?
  Misschien is dit soort vragen te hoog voor je gegrepen, maar kraam in hemelsnaam niet zo’n onzin uit.


  Maak melding

 33. BVD>>>>>>Boevenbende Van Dilip Sardjoe. Mededaders: Atta Mungra, Marijke Djwalapersad en nog drie????
  In VHP/Front verband was stelen niet mogelijk. Dus meedoen met schurken.

  Ai boi Dilip. Was dit wat je geleerd hebt in 8 maanden Santo Boma. Wat laat je achter voor je enige dochter na.


  Maak melding

 34. Blijdschap van de haters zo dom en zij noemen anderen dom deze mensen wachten tot na de verkiezing want stel dat de NF wint wat niet te hopen is dan kunnen ze weer een ander deal sluiten waar het volk niks van ziet want in al die jaren hoorden en zagen wij niks van goud inkomens en ontwikkeling hulp en het is zo dat er alles in het werk word gesteld om deze PRESS weg te krijgen omdat ze niet kunnen doen wat ze willen zoals met de andere regeringen niks meer en niks minder.


  Maak melding

 35. DDB en zijn consorten vragen veels te veel smeergeld.
  Ballast Nedam is bereid tot op een zekere hoogte te dokken. Maar andere multinationals hebben daar geen zin in. Waarom worden de plannen van de goudbedrijven tot 2015 uitgesteld? Na mei 2015 zal de regeringscombinatie er anders uitzien. Dan willen ze wel zaken doen met Santhoki en Rusland, maar niet met de huidige leeglopers.


  Maak melding

 36. @Boegroe
  U stelt dat onder de vorige regering de bevolking niets gezien heeft van de goud inkomsten. Dat is niet correct.
  Laat ik proberen u met enige informatie te verreiken. U kunt het bij de publieke site van de CIA
  http://www.indexmundi.com/suriname/ checken.
  Onder de regering Venetiaan is de economie gesaneerd van stagnatie naar stevige groei. Het BNP per inwoner na toe van $ 3.500 naar $ 9.700. Ik kan er niets aan doen maar in 2011 begon de daling van het BNP/inwoner al Alleen in SRD naam het toe maar ja probeer met een SRD maar een brood te kopen in Frans Guyana of hem ergens ter wereld om te wisselen. Omwisselen in Suriname is al een probleem geworden.

  Nu de Goud inkomsten:
  In 2004 waren de goudprijzen ongeveer $ 400/troy ounce. eerst per 2007 zijn ze stevig gaan stijgen. Eerst per 2008 heeft de vorige regering serieuze goud inkomsten kunnen genieten. Deze inkomsten piekten in 2010, 2011 en 2012 en geleden weg in 2013 en dalen in 2014 naar het niveau van 2008
  Beter gezegd de regering Bouters heeft genoten van het geen dat met voorzichtig beleid is opgebouwd. In de eerste 3 jaar heeft de regering Bouterse totaal ongeveer $ 500.000.000 extra inkomsten genoten uit goud. De regering Bouterse is gestart met een positief saldo bij de Surinaamse bank. De regering Bouters stond in februari 2013 SRD 500.000.000 rood bij de centrale bank van Suriname en dat te kort loopt op. De onder Venitiaan gestaag groeiende deviezen voorraad (van nihil gegroeid tot $ 800.000.000) is nog even doorgegroeid (na ijl effect) maar is nu sterk afgenomen, tevens is de goudvoorraad gereduceerd zonder dat men kan aangeven waar het geld productief besteed is.

  De vraag waar is het geld gebleven moet niet aan het Nieuw Front gesteld worden (Index mundi geeft dat wel aan). De vraag waar blijft ons geld moet aan de regering Bouters Ameraali gesteld worden.
  Voor de goede orde wijs ik u er op dat de begrotingjaren 2010, 2011, 2012 nog niet verantwoord en afgesloten zijn. 2009 en eerder wel dus die kunt u controleren.
  Ook wil u er op wijzen dat de begroting 2014 nu 4,5 maanden na de jaarrede en aanbieding aan de DNA nog niet behandeld kan worden in de DNA en dat de coalitie al maanden een rituele dans maakt rondom deze begroting.

  Beste boegroe ik zal niet snel mensen dom noemen. Gebrek aan informatie, opleiding en inzicht wordt vaak gecompenseerd door straatwijsheid en natuurlijke intelligentie. Echter uw reactie geeft aan dat u selectief met informatie omgaat. Ik probeer op basis van beschikbare bronnen aan te geven dat de vorige regering niet zo slecht was als u wil doen geloven (Ook die regering heeft rare dinge gedaan). Ik hoop ook aan te geven dat deze regering niet doet wat het zegt en belooft en dat de prestaties die haar toegeschreven worden groot en deels gefinancierd worden met na-ijlende inkomsten van de vorige regering.

  Beste Boegroe ik heb, voor zeer interessante plannen, aan tafel gezetten met 3 van de top adviseurs van de president en een minister. Ze waren allemaal te koop en hadden geen enkel oog voor het nationaal belang, continuïteit en het verdien model van de partner. Er zou zo ook betaald worden voor de geleverde diensten indien men bereid was geweest eerst te presteren.


  Maak melding

 37. zulke tegenslagen waren al voorzien,niks nieuw onder de zon.
  nu is wel de gelegenheid voor su om alles zelf in de hand te nemen,su grondstoffen is van su,en su moet bepalen,en als welke buitenlandse bedrijf niet met su standpunt en of regeling niet eens is,dan,geen deal.


  Maak melding

 38. @Paraman
  Het is terecht dat Suriname zelf mijn bouw op pakt. het is namelijk geen hightech en mijn hoeft geen raketgeleerde te zijn om het goed te doen.
  Echter in de kleine mijnbouw heeft men niet de intentie op te investeren in goede apparatuur en schone techniek waardoor men voor lief neemt dat het meer en deel van het goud weg gespoeld wordt, het diep gelegen goud niet gewonnen kan worden en er enorm veel vervuiling achter blijft.

  Slim investeren zou alles sterk kunnen verbeteren alleen het vereist mensen die bereid zijn de mijnbouwwetten te handhaven zonder vroendjes politiek etc.
  Gelooft u dat dat kan onder de huidige omstandigheden.


  Maak melding

 39. @bigge jimmy

  Als NDP’r voel ik mij echt niet gehaat door anderen,het zijn de ndp’rs die dom blijven denken maken zich gehaat. Positief denken is het advies!
  Men houdt van SU daarom levert men opbouwend kritiek.

  Wat god doet is welgedaan zeg ik over het artikel.


  Maak melding

 40. henk mollenaar , wat bezit nederland ?
  alleen maar gestolen waarde van de landen die ze derdewereld noemen .
  en nu halen ze het beetje gas die het niet in zee doet zinken ook al uit de grond , en dat noem ik nou hebzuchtigheid want er wordt geen rekening gehouden met de medelanders .foei toch .


  Maak melding

 41. Ja misschien vinden ze in de regering geen betrouwbare partner.
  Baja, algemeen belang gaat voor, dus ik hoop dat we snel een regering hebben die door een ieder gedragen wordt, ook door investeerders.


  Maak melding

 42. Wat jullie allemaal niet begrepen hebben “het cruciale” us dat al die Buitenlandse bedrijven zogenaamd even de kat uit de boom kijken.Er valt momemteel weinig te beroven van domme Surinamers,de prijs is laag daarom.
  Als de Goudprijs weer omhoog gaat komen ze weer even hun zakken vullen met een paar Graafmachines.Die ze uiteindelijk door Suriname (dus de Surinamers) als afschrijving en investering zullen laten betalen.
  Ik neem aan dat men winst deelt “AFTER COST”.
  Het is geen corrupte NDP maar ACHTERBAKSE NDP.
  Toen Goud heel hoog stond had je Iamgold nooit niet gehoord HOEVEEL ZE VERDIENDEN.
  Een plotselinge Terugdaling was gelijk theater van zware verliezen bij een stijging waren ze mondje dood.
  KLM gaat binnenkort ook klagen als er twee stoelen leeg zijn dat Suriname een hele grote verlies route is.
  MEN IS LANGZAMERHAND GEWEND GERAAKT SURINAMERS TE NAAIEN.
  Warm onthaalde dieven des Vaderlands zijn het.
  ALS DE DIEFSTAL MINDER LOONT DAN DE VERWACHTINGEN KRIJGT DE TIPGEVER ALLE SCHULD.
  Met gratis geld in hun zakken hoor je nog spreuken uitsprekn zoals als “ZONDE EN ZOVEEL RISICO” meer niet!
  Surinamers moeten met gebundelde krachten een paar eigen vliegtuigen leasen en zelf een paar Graafmachines,Crushers en Trilmachines kopen zo moeilijk is dat niet.Suriname heeft genoeg geleerden om al het voornormde te bedienen.
  Maar eerst het verstand insmeren met KRONTO OLIE helpt.


  Maak melding

 43. Seng Seng,

  Waarom haal je Nederland erbij ?
  Het gaat in het artikel om een internationale multinational, die zijn plannen ook weer uitstelt en dat gaat ten koste van heel veel werkgelegenheid.
  Voor ons Surinamers is dat ontzettend jammer, want er blijft op die manier niet veel grootschalige werkgelegenheid over.
  Jouw vergelijking met Nederland snap ik niet.
  Nederland is om een groot aantal redenen een ontzettend rijk land en niet alleen door het gas, dat in de bodem zit.
  Het behoort niet voor niets tot de 10 rijkste landen in de wereld.
  Iedere vergelijking met Suriname gaat mank.
  Wat wil jij ons met je posting nu precies vertellen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.