Chinese handelaren ‘geofferd’ aan sociaal stigma

32

PARAMARIBO, 13 feb – Chinese detailhandelaren in Suriname voelen zich slachtoffer van een maatschappelijk stigma. Volgens hun belangenorganisaties bestaat er een vals en hardnekkig beeld van hun financiële positie. Het is ook aan dit beeld geweten dat zich een bepaalde criminele trend ontwikkelt ten koste van de Chinees.

Met name de houders van supermarkten vallen ten prooi aan vaak gewelddadige roofovervallen. Het gevoel overheerst zelfs dat het eerder erger wordt dan beter. Deze keer dus niet een politieke oppositie die de noodklok luidt. “De berovingen nemen niet alleen toe, het is nooit gestopt”, zegt Stephen Tsang van Fa Tjauw Song Foei tegenover de Times of Suriname. Toch was het de bedoeling dat het minder werd met een recente maatregel van de politie.

Anders dan stilaan tradities was geworden, mogen de supers niet laat meer open blijven. Maar het aantal overvallen neemt maar toe. Tsang vindt dat de politie preventiever moet optreden. Aan de andere kant wordt meer gewerkt aan het eigen imago. “We geven veel aan liefdadigheid, maar treden niet in de publiciteit. We gaan dat vaker doen, zodat de gemeenschap een ander beeld van ons krijgt. Misschien dat de rovers het daarom op ons munten.”

32 REACTIES

 1. Ik hoop dat die daders van die roofovervallen gepakt en zwaar gestraft worden. Maar meneer Tang, Jullie moeten meer meedoen, niet alleen supermarkten open. Dus dat Chinezen veel aan liefdadigheid doen slaat nergens op.


  Maak melding

 2. Ondernemers moeten ook investeren in hun eigen veiligheid.
  Door minimale investering in je veiligheid heb je zeer zeker grote problemen.
  De rovers weten dat oa chinezen altijd contant geld bij zich hebben en bijna geen gebruik maken van diensten van banken en/of het geld laten ophalen door beveiligde transporteurs..
  Van de andere kant wanen de rovers zich groot en onaantastbaar doordat de gevestigde orde ook rovers en onaantastbaar zijn.


  Maak melding

 3. De China man moet eens een keertje vertellen hoe ze aan het geld gekomen zijn om de Suri’s uit te kopen.
  Voor iemand die goed kijkt,ziet dat de erven niet in het wilde weg gekocht worden maar strategisch.En dan kruipen ze langzaam naar elkaar toe door hun buren uit te kopen.

  Ik zou voorstellen dat als de China man in Sur.wil blijven,hij voor 2 jaren als soldaat moet dienen in het betwist gebied met Guyana.


  Maak melding

 4. De Chinese gemeenschap wil ik het dringend advies geven “maak gebruik van de wetgeving. Schaf jezelf een wapen aan en schiet die boeven kapot. Hoe sneller hoe beter. Indien je deze geboefte verwond is het een ramp schiet je ze dood dan is het een ongeluk. Vorm een tegen groep en zoek ze op alvorens de politie ze te pakken krijgt want daar doet de politie toch niets aan.
  Richt voor mi part een vigilante groep op om het kwaad de kop in te drukken.
  Stephen Tsang van Fa Tjauw Song Foe adviseer ik om de beste advocaten alvast te rekruteren om een verdediging te plannen indien de Chinezen zullen worden gedagvaard.
  De overheid is niet bij machte dit probleem op te lossen omdat deze regeerders zelf een deel zijn van het probleem waardoor het probleem nog groter en onoplosbaar is geworden.


  Maak melding

 5. Pokai tongo en Henk Molanaar,

  Ik ben het helemaal met jullie eens.
  Zelf behoor ik ook tot een minderheidsgroepering in Su.
  Ik ben een Caribean en dat is mij vanwege mijn relatief lichte huidskleur heel vaak verweten.
  Het is een schande, dat de regering hier helemaal niets aan doet.
  jawel, een heleboel mooie woorden, maar ondertussen alles maar laten gebeuren.
  Mijn ervaring is ook, dat de Chinezen hardwerkende mensen zijn, die proberen een beter bestaan op te bouwen, dan in China het geval zou zijn.
  Als je ‘s-avonds iets nodig hebt, kun je altijd bij een Chinese supermarkt terecht.
  Dat heeft niets te maken met geld, waarmee ze zich zouden hebben ingekocht, zoals iemand op dit forum beweerde.
  Alleen mensen die bang zijn voor nieuwe internationale ontwikkelingen zeggen zoiets.
  Suriname is allang geen gesloten land meer.
  Er werken hier Haitianen, Filepino’s, Cubanen en noem maar op, maar blijkbaar moeten de Chinezen het ontgelden, omdat die het gewoon heel goed doen in ons land, waar een groot deel van de werkende bevolking te lui is om de handen uit de mouwen te steken.


  Maak melding

 6. Heel triest natuurlijk dat chinese handelaren het doelwit zijn van criminelen..het zijn inderdaad harde cwerkers maar dat zijn nagenoeg een groot deel van de surinaamse bevolking..
  Dat nu bekendgemaakt gaat worden hoe en aan wat voor liefdadigheid ze doen is alleen maar toe te juichen..
  toch zou ik willen vragen aan deze handelaren wat vriedeliujker te zijn naar klanten die hun winkel bezoeken..hoe vaak kom je niet een winkel binnen en krijg je helemaal geen groet terug als je vriendelijk gedag zegt..maar eerder wordt genegeerd tot je gaat betalen aan de kassa…dat je aangekeken wordt alsof je lucht bent..of dat zo’n winkelier stoicijns voor zich uit blijft kijken terwijl je wat vraagt..niet bevorderlijk voor de interactie en nodigt ook niet uit tot sympathie.
  Nogmaals dat vergoelijkt geenszins de brute overvallen op hen…integendeel..oppakken die ciminelen….


  Maak melding

 7. Geloof me dit is pas het begin! Ik heb het altijd al gezegt dit wordt en ramp in su en dit wordt gecrieert door de surinaamse overheid. De chinezen gaan op de duur het recht in eigen hande nemen, je gaat een rassen haat cultuur krijgen in su , dan hoop ik dat de creoolse bevolking ook gaat zeggen die chinezen pakken alles van ons af en niet de hindoestanen .
  Die zijn nameljjk slimmer want ze hebben hun winkels verhuurd aan de chinezen en zitten lekker op de balkon te genieten. Mensen dit land wordt verkocht doir de idioten op wie jullie gestemd hebben. Als je het aan mij braagd zeg ik , schiet de rovers gewoon dood als je kans krijgt. Je moet gewoon van andermans spullen afblijven.


  Maak melding

 8. Graag zou ik Ghaneze supermarkten willen zien in Suriname?
  Want deze mensen zijn harde werkers en geloof me overval op supermarkten zou behoorlijk afnemen in Suriname omdat deze Ghanezen daders hun eigen mensen niet zullen overvallen.


  Maak melding

 9. het biologisch evenwicht is dan ook behoorlijk verstoord, door in een op zo een kleine oppervlakte levende bevolking zo een groot deel van 1 andere bevolking neer te planten die niet assimileert en alle geld naar zich toetrekt in dagelijkse levensmiddelenhandelszaken, houtzagerijen, haarsalons. het lijkt erop alsof geen enkele chinees zijn best hoeft te doen om iets voor het land te doen.

  wat mij betreft: ze zeggen de zwarte man is lui. laat hem lui zijn. opdoeken die chinese winkels dan wil ik zien hoe lang die zwarte man lui gaat zijn.


  Maak melding

 10. Suriname is een vrij en redelijk veilig land. Daarom vind ik dat misdaad niet enkel met geweld mag bestrijden. Want dan moet iedereen vrijheid inleveren. Suriname heeft de laatste decennia economisch vooruitgang geboekt, maar de sociale ontwikkeling verwaarloosd. We moeten ook af van die stigma’s dat bepaalde etnische groepen die economische voorspoed hebben gebracht. Als je naar de cijfers van de laatste decennia’s kijkt, is de mijnbouw (bauxiet en goud) en olie de grootste inkomstenbronnen De Landbouw is ook nooit de motor van de economie geworden. De dienstensector en handel zal het ook nooit worden, omdat Suriname zelf nauwelijks produceert en de binnenlandse markt te klein is. We moeten ervoor waken dat we ons zuurverdiende geld uit de mijnbouw en olie, niet alleen maar uitgeven aan het importeren van nutteloze goederen. De economische voorspoed is een verdienste van alle inwoners van Suriname en daarom mag het ook wat eerlijker verdeeld worden.


  Maak melding

 11. Nou de laptops en de computers terug!! geweldige gewelddadigers, Dieven, rovers, criminelen, verkrachters, boemans, badmans, oplichters etc.etc 60 meter de hel in, onder de grond door een vuurzee heen!! waarom 60 meter? hun stinkende en vieze kotsende geur mag nooit en te nimmer boven de grond komen! anders wordt het een virus/ een epidemie!!


  Maak melding

 12. Het is een bepaald type bevolkingsgroep die het de chinezen lastig maakt. Maar de vooroordelen vanuit de gemeenschap en dat steeds aanhoudende gezeik dat er ‘ te veel’ chinezen zijn in ons land, doen daar een schepje bovenop. De crimineel ziet dit als een soort vrijbrief om te gaan roven.
  Ik ben het wel eens met Roy dat de chineze gemeenschap wel meer moet investeren in de eigen veiligheid daar waar de overheid ernstig tekort schiet. Ik zou voorstellen dat de kosten voor veiligheid die de chinees maakt, deels aftrekbaar worden gemaakt van de belastingen.

  Plato


  Maak melding

 13. Als het zo doorgaat, hebben we geen keus meer en moeten we geharde ervaren commando’s uit China het binnenland in sturen. Daarom, overvallers, back off, of anders pakken wij het wel zelf aan. Zonder medeweten van de regering!


  Maak melding

 14. Een trieste ontwikkeling die aan het verergeren is. Zolang onberechte misdadigers,moordenaars,drugsbaronnen,rover en crimnielen de macht in handen hebben zal het geestelijk verval en de misdaad blijven stijgen. er hangt een misdaadvloek boven geheel het land.De daders zijn voor 90% aanhangers van onberechte moordenaars en bij verstek veroordeelde drugsbonzen die het middels hun vuile politiek, mede dankzij de stinkend rijk geworden paarse poepvliegen, paarse parasieten, valse profeet mi sjie Ka en valse apostel stefanuz hebben gemaakt. Vele bitter paarse vruchten zal de gehele samenleving door de keel worden ingedrukt. Dit zijn de gevolgen waarvoor opa en oma hadden gewaarschuwd. Maar wat erger is de oliedomme aanhangers krijsen…a fout a no neks, wiens we K,,,didibri na oenoe lijder


  Maak melding

 15. @Edith
  toch zou ik willen vragen aan deze handelaren wat vriendelijker te zijn naar klanten die hun winkel bezoeken..hoe vaak kom je niet een winkel binnen en krijg je helemaal geen groet terug als je vriendelijk gedag zegt.

  Recentelijk ben ik op vakantie geweest in Canada (Montreal).
  Wat blijkt: de Canadezen in Montreal weten niet wat groeten is. Zelfs in het hotel bij het binnengaan van de lift kijken ze naar de grond en groeten niet.
  In de winkels krijg je te horen “deze man praat engels ik begrijp hem niet, sorry k praat alleen maar frans”.

  Om maar even mee te geven dat vriendelijkheid geen sympathie hoeft op te wekken.


  Maak melding

 16. Rudinho: waar een groot deel van de werkende bevolking te lui………..
  De WERKENDE bevolking is te lui!?!?
  En de niet werkende……..??
  Hoe groot is de groep die overblijft en NIET lui is?
  Of zijn dit alleen de Chinezen?


  Maak melding

 17. Alle rovers gewoon neer schieten tot dat ze allemaal dood zijn in het land’want deze overvaller gepakt wordt krijg hij/zij gewoon een straft maar ook gratis etentjes, dus deze heeft dubbel voordeel bij roven van gewoon hardwerkende mensen, gewoon dood schieten, opruimen hebben de mensen nooit meer laatst en de staat hoef ook niet onder houden deze overvaller.


  Maak melding

 18. SweeDaddy,

  Misschien slaan mijn opmerkingen niet op jou, maar een groot deel van de Surinaamse bevolking staat niet bekend om zijn werklust en dan druk ik mij zachtjes uit.
  En heel Suriname weet dat.
  Ik weet niet precies te plaatsen, waar jouw reactie op slaat, maar ik vind Chinezen hardwerkende mensen, die zich een plek hebben verworven in de Surinaamse samenleving !
  Dat moeten we respecteren.


  Maak melding

 19. Roofovervallen zijn nooit goed te praten en zeer schadelijk voor het land.Maar even wat anders,betaald de chinees balasting?En wie financiert de tallose supermarkten?Misschien wat stof tot nadenken.


  Maak melding

 20. @Sra en anderen

  En wat moet het volk nog meer doen, want grote bedragen verdwijnen in de zakken van regeerders zelf. Hoe moet het volk daarmee omgaan?


  Maak melding

 21. HET VOLK
  Ik praat voor mijn zelf en niet voor een ander,iedereen heeft zij/haar eigen mening.

  Antwoord naar jou vraag:;begin naar jou zelf te kijken om de dingen in jou leven beter te laten verlopen,en als jullie als geheel of groep een gemeenschappelijk vooruit strevend doel of project in het land ten voordele voor de surinamers als surinamer wil opzetten,dan is daar waar de regering in zou moeten springen,zoals dat nu op dit moment op verschillende plaatsen in het land plaats vind,
  Eenheid onder het volk kwa samen werking maar ook onderlinge begrip zou dan orde van de dag moeten zijn.


  Maak melding

 22. @@seng-sang!! wat in de rest van de wereld gebeurt zal mij een worst wezen!! we hebben hier oven onze Suriname!!

  Dus als ik jou goed begrijp, dan is het goed wat er allemaal gebeurd in SU!! omdat het ook in het buitenland gebeurd! wat een eikel zonder gevoel ben jij zeg!!!


  Maak melding

 23. Aziaten en mensen die vooruitgang willen moeten een vuist gaan vormen tegen de criminaliteit. Jammer dat er te weinig eenheid is tussen bevolkingsgroepen van slachtoffers…

  Heb net gelezen dat ze 1000 laptops hebben geschonken, wanneer komen er 1000 militairen om mee te helpen het land veiliger te maken… Zeker weten dat de criminaliteit dan met 90 procent vermindert…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.