Verzet goudzoekers transmigratiedrop bijgesteld

9

PARAMARIBO, 8 feb – De goudzoekers van het transmigratiedorp Nieuw Koffiekamp zijn bereid de strijdbijl te begraven. Volgens belangorganisatie Makanboa wordt in elk geval voorlopig afgezien van ‘scherpe acties’. Anders dan eerder was gezworen, zal de delfput van multinational Iamgold worden verlaten.

De delfput, meer bekend als Roma, vormde de afgelopen het middelpunt van een dispuut. Daar lijkt nu een eind aan gemaakt. Dit is het resultaat van urenlang overleg met president Desiré Bouterse en vertegenwoordigers van Iamgolds dochterbedrijf Rosebel Gold Mines. De honderden goudzoekers zullen de put verlaten, nu beloofd is dat ze eigen mijngebied krijgen. Rosebel Gold Mines zal de weg aanleggen naar het gebied.

De goudzoekers moeten dan zelf onderzoeken of er goud voorkomt. Het proces kan zeker drie maanden duren. Daarom is afgesproken dat de goudzoekers drie maanden in het wingebied mogen delven van Rosebel Gold Mines. Het bedrijf wil Roma gebruiken als afvaldumpplaats. “We zijn blij om wat uit de bus is gekomen en zullen ons daaraan houden, want we willen de afspraak met de president niet schaden”, zegt Makanboa-woordvoerder Owen Pryor tegenover de Ware Tijd.


9 REACTIES

 1. Het Surinaams overlegmodel is scheef. Vertegenwoordigers van een multinational, enkele niet-belastingbetalers liggen met elkaar overhoop en het moet tot op het niveau van de President. Wat als hij ook geen oplossing kon bieden?


  Maak melding

 2. Wel, wel, de roverij in Brunswijks goudmijn heeft deze mensen overtuigd dat hen hetzelfde kan gebeuren. Ze hebben gekozen voor eieren voor hun geld.
  Rosebel gaat daar afval dumpen. Daar kunnen de lokalen blijkbaar goed mee leven. Afval op de territorium die zij claimen als hun leef- en wingebied is nu ok.


  Maak melding

 3. Mark my words. Binnen de kortste keer is het weer raak.
  Dit is weer een djompo futu schijnbeweging. Het probleem is echt niet opgelost. We kennen de vooruitschuif oplossingspolitiek van Desi en zijn loosers regering. Incompetentie en gebrek aan visie zijn troef.
  Trouwens de surinaamse bevolking betaalt dikke salarissen aan een commissie ordening goudsector?
  Het probleem speelt reeds jaren. Wat heeft de commissie bereikt? Deze actie van Desi is gewoon weer politiek bedrijven over de hoofden van de harde werkers in de goudsector.


  Maak melding

 4. Wanneer komt het goed met Suriname?? met name de vreedzame burgers!!

  Soso mapiema nanga a regering disi!! Begraaf deze regering 40 meter onder de grond!!


  Maak melding

 5. Je bent afstammeling van de marrons en hebt een grote bek en kent geen wetten (dus bandeloosheid en anarchie), je beklemtoont dat het total binnenland (alleen het kustgebied dus niet) wat ook wel het bos / oerwoud wordt genoemd jou woon en leefgebied is, je wilt alles gratis hebben en betaald geen belastingen.
  Dan zegt de regeringsleider “Mi sa gi oenoe wang tra pisie gron foe zoekoe gotu dang uno moesoe gwe foe dja”.

  Tja morgen zal het weer gebeuren en zoals in de jaren 70 werd geschreeuwd “tidé tamara wie e stre go moro fara, mik deng kong we waktie deng, stre def stre oenoe sa frede. Ronnie de wie fisie mang”


  Maak melding

 6. De goudzoekers hebben veel meer aan ’t NIEUW -FRONT gehad met Ronnie dan een ndp met Ronnie. In ’t FRONT kon Ronnie beter bewegen. Ik begreep van Asabina(interview ABC actueel)dat de mensen van dat gebied zich in full paars hadden gehuld, maar dat heeft geen enkel indruk gemaakt op de DiDiBrie. DiDiBrie blijft wel lekker in ’t bos zegt hij gewoon tegen de aanwezigen(zeker om te ontspannen) en voor de rest bekijken jullie ’t maarrrr zal hij wel bedoeld hebben. Dus hoezo opgelost, wat opgelost, waar is de oplossing dan? Ha ha haaaa ding tang nanga leegie anoe. DiDiBrie kies ding baka en liefst nanga opo ai. Hmmmm ding e poe poe. Odooooooo odi odiiiii ho
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.