Ex-bananenwerkers willen stuk privatiseringskoek

7

PARAMARIBO, 4 feb – Voormalige arbeiders in de bananenindustrie zouden mee moeten profiteren van de privatisering. Dit stelt de Bacoven Arbeidersbond Nickerie, BABN. De overheid mag de arbeiders van het jaren terug failliet verklaarde Surland best wat toeschuiven.

De overheid namelijk mooi aan de privatisering. Het bananenbedrijf, nu stichting Behoud Bananensector Suriname geheten, heeft ruim dertig miljoen dollar opgeleverd. Intussen had Surland al slachtoffers gemaakt, toen het jaren terug failliet ging. Arbeiders hadden bijvoorbeeld voor een pensioen gespaard. “Na hun leven lang gewerkt te hebben, zag men het opgebouwd pensioen opdrogen na de moeilijke tijden van de tachtiger en negentiger jaren”, zegt Dwarka tegenover de Ware Tijd.

Weliswaar zijn de toenmalige arbeiders gecompenseerd na bemiddeling van onder meer de vakbond. “De compensatie was niet voldoende. Het is tijd voor een stukje sociale rechtvaardigheid”, aldus Dwarka. Bij het bananenbedrijf zijn twee vakbondenactief. De andere vakbond vindt niet dat om compensatie gevraagd moet worden. De overheid zou ‘niets’ hebben overgehouden aan de privatisering. Het bedrijf heeft nog schulden die betaald moeten worden.

7 REACTIES

 1. Typisch de stijl van bepaalde vakbondsleiders in Suriname. Het bedrijf functioneerde niet goed en ging failiet. De overheid heeft het bedrijf geprivatiseerd en er kwam wel geld binnen maar niet genoeg om alle kosten te dekken.


  Maak melding

 2. PARAMARIBO, 29 mei 2013 – Ruim tachtig ministers uit de periode na de staatsgreep van 1980 krijgen een pensioen.

  Volgens minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken heeft de ministerraad van DADA groenlicht gegeven!!!

  Moestadja vindt een pensioenregeling niet meer dan billijk. “””We hebben de wet veranderd””.

  De collega’s die tijdens de militaire periode hebben gediend, hebben ook rechten zoals wij die nu hebben!

  ,,,, ben je geboren als een “kromme banaan”,… ga geen hulp zoeken in het ziekenhuis te Wanica, want ietsie verderop kwijnt onze Paraman’s cassave-industrie een *harde dood*,,, 🙂


  Maak melding

 3. Stelletje luilakken aan het woord. Univeg zal straks hoe vernietigend die suri vaklui zijn. 30 miljoen voor de haaien. Het is mogelijk al verdwenen ergens in niemands zak


  Maak melding

 4. Echt weer een vakbond, een slecht onderhandelingsresultaat scoren.
  en dan na jaren erop terugkomen omdat het ineens een beetje meezit. Vaak is het de halsstarrige houding van vakbonden waar bedrijven aan kapot gaan. Lijkt een beetje op herstel betaling… Eerst een mooi land cadeau krijgen vol rijkdom, dan nog een paar miljard subsidie erbij. En dan vervolgens beginnen over iets wat je 7 generaties geleden is aangedaan.


  Maak melding

 5. JA, het is meestal hun stuk koek dat ze zoeken vakbonden van SU doen geen moer dan als ze wat vuur zien het oplaaien om zogenaamd te gaan blussen en daar uit hun voordeel halen het is ook zo dat de vakbond meer verdiend dan de 20 of meer mensen die ze ook weer zogenaamd voor opkomen even de goede herder spelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.