Surinaamse rijst na jaren weer op markt Jamaica

19

PARAMARIBO, 3 feb – Surinaamse rijst heeft na jaren weer een belangrijke plek veroverd op de markt in Jamaica. Samen met Guyana wordt nu de rijstmarkt op het Caribische eiland voorzien. De Amerikaanse concurrent is geen speler van betekenis meer.

Dat is de afgelopen jaren wel het geval geweest. Amerikaanse rijst die zwaar gesubsidieerd werd door de eigen overheid, zette de producenten uit Caricom buiten spel. Suriname voorziet nu in ongeveer een derde van de Jamaicaanse importen. Guyana neemt de rest van de markt voor zijn rekening. “Wij zijn ook bezig met andere landen”, zegt Suresh Algoe, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, tegenover de Times of Suriname.

De voornaamste redenen voor het succes zijn zowel economisch als technisch. De Amerikanen hebben de subsidie op hun rijst stopgezet. Jamaica was zo genoodzaakt uit kijken naar goedkopere rijst. Ook is de kwaliteit van de Surinaamse en Guyanese rijst is aanzienlijk verbeterd. Jamaica heeft de rijstimporten uit Caricom steeds vermeden, ondanks het eigen lidmaatschap van de economische gemeenschap. De Amerikaanse rijst was te goedkoop maar te laten staan.

19 REACTIES

 1. De directeur Suresh Algoe stel ik bij deze zeer op prijs! Onze Suri rijst wordt met veel aandacht verbouwd nanga beste van de hele wereld,laat staan dan de alle soorten van etenswaren en andere lekkere producten van SU.Mensen van de wereld vinden onze voedsel heerlijker dan die van hun zelf.Gewoon de wereld zonder oorlogen laten merken dat Su de beste en nog goedkope rijst heb,want de Amerikanen hebben geen inhoud van bovenkamer van Alesi,maar wel van bespieding!


  Maak melding

 2. Men vergeet te vermelden dat er ook geen importheffing van 25% voor goederen uit caricomlanden geheven wordt. Op zich vind ik de caricom een slimme zet. Als Europa en Amerika jouw producten boycotten, moet je hetzelfde doen met Europese en Amerikaanse producten. Straks maken ze een knieval voor de Caricom.


  Maak melding

 3. Het is goed om te lezen, dat de Surinaamse rijst weer wordt uitgevoerd naar Jamaica, tenminste als dit bericht waar is.
  Op advies van Regenboog zal daarover de berichten blijven volgen, want soms is de echte waarheid in Suriname ver te zoeken.
  Niettemin is de Surinaamse van een uitstekende kwaliteit.
  Uit zijn posting maak ik op, dat bhaai de Amerikaanse rijst helemaal niets vindt.
  Bhaai, heb je wel eens Amerikaanse of Zuidoost Aziatische rijst geproefd ?
  Integenstelling tot jij vind ik ook de Amerikaanse rijst en vooral de rijst uit Zuidoost Aziatische (de beste ter wereld) prima te eten.
  Rijst maken is geen privilege van Su.
  Toch is het goed, dat rijst uit Su (weer) wordt uitgevoerd naar een ander land.
  In dit geval Jamaica, als we niet bij de neus worden genomen.
  Hoe meer uitvoer, hoe beter voor de economie van ons land.


  Maak melding

 4. AHA, nu is mr RUDINHO wel bang als het waar is dat Surinaamse rijst word ge exporteert naar Jamaica want de waarheid is ver te zoeken in SU en dat SU ons niet bij de neus neemt en zuid Aziatische en Amerikaanse rijst lekkerste van de wereld zogenaamde goed praat en dan schop onder de hol er moet altijd wat negatiefs bij maar als je slecht praat van SU gelooft hij het gelijk vooral als gaat om deze regering het is nu dus alsof hij het goed meent maar ik heb zo mijn twijfels want heb hem geen 1 keer gewoon positief gehoord sorry hoor mijn mening.


  Maak melding

 5. En Guyanese rijst wordt in Nederland o.a. bij Lidl verkocht onder de naam Surinaamse rijst!

  Wat leuk voor de Guyanezen en fantastisch voor de Surinamers. Surinaamse rijst is Surinaamse rijst maar Guyana mag die naam gewoon misbruiken omdat zij bevriend is met de Surinaamse president?

  Hierbij komt nog kijken dat verkoop van rijst aan Jamaica stukken minder opbrengt dan wanneer het aan NL of Europa verkocht zou worden.


  Maak melding

 6. @ Bestse, Rudinho of bhaai wel eens Amerikaanse of Zuidoost Aziatische rijst heb geproefd!Mijn wederwoord op zo’n kooplust wijs ik af! Mijn animo aan jou is,heb je ooit of U zelf rijst geplant of verbouwd heb? En leg me nou eens uit,waarom rijst maken geen privilege van Switie SURINAME is? Quasi bhaai V.H.P. soso vrede!!!


  Maak melding

 7. niemand wenst suriname iets slechts toe. wij volgen alles met argusogen, want wij kennen suriname. dit gezegd hebbende, weten wij dat het probleem van suriname is: continuiteit.

  wij hopen dat de continuiteit nu, voor de rijst, gewaarborgd blijft.

  denk eventjes aan noem maar iets geks, de na-schoolse opvang. een prima project. maar waar is de continuiteit daarvan (gebleven)?


  Maak melding

 8. zelf koop ik de beste Pandan rijst. persoonlijk vind ik de surinaamse rijst niet zo lekker. sorry.

  ik hoop ook dat surinaamse rijst wat competitiver zou kunnen gaan worden op de wereldmarkt.

  het ligt te zwaar op de maag.


  Maak melding

 9. Zou ook goed zijn om de rijstbouw te diversificeren.
  Aziatische rijstsoorten vind ik lekkerder dan Surinaamse rijst. Inderdaad men zou ook Basmati kunnen proberen te verbouwen of pandangrijst.


  Maak melding

 10. bhaai,

  Ik probeer het nog een keer uit te leggen.
  In heel veel landen in de wereld wordt uitstekende rijst verbouwd.
  Niet alleen in Suriname, maar ook in Trinidad, Vietnam, Indonesie, Thailand en zelfs in Amerika.
  Hoewel ik de Surinaamse rijst meer dan uitstekend vind, zijn er ook veel andere landen, die prima en lekkere rijst verbouwen.
  Dat heeft niets met kooplust te maken.
  Als je op meer plaatsen in de wereld heb gewoond, weet je, dat je bijna nooit kunt terugvallen op Surinaamse rijst.
  Dan ben je aangewezen op andere rijstproducerende landen.
  Dat laatste is blijkbaar moeilijk aan jouw verstand te brengen, omdat jij waarschijnlijk nooit verder bent gekomen, dan alleen maar het eten van Surinaamse rijst.
  Daar is helemaal niets mis mee, maar lever dan ook geen kritiek op andere landen, die ook uitstekende rijst leveren.


  Maak melding

 11. voor alle pandang rijst fans en kwaliteits rijst lovers

  wel eens aan gedacht om pandangblad toe te voegen aan de rijst ?????
  of platte peterselie meekoken ??? vele malen beter dan een pakje pandanrijst bij de super


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.