Saramacca blijft tegen lokale opslag chemicaliën

8

PARAMARIBO, 3 feb – De gemeenschap van het district Saramacca geeft geen groen licht voor het plaatselijk opslaan van chemicaliën. Het gaat om chemicaliën van minimaal vijftien jaar oud. ‘Technische’ uitleg en geruststelling door regeringsfunctionarissen brachten vertegenwoordigers van de gemeenschap niet op andere gedachte.

Het idee van het ‘voorlopig’ opslaan van vooral niet meer bruikbare landbouwchemicaliën speelt al geruime tijd. Het plaatsje Dirkshoop, dichtbij de hoofdplaats van Saramacca, is sindsdien beoogd opslagplaats. Niet meer dus, volgens de gemeenschap. Tijdens een ‘voorlichtingsvergadering’ gaf het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding, NCCR, onder leiding van kolonel Jerry Slijngaard, uitleg. De chemicaliën zijn van overal in Suriname.

Het spul is door de jaren heen verzameld na te zijn afgekeurd. Volgens Slijngaard wordt het project ondersteund door de FAO. Op initiatief van deze wereldvoedselorganisatie verzamelen Caribische landen hun chemisch afval. Te zijner tijd zal het per schip worden vervoerd naar Europa voor vernietiging. De gemeenschap bleef het been stijf houden, ook na de belofte dat het materiaal ‘goed en veilig’ bewaakt zal worden.

8 REACTIES

 1. Weet je wat ik mij afvraag? Waarom zijn mensen bang voor een georganiseerde opslag van chemisch afval, terwijl men dagelijks zit te genieten van de milieuvervuilende overdreven bespoten groente, waarin veel te veel chemisch afval zit. Kennelijk denk men: wat ik niet zie, deert mij niet.
  Ik zou juist blij zijn met die opslag. Waarom? Wel, alles wat wordt opgeslagen kan niet worden gebruikt.
  Aan de andere kant heb ik heel veel begrip voor de bezwaren van de inwoners van Saramacca. Vertel mij nou eens even wat in Suriname goed bewaard wordt. Kijk maar naar onze archieven en onze historische treinen. Behoorlijk veel verloren materiaal. Deze mensen zijn kennelijk bang dat met de opslag van dit chemisch afval, dezelfde weg zal worden bewandeld. Neen, de oplossing is: alle chemische bestrijdingsmiddelen de wereld uit, te beginnen in Suriname en ga zoeken naar bio-bestrijdingsmiddelen.


  Maak melding

 2. En Saramacca heeft groot gelijk.
  Ze mogen het nog zo mooi verkopen al die broodjes aap verhalen over veilige vaten en deskundige opslag mbv buitenlandse experts. ONZIN.
  Als het allemaal zo veilig en deskundig, waarom slaan we het dan niet op naast het partijcentrum van de NDP of PL? Of naast de woning van de Ramon Abrahams? Er is immers niets aan de hand. Alles goed en veilig.
  Mensen mijn steun hebben jullie. Hou die rotzooi zover mogelijk weg van jullie woonomgeving.


  Maak melding

 3. @John
  Het is een beetje raar om tegen een goed initiatief te zijn. Dit in een land waar verhoogde kwikconcentraties gevonden worden in de lichamen van indianen en waar Gramoxome overal te koop is. In de rest van de wereld is een middel als Gramoxome (Round up) alleen maar met vergunning te koop en in Suriname bij wijze van spreken in de Super market.

  Ik begrijp de mensen wel in het gebied waar dit initiatief gedropt wordt. Zij vermoeden dat incompetentie, gebrek aan besturing en handhaving hun opzadelt met een chemische tijdbom met hele grote gevaren waar tegen de overheid hun niet zal KUNNEN beschermen.
  Omgaan met dit soort stoffen vereist deskundigheid en vooral discipline. De mensen in het gebied kennen hun land en vrezen gerecht voor problemen.


  Maak melding

 4. @ HetIsNietWaar.

  U/jij, hebt het woord helemaal uit mijn mond gehaald.
  Ik heb nog een andere lokatie: en dat is, Anton Drachtenweg
  waar de Press woont!


  Maak melding

 5. Zo, echt wel gek en raar ga dit maar in een ander land doen in AMERIKA OF NEDERLAND en zo de regering beslist en punt uit in SU wij willen dit en dat steeds maar gelul maar hebben zelf niks voor over .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.