Minister ontkent verbod politieke combinaties

29

PARAMARIBO, 3 feb – De regering overweegt momenteel geen wijziging van de wetgeving op algemene verkiezingen. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Als iemand uit het kabinet het zou moeten weten, is hij het wel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is traditioneel de schijf waar het verkiezingsgebeuren omheen draait. De aanloop naar mei 2015 wanneer Suriname weer naar de stembus gaat, is recent flink gespijsd. Ex-minister en VHP-leider Chandrikapersad Santokhi beweerde dat er in ‘achterkamertjes’ gesproken wordt over het verbieden van politieke combinaties. Dit zou de zittende regeerders, met name de NDP van Desi Bouterse, tot voordeel strekken.

Zo er werkelijk gesproken wordt over dit soort wending, is de ‘organisator’ zelf niet op de hoogte. “Deze discussie speelt al enkele weken in de media. Maar als lid van dit kabinet en als minister van Binnenlandse Zaken kan ik zeggen dat ik niet op de hoogte ben van enige wijziging van het kiesstelsel en van de kiesregeling. Wijziging is dus niet aan de orde”, zegt Moestadja tegenover de Ware Tijd. Hij denkt eerder dat er sprake is van ‘een beetje stemmingmakerij.”

29 REACTIES

 1. Volgens mij is de minister van BIZA niet helemaal op de hoogte. Zie de doorwrochte ingezonden brief van meneer Eugen van der San in de Ware tijd en men kan er vrij zeker van zijn dit scenario leeft.

  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/02/02/ingezonden-wijziging-van-de-kiesregeling/

  Het is ook vrijlogisch dat dit onderwerp niet in de raad van ministers actueel is. Het is immers partij politiek en verkiezingstrategie die het motief zijn van een dergelijke benadering.
  Daarnaast wat heeft de raad van ministers in te brengen. Niets, en elke burger weet dat.

  Het is geheel logisch dat de gedachte opgang doet aan gezien de NDP de hele megacombinatie geassimileerd heeft en de partners geen rol meer spelen en de AC combinatie vernietigd heeft. Om bij stembus verlies de grootste te kunnen blijven is een aanslag op het kiesstelsel de enige resterende strohalm.

  Men vergeet echter dat ook dat scenario eenvoudig te omzeilen zal zijn en de tegenstanders alleen maar sterker zal maken aangezien men dan geheel in zal moeten samensmelten (integreren tot nationale partijen) of per district elkaar zal moeten vertrouwen en stem adviezen moet geven om op een andere partij te stemmen die een eigen partijlid op haar lijst plaatst.


  Maak melding

 2. Natuurlijk ontkent Bouterse een verbod op politieke combinaties want deze troefkaart zou hij in een later stadium willen inzetten. De man desperate opzoek naar een beetje erkenning. Nu hij weet dat er niets te halen valt in de zgn. democratische landen is hij nu met een charme offensief bezig in Cuba, Venezuela en China. Allemaal nietszeggende landen waar democratie ver te zoeken is.
  De wereld moet weten dat Bouterse een grote staatsman is.

  Als Bouterse weet dat zijn rol straks uitgespeeld is, rest niets anders dan het land per decreet te regeren. Venezuela kan daar over meepraten. Het Venezolaanse parlement heeft president Nicolas Maduro medio nov. 2013 het recht gegeven een jaar lang per decreet te regeren.
  Maduro zegt dat hij dat nodig heeft om de economische situatie te verbeteren en de corruptie uit te roeien.
  Bouterse heeft ook ogen en oren en als het op dit soort dingen aankomt is hij snel van begrip. Er gaan verkiezingen komen, maar ik denk niet dat Bouterse zijn positie zomaar opgeeft. De man wordt 24 pd omgeven door adviseurs en de chinezen proberen via de achterdeur invloed uit te oefenen. Ook zij hebben een belang bij.

  Het jaar 2014 wordt de jaar vd waarheid voor Suriname.

  – veroordeling Dino Bouterse
  – oordeel krijgsraad voortzetting dec.moorden proces

  Als je het mij vraagt zijn dit de laatste stuiptrekkingen van de demagoog Desi Bouterse. Maar goed een kat in nauw maakt rara sprongen.


  Maak melding

 3. @
  KOOS DE JONG

  Koos,je hebt goed en helden en juist gekozen en gesproken.
  laaste aderlatingen duren meestal even!
  Opgeruimd staat netjes in een democratische RECHTSTAAT.


  Maak melding

 4. Bouterse heeft gezegd dat hij zich in Cuba thuis voelt. Bij zijn eventueel verlies zal hij om zijn straf te ontlopen zeker kiezen voor Cuba. Over de scenario gesproken.Het is goed mogelijk dat er geen verkiezingen meer komen de eerst komende 5 jaar. Hoor je iets van Brunswijk???? Het is de stilte die de storm vooraf zal laten gaan.


  Maak melding

 5. De Coalitie genoten van die paarse bende slapen, vandaar ze ook niets meer voorstellen, en reeds versplinterd zijn tot nietige partijtjes, want de gronwet schenden heeft dit paarse geboefte al eerder toegepast middels die omstreden amnestiewet, dus de grondwet wijzigen op de valreep betreffende het huidige kiesstelsel moet dan helemaal een fluitje van een cent zijn, en al die jaknikkers zoals een panka, misiekaba, bouva, ramlalal en nog meer van dat gespuis zorgen wel voor een meerderheid.


  Maak melding

 6. Pamper te koop: hebben die gasten al diarree,schijtluizen,,met hun kleine kamer gelul,,ze zien spoken…….vooral die santhoki/segebai chandrika””segebai baiwa auw son tok to paghla no
  DESS FOR PRESS 2015…in het chinees zeggen wij 德斯黎总统
  ohja overlopers in nl, 1 ding SU is lekker hooooorrrrr.
  I LOVE SU WOON EN WERK………


  Maak melding

 7. Men binnenlandse zaken dit is niet de eerste keer dat je niet op de hoogte bent van zaken wat je ministerie aangaat. DiDiBrie laat zien dat hij zonder wie dan ook altijd beslissingen neemt. Iedereen die denkt samen met DiDiBrie iets te kunnen doen wordt in de kou gelaten. Dit is ’t zoveelste teken dat DiDiBrie geen M..r te maken heeft met wie dan ook om zich heen. Hij gaat zijn eigen gang. Stoort zich aan(zijn)GOD noch aan(zijn)gebod hahahaaaa wat een kerel zegggg is deze DiDiBrie. Ik vraag me af wat zijn buitenlandse collega’s van hem vinden als / wanneer ze hem zo horen, vooral net in Cuba sprekend over armoede en de bestrijding hiervan; hahahaaa dan joe volk a pina sinds joe kong na a bewind.En jij Moestadja slaap zacht. DiDiBrie denk dat je alles aan de wereld kan verkopen. Amerika help Su aub met deze zaka-zakas. Sluit hem de DiDiBrie op en bevrijdt Su van een verdere ondergang met DiDiBrie aan ’t stuur. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 8. Aahj baja R!@0 je slaat wartaal uit. Ben benieuwd of je dezelfde mening deelt als je vader of broeder door Bouterse is afgeslacht. Of dat je je vrouw met hem moet delen. In elk geval heb je een bruine arm gekregen van al ndp prietpraat. Ga aub je keuken en koelvitrine schoonmaken. En ja begin maar een pamper te kopen, want als Chan voor het zeggen heeft gaan we jullie 3e rangs chinezen allemaal op het vliegtuig zetten.


  Maak melding

 9. Het is niet vreemd dat Moestadja niets weet van deze ontwikkelingen want het beleid wordt vanuit het kabinet van de president bepaald. Maar het is duidelijk dat de DDB bende de nodige plannentjes uitbroedt om de verkiezingen te manipuleren in het voordeel van de NDP. Een verbod op politieke combinaties dient dat doel. Politieke combinaties bestaan al langere tijd in Suriname en tot nu toe had niemand er bezwaar tegen. De NDP bende wil ten koste van alles de komende verkiezingen winnen. En als het niet lukt gaat de megalomaan proberen op andere manieren aan de macht te blijven. De Mega combinaties partners zijn allemaal versplintert, geen enkele partij is er beter van geworden, op een paar toppers na. Suriname moet waakzaam zijn voor gesjoemel aan de rechtstaat en rechtspraak.


  Maak melding

 10. De VHP kan de verkiezingen niet winnen, maar de NDP kan de verkiezingen verliezen. Dus het is geboden om te zorgen dat de NDP in het regeercentrum betrokken blijft.
  Dan: leve de AMNESTIE wet.


  Maak melding

 11. @
  Koos

  De veroordeling van dino kan nog even op zich laten wachten,terwijl het oordeel van de krijgsmacht t.a.v de DECEMBERMOORDEN al ettelijke jaren duurt.
  STEMMEN KOOP JE’HE SOMO’!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 12. Zoals reeds eerder gesteld door anderen op dit forum, de echte zaken worden bekokstoofd in kleine kring op het pres.kabinet. Moes kan niet maar niet begrijpen dat hij maar een figurantje is in een derderangsfilm.


  Maak melding

 13. mike rudie sranang swietie boy
  你 会 英文 吗 Ni hui ying yu ma
  I LOVE SU WOON EN WERK…jaloezie baja,,dess for press..2015 jullie moeten hart sparen,,,kansloze surined,,


  Maak melding

 14. Mensen weer eens gelul ik vindt het wel vreemd natuurlijk eerst moesten onze hindoestaanse broeders vluchten tijdens coup dan zou SU geboycot worden als BOUTERSE PRESS werd dan is het ook zo dat zodra de verkiezing nadert de December proces begint nu word er achter gesloten deuren Combinatie verbod geregeld denkt SANTOKHI of weet hij dat het SU volk zo stom is om dit te geloven dit is pas wanneer je onheil en verdeeldheid en verwarring in gemeenschap wil brengen want als zo iets zou gebeuren dan komt het in de DNA voor goed keuring en dan moet ook de oppositie mee in stemmen dus zal niet zo zijn dat alleen de coalitie dat beslist en niemand die dat weet Hahahaaa of hebben de AMERIKANEN het kleine kamer afgeluisterd en mr CHAN gebeld en verteld zo dat nu hij dat weet en veel anderen niet alhoewel het geen slecht idee is zo wijs je jou kracht als partij en wat je waard bent en wat het volk wil de sterkste partij of gaan nu ook alle kleine partijen een post krijgen met hun 2 zetels wees groot win en vorm dan combinatie dan ben je pas echt maar nu is het een ook zowat een vies spel om aan de macht te komen dus om dan ook dat als spel te gebruiken zou niet slecht zijn jij jou manier ik de mijne of niet mag alleen de oppositie doen en praten wat ze willen en als ander praten zijn het gifmengers maar dan komt de gif wel van hun want wie kaats moet de bal wel verwachten.


  Maak melding

 15. @Sheba
  Ik, Eduard Lupson, geloof niet dat er in 2015 verkiezingen komen zoals geschreven staat. De aankomende Brigade-Generaal,comparant van DDB pleegt gewoon een coup, of DDB zelf kondigt een “State of Emergency” af onder het mom dat de Fronters de macht illegaal willen overnemen. De lucht boven Suriname is zwanger van onopgeloste problemen: Ida Cabenda Dorp; Nieuw-Koffiekamp; wapentrekker tijdens op Blauwgrond tijdens voetbal; gepensioneerden in actie; Somohardjo en Adhin; niet uitbetaalde Carifesta werkers en andere aannemers; leerkrachten in het binnenland zonder licht en water, etc., etc., etc.


  Maak melding

 16. Wie zegt dat de vhp de verkieingen niet kan winnen? Wat gaat er gebeuren om dat te verhinderen?

  Vraag 2 in landen met behoorlijk bestuur hoort het niet dat je de verkiezingsregels aanpast om je eigen plekje veilig te stellen. Is het nu definjtief dat wij ineen dictatuur leven en realiseren wij het ons?


  Maak melding

 17. Voor onze contacten met de beschaafde westelijke wereld, voor het binnenhalen van buitenlandse investeringen en voor ons aanzien in de wereld is een andere president dan Bouta zeer gewenst.
  Het is vervelend voor de NDP-aanhangers, maar Bouta als president heeft Suriname in het buitenland niet veel goeds gebracht.
  Zolang hij president is, zullen de meeste westerse landen Suriname mijden als handelspartner, want met een (vermoedelijke) moordenaar en een drugsdealer doe je geen zaken.


  Maak melding

 18. President doet zijn eigen zaakjes door met zijn gevolg op reis te gaan. Assemblee vergadert wegens gebrek aan korum, maar worden wel dik doorbetaald. De begroting 2014 en begroting zijn nog steeds niet behandeld, dit moet eigenlijk prio nummer 1 van regering en president zijn. Regering komt niet bijelkaar in vergadering want VP is ziek. Dus iedereen doet gewoon zijn eigen ding, geen samenhang, beleid of gezamenlijke visie van de regering. Problemen van het volk stapelen zich op. Waar gaat het heen in Suriname????


  Maak melding

 19. JAja, zo is het RUDINHO dus wij zullen daarom het westen voor ons laten bepalen wie president van SU moet worden hun schoothondje en ook zullen hun de PRESS van SU zeggen hoe en wat en in de pot gaan wanneer zij dat willen wel ik denk dat het volk moet beslissen en niet omdat als je die PRESS hebt werk ik niet met jou nou dan niet maar kontje likken doen wij niet als jullie en gespuis dat willen is jullie probleem maar volk beslist zijn zij dan zo heilig voor jou of ben je af en toe blind en doof ze vinden CHINA en RUSLAND toch ook niet zo goed maar werken wel met hun wat zeg je van wat ISRAEL niet allemaal doet en daar hoor en zeg je ook niks van jullie blijven je verlagen voor anderen door alles wat er gezegd word met vrees aan te nemen wat zielig .


  Maak melding

 20. @Eduard Lupson
  Ik begin er ook aan te twijfelen of er verkiezingen komen in 2015.
  Het scenario is mij nog een raadsel, maar de uitkomst zou te raden kunnen zijn. Er zijn nou eenmaal van die mensen die niet van ophouden weten. Manipulatie, bedreiging, geweld en moord zjn handelingen die zij niet schuwen.
  Een ieder is gewaarschuwd. Er zullen wederom dingen gebeuren met een sluw en duister karakter.
  Common sense zal weer heel ver te zoeken zijn.
  Anana behoede ons.


  Maak melding

 21. NDP wil nu via kunstgrepen aan de macht blijven. D.w.z. dat ze er zowat zeker van zijn dat ze de overwinning niet kunnen behalen op een reguliere manier. Wat inhoudt dat ze in paniek zijn…..en dus wel eens hele rare dingen kunnen gaan doen.


  Maak melding

 22. @Delano
  Het scenario is al zichtbaar. Er wordt al vanaf oktober niet meer geregeerd.
  1) Er was 3 maanden geen minister van Financiën,
  2) de Vice president staat op uit zijn ziekbed als het hem uit komt,
  3) In de DNA kan men niet tot afsluiting van de begrotingsjaren 2010, 2011 en 2012 komen.
  4) De begroting van 2014 is nog steeds niet behandeld terwijl deze al 4 maanden geleden is ingediend.

  Er is geen regering en er is niemand die er iets aan KAN doen.
  In de DNA wordt gee quorum gegeven voor vergaderingen omdat er geen meerderheid is om de meest simpele dingen af te spreken. De oorzaak is duidelijk NIEMAND in Suriname heeft respect voor democratisch gemaakte afspraken. IEDEREEN denkt President te zijn en zijn eigen gang te kunnen gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.