vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurNoodplan koloniale bouw Suriname goedgekeurd

Noodplan koloniale bouw Suriname goedgekeurd

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jan – Een noodplan en een beheersplan voor behoud van de koloniale gebouwen in Paramaribo is goedgekeurd. Volgens de Ware Tijd is de door het Unesco voorgeschreven ultimatum nipt gehaald.

Het was anders afvoeren van de werelderfgoedlijst geblazen voor Suriname. Het noodplan dat de ministerraad nu heeft goedgekeurd, moet voor februari bij de Unesco liggen. Waarschijnlijk lukt dat wel. “Dit is belangrijke stap vooruit. WE zijn ermee ingenomen dat beide documenten nu een officiële status hebben”, zegt Stephen Fokké, directeur van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, SGES. Het is nu nog wachten op de financiering.

Dat kan een ander bureaucratische barrière worden. Suriname heeft weinig gedaan aan behoud van zijn gebouwd erfgoed uit de koloniale periode. Dit wordt vooral geweten aan bureaucratie. Het oude deel van Paramaribo inschrijven op de werelderfgoedlijst, bracht de verplichting tot onderhoud. Sindsdien is er niets van geworden. Aan pleidooien en smeekbeden van SGES heeft het niet gelegen. Volgens de plannen krijgt de stichting meer macht als toezichthouder.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

15 REACTIES
  1. Het zwaard van Damocles!
    Dit is de enige taal die de Barbaren verstaan.
    Hopelijk lukt het nu wel ze aan hun verstand te brengen wat Cultureel Erfgoed eigenlijk inhoudt;wat dat o.a. voor de wereld geschiedenis en voor het land i.h.b. betekent.


    Maak melding
  2. ” Het is nu nog wachten op de financiering.
    Dat kan een ander bureaucratische barrière worden.”

    Mmm dus dat hoor ! Volgens mij buiten dat het een bureaucratische barrière kan worden is er met stip bovenaan een financiële barrière.


    Maak melding
  3. Weggegoout geld en tijd. Wacht maarr tot de chinezen duizenden dollars gaan bieden voor die oude krotten. Steek ze allemaal in dd fik dan ben je ervan af.


    Maak melding
  4. Zal er een lijst met gebouwen uitkomen?
    Hiermee kan de gewone burger toch een beetje respect hebben voor ons erfgoed en tevens in de gaten houden wat er met deze gebeurt. Denk aan slopen of verbouwen.


    Maak melding
  5. Anansi,
    Als er iets is dat mij doet denken aan de slavernij dan is het jouw naam!

    Als we gaan roepen: Weg met alle Ananasi verhalen, hoeveel kinderharten zullen wij dan niet breken en hoeveel wijsheid gooien we niet overboord?
    Je verleden kun je niet wegwissen, NOOIT!!

    Met grote trots en bewondering adoreer ik de prachtige gebouwen die zijn neergezet door onze voorouders! Een vakkundigheid die zijn weerga niet kent! Daar kun je zien dat Vakmanschap is meesterschap!!
    Het is hoe je ernaar kijkt!


    Maak melding
  6. Weet je, als je naar deze berichten kijkt, dan lijkt het alsof de Surinamers geen geld nodig hebben. Het geld ligt voor het oprapen en jullie doen niks? Het lijkt zeker op bedelen no? La me nie lachen: de Surinamers zijn geboren bedelaars. Ze willen alles gratis en voor niks betalen. Jullie zijn erger dan die gierige patata’s.


    Maak melding
  7. Ik ben het helemaal eens met John.
    Surinamers houden altijd hun hand op en willen nooit zelf ergens verantwoordelijk voor zijn.
    Wij zouden een rijk land kunnen zijn, maar zijn nog niet eens in staat om die paar gebouwen, die we in de binnenstad hebben, zelf te onderhouden.
    Het ligt in onze cultuur opgesloten.
    Na 38 jaar onafhankelijk te zijn, geven we nog steeds af op dat landje aan de Noordzee, terwijl we toch genoeg tijd hebben gehad om onze broek zelf op te houden.
    We hebben goud, bauxiet, olie, bananen, rijst om maar een paar voorbeelden te noemen om een welvarend land te kunnen zijn, maar we moet altijd weer onze hand ophouden en zijn daarom afhankelijk van andere landen.
    Eigenlijk is dat een bloody shame.
    Heel veel heeft te maken met de arbeidsattitude van Surinamers.
    Wij houden niet van aanpakken of de handjes uit de mouwen steken, maar zien liever, dat anderen onze zaken uitvoeren en behartigen.
    Op die manier blijf altijd afhankelijk.
    Niet erg, maar dan moet je ook niet klagen en laat dat nu een van de belangrijkste kenmerken van de Surinamer zijn.


    Maak melding
  8. Het is onmogelijk om al die gebouwen te redden. Hooguit 25 zijn te redden in de binnenstad en de Waterkant. Voor de rest gewoon de facade van de voorkant plakken aan nieuwe gebouwen. Dat is ook veel goedkoper dan dure restauraties die na 25 jaar weer verrot zijn.


    Maak melding
  9. weg met die gebouwen maak surinaams tot de eerste officiele taal en engels als 2e alles van het koloniale MOET weg. we zijn tog onafhankelijk of niet


    Maak melding
  10. @ Of Niet:

    Suriname is na 25 november 1975 niet 1 dag onafhankelijk geweest!

    En met Sranantongo ga je erg ver komen in de wereld, hahaha. Kijk naar die paupers uit de Antillen die zich in Nederland niet verstaanbaar kunnen maken en daardoor onderduiken in het criminele circuit.

    Beter Spaans of Engels als officiële voertaal. Vanaf de zuidgrens van de Verenigde Staten tot het uiterste puntje van Argentinië wordt Spaans gesproken (behalve in Brazilië dan).

    Cultuurbarbaren zijn er genoeg in Su.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES