vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Je kan mensen niet dwingen feest te vieren’

‘Je kan mensen niet dwingen feest te vieren’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jan – De manier waarop nationale feestdagen worden bepaald, heeft veel weg van dwang. Dit stelt Shaam Binda, ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos. Het Chinese Nieuwjaar is uitgeroepen tot ‘eenmalige’ nationale vrije dag. Te abrupt, vindt het bedrijfsleven.

Net drie dagen voor het Chinese Nieuwjaar is het bedrijfsleven in problemen brengen. Een voldongen feit, waar de ondernemers niet bij willen neerleggen. Niet langer, omdat het niet de eerste keer is. “We zijn een nationale gemeenschap en we moeten elkaar respecteren. Maar aan de andere kant kan je mensen niet dwingen om feest te vieren”, zegt Binda tegenover de Times of Suriname. De indruk bestaat nu juist wel dat er gedwongen wordt.

Het gevoel van iets door de keel gedrukt krijgen overheerst. Er zijn al bedrijven die het besluit van de regering naast zich dreigen te leggen. Het probleem wordt wel klanten te trekken als die niet echt de straat op hoeven. Intussen is er een ontmoeting geweest met vertegenwoordigers van de regering. De ondernemers eisen intrekking van het besluit. Waarschijnlijk komt daar niet veel van terecht. Bij soortgelijke besluiten spelen ook politieke overwegingen. Die hebben nu wellicht de overhand.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

54 REACTIES
  1. Pffff…alles wordt ons gedwongen te doen in Suriname…
    Bouta amnestiewet ook zo een gedwongen en door ons keel gedruklt iets,chinese vrije dag ook een gedwongen iets om te vieren netals de gedwongen 25 feb revo dag nachtmerrie!!


    Maak melding
  2. Conclusie: Suriname is feestziek

    Nieuwjaar
    Dag van de Revolutie
    Holi
    Goede Vrijdag
    1e Pasen
    2e Pasen
    Dag van de Arbeid
    Dag der Vrijheden
    Dag der Inheemsen
    Ied-Ul-Fitr
    Dag van de Marrons
    Divali
    Ied-Ul-Adha
    Onafhankelijkheidsdag
    1e Kerstdag
    2e Kerstdag

    NIEUW ***CHINESE NW JAAR***

    Nieuwjaar, Pasen, Kerst houden en de rest per omgaande schrappen. Deze lui denken dat welvaart zo in hun schoot wordt geworpen.

    En trouwens wat is “Dag van de Revolutie”? Woorden schieten tekort hiervoor.


    Maak melding
  3. De Chinezen zijn de nieuwe immigranten van Suriname.
    Eens waren de Hindoestanen en Javanen dat ook.
    Toen vorig jaar werd voorgesteld alle nationale feestdagen, want dat zijn er veel te veel, op 1 hoop te gooien en er 1 grote nationale feestdag van te maken, stond Suriname op zijn kop.
    Er waren Assemble-leden, die vonden, dat het aantal nationale feestdagen zelfs nog wel kon worden uitgebreid en daarbij werd verwezen naar Turkije.
    Dat land heeft het grootste aantal nationale feestdagen in de wereld.
    Ik kan mij heel goed voorstellen, dat het bedrijfsleven zo langzamerhand schoon genoeg heeft van al die feestdagen, omdat het productieverlies enorm is.
    Aan de andere kant is het niet vreemd, dat de Chinezen als nieuwe immigranten ook vragen om een nationale feestdag, want die worden in ons land wel heel gemakkelijk gegeven.
    Natuurlijk liggen aan het besluit van de regering politieke motieven ten grondslag.
    China is als grootste geldschieter van ons land het nieuwe Nederland van de 21e eeuw.
    De Chinese overheid vraagt daarvoor iets terug.
    Om die reden bv. kunnen Chinezen zich hier ook heel gemakkelijk vestigen als ondernemer, veel gemakkelijker dan dat een Surinamer dat kan.
    Hoewel ik de Chinezen heel goed begrijp, vind ik een nationale feestdag voor deze bevolkingsgroep echt te ver gaan.
    Er moet ook oog en oor zijn voor het bedrijfsleven.
    Helaas heeft deze regering nog steeds niet door, dat juist het bedrijfsleven de kurk is, waarop iedere samenleving drijft.
    Jammer en (alweer) een gemiste kans.


    Maak melding
  4. Daarom willen vele buitenlanders die willen ondernemen niet voor suriname kiezen. Ik zou dat ook niet willen als ik bijv. een nederlander zou zijn.


    Maak melding
  5. Er spelen twee dingen:
    – weer een feestdag erbij!
    Hierover wil ik zeggen: als alle bevolkingsgroepen een feestdag hebben, waarom de Chinezen niet?
    – de planning van een nationale feestdag, 3 dagen tevoren, is echt idioot te noemen!
    Volgens mij komt dit nergens ter wereld voor!
    En dat is volgens mij het probleem dat nu speelt!

    De roep om één nationale vrije dag voor alle groeperingen wordt steeds luider!
    Verder mogen alle religieuze feestdagen geschrapt worden! Kerstmis wordt wereldwijd gevierd dus dat mag zo blijven. Alle groepen vieren Kerstmis op hun eigen manier in SU.
    Dus dat!


    Maak melding
  6. Degenen die weer inkomsten mislopen zijn inderdaad de ondernemers. Met zoveel feestdagen kunnen zij minder produceren en verdienen. Produktiviteit van het hele land ligt op zijn gat. De ondernemers moeten hun afspraken van vrijdag hals over kop verzetten. Weer een adhoc besluit van deze incompetente regering onder leiding van de NDP bende.


    Maak melding
  7. De firma KIRPALANI heeft het besluit reeds naast zich neergelegd en aangekondigd dat op vrijdag aanstaande haar winkel NORMAAL zal zijn GEOPEND. Daarmee ben ik het VOLKOMEN EENS !!!!!!!

    ” Basja Desi ” heeft het PROBLEEM overgelaten aan zijn Futu boi , ” Bóbó Ameerali ” om op te knappen. Hijzelf, de ” Basja”, ligt lekker met een ” COHIBA BEHIKE ” ( duurste Cubaanse sigaar ter wereld ) van € 375 euro PER STUK , in de ene hand en in de andere een glas ” Legendario “(rum), aan de Playa Ancon in gezelschap van amigo Raúl.

    “Futu boi Ameerali ” denkt op zijn beurt, jullie bekijken het vrijdag maar want ik kruip lekker in mijn nest met vrouwtje Kitty.

    Hälsningar från CHAVÉZ !


    Maak melding
  8. Met deze DiDiBrie aan de macht altijd. Hahahaha hier heeft deze DiDiBrie ook patent op. DiDiBrie duwt gewoon wat hij wilt en wanneer hij wilt door je strot. Ambtenaren werden vaker verplicht om tijdens kantoor uren feestjes te komen/ gaan vieren in ocer of op het plein. Kortgeleden nog toen kregen de mensen tegen Amnestie te horen dat ze vijanden zijn van dit volk. Met deze DiDiBrie aan de macht in Su is het zo dat je tij en ontij van je werk wordt gehaald om Baas zijn feest te(komen)vieren en de wereld te laten zien dat het goed gaat. Omoe snesie veel drakendans plezier. En aan van der San en de rest van het kabinet zeg ik veel DRANK plezier. DiDiBrie doet dat lekker buiten Su. En het volk maar morgen honger lijden, klagen dat ze niet hebben ontvangen, niets te eten hebben, geen energie kunnen betalen en water; jajajaaaa grotere hoogte 2x. Gewoon willen of niet feest vieren zonder geld. Odiii.
    Glenny.


    Maak melding
  9. Steeds meer Surinaamse ondernemers ontdekken Guyana als investeringsmogelijkheid. Het aantal filialen van Surinaamse bedrijven groeit. En dat op verschillende niveaus, vanaf het klein- en middenbedrijf tot de grotere ondernemingen. Met het groeiend aantal nationale feestdagen in Suriname zal de uittocht van Surinaamse ondernemers als maar groter worden en ik kan ze geen ongelijk geven. Het NDP staat voor Njang Dringi en Priserie. Hoe de Surinaamse economie er voor staat interesseert ze geen ene moer.

    Hoogste tijd voor nieuwe verkiezingen


    Maak melding
  10. Personeel gewoon niet betalen wie niet komt werken. Als iedereen dit doet wordt men misschien wakker. No work no pay ! En de Chinezen moeten nu eenmaal goed worden gehouden. Zij zijn immmers de baas in Suriname geworden !?


    Maak melding
  11. @Rudinho

    Wat jij daar neerpent klopt niet!
    Tijd voor een inburgeringscursus, je bent import tok…

    De chinezen zijn na de afschaffing van de slavernij, de eerste contractarbeiders geweest, die naar suri zijn gehaald.
    Twintig jaar lang de enige contractarbeiders naast de ex/slaven.
    Daarom zijn er zoveel creolen met een Chinese famnaam die er alles behalve chinees uit zien, tjin liep shie etc etc.
    In principe hebben zij meer rechten dan de Hindoestanen en de Javanen.

    “In 1853 was door de Surinaamse overheid een eerste groepje uit Java afkomstige Chinezen aangetrokken. Tussen 1858 en 1870 werden ruim 2500 Chinezen onder contract vanuit China gehaald, de eerste groep van 500 van regeringswege, daarna op particulier initiatief, sedert 1865 door de daartoe te Amsterdam opgerichte ‘Immigratie-Maatschappij’, die in die vijf jaar ca. 2000 Chinezen uit Hong Kong wierf. Daarna stopte men er in Suriname mee: de Chinezen waren te duur in verhouding tot hun rendement.”

    “Na een reis van drie maanden zette op 5 juni 1873 de eerste Brits-Indische immigranten voet aan wal in Suriname. Zij kwamen met het zeilschip de ‘Lalla Rookh’ (letterlijk: Roze wang). Zo begon de Immigratie van een grote groep Hindoestanen vanuit India naar Suriname.”

    “De eerste Javaanse immigranten kwamen op 9 augustus 1890 vanuit Indonesië in Suriname aan per stoomschip Prins Alexander. Het waren 44 personen, bestaande uit 15 echtparen, 11 mannen, 1 vrouw en 2 kinderen. Zij waren allen aangeworven als contractarbeiders voor de plantage Mariënburg, eigendom van de Nederlandse Handel Maatschappij (NHM).”


    Maak melding
  12. Beste Koos,

    Er was helemaal geen sprake van een revolutie maar van een ordinair arbeidsgeschil. Van deze ordinaire coupe met geen enkele ideologische achtergrond heeft Bouterse later het etiket “Revolutie” opgeplakt….


    Maak melding
  13. Het moet niemand verwonderen als er weer een grote tjoekoe is gevraagd aan de chinezen door enkele zeer beruchte paarse raadsaviseurs. hun motto…so what.a fout a no neks….


    Maak melding
  14. En buitenlandse investeerders gaan nu wel op zoek naar een land waar nog WEL wordt gewerkt. Die belachelijke vrije dagen kosten het bedrijfsleven miljoenen die gewoon worden doorberekend aan de consumenten…..

    Sigaar uit eigen doos dus…


    Maak melding
  15. Een recommandatie aan de regering Bouterse – Ameerali onder voorbehoud van eventuele rekenfoutjes.
    (Een simpele berekening).

    Elk jaar heeft 365 dagen (excl. een schrikkeljaar).
    Er zijn 52 weekends dus 104 reguliere vrije dagen.
    Dus resten er 365 – 104 = 261 werkdagen.
    Hiervan zijn er 17 vrije dagen nationale en religieuze feestdagen.
    Dus komt het totaal van effectieve werkdagen jaarlijks op 261 – 17 = 244 dagen.

    Een werkdag (07:00-15:00) duurt 8 uur.
    D.w.z. in totaal 17 x 8 u. = 136 u. per jaar die verloren gaan.

    Om het grote verlies aan werkuren te kunnen compenseren zou de regering i.s.m. het bedrijfsleven het volgende kunnen doen door elke werkdag te verlengen met wat er jaarlijks gedurende de werkdagen aan werkuren verloren gaat.
    Dus:
    8 u. + (17 x 8u.):(244 x 8)u. = 8 u. + 33 min.-
    of te wel –
    1 werkdag + (17 : 244)werkdag = 1 werkdag + ongev. 0,069 werkdag.

    Kort om :Elke resterende werkdag verlengen met 0,069 werkdag = ongeveer 33 minuten.
    Dus een werkdag duurt dan van:-
    07:00 u. – 15:33 u. òf van:-
    06:27 u. – 15:00 u.

    Om het leed van een half uur langer werken te verzachten, zou men (bij referendum)nationaal de klok als officiële tijd met een half uur terug kunnen zetten (dit heeft een psychologisch effect op de werknemers).

    Komt er weer een vrije dag bij dan wordt hebben we natuurlijk weer een andere berekening,maar het principe blijft ongemoeid.
    Zaak is,dat er geen werktijd meer verloren gaat.

    CHAVEZ,WAT VIND JE VAN DIT IDEE?


    Maak melding
  16. Kon Binda ook zo springen voor de arbeiders om het minimunloon nr 7,50 per uur te brengen??????
    Nee dat is niet nodig want hij heeft de slaven nodig.
    By the way een zeer mislukte zakenman is deze Binda.


    Maak melding
  17. Surinam heeft maar EEN feestdag per jaar nodig, dag van Democratie,Rechtsstaat en Grondwet !

    De overige feestdagen kunnen op die zelfde dag gevierd worden ! Leve de economie van Sranang !

    Un pot’a rechtstaat baka fa a ben de bifo !!!

    Geen hocus pocus met wet en recht !!!


    Maak melding
  18. chinezen zijn beter zeggen de suri. dan nederlanders ,nu zitten ze met de snesie in hun maag alleen maar rommel verkopen ze. succes. julli scheldn surinederlanders toch uit snesie verkoop jlli allen maar alatta


    Maak melding
  19. @koos de jong,

    Waarom alleen de Christelijke feestdagen (Kerst, Pasen) handhaven? Wonen er soms alleen Christenen in Suriname?
    Geef dan elk godsdienst maar 1 vrije dag. Dus Kerst, Divali, Id-ul-fitre en nog 2 andere feestdagen van andere groepen.
    Waarom moeten de Christenen 5 feestdagen hebben? Omdat Stevie M. dat vindt?


    Maak melding
  20. Daarom zeggen ze dat suriname een bananenrepubliek is.
    Wakker worden en zeggen dat er een chinese vrijedag komt.De ambtsketen wordt vervangen door een sjerp.
    De kleding wordt vervangen door een wit overhemd.
    Dus alles kan een amnestiewet komt zomaar.
    De slm gebruiken als air fors one.
    Wat nog meer,wie weet mag het zeggen.


    Maak melding
  21. -De Surinamers hebben dit zelfs gewild en het wordt heel erg moeilijk dit terug te draaien. reden::

    -De rest van alle andere culturen zullen met de gebakken peren zitten, omdat men bang kan worden dat alles dan wordt afgeschaft.
    -Alle culturen hebben recht op een feestdag zoals men dit graag zelfs gewild heeft in Suriname.

    Vrede voor een ieder.


    Maak melding
  22. De chinezen komen zich verrijken in Suriname door veel inferieure spullen te importeren. De winsten gaan naar het buitenland zoals Hong Kong.

    Suriname importeert meer dan het exporteert en dat leidt uiteindelijk tot een verstoord begrotingsbalans. Vandaag is mijn idee versterkt door het bericht dat Turkije en Venezuela voor grote devaluatie staan omdat de investeringen uit de VS verminderd zijn. Deze landen hebben grote importen die niet meer betaald kunnen worden met dollars van de investeringen.
    Het overspoelen van de Surinaamse markt met importprodukten is een schijnwelvaart, en alleen maar consumptie. Tegenover consumptie moet ook de produktie sector gestimuleerd worden, en diversificatie van de economie. Tot nu toe heeft de NDP bende daar niets aan gedaan. Alleen maar lenen voornamelijk in China.


    Maak melding
  23. Medusa,
    Je hebt geen rekening gehouden met vakantiedagen, ziekte dagen (stelpost) en met bijzondere verlofdagen (huwelijk, overlijden etc.) en het feit dat je de mensen extra moet betalen voor overwerk. Dit ter voorkoming dat je problemen met de vakbonden krijgt.


    Maak melding
  24. Esmerald,

    Ik heb het niet over de vroegere Chinezen, want die kwamen destijds maar mondjesmaat het land binnen, maar over de nieuwe generatie Chinezen, die ons land de afgelopen pakweg 5 jaar hebben overspoeld.
    Het aantal Chinezen, dat de afgelopen jaren in ons land een bedrijf is begonnen, is vele malen groter, dan het aantal Chinezen, waar jij op doelt.
    Dat zijn vooral de Chinezen, die in de diamantwereld een baan hebben gevonden.
    Overigens Chinezen, die voortreffelijk Nederlands spreken integenstelling tot de nieuwe generatie.
    Ik ken mijn geschiedenis heel erg goed.
    Het enige verschil is, dat jij doelt op een veel kleinere groep Chinezen, dan ik.
    Ik heb het over de huidige generatie, jij over de vroegere generatie, maar dat is geen vergelijking, omdat er nu heel veel meer Chinezen binnenkomen, dan vroeger.


    Maak melding
  25. @ MEDUSA

    de psychologische insteek vind ik bijzonder.

    @ GRASBARKI. Op de vraag ” Suma na dong wan dang ? ” heeft LONNY kelijk als hij dat als
    antwoord geeft. ” uuuh, uuuh, uuuh , et zijn die mensen die die plesident en die vieze plesident ebben kezet die dom zijn” ! . Bekrijp je niet. Ja !! Ik, LONNY BLUNSWIJK, eb dat kezegd ”

    Hälsningar från CHAVÉZ !


    Maak melding
  26. @john
    Ik heb het over de dagen die voor iedereen in het algemeen gelden.
    De eigen vakantiedagen,ziekte dagen (stelpost) en bijzondere verlofdagen (huwelijk, overlijden etc.) zijn individuele vrije dagen.
    Niet iedereen is op één bepaalde dag tegelijk ziek of neemt in dezelfde periode tegelijk vakantie of verlof.
    Daar zal over onderhandelt moeten worden met de vakbond.


    Maak melding
  27. Als de China man zegt dat er een nationale feestdag moet komen,kan de regering dat niet weigeren.Ze kunnen hun baas niets weigeren.

    De Suri’s worden gefeliciteerd met het jaar van het paard.Jullie worden voor een jaar voor de kar gespannen met de China man op de bok met de teugels in de hand.Hup hup paardjes..


    Maak melding
  28. @Dre,

    Het is elk jaar hetzelfde gedoe.
    Zie gerelateerde berichten.
    Elk jaar effe klagen en vervolgens terug naar de orde van de dag.
    Van mij mogen ze elke dag vrij nemen.

    Snappie….


    Maak melding
  29. @Rudinho

    Hallo…, we gaan niet bij de hand doen hé!
    Ik ben geen dom blondje fyi.

    Dit is jou zin:
    “De Chinezen zijn de nieuwe immigranten van Suriname.
    Eens waren de Hindoestanen en Javanen dat ook.”

    Als je het anders bedoeld, dan moet je het beter verwoorden.

    Wel frappant dat jezelf import bent, maar toch weet te schelden op andere buitenlanders.

    De suri’s beslissen, hoe ze behandeld willen worden door de nieuwe lichting.
    “You teach people how they can treat you.”

    Zolang de suri’s het onbeschofte gedrag van de nieuwe lichting, blijven accepteren is er niets aan het handje.
    Zolang de suri’ s, midden in de nacht, effe op hun brommertje een ‘witte’ nasi gaan halen bij die chinees, is er niets aan de hand.
    Het is hun geld, als het niet deugt of klopt, dan ga je ergens anders je boodschapjes doen.

    Een beetje dimmen met dat popi jopie gedrag van je.
    Webbie heeft je terecht geskot, bij het item over Roue.
    Hetzelfde flik je ook bij Prem.

    Dat suri- gevoel ken je wss niet behappen. Geeft niet.
    Maar………… doe normaal oké…………..


    Maak melding
  30. denk aan de mensen van de centrale markt…
    eerst een week geen inkomsten vanwege ongediertebestrijding en vervolgens de dag van opening gedwongen door, de dictator himself, om nog een extra dag geen inkomsten te genereren.

    Wederom blijkt maar weer wat een HERSENLOZE, ONGESCHOOLDE, ZELFINGENOMEN, ARROGANTE idioot deze dictator is.


    Maak melding
  31. De Chinezen zijn ook burgers van Suriname en zij hebben recht op een nationale feestdag. Waarom mogen de andere groepen wel een vrije dag hebben en waarom de Chinezen niet eenmalig een enkele dag gunnen? Het gedrag van jullie is Suriname onwaardig.


    Maak melding
  32. Ja het was pijnlijk om de reactie van de vertegenwoordiger van de standhouders te zien. Met de verkopers is geen rekening gehouden die verliezen inkomsten dankzij deze adhoc beslissing van de feest regering. De verkopers van de markt kunnen geen geld verdienen om eten te kopen en hun gezinnen te voorzien, maar de hoge heren van de regering worden gewoon doorbetaald.


    Maak melding
  33. @RobG,

    Die Chinaman in Suriname kent maar 1 woord van z’n nieuwe land: Goloe. Daarom verdient hij geen nationale feestdag. Hij wil de nationale taal niet leren.


    Maak melding
  34. BEN66 en FILEREN, hoe stom het ook lijkt het is belang van stenthouders en bevolking de ratten en de kakkerlaken komen niet voor niks als zij het echt zelf willen doen oke of ze moeten jullie2 inhuren om het in 1 dag te klaren dat jullie misschien met insecten samen wonen en eten is dan bekent maar de mark moet schoon gemaakt worden anders heb je ineens op een dag dat de mark helemaal moet sluiten de mensen klagen omdat ze dan waarschijnlijk schijt hebben aan de klant als ze maar verkopen is het niet schoon dan hoor je mark vies stinkt en zij moeten betalen voor stent nou zelf zij kunnen ziek worden tussen insecten dus maar niks is goed altijd klagen en dan om niks en jullie soort kijken niet of het goed is of niet nee zolang deze regering zit is zelfs goed negatief voor jullie dus ik vindt wel dat ieder zijn feest dag mag vieren op zijn manier dat ze niet allemaal nationaal hoeft bijvoorbeeld kerst,oud en nieuw afschaf slavernij kinderdag voor de rest wie het wil voor cultuur maar niet dat ieder moet en vrij krijgt.


    Maak melding
  35. @boegroe, in jouw commentaar lees ik wel dingen waar ik het mee eens ben. Dat al die overbodige feestdagen afgeschaft moeten worden. Mijn punt in het vorige commentaar was dan ook dat de kleine marktverkoper teveel inkomenstenverlies lijd. De hoge heren voelen het niet met hun torenhoge salarissen. Kerst, afschaffing slavernij, onafhankelijkheidsdag. Een dag voor de immigratie voor alle bevolkingsgroepen (hindoestanen, javanen, chinezen, libanezen, joden etc) dat bevordert natievorming. Als iedereen apart zijn feestje viert kom je nooit tot een eenheid.


    Maak melding
  36. @ Boegroe:

    Heb je welééns gehoord van leestekens komma´s hoofdletters enz, enz: wat bij een zin hoort ? (Vraagtekens ?????)
    Of yu ati faja, dati yu fergitie ala sanie ?????

    No spang.

    Odi odi.

    Grasbarki.


    Maak melding
  37. ROB G

    Wij zijn ERG boos op de Suridictator omdat hij zich Surinam-onwaardig gedraagt : wij waren er voor de Chinezen, wij zijn OOK Surinamers en EISEN onmiddellijk een Nationale BONKORO-dag en een Nationale MOKSIWATRA-dag !

    Stop de dictatuur !!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES