Benzine raffinaderij Staatsolie niet goedkoper

15

PARAMARIBO, 30 jan – De brandstof die de raffinaderij van Staatsolie waarschijnlijk eind dit jaar zal produceren, zal niet goedkoper zijn. Dit zegt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. De raffinaderij zal zowel diesel als gasoline leveren.

Het merendeel zal op de lokale markt worden afgezet. De verwachting is dat het grootste deel van de lokale behoefte zal worden gedekt. Maar ook consumenten schijnen zekere verwachtingen te koesteren “Ik weet dat een heleboel mensen verwachten dat de olie goedkoper wordt. We zijn een commercieel bedrijf”, zegt Waaldijk tegenover STVS. De brandstofprijs zal dus tegen de marktwaarde worden verkocht. Nu is dat het geval met de geïmporteerde brandstof.

In de huidige prijs worden ook de kosten voor het transport per boot mee gerekend. Die kosten vallen weg als Staatsolie zelf produceert. Te goedkoop verkopen zal overigens ook binnen de kortste keren smokkel in de hand werken. In buurland Frans Guyana ligt de brandstofprijs nu al veel hoger. Waaldijk ziet weinig mogelijkheid voor het bedrijf om de prijs te manipuleren. Politiek kan het misschien anders uitpakken: “Het ligt aan de regering te bepalen of ze wat aan de prijs wil doen.

15 REACTIES

 1. Ahum,
  Geld nodig voor de overheid? Jazeker want de kas is bijna leeg en de reserves worden reeds aangetast dus liever zo snel mogelijk de geldverslindende handelingen financieren door de prijs markt conform te houden. Kijk maar naar de SLM die spreekt ook al van marktconforme prijzen.
  Dus sranang mang rekenen jullie jezelf niet rijk ik denk eerder armer


  Maak melding

 2. Ai brada nanga sisa foe Sranang kondre:Het is toch belachlijk,dat Suri nu zelf benzine raffineert,maar wordt met de peperdure prijzen van de producten de nek omgedraaid van het arme volk.Dat komt zeker door de Paarse bende.Anders kunnen de zakkenvullers geen profijt van hebben.Ai baja,wat een bende heerst er in onze gezegende Suriname.Het volk is de dupe van.Weet U allemaal,dat waar aardolie uit de bodem in diverse landen ontgonnen wordt,stelt de regering aldaar eerst voor het volk goedkope benzine etc,dan voor export.Maar in onze geliefd Suri gebeurt alles anders om.Wat een bende he…


  Maak melding

 3. Ja dat klopt,in de jaren 1980-1994 was brandstof relatief goedkoop en smokkelen naar de buurlanden was een groot money making business geworden, waardoor er een enorm tekort aan brandstof was (bonnensysteem). Zo werden ook van een aantal pompstations de vergunning in getrokken o.a,Coppenamestr, Leiding 10, Latour etc.


  Maak melding

 4. Als de benzine niet goedkoper word, dan zomaar bestaat staatsolie dan. Even goed kan je benzine importeren.
  Gouvermentake terug draaien. Iemand die een loon van 1000 srd heeft, is zeker de helft kwijt aan bezine kosten.
  Hoe milieuvriendelijk is de raffinaderij van Staatsolie voor mensen in omgeving van de raffinaderij van Staatsolie?
  Omgerekend voor een liter bezine 1,10 euro. En men verdiend nauwlijks een 200 euro per maand, kan je voorstellen ?
  Rot op Staatsolie dan!


  Maak melding

 5. JAja, benzine moet goed koper want het kost toch niks om en de mensen doen het werk voor niks ik vindt dat rijst goedkoper moet worden zeg het maar tegen de boeren alles heeft een mark prijs alles willen wij gratis begin ook maar met prijs van ticket nou KLM/SLM SU heeft bijna duurste vliegticket en hoe komt dat brandstof wie heef de grootste aandeel in schel dus dat.


  Maak melding

 6. In het bovenstaande bericht wordt ” smokkel ” als enige reden genoemd waarom de prijs marktconform moet worden gehouden.
  Pak dan die smokkel aan, als dat alles is!!

  Ook wordt gezegd dat vervoerskosten (bij import) wegvallen. Dat zou dus een winstje moeten opleveren waardoor de benzine iets goedkoper aan de lokale bevolking kan worden geleverd!
  Daar wordt wederom het argument van smokkel gebruikt en de scheve vergelijking met Frans Guyana gemaakt!

  Dit besluit van Staatsolie maakt het solide imago wankel en doet afbreuk aan het geloof in eigen kunnen!
  Van mij krijgt Staatsolie een negatieve beoordeling! Eigen producten zijn altijd wereldwijd goedkoper. Alleen bij onze eigen Staatsolie niet!
  Dus dat!


  Maak melding

 7. Wordt niet goedkoper voor de Srunamer, dus gow2 voor de staat!
  Jammer dat ze niet vertellen wat de kostprijs zal zijn. Dan hadden we zelf een idee gehad wat de staat eraan verdient. Je zult zien dat de andere spelers op de markt met acties Gow2 gaan dwingen de prijs (tijdelijk) te verlagen of ook met acties te komen.


  Maak melding

 8. In een aantal Arabische landen wordt ook olie gewonnen.
  Voor de eigen inwoners is de benzine of diesel (veel) goedkoper, dan voor landen, die deze brandstoffen invoeren.
  In Nederland wordt gas gewonnen.
  Voor Nederlanders is het gas (veel) goedkoper, dan voor de inwoners van landen, waar dat gas wordt ingevoerd.
  In Suriname wordt straks door Staatsolie benzine en diesel geproduceerd, maar de Surinamers betalen hetzelfde als wanneer deze brandstoffen worden ingevoerd.
  En dat terwijl de prijzen van benzine en diesel in ons land al tot de duurste van het Caribisch gebied behoren.
  Ergens klopt hier iets niet.
  Staatsolie – al dan niet gedwongen door de regering – probeert hier over de ruggen van de Surinamers een slaatje te slaan uit de productie van benzine en diesel.
  Dat is Suriname ten voeten uit !!


  Maak melding

 9. Simpel.De Meka Combinatie eist haar deel op. Eigen produktie werd het volk voorgehouden sinds jaren tachtig. Nu weet men beter, paarse holle vaten klinken keihard……a fout a no neks. hehehehe


  Maak melding

 10. Brazilië Diesel EUR 0,54

  China Normal EUR 0,45

  Ecuador Normal EUR 0,24

  Guyana Normal EUR 0,67

  India Diesel EUR 0,62

  Indonesië Diesel EUR 0,32

  Kuweit Super EUR 0,18

  Cuba Normal EUR 0,62

  Libya Diesel EUR 0,08

  Mexico Diesel EUR 0,41

  Peru Diesel EUR 0,22

  Filipijnen Diesel EUR 0,69

  Saudi Arabië Diesel EUR 0,07

  Trinidad Super EUR 0,33

  USA Diesel EUR 0,61

  Venezuela Diesel EUR 0,07

  alle Su gaat meeprofiteren van onze rijkdommen ja tog DADA…alleen jij en je club zitten in de 1e rij!

  ai boi volk 🙂


  Maak melding

 11. @@ pasew!! vandaar dat de Amerikanen naar buitenland gaan alles af te maken en binnen halen en de Europeanen achter hun kont aan als Hiele likkers aanlopen!

  Europa heeft crises! SU niet and the Z-America’s also not!!!!!

  SU kost de benzine duurder dan de diesel!! benzine prijs is 4,65 srd( € 1,10) diesel 4,85(€ 1,73) en nou jij!!! en dan is Su een derde wereld land?? kom zeg!!.. Nederland is een moderne slavernij en straks een derde wereld land!!

  Ik ga straks als het laatste lachen!! a je 55ste moet je binnen zijn ennnnnnn genieten en andere mee latennnnnn genieeeeeteeeeeen!!!!!!!


  Maak melding

 12. Klopt het dat staatsolie een eigen product gaat leveren dat in feite duurder is dan de import? Wat is dan de meerwaarde van staatsolie? Wat moet ik begrijpen van de kostprijsanalyse van staatsolie? Ik denk inderdaad dat er krachten achter de schermen recht doen gelden op hun (pro)centjes


  Maak melding

 13. Armand,

  Ha, ha, ha.
  Sinds wanneer denken wij Surinamers aan het milieu ?
  Kijk naar de bermen en zie wat voor rotzooi automobilisten produceren.
  Je doelt met je opmerking waarschijnlijk op andere landen, dan Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.