Staatsolie gaat zelf olie zoeken in zee

27

PARAMARIBO, 29 jan – Staatsolie gaat voor het eerst zelf naar aardolie vorsen in zee. Er zal langs de gehele kustlijn van Suriname worden geëxploreerd. Er wordt ongeveer tien miljoen dollar geïnvesteerd.

De zoektocht naar olie in zee begint dit jaar nog. Tot nog toe is alleen op land olie gezocht en gewonnen. Via productiedelingsovereenkomsten wordt wel passief deelgenomen in exploraties in zee. Het echt werk doen de buitenlandse partners in de overeenkomsten. “Dit is inderdaad voor ons een historische stap, omdat we nog nooit zelf in het water zijn gegaan”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk tegenover de Ware Tijd.

Het betreft tweedimensionaal onderzoek in een gebied van ongeveer vijfduizend vierkante kilometer. Volgens Waaldijk is de investering relatief goedkoop. Er zal namelijk in ondiep water worden geboord. Buitenlandse bedrijven investeren al gauw veertig miljoen dollar of meer. De afgelopen vijf jaar is ruim zeshonderd miljoen dollar geïnvesteerd door multinationals. Tot nog toe heeft dit niet geleid tot noemenswaardige vondsten.

27 REACTIES

 1. Goede zaak.In Nederland zijn er gekwalificeerde offshore personeel te vinden van Surinaamse afkomst. De jongens verdienen zeer goed, maar het is ook verdomd koud op de Noordzee. Dus werk aan de winkel voor personeelszaken Staatsolie. Trouwens 600 miljoen in vijf jaar door verschillende buitenlandse bedrijven is eigenlijk niet veel geld in de olie industrie.


  Maak melding

 2. een simpele uitleg;

  ik (buitenland) ga investeren voor een 1/2 miljard!

  als ik (buitenland) niks/noti/nada vind, da moet GIJ STAATSOLIE betalen een deel v/d exploratiekosten!!!!

  dit heet een convenant!

  of heeft Staatsolie een eigen Sinterklaas-lijn???

  ai boi 🙂


  Maak melding

 3. Slechte zaak ! Suriname veranderd langzaam in een maan landschap. Ook dit geintje van staatsolie heeft gevolgen voor de visserij. Het land heeft nooit gehoord van economisch verantwoord ondernemen. Suriname heeft alles in huis om goed geld te verdienen vb in Quinoa, Bananen, Kokos, Paranoten etc etc. Stuk voor stuk producten waar veel vraag naar is. Het antw. is groen ondernemen SAMEN met de lokale ondernemers. Tomaatzaad is op dit moment meer waard dan goud. Grondstoffen en olie business is oldskool. Elektrisch / waterstof rijden is over 10 jaar 100% ingeburgerd en vraag naar olie zal drastisch afnemen.

  Leiders moeten durven vooruit te kijken.


  Maak melding

 4. Er wordt ongeveer tien miljoen dollar geïnvesteerd.

  Is dit weer een tekie njang voor sommige personen? Zoals eerder de kleine patoe van 1 miljoen US$ als investering in de cassave fabriek?
  Van de 10 miljoen wordt effectief werkelijk mischien maar 50% effectief besteed aan het olie zoeken in zee.

  Rara wie is de begunstige????


  Maak melding

 5. Inmiddels is 600 miljoen dollar geinvesteerd door verschillende multinationals – alsof het niets is – en er is nog niets gevonden.
  Staatsolie doet daar nog eens 10 miljoen dollar bovenop en dat is relatief goedkoop (????).
  Daarvoor moet veel buitenlandse expertise worden aangetrokken, want Staatsolie kan zo’n klus bij gebrek aan voldoende kennis niet zelf uitvoeren.
  Hoewel ik best begrijp, dat Staatsolie ook zijn graantje probeert mee te plukken, lijkt mij het risico van deze operatie erg groot.
  Veel verstandiger zou het geweest zijn mee te liften op eventuele vondsten van de multinationals.
  Dat kan als olie wordt aangeboord binnen de territoriale wateren van een land.
  Ik wens Staatsolie veel succes, maar heb er niet veel vertrouwen in.


  Maak melding

 6. Hahahaaaaaa…hai boi,
  Dino aanhang is gefrustreerd,ze zoeken een manier om hun frustratie op anderen af te reageren ,nu dinootje nog langer moet zitten!
  Geen nood rechtgeaarde surinamers,de minnetjes van de ndp bouta-dino aanhang gaan wij weg werken!
  WEG MET ZE!!


  Maak melding

 7. Ray,

  Jij krijgt de ‘minnen’ van je mede forumnisten, niet omdat je anti Bouterse bent maar waarschijnlijk omdat jouw reactie nergens op slaat.

  Als jij beweert dat Waaldijk eerst zwemles moet nemen dan is dat een onzinnige reactie.

  Je mening mag je hebben en kritiek mag je geven. Maak echt niet uit tegen wie dat bestemd is maar hou het alsjeblieft zinnig en doelmatig. Misschien levert jou dat
  meer ‘plussen’ op. Wat is de prijs voor de meeste aantal plussen eigenlijk ? een reis naar Suriname?

  Ray, ga niet uit je dak voor me hoor want ik bedoel dit alleen maar als een tip.

  Nameste


  Maak melding

 8. Koos de Jong,

  Kennelijk hebben ze daar in Suriname een beetje afgekeken van Nederland.
  Die geven ook echt het goeie voorbeeld van economisch verantwoord ondernemen. Om gas te winnen spuit je een beetje gif de bodem in en een aardbevinkje hier en een aardbevinkje daar, huizen die op instorten staan, mensen die protesteren, tja.. dat is een kleine bijkomstigheid. Maar het gas zal en moet gewonnen worden. Dat is nou echt een perfect voorbeeld van economisch verantwoord ondernemen. Hi, hi,..

  Koos, even alle gekheid op een stokje. Hoewel, je statement zeer duidelijk is ben ik toch een andere mening toegedaan. Zoals je weet, valt Suriname nog steeds onder een ontwikkelingsland. Een land in ontwikkeling dus.
  Suriname is qua natuurlijke hulpbronnen en delfstoffen de 17E rijkste land van de wereld. Dit zijn echter verborgen schatten. Wanneer deze natuurlijke hulpbronnen niet worden geëxploiteerd zullen deze zogenaamde schatten voor altijd verborgen blijven en Suriname voor altijd een ontwikkelingsland.

  Koos, ben je echt van mening dat deze bodemschatten onaangetast moeten blijven of ben deze mening toegedaan omdat toevallig Bouterse aan de macht is?
  Zou je deze mening ook hebben wanneer bijvoorbeeld Nieuw Front aan de macht zou zijn?
  Nergens in de wereld hoor ik dat overheden hun bodemschatten laten voor wat het is omdat ze aan het milieu denken. Amerika, Canada,
  Dubai (OLIE), Nederland (GAS)en noem maar op zijn voorbeelden van landen die juist rijk geworden zijn door het exploiteren van hun bodemschatten.
  Moeten er plotseling andere normen voor Suriname gelden dan voor andere landen ?
  En Koos, ik geef je 100% gelijk dat Suriname zich hierin zou kunnen onderscheiden echter is Suriname als ontwikkelingsland financieel niet in staat om hier een balans in te vinden. En dat is nou inderdaad jammer.


  Maak melding

 9. De $10 milj. gaan ze investeren in hun eigen zakkie!! En wat about die 35 hectaren zee, waarin aardolie voortkwam welke aan Guyana is gedoneerd?? Heer de mini-ster, je vaart tussen WAAL en schip die de DIJK niet bereikt!!


  Maak melding

 10. @RobG
  u doet precies wat u andere verwijt. u grijpt dag koersen aan voor een beetje (wan)hoop.

  Er is wat onrust en de Goudkoersen lopen 0,9% omhoog. de laatste maand zelfs ongeveer 5%. Daarmee kan men echt niet de gaten in de schatkist van Suriname dichten.

  Kijk aub eens naar de langere termijn en dan is de kans groot dat goud de komende jaren ergens bij $ 1.200 blijft hangen en als dat zo blijft gaat Suriname stevige verliezen leiden op deze fantastische bodemschatten en fantastische deals.
  De getallen komen vanzelf boven water.
  De regering Venetiaan zou voor 20% aandeel ongeveer 1/3 betalen van wat de regering Bouterse voor 25% moet gaan betalen. Deze extreme meerprijs voor 5% meer geeft aan hoe betrouwbaar men de president vindt. Het geeft ook aan hoeveel er terug gaat vloeien naar vriendjes middels de zogenaamde area’s of interest. Alleen IAMgold en Surgold wachten rustig af tot dat deze regering klaar is en zij fatsoenlijk zaken kunnen doen.
  Als de vriendjes zometeen niet betaald gaan worden door Surgold en IAMgold omdat de regering niet over de brug komt zul je zien hoeveel mensen de President in de rug gaan steken.


  Maak melding

 11. regering is echt goed bezig, dit moesten ze allang doen zelf naar olie zoeken en de staatsgoudbedrijf niet meer uit handen geven maar voor de Suriname behouden. regering Bouterse ga zo door. maar zorg voor dat alles op papier overzichtelijk word . de inkomsten en uitgaven. Suriname moet al zijn natuurlijke grondstoffen zelf beheren en verkopen en de buitenlandse bedrijven die ongelimiteerd winst maken van onze grondstoffen moet ophouden. We willen een eerlijk verdeling geen 70% voor Suriname en 40%voor de buitenlandse bedrijven wanneer ze hun investeringen terug hebben verdiend.


  Maak melding

 12. NOU, dat is juist het probleem van SURIES zo toen staats olie begon was het lachen en zie nu stel dat het wel goed gaat dan zijn ze even niet te vinden zoals brood met brug maar nu gaan ze wel op en neer er over en tot nu gaat het goed er word geluld SU moet ook zelf dingen doen en nu het gebeurt ook niet goed niet geschoten is altijd mis wat een negatieve hoop maar ja let op wie het zijn steeds weer dezelfde.


  Maak melding

 13. Goedemorgen Glenn, ik ben van mening dat Suriname ook op een andere manier goed geld kan verdienen. Mijn politieke voorkeur doet daar niets aan af. Hetzelfde geld ook voor Nederland. De wereld is olie / grondstoffen verslaafd.

  Een goed voorbeeld is Costa Rica. Hoewel verwacht en gesuggereerd wordt dat er nog zeer veel goud en andere edelmetalen te vinden zijn in de bodem van Costa Rica werd in 2010 besloten dat Open Pit mijnbouw verboden zou worden. President Chinchilla verklaarde: ‘Costa Rica streeft naar een model van economische ontwikkeling dankzij hooggekwalificeerde arbeidskrachten en productieve activiteit die samengaat met omgeving en milieu, en distantieert zich van de extractieve industrie.’

  Het land besloot zich in plaats daarvan toe te leggen op natuurbehoud en ecotoerisme. Costa Rica is een rijk land in termen van natuur en biodiversiteit. Vanwege de ongerepte regenwouden vol zeldzame dieren en planten staat het land bij natuurliefhebbers al tijden hoog aangeschreven als vakantiebestemming. Costa Rica wil hier op inzetten door te investeren in de toeristische sector. Op die manier zou de natuurlijke rijkdom van het land een duurzame en langdurige bron van inkomst en werkgelegenheid zijn; in tegenstelling tot mijnbouw, dat slechts op korte termijn inkomsten en werkgelegenheid oplevert en bovendien een gigantische schade achterlaat op omgeving en milieu. Hierdoor blijven duurzamere bronnen van inkomsten, zoals toerisme en landbouw, nog lang nadat de mijn gesloten is onmogelijk in zo’n regio.

  Als Costa Rica dit kan, dan kan Suriname dit ook !

  Weet je trouwens dat 1 kilo tomaatzaad meer waard is dan 1 kilo goud ?

  •1 tomatenzaadje kost omgerekend euro 0,20
  •er gaan veel zaadjes in een kg, dus een tuinder betaalt 50.000,- euro voor een kg
  •uit zo’n kg zaad verkoopt hij aan tomaten voor een waarde van 3.500.000 (3,5 mln) euro.
  •de winkelwaarde daarvan is het dubbele: 7.000.000 (7 mln.) euro.

  Suriname voldoet aan alle randvoorwaarden om goed geld te verdienen. Misschien nog meer dan Nederland. Het land ontbreekt aan goede bestuurders. We hadden kunnen zwemmen in het geld.


  Maak melding

 14. Hi Koos,

  We zijn het in elk over eens dat Suriname in potentie een zeer rijk land is. Om dit in werkelijkheid om te zetten is echter een ander verhaal. Kan er een balans gevonden tussen economische ontwikkeling en milieu?
  Dit zijn vraagstukken die niet echt makkelijk te beantwoorden zijn.
  Suriname is een relatief jonge zelfstandige natie. Door de strubbelingen in de jaren tachtig is de ontwikkeling geheel stil blijven staan.
  Maar ik ben van nature positief ingesteld en ik ben ervan overtuigd dat Suriname uiteindelijk die status van rijk land zal bereiken.


  Maak melding

 15. @Jojo, ondernemen vraagt om een durversmentaliteit.Deze politieke ondernemende mentaliteit, de perfecte drive kan je niet vinden bij de meerderheid van de Surinaamse politici van het NieuwFront.Het is allemaal veel van hetzelfde, allen kleurloze en slaapverwekkende lieden die voor politicus spelen.

  In de regering Bouterse zitten geen lafaards, maar mensen met pit.Het zijn mensen die een gezonde politieke visie hebben over de economische ontwikkeling van Suriname.In Guyana bijv. gaat een grote Australische goudmaatschappij extra geld investeren in nieuwe goudmijnen.De vooruitzichten zien er goed uit voor de goudsector.

  Jojo denk jij dat de Canadezen en Amerikanen het risico nemen om voor niets veel van hun kapitaal in Suriname te investeren. Deze bedrijven hebben de beste financiële experts in hun gelederen.De markten hebben ze geanalyseerd en de huidige Surinaamse regering wil ook een graantje meepikken van de rijkdom die Suriname wordt uitgedragen.


  Maak melding

 16. @RobG
  U heeft helemaal gelijk de Amerikanen en Canadezen nemen helemaal geen risico’s.

  IAMGOLD heeft duidelijk gemaakt in 2014 niet te investeren. Ondertussen verzilveren ze wel de energie susbidie.
  Als ze investeren brengt Suriname de cash in en krijgt het voor de cash 25% extra aandeel in de operaties in Suriname.

  Ook Surgold heeft nog niet besloten te investeren. Dat doen ze in februari is belooft. En ook hier moet Suriname zelf de cash inbrengen die nog nodig is. Surgold brengt de afgeschreven exploratie kosten in tegen een te hoge waarde (is al naar boven $ 200.000.000 gelift terwijl het ooit begroot was $ 125.000.000.
  Suriname brengt ruim $ 200.000.000 Surgold de historische kosten en wat oud papier waarna de rest geleend kan worden.

  U heeft helemaal gelijk de Canadezen en Amerikanen zijn zeker niet gek. Alle risico’s zijn bij Suriname geparkeerd en de winst bij hun.

  Ja de regering wil zeker (persoonlijk) een graantje mee pikken. Denk eens aan de concessies in de zogenaamde area’s of interest.

  Dan nog iets. De vorige regering moest voor 20% aandeel $ 120.000.000 betalen, deze regering voor 25% ruim $ 400.000.000. Vene betaald per % aandeel % 6.000.000 en Bouterse betaald per % aandeel $ 16.000.000. Noem de fronters maar kleurloos maar ze kopen aanzienlijk beter in en in een kortere tijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.