Suriname’s hoofdstad breidt naar zuiden uit

19

PARAMARIBO, 28 jan – Paramaribo is in ijl tempo aan het uitbreiden. Fysiek neemt de hoofdstad steeds meer toe. Volgens parlementariër en specialist bevolkingsadministratie, Anton Paal, is dit vooral te merken aan de uitval naar het zuiden toe.

Met name in het district Wanica, waar de scheidslijn nauwelijks meer te bemerken is. Dit lijkt vooral te maken te hebben met een zekere urbanisatie. “We hebben de laatste periode een bepaalde trend gezien. Overal waar Marrons zich vestigen, kloppen de statistieken niet meer”, zegt Paal tegenover de Ware Tijd. Hij ziet de trend politieke gevolgen hebben. Bij de verkiezingen zal dit zeker te merken zijn. Volgens de laatste cijfers blijkt Wanica immens populair.

De meeste binnenlandbewoners, met name Marrons, die verhuizen, kiezen voor dit district. Ook de ‘randgebieden’, aan de grens met Paramaribo, zijn favoriet. Volgens gegevens van het Centraal Bevolkingsadministratie kreeg Wanica er ruim vierduizend inwoners bij in 2012. In dat jaar woonden er ruim honderd en elf duizend personen. In Paramaribo zijn de wijken Latour, Bluawgrond en Rainville het dichtst bevolkt.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Echt in eerste instantie doet de titel je denken dat qua economische groei Suriname het plotseling heel goed doet ,want kijk echt een hoofdstad die zich aan het uitbreiden is doet je denken aan toenemende en uitbreidende winkelzaken,handelszaken,shoppingmalls, etc..etc…
  Maar als je een paar regels verder leest is het net alsof je een klap in je gezicht krijgt. Het gaat hier niet om businesszaken maar gewoon het grote groep van marrons die zich in de stad vestigen,de enkelen doen het middels occupatie van andermans goed en de Here alleen weet hoe de rest van ze het klaarspeelt zo te doen.


  Maak melding

 2. Hahahaaa dat is het nou als men niet eens begrijpt wat uitbreiden is al zet je meer kippen in je kippenhok is uitbreiden of meer koeien in stal is uitbreiden nou ga jij er maar tussen dan kan jij je vermenigvuldigen Hahahaaaaaa.


  Maak melding

 3. Migratie naar steden gebeurt overal ter wereld. De regering moet nu aan het werk om voor deze randgebieden een bestemmingsplan te maken. Zo voorkom je ghetto vorming, met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 4. Paramaribo breidt zich ook in westelijke kant uit. Kwatta en verlengde Gemenelandsweg hebben heel veel nieuwe inwoners in de afgelopen 20 jaar bijgekregen. Denk aan de files.
  Omdat de criminaliteit in die buurten niet is toegenomen, worden ze doodgezwegen.


  Maak melding

 5. Nog meer misdaad in pre…

  Drie jaar geëist voor kindermishandeling
  Winkelier bestolen door rovers met valhelmen op
  Raadslieden niet eens met strafeis Openbaar Ministerie
  Voorzitter White van BVV verrast met brief naar Parmessar
  Politie heeft handenvol werk aan berovingen
  Vervallen producten in winkels
  Somohardjo: Doekhie is dolle kat in het nauw
  Massale overloop van PL’ers naar NDP in Nickerie
  Hardeo Ramadhin: ‘Mysterieuze handelingen beleidsmakers roepen …
  Voortvluchtige brandstichter Esser ingerekend
  Regering probeert bevolking zoet te houden met beloftes’
  Tamsiran slikt braaksel in
  Gestolen Mark-X terecht
  Grootheidswaanzin of waarheid?
  Buit langs de Cocobiacoweg aangetroffen
  Politieagent opgepakt wegens oplichting

  etc…..het gros van deze mensen zijn aanhangers van onberechte misdadigers en volgen hun slechte voorbeelden.


  Maak melding

 6. De stad breidt zich uit, maar raakt het binnenland leeg? Helaas niet, want de Brazilianen zitten er in steeds grotere aantallen. Ik ben erg benieuwd wat de volksteliing van 2012 heeft opgeleverd. Zijn de cijfers al beknd? Waar kan ik ze vinden?


  Maak melding

 7. laat ze maar praten , ze begrijpen het toch niet .
  dit zijn de mensen die geen gevoel voor suriname hebben , echt afstammelingen van de colonisator .


  Maak melding

 8. Ha ha haaaa het zou beter zijn als er zou staan Coronie-zaad-tor. Want een paar Suries hebben mij een zaad. Ha ha haaaa wat een zaad heeft bv de vader van de 13 kinderen en hij is nog zo jong. Ook al zijn ze 66, 68,75, 77 jaar oud, vinden ze zichzelf nog jong. Enkele van onze vrouwen zijn geholpen nu hij lekker vastzit. Hij mag vrijkomen maaaarrrr na een lllllannnnge zit van 80 jaar. Als hij terug is hoeven onze kinderen/ vrouwen nergens meer bang voor te zijn, want dan is hij echt een skelet. de papa DiDiBrie die gaat dan op sterkwater. Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 9. @Ray,
  Als jij had gedacht dat de Marrons hun leven lang in het bos zouden blijven, dan ontbreekt het jou ook aan voortschrijdend inzicht.
  Nooit gehoord van Urbanisatie?
  Zo zijn de Hindostanen en Javanen ook met de jaren in grote getale naar de stad getrokken.
  Het hoort bij de ontwikkeling van een achtergestelde groep!
  Ook zij hebben het recht om zich te verplaatsen.
  Occuperen is verkeerd! Maar dat is een andere zaak!
  Waarom jij wel en zij niet??
  Of woon je nog steeds in één van de oude hoogbouw flats van de Bijlmer? Of ergens aan de Wittekade of Bos en Lommer?
  Nee toch, ook jij bent verhuisd naar betere oorden, denk ik.
  Een mooie eengezinswoning met voor- en achtertuin en met de zon op het zuiden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.