maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieStrafproces 8 december-verdachte gaat door

Strafproces 8 december-verdachte gaat door

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 jan – Het strafproces tegen verdachte Edgar Ritfeld mag doorgaan. Dit heeft het Hof van Justitie beslist. Ritfeld, oud-militair, wordt formeel verdacht van betrokkenheid bij de decembermoorden. Het strafproces was aangehouden na aanname van de amnestiewet.

Ritfeld was het daar niet mee eens en vroeg het Hof van Justitie om voortzetting. Wat de gevolgen zijn voor de andere verdachten en het totale proces, valt nog te bezien. De amnestiewet is vorig jaar aangenomen door het parlement om te voorkomen dat president Desiré Bouterse met een veroordeling zou rondlopen. De kans dat het gebeurde werd klaarblijkelijk reëel geacht door de coalitie. Bouterse is verdachte en was volgens getuige Ruben Rozenblad in het Fort Zeelandia ten tijde van de moorden.

Bouterse zelf heeft altijd ontkend dat hij in het fort was op acht december 1982. De krijgsraad besloot het strafproces tegen de ruim twintig verdachten op te schorten na de invoering van de amnestiewet. De oppositie in het parlement is tegen de wet omdat die indruist tegen alle recht. Edgar Ritfeld was de enige verdachte die publiekelijk protesteerde tegen de amnestiewet. Hij wil voortzetting om zijn beweerde onschuld bevestigd te krijgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Jajajajaaaaaa YYYYYYYesssss Yes yes. Ik begin te geloven dat ik nu gelijk krijg. Ik heb vaak gezegd dat hij DiDiBrie zichzelf zal/ zou opsluiten. Oude verkiezingsleus van de NPS of NPK was: A Sorie k’ba. Snel snel weer dat 8 dec 1982 proces(op)starten aub. Odi.
  Glenny.


  Maak melding
 2. Dit had via het interationaal strafrecht moeten gaan.
  Het gaat door ja maar wanneer is de volgende zitting en wanneer volgt er een uitspraak?

  Als het al zo onprofessioneel en chaotisch verloopt denk ik dat veel mensen vraagtekens zullen hebben bij de uitspraak wat deze ook zal zijn.


  Maak melding
 3. Als dit proces doorgaat, zullen nog meer verdachten een verzoek doen aan het Hof om hun proces ook voort te zetten.
  Bepaalde van de verdachten hebben problemen met hun geweten en willen gerechtigheid. Kortom het recht zal zijn beloop hebben en zelfs misschien voor de verkiezingen. Het net begin te sluiten rond CC-1, de moordenaar president.
  De moordenaar president is waarschijnlijk begonnen zijn vlucht uit Suriname voor te bereiden.
  De Amerikanen beginnen hem op te jagen, februari wordt heet voor topcrimineel drugsdealer DDB alias CC-1.
  Ik kan niet wachten om te feesten op een veroordeling van deze koenoe(vloek)die Suriname al zolang in zijn wurggreep heeft.
  Goed nieuws voor ons land.


  Maak melding
 4. Weer een tegenslag voor de paarsekamp. Zo langzamerhand heeft Bouterse alle legale opties benut om uit handen te blijven van justitie. Met zijn presidentschap geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. De noodzaak om president te blijven neemt met de dag toe. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. We moeten niet gek opkijken als deze man weer naar middeleeuwse middelen grijpt om zijn zin door te drijven maw een coupe in 2015 kunnen we niet uitsluiten of net als zijn collega in Venezuela ” per decreet regeren ” . Eigenlijk ook een coupe.

  Heb het al eerder gezegd het dossier dec.moorden hangt als een donkere wolk boven suriname. Vrouwe justitia doet niet aan njang, dringi en priserie. Het net rond Bouterse begint te sluiten en recht zal zegevieren.


  Maak melding
 5. Deze Edgar Ritfeld is er met zijn kroes haren bijgesleept om dit uitgesproken politiek process nog spannender te maken.
  Edgar is een zeer gerespecteerd man een goed getrainde KMS’er/OCOSD’er en heeft er totaal niets mee te maken. Laat de gaan!!!


  Maak melding
 6. De uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak Ritfeld geeft aan dat de rechtsstaat nog niet helemaal is weggevaagd door de handelingen van de NDP-combinatie.

  Alle leden van de DNA, die voor de gewijzigde amnestiewet hebben gestemd, zijn er individueel verantwoordelijk voor dat de Surinaamse Grondwet op ernstige wijze is beschadigd.

  De NDP-amnestiewet is een rookgordijn die in strijdt is met de Surinaamse Grondwet en die de president enkel tijdwinst biedt.

  Duidelijk is dat de amnestiewet internationaal niet geldig zal blijken. De jurisprudentie van het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, geeft duidelijk aan dat amnestie voor massamoorden, zoals de 8 decembermoorden, niet mogelijk is.
  In vele Zuid-Amerikaanse landen zijn daarom dit soort amnestiewetten ONGELDIG/NIETIG verklaard.
  Dit Inter Amerikaanse Hof heeft trouwens de eerdere Surinaamse Amnestiewet al als niet geldend/nietig aangemerkt, in haar uitspraak over de Moiwana-moorden.

  Daarom wordt met 100% zekerheid verwacht dat de laatste wijziging van de eerdere amnestiewet ten behoeve van de 8-december-moordverdachten, de zogenoemde NDP-ammnestiewet, bij het Internationale mensenrechtenhof zal sneuvelen.

  De overwegingen van het Surinaamse Hof van Justitie in de Ritfeld-zaak zijn nog niet bekend.

  Echter zoals eerder gemeld op deze site, is een gewone (lagere) DNA-wet niet in staat de Grondwet (een wet van hogere orde, de hoogste orde) te wijzigen, evenmin is de gewone DNA-wet in staat een VERBOD in de Grondwet opzij te zetten.

  In artikel 131 lid 3, van de Grondwet is vastgelegd, dat ELKE INMENGING in strafzaken/vervolging die bij de rechter aanhangig zijn, VERBODEN is.
  Dit grondwettelijk VERBOD geldt nog steeds. Dit verbod geldt voor een ieder, voor de president, voor de DNA en haar leden, voor alle instanties en voor alle Surinaamse burgers.

  “Artikel 131
  1. Er wordt in Suriname recht gesproken in naam van de Republiek.
  2. Geen feit is strafbaar dan op grond van een daaraan voorafgaande wettelijke bepaling.
  3. Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden.”

  Na publicatie van de uitspraak van het Hof van Justitie van Suriname zal duidelijk worden wat voor gevolgen de uitspraak in de zaak Ritfeld heeft voor de verdere vervolging van de overige 8-december-moord-verdachten.


  Maak melding
 7. JA, het recht zal zege vieren en moet ook zege vieren was het maar dat iedereen net zo blij is en praat over onterecht dat heel SU jaren aangedaan is en duizenden het leven gekost heeft deze zelfde mensen hoor je dan niet wanneer er nog recht gezocht word hoor je GLENN P /KOOS DE J afro enz zijn dan muis stil vraag mij af waarom je mag toch praten of is dat verboden terrein niet dat ik het 1 goed praat maar als we praten over gerechts hof wie zouden degenen zijn die er eerst naar moeten als het om alles wat niet mag zou gaan even eerlijk de oprichters zelf die alles gedaan hebben waar voor ze nu ieder willen straffen en ze doen het nog steeds maar dan legaal Hahahaaaaaa nou mijn mening democratie ja toch of krijg ik nu de wint van voren omdat ik de waarheid spreek .


  Maak melding
 8. @ Paraman

  Wanneer jouw ongewapende en onschuldige totale familie wordt uitgemoord en gemarteld door Surinaamse coke-militairen, moet je babbelen over een politiek proces !!!


  Maak melding
 9. Als ik dit verhaal moet lezen lach ik mij zelf kapot.
  Het is niet het hof dat de zaak laat doorgaan want dat kan niet maar dat is de heer Ritveld die de zaak wil laten doorgaan.
  Het is de heer Ritveld zelf die deze zaak naar buiten heeft dus alles ten spijt.

  Groetjes,


  Maak melding
 10. Het RECHT is GEEN recht meer in SU.
  Hof van Justitie van Suriname danst naar de pijpen van de wolf…en zal dan ook NOOIT uitspraak doen in het nadeel van de wolf.
  Enkel en alleen maar door het Internationaal hof kan deze moordenaar worden opgepakt en berecht voor de moorden die hij direct heeft gepleegd en of heeft laten plegen..
  Van de andere kant is het wachten totdat hy geen press is zodat hy kan worden opgepakt zodra hy zijn poot over de grens uitsteekt. Intussen zijn de Amerikanen achter de schermen ook druk bezig met het vergaren van relevante info via baby de wolf en roger khan…
  Deze moordenaar zal zijn straf niet ontlopen…het recht zal zegevieren.
  GOD’S molen begint sneller te malen..


  Maak melding
 11. Verwarring omtrent de amnestiewet, vanaf het begin een illegale wet van de Didibrie volgers. De rechtzaak van de 8 decembermoorden gaat weer opleven omdat de amnesty wet gammel is. 2014 rampjaar voor DDB-CC1. We moeten alert zijn op rare sprongen van het DDB-CC1 kamp want het net sluit zich rond hem.


  Maak melding
 12. boegroe ,op dit forum geen grotere onzin dan van jou er is geen touw aan vast te knopen.als je jou geest eerst wat rust gunt en dan probeert uit te leggen wat je bedoeld,dan hebben we nog iets aan jou bijdrage op waterkant.


  Maak melding
 13. @Paraman
  Niet Ritfeld is er met zijn kroesharen bijgesleept om een politiek proces mogelijk te maken. U doet voorkomen dat andere machten Ritfeld maar de rechtbank slepen.

  Ritfeld heeft zelf gekozen niet met rechtsonzekerheid te willen leven en heeft zelf (met hulp van wellicht andere belanghebbenden) besloten zijn recht te zoeken.

  Ook de partij aan wie u duidelijk u sympathie geeft (uw goed recht) pretendeert dat de Republiek Suriname een Democratische Rechtstaat is. In een Rechtstaat is de Rechtspraak onafhankelijk en met het oordeel van de rechter zal men het moeten doen. In een rechtstaat kunnen per definitie geen Politieke processen gevoerd worden indien de regering (wie zit daar in) de onafhankelijkheid van de rechtspraak borgt.


  Maak melding
 14. ‘Edgar Ritfeld was de enige verdachte die publiekelijk protesteerde tegen de amnestiewet. Hij wil voortzetting om zijn beweerde onschuld bevestigd te krijgen. ‘

  Komt bij mij over dat hij onschuldig is, waarom zou hij anders al deze moeite nemen ???? Alleen iemand die vindt dat hij in zijn recht staat neemt zulke stappen. Maar niet de verkeerde mensen moeten hangen, het RECHT moet zegevieren , dus dat !


  Maak melding
 15. 29-01-2014

  DESERI DELANO BOUTERSE de SURINAAMSE
  geboren en getogen enige aanjagende authentieke
  HOOFD-VERDACHTE van de wreeddadig EXECUTIES
  in het Fort zeelandia gebouw op 8 DECEMBER 1982
  in de ochtend uren met zijn jaknikkers.
  O vara yu mang go long gwe no,wanti de kil da yu
  baka safri safri!!HAhAAAAAaaaaaaaaaAAAAAAAAAA..
  Ef yu be mang gee ding SMA sa yu tjierdeng de
  libie baka da neks no bo fout! A boi,1 day na fu
  Tjong-Tjong nanga no na teng fu Hahaha..a SABAKU!
  Quasi bhaai, soso lobie nanga Zinda Baad!!


  Maak melding
 16. Brada Roy, kijk wat met zijn zoon is gebeurd, zalige mij oma zei altijd , Grontapu na asi tere, Mijn idool Bob marley zei, You can Run, But You Can’t Hide .
  Roy wanneer gaan we die parbo drinken ??


  Maak melding
 17. Allen,

  Gij die misdaden hebben gepleegd moeten en zullen gestraft worden.
  Dit moet wel snel gaan gebeuren,want de schuldigen zijn in verband met hun leeftijd al bijna allemaal dood.
  Snel afhandelen zodat Suriname verder kan bouwen aan een betere toekomst.


  Maak melding
 18. Wie zijn nu de rijkste mensen in Suriname, de zelfde coup-plegers en hun handlangers. De zogenaamde staatsgreep en herhaalde coups en zogenaamde revolutie zijn alleen kreten. Welke investigative journalist gaat uitzoeken hoeveel land, concessies, geld en rijkdommen de coup plegers hebben vergaard onder hun eigen naam en van hun handlangers.


  Maak melding
 19. Roy,
  Broeder, in Suriname is een veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar degene die uitmaakt hoe het recht en de democratie loopt in Suriname. sari tori. het lijkt alsof een deel van de Surinamers met de dag dommer en achterlijk worden.


  Maak melding
 20. Het Hof heeft bij deze laten zien dat de hele amnestie gedoe onrechtmatig is zoals ik dat eerder al schreef.
  Beste Bouterse, hoewel ik zeer kritisch naar andere partijen kijk, maar dit gaat echt te ver. Iedereen weet dat de hele amnestie geknoei uw eigen gedachten en dat van uw achterlijke advocaat Irvin Kanhai is! Wat bent u nou als president nog waard als u uw eigen rechter speelt? Kom vertel het mij! Waarom hebt u uw krijgsraad samen met uw advocaat Kanhai opgelegd zulke vergaande idioterie in 8 december proces uit te halen???????????????.

  Misschien weten sommigen het nog dat ik eerder al schreef dat het een hele domme beslissing was en ik betichte Kanhai ervan dat hij een IQ van een garnaal had etc etc!

  En nu? Boemba de bie la la la lala la la al la


  Maak melding
 21. Pak de verdachten hardhandig en hang ze op in de hoogste mahonieboom nadat die levend gelyncht is en voer ze de hongerige krokodillen in de dierentuin te Cultuurtuinlaan!! Uiteindelijk zijn ze dan stront van Kroks!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES