‘Chinezen in Suriname willen nationale vrije dag’

33

PARAMARIBO, 28 jan – Parlementslid Noreen Cheung van de Nationale Democratische Partij (NDP) vindt dat de Chinezen in Suriname ook een nationale vrije dag horen te krijgen, in verband met het Chinees nieuwjaar op 31 januari aanstaande. Dat zei ze gisteren tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Volgens Cheung zijn Chinezen traditioneel, cultureel en religieus verbonden met Suriname en niet weg te denken uit de Surinaamse samenleving. Hun bijdrage is van eminent belang, die niet over het hoofd gezien mag worden en daarom verdienen zij een nationale vrije dag op nieuwjaar, aldus het NDP parlementslid tegen DWT.

Volgens de krant pleiten Chinese verenigingen al jaren voor een nationale vrije dag en dienden hiervoor onlangs een petitie in. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken zal deze kwestie vandaag (dinsdag) opnieuw bespreken in de Raad van Ministers. Vorig jaar had de regering het verzoek van de Chinese gemeenschap in Suriname afgewezen.

UPDATE: De raad van ministers heeft vanmiddag geformaliseerd dat vrijdag, het Chinees Nieuwjaar, een nationale vrije dag wordt.

33 REACTIES

 1. Cheung gaat voorbij aan feit dat sinds de komst van de nieuwe Chinezen Sur. niet zo warm meer aan voelt.En als de China man ook nog een vrije dag krijgt ten koste van de Suri,gaat de Chinees meer op de voorgrond treden dan nu het geval is.Nu zitten ze in hun clubjes en trekken aan de touwtjes waaraan onze politici hangen.Vandaag worden nog eens 120 chinezen Surinamer zonder een woord Suri te kunnen praten.En uit eerder berichten heb ik begrepen dat ze chinezen voor de Suri ambassade in Peking overnachten om aan een no te komen voor visum aanvraag.


  Maak melding

 2. @ Koos de Jong.

  Voor sommige wel hoor, sommige worden ontslagen en ontheven uit zijn functie, en wordt Adviseur van de Overheid.
  Ga zo maar door: het hangt af hoe jij het bekijkt, in Suriname is alles mogelijk ook wat God verbied.


  Maak melding

 3. “NIEUWE CHINEZEN IN SURINAME WILLEN ALSNOG EEN NATIONALE VRIJE DAG”.

  En als ik (Gerelateerde berichten) raadpleeg:

  “CHINEES NIEUWJAAR GEEN VRIJE DAG IN SURINAME”
  Woensdag 11 januari 2012 | 13 reacties

  Wij zullen alleen maar van alle vrije dagen consumeren genieten in SU.

  Produceren: Vergeet het maar.

  Zie b.v. onze (pero) als (gast) op het forum.
  Hij was vanaf (mei 2010) een welgestelde CASAVETELER.
  Thans produceert hij niets meer.
  Reden hiervan is bekend. Alleen maar (vrije dagen) in SU.

  Maar hoe wordt SU. met alleen maar VRIJE DAGEN dan de grootste (voedselschuur) van het Caribisch gebied?


  Maak melding

 4. zitten wij nu dan op 15 vrijdagen? lekker 2 weken extra vrij.

  waarom mogen niet alleen de chinezen feest vieren? waarom moet alles sluiten? zullen wij in china ook een vrijdag aanvragen? emigreer naar suriname dag?


  Maak melding

 5. Het moet niet gekker worden. Suriname is een land in ontwikkeling. Daar zou men harder moeten werken, met minder vrije dagen. Het is een parlementarier onwardig om zelf een dergelijk voorstel in te dienen. Ik vraag mij af wie zich nou Surinamer voelt. Het land valt uiteen in verschillende etnische groepen. In de Verenigde Staten wonen grote groepen buitenlanders. maar geen heeft er een vrije dag, vanwege de staat. Suriname is wat dat betreft een slecht voorbeeld.


  Maak melding

 6. Ze hebben wel een punt. Chinees nieuwjaar en Holi Phagwa zijn lente feesten. Dus waarom de een wel en de ander niet. Maar als toeristisch attractie kan het ook.


  Maak melding

 7. Cheung is een waardeloze NDP stoelenwarmer maar toch wel de toekomstige waarnemend gouverneur generaal van de chinezen kolonie suriname waarvan de overname inmiddels 49% compleet is. Wat zij zegt wordt wet.


  Maak melding

 8. Tijdens het lezen van het artikel schoot mij ineens deze vraag te binnen ; ” wat zou er zoal op het politieke vlak veranderen indien de CHINEZEN besluiten om een eigen POLITIEKE PARTIJ op te richten in ” SURMARBO ” ????

  Never mind. Het is maar een gedachte…………..

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig middag !


  Maak melding

 9. @Hugo CHAVÉZ
  Die gedachte is niet eens zo slecht!
  Daar heb ik al jaren voor gewaarschuwd.
  Het gele gevaar is dichterbij dan men denkt.
  Zie hoe de Chinees Singapore is binnen geslopen en zich nu de macht (en onderdrukking) eigen heeft gemaakt!
  Dat hebben ze in de genen.
  Alleen is het ze in Indonesië (die hebben keihard terug geslagen) niet gelukt.
  Maar dat zal de Surinamer niet kunnen.


  Maak melding

 10. Alle etnische nationale feestdagen afschaffen en één gezamenlijke dag voor in de plaats in het leven roepen.
  Daar lijkt 25 november heel erg geschikt voor!
  WAN PIEPEL!


  Maak melding

 11. De Chinezen willen een vrije dag ter viering van hun nieuwjaar.
  Als er één volk een extra vrije dag verdient dan zijn het de hard werkende Chinezen. Die werken 7 dagen per week en maken langere werktijden van de zeven even tijden (8 uur per dag).
  Vergelijk de werktijden van de andere vrije dagen van anderen zoals de Marron dag, de Udell Fitre, 1 jullie, 25 februari etc.
  En vergelijk, rationeel gezien, de effectieve arbeid die wordt geleverd door deze groepen t.o.v de Chinezen.

  Maar het is wel zo dat er teveel vrije dagen zijn in Suriname dus zou ik voorstellen alvast de volgende dagen(om er enkele op te noemen) af te schaffen:
  Marron dag
  25 februari
  26 december (tweede kerstdag)
  Bodo viering
  Dag der inheemsen


  Maak melding

 12. @ Ram Singh
  Cheung is een waardeloze NDP stoelenwarmer maar toch wel de toekomstige waarnemend gouverneur generaal van de chinezen kolonie suriname waarvan de overname inmiddels 49% compleet is. Wat zij zegt wordt wet.

  En dat heeft ze wel bereikt door niet met haar benen gespreid te liggen op een gespreid bed zoals de meeste volgers.


  Maak melding

 13. Breaking news. Pre-electorale samenwerkingsverbanden verboden in Suriname. Probleem? Ik denk het niet. Waarom? omdat de bedenker van dit verbod (NDP)ook last van zal hebben. Zij mogen net als de andere partijen ook geen pre electorale samenwerkingsverbanden aangaan.
  Wat mij wel zorgen baart is de verruiming van het aantal zetels. Natuurlijk zal dat plaats vinden in gebieden waar de NDP sterk is. Mijn advies aan alle andere partijen is dus : voer een hele sterke propaganda in die gebieden waar de NDP sterk is. De NDP wil u breken: doe hetzelfde terug. Breek de NDP.


  Maak melding

 14. VRIJDAG OFFICIEEL VRIJE DAG; BEDRIJFSLEVEN BOOS
  28 Jan. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  De raad van ministers heeft zojuist geformaliseerd dat vrijdag, het Chinees Nieuwjaar, een nationale vrije dag wordt.

  President Desi Bouterse die nu een staatshoofdenvergadering van Celac in Cuba bijwoont, heeft de instructies achtergelaten.

  Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), zegt aan Starnieuws dat hij sinds gisteren tientallen telefoontjes heeft gekregen van boze ondernemers.

  En zo worden wij de GROOTSTE VOEDSELSCHUUR van het CARICOM met alleen maar Vrije dagen.

  Voor (pero) en (sra-JUDESKA) wordt het zeker GRATIS eten &
  drinken.


  Maak melding

 15. We hebben teveel vrije dagen maar om de Chinees die dag dan niet te gunnen steekt mij wel want idd ze werken KEIhard… er moeten wat vrije dagen afgeschaft worden en de Chinees wel zijn natio.vrije dag gunnen. Ook wat werd gezegd over ”als zij een partij gaan beginnen” mmm wel die partij zou booming worden, want 1 ding van Chinezen zijn weten hoe je de handen in 1 moet slaan… dat maakt hun mega sterk… wanneer dit tot uiting gaat komen in de politiek kan je je schrap gaan zetten.


  Maak melding

 16. Eerst een paspoort, dan een winkeltje dan een eigen bank en nu een eigen vrije dag. straks gaan ze de surinamers hun huid verkopen want dat levert ook wat op.
  Die chinezen die voor de surinamers harde werkers zijn , ze gaan jullie te grazen nemen zodat jullie gaan huilen totdat jullie geen tranen meer hebbeen


  Maak melding

 17. Het is triest om te zien hoe su waarde verwateren . Er hadden nooit zoveel officiele feestdagen mogen komen men had zich moete beperken tot inheemse dag, de indianen zijn tenslote de eerste bewoners van het land, keti koti einde slavernij en onderdrukking voor iedereen maar vooral voor elke creool wie voor ouders gemarteld en verminkt zijn en dan heb je srefi densi voor alle surinamers die de onafhankelijkheid dag willen vieren. De rest van die dagen mogen bestaan maar ze mogen geen officiële feestdagen zijn of dat ze gwn om het jaar de rest verdelen .


  Maak melding

 18. @Abaisa
  Ik zou 25 februariook schrappen,want die dag heeft meer verdeeldheid dan wat anders onder het volk gebracht,dus hoezo “Wan Piepels dey”?
  Heb je koorts?


  Maak melding

 19. Nu nou nou wat een MINNETJES voor mij, maar beste mensen als iedereen een Vrijedag heeft en de Chinezen niet [???] dan klopt dat toch ook niet,ik zie ze nooit vrij, ze werken met alle feestdagen is het dan werkelijk zo onredelijk dat ze een nationale vrije dag willen ???

  Any how of ze het nu krijgen of niet, ze zijn landelijk op die dag NIET aan het werk, of we dat nu waarderen of niet.


  Maak melding

 20. @Medusa: Abaisa heeft inderdaad koorts. 25 februari is het moment geweest voor het begin van de gewelddadige scheiding binnen het volk van suriname. Wan pipel dei? Terwijl het juist het tegenovergestelde hft bewerkstelligd.


  Maak melding

 21. @ MEDUSA dinsdag 28 januari 2014 15:50 uur

  voor de gein heb ik wat info omtrent de Chinese Invloed in Singapore opgezocht. Ik kon
  mijn ogen niet geloven omtrent het aantal Chinezen t.o.v. de totale bevolking. Het
  bevolkingsaantal is 3 MILJOEN en DRIEKWART daarvan bestaat alleen maar uit
  CHINEZEN !!!!! http://www.reisomdewereld.nl/wereld/singapore

  CHAVÉZ önskar dig en solig dag !


  Maak melding

 22. Dinsdag 28 januari 2014 om 19:00 uur, door Abaisa
  Gewoon 3 dagen en alle andere etnische dagen schrappen!!

  25 Feb. Wan pipel dey

  01 July Nationale bezinningsdag

  25 Nov. Srefisensi dey

  En de volgende Religieuze dagen:

  Id Ul Fitr,

  Kerst, Pasen, Pinksteren,

  Holi Phagwa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.