maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijMeer discriminerende uitingen jegens mensen met donkere huidskleur

Meer discriminerende uitingen jegens mensen met donkere huidskleur

-

Does Travel & Cadushi Tours

In het afgelopen jaar 2013 was er een plotselinge stijging van discriminatie tegen mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse komst. Dat is te lezen in het jaarverslag 2013 van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Antisemitisme is opnieuw de grootste categorie van discriminatie op het Nederlandse deel van het internet. Op de tweede plaats staat discriminatie van Moslims en op de derde plaats staat nu discriminatie van mensen met een donkere huidskleur.

Volgens het MDI is de grote stijging te verklaren door de discussie in 2013 omtrent Zwarte Piet. Deze discussie vindt weliswaar elk jaar plaats, maar was in 2013 ongekend heftig. Dit leidde vooral op social media platforms tot veel discriminerende uitingen richting mensen met een donkere huidskleur.

Opvallend is ook de aanhoudende stijging van discriminatie op de sociale media (Twitter, Facebook, YouTube) en mainstream websites. Waar discriminatie vroeger was voorbehouden aan illustere statische websites en extreem rechtse fora als Stormfront, is discriminatie tegenwoordig steeds meer en meer te vinden op gewone ‘mainstream’ websites. Deze trend van ‘normalisering’ van discriminatie is de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar en zal waarschijnlijk in de toekomst alleen nog maar toenemen, aldus het MDI.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

28 REACTIES
 1. Antisemitisme: door de moslim medemens.

  moslims: door de werkende Nederlander.

  mensen met een donkere huidskleur: geen idee. afgezien van
  die onzinnige zwarte pieten discussie ken ik geen mensen die Surinamers of Antillianen discrimineren.
  als er al sprake is van “commentaar” op een bepaalde groep dan gaat het over de licht getint met bontkraag, u weet wel, dat programma vullend item bij opsporing verzocht!


  Maak melding

 2. In economisch moeilijke tijden steekt discriminatie altijd de kop op. Elke allochtoon wordt dan gezien of als iemand die een last is als uitkeringstrekker of iemand die de baan van een autochtoon heeft ingepikt. Armoede is dan niet alleen in de [ortemonee zichtbaar, maar ook in de hoofden van mensen.


  Maak melding

 3. Daar worden de tegenstanders van Zwarte Piet hartelijk voor bedankt.

  Nederlanders van Surinaamse afkomst hebben zich heel goed geintegreerd in de Nederlandse samenleving. Ze voelen zich echte Nederlander en haast geen Surinamer.

  Alle moeite van de afgelopen 40 jaar wordt op deze ondoordachte manier teniet gedaan door een paar mafketels die zich met Zwarte Piet geassocieerd voelen.

  Als je niet happy voelt in Nederland, pak je koffers en boek een enkel reisje naar de binnenlanden van Afrika. Bokito zal je vast en zeker van harte verwelkomen.

  Misschien voel je je daar wel happy en heb je geen last van het Zwarte Piet syndroom.

  Ik heb zelf niets tegen Zwarte Piet en met zekerheid het grootste deel van de Surinaamse bevolking in Nederland. En deze toename is slechts een moment opname.

  Nederland is mijn land en dat zal altijd zo blijven. Van enige vorm van discriminatie heb ik persoonlijk nooit iets van ervaren en daar ben ik trots op als Nederlander.


  Maak melding

 4. Tsja dat krijg je als je als allochtoon de Nederlandse cultuur wil veranderen,als je er niet tegen kan dat er in NL.een Sinterklaas en zwarte Piet is moet je gewoon opzouten naar het land waar je vandaan komt.Opgeruimd staat netjes,aanpassen of oprotten


  Maak melding

 5. Als je in Lelystad door de Gordiaan loopt en ziet hoeveel antillianen in het winkelcentrum lopen te potlooien,nog nooit gewerkt hebben en leven van een uitkering en crimminaliteit dan wordt je vanzelf wat kritiser over deze bevolkingsgroep en in Almere vlak bij het station is een sportveldje door autochtonen de apenrots genoemd,gesport wordt er weinig maar gedealt des te meer misschien wil Jurgen R.daar af en toe is gaan kijken verkleed als Edsel doet ie eens wat zinnigs in plaats van altijd de Nederlanders af te zeiken,gewoon een de bezem door het eigen straatje halen Jurgen als je tenminste gerold en wel niet van het veldje gegooit wordt.


  Maak melding

 6. Toename van discriminatie van een groep (in dit geval de allochtonen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst) zorgt voor eenheid binnen de gediscrimineerde groep en…….EENHEID MAAKT MACHT!!

  Elk nadeel heb z’n voordeel. Cruyff


  Maak melding

 7. Ellen Dig
  neem Nederland. kosten per jaar voor de multiculti samenleving tussen de vier en vijf miljard. maar dat zijn natuurlijk niet de werkelijke kosten want die liggen vele malen hoger.
  het gedeelte dat weliswaar in Nederland is geboren maar geen deel wenst uit te maken van onze samenleving (lees je effe in in de perikelen rond de ghaldounschool), wordt als Nederlander gezien en krijgt als Nederlander zijn of haar uitkering en iedere denkbare toeslag die de subsidie smijtende sukkels hebben verzonnen. het uiteindelijke bedrag op jaarbasis is ruim voldoende om van bijvoorbeeld Suriname een eerste wereldland te maken terwijl wij in Nederland de bejaardencentra sluiten, want geen geld! en dat terwijl daar de mensen zitten die ons land na de 2e wereldoorlog hebben opgebouwd. hoezo een klap in het gezicht van onze bejaarden! en nee, ik stem niet op de PVV maar ik ben ook niet blind.


  Maak melding

 8. Het is altijd een kleine groep, die het verpesten voor de
  massa.Doorgaans zijn de Hollanders zeer tolerant,maar allochtonen denken dat ze hier alles mogen doen wat ze willen en kunnen.De Hollanders vieren al eeuwen Sinterklaas feest,en daar hoort Zwarte Piet erbij!Wat willen sommige allochtonen nu,Zwarte Piet mag er niet bij.En dat vind ik
  zelf als allochtoon, spijkers in laag water zoeken.Wij zijn als gast,het is immers het land van de Hollanders en niet van ons.dus gewoon aanpassen en niet l.ll.n !
  Mijn vriendenkring bestaat uit mensen van allerlei pluimage, behalve mensen met een licht getinte huidskleur!
  Velen onder de Forummees zullen wel begrijpen wat ik hiermee bedoel.Familie kan je niet kiezen,maar je vrienden
  wel,dus ik heb besloten deze mensen zo te laten zoals ze zijn.( Let wel,maar ik discrimineer niet.)


  Maak melding

 9. @wijna 1
  Je zegt: je ziet in R’dam Antillianen lopen die nooit gewerkt hebben, leven van een uitkering en criminaliteit!
  Beste wijna1, hoe kan ik zo’n Antilliaan herkennen?
  Of beschik je over een zesde, zevende en achtste zintuig?


  Maak melding

 10. Toch gek dat mijn Surinaams/Hindoestaans geen last heeft van discriminatie, op 1 uitzondering na in het verleden, integendeel ze wordt door haar voornl. autochtone clienten, en haar huidige werkgever gewaardeerd om haar positieve grondhouding


  Maak melding

 11. mijne mensen waar over praten jullie zou ik vragen ? het lijkt net alsof de meesten van jullie in boerenhof wonen in nl .zal wel ja want zelfs in die boerenholen en die woonwagen kampen van jullie waar jullie samen wonen daar word toch zwaar in drugs gehandeld ? daarover praten jullie nooit . waarom altijd de allochtoon de schuld geven ? waar jullie autochtonen bekend staan van de xtc lab en dat er massaal de nl word vervuild . dat doet alleen de witte mensen in hun eigen nederland ? dat doet de antillianen toch niet of de sinamers ? over massaal uitkering ontvangen dat doen die mensen toch gezamelijk de woonkamp bewoners met hun grote xtc lab . allochtonen zijn multiculutu mensen die hard weken . om verder hun land van herkomst op te gaan bouwen . witte nederlanders gunnen klerlingen niet gat is dat ding om duidelijk te zijn .


  Maak melding

 12. Hans,

  Ik ben in Amsterdam geboren en getogen en ik weet niet anders dat ik een Nederlandse ben. Eerlijkheidshalve
  moet ik zeggen dat ik weinig of geen last heb van discriminatie. Naar mijn mening heb ik ook een positieve
  grondhouding en ik voel mij gewoon een Nederlandse. So far so good. Tot vorig jaar…
  Toen ik mij begripvol durfde op te stellen tegenover mensen die zich gediscrimineerd voelden door het fenomeen zwarte piet.
  Overigens heb ik mij nimmer gediscrimineerd gevoeld door het fenomeen ‘zwarte piet’.
  Op face-book heb voornamelijk ‘witte vrienden’ en door deze zelfde ‘witte vrienden’ werd ik voor van alles en nog wat uitgemaakt. Sommigen zelfs zeer kwetsend en zwaar discriminerend. Het meest voorkomende was, ‘zwart joekel, waarom rot je niet lekker op naar je eigen land als je zwarte piet discriminerend vindt’ . Oprotten naar mijn eigen land? Dat is toch Nederland. Word ik als donker getinde meteen uitgesloten omdat ik begrip kan opbrengen voor anderen die zich gediscrimeenerd voelen? Dat terwijl ik mij niet anders voel en gedraag dan de ‘witte Nederlander’.

  Hans, met de hele discussie over Zwarte Piet heb ik kunnen ervaren dat er onderhuids wel degelijk discriminatie bestaat in Nederland.

  In Nederland word je geleerd om vooral voor je eigen mening uit te komen en om dat ook durven uit te spreken.
  Maar dat geldt kennelijk niet voor de zogenaamde Nederlandse tradities ( zwarte piet) want dan ben je plotseling een ‘onaangepaste zwarte loeder’.

  Ik kan mij dus helemaal terug vinden in de strekking van het artikel hierboven. jammergenoeg.

  Ja sorry. ik had gehoopt dat het anders was.


  Maak melding

 13. @ Amsterdammertje.

  Ik werk voornamelijk met blanke collega”s, soms zeg de andere blanke collega die uit Katwijk komt ook het zelfde.
  Iets in de trend van : hè joh rot jij ééns op naar je Eiland.Discriminatie heb je overal,ook onder eigen je eigen
  mensen van de zelfde Etnische groepering,het doet wel pijn
  maar stap er gewoon overheen en denk bij zelf,hij/ zij weet niet beter !


  Maak melding

 14. Amsterdammertje, dacht jij dat ik het als noordeling het altijd even leuk vond door een Amsterdammer of Hagenees voor boertje uitgemaakt te worden, ben daar ook overheen gestapt, diezelfde westerlingen hebben toch niets te vreten als er geen boeren waren, beetje relativeren, discriminatie vindt je overal, is er altijd geweest en zal er altijd wel blijven ook, domheid en achterlijkheid valt gewoon niet uit te bannen, haal je schouders op, lach er maar een beetje om en ga lekker verder met de mensen die wel normaal zijn en doen


  Maak melding

 15. Grasbarki,

  Bedankt voor jouw advies. Maar zoals ik al heb gemeld ben ik in Amsterdam geboren en getogen en deze Amsterdamse laat zich door niemand in een hoekje duwen. Daar ben ik te assertief voor. Die zogenaamde ‘vrienden van mij’
  en andere blanke mensen die denken mij een soort minderwaardigheid complex aan te kunnen praten hebben het glad mis.
  natuurlijk is het in eerste instantie pijnlijk wanneer mensen waarvan je het niet verwacht bepaalde uitspraken doet vanwege je kleur maar ik kan mij daar zeer goed tegen weren.

  Mijn reactie is ook niet bedoeld om zielig te doen of sympathie te kweken want ik kan mezelf zeer goed redden, maar mijn reactie is meer om aan te geven dat
  het artikel hier op Watekant een goed beeld geeft wat
  er speelt met betrekking tot onderhuidse discriminatie.
  En mijn ervaring is daar een klein voorbeeldje van.
  Eerlijk, ik zou graag het tegenovergestelde willen beweren maar nogmaals, het is niet anders.

  De groetjes


  Maak melding

 16. Hans,

  En dat is nou juist het probleem van deze Amsterdamse. Ik ben te assertief om alles over me heen te laten gaan.
  Ik ben zeer meegaand maar soms als het nodig is heb ik ook mijn uitgesproken mening. En juist die uitgesproken mening, in dit geval over zwarte piet heeft mij uit de droom geholpen dat niet iedereen die zich vriend of vriendin noemt dat ook werkelijk is.
  Van de ene op de andere dag word je gebombadeerd van een
  voorbeeldige medemens tot een zwart joekel die maar naar haar eigen land moet oprotten. En dan overdrijf ik echt niet.


  Maak melding

 17. @Hans

  Overigens zal ik dit forum niet misbruiken om al die
  scheldwoorden te benoemen. Maar ga er van uit dat in vergelijking met al die scheldwoorden en verwensingen die ik heb moeten ondergaan het woord ‘boertje’ een zeer schattig woordje is.


  Maak melding

 18. @ Hans.

  Vraag maar aan een Hindoestaanse vriend als je die hebt, wat boer in zijn moeders taal betekend. Dan denk ik niet niet dat je zo trots zal zijn met het woord Boertje !

  @ Amsterdammertje:

  Ik ben in Sme geboren,maar ben ook niet op mijn mondje gevallen hoor! Wees je zelf,en ga gewoon om met iederéén zoals het moet,je moet er altijd bovenop staan.
  Behandel een ieder, zoals je zelf behandeld wil worden.
  adios compadrè.


  Maak melding

 19. Grasbarki, na dik 20 jaar huwelijk met een Hindoestaanse en een zowat een dikke maand verblijf in Suriname over die 20 jaar weet ik intussen wel wat de platte benamingen zijn in het sarnami of het sranan tongo, dat zijn toch de eerste dingen die je leert, ook in Suriname worden er wel eens dingen over of tegen mij gezegd, door lui die in de veronderstelling verkeren dat ik ze toch niet verstaan, die je eigenlijk liever niet hoort, maar zoals gezegd het raakt me eigenlijk niet meer, zijn domme mensen, kun je tegen lullen wat je wilt, maar dringt niet tot ze door, misschien ook wel, maar dan doen ze er niets mee


  Maak melding

 20. Hans,

  Nu je toch zelf bereid bent om jouw prive zaken hier te delen met ons, wil ik jou het volgende voorleggen.
  Als ik sommigen mag geloven is Nederland het meest ideale land om in te wonen. Velen zouden Nederland dan ook voor geen enkel ander land willen inruilen. En zeker niet Suriname.

  Hans, nu weet ik van jou dat jij over Suriname en de bestuurders van dat land een geheel uitgesproken mening hebt. Over het algemeen is dat niet al te positief.
  Daar heb ik overigens geen probleem mee hoor.
  Over het algemeen kiezen mensen om in ander land te wonen omdat dat land ten opzichte van het land waarin ze wonen meer voordelen te bieden heeft.
  Hans, gezien jouw, niet al te positieve, visie over Suriname, de bestuurders en de president daarvan bevreemdt het mij dat jouw keuze toch op Suriname gevallen is om in te wonen. Want wat voor voordelen heeft Suriname op Nederland voor jou dan alleen maar de zon?
  Met zoveel kritiek op de hoogste baas van het land is het niet echt logisch dat je geheel vrijwillig toch besluit juist in dit land te gaan wonen.
  Hans, ik ben echt benieuwd naar jouw overweging mede omdat ik dit vaker tegenkom. Mensen die zwaar anti Suriname zijn maar vervolgens wel besluiten toch naar Suriname te komen.
  Wat is dan dat aantrekkingskracht van Suriname?
  Is dat aantrekkingskracht dan niet elders te vinden?
  Ik vind antropologie zeer boeiend en als jonge Surinamer die in Suriname woont vind ik bovenstaand fenomeen zeer interessant.

  Overigens, ben je wat mij betreft van harte welkom in Suriname hoor. Dan kan je zelf ervaren dat het leven in Suriname ondanks onze president met een besmet verleden, echt wel meevalt.


  Maak melding

 21. Steven, waar ik een probleem mee heb is de regering, o.l.v. DD, maar dat heb ik ook met het beleid van de huidige regering in Nederland. voor de rest zijn er wel dingen waar ik me wel eens aan stoor als ik weer eens in Suriname ben, maar die worden minder als ik er wat langer ben, dat hoort dan bij Suriname en moet je er gewoon bijnemen anders moet je wegblijven, daar tegenover staat het gevoel van vrijheid en ongecompliceerdheid, de mensen en het klimaat natuurlijk. Tijdens mijn laatste verblijf in Su. weer mijn toenmalig meerdere in militaire dienst ontmoet (TRIS ’72/’73) die nu op de Plantage Frederiksdorp woont en hij stelde dat als je eenmaal met het Suriname virus besmet raakt het altijd in je bloed blijft.
  Prettige en niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat ik in Suriname in verhouding met Nederland meer met mijn A.O.W. en een pensioentje kan doen


  Maak melding

 22. Hans,

  Bedankt voor jouw openheid en welwillenheid.
  Ik ben verheugd om te weten dat ook jij bent ‘besmet’
  door die ‘surinaamse virus’.
  Wat toevallig. mijn vader kent Ad en Gerrit.
  Die hebben ook in de jaren zeventig in suriname gediend.
  Toen ik vorig jaar in Nederland was ben ik naar het meuseum in Schiedam geweest. Is opgezet als stichting door
  Ad. Niet al te groot maar wel zeer interessant.
  Ad is ook bezig geweest om een monument op te zetten voor de Trissers bij Fort Zeelandia. Het staat er al overigens.
  Wie interesse heeft. Dat museum heet stichting Tris en is
  in Schiedam, Nederland gevestigd. Echt een bezoekje waard.


  Maak melding

 23. IK ben gek op mijn kleur! ik geloof in reïncarnatie! in het volgende leven wil ik weer donkere kleur hebben!

  Het mooiste is dat mijn hart niet zwart is, zoals degenen die discrimineren!! tegen hen zeg ik ” moge God hen goede verstand geven” en als zij dat hebben en geen goed gebruik van maken, hoop ik dat zij in de hel terecht komen door een vuurzee heen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES