Grootste vakcentrale Suriname wil NF terug

18

PARAMARIBO, 27 jan – De vakbeweging in Suriname is het best af met het Nieuw Front, NF, in het politieke zadel. Dit zegt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C 47. De ervaringen met de regeerperiodes van deze politieke combinatie zijn positief. Dat kan niet gezegd worden van de huidige regeerders.

Het heeft er veel van weg dat de vakbeweging alleen staat in haar standpunten. Dit zeker bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals het minimumloon. De regering kiest blindelings de zijde van de werkgevers. “De visie van de overheid wordt te veel gedomineerd door kapitaalbelangen, wat je vroeger niet had”, zei Berenstein tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. ‘Vroeger’, onder het Nieuw Front, waren er ook wel meningsverschillen.

Maar daar kon over gepraat worden. “We hebben gemerkt dat we het over fundamentele vraagstukken grotendeels eens waren met elkaar. Er was veel meer synergie. De ervaring van kunnen samenwerken hebben we met de leiders van het Nieuw Front”, aldus Berenstein. Hij wees erop dat de sociale partners over het minimumloon begonnen te onderhandelen tijdens de vorige regering. In die regering nam ook C 47’s bondgenoot SPA deel. Tot een akkoord kwam het niet, de harmonie ten spijt.

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. Ja natuurlijk , want het zakken vullen gaat tegewoordig niet meer zo makkelijk .
  met het frontje was dat een dood gewone zaak .
  stelletje dieven .


  Maak melding

 2. de oude gaarde met zijn achterlijke gedachten is weer bezig .
  jullie en je frontje komen nooit en nooit meer aan de macht .
  surinamers slapen niet meer als jullie dat in gedachten hebben .


  Maak melding

 3. De vakbeweging heeft eindelijk het licht gezien. Met deze voormalige revo gasten kun je geen zaken doen. Het grote graaien is een geaccepteerd goed bij deze lui.

  Verstand komt met de jaren en het is goed dat Dhr Berenstein nu partij heeft gekozen. Sterker nog hij moet zijn achterban een stemadvies geven voor de komende verkiezing. Hopelijk gaat de rest van de bevolking ook over stag.


  Maak melding

 4. Tuurlijk ROEBIA of ROBBY BERESTEIN, is jou oude politieke partij dus niet raar dat jij dat vindt maar hoe komt het dan dat jullie in al die jaren niks voor de werknemers hebben kunnen doen hoe lang bestaat jou bond en wat heb jij al die tijd gedaan met jou vak of te wel zak want al die tijd leven en verdienen jullie ook maar de mensen merken er niks van waarom denk jij dat de vakbonden niet samen werken en 1 vuist vormen een ieder wil de baas zijn dus geen samen werking of dacht u even een beter positie te kunnen verwerven als de NF aan de macht komt als maar ja misschien helpt dit het NF een beetje.


  Maak melding

 5. De corrupte NPS’er Robby heeft het over het minimumloon.
  Wat bedroeg het minimumloon onder Front?
  Oh wacht er was helemaal geen minimumloon onder Front, sterker nog in 10 jaar tijd hebben de Koelie Klux Klan en de elite van de NPS geen moer gedaan voor de arbeidersklasse.


  Maak melding

 6. Hij wees erop dat de sociale partners over het minimumloon begonnen te onderhandelen tijdens de vorige regering. In die regering nam ook C 47’s bondgenoot SPA deel. Tot een akkoord kwam het niet, de harmonie ten spijt.

  sluit jou maar bij front aan,’hopeloze combinatie die aan het verdwijnen is en straks niet meer bestaat,.


  Maak melding

 7. Berenstein is een goede voetballer geweest hij kan zich liever daarmee bezig houden.
  C47 is een vakbond die de werknemers uitbuit.
  De vakbonden die aangesloten zijn bij C47 laten de contributie van de werknemers vloeien naar die vakcentrale.
  En daarmee gaan zij de verkiezing in met de SPA.

  De Suralco werknemers kunnen er over vertellen het is gewoon een bende met deze vakcentrale.
  Je kunt beter geen lid worden van een vakbond.


  Maak melding

 8. Volk van Suriname,
  Mobiliseer u in verband met een mogelijke wijziging van de kiesstelsel in het voordeel van de huidige machthebbers.
  Wij willen geen afrikaanse toestanden in Suriname.
  Zie het voorbeeld van Ghaddafi enz….


  Maak melding

 9. JA BA LEO LEONARD, in het voordeel leg eens uit waarom het in en niet het nadeel zou kunnen zijn het zou dan zo zijn dat het grootste partij het voor het zeggen heeft en zo is het toch overal en daarna combinatie waarom voordeel staat het vast dat de NDP dan de grootste partij word nee toch dus nu al combinatie en dan verkiezing in dat is ondergronds en kiezersbedrog alles voor macht wijs dat je ballen hebt en kracht ga dan allen alleen de verkiezing in heb dan de grootste partij dan doe je het zoals het moet en niet zoals jij dat wil en als een ander dat anders gaat doen dan is het fout ja toch hahahaaaaa.


  Maak melding

 10. Het Surinaamse volk heeft zelf gekozen de huidige occupanten. Meestal is de regering een weerspiegeling van de samenleving. Dus ja… Blijven jullie maar lekker in modder rollen. Wij zullen ook de voedselpakketten in Nederland aan banden leggen of een import van Su goederen beperken. Kijken wat er dan gebeurd.


  Maak melding

 11. De NF, Het Nationale Front, is altijd een Creoolse aangelegenheid geweest.

  De nietsnutten van de NPS hebben het land vanaf 1948 tot 2010, met uitzondering van de militaire periode onder Bouterse, in een neergaande spiraal gehouden.

  De VHP van super angsthaas J. Lachmon heeft altijd als een soort bijwagen gefungeerd.

  Vooruitgang betekent hard werken en van alle mogelijkheden gebruik maken om een duurzame ontwikkeling te realiseren. Kennis is macht, maar noeste arbeid loont altijd.

  Creoolse leiders van de NPS hebben van nature de capaciteiten niet om een duurzame ontwikkeling te realiseren. Ze vechten liever om elke kruimeltje en misgunnen elkaar elk succes. Afrika is een goed voorbeeld van hoe ze elkaar liever vermoorden, dan samen de krachten bundelen om vooruitgang te realiseren voor het gehele volk.

  De hunkering naar de periode waarin NF de regeermacht had is daarom misplaatst.

  Het enige wat de NP periode heeft voortgebracht is een veroordeelde drugscrimineel, moord-verdachte op 15 onschuldige burgers, couppleger en oud-dictator als president van Suriname.

  Dat is niks om trots op te zijn !

  Zoals uit onderstaande passage blijkt hebben de Creolen van de NPS bewust het kiesstelsel zodanig gemanipuleerd dat de VHP nimmer de regeermacht over Suriname kon krijgen. Paramaribo was en is een Creoolse nederzetting in de visie van de NPS.

  ” Hij haalt aan dat halverwege de vorige eeuw het kiesstelsel ook is aangepast door de districtsgrenzen opnieuw vast te stellen, waardoor VHP geen zetel in Paramaribo kon winnen. ”

  Daarom pleit ik nogmaals ervoor dat de VHP deze keer zonder de NPS de verkiezingen ingaat en bij de vorming van een kabinet de NPS uitsluit van regeringsdeelname.

  Linksom of rechtsom, maar de NPS zal moeten bloeden voor de wandaden tegen het Surinaamse volk, anders kan ik de manipulatie van het kiesstelsel niet noemen.

  QUOTE

  Boksteen: Wijziging kiesstelsel mogelijk volgens grondwet

  27 Jan, 2013

  Lothar Boksteen, voorzitter Centraal Hoofdstembureau. Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de grondwet de ruimte biedt om het kiesstelsel te veranderen en bij de komende verkiezing reeds in te voeren.

  Er is wel een tweederde meerderheid nodig in De Nationale Assemblee. Hij verwacht overigens niet dat het zal gebeuren, hoewel mensen hier en daar er wel over praten.

  Boksteen denkt eerder dat het om stemmingmakerij gaat. “Ik ben er niet van op de hoogte. Maar mensen hoeven mij ook niet te raadplegen ervoor. In de vorige grondwet was het niet mogelijk om veranderingen in het kiesstelsel gelijk in te voeren. Er moest een termijn worden gewacht”, merkt Boksteen op.

  Hij haalt aan dat halverwege de vorige eeuw het kiesstelsel ook is aangepast door de districtsgrenzen opnieuw vast te stellen, waardoor VHP geen zetel in Paramaribo kon winnen.

  “Sinds 1987 zijn er veranderingen aangebracht waardoor het moeilijk is om te frauderen. Wij staan bekend om het organiseren van goede verkiezingen. Dode mensen kunnen niet meer stemmen zoals dat vroeger het geval was of dat stembussen niet aankwamen”, stelt Boksteen.

  Hij moet overigens worden vervangen als voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd. “Maar ik ben betrokken bij Binnenlandse Zaken als consultant en geef trainingen. Ik kan nog steeds een bijdrage leveren vanuit een andere positie”, zegt Boksteen.

  UNQUOTE

  Bron: Starnieuws


  Maak melding

 12. De oppervlakkigheid viert hoogtij in het verhaal van de NPS coryfee,propagandist, en vakbondsleider Berenstein. Zijn vakbond is de laatste strohalm voor de ineenschrompelende NPS.De NDP laat zijn partij de NPS verdwijnen als sneeuw in de zomerwarmte van Santiago de Chili.


  Maak melding

 13. @ Koos ik hoop zo dat de arbeiders/ hele Su bevolking dit gaat inzien en deze BEESTEN/ BOEVEN regering nu meteen naar huis stuurt. Waarom heeft dit Su volk zich zo laten pakken en voor deze libas hebben gestemd. Deze schurken kennen wij al heel lang en weten dat ze alleen maar kunnen boeven en niet kunnen regeren. DiDiBrie treedt niet op tegen zijn eigen ndpdieven, vooral nu niet, omdat zijn echte en beste wapen(Dietje) veilig opgeborgen zit in een AMERIKAANSE-CEL. Dus DiDiBrie no e durf neks en de rest van de ndp aanhang e pina.Ze lijden honger. En Zij die honger lijden hebben geen kracht om een deuk in een pakje boter te slaan. Dus DiDiBrie have to relax. Hij staat nu bijna alleen. Hij is vleugel lam en 7 febr 2014 e doro. Odi
  Glenny.


  Maak melding

 14. de vhp en nps heeft nooit wat voor su gedaan laat staan voor het volk.hun hebben decennias geregeerd.nunca nada
  nu aggeren tegen alles.simpel.santoki was de baas de cellen waren leeg.wat heeft seeki bay toen.deze moet de
  puin van 40 jaar opruimen.dat gaat nooit lukken in een regeer periode.want de vhp/nps is het in 40 jaren niks gelukt.tenminste doet zijn best.niet de front mensen zitten op alle instanties om de boel te naaien


  Maak melding

 15. Personen die het steeds hebben over oude politiek moeten eens komen uitleggen wat zij bedoelen. Aan loze kreten heb ik niets. Bouta en zijn kliek zijn opa’s van 65-plus en 70-plus. Als met nieuwe politiek bedoeld wordt het bestuur van het land in handen van een veroordeelde crimineel,dan is het criminele politiek. Vergeet niet dat een lid van de presidenti-ele familie in de VS vastzit op verdenking van criminele activiteiten.


  Maak melding

 16. Het paarse criminele gespuis raakt danig in paniek na de stellingname van de grootste vakcentrale ten gunste van NF. Oen wakti, moro e kon!


  Maak melding

 17. “De ervaring van kunnen samenwerken hebben we met de leiders van het Nieuw Front”, aldus Berenstein. Hij wees erop dat de sociale partners over het minimumloon begonnen te onderhandelen tijdens de vorige regering. In die regering nam ook C 47’s bondgenoot SPA deel. Tot een akkoord kwam het niet, de harmonie ten spijt.”

  Als je met een regering waarin je zelf vertegenwoordigd bent via de SPA, en ondanks alle positieve synergie toch niet tot een akkoord kan komen dan moet je bij jezelf te rade gaan.

  Hij kan zich beter afvragen wat er aan zijn onderhandelingsteam schort waardoor men maar niet tot een akkoord kan komen.

  Zelfreflexie doet wonderen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.