Universiteit Suriname schuwt binnenland na roof

37

PARAMARIBO, 24 jan – De Anton de Kom Universiteit van Suriname verbiedt studenten naar het binnenland te gaan. Volgens de universiteitsleiding heeft het verbod alles te maken met een recente roofoverval op studenten. Dit gebeurde tijdens een zogenaamde excursie voor in het Brownsberg natuurreservaat.

Tijdens de excursie wordt veldonderzoek verricht voor studiepunten. Een groep van tien studenten is overvallen door een man met pistool. Hij ging er vandoor met geld, sieraden en zaktelefoons. Sommige studenten hebben er een trauma aan overgehouden. Voor de universiteitsleiding is het aanleiding genoeg alle excursies stop te zetten. Het moet net zo lang duren tot er van overheidswege meer garanties worden gegeven voor de veiligheid.

Er zijn onder meer gesprekken gevoerd met het Bureau voor de Nationale Veiligheid. Universiteitsdocent Eduard Monsels zegt tegenover de Times of Suriname dat de maatregel invloed heeft op de vorderingen van de studenten. Met name het praktijkdeel voor het vak delfstoffenproductie kan alleen in het binnenland worden uitgevoerd. Dan worden oude en nieuwe mijngebieden bezocht voor onderzoek.

37 REACTIES

 1. -Ik hoor Belfort de criminelen niet meer oproepen.

  Overdag hebben rovers kans gezien een Chinese feest te verstoren en met bijna 60.000 USA dollars, sieraden en telefoons van door te gaan.
  Elke maand is het weer raak in Suriname om met grof geweld mensen te roven.

  Ik vind het erg voor de studenten en hoop dat zij toch nog hun studie met lof kunnen afmaken.

  Wat mij opvalt is het feit dat men de overheid steeds vraagt om de traditie in het binnenland te erkennen en men steeds vraagt om meer geld.
  =Waar blijf het gezag van de dorpshoofden?
  =Waar blijft de eenheid die men altijd heeft geroepen onder de mensen in het binnenland?

  =Velen lopen rond in dure kleding, dure auto’s en luxe woningen, maar vraag niet vanwaar dat geld komt.
  Ooit zal iemand van hen de straf terug betalen.

  Hoop dat de rust een keer terug mag komen!!!


  Maak melding

 2. Waar gaan we in Godsnaam naar toe in dit land?
  Het zal je kind maar wezen.
  Afgezien van de achterstand voor het praktijkdeel, de trauma die zo’n kind er aan kan overhouden. IK MOET ER NIET AAN DENKEN.


  Maak melding

 3. Mooiste deel van Surinam.e waarvoor touristen eventueel zouden willen komen.Vroeger hadden de jongeren nog respect voor het gezag in hun dorpen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De binnenlandse oorlog en goud hebben hun “gek” gemaakt. Ze beseffen niet “hoe rijk zij zijn” waar zij wonen in de natuur. Ik geloof dat de regering moet zorgen voor meer ontwikkeling in het binnenland zodat zij daar hun geld kunnen verdienen . Als toeristen het binnenland vermijden en zelfs lokale mensen het voor gezien beschouwen, krijgen wij in de stad nog meer gegadigden voor de gevangenis. En tot nog toe vind ik dat de BEP ontwikkelde leden als leiders hebben gekozen.


  Maak melding

 4. Die studenten zijn bezig hard te studeren veldwerk te verrichten voor hun studie en proberen later een goede baan te vinden en dat wordt hen onmogelijk gemaakt, ongelofelijk. Waarom gaan de rovers niet zelf studeren en proberen een goed mens te worden?


  Maak melding

 5. Aj baja, zelfs voor universiteitsstudenten, mensen die worden opgeleid om het land in de toekomst verder op te bouwen, heeft men geen respect. Waar ligt dit precies aan. Er zou echt een wetenschappelijk onderzoek moeten plaatsvinden naar het waarom mensen de verleiding niet kunnen bedwingen om het verkeerde pad op te gaan.
  Stom, want vroeg of laat worden ze toch opgepakt en seksueel aangerand in de gevangenis.
  Of is “te lui om te werken” een nog sterkere drijfveer om het verkeerde pad op te gaan dan ik dacht.
  Overal camera’s ophangen op dit gespuis zo snel mogelijk op te pakken.


  Maak melding

 6. Door dit soort roofovervallen valt het land binnen 5 jaar uit elkaar.

  Mensen pikken dit niet meer en zullen het binnenland vermijden. Ook investeerders zullen risico avers gaan investeren in Suriname.

  Vindt je het gek dat Surinaamse bedrijven liever in Guyana investeren dan in hun eigen land.

  De tijden zijn veranderd en ook de samenstelling van de Surinaamse bevolking is veranderd.

  De Marrons zijn binnen 15 jaar de grootste bevolkingsgroep van Suriname en met die meerderheid zullen ze absoluut hun wil gaan opleggen aan de overige bevolkingsgroepen.

  Nu is het tijd om het land in zelfstandige deelstaten op te delen, met elke etnische bevolkingsgroep verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en economische ontwikkeling.

  Als de Surinaamse politici dit niet willen inzien en durven deze stap te doen, dan zal het ongetwijfeld vanuit een andere hoek moeten komen.

  Want zo een mooi land laten we echt niet kapot maken door een bepaalde bevolkingsgroep die denkt dat het land hun eigendom is.

  Goedschiks of kwaadschiks: Suriname zal en moet in zelfstandige etnische regio’s worden verdeeld. Alleen dan heeft het zin om op een andere constructieve manier met elkaar door te gaan.

  Nu : Republic of Suriname

  Binnenkort: Confederation of Republic Suriname.


  Maak melding

 7. Ik zie veel mensen ineens met goud lopen maar schijn bedriegt, leuk joh dat Brazilliaanse goud, mooie ketting om je nek van VEERTIG SRD ”la me ni lagge” Suriname is weer veilig JOH, draag lekker goud van 40 srd toch… en what about di ekettingen die van mijn nek gerukt zijn, die waren wel van meer waarde dan 1200 euro. Het is allemaal een GROTE SCHIJN VERTONING. Als kiezers weer voor deze regering gaan zal Suriname het einde nabij zijn.

  TIME 4-CHAN[GE]


  Maak melding

 8. @Ira
  Er gebeurt VEEL meer maar de zaken worden NIET gepuliceerd/bekend gemaakt..men probeert geen chaos te creeren hetgeen al is..

  Goed voorbeeld doet goed volgen…door een veelvuldige moordenaar/CRIMINEEL aan te stellen als press hebben regels van moraal en fatsoen plaatsgemaakt voor moreel verval.
  Ik ben opgegroeid met De Vroijke Jeugd ..en als speelgoed gebruikten wij botro blik waggie en een autoband met 2 stokken en een beetje zeepsop..en of een hoepel.
  de manja’s van de buren moesten het altijd ontgelden ondanks dat wij ook manja’s bomen hadden.

  Oh Oh Oh wat verlang ik terug naar deze tijd..


  Maak melding

 9. dit is 1 van de redenen waarom toeristen dit land mijden.
  Je bent namelijk nergens je leven zeker…niet in een mall. niet tijdens excursies en nog minder in het verkeer.

  Dus wegblijven uit dit land is de beste optie.


  Maak melding

 10. Geweldenaar heeft zich aangemeld met raadsman
  Achterbuurman veroordeeld in diefstalzaak
  Inspecteur buiten functie gesteld
  Woning vermoedelijk in brand gestoken
  Verdachte van kappartij meldt zich
  Vergunningenbeleid Nerkust oorzaak smerige restaurants
  Surinaamse laat kind achter in Frans-Guyana na mislukte verkoop

  Velen onder hen zijn aanhanger van baas en Lon..enne we follow the leader.a fout a no neks.totdat ze zich bewust van worden..eeh I’m nasty wet werkt niet voor ons..


  Maak melding

 11. Ik vind het ook erg dat studenten dat moesten meemaken, maar niet alleen in het binneland zijn er criminelen. Die zijn overal. De regering moet komen met zware maatregelen.

  Ik neem aan dat Ira bedoelt dat bewoners van het binnenland rondlopen in dure kleren, rondrijden in dure auto’s en dat niemand vraagt vanwaar zij met het geld komen.Ik vind dat deze opmerking geldt voor een groot deel van de Surinaamse bevolking. Dit is geen nieuws in Suriname.Nu moet Ira niet doen overkomen alsof het alleen bij deze mensen voorkomt. Ik denk dat het nu tijd is om discriminatie te stoppen in dit land.


  Maak melding

 12. Suriname is net zo veilig als Amerika. Per 100.000 inwoners worden per jaar 4.6 mensen vermoord. Amerika geldt in de perceptie van veel mensen als een veilig (streng) land. Trouwens in dictaturen worden de meeste moorden gepleegd. Je zou daar dan toch veilig moeten zijn, als je begrijp wat ik bedoel.


  Maak melding

 13. Waarom huurt de Universiteit voor dit soort excursies geen veiligheidsmensen in? In de hele wereld geven Universiteiten miljoenen uit aan security.


  Maak melding

 14. “overvallen door een man met een pistool”
  Voor zover ik het bericht gelezen en herlezen heb is er niets bekend over de identiteit van de man met het pistool.
  Toch gaat men er van uit dat het een marron is.
  Vooroordelen?? Ga toch weg!
  Die hebben wij niet hier op WKN.
  Het krioelt er op Brownsberg van de Braziliaanse porknokkers.
  Doe dus aub geen uitspraken of insinuaties als je verder NIETS van de dader af weet.


  Maak melding

 15. Stree de foe stree, krijsen vele criminle aanhangers van deze regering zich paars. Lokoe noh….a fout a no neks efoe we e go roof toe leki onoe lijders.


  Maak melding

 16. @ Armand :

  Nav uw veiligheidsvergelijking met de USA :

  De regering van de USA vertrapt de Grondwet niet, de Surinaamse wel, zie nep-amnestiewet ! Hiermee start ook schending van de overige mensenrechten die de Grondwet kent !

  De USA kent geen minister die binnen een half jaar de totale begroting van een departement verspeeld. En waar ook geen strafrechtsonderzoek naar komt.

  De USA kent geen massamoorden gepleegd door bij justitie bekende personen, die niet worden bestraft .

  De USA kent geen president die zich niet vrij kan bewegen in de wereld !

  De USA kent geen president met zoon die drugs- en wapenhandelaar is en tevens terrorist is.

  De USA is geen land waar GEEN diepgaand onderzoek wordt ingesteld wanneer de zoon van de president de veiligheid en de belangen van de staat, ernstig in gevaar heeft gebracht.

  De USA kent geen ongrondwettige gewapende macht (CTU), die ten dienste staat aan de president. Vanwege deze onveilige en onaanvaardbare situatie is de legerleider van Surinam opgestapt.

  De USA kent geen president die internationaal is gesignaleerd voor een onherroepelijk strafvonnis van ELF JAAR celstraf, voor internationale drugshandel.

  Armand kom aub met betere vergelijkingen om de MEGA-criminaliteit in Surinam goed te praten !

  Sranangman n’e sribi jere !!!


  Maak melding

 17. @ Armand

  Nee hoor,zo zie ik het niet. In USA heb je miljoenen inwoners, waardoor het onoverzichtelijk is, terwijl SME maar een handjevol mensen heeft waarbij een ieder bijna elkaar kent. Dan is het erg dat er zoveel moorden hier plaatsvinden. Daarnaast ik zou SME niet met USA willen vergelijken, want een ieder weet dat het een gevaarlijk land is.

  Het is weer een poging om het beleid in SME goed te praten. Praatjes vullen geen gaten, het volk is wakker en ziet alles.


  Maak melding

 18. @ Jack Russel
  Indirect ben ik het met je eens. De vervaging van de normen en waarden is begonnen toen de militairen in Suriname de macht overnamen. De normen en waarden zullen pas herstellen wanneer de militairen verdwijnen. De NDP is een verlengstuk van de militairen, dus houden ze deze klote zooi in stand. Weg met DDB en de militairen. Ze hebben het land alleen maar ellende gebracht.


  Maak melding

 19. De tien studenten zouden de politie een gedetailleerde beschrijving van de dader kunnen geven, waarna de politie assistentie vraagt van commandant Giovanni Nijbroek met 2 of 3 éénheden van het CTU.

  De missie moet luiden: ‘search & destroy this basterd’ !
  En zonder genade !

  Aan alle basjas, kapteins en overige dorpshoofden in het binnenland zou overduidelijk gemaakt moeten worden dat bescherming van hun criminelen betekend dat ze ook medeplichtig zijn !

  Het moet eens een keer afgelopen zijn met de wild west toestanden in het binnenland !
  Een ieder die de militairen, NDP of Bouterse hiervan de schuld geven, zou er eerst over moeten nadenken of ze werkelijk hersenen of iets anders in hun kop hebben zitten.


  Maak melding

 20. Vrijheid en veiligheid is niet overal gegarandeerd in Suriname. Zeker in het binnenland. Er is geen duidelijk veiligheidsbeleid. Criminelen achteraf oproepen is geen beleid. Er moet beleid komen ter preventie en voorkoming, en daarnaast een sterke handhaving waar ook in Suriname. Traditioneel gezag kan niets doen tegen criminaliteit.


  Maak melding

 21. Zorgelijk dat studenten aan de universiteit de kranten niet lezen en niet goed op de hoogte zijn van wat er gebeurt in het binnenland. In ieder geval hebben ze een mooie les geleerd: om mijnbouw goed te kunnen bedrijven moet de omgeving veilig zijn.


  Maak melding

 22. =Elke dag weer wordt Suriname geconfronteerd met roof, zelfs waar kinderen met een beperking worden opgevangen gaat men levensbehoeften stelen.

  -Vaak genoeg zijn het de Chinezen en Hindoestanen die last hebben van de criminelen.

  Belfort, wat gebeurt er in Suriname?????????Help


  Maak melding

 23. Ze moeten een paar neerknallen om angst te jagen voor aspirante rovers. Het hele land is verziekt, nergens ben je meer veilig. Zelfs op het platteland buiten Paramaribo is het niet meer veilig. Mensen zitten overdag thuis binnen met gesloten hekwerk middels een hangslot.
  Heb het zelf meegemaakt tijdens mijn vakantie. Riante villa’s in maretraitte en tourtonne zie dat het huis en balkon helemaal beveiligd is met diefijzer.

  Ik zat op het balkon van een villa zonder diefijzer vroeg me af waarom de mensen niet op het balkon zitten om te genieten van een zwoele nacht???
  Pas later heeft men ons gewaarschuwd pas op, er kan zomaar een auto stoppen en ze richten een geweer op je en eisen al je waardevolle spullen. En als je weigert wordt je vrouw in jou bijzijn verkracht. Klote zooi is het geworden daar.


  Maak melding

 24. Dit had nooit moeten gebeuren, studenten zíjn de toekomst van Suriname.
  De marrons zal straks inderdaad de grootste bevolkingsgroepen zijn maar ook de grootste gevaar voor de samenleving, als het nu niets wordt gedaan met de marrons dan gaan deze groep zien als zeggend, dat is straks geen andere groep veilig, de marrons zíjn bos mens deze hebben geen warden en normen mee gekregen.
  Hoe pakje deze groep aan ze zijn goed uitgerust met wapens en die kijken op elkaar.
  Het moet een reservaat komen voor deze groep.


  Maak melding

 25. Het is een der grootste verworven heden van de coup van bouterse en consorten.Vroeger klaagden leerkrachten echt niet in het binneland te moeten werken. De President die de coupleider was zou ik met zijn neus daarop willen wrijven, maar dat gaat niet kunnen.
  De schade die SU heeft geleleden en lijdt nog steeds is door de coups gekomen en ik hoop dat de president een keertje het begrijpt,zich bezint en tomaten gaat oprapen ergens in desnoods een cellehuis.


  Maak melding

 26. mensen geven bouterse de schuld van alle roof overval in het land.wat echte moet gebeuren moet men bewapenen met geweer pistool ,en recht krijgen alle rover dood schieten dan is denk ik binnen enkele weken is geen roofoverval meer gewoon dood schieten opgeruimd staat netjes .wat bouters moet de wet veranderen in zelf bescherming ,dood door schuld.


  Maak melding

 27. Als ik de meeste reacties hier leest. Is het allemaal “oog om oog, tand om tand”. Het is allemaal generaliserend en racistisch. Sommige van die reageerders zien genocide en segregatie als oplossing van problemen in Suriname. Trieste mensen zijn dat. Big Brother is watching you. Stelletje landverraders.


  Maak melding

 28. Ik ga niet naar de stad,want daar is geroofd
  Ik ga niet naar de mall, want ook geroofd
  Ik ga niet naar adek want daar is iemand gekapt,
  ik ga niet met het vliegtuig want het was tegen twin tower
  ik zit niet in de auto, want maakt aanrijding

  Ik ga niet voor stage naar Brownsweg, want een man heeft geroofd met een pistool etc etc etc

  Ik hoop dat hoger geschoolden dan ik het kunnen begrijpen


  Maak melding

 29. @ Radjin

  Geen enkele crimineel kan-zal Suriname vooruit brengen !

  Vooral niet veroordeelde cokehandelaren en cokesnuivers !

  Laat vooral mensen zonder strafblad het land regeren !!


  Maak melding

 30. @ Armand ,
  “Big Brother is watching you. Stelletje landverraders.”

  Ik dacht dat je een grote jongen was. Met het bedreigen of vrees inboezemen bereik je niks meer. A ten pasa kaba.

  Daarnaast weet een ieder dat onze big brother USA is watching.

  “Gatlikker”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.